[ nina ns @ 28.04.2010. 12:21 ] @
Pojavila mi se budj u sobi gde nema isparavanja. Budj mi je po zidovima od poda pa na gore jedno 10cm. Sobu grejemo pomocu gasne peci. Da li je uzrok gas ili nesto drugo i kako da se resim budji. Inace, kuca je od cvrstog materijala gradjena 1942god.
Hitno mi treba odgovor...hvala.
[ Hadžihalef @ 28.04.2010. 15:50 ] @
Pojasni pojam gasne peći.

Da li je to katalitička,žareća peć ili plamena sa priključkom na odžak.

Prilikom korišćenja katalitičkih peći je povećan sadržaj vlage,vodene pare u prostorijama gde se njima greje,tako da u tom slučaju to svakako može biti uzrok pojave buđi.

Za sanaciju buđi na zidovima može se koristiti nešto od namenskih fungicidnih sredstava,kao i asepsol,a dobre efekte daje i varikina.
[ nina ns @ 28.04.2010. 17:13 ] @
Koristimo plamenu sa priključkom na odžak.
Hvala na savetu...
[ Brodoplovac @ 28.04.2010. 19:19 ] @
Koja je razlika između katalitičke,žareće peći ili plamena sa priključkom?
[ Nikola M @ 29.04.2010. 11:32 ] @
Uzrok buđi je kondenzacija:

- previše vlage u vazduhu (bez obzira od čega) i
- greješ nedovoljno da bude topao pod i donji deo zida,

dovodi do toga da je velika razlika temerature, tj, donji deo je dosta hladniji i na njemu se kondenzuje vlaga. Još ako je spolja slaba izolacija efekat ti je višetruko jače izražen. Garantovano ti nije peć uključena stalno nego greješ samo po potrebi.

Rešenje bi ti bilo otprilike:

- decu privremeno izmesti iz te sobe, buđ je jako gadna i opasna. Obriši buđ sa kuhinjskim sunđerom, pokušaj iz jednog poteza, i sunđer baci. Uzmi više sunđera ako ti treba. To mesto dok je suvo ošmirglaj i usisaj, a posle naštrcaj onog "aće" sredstva za izbeljivanje ili tako nešto slično, i kad se osuši prekreči taj deo krečom ili čime je već soba urađena. Ako ne očistiš dobro buđ se vraća sigurno, čak i ako osušiš sobu, zato je ovo važno.

- Ugrej sobu dobro, da ti bude vruće kad uđeš u nju, i nek bude topla 24 sata. Posle smanji jačinu ali nemoj gasiti peć da se soba ne ohladi, nego održavaj toplotu ( da ti bude prijatno). Nađi neki ventilator da ti stalno duva u sobi, da pravi cirkulaciju vazduha, ne mora mnogo da duva ali nek bude stalno. Ako imaš termometar stavi ga na pod kod zida, ili pipni rukom, ako je hladno na dodir ne valja, treba da bude toplije.

- Ujutru i uveče luftiraj sobu po 15-20 minuta, ali nemoj gasiti peć. I obavezno proveri da ti se nije uplesnivio nameštaj odozdo, ili ormani pozadi, fotelje i slično...

ovo nije laka borba, aj pa sa srećom
[ Java Beograd @ 29.04.2010. 12:30 ] @
Citat:
Nikola M:  buđ je jako gadna i opasna.


Ovo sam 'teo da potenciram i još da dodam: kad se jednom pojavi onda se razmnožava i ima je i tamo gde je obično nema. Jednostavno širi spore po vazduhu i razmnožava se.
Moj primer: dugo godina sam imao suvo kupatilo (mislim na zidove, tavanicu), dakle, bez problema sa buđi. I onda, valjda je počelo sa onom buđi u silikonu, na spoju kade i pločica, ili na spoju umivaonika i pločica. Nisam reagovao na vreme, i nisam davao dovoljan značaj problemu, dok jednog dana nisam primetio da je maltene cela tavanica prekrivena, svi ćoškovi, sve fuge pločica. E onda sam "objavio rat". Potpuno i temeljno sam uništio buđ, otprilike ovako kako je Nikola objasnio. Još sam i našao neka sredstva protiv buđi, Beli Bref ili nešto tako. Kupatilo je i dalje suvo kao što je i bilo, ali sad na vreme detaljno uklonim svaki tračak buđi, čim se pojavi.

Dakle: obavezno se moraš boriti protiv buđi i to detaljno i temeljno.
[ Hadžihalef @ 29.04.2010. 12:35 ] @
Citat:
Brodoplovac: Koja je razlika između katalitičke,žareće peći ili plamena sa priključkom?

Katalitička nema priključak na odžak jer prilikom sagorevanja,žarenja, stvara minimum ugljen dioksida i ugljen monoksida, već je u najvećem obimu produkt sagorevanja plina u tim pećima poprilična količina vodene pare.

Plamena peć, kao što joj i ime kaže, stvara toplotu sagorevanjem plina u plamenu sa svim mogućim produktima tog procesa, dakle, čađ, ugljen-dioksid,ugljen-monoksid, koji solundarima bivaju odvođeni u odžak.
[ nn306 @ 17.06.2010. 11:27 ] @
Ja sam koristio neko nemacko sredstvo. Nanotehnologija, srebro, spejs-satlovi..Uglavnom vec dve godine sam miran..
[ dedamige @ 01.08.2010. 16:56 ] @
ajde molim te reci kako se zove to sredstvo....treba da krečim sobu a pojavila mi se vlaga, toliko se oseća da mi se stvari koje se ne nose često osećaju na vlagu...i koliko je to čudo koštalo?
hvala
[ VlaK @ 01.08.2010. 20:19 ] @
Postoji sredstvo u farbarama koje se sipa u onu smesu za krečenje (iako i one kao u sebi to već imaju), a protiv buđi je. Nisam siguran za ime ali znaju to oni u farbarama. To ako krečiš. Pre krečenja očistiš buđ. A ako ne krečiš meni je problem super rešio onaj Domestos. Znači premazao sam sa njim uveče i ujutro nema buđi. Samo ostane malo kao žut taj deo zida.
[ ako Bog da @ 01.08.2010. 20:38 ] @
http://www.nanotehnologije.rs/nature.html
[ vidan kv @ 01.08.2010. 21:56 ] @
........ja sam rešenje ovog problema potražio u unutrašnjoj izolaciji spoljnih zidova.Koliko sam imao argumenata ZA isto toliko je bilo i PROTIV.Na kraju smo rešili:3cm trdo presovanog stiropora,mrežica,lepak.....pošto je sve još uvek u fazi sušenja dobrodošao mi je ovaj sajt jer ću najverovatnije sve da premažem sa ovim sredtvom.......da li sam ispravno postupio videćemo na proleće.....do tada-Živeli!
[ nn306 @ 21.08.2010. 22:34 ] @
Citat:
dedamige: ajde molim te reci kako se zove to sredstvo....treba da krečim sobu a pojavila mi se vlaga, toliko se oseća da mi se stvari koje se ne nose često osećaju na vlagu...i koliko je to čudo koštalo?
hvala


Bioni Nature sa linka u postu iznad.... Sto se cene tice, ne secam se tacno u cent ali nekih 150 eur za 5 litara. Da kazem papreno bio bih blag..A opet sad kad vidim sta sam dobio i kako radi posao uopste nije skupo. Nemci znaju sta rade :)