[ Java Beograd @ 04.05.2010. 15:03 ] @
Mada će nekome ovo da zvuči smešno meni uopšte nije do smeha. Pošteno sam platio i nabavio telefon Nokia 5220 preko jednog od naših provajdera mobilne telefonije. Garancija 2 godine. Koristio sam ga sasvim savesno, čuvao i pazio. Ali, avaj, nije prošlo mnogo - prvi kvar. Zablokirao i neće ni da se uključi. Probao da izvadim bateriju, karticu - neće pa neće.

Prvi put: Odnesem u ovlašćeni servis, "majstori" urade hard reset i vrate ga "popravljenog". Ja bez telefona oko 15-tak dana. Jer, oni su ovlašćeni (!). Dok su uradili prijem, pa evidentirali, pa otpremili na opravku, pa ovi vratili ... Ajde, k'o velim, ako se mora tako - mora se, šta je tu je.

Drugi put: Ja u sreći i veselju koristim popravljeni telefon, kad, ne prođe ni 7 dana - sve isto. Telefon - ni da bekne ! Opet ja kod ovlašćenih, opet oni meni, reset. Opet ja bez telefona narednih 20 dana.

Treći put: I opet ne prođe ni 7 dana, ali ja sada tražim direktora ovlašćenog servisa. Dobar dan, dobar dan. Takva i takva stvar, ajde jednom, ajde dvaput, ali molim lepo ovaj put da mi telefon popravite definitivno, mojne samo reset. Kaže on "naravno gospodine, lično ću da se postaram gospodine, biće kompletan test gospodine i potpuni servis gospodine, ništa ne brinite gospodine". "Kompletan test i potpuni servis" su trajali preko 30 dana, ali ne i popravljeni telefon.

Četvrti put: Sad je prestao da radi posle 10 dana. Dakle, četvrti po redu kvar, neposredno jedan za drugim, neposredno nakon popravke od strane ovlašćenih !. Što je mnogo - mnogo je !

Više nemam živaca, a 'teo bi da za promenu malo koristim svoj telefon, a ne da bude više kod ovlašćenih nego kod mene. Naravno, pribojavam se da će da istekne garancija i onda, kad se blokira, mogu samo da ga bacim !

Zato, ja bih da ga trajno i nepopravljivo pokvarim, pa da ovlašćeni ili zamene čitavu unutrašnjost ili da kažu de ja popravak nemoguć pa da mi provajder obezbedi novi fontele, na šta imam pravo u garantnom roku. Pošteno sam platio, a ovi mi nepošteno "popravljaju".

A vas pitam za savet: kako da ga trajno pokvarim, a da u servisu ne mogu da svale krivicu na mene. Naravno, pretpostavljam da kupanje u vodi i bacanje sa 10-tog sprata ne dolazi u obzir. Treba mi sofisticirani savet. Takođe, mislim da postoji ona nalepnica "Varranty void if seal is broken", a usput, nemam specijaliziovane alate za otvaranje telefona.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 04.05.2010. u 16:17 GMT+1]
[ espresso @ 04.05.2010. 19:06 ] @
U mikrotalasnu na jednu dve sekunde bez baterije. Pretpostavljam da bi stradalo neko osetljivo kolo. Ovo je samo ideja. Ne savetujem ti da to uradiš.

Traži da ti produže garanciju za sve ono vreme koje je bio u servisu. Na to imaš pravo po zakonu o obligacionim odnosima.
[ miki069 @ 04.05.2010. 19:21 ] @
Ako imaš prijatelja koji radi na rendgenu daj ga njemu 1 dan.
Pretpostavljam da mu ti zraci ne prijaju, a nema oštećenja kao iz mikrotalasne.
100% način koji funkcioniše kod matičnih ploča računara je magnetni upaljač.
Prineseš ga severnom čipu, okineš i mrtva je ko zec.
Navedena nalepnica 99% ne postoji.
Nabavi torex šrafciger broj 5.
Otvori ga slobodno i magnetni upaljač (bez plina) i škljocaj ga na sve čipove koje vidiš.
[ Java Beograd @ 05.05.2010. 07:56 ] @
Nemam prijatelja na rengenu, ali mogu da probam ovo sa upaljačem.

Uzgred, ipak sam prvo probao lepim: napisao sam primedbu mobilnom operateru, opisao moje dogovdovštine i tražio da mi dodele novi fontele. Trebalo bi da mi odgovore za petnaest dana. Videćemo šta će biti. Ako me iskuliraju - i ja ću njih. U međuvremenu, molim za još saveta.
[ BVC-Project @ 05.05.2010. 14:22 ] @
Uzmeš neki ispravljač sa recimo 12 volti izmjenične struje i bez da otvaraš telefon lijepo spajaš te dvije žice po svim kontaktima (kad skineš bateriju ispod nađi kontakte gdje ti dođe kartica i ako vidiš na matičnoj ploči par točkica,slobodno spajaj) i tel. će sigurno da crkne nepopravljivo.Ovo je dobra solucija jer ne moraš rastavljati kućište. :-))

[Ovu poruku je menjao BVC-Project dana 05.05.2010. u 18:43 GMT+1]
[ ChanMaster @ 05.05.2010. 15:41 ] @
Ja bi isto upotrebio samo magnetni upaljac posto trenutno ubacuje struju ...
kod svih ostalih moze doci do paljenja telefona...
[ tasicss @ 15.05.2010. 00:53 ] @
Mimci a sta mislite da decak napravi grecov spoj pa jos nakaci neke vece elektrolite pa time da ga zvekne? Ako se uradi na maticnoj ploci bice krater ali ako nadje neku bananicu od punjaca pa nju ukljuci pa na nju veze pune elektrolite to bih bilo nesto kao magnetni upaljac, trenutno izbacuje struju ali je mnooogo razornije! Ne savetujem ti da ovo probas, mozda bude vidljivih tragova ostecenja
[ Java Beograd @ 17.06.2010. 07:29 ] @
Evo da se javim, da kažem ša je bilo na kraju.

Dakle, kao što rekoh onomad, ipak sam dao još jednu šansu telefonu, tj. operateru i serviseru. Ovaj put su se zaista potrudili. Zamenili su matičnu ploču telefona, i zaista imam razloga da verujem da će sada problemi nestati.

Uzgred, sa novom matičnom pločom telefon više nije zaključan za mrežu !