[ anakin14 @ 05.06.2010. 06:14 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Drust...ma-krecenja-bez-dozvole-drzave

WTF???
[ bachi @ 05.06.2010. 06:40 ] @
Bagri nikad dosta novca.
[ žutokljunac @ 05.06.2010. 06:54 ] @
Da li je ovo moguće? Odavno nešto besramnije nisam pročitao. Ovo je prevazišlo porez na akvarijumske ribice i sunđere.
[ Igor Gajic @ 05.06.2010. 07:47 ] @
Cek. Jesam dobro razumeo? Deset dozvola i 500E da bi okrecio stan ?
[ yolja624 @ 05.06.2010. 07:55 ] @
Apsolutna glupost traziti milion papira i spucati 500 EUR u to... zaista pretjerano, to je trebalo u nekoj jednostavnoj i jeftinoj proceduri a ne ovako.

Ali obratite paznju na:
Citat:

Kako objašnjavaju u Ministarstvu za prostorno planiranje, postoje dva glavna razloga što su u novom zakonu insistirali na ovoj dozvoli. Prvi je, da je dozvola za investiciono održavanje osnov za dobijanje potrošačkog kredita, jer banke moraju imati osnov po kom klijentu isplaćuju novac. Drugi je da postoji mnogo nesavesnih i bahatih izvođača radova, pa neretko, prilikom rekonstrukcije stana pojedini krenu sa rušenjem nosećeg zida, ili pokušaju da premeste radijatore pa prekinu celu vertikalu i zgrada ostane bez grejanja.


Ocigledno postoji razlog zasto se to uvelo u zakonodavstvo. Zaista izvodjaci radova znaju da naprave velike brlje u toku adaptacije. Nerijetko tom adaptacijom se napravi velika steta i problemi ostatku stambene zgrade.


put do pakla je poplocan dobrim namjerama
[ Izvoljski @ 05.06.2010. 08:01 ] @
tako vam je i u EU sta se cudite ? Pa ako je zgrada bela ne mozete vi okreciti terasu u crveno jer vi tako hocete ! Ja npr ako hocu da stavim zavese na terasu protiv sunca moram da se obratim tacno odredjenoj firmi i da uzmem tacno odredjen dezen koji je vec odabran za ostale.

Da, verovatno da ima i trivijalnih zackoljica kao dozvola za krecenje stana. Sa sire tacke to je uredu, posto je to ipak rad na crno i otima se hleb profi molerima, medjutim kako vas niko ne moze kontrolisati to je uredu. Samo napred.

Samo da kazem i ovu perverziju. U Geteborgu komunlaci idu i kontrolisu koliko vam je star bojler,ves masina, sporet. Ako su stari morate kupiti novi, a ako nemate para donesu vam oni ali morate pravdati posle.

ps.: pitajte Dimkovica kako baca djubre u Stuttgart-u !
[ Hadžihalef @ 05.06.2010. 08:12 ] @
Čudom sam se čudio kada mi je još davno, davno, rođak iz Nemačke pričao o tako nečemu kod njih, u doba kada su mnogi odavde se upućivali trbuhom za kruhom na zapad.
Međutim, koliko sam zapamtio, to se kod njih tada završavalo bukvalno trenutno i za nekakvu simboličnu sumu, gde je čitav taj postupak i služio svojoj svrsi:
Citat:
Drugi je da postoji mnogo nesavesnih i bahatih izvođača radova, pa neretko, prilikom rekonstrukcije stana pojedini krenu sa rušenjem nosećeg zida, ili pokušaju da premeste radijatore pa prekinu celu vertikalu i zgrada ostane bez grejanja.

Tako je bilo kod njih, a pokušajte u Beogradu da dođete do detaljnih građevinskih planova zgrade u kojoj bi ste nešto da radite, da ne kažem ozbiljnije...!?!?

Pogotovu je nebulozna izjava onog ministarskog parazita iz resornog ministarstva da se sve to radi zbog obezbeđivanja osnova bankama za dodelu kredita????!!!!!

Sve u svemu vid'la žaba di se konji potkuju, pa i ona dig'la nogu !
[ Onaj @ 05.06.2010. 08:13 ] @
A sta ako se nekome unisti wc solja? Dok nabavi dozvolu i da tih 500 evra de ce da s*re?

Citat:
Izvoljski
ps.: pitajte Dimkovica kako baca djubre u Stuttgart-u !


Da mozda ne treba da ga upakuje u ukrasni papir?
[ the_tosic @ 05.06.2010. 08:14 ] @
Ahahahahahaha zamisli pukne ti wc solja, i treba ti mesec dana drugu da namestis.


edit: Pretece me Onaj.
[ yolja624 @ 05.06.2010. 08:23 ] @
definitivno je stvar banalizovana, ali uz malo dorade na tom zakonu (zakonima?) moze se postici cilj - uvodjenje reda u, do sada, neuredjeno djelovanje onih koji se bave adaptacijama. Imbecilno je dati 500 EUR za neku dozvolu, a opet, potrebno je ispuniti odredjene uslove da bi mogao da nesto prepravljas u stanu. Naravno pretjerivati sa dozvolom za krecenje i zamjenom wc solje je idiotizam. Ali bilo kakvo stemanje i probijanje zidova, te zagradjivanje terasa bi moralo da se uredi i nekom dozvolom te da se tim ne dovede u pitanje strukturna stabilnost zgrade.
[ fade @ 05.06.2010. 08:28 ] @
Citat:
čak i ukoliko neko želi u podrumu da zameni drvenu pregradu.

Eto, od sada ce vam trebati dozvola da zakucate 3 drveta na drvena vrata u podrumu, ili mozete to da odradite tiho, da komsije ne cuju :)
[ žutokljunac @ 05.06.2010. 08:36 ] @
Citat:
Izvoljski: tako vam je i u EU sta se cudite ? Pa ako je zgrada bela ne mozete vi okreciti terasu u crveno jer vi tako hocete


To sa zastakljivanjem terasa ili nekim radovima na fasadi je ok. Ali ovi traži dozvolu i ako hoćeš da okrečiš stan, promeniš pločice, staviš nove kuhinjske elemente.
[ Izvoljski @ 05.06.2010. 08:40 ] @
Citat:
To sa zastakljivanjem terasa ili nekim radovima na fasadi je ok. Ali ovi traži dozvolu i ako hoćeš da okrečiš stan, promeniš pločice, staviš nove kuhinjske elemente.


tesko da te mogu kontrolisati pa je onda i sam zakon besmislen jer drzava nema resursa da ga sprovede.
[ deki77 @ 05.06.2010. 08:54 ] @
Red mora da se uvede.I trebao je da se uvede ali postepeno prošlih 20godina.Koje smo izgubili na ratove,hiperinflaciju,bombardovanje...blabla
pa nam sada sve tako deluje ...Čisto neverujem da bi bilo koji zakon mogao da prođe bez (šape) EU.Pogotovo ovaj o prostornom planiranju,građevini itd.I da bi neko(ministarstvo) sve to uradio na svoju ruku..
Čekajte da se povede tema o (spomenu neko) đubretu i posebnim kontejnerima.Posebno staklo,PET,Papir,stara garderoba(u humanitarni kontejner).Više nema smeće na ulicu već u haustor...itd.
[ RonJ @ 05.06.2010. 08:55 ] @
Citat:
Izvoljski: tesko da te mogu kontrolisati pa je onda i sam zakon besmislen jer drzava nema resursa da ga sprovede.


Prijavi te komsija da imas majstore u stanu i banu ti inspektori.

Pa ja se samo pitam taj ko donosi zakone ima li taj gram mozga u glavi,stavljati u isti kos obicno krecenje stana i rusenje noseceg zida.Dozvola treba da postoji ako oces da rusis pregradne,nosece zidove,ako oces da nesto da menjas na instalacijama u stambenoj zgradi i sl.ali traziti dozvolu za krecenje stana,menjanje skoljke i plocica pa to je totalni debilizam.

Citat iz teksta

- Imamo veliki broj prijava za takvu vrstu radova. Recimo, pojedini zovu čim vide da je ušao majstor u neki stan, ili čim čuju bušilicu i čekić u komšiluku. Naša obaveza je da izađemo na teren, načinimo zapisnik i naredimo prekid radova dok se ne dostavi dozvola za radove. Međutim, često nailazimo na opšte iznenađenje ljudi. Ali takav je zakon. Dešavalo nam se da čovek hoće da menja prozore, mi izađemo po prijavi, pa dok on dobije dozvolu prođe sezona pa mora da čeka sledeću godinu za sanaciju - priča jedan građevinski inspektor iz glavnog grada.
[ Igor Gajic @ 05.06.2010. 09:05 ] @
Ja vec vidim kako ce biti nabaviti tih 10 dozvola. Redovi, guzve, maltretiranje.

Daj boze da se bude cekalo mesec dana na zamenu WC skoljke.
[ IUOP_1 @ 05.06.2010. 09:13 ] @
Citat:
deki77: Čisto neverujem da bi bilo koji zakon mogao da prođe bez (šape) EU.

Moguće, ali ne verujem. Kako su prosli zakoni o čistci u sudstvu ili zakon o medijima, npr?
Citat:
deki77: Red mora da se uvede.

Red, da. Imbecilnost, ne.
[ ventura @ 05.06.2010. 09:20 ] @
Pa oduvek su ti trebale dozvole ako si hteo da radiš bilo šta u stanu, uključujući i krečenje... A da li je sada to skuplje, to ne znam...

Da li je zakon debilan? Ni najmanje... Prvo, da zastakliš terasu (pošto novinari to opisuju kao banalan primer) bi zabranio ukoliko svi stanovi u zgradi to ne urade na taj način da se ne narušava izgled zgrade... Kad svako može da zastakli kako mu odgovara, i da menja stolariju kakvu hoće, i da kači klime ispod prozora i drži buriće sa kupusom i stari nameštaj na terasi, dotle će nam zgrade pre ličiti na one u Bangladešu nego Budimpešti...

Drugo, bilo šta da radiš u stanu ti ćeš neminovno narušavati higijenu u zgradi i kućni red bukom... Živim u novoj zgradi i moram bukvalno svakog drugog vikenda da se prepirem sa majstorima da nema bušenja hiltijem subotom i nedeljom, već da buše radnim danima koliko god hoće (mada ni to nije prijatno uopšte)... Te dozvole bi barem regulisale i taj deo, pa kad se komšija napravi pametan pa ode na adu subotom kad je lepo vreme, a ostavi majstore da sruše pola stana da bi ugradili klimu (jer je bio pametan, pa nije hteo da plati klimu sa stanom, već sam ugrađuje da bi uštedeo čitavih 100 evra), i ostavi nas u zgradi da ceo dan slušamo hilti... U tom slučaju nemaš drugu opciju nego da sam ideš, da se svađaš sa majstorima, da pretiš, da psuješ da glumiš budalu, a trebalo bi samo da okreneš komunalnu inspekciju, i oni to reše debelom kaznom izvođaču i posebnom vlasniku stana...

Vlast treba da donosi što više ovakvih zakona koji će da pomognu da se malo više civilizujemo, i da ne obraćaju pažnju na divljake koji bi da zarađuju kao u EU, a da žive kao u Bangladešu...
[ žutokljunac @ 05.06.2010. 09:41 ] @
Gde je taj zakon da je za krečenje stana bila potrebna dozvola? Prvi put čujem za tako nešto. Za zastakljivanje terasa se slažem. Trebalo je to uraditi pre 20 godina, kada su ljudi krenuli da zastakljuju terase i pretvaraju ih u stambeni prostor. Ne vidim svrhu zašto to rade sada. U mojoj zgradi je od 7 terasa, zastakljeno 5, i sve različitim materijalima, bojama, tehnikama gradnje. Sada, kada bih tražio dozvolu za zastakljivanje, čega bi se oni konkretno držali? Sve su zastakljene drugačije.
[ Izvoljski @ 05.06.2010. 09:45 ] @
meni su najjaci likovi koji smatraju da u stanu mogu da rade sta hoce, da ruse i buse recimo nosece zidove. Ipak najgore od svega su radnje u zgradama. Magacini, obucari, hemijske cistionice ja bih sve to ukinuo. Napravi se lepo trzni-zanatski centar po jedan za svaki blok i dovidjenja.

[ maliradojca @ 05.06.2010. 09:45 ] @
Citat:
žutokljunac: Gde je taj zakon da je za krečenje stana bila potrebna dozvola?

I mene to zanima.
Recimo, kada je izasao novi zakon o saobracaju, neki idiot od novinara iz Blica je napisao da ja kaznjiva voznja bicikle bez kacige, a to je netacno.
[ yolja624 @ 05.06.2010. 09:48 ] @
Autobiografski slucaj:

Do mene se nalazi samostalna ugostiteljska radnja - koja mene i stanare moje zgrade maltretira godinama isparavanjima i dimom koji nastaje u proizvodnom procesu pravljenja cevapcica i inih zabava za zube i proteze.

Elem, jedne godine su skontali da treba da renoviraju lokal, i to su krenuli da rade. Nista problematicno, sta ce mu dozvola za krecenje? Pa nece biti bas tako. Doticni vlasnik se sjetio da bi mu tih 10-tak dana obradjivanja lokala donijelo veliki minus u pazaru, pa je dogovorio sa radnicima da se radovi izvode - NAKON FAJRONTA... od 23:00h pa do jutra?!
Razvoj dogadjaja je isao ovako - 3 dana (noci) sam trpio mjesalicu za beton direkt ispod svog prozora. A 4-tu noc oko 3:00h ujutro sam izasao iz stana i krenuo u objasnjavanje majstorima da se u ta doba noci ne moze da radi. Njihov komentar je da "gazda ne zeli da izgubi pazar pa oni zato rade nocu"???
Na stranu sto sam u tom gurkanju sa majstorima primjetio da preko puta stoji policajac koji uopste ne reaguje niti na njihov mjesalac za beton niti na nasu glasnu svadju... remecenje javnog reda i mira 2x - i nista. Situacija se zavrsila tako sto sam obecao majstorima ubaciti kasikaru u doticni mjesalac ako se samo jos jednom ukljuci - i od tada su mjesali malter rucno. Ali su i dalje radili...

Na tome se nije zavrsilo...
Doticni gazda svake godine nesto "radi" oko tog lokala - i na jedan perfidan nacin zaobilazi sve potrebne dozvole. Jedna od njegovih izmisljotina je zidanje sa vanjske strane starog zida. Kad napravi taj novi zid, on srusi stari i time prosiri lokal - nevjerovatno sta ljudi rade radi 20-30 cm sirine lokala.

Prijava inspekcijskim organima apsolutno nikakvog efekta nije imala - par EUR u dzep inspektora i on se napravi lud.
[ žutokljunac @ 05.06.2010. 09:54 ] @
Dakle, sporno je samo vreme izvođenja radova, a ne sami radovi. Ako je tako, potrebno je odrediti kada su unutrašnji radovi renoviranja dozvoljeni, a kada nisu. Eventualno, regulisati nivo buke. Kakva dozvola, kakvi bakrači. Očigledno je da je država očajna i da joj treba novac po svaku cenu.
[ yolja624 @ 05.06.2010. 09:56 ] @
previdio si nastavak price... "pomjeranje" vanjskog zida...
Nije sporno sto radi, vec kako radi, dal time ugrozava nekog drugog, bilo bukom, bilo ugrozavanjem strukturne stabilnosti zgrade. Nisu to ni malo naivne stvari...
[ the_tosic @ 05.06.2010. 09:59 ] @
Pa dobro to su grubi radovi u kojima se menja izgled i struktura zgrade. Ali recimo sta ce ti dozvola za krecenje ili menjanje wc solje?
[ Isak666 @ 05.06.2010. 09:59 ] @
Za izmene koje se odnose na spoljni deo zgrade je normalno da ne mozes da radis kako hoces - okrecis svoj deo zgrade u zuto, iako je zgrada bela, budzis jos dva prozora sa ramovima, oblikom i rasporedom koji nemaju veze sa ostatkom zgrade ili sirom celinom grada, kacenje klima i satelitskih po zgradi kao da je obolela od variole vere i sl.
I to sve sluzi da ne bi to stvarno licilo na Banglades, nego na normalan grad sa normalnim urbanistickim planom za ocuvanje prostorno-kulturno istorijske celine tog grada.

A ne ovo -
Samo to ne sme da kosta toliko i da se odnosi na unutrasnje radovi koji ne uticu na okolinu, kao i da se ceka toliko.U Stutgartu je to besplatno i zavrsava se za par minuta.
[ yolja624 @ 05.06.2010. 10:04 ] @
@isak666
upravo tako, treba da se regulise. I te dozvole treba da se vade u nekom skracenom postupku, uz minimalne troskove. Stutgart moze to raditi besplatno, ali ovi nasi dilberi tesko... ali neka minimalna taksa na papirologiju bi bila ok.
BTW, gdje nadje ove slike? Strasno... (ova druga je jasna, ima i kod nas takvih zgrada)

@the_tosic
Naravno, za krecenje i promjenu wc solje, po meni, i ne treba nikakva dozvola jer se nista ne pregradjuje niti rusi.
[ Onaj @ 05.06.2010. 10:07 ] @
Ajde, ko je od svih vas trazio dozvolu za krecenje? Ili niko nikad nije krecio?
Krecite na crno, a?
[ Srđan Pavlović @ 05.06.2010. 10:29 ] @
Znaci okrecim sad dok ovo ne krene, i to je to, vise nema krecenja.

Odo' po jupol i cetke
[ žutokljunac @ 05.06.2010. 10:33 ] @
Provuci se još par dana. Posle nećeš morati uopšte da krečiš.
[ Horvat @ 05.06.2010. 11:18 ] @
pazi ti to, ne smes u svom stanu da krecis kako ti prdne na pamet (ne pricam za spoljnu fasadu)

umesto da malo uvedu red kod gradjevinske mafije,oni nasli tu da kefaju stanare...

[ Onaj @ 05.06.2010. 11:20 ] @
Ubacite nekome petardu u wc solju i unisticete ga ekonomski (i fizicki): cena nove wc solje, cena zamene wc solje, cena dozvole za zamenu wc solje, bar mesec dana cekanja za dozvolu za zamenu wc solje, kazne za pi*anje i s*anje na nedozvoljenim mestima (parkovi i sl.)...
[ Horvat @ 05.06.2010. 11:32 ] @
nego,od kada je ovo na snazi?
Citat:
Dešavalo nam se da čovek hoće da menja prozore, mi izađemo po prijavi, pa dok on dobije dozvolu prođe sezona pa mora da čeka sledeću godinu za sanaciju - priča jedan građevinski inspektor iz glavnog grada.


i ovo vazi samo za zgrade ili za sve stambene objekte?

pazi ebote
ti da bi okrecio stan/promenio crep treba da ides do projektantnske kuce da ti uradi "plan" pa onda ovo
Citat:
Potrebna dokumenta Investiciono održavanje (izdaje opština):

- Idejni projekat u tri primerka koji je uradila licencirana projektantska kuća (od 300 do čak 1.000 evra)
- Izvod iz zemljišnih knjiga
- Kopija plana parcele ne starija od šest meseci
- Saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika
- Dokaz o uplati republičke takse (oko 300 dinara)


Citat:
Dozvola za investiciono održavanje:
- Kad se vrši zamena crepova na porodičnim kućama, dotrajalih prozora, promena dasaka na plafonu, vrata, oluka, postavljanje i menjanje pločica u kupatilu, parketa, zamena svih sanitarnih uređaja, elektroinstalacija, krečenje, malterisanje, postavljanje španskog zida, menjanje radijatora, cevi ili bilo čega što u stanu ima veze sa grejanjem, zastakljivanje terasa, čak i ukoliko neko želi u podrumu da zameni drvenu pregradu.


debilana
[ yolja624 @ 05.06.2010. 11:33 ] @
heheh pa znas kako se kaze, riba smrdi od glave ali se cisti od repa. Ostalo je samo da se nadamo da ce se nekad stici i do te glave...
[ Marko_L @ 05.06.2010. 11:35 ] @
Kao po običaju, zakoni se u Srbiji donose onda kada državi ustrebaju pare, a ne da bi se uveo nekakav red. Da im je do reda, prvo bi počistili u svom dvorištu. Evo moj slučaj na primer. Već godinama pokušavam da legalizujem kuću koja je inače legalno sagrađena pre 30 i kusur godina. Kad kažem legalno sagrađena, mislim na to da postoji projektni plan, potpisan i overen od strane arhitekte, građevinska dozvola, kojekakva rešenja i dozvole za struju, mokri čvor, sve overeno, pa čak i poresko rešenje za stambeni objekat, znači sve 100% legalno i rađeno po planu, samo fali vlasnički list koji mi rekoše da ne mogu da dobijem dok ne legalizujem kuću. Ja onda krenem od šaltera do šaltera, da legalizujem legalnu kuću i rekoše mi da nikada nisu videli kompletniju dokumentaciju, svaka čast, ovo ono, ali da moram da sačekam da započne sledeći krug legalizacije. Ok, sačekam ja, odem sad kad je bila aktuelna ova legalizacija, traže mi kopiju plana koju treba da izvadim u gradskoj upravi, odem da izvadim, oni mi izdaju kopiju plana od placa, kuća navodno nije nigde upisana i da treba da jurim geometra, pošto se radi o divljoj gradnji. Džaba moje objašnjavanje da se ne radi o divljem objektu, nego o sasvim legalnom objektu i da imam sve papire koji to potvrđuju. Odem ja kod geometra, inače mog poznanika koji mi reče da može da odradi njegov deo posla, ali da to neće biti dovoljno i da je najbolje da kontaktiram neku agenciju koja se time bavi da oni iskoriste svoje veze i pribave svu potrebnu dokumentaciju. Nađem ja par agencija, raspitam se, uglavnom stvar se radi tako što ja njima platim oko 2.000 evra za troškove (što valjda uključuje i geometra), ali oni NE GARANTUJU da će moći da završe sve. Pa tek ako završe, onda se kreće u legalizaciju, što takođe košta xxxx evra. I tako ja sračunam da mi se više isplati da čekam da lepo dođu i sruše kuću o njihovom trošku, da barem ne bacam pare na to, pa da lepo izvadim dozvolu i napravim novu.

I onda oni pričaju o uvođenju nekakvog reda, a 5 godina ne mogu da mi izdaju papirić na kome piše da posedujem xx kvadrata stambenog prostora na toj i toj adresi, iako imam sve potrebne papire kao i overenu presudu od suda da sam to nasledio. Za to vreme, ovi što su divlje gradili, uspeše sve da legalizuju očas posla. I sad baš razmišljam, evo i ovi što su se švercovali, dobiše da za 2.000-3.000 storniraju sve doplatne karte i kazne koje su napravili u poslednjih n godina, a nisu platili. A ja koji redovno plaćam kartu svaki put kad koristim GSP, te 2.000-3.000 potrošim u roku od mesec dana. Bolje i da ne računam koliko me je koštao prevoz u tih prethodnih n godina, dok su se ovi švercovali. Ja iz ovoga jedino mogu da zaključim da se u Srbiji više isplati kršiti zakon i raditi mimo svih propisa, pa kasnije ispravljati krive drine, nego od početka raditi legalno.

Tako da, ima da adaptiram i krečim do mile volje, a kad mi se pojavi inspektor i kaže "Nemate dozvolu da krečite kuću.", samo ću da mu izvadim kopiju plana koju su mi nedavno izdali i da ga pitam "Izvini, a gde ti ovde vidiš kuću ?".
[ Horvat @ 05.06.2010. 11:36 ] @
ma kakvo je ovo ciscenje!??!

ej,meni vetar u oluji srusi 3 crepa i ja treba da idem u projektantsku kucu, da mi urade "plan",pa onda da vijam ljude po opstini i sva ta mahinacija me izadje nekoliko stotina eura?!?!
[ Onaj @ 05.06.2010. 11:42 ] @
A za skidanje paucine koliko kosta dozvola? Posto sam planirao da na tavanu uklonim neku paucinu...
[ the_tosic @ 05.06.2010. 11:50 ] @
Za to prvo moras da se raspitas u organizaciji za zastitu zivotinja :D, pa onda u opstinu ides.
[ qazqaz @ 05.06.2010. 12:04 ] @
Citat:
Marko_L:
Tako da, ima da adaptiram i krečim do mile volje, a kad mi se pojavi inspektor i kaže "Nemate dozvolu da krečite kuću.", samo ću da mu izvadim kopiju plana koju su mi nedavno izdali i da ga pitam "Izvini, a gde ti ovde vidiš kuću ?".


Po toj logici ces posle morati da ih podmazujes da ti ne sruse kucu.
btw slazem se sa svim ostalim redovima tvog posta, zakoni kod nas se ne donose sistematicno, radi uredjenja pojedinih oblasti vec zarad muzenja novca, nametanja haraca a po sistemu "posle nas - potop". Svaka vlast se vadi na onu prethodnu. Muka mi je da ih slusam vise. Hvala bogu da su prestali da se vade na 90-te i Milosevica. Sad im je Tito periodicno kriv. Znaci dodju na vlast, uzivaju povlastice, jasu narod, ali kukaju da im nije dobro. Pa niko ih ne tera silom da budu ministri.
[ yolja624 @ 05.06.2010. 12:09 ] @
i kao po dobrom starom obicaju... We Did It Again. Tema u raspadanju
[ Marko_L @ 05.06.2010. 12:18 ] @
Citat:
Za to prvo moras da se raspitas u organizaciji za zastitu zivotinja :D, pa onda u opstinu ides.

Eh kad bi to bilo tako jednostavno. Prvo moraš na sudu da dokažeš da je pauk svojom mrežom bez dozvole zauzeo deo tvog stambenog prostora. Pa onda da izađe geometar da se ustanovi da je to zaista tvoj prostor, pa tek onda ide vađenje dozvola za adaptaciju, tj. prvo dozvola da smeš da srušiš paukovu kuću, pa tek onda dozvola da možeš da adaptiraš svoju. Sve u svemu, više ti se isplati da to ostaviš tako i zamoliš pauka da ne pravi decu koja će posle da pletu svoje stambene objekte svud po kući. Možda je najbolje da sterilišeš pauka, ali mislim da će ti i za to trebati neka dozvola :)
Citat:
Po toj logici ces posle morati da ih podmazujes da ti ne sruse kucu.

Ma kakvo podmazivanje. Ja i hoću da sruše i uštede mi pare, pošto mi ovaj stambeni prostor svakako ne odgovara i već sam imao u planu ili da radim teške adaptacije il ida rušim, pa da zidam novo. Na kraju kada sam sabrao, adaptacija me izađe oko 15.000-20.000 evra samo za radove i materijal, a kamo dozvola za adaptaciju, arhitekta i sve ostalo, a opet me na kraju čeka i ta legalizacija od par hiljada evra, pošto po njima kuća i dalje nije legalna. Sa druge strane, ako ću sam da rušim i zidam novo, izađe me isto tu negde, pa onda bolje da sačekam njih da poruše o njihovom trošku i da za to što uštedim na rušenju, dodam još 20-30 kvadrata na kuću :) To je win-win situacija.
[ a1200 @ 05.06.2010. 12:20 ] @
@Marko_L

Kod mene opstina vec 2.5 godine ne sprovodi reshenje koje je ona sama donela o ukljanjanju bespravno izgradjenih objekata (tj. komsija sa kojim se sudim je to izgradio totalno na crno u zajednickom dvoristu). Sta da ti kazem, oni izgleda gledaju sve nacine da UZMU PARE, a pritom da nista ne rade...

Korupcija je na tolikom nivou, da me je inspektor u opstini savetovao na koji sprat da odem i da pitam shefa koliko kosta da sredim potkrovlje (kad sam isao cisto da se informishem)... inace pre toga mi je rekao "da u mom kraju to ne moze da se radi jer su kuce zasticene i remetio bi se izgled starog Beograda"... na moj odgovor da u vazdusnoj liniji od samo 50 metara, ima 6 kuca koje su nadogradile potkrovlje u poslednjih godinu dana, dobijam odgovor "da je najbolje da odem kod shefa i popricam sa njim koliko ce to da kosta"... jel' treba jos nesto da se kaze? Zakoni®, korupcija® i opstina® u Srbiji™

E al' zato ce sada ljudi da placaju papirice kod "licenciranih" projektantskih kuca - citaj deca politicara koja su zavrshila arhitekturu dopisnim kursom, a tatica im obezbedio sljaku vezama u opstini - da bi promenili dotrajali crep ili okrecili sobu... ovo je cist lopovluk, pod izgovorom "sredjivanja" sive slike u gradjevinarstvu. Ta siva slika bi se jako brzo sredila da opstina radi po zakonu, tj. da nije toliko korumpirana, i da sudovi rade kako treba... ali neeee, lakse je otimati pare donoshenjem nekakvih zakona, a pritom ono sto je drzava duzna da sprovodi po zakonu, eeeeee pa to se ne radi... za to niko nije kriv.
[ Flo33 @ 05.06.2010. 12:42 ] @
Marko_L rušenje ćeš na žalost sam morati da izvedeš.

Ja ne znam zašto se uzbuđujete uopšte. Toliko nelegalnih stvari se dešava da će sprečavanje nečijeg krečenja izazvati samo fizičke sukobe. Glupost.

A klimu ću skinuti kada skinu i oni: http://upload.wikimedia.org/wi...erbian_Government_building.jpg

[ Marko_L @ 05.06.2010. 13:03 ] @
A pazi situaciju ovde. Pošto se radi o jednom prigradskom naselju gde je više od polovine objekata nelegalno sagrađeno, celo to naselje je prepuno kontrasta. Jednostavno, po građevinskom planu iz onog vremena, celo naselje je trebalo da bude uniformisano i oni koji su zidali kuće, imali su da biraju između dva plana koje je ponudila država (radilo se o takozvanim duplex kućama, koje trebaju da se zidaju na zajedničkim placevima, ono kad dvoje komšija dele plac i imaju jedan stambeni objekat koji je podeljen duplim zidom). Od ta dva, ne zna se koji je gori. Valjda ih je radio neki pručeni arhitekta koji je posao dobio zahvaljujući članstvu u partiji i šta ja znam. Naravno, pošto su planoviu takvi, niko ih nije je*ao 5%, osim mog pokojnog dede i još par ljudi koji su radili sve strogo po propisima i ispoštovali svako slovo zakona. Pa tako, moj komšija koji bi trebao da ima istu kuću kao ja, jer je izabrao isti plan (morao je da se izabere neki), u stvari ima jedno 100 kvadrata više. Imao čovek para, pa hteo veću kuću. Drugi komšija ima 50 kvadrata više. Treći uopšte nema duplex, nego je preko nekih veza uspeo da dobije ceo plac za sebe, pa napravio ogromnu kućerinu od 200 kvadrata, a neki su čak uspeli da dobiju i 10-tak ili više spojenih placeva i onda ih raspračavali i prodavali kako je ko stigao. Epilog svega je, da ne možeš naći dve iste kuće u čitavom naselju, a teško je naći i dva placa iste veličine. I na kraju, začin C, svi ti koji su radili mimo propisa i suprotno planovima, uspeli su da legalizuju te svoje objekte brzo i za male pare, a jedini koji imaju problema sa legalnošću objekata su oni koji su radili po propisima. I sad treba neko da dođe i da mi kaže da ja ne smem da radim adaptaciju, jer narušavam izgled naselja, a samo moja i još nekolicina kuća su upravo rađeni po građevinskom planu :)

U stvari, kad bolje razmislim, možda to i jeste problem, što je sve rađeno po propisima, pa sad time štrčimo u odnosu na ostatak naselja, pa sad valjda to treba nekako kazniti :)

Prosto je smešno i jadno kada ova država priča o uvođenju nekog reda. Švercuješ se godinama i sve rešiš za 3000 dinara. Odeš i prebiješ stranog državljanina u stranoj zemlji i dobiješ milion dolara nagrade. Sagradiš nelegalno objekat, a država ti omogući da ga očas posla legalizuješ. Uhvate te da radiš godinama na crno, nikom ništa, eventualno neka kaznica ili upozorenje i ćao, al zato ako ti u firmi nađu da nisi ispoštovao neki od milion propisa koji postoje, nisi istakao firmu, nisi platio za isticanje firme ili tako nešto, eto tebi 1.000.000 dinara kazne. Kada će neko državnicima da objasni da ne treba uvoditi red onima koji red svakako poštuju i sve rade po zakonu, već u onima koji ga ne poštuju nikako. Ovako, imamo situaciju da se oni koji poštuju zakon šikaniraju, a oni koji ga krše, nagrađuju. Gde je tu red ?
[ Onaj @ 05.06.2010. 14:55 ] @
Trebalo bi kazniti ovu vlast na sledecim izborima. Turci nam nisu ovo radili.
[ Yoba @ 05.06.2010. 15:48 ] @
Cemu cudjenje zakonu postavljaca teme. Zakon je oduvek, kao sto je to rekao Ventura, postojao.

Ovo je sada mozda malo strozija forma, ali nije nista novo. Naravno, nepismeni novinari od toga prave senzaciju i banalizuju stvar maximalno sa krecenjem i 500 evra (*). Sto se tice staklenja terase, naravno da se to ne moze raditi anarhisticki, kako je to do sada bilo. O postavljanju klima da ne govirim, kako estetski tako i energetski. Zakon svakako treba strogo definisati u koji uslovima je moguce postavljanje, prevazidjenih, split sistema. Centralni sistemi klimatizacije i ventilacije se odavno koriste...umsto da 50 stavnoa ima 50 klima uredjanja, cela zgrada se opremi centralnom jedinicom i to je enrgetski daleko efikasnije.


U toj oblasti itekako puno ima posla, i nadam se da ce se stvari resavati. Pre svega da se krene od zemljisnjih knjiga, da se vidi sta je cije. Sve ce to regulisati osiguravajuce kuce.
Prosta stvar, objekat mora biti osiguran. Dalje je lako, svaka osiguravajuca kuca ima strog pravilnik sta se sve mora ispostovati da bi objekat bio osiguran...npr ne mozes da imas podzemnu garazu a da nemas sprinkler sistem za gasenje pozara. Kada dodje primopredaja objekat dodje jedan iz osiguravajuce kuce i pregleda instalaciju, ako nije u skladu sa pravilnikom, sredite, pa da plate ponovo izlazak. A verujte da su im pravilnici strozi, inace bi iste pukle.
I naravno da ce to sve vise da kosta, i naravno da ce to u globalu biti bolje za sve, pojedinca, drustvo, drzavu.

(*) znate li vi koliko ima gradjevinskih inzenjera sa licencom, spremih da urade projekat i za manje pare...
[ anakin14 @ 05.06.2010. 17:30 ] @
ne razumem zasto bi neko odredjivao da kuce budu po planu? zbog estetike? Pa gde je tu estetika? Po meni licno je mnogo lepse naselje puno razlicitih objekata i razlicitih fasada i boja nego sterilno naselje sa kucama i fasadama po planu. Moje misljenje.
[ dexxx @ 05.06.2010. 17:49 ] @
Citat:
Yoba: O postavljanju klima da ne govirim, kako estetski tako i energetski. Zakon svakako treba strogo definisati u koji uslovima je moguce postavljanje, prevazidjenih, split sistema. Centralni sistemi klimatizacije i ventilacije se odavno koriste...umsto da 50 stavnoa ima 50 klima uredjanja, cela zgrada se opremi centralnom jedinicom i to je energetski daleko efikasnije.

Koriste se, u pravu si... u Tokiju.
Zamisli situaciju, da komsija ide od stana do stana, solitercine od 22 sprata, i da predlaze komsijama da ugrade Building management system u zgradurinu koja je stara 40+ godina. Hau jes nou.
Zato, nemoj molim te... Vidim da nemas predstavu koliko kosta jedan najjednostavniji HVAC (instalacija, pustanje u rad i odrzavanje). Btw, u Beogradu na prste mozes izbrojati stambene zgrade koje imaju HVAC sisteme.
Na kraju krajeva, kad su mogli ovi iz Vlade (koja treba da bude neki reper ponasanja u drustvu) da naruze zgradu u Nemanjinoj (koja predstavlja spomenik kulture - za razliku od novobeogradskih solitera na primer), ko im daje za pravo da tako nesto zabrane gradjanjima.
Sto se tice energije... koliko potrosim, toliko cu i da platim, jel tako? Ako nije, hajde onda da zabranimo i sve automobile... em trose, em zagaduju vazduh.
[ 3way @ 05.06.2010. 17:58 ] @
Citat:
anakin14: ne razumem zasto bi neko odredjivao da kuce budu po planu? zbog estetike? Pa gde je tu estetika? Po meni licno je mnogo lepse naselje puno razlicitih objekata i razlicitih fasada i boja nego sterilno naselje sa kucama i fasadama po planu. Moje misljenje.


Vid lepote:

[ Yoba @ 05.06.2010. 18:01 ] @
>>Zato, nemoj molim te... Vidim da nemas predstavu koliko kosta jedan najjednostavniji HVAC (instalacija, pustanje u rad i odrzavanje). Btw, u Beogradu na prste mozes izbrojati stambene zgrade koje imaju HVAC sisteme.


ti ces da mi kazes, hahahhaa covece ja sam te sisteme projektova i pustao u rad...hint: objekat M investa...
[ Isak666 @ 05.06.2010. 18:08 ] @
Citat:
anakin14: ne razumem zasto bi neko odredjivao da kuce budu po planu? zbog estetike? Pa gde je tu estetika? Po meni licno je mnogo lepse naselje puno razlicitih objekata i razlicitih fasada i boja nego sterilno naselje sa kucama i fasadama po planu. Moje misljenje.


Plan ne znaci da gradjevine nece biti "razlicite", nego da ce biti uklopljene medjusobno - estetski, kulturno i funkcionalno.
Zato zajedno rade urbanisti, arhitekte i geodete.
[ anakin14 @ 05.06.2010. 18:14 ] @
Citat:
3way: Vid lepote:znaci molim te preispitaj se malo i procitaj ponoo sta sam ja napisao. Znaci nisam napisao RUINIRANE kuce nego RAZLICITE. evo primera - meni je razlicitost lepa dok nekome nije. a inace one sto si ti opstavio su sve ISTE.
[ Isak666 @ 05.06.2010. 18:18 ] @
Razlicitost nije zabranjena planskom gradnjom.
[ ventura @ 05.06.2010. 18:20 ] @
Ne mora da ima zgrada HVAC sistem, to čak nije ni izvodljivo bez teških modifikacija na većini postojećih zgrada... Ali se za svaku zgradu može propisati na koju stranu da se kače klime, i kakvom maskom treba da se prekriju tako da ne narušavaju previše izgled zgrade...

Npr:
Nije savršeno rešenje, ali daleko bolje od današnjeg gde svako kači glime gde god hoće...
[ anakin14 @ 05.06.2010. 18:27 ] @
ja se ne bih slozio. Smatram da je stan privatno vlasnistvo i kada ga neko kupi treba da ima pravo da sa njim radi sta hoce isto kao sa kucom. Ti u svom dvoristu smes da radis sta hoces, zasto ne bi smeo da stavljas kakvu hoces klimu na nesto sto je TVOJE. razumem da se niko nece sloziti samnom ali to je jednostavno moje misljeje, privatno vlasnistvo iznad svega.
[ ventura @ 05.06.2010. 18:36 ] @
Nema to veze sa privatnim vlasništvom, već sa poštovanjem tuđih prava i sloboda...

Ti možeš da napraviš kuću u sred nedođije i da séreš u bure koje ti se nalazi na terasi ako ti ne smeta smrad... Ali ne možeš to isto da radiš u centru grada gde pored tebe žive drugi ljudi kojima to smeta... Ne možeš da kačiš glimu gde god hoćeš, da držiš kacu sa kupusom i starudije po terasi, da držiš đubre ispred ulaznih vrata stana, da bacaš kese sa đubretom sa terase, jer sve to ugrožava druge ljude... Ja ako sam kupio stan u zgradi, ne želim da mi vrednost stana opada zbog nekog divljaka koji je celu zgradu naružnio spolja, ili koji drži smeće sa đubretom ispred ulaznih vrata...

Imaš pravo da radiš šta god hoćeš, sve dok time ne uskraćuješ nečija tuđa prava...
[ Yoba @ 05.06.2010. 18:40 ] @
>>Ali se za svaku zgradu može propisati na koju stranu da se kače klime, i kakvom maskom treba da se prekriju tako da ne narušavaju previše izgled zgrade...


svakako + _propisana_ ugradnja!


ljudi ugrade klimu u zastakljenu terasu gde nema uopste strujanja spoljasnjeg vazduha (na terasi bude 40*C+ jbte..)....citaj: daleko se umanjuje energetska efikasnost...npr ovi tvoji primeri su takdoje losi, jer je klima ugradjena odmah ispod terase, treba ostaviti rastojanje koje je propisao proizvodjac klime...ali kako koncept, potpuno se slazem.
[ 3way @ 05.06.2010. 18:42 ] @
Citat:
znaci molim te preispitaj se malo i procitaj ponoo sta sam ja napisao. Znaci nisam napisao RUINIRANE kuce nego RAZLICITE. evo primera - meni je razlicitost lepa dok nekome nije. a inace one sto si ti opstavio su sve ISTE.


Ove kuce uopste nisu razlicite. U stvari, bolje reci da su dovoljno iste, da ne remete...tamo neki urbanisticki plan.

Ps.
One kuce nisu iste, ako obratis paznju videces velike razlike.
[ anakin14 @ 05.06.2010. 18:42 ] @
slazem se za:

Citat:
da držiš kacu sa kupusom i starudije po terasi, da držiš đubre ispred ulaznih vrata stana, da bacaš kese sa đubretom sa terase, jer sve to ugrožava druge ljude...


sto smradom i nehigijenom stvarno ugrozava druge ljude.

ali za estesko ugrozavanje ne mogu da se slozim jer je estetika relativna. Ja ne verujem u moral i estetiku kao u apsolutnu kategoriju. Ja nicime ne ugrozavam druge ljude ako postavim klimu GDE ja hocu dok god je na mojoj teritoriji.
[ anakin14 @ 05.06.2010. 18:44 ] @
Citat:
3way: Ove kuce uopste nisu razlicite. U stvari, bolje reci da su dovoljno iste, da ne remete...tamo neki urbanisticki plan.

Ps.
One kuce nisu iste, ako obratis paznju videces velike razlike.


brate sa d zajbvas... one kuce koje sam ja postavio NISU ISTE, a i nisam govoro da treba da budu razlicite koliko spejs satl i flasa piva vec samo da ne budu totalno iste i planske. a one tvoje su toliko ruinirane da ne moze ni da se proceni da li su iste ili razlicite.
[ Devanagari @ 05.06.2010. 18:45 ] @
Citat:
dexxx: Vidim da nemas predstavu koliko kosta jedan najjednostavniji HVAC (instalacija, pustanje u rad i odrzavanje). Btw, u Beogradu na prste mozes izbrojati stambene zgrade koje imaju HVAC sisteme.

Ako pričaš o klima komorama onda pričaj o klima komorama, a ne o HVAC-u. Najjednostavniji HVAC je prosti split-sistem, tako da zgrada koje imaju “HVAC sistem” ima nebrojeno mnogo. A i ovih sa komorama i sl. ima koliko hoćeš. BMS… tu i tamo ali koji će ti u masovnoj stanogradnji. I ne, ne trebaju ti komore i BMS da bi centralizovao klimatizaciju objekta, dovoljan ti je VRF/V sistem ili čak običan multi-split sistem, i to se lepo rešava tako da svaki stan ima svoje brojilo i pratiš potrošnju pa plati koliko si utrošio. Sve to nije toliko skuplje od jednog običnog splitića (po stanu) koliko se dobija na uvođenju reda. Ako je red u pitanju, to jest.

Koliko vidim, samo je na jednom mestu spomenuto ono što je zaista problem, a to je da se mešaju babe (najuobičajenije popravke, intervencije u stanju) i žabe (bahati, nestručni izvođači i akcije koje utiču na više stambenih jedinica). Onaj tupson iz vlasti koji je pisao ove gluposti je morao da napravi razliku između krečenja sobe i probijanja otvora u nosećim zidovima. Mada, kao što je i Marko_L konstatovao, ovde se proganjaju ljudi koji poštuju zakon da ga poštuju još više, a oni koji ga krše se izvlače tako da ništa novo na teritoriji srbije.

Možda bi rešenje bilo da se uvede obaveza konsultovanja nadležne opštinske službe. Služba bi, u najkraćem mogućem roku i za minimum novca, bila dužna da dostavi mišljenje i skrene pažnju na dužnosti i obaveze izvođača radova (šta zakon ne dozvoljava, šta zakon zahteva u tom konkretnom slučaju). Ovo mišljenje ne bi bilo obavezujuće već samo informativno i bilo bi jasno i precizno. Mišljenje bi moglo da se traži i elektronskim putem, i tada bi bilo besplatno.

Za smešne intervencije (npr. krečenje sobe ili spomenuta WC šolja - ko hoće da traži mišljenje) to bi bilo naravno momentalno zeleno svetlo dok bi za ozbiljnije intervencije (od zastakljivanja terasa do nadziđivanja i sl.) to bilo upućivanje na traženje dozvole za izvođenje radova. Tu bi se naplaćivale takse kojima bi se finansirala ona elektronska komunikacija i sl.

E sad, ako ne tražiš mišljenje i na svoju ruku odradiš neki sitniji posao, za koji si siguran da nećeš napraviti štetu ili maltretirati komšije i završiš to brzo onda nikom ništa. Nisi pitao, nisi čekao, nisi plaćao ali ni ti nisi napravio štetu. Ako tražiš papir i upute te na vađenje klasične dozvole onda ideš tim putem, s tim da bi i to naravno trebalo ubrzati. Međutim, ako nisi tražio mišljenje (a kamoli dozvolu), a krupnija je stvar u pitanju ili ako si tražio mišljenje za krečenje sobe i dobio mišljenje za to, a krenuo u, tipa, nadziđivanje, e tu bi padale surove kazne, znači jb bi im milosnog vasketa.

Tako da bi sutra u opštini imali registar prijava, tj. tih zahteva pa kad neka namćorasta baba zove opštinu jer je čula bušilicu, lepo bi joj rekli da će čovek da ubuši dva tipla za bojler i aj’ zdravo. Ako nije ništa prijavio rekli bi babi da zove za 15 min. A ako zove neko kome već sat vremena sviraju Hiltijem, opštinar pogleda i vidi da ili ništa nije prijavljeno ili je prijavljeno kačenje rama za sliku onda lepo pošalje trash patrolu pa pljas kazna da se use*eš i tako sve lepo u krug pa kome pre dosadi.

Mane ovog pristupa: pretpostavlja državu, organe lokalne vlasti i odgovorne ljude koji rade u tim organima, a ne nedefinisan prostor koji naseljavaju polu-ljudi polu-primati koji resetuju svoju zajednicu svakih nekoliko decenija.
[ 3way @ 05.06.2010. 18:48 ] @
Citat:
anakin14: brate sa d zajbvas... one kuce koje sam ja postavio NISU ISTE, a i nisam govoro da treba da budu razlicite koliko spejs satl i flasa piva vec samo da ne budu totalno iste i planske. a one tvoje su toliko ruinirane da ne moze ni da se proceni da li su iste ili razlicite.


Za ove sto si ti postavio ne zahebavam. To je i poenta, moze biti razlicito, ali dok je u okvirima tih planova ili sta god vec regulise spoljni izgled objekta.
[ anakin14 @ 05.06.2010. 18:51 ] @
a da li si primetio KOLIKO SU RAZLICITE one TRI KUCE i to upravo na SPOLJNOJ FASADI?
[ Devanagari @ 05.06.2010. 19:00 ] @
Citat:
ventura: Ne mora da ima zgrada HVAC sistem, to čak nije ni izvodljivo bez teških modifikacija na većini postojećih zgrada...

Još jednom, HVAC je i onaj običan “prostački” splitić, i full podstanica sa klima komorama i hladnom vodom.

Potražite na netu multi-split AC sisteme (starije rešenje) ili VRV/VRF sisteme (novije) i pogledajte recimo kako to izgleda kada klima kreće sa jednog mesta a split sistem je u pitanju.

To se svuda u svetu radi za tako neke manje stambene zgrade kao što je ova sa slike, izuzev kod ovih naših dunđera-investitora koji ti ili ne stave ništa u stan ili narokaju u svaki stan spoljašnju jedinicu, umesto da sve spoljašnje jedinice bace na krov i završe priču.

Modifikacija postojećih zgrada… prilično izvodljivo — postojeći instalacioni šahtovi, skrivena mesta na stepenišnim vertikalama, maskirane vertikale unutar prostora ako baš mora.
[ Yoba @ 05.06.2010. 19:08 ] @
Koga interesuje vise moze da googla Mitsubishi VRF


npr

http://www.vrf-air-conditionin...mitsubishi-air-conditioner.htm

Ova budza ide na krov, ako pogledate na nekim objektiva videcete ovu kulu za grejanje/hladjenje, i kanali se razvuku do stanova (ove "restke" sto vidite na slici).


Mislim da ne zamaram previse tehnicki, sve je izvodljivo i sve se to koristi u normlano svetu odavno...Mislim2, tuga bozija da stank kosta 2k e/m² a od instalacija ima par sijalica :) da ne pricamo o centralnim sistemima za usisavanje kuce/stana i sl...odosmo vec u off
[ Isak666 @ 05.06.2010. 19:31 ] @
Citat:
anakin14: a da li si primetio KOLIKO SU RAZLICITE one TRI KUCE i to upravo na SPOLJNOJ FASADI?


Opet - planska gradnja ne znaci zabranu razlicitosti.

Samo, izmedju razlicitog tumacenja estetike i nepoznavanje iste je velika razlika.


Nekom ne smeta kao tebi npr da neko ofarba svoj deo fasade u zuto u jednoj visespratnici koja je npr plave boje ili da nabudze haoticno svako po svojoj volji klime po fasadi.

Ali nije svaka razlicitost estetski vredna, kao sto nisu sve razlicite note spojene u jednu celinu kompozicija, nego mora postojati neka harmonija koja to sjedinjuje.
Mozda ce Vladimir Kovacevic to bolje objasniti ;)

A da bi se to uradilo, treba imati neko predznanje i talent, te zato arhitekte, urbanisti prolaze odredjene skole da bi to mogli raditi.


[ mrkii @ 05.06.2010. 19:45 ] @
Jedno pitanje. Pozvoni inspektor, ja otvorim vrata i on kaze "imamo prijavu komsija da postavljate klimu". Ako ga lepo ne pustim unutra, sta onda?
Mislim, ima li on pravo da ulazi u stan i inspektorise? Cak ni policija nema pravo tako da ulazi u stanove.
[ ventura @ 05.06.2010. 19:53 ] @
Citat:
mrkii: Jedno pitanje. Pozvoni inspektor, ja otvorim vrata i on kaze "imamo prijavu komsija da postavljate klimu". Ako ga lepo ne pustim unutra, sta onda?
Mislim, ima li on pravo da ulazi u stan i inspektorise? Cak ni policija nema pravo tako da ulazi u stanove.

Pa može da vidi klimu spolja, i da ti u sanduče ubaci kaznu, u čemu je problem?

Ti odeš na sud i kažeš da je klima tu postojala, a oni te pitaju, dobro, gde ti je dozvola onda?
[ Wi-Fi @ 05.06.2010. 20:05 ] @
Npr. stavio si je pre nego sto je zakon stupio na snagu.
Mada ne kapiram oko cega se raspravljate, ne postuju se mnogo ozbiljniji zakoni a ne ovo.
[ mrkii @ 05.06.2010. 20:06 ] @
Citat:
Ti odeš na sud i kažeš da je klima tu postojala, a oni te pitaju, dobro, gde ti je dozvola onda?


Onda ja njih pitam za dozvole za klime na zgradi suda :)
[ ventura @ 05.06.2010. 20:25 ] @
Citat:
mrkii: Onda ja njih pitam za dozvole za klime na zgradi suda :)

Onda ti oni kažu, u pravu si, evo ti kazna ti plati svoju kaznu, a sad ćemo mi da jurimo onog ko je postavio klime na zgradi suda pa ćemo i njega da kaznimo...

[ mrkii @ 05.06.2010. 20:38 ] @
Ma dobro, znam da ne mozes da teras sa njima mak na konac. Cisto htedoh da stavim do znanja da se i u ovom slucaju zakon sprovodi selektivno.
Al znam i da cu da odjebem inspektora samo tako, ako se pojavi povodom neke gluposti. Pa kud puklo :)
[ ventura @ 05.06.2010. 20:53 ] @
Citat:
mrkii: Ma dobro, znam da ne mozes da teras sa njima mak na konac. Cisto htedoh da stavim do znanja da se i u ovom slucaju zakon sprovodi selektivno.
Al znam i da cu da odjebem inspektora samo tako, ako se pojavi povodom neke gluposti. Pa kud puklo :)

Verovatno možeš da odjebeš bilo koga, uključujući i inspektora, policajca, itd.. Samo je pitanje kakve su posledice...
[ a1200 @ 05.06.2010. 21:23 ] @
Niko nema pravo da ti udje u stan bez tvog odobrenja, mora da ima sudski nalog. Izuzetak je ako je upitanju neka situacija koja ugrozava tvoj ili zivot drugih stanara (na primer pozar, pucnjava itd.).

Vrlo prosto, otvoris vrata i kazes da vlasnik nije tu... da je na putu i da dodju ponovo za par meseci... da si ti prijatelj koji je dosao da proveri da li je sve OK sa stanom, da si i sam cuo neku buku, ali da ne znas odakle dopire... lepo se pozdravis, i kazes mu da ti je receno da niko ne moze da udje u stan dok se vlasnik ne vrati. Pozdravis ga ljubazno i zatvoris vrata... a on nek' pishe sta hoce...

Ja se ozbiljno razmisljam da pored kamere na ulaznim vratima stavim i interfon bez brave (znaci samo kao zvono + prenos zvuka), kosta oko 1800 din, a onda ni vrata uopste ne moras da otvaras... lepo, mu kazes da vlasnik nije tu i da imas druga posla i spustis mu slusalicu... a on na kraju krajeva, ne moze ni da te indentifikuje... ne zna ni kako izgledas...
[ Memomax @ 06.06.2010. 15:15 ] @
ne znam kako u tom prepisivanju zakona uvek nekako pogrešno i prepišu. kako ne prepišu iz onih zemalja gde je to besplatno, nego odmah takse i 500 evra.

ali, mislim da ovo što je objavljeno najpre zahteva jedno ozbiljno tumačenje. mislim na novinski text. prvo, tu se pominje neki bankarski kredit, što znači da bi ti možda ako želiš da uzmeš kredit za renoviranje stana recimo morao da tražiš neke dozvole zbog banke. drugo, 500 evra je ubačeno onako bezveze, da zvuči spektakularnije, i to se takođe mora ozbiljnije proveriti.

rušenje zidova, ili nešto slično, to možda ima smisla regulisati. ali, ako mi istruli prozor, ili propadnu ulazna vrata, kakve crne dozvole. i kupiću prozore i vrata koje mogu finansijski da izdržim, a ne da bi se uklapao sa komšijom. recimo, mogu i ne daj bože da ti provale u stan, razvale vrata, i šta, kampujem unutra s puškom dok se neki korumpirani mastiljar koga je stranka metnula na to mesto smiluje da mi da dozvolu?!

kod klima mešate babe i žabe. novogradnje je jedna stvar, a starogradnja druga. u novogradnji tek vlada opšti haos, a sad ću ja da naružim zgradu staru 30 godina time što ću da montiram klimu, a usput i nemam terasu nego nema drugog rešenja nego spolja na fasadu.

mislim da je ovo dobar put da ubrzaju socijalne nemire. pošto su vozače već maksimalno taksirali, sad su se setili da je jedino nešto vredno što ljudi imaju taj stan ( a pored toga niti imaju posla, i standard im je na nivou 200 evra mesečno), i sad misle da će nekome tek tako uzeti 500 evra da bi mu dozvolili da stavi nova vrata od 100 evra?! teška budalaština. s druge strane, sprovođenje svega ovoga zavisi od komšijskog potencijala za izigravanje njihovih besplatnih agenata. niko ne zna šta ti radiš ukoliko te neko ne prijavi, a to će samo još dodatno da zatruje ionako loše komšijske odnose. i možda da izazove i ozbiljne obračune između komšija, jer se ipak može saznati ko te je prijavio. tako su počeli da reklamiraju neke akcije da cinkariš svog lokalnog bakalina zbog fiskalnog, pa su onda brzo od toga odustali.

dakle, samo nam je ovo još trebalo...
[ Yoba @ 06.06.2010. 18:58 ] @
>>i kupiću prozore i vrata koje mogu finansijski da izdržim


to naporosto nije i nece biti tako....evo paralele, npr porez na stan u centru grada imaju svoju x tarifu. bakuta, koja je u penziji i koja tu cifru ne moze da plati taj isti stan proda i kupi stan na periferiji gde je taj porez nizi.


ljudi nikako da shvate da je drzava i propisi iznad necije finansijske moci.
a. mozda ti imas para da preuredis zasticeno kulturno dobro u nesto drugo, ali drzava se stara da to kulturno dobro ne postane to nesto drugo
b. mozda ti nemas para da platis isticane firme u centru grada ali se drzava stara da to naplati, od tebe ili nekoga drugog da useli tu. nije isto kupiti kg banana na pijaci i imati nekretninu/auto/jahtu...
[ Horvat @ 06.06.2010. 19:05 ] @
Citat:
Yoba:
ali drzava se stara da to kulturno dobro ne postane to nesto drugo


ne znam koliko si upoznat sa slucajem narodnog pozorista u subotici ;)
[ Yoba @ 06.06.2010. 19:14 ] @
ma upoznat sam ja sa svachim (veruj mi da znam mnogo gore slucajeve, hint:fire)...to sto je srbija truba drzava je jedno. gledamo valjda kako bi treblo da bude, dakle polemisemo o tom novom zakonu da li je to dobro ili lose :)
[ Horvat @ 06.06.2010. 19:16 ] @
kad bi gledali kako bi STVARNO TREBALO da se radi,onda ova tema uopste ni ne bi postojala, jer se ovakva nebuloza ne bi ni uvodila, sto mu dodje svojevrstan oksimoron, odnosno, paradox
[ Isak666 @ 06.06.2010. 19:29 ] @
Citat:
Horvat: ne znam koliko si upoznat sa slucajem narodnog pozorista u subotici ;)


Pratio sam tu pricu dok sam bio u Srbiji.
Sta se desilo na kraju?

Znam da je bio spomenik kulture, ali sam cuo od nekih subotickih DSovaca da je u igri i lova za samo rusenje i za rekonstrukciju, te da ce ga srusiti i bez dozvole.[ Yoba @ 06.06.2010. 19:31 ] @
>>kad bi gledali kako bi STVARNO TREBALO da se radi,onda ova tema uopste ni ne bi postojala, jer se ovakva nebuloza ne bi ni uvodila, sto mu dodje svojevrstan oksimoron, odnosno, paradox


pa o tome se i radi, ti mislis da ne treba i imas neke svoje razloge, ja mislim da treba i imam neko svoje misljenje.


a sta sve u sribji ne valja, nije tema, mislim u srbiji mnogo toga ne valja i na mufte je radjeno, ali da ne polemisemo puno o tome vec o futuru.
[ a1200 @ 06.06.2010. 19:42 ] @
Od g0vana se pita ne pravi... sto bi se narodski reklo.

Ovaj zakon je nista drugo nego osmisljena pljacka, jer iste te opstine i inpekcije ne rade nista na uspostavljanju trenutno vazecih zakona, korumpirane su do maksimuma, i generalno sprovode samo onaj deo, koji se tice njihovih ovlascenja kad treba nekome da otmu pare, ili da "zazmure" i ignorishu zakonsku regulativu. To je slucaj i sa novim zakonom, koji toj bagri daje jos veci prostor za otimanje, a sa druge strane nista nije uradjeno na recimo uspostavljanju ostre odgovornosti za "propuste", i kontrole u radu tih sluzbi.
[ Horvat @ 06.06.2010. 19:52 ] @
@yoba,dakle ti mislis da treba za svaki crep koji ti padne i koji hoces da dignes ili za menjanje wc solje u kuci, traziti projekat iz projektnog biroa i dozvole iz opstine i sta ti ja sve znam?

@isak, pa ne znam "di si stao", ali evo, trenutno su na 3. spratu i jos uvek nisu zavrsili... stupovi stoje ogoljeni (znaci vide se cigle od kojih je napravljen) i prednja strana bivseg pozorista je ostala, ostalo iza su sve srusili, i kao sto rekoh, stigli do 3. (ili 4. nemoj me sad drzati za rec) sprata (a inace, ima podrum jedno 2 nivoa,odokativno...

evo ti malo slika sto sam na brzinu nasao (stare su par godina)ako te zanima,sledeci put kad isao do centra cu napraviti neke "fotke" pa cu ti poslati (ako se setim)

(ako neko ne zna,evo kako je nekad to izgledalo)
[ Yoba @ 06.06.2010. 20:03 ] @
>>dakle ti mislis da treba za svaki crep koji ti padne i koji hoces da dignes ili za menjanje wc solje u kuci, traziti projekat iz projektnog biroa i dozvole iz opstine i sta ti ja sve znam?


ja stvarno ne znam jesu neki ljudi glupi ili se samo prave? da li treba da objasnjavam da ne postoji teoretska sansa da dozvola/resenje/kako-god za menjanje wc solje (a siguran sam da se za to nece izdatavti, posto ste se svi uvatili ko pijan plota) nece kostati 500 evra.....


dakle, fakat da zakon nije tako rigidan kao sto ga polupismeni novinari predstavlaju.


ali, svakako da sam za uvodjenje reda u gradjevini, ne samo novogradjnje vec i adaptacije postojecih objekata....posledicno, da, nisam za to da mozes da zastaklis terasu jer ti (ne ti, nego bilo ko) mislis da to tako treba, i da uospte nadlezne organe....svakako da svako moze da promeni polomljen crep ali ne moze da uzme i da promeni ceo krov bez ikakvih papira/dozvole da je tu skladu sa okolinom/propisima...
[ Horvat @ 06.06.2010. 20:08 ] @
pa naravno da ne postoji teoretska sansa da se tako nesto nedvosmisleno utvrdi
ali je napisano kao jasna stavka da i to spada u adaptaciju ;)

a ako promenis svu sanitariju u kupatilu ;)

pazi, slazem se u potpunosti da treba da se uvede RED u gradjevini,a ne ova kaubojstina sto je sada (zavrse zgradu,pa onda traze dozvole o izgradnji i slicne "fore"), ali za svaku kaku da (zvanicno!) trebas uzimati dozvolu i ostale pipdarije...nikako ne
[ Yoba @ 06.06.2010. 20:10 ] @
ne to spada u redovno odrzavanje, crkne brava, ti je zamenis, redovno odrzavanje...


dozidas sprat, zastaklis terasu je adaptacija...
[ Horvat @ 06.06.2010. 20:15 ] @
a pomenuto obnavljanje kupatila? (evo,plocice i cevi ne diras)
---
a inace,zar nije i do sada trebala dozvola za takve adaptacije (novi sprat, terasa...)?
[ Yoba @ 06.06.2010. 20:28 ] @
meni je samo zao to sto ljudi vi tu ne vidite svoju korist.


dakle, umesto da se uzdas u srecu da ce komsijina rekonstrukcija kupatila proci dobro i da nece nesto zajbti tako da cela zgrada ostane bez vode i kanalizacije imas zakon i nadlezne sluzbe.


ali, valjda se svi vode tom logikom, ma samo neka je jefitnije. pa kada ja budem radio po kuci ne moram da plati niti trazim dozvolu.


a ima i ono da plain srbin zna sve, svaki srbin moze da bude trenet reprezentacije, zna da popravi auto, da uradi grejanje, da prebudzi elektricne instalacije, da prebudzi zid, totalni unisex


aj smorio sam vise, neka drugi nastave, ja bih se smao dalje ponavljao.....
[ Horvat @ 06.06.2010. 20:37 ] @
pa kakve veze ima to sa KUCOM?
kontam za stan, ako sjbe i poplavi citavu zgradu
ali kakve veze ima sa privatnom kucom, poplavices samo svoje,ne i komsijino ;)
[ Yoba @ 06.06.2010. 21:21 ] @
koliko godina imas jbt, razmisli malo....


ajde da ti pomognem, pre 10+ godina tzle nesto cackao oko sporeta, pravio se pametan, budzio sa trofaznog na mono, ako se dobro secam. epilog da je iskocio osiguran na banderi/trafou, dolazili likovi iz EDB-a da srede.


zamisli da se neko tako pravi pametan pa uzme da cacka oko gasne instalacije, jer zaboga kave veze ima sa komsijom
[ Horvat @ 06.06.2010. 22:44 ] @
znaci ko je pominjao gasnu instalaciju?
[ Memomax @ 06.06.2010. 23:15 ] @
Citat:
Horvat: a pomenuto obnavljanje kupatila? (evo,plocice i cevi ne diras)
---
a inace,zar nije i do sada trebala dozvola za takve adaptacije (novi sprat, terasa...)?


za adaptacije se uvek tražila dozvola, ili bi bar tako trebalo da bude. sad, očito je da se zastakljivanje terasa nije tako gledalo, ali da ne širimo priču.

ovde se više govori o nečemu što se zove investiciono održavanje, i država sad očito ( bar dok ne vidimo neko pametnije objašnjenje od smešnog texta iz blica), tu vidi neke pare. i sve su to naravno evropski standardi, jel tako, samo oni prepisuju kako je u evropi, ne bi oni ljudima uzimali pare ali moraju, teraju ih ovi iz evrope, živi nisu, ne mogu da se odbrane... ja pomenuh tako primer vrata na stanu, a yoba krenu sa pričom o "zaštiti kulturnih dobara"?! alo, propala mi vrata, oću da stavim nova, moj stan nije srećom narodni muzej ( a da ne pričam inače kakvi se sve oko rekonstrukcije tog muzeja lopovski projekti proturaju, to je skandal svetskih razmera). propale pločice, moraju da se zamene. crko osigurač, jel treba da čekam mastiljavka iz kancelarije 108 da se vrati s odmora da bi imao struju u stanu...

a da ne pričamo da srbijom hara građevinska mafija, koja radi šta hoće i kako hoće, a sad se setili da ja kad hoću da promenim zavesu oko tuša ima da platim nekolko stotina evra za takse i dozvole...
[ maliradojca @ 06.06.2010. 23:52 ] @
Citat:
Horvat: pa kakve veze ima to sa KUCOM?
kontam za stan, ako sjbe i poplavi citavu zgradu
ali kakve veze ima sa privatnom kucom, poplavices samo svoje,ne i komsijino ;)

Secam se u jednoj epizodi serije The Sopranos, jedan mafiozo hoce da preuredi svoju garazu (koja je pored kuce) iznutra da bi tu mogao da smesti roditelje koji bi dosli iz Italije, ali mu nisu opstinari dozvolili.
Kada sam to gledao, bas mi je bilo neobicno da se opstinari pitaju sta za sta ce covek da koristi svoju garazu. Naravno, jeste to tako u seriji i ne mora da bude tako u New Jersey, ali ce kod nas da bude kao u seriji.
[ Chieftec @ 06.06.2010. 23:57 ] @
Kako se neki ovde primaju, kao da imate 10 godina.

To sto je neko stavio takav naslov u tom povrsnom senzacionalistickom tekstu, to sada, jel', znaci da treba dozvola za krecenje i za zamenu vrata i sve to sto pisete i treba i da se plati 500 eura.

Cak se i iz tog teksta vidi da je 99% troskova potrebno za projekat koji ide nekoj agenciji, a drzavna taksa je 300 dinara. Naravno da se to odnosi na samo neke vece zahvate, ne treba vam projekat za zamenu wc solje za koju ste svi zapeli.

Ali nema veze, k'o sto neko rece, vazno je da je kod nas svako najpametniji i sve zna i samo kritikuje. Imam ih mnogo u okolini, nista ne valja, svi su lopovi, a jedina sfera interesovanja im je da kupe pivo i sede .. i kritikuju
[ Java Beograd @ 07.06.2010. 08:12 ] @
Dakle, dok se i dalje ne zna ko je dao ozvolu da se gradi "PC Ušće", dok se i dalje ne zna kako je prodata Luka Beograd, inspektori će da kažnjavaju bespravno krečenje.
Ovo me podseća na 90-te kada su policajci hapsil cigančice koje su na Zelenom Vencu prodavale cigarete "bonda, elema", dok je državni vrh te iste ciagrete uvozio šleperima !

Uzgred, da li je zakon predvideo "legalizaciju krečenja" ? Kao, ja okrečim špajz bez dozvole, a onda podnesem Zahtev za legalizaciju krečenja špajza ?! Ili, nedajbože zamenim polomljenu WC šolju, a onda je legalizujem. I onda imam legalizovanu WC šolju !
[ mmix @ 07.06.2010. 08:57 ] @
:)
Ma sta se primate stvarno, i jedni i drugi, jednostavno sve manje se gradi novih nekretnina zbog krize pa je inspektoratima ponestalo izvora kinte, traze se alternativni izvori prihoda. Kad dodje, ponudis mu 50e za dozvolu na licu mesta i ponudis jos 50e za broj telefona komsije koji je zvao, pa kako presudi inspektor na licu mesta dal mu se vise isplati jos 50e sada ili profitni potencijal za buduce komsijine pozive. Tako da nit ce ovo dovesti gradjevinu u red (ni divljanje sa kapajucim klimama, padajucim zastakljenjima terasa, itd) niti ce ljudi placati 500e da krece i menjaju wc solje.

Bice ovde problema druge vrste u zgradama to je odrzavanje zajednicke infrastrukture, liftova, hidrocila, kisnog odvoda, krovova, itd, ako izvodjaci ne budu mogli ada rade bez odobrenja. Za zgradicu sa 5, 6 spratova i 25 stanova to ce za svaku glupost biti jos 20e po stanu pa na gore plus neko treba da ceka po redovima i salterima.
[ maliradojca @ 07.06.2010. 11:21 ] @
Citat:
mmix:ponudis jos 50e za broj telefona komsije koji je zvao

Samo uzmes imenik i prijavis inspekciji celu zgradu, jer su svi imali spoljne ili unutrasnje radove.
[ djolep @ 07.06.2010. 12:08 ] @
Citat:
mmix: :)
ponudis mu 50e za dozvolu na licu mesta i ponudis jos 50e za broj telefona komsije koji je zvao

Nece to vise tako jednostavno ici. Ako postoji prijava koju je neko podneo onda inspektor mora da postupi po njoj.
Citat:
Član 211.

Novčanom kaznom od 25.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj nadležni inspektor koji u slučajevima iz čl. 174, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182. i 198. ovog zakona ne donese rešenje, odnosno ne izda naredbu u primerenom roku, koji ne može biti duži od sedam dana od dana saznanja za učinjeni prekršaj.
Za ponovljeni prekršaj iz stava 1. ovog člana učiniocu će se izreći novčana kazna i kazna zatvora do 30 dana.

A ako izda dozvolu bez osnove:

Citat:
Član 210.

Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj odgovorno službeno lice u nadležnom organu uprave ako:
1) izda lokacijsku dozvolu protivno ovom zakonu i propisima donetim na osnovu ovog zakona (član 54);
2) izda građevinsku dozvolu protivno ovom zakonu i propisima donetim na osnovu ovog zakona (čl. 135. i 136);
3) izda upotrebnu dozvolu protivno propisima (član 158).
Za ponovljeni prekršaj iz stava 1. ovog člana učiniocu će se izreći novčana kazna i kazna zatvora do 30 dana.


Sto se tice beskrajnog cekanja na dozvolu:
Citat:
Član 209.

Novčanom kaznom od 25.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj odgovorno službeno lice u nadležnom organu uprave ako:
1) ne dostavi u propisanom roku potrebne podatke i uslove za izradu planskog dokumenta (član 46);
2) ne izda informaciju o lokaciji, lokacijsku dozvolu, građevinsku dozvolu, odnosno upotrebnu dozvolu u propisanom roku (čl. 53, 56, 136. i 158);
.............
.............
Za ponovljeni prekršaj iz stava 1. ovog člana učiniocu će se izreći novčana kazna i kazna zatvora do 30 dana.


Sto se zastakljivanja tice, moram da kazem da ono nikad nije moglo da se radi bez dozvole. U svim zakonima, jos od pre kralja Aleksandra, za sve intervencije na fasadi, dakle i za zastakljivanje, farbanje, zamenu prozora i balkonskih vrata, a danas za satelitske antene i klime, bila je potrebna dozvola kako se divljastvom ne bi narusavao izgled grada. Zasto neki gradjani "nisu znali" sta pise u zakonu? Valjda je bilo tesko raspitati se.

U (politicke?) razloge zbog kojih se primitivizam posle rata tolerisao, a delom se tolerise i danas, radije se necu upustati.


[ Java Beograd @ 07.06.2010. 12:43 ] @
^
Ne lipši magarče do zelene trave !
[ Nikola M @ 07.06.2010. 12:45 ] @
Već vidim oglase tipa:

Krečenje, sve vrste molerskih radova, gletovanje, farbanje stolarije, povoljno, kvalitetno i tiho!.
[ Java Beograd @ 07.06.2010. 13:33 ] @
Menjam polomljene WC šolje, LEGALNO !
[ djolep @ 07.06.2010. 13:44 ] @
E, sta napravi idiotski napisan clanak.
Krecenje i farbanje i zamena solje su tekuce a ne investiciono odrzavanje.
[ mmix @ 09.06.2010. 09:58 ] @
Hehe

[ Onaj @ 09.06.2010. 10:27 ] @
Citat:
Nikola M: Već vidim oglase tipa:

Krečenje, sve vrste molerskih radova, gletovanje, farbanje stolarije, povoljno, kvalitetno i tiho!.


... i dolazimo preruseni da komsije nesto ne posumnjaju.