[ Ivek33 @ 13.06.2010. 09:08 ] @
Tutorijal – Kako numerirati od 3 stranice u Wordu 2007

Bliži se kraj školskih dana kao i pisanja maturskih, seminarskih, diplomskih radova. Mnogi muku muče sa numeriranjem stranica od određene stranice u Word. Za sve one koji budu trebali numerirati stranice od neke određene npr: od treće stranice, evo slikoviti tutorijal u Wordu 2007 ( za Word 2003 pogledajte link Kako numerirati dokument od 4 stranice u Wordu 2003 )

Ako uzmemo općenito da prilikom izrade dokumenta trebamo prve dvije stranice ostaviti bez broja i početi numeriranje od treće stranice sa brojem jedan tada moramo znati da dotični dokument trebamo podijeliti na sekcije. S obzirom da slike govore više nego 1000 riječi evo slikovitih koraka.Sam izgled dokumenta zamišljen je ovako kao na slici ispodNa samom početku trebamo voditi računa gdje ćemo napraviti prijelom sekcije tj. na kojem listu dokumenta.

- Ako postavite kursor na početak 3 stranice tada koristite opciju Continous
- Ako postavite kursor na kraj 2 stranice tada koristite opciju Next Page

Postavite kursor u Header ili Footer na mjesto gdje želite da Vam počne numeracija. Kliknite na tab Page Layout => potom na gumb Breaks pa sa padajućeg izbornika odaberite CONTINUOUS (ili Next Page ovisno gdje ste postavili kursor) u području Section Breaks.Nakon određivanja prijeloma sekcije dokument ima ovakav izgled (kliknite na gumb za prikaz Draft)U slijedećem koraku trebamo editirati Headera ili Footer. Ja sam za ovaj tutorijal odabrao Header (Vi izaberite po želji).
Dakle dvoklik na Header područje i pojavljuju vam se nazivi sekcija. Na tabu Design u "Header&Footer Tools" kliknite na gumb LINK TO PREVIOUSSlijedeći korak je insert broja na željeno mjesto. Ja sam odabrao Header pa prema tome kliknimo na gumb Page Number => Top of Page => i izaberimo vrstu numeriranja.Nakon insertiranja broja na stranicu uočite da se na prva dva lista (stranice) nije insertirao broj a ipak treća stranica nam počinje sa brojem 3 od 6 sveukupno. Da bi nam treća stranica započela sa brojem 1 trebamo na istom tabu Design kliknuti na Page Number => Format Page Numbers => i u polje Start at: sa padajućeg izbornika izabrati broj 1 ili ga direktno upisati. Ovdje možemo promijeniti i oblik brojeva koji će se prikazivati kao numeracija. Kliknite na OK za kraj.Konačan izgled numeracije stranica dokumenta u Wordu 2007 izgleda ovako.

[ BBS @ 17.06.2010. 18:52 ] @
Svaka čast za tutorijal. Verujem da će mnogima biti od koristi

p.s.
mislim da nije loše podsetiti se i ovoga:
http://www.elitesecurity.org/t354054%06