[ Predrag Supurovic @ 15.06.2010. 07:40 ] @
Tu je ona, samo je treba upotrebiti.Ovih dana sam napravio vodenu pumpu koja moze da koristi samo energiju vode da bi radila svoj posao. Stepen iskoriscenja je mali ali vise nego dovoljan za neke poslove.

http://pedja.supurovic.net/spi...mpa-radi-na-besplatnu-energiju
[ Hadžihalef @ 15.06.2010. 09:55 ] @
Citat:
Zbog toga je neophodno da se odvodno crevo na osovinu poveže preko preko spojnice koja dozvoljava da se osovina okreće, a da nataknuto odvodno crevo bude statično. Ako neko zna gde bih takvu spojnicu mogao da nabavim neka javi.

Zar takav neki spoj nemaju ona gotova creva za zalivanje na onom valjku, na koji se crevo namotava kada se ne koristi?

Više kao ideja...
[ Predrag Supurovic @ 15.06.2010. 12:19 ] @
Jeste, baš takva spojnica treba, samo što ta na vitlu za baštensko crevo nije predviđena za konstantno okretanje, nego služi samo utoliko da kompenzuje uvrtanje creva prilikom korišćenja po dvorištu.

Treba mi takva spojnica samo neka kvalitetnija.
[ veselinovic @ 16.06.2010. 13:23 ] @
Pedja,
a da probas malko modifikovanu konstrukciju.
Recimo, suplja osovina, iz osovine voda pada u neki kao lijevak i dalje crijevom.
Doduse izgubices nesto na pritisku ( manja visina) ali sta je tu je.
Iduce rjesenje je da se ukumpluje neki pakung od pumpe za vodu od lade.
[ Predrag Supurovic @ 16.06.2010. 13:27 ] @
To uvek mogu da uradim ali je greota tako koristiti ovu pumpu, jer se gubi najvažnija njena karakteristika - izbacivanje vode na vecu visinu pod pritiskom.
[ Hadžihalef @ 17.06.2010. 07:13 ] @
Jedno od mogućih rešenja bi bio i sistem vešanja bubnja(normalno samo osovina) veš-mašine, što će reći ležaji, semering prema mokroj strani, stim što je u ovom slučaju osovina šuplja!
Sa strane gde se kači spiralno crevo problema nema , samo se šelnom crevo natakne na šuplju osovinu i gotovo, a sa druge strane kuplung bi se sastojao iz dva dela, obrtnog sa spiralnim crevom, osovinom sa ležajima i semeringom, zavučeno u statički deo odgovarajućeg prečnika,koji se dalje na svom izlazu vezuje za zalivni sistem.

Za šuplju osovinu može poslužiti neka cev od prohroma, koja bi se ev. morala doraditi na meru ležaja i semeringa.

Aj', sad pa ako ti se dopada dorađuj dalje...
[ Hadžihalef @ 20.06.2010. 21:37 ] @
Radi li se štogod na ovoj interesantnoj makini?
[ mmix @ 21.06.2010. 13:57 ] @
Cek, cek, nesto mi ne stima ovde. Na koju foru se postize veliki pritisak? Ok, pumpa kao pumpa izvlaci vodu i izvor energije je tu (dakle nije permetuum mobile) ali ta voda na izlazu ne moze da ima pritisak koji se pominje u tekstu bloga. 4:1? Kako? Da bi tocak od dva metra izbacio vodu na visinu od osam mora da postoji vodeni stub od 8m a on ne postoji, u svakom trenutku cak u kad bi crevo bilo puno (a sumnjami da je to izvodljivo u opstem slucaju) imao bi pola vode iznad a pola vode ispod izlaza.[ veselinovic @ 21.06.2010. 14:00 ] @
da imaces pola vode pola vazduha naizmjenicno.
A sto se tice 8m, pa napravi tocak poluprecnika 4.5 m i izbacice na 8m
[ mmix @ 21.06.2010. 14:12 ] @
pa tim gore jer je onda voda ispod tacke izlaska i tek tad nema vodenog stuba. Gde je potisak?
[ mmix @ 21.06.2010. 14:18 ] @
A, ok, zavisi od brzine okretanja koja uvodi vektor potiska u crevu i formira vodeni stub (doduse uvrnut u crevu) i pritisak veci od atmosferskog. OK, ima smisla. Moja greska sto sam sistem posmatrao staticki.
[ Java Beograd @ 21.06.2010. 14:33 ] @
^ Ako je točak pogonjen snagom toka reke / rečice / potoka onda je brzina okretanja relativno mala, što nas opet realno dovodi u domen statičkog pritiska vodenog stuba. Jeste, ima malo i dinamičkog pritiska, ali zanemarljivo.
[ mmix @ 21.06.2010. 14:46 ] @
Pa ovo i nije bas za dunav i tamis, ipak je testirao sistem u Djetini. Brzina tocka naspram brzine praznjenja sistema mora da bude takva da se inkrementi novopristigle vode spoje sa vec postojecim bez vazduha izmedju (da bi se formirao stub), tako da potisak u ovom sistemu moze da se tweakuje na vise nacina (brza reka (veci dinamicki potisam), smanjenje izlazne dizne (manji odliv), povecanje ulaznog segmenta (veci inkrementi), itd).

Meni se iskreno svidja koncept cak i u statickoj varijanti sa nula potiska, ipak podizes vodu na visinu poluprecnika uz koriscenje energije reke koliko god njena brzina bila mala. U vojvodini tocak od 4m i pad vode sa visine od 2m moze fino ds se iskoristi.

[Ovu poruku je menjao mmix dana 21.06.2010. u 15:59 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 21.06.2010. 16:22 ] @
BRyina vode nema veliki znacaj. Ove pupme upravo lepo rade i kada je brzina vodotoka mala.

Kvaka je u tome sto je crevo savijeno u spiralu tako da kako voda ulazi vise u crevo to ima manej prostora i stvara se veci pritisak koji sabija vazduh (crevo nije potpun napunjeno vodom nego naizmenicno uvlaci vodu i vazduh) i taj vazduh na izlaskuiz creva sitiskuje vodu.

Kada se sam gleda ne obecava, medjutim kada se isproba, ocigledno je da to radi. Mi smo pumpu okretali rukom, jer nismo napravili lopatice i sve ostalo. I vrlo mala brzina okretanja izbacuje iz creva lep mlaz vode. Zao mi je sto mi se kartica na kameri zaglavila dok smo snimali, ali cu gledati da ponovim stvar i snimim da se vidi kako sve to funkcionise.
[ HeYoo @ 21.06.2010. 16:59 ] @
Zanimljivo resenje. Voleo bi videti kako se ponasa u vecoj razmeri
[ veselinovic @ 21.06.2010. 18:33 ] @
Koliko ja kontam tehniku, max visina do koje moze da digne vodu je upravo visina najvisocije tacke spirale-ustvari preciznije do donje ivice najvisocijeg dijela spirale.
Ovako kontam, ako grijesim ispravite me.
Ako je brzina obrtanja tocka veca od neke kriticne protok ce da stane, jer ipak mora da se ostavi vrijeme da se voda izlije iz spirale u potisni cjevovod. Ako se pretjera sa brzinom doci ce samo do oscilatornog kretanja vode u crijevu iz pumpe.
Sve u svemu simpaticno rjesenje, ali komplikovano ali pogodno za male brzine protoka.
[ Horvat I @ 21.06.2010. 21:54 ] @
Ova tvoja "igracka" ovakva kakva je moze odlicno sluziti za navodnjavanje.
Promer tocka se odabere da osovina bude za ~ 0,5M visi od terena koji se zaliva, osovina i izlazna cev postave u siru cev, (naprimer vinidurit) koja prirodnim padom dovodi vodu do sistema kanalica (jendeka) za potapanje redova useva, (paradajza, paprike, vocaka...)
Taj sistem se vekovima pokazao kao najbolji kad je vode u izobilju.
Mozda bi trebalo ispitati kolicinu vode koji se na ovaj nacin moze podici.
Za brze potoke svakako postoji vodeni ovan koji energijom vode dize vodu na vece visine.
[ Horvat I @ 21.06.2010. 21:57 ] @
Za spoj na "obican cevovod" upotrebi keramicki simering od pumpi za vodu.
[ Predrag Supurovic @ 21.06.2010. 22:09 ] @
Citat:
veselinovic: Koliko ja kontam tehniku, max visina do koje moze da digne vodu je upravo visina najvisocije tacke spirale-ustvari preciznije do donje ivice najvisocijeg dijela spirale.
Ovako kontam, ako grijesim ispravite me.


Gresis, ovo nije tocak koji pretace vodu, nego pumpa - podize pritisak vode i izbacuje je na vecu visinu.

Citat:
Horvat I: Za spoj na "obican cevovod" upotrebi keramicki simering od pumpi za vodu.


Gde bih to mogao da trazim. Obisao sam radnje koje prodaju vodovodnu opremu i gvozdare i nisam nasao nista slicno.
[ Horvat I @ 22.06.2010. 00:32 ] @
U vodovodarskim radnjama, na buvljaku na tezgama sa pumpama i delovima.
ima ih ugradjene DMB benzinska, i sve "moderne" sa ugradjenim injektorom. Prepoznaju se po onom velikom zvonu
[ veselinovic @ 22.06.2010. 21:52 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Gresis, ovo nije tocak koji pretace vodu, nego pumpa - podize pritisak vode i izbacuje je na vecu visinu.


Pedja, jesi li probao ovo sto kazes.
Evo ja gledam 10 minuta i ne vidim silu koja daje pritisak veci od statickog pritiska ( visina tocka).
Da je cijev okrenuta na drugu strnau ( u tok a ne niz tok) postojao bi odredjeni pritisak ( po bernuliju ) ali ovako... hmmm.
Ajde probaj ako imas tocak digni izlazno crijevo par cm iznad visine tocka pa probaj.
Poz.
[ HeYoo @ 26.06.2010. 13:02 ] @
Kako sam shvatio fora je u vazduhu koji ulazi dok je otvor creva izvan vode pa se zauzima dodatna zapremina, a pritisak zavisi od brzine (sile) koja okrece tocak. Ne izlazi kontinualno voda na drugom kraju ako se ne varam