[ nina ns @ 02.07.2010. 21:54 ] @
Imam veliki problem sa komsijom,potrebni su mi neki zakonski odgovori.

1. Da li po zakonu kapija od jednog komsije sme da bude okacena o stub drugog komsije ( koji je zidao taj stub) ako je taj stub na medji?
2. Ako je telefonska centala na tavanu kuce da li vlasnik te kuce ima pravo da trazi od telekoma da se jedan prikljucak iskljuci tj premesti sa njegovog tavana tj krova?
Hvala
[ djolep @ 02.07.2010. 22:36 ] @
1. Ako je stub tacno na medji onda je prakticno polovina na komsijskom placu. Ko je zidao nema veze. Delom stuba si usla coveku u plac pa ga on ima pravo i koristiti.

2. To zavisi od ugovora sa PTT-om, odnosno Telekomom. U vecini slucajeva ti ugovori su pravljeni tako da ako si htela telefon morala si unapred da pristanes da se i drugi prikljucuju na mrezu koju ti je Telekom instalirao.
[ nina ns @ 03.07.2010. 09:20 ] @
Hvala ! A da li prozor od kupatila sme da kleda u komsijino dvoriste, kuca je udaljena od medje, a prozor je veliki tj nije standardni kupatilski prozor, i da li sme prozor od sobe da gleda u komsijinu kucu?
[ sasa_vidic @ 03.07.2010. 09:47 ] @
Prozori su opasna stvar. Naročito pogled kroz prozor može dovesti do
ozbiljnih oštećenja komšijine kuće(temelj slabi, zidovi se rone zajedno sa fasadom,
stolarija popušta i ne dihtuje dobro)


Svašta.
[ Hadžihalef @ 03.07.2010. 10:23 ] @
Citat:
nina ns: Hvala ! A da li prozor od kupatila sme da kleda u komsijino dvoriste, kuca je udaljena od medje, a prozor je veliki tj nije standardni kupatilski prozor, i da li sme prozor od sobe da gleda u komsijinu kucu?

Ako je stanje zatečeno, onda tako je kako je, međutim ako tek treba da se otvori za prozore naprave, a prema komšijinom dvorištu, onda od njega i treba tražiti saglasnost za tako nešto i svakako je bolje da je ta saglasnost u pisanoj i po zakonu overenoj formi.
[ Nabukodonosor @ 03.07.2010. 11:32 ] @
Saglasnost da imam prozor koji je okrenut prema njegovoj kuci?! Ajde daj ako ti nije tesko taj clan zakona da vidim leba ti. A sta se radi u situaciji kada pravim kucu u gusto naseljenom mestu, gde sa svake strane ima neka kuca, a nijedan komsija mi ne daje tu "saglasnost", sta onda? Necu da imam prozore na kuci???
[ Wi-Fi @ 03.07.2010. 11:57 ] @
Srbija i problemi sa komsijamaTM
[ Shadowed @ 03.07.2010. 12:38 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Saglasnost da imam prozor koji je okrenut prema njegovoj kuci?! Ajde daj ako ti nije tesko taj clan zakona da vidim leba ti. A sta se radi u situaciji kada pravim kucu u gusto naseljenom mestu, gde sa svake strane ima neka kuca, a nijedan komsija mi ne daje tu "saglasnost", sta onda? Necu da imam prozore na kuci???

Pa, zavisi od udaljenosti. Nije ti uz svaku stranu kuce komsija, osim ako ne ulazis u kucu helikopterom :)
[ Hadžihalef @ 03.07.2010. 12:57 ] @

Ovo se ne odnosi na tzv.dvorišne kuće, znači one koje oko sebe imaju dvorište i udaljene su od komšijske međe,nisam siguran koliko tačno, ali je reda veličine prolaza za čoveka,znači oko 2m.

Slučaj koji sam u prethodnom postu naveo važi za situaciju kada je zid kuće praktično na ili tik do međe.
[ Nevena79 @ 03.07.2010. 12:58 ] @
Naravno @Nabukodonosor saglasnost. Ti si kupio svoj plac u kome zelis da imas svoju privatnost na koju imas pravo isto kao sto niko ne moze da ti instalira kameru u dvoristu pa da te gleda. Mozda bi ti zeleo da se malo suncas u SVOM dvoristu ili bi zeleo da pravis decu u SVOM dvoristu ili bi zeleo da.... u SVOM dvoristu i nikako nije zgodno da te za to vreme komsija gleda i onanise. Mislim da si shvatio :)
[ a1200 @ 03.07.2010. 13:08 ] @
Nisam siguran, ali mislim da po novom zakonu ne mozes da dizes ogradu od cvrstog materijala (cigla itd.) vecu od metar, a da onaj ostatak mora biti proziran (resetke, zica itd.). Naravno, niko ti ne brani da odmah iza te ograde postavis gomilu onih visokih borova ili neko gusto zbunasto rastinje, i reshis problem privatnosti zivom ogradom. Ja bih na tvom mestu zasadio ogovarajucu vegetaciju tik uz ogradu sa komsijom...
[ srdjansto @ 03.07.2010. 13:22 ] @
Objekat se pravi, ako je stambeni, na udaljenosti od 1 metra od medje sa jesne strane, a sa druge na 2,5 metara, vec kako ti opstina da dozvolu za gradnju. Prema ulici, svom dvoristu i prema komsiji gde je 2,5 metara udaljenost, moze da se stave prozori kakve zelis. Do komsije gde je udaljenost 1 metar, mozes da stavis kupatilski prozor, prozor malih dimenzija ili prozor cija je donja ivica na visini od 2 metra od poda.
[ Bojan Basic @ 03.07.2010. 13:46 ] @
http://www.gradjevinarstvo.co....a.aspx?ban=820&tekstid=412
[ mmix @ 03.07.2010. 15:45 ] @
Ma dajte, u Pancevu se non stop grade n-tospratnice od ivice do ivice gde ako ti je zgrada komsija bar 8 stanova gleda pravo u tvoje dvoriste.
[ nina ns @ 03.07.2010. 16:12 ] @
Ma taj prozor i nije toliko problem , to je stara gradnja i od sobe je napravio kupatilo, mene je zanimalo da li je to po zakonu, kuca je udaljena od medje negde 2m ali on iz tog kupatila vidi celo nase dvoriste. Ali nije to toliki problem, za sada.

A sta je sa:

1. Da li po zakonu kapija od jednog komsije sme da bude okacena o stub drugog komsije ( koji je zidao taj stub) ako je taj stub na medji?

2. Ako je telefonska centala na tavanu kuce da li vlasnik te kuce ima pravo da trazi od telekoma da se jedan prikljucak iskljuci tj premesti sa njegovog tavana tj krova?

Hvala
[ Nevena79 @ 03.07.2010. 16:15 ] @
Ne znam kakva je stvar sa zgradama i da li ima neka razlika ili je upitanju udaljenost tog prozora od dvorista i sta li vec ali sam 10000 % sigurna da to postoji ili je barem postojalo posto dok sam studirala, gazdarica kod koje sam iznajmljivala stan se posvadjala sa prvim komsijom oko neke ograde i kada je dosla inspekcija onda su se uhvatili za prozor koji nam je gledao u dvoriste. Doduse na kraju ga nisu zazidali nego su nasli kompromisno resenje, da se orman postavi na taj prozor tako da bude neupotrebljiv.
[ DrJekyll @ 03.07.2010. 16:39 ] @

Citat:
ali on iz tog kupatila vidi celo nase dvoriste.


A zasto mislis da ste vi toliko interesantni pa da vas neko posmatra kroz prozor
[ Horvat @ 03.07.2010. 16:46 ] @
kakve veze ima je l' interesantno ili ne
prozor gleda u tudje dvoriste
u dvoristu svom bi trebao da imas privatnost
tacka

@nina, moras zvati lelekom za tacku 2
a za tacku 1 su ti rekli, ako je tacno na medji,onda je pola pola
[ nina ns @ 03.07.2010. 16:50 ] @
Ja sam samo trazila pravni savet tj pitala da li je to po zakonu, ne zelim da se svadjam. A to da li sam zanimljiva njemu me bas zabole, imam dete koje prolazi pored tok prozora i cuje kada on vrsi nuzde, zar mi je to potrebno.
A i on ne da gleda nego stane na terasu pa bulji u nas tako da je covek manijak, necu ni da razmisljam sta radi iza prozora. Jednostavno covek je lud i bezobrazan i zelim da svoje dete zastitim od takvih.
[ nina ns @ 03.07.2010. 16:51 ] @
ok, hvala puno
[ ventura @ 03.07.2010. 19:07 ] @
Citat:
nina ns
A i on ne da gleda nego stane na terasu pa bulji u nas tako da je covek manijak, necu ni da razmisljam sta radi iza prozora. Jednostavno covek je lud i bezobrazan i zelim da svoje dete zastitim od takvih.

A zaštitićeš ga tako što ćeš komšiji srušiti kapiju koju je okačio na tvoj stub, i isključiti telefon?

WTF.. Mislim da je lakše da uzmeš pištolj i upucaš ga, zvučiš imbecilno dok ovde tražiš zakonski legalne načine da napakostiš komšiji.
[ ventura @ 03.07.2010. 19:15 ] @
Citat:
Horvat: kakve veze ima je l' interesantno ili ne
prozor gleda u tudje dvoriste
u dvoristu svom bi trebao da imas privatnost
tacka

Kako je prosečan plac sa jedne strane izlazi na put, a sa ostale tri je omeđen komšijskim placevima, po tvojim nekim razmišljanjima kuća bi smela da ima prozore samo sa jedne strane, i to one koje gleda na put. Međutim ukoliko se preko puta može videti komšijsko dvorište, onda kuća ne sme da ima prozore ni sa jedne strane.

Ono, zar je teško razmisliti na par sekundi pre nego što se klikne na "Pošalji odgovor"?

Ako je nekome stalo do privatnosti, taj može da svoje kompletno dvorište prekrije neprozirnom nadstrešnicom, i da sa strane poploča tako da ni tračak svetlosti (i tuđih zlih pogleda) ne može da dopre u njegovo privatno dvorište.
[ nina ns @ 03.07.2010. 19:28 ] @
Ne on meni rusi kapiju...no nebitno hvala na pomoci i zavrsavam sa ovom temom, bar ja
[ djolep @ 03.07.2010. 19:55 ] @
Kao i obicno, mnogo se vise interesujemo za svoja prava nego za svoje obaveze.

Da li prozor sme ili nesme da se pravi reseno je ovde:

Pravilnik o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta

Član 35

Međusobna udaljenost porodičnih stambenih objekata osim poluatrijumskih objekata i objekata u neprekinutom nizu je 4,00 m.
Za izgrađene porodične stambene objekte čija međusobna udaljenost iznosi manje od 3,00 m, u slučaju rekonstrukcije ne mogu se na susednim stranama predviđati naspramni otvori stambenih prostorija.

Član 36

Najmanje dozvoljeno rastojanje osnovnog gabarita (bez ispada) porodičnog stambenog objekta i linije susedne građevinske parcele je za:

1. slobodnostojeće objekte na delu bočnog dvorišta severne orijentacije 1,50 m

2. slobodnostojeće objekte na delu bočnog dvorišta južne orijentacije 2,50 m

3. dvojne objekte i objekte u prekinutom nizu na bočnom delu dvorišta 4,00 m

4. prvi ili poslednji objekat u neprekinutom nizu 1,50 m


Za izgrađene porodične stambene objekte čije je rastojanje do granice građevinske parcele manje od vrednosti utvrđenih u stavu 1 ovog člana, u slučaju rekonstrukcije ne mogu se na susednim stranama predviđati otvori stambenih prostorija.

http://www.yu-build.rs/index.p...-i-postupku-izdavanja-akta.htm
[ Lesli Eldridz @ 03.07.2010. 20:32 ] @
Citat:
nina ns: 2. Ako je telefonska centala na tavanu kuce da li vlasnik te kuce ima pravo da trazi od telekoma da se jedan prikljucak iskljuci tj premesti sa njegovog tavana tj krova?
Ne znam za to ali ja sam tako isposlovao da mi daju broj koji nije dvojnik. Poslao sam im lepo zahtev da ili neka sklone sve te gluposti sa tavana, ili neka mi daju liniju koja nije dvojnicka da bih mogao da uvedem ADSL. I oni mi dali liniju.
[ Horvat @ 03.07.2010. 23:41 ] @
e jeste ventura,bas gradis kucu da su 3 strane kuce na 3 medje s komsijama,a da je cetvrta na "medji sa ulicom"

imas stranu zida koja gleda u tvoje dvoriste,tu stavljas prozore kolike zelis
imas stranu koja gleda na ulicu isto stavljas prozore kolike zelis
imas zid koji je na medji s komsijom i ako stavis prozor direktno gledas u komsijsko dvoriste, tu ti treba dozvola komsije (naravno,ne moze balkonski prozor, takodje, zavisi ko ti je komsija, mozda i uspes da izdejstvujes to),a inace, jako je lep "miris" kada ti komsija stavi prozor od kupatila direktno "u" tvoje dvoriste ;)


znaci jos jednom kada je zid kuce NA MEDJI (ili pola metra-metar od iste),onda sledi ovo, u suprotnom, ako je rastojanje vece, stavljas koliki prozor zelis


no, u svakom slucaju,djolep je stavio zvanicni pravilnik

Citat:

Ako je nekome stalo do privatnosti, taj može da svoje kompletno dvorište prekrije neprozirnom nadstrešnicom, i da sa strane poploča tako da ni tračak svetlosti (i tuđih zlih pogleda) ne može da dopre u njegovo privatno dvorište.

stvarno preterujes
[ Shadowed @ 04.07.2010. 00:44 ] @
U pravu je ventura jer se ne radi o privatnosti dvorista vec kuce. Poenta toga je da ti ne gledas kroz tvoj i njegov prozor u njegovu kucu (previse lako). Zato i postojito sa udaljenoscu od nekoliko metara, sto ne bi imalo smisla da je u pitanju privatnost dvorista. I sa 5m ces ti i dalje podjednako moci da mu gledas u dvoriste. Stavise, jos lakse.
[ Horvat @ 04.07.2010. 11:21 ] @
pa nije bas tako, jer izmedju kuce i tih 5 metara do medje, postoji neki zid na medji
e sad,ako je ograda neka resetkastak konstrukcija, onda ce se videti,a ako je zid onda nece
[ sasa_vidic @ 04.07.2010. 21:06 ] @
Nina, posati neko drveće ispred njegovog pogleda, u tvom dvorištu, ili ako imaš beton onda one velike betonske žardinjere
sa tujama ili nešto slično.(možeš i vinovu lozu koja brzo raste sa venjakom) Čisto sumljam da možeš naknadno da mu zatvoriš otvor za prozor, mukotrpno je to, a i zamerićeš mu se 100 puta više, ako je tako kako kažeš, manijak.

Izvini za moj prošli post, mislio sam da se neko zeza sa temom.
[ Onaj @ 04.07.2010. 21:13 ] @
Citat:
sasa_vidic: možeš i vinovu lozu


Jes, pa da komsija bere grozdje. Bolje ipak drvece (ali ne neko voce).
[ a1200 @ 04.07.2010. 21:28 ] @
Vinova loza je super za nadstresnicu... napravi se kostur i razvuku zice izmedju, a vinova loza sama raste kao puzavica preko. Posle par godina imas prirodan i jako lep hlad, a da ne govorimo o tome da "komsa" sa terase ne moze vishe da te "mrzi pogledom". :)
[ Onaj @ 05.07.2010. 10:37 ] @
Citat:
a1200: Posle par godina imas prirodan i jako lep hlad,


Jeste al tek posle par godina... A sta ce u medjuvremenu?
[ a1200 @ 05.07.2010. 11:14 ] @
Pa ono, ode do prodavnice i na isti taj kostur stavi recimo trsku... ima da se kupi relativno jeftino, samo razmota vec slozene rolne, isece po potrebi...
trska ce da propadne taman kad izraste loza :)
[ coveceee @ 10.03.2011. 11:04 ] @
da i ja pitam nesto, manje vise vezano za temu, uglavnom ima veze sa komsijama.
da objasnim prvo, posto je deda kupio tu kucu pre nekih 15god a kuca inace sagradjena mislim pre sigurno 70god i nalazi se na medji sa komsijskim dvoristem tj. srednjom skolom a situacija je sledeca, zemlja iz dvorista pada na zid od kuce, to se vremenom nakupilo i doslo do neke visine zanimljive pa sam poceo da imam problema sa vlagom koja se tu sakuplja, pokusali smo sa njima da nadjemo neki dogovor gde bih ja otkopao tu zemlju i napravio potporni zid, ostavio malo prostora izmedju kuce i potpornog zida da ima voda gde da otice, to bi naravno ostalo u njihovom vlasnistvu ali ja nebih imao problema sa vlagom medjutim ponuda nije prosla tako da meni ostaje zemlja na zidu kao i vlaga pa sad mozgam sta bih tu mogao da radim, ne znam dali imam nekog osnova da izvedem neku inspekciju pa da im oni naloze da se ta zemlja ukloni sa kuce ili sta vec, pisali smo i ministarstvu ali nikakav odgovor, mozda je neko ovde imao neku slicnu situaciju ili neki predlog kako da resim to?
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2011. 11:19 ] @
Tako sto ces u subotu i nedelju kad skola ne radi da otkopas zemlju pa oblozis kucu tzv kondorom tu gde se ta zemlja nakuplja i gotovo.
[ coveceee @ 10.03.2011. 16:48 ] @
a moze i tako, mada sam vise imao u planu da dovedem neku tesku masineriju...
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2011. 16:58 ] @
Pa dobro, to zavisi koliko je te zemlje pa i to moze, ali ako cekas "legalne" metode, od toga nema nista. Ili ima, ali dok se to ne resi, sav malter ima da otpadne, pa ce morati jos vise da se ulaze u sanaciju. Ovako je najbolje. Ti sebi resis problem, a oni i ne znaju, a i ako saznaju, javasluk je to i nikoga nije briga.
[ squirll @ 10.03.2011. 19:05 ] @
pa cekaj nema onaj zakon da ti i komsija morate 1m sa svake strane od medje da ostavite prazno mesto ? Tj da se ne sme nista to graditi
Jer onda ispade da ti kuca nije po P.S-u sagradjena....
just asking...
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2011. 19:14 ] @
Ma nema to veze, to su prazne price i vise kao neke smernice nego striktni propisi. Jos uvek.
[ milivoje t @ 10.03.2011. 21:30 ] @
Jednostavno optuzi ga za pedofiliju, ubaci mu kroz taj prozor nesto fotki maloletnica sa neta i komsa izduvao.
To je sad moderno, puni novine, skrece paznju od kolubare.
[ Zeleni zub @ 10.03.2011. 21:39 ] @
I ovaj ima komsiju
[ triac @ 25.03.2011. 00:51 ] @
Ja ne znam ko ih nema...

Moj komsa uzo kerusinu (Doga) u stanu od 35m2 i terase od 20m2 i od dlaka nemoz se zivi vec zadnje dve godine ima ih po stepenistuu otiracu...ruznije tugaljivije stvorenje koje nevoli da se mazi nisam video.
Tanak rep otegla se mudanca 10cm, lelujaju po cvecu (u hodniku) hrane ga ispred stana i tu pije vodu (lapce ko turbo pumpa) bale lete svuda...sunce ti ebem zarko...sve ih treba zacementirati...i sta da se radi.

A kad zalaje (doduse retko) hebes mi sve ako nema u momentu udarni talas od 130db mereno na bar jedno 3m rastojanja, kad infarkt par puta nisam dobio.

jel ima neko resenje...nema...dobro...sto bi rekli "cuti kenjaj i brzine menjaj"...


zamisli ovo imas u stanu...em grdno em golemo...*slika ilustracija


Elem i de sam Ja pristigao da ovakve "muskarcine" gledam po hodniku i po mom cvecu piskaju tragove...ebla te zemlja de mi zivimo...[Ovu poruku je menjao triac dana 25.03.2011. u 02:09 GMT+1]
[ ChanMaster @ 25.03.2011. 11:17 ] @
Ako ti toliko smeta taj prozor niko ti ne zabranjuje da u svom dvoristu stavis neko drvo koje braniti pogled na tvoje dvoriste ili neku tablu na pristojnoj udaljenosti od njegovog prozora ali da opet ne moze da vidi sta se desava u tvom dvoristu...

Malo zvucis cudno...
[ ChanMaster @ 25.03.2011. 11:25 ] @
Ako ti toliko smeta taj prozor niko ti ne zabranjuje da u svom dvoristu stavis neko drvo koje braniti pogled na tvoje dvoriste ili neku tablu na pristojnoj udaljenosti od njegovog prozora ali da opet ne moze da vidi sta se desava u tvom dvoristu...

Malo zvucis cudno kao da stvarno zelis da napakostis komsiji a ne on tebi...
[ obidijus @ 07.12.2011. 17:51 ] @
Posto i ja imam problema sa komsijom idiotom,rekoh da pitam ovde.Zivim u 50-60god. staroj zgradi na periferiji Novog Sada u stanu od 48m2.Te matore zgrade su imale neke smesne ultra male terase i spajz(terasa nije bila izbacena kao kod nekih zgrada,vec je to prakticno bio vratima pregradjen deo kuhinje a spajz odma pored pregradjen nekim unutrasnjim zidom i mali metar sa metar i po,tako nesto).Mi smo srusili taj zid od spajza i terasu da bi prosirili kuhinju jos pre ne znam ni ja,ima mozda i 2 decenije.E sad imam nekog idiota iznad mene koji me prijavio gradjevinskoj inspekciji(danas dolazili),kaze kao njemu puca krov zato sto smo mi uklonili zid od tog spajza?!Elem, ova zena inspektor mu rekla nije to od toga a on pobesneo kaze joj nemas ti pojma,zalicu se tvom sefu,bla,bla,bla.I ona sta ce zapisa nesto i rece kevi(posto je samo ona tad bila kuci) da ce doci neki sudski izvrsitelj(sta ce taj da radi koji k..?)i da moramo izvaditi neke dozvole ili ponovo vratiti zid spajza.Jel zna neko jel mi bolje vaditi papire(i sta ce da kostaju)ili zidati zid.Hvala