[ Pioneer cdj 200 @ 06.10.2010. 10:22 ] @
Pozdrav!

Gledam da bi kupio neki dB meter i nisu ni toliko skupi al ajde da vidim za početak dali ima kakvo jednostavnije riješenje korištenjem PC-a ili slično... I da, ima li tko od vas za prodat dB meter ili neku shemu da je jednostavna i jeftina? Ja sam najjeftiniji našao za oko 40 € za kupit (do 130 dB mjeri).

A naišao sam na jednu temu na jednom forumu i čitao što tamo pišu pa lijepo skinuo program TrueRTA. Stavio sam na SPL mode i ukljućio RTA Bar Mode, na ulaz za mikrofon sam spojio mikrofon od Genius slušalica za PC, koji ima i onu spužvicu gore da izolira buke itd. i stavio ga na krevet, otprilike metar udaljen od kompa i zvučnika. Bez glazbe je buka na nekih 50-60 dB (s time da puše ventilator od laptopa, malo bruje zvučnici a i tu su same smetnje od gradske mreže.

Raspalio sam muziku sa WMP-a i pojačao dosta glasno. Najglasnija dionica mi je od 50 - 200 Hz i ona doseže i do 110 dB kad navijem glasno. Frekvencije od 20 - 50 Hz dosižu nekih 95 dB dok frekvencije od 10 - 20 Hz skaču od 70 - 80 dB a slična je situacija i sa svim frekvencijama većim od 300 Hz. Input level se kreće oko 1 V rms.

E sada, ima neki relative mode koji kad uključim sve malo smanji. Osobito smanji baseve (niže frekvencije) koji su sada gotovo slabiji od visokog, a malo smanji i input level... O ćemu je riječ?

Koliko je to točno i dali moram imat uključen relative mode ili ne?

EDIT: evo i slika... Prvo je bez Relative moda uključenog (klikni za povećanje):I evo sa Relative modom uključenim:

[ mrrocky @ 06.10.2010. 12:41 ] @
Sva ta mjerenja mozes uzeti tak tak, prvo moras nabaviti kvalitetan mjerni mikrofon, dosta toga zavisi od kvaliteta zvucne kartice, kalibracija mikrofona itd...
[ Pioneer cdj 200 @ 06.10.2010. 15:30 ] @
E sada, ne planiram ja vrsit neka precizna mjerenja nego me samo interesira koliko glasno moze lupati moj sustav. Kolika mogu biti odstupanja u ovakvim mjerenjima? Mozda si kupim bas dB metar.

A i rezultate bi usporedivao sa nekim drugim zvukovima i sa zakonom jer se bojim da mi komsije policiju ne posalju kuci.

I sta je onaj relative mode i dali treba bit ukljucen? Jeli 108 dB glasno ako su mjerenja tocna?
[ Aleksandar Đokić @ 09.10.2010. 05:59 ] @
kako najlakse da ti uporedim...

108db ti je kao da slusas zvucnik 88db (vrlo retko zvucnici imaju manji SPL) osetljivosti na 1m od njega na snazi od 120W
[ ackopk @ 09.10.2010. 11:53 ] @
Ovaj program bi mogao da koristis za merenje glasnoce zvuka ali sa nekim kalibrisanim i kvalitetnijim mikrofonom.

Mikrofoni na slusalicama su namenjeni za razgovor tako da ne moze izmeriti tacno sve frekvencije.

Inace ovako daje prihvatljive rezultate. Meni meri najvecu vrednost na 113db na 62hz. Sto se poklapa sa izracunavanjem spl-a.

Za amaterska ''merenja'' naj jednostavnije je izracunavanje spl-a.
Pozdrav.!


Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 09.10.2010. 13:48 ] @
Citat:
guslac: kako najlakse da ti uporedim...

108db ti je kao da slusas zvucnik 88db (vrlo retko zvucnici imaju manji SPL) osetljivosti na 1m od njega na snazi od 120W


To sam znao otprilike, znaći osjetljivost je buka koju zvučnik proizvodi na 1m udaljenosti na 1W a od toga za svako dvostruko pojačanje snage koje pojačalo isporučuje na zvučnik raste glasnoća za 3 dB... Znaći kod osjetljivosti od 88 dB, to je na 1W znaći sa 2W će biti 91 dB pa sa 4W - 94dB pa sa 8W - 97 dB itd. Sam dobro shvatio sve?

E sada, kako ide to kad ja imam 5 zvučnika? Recimo da svaki ima tako nešto oko 88 - 90 dB osjetljivosti (iako to ne znam jer na njima ne piše), kako se onda mjeri?

Citat:
ackopk: Ovaj program bi mogao da koristis za merenje glasnoce zvuka ali sa nekim kalibrisanim i kvalitetnijim mikrofonom.

Mikrofoni na slusalicama su namenjeni za razgovor tako da ne moze izmeriti tacno sve frekvencije.

Inace ovako daje prihvatljive rezultate. Meni meri najvecu vrednost na 113db na 62hz. Sto se poklapa sa izracunavanjem spl-a.

Za amaterska ''merenja'' naj jednostavnije je izracunavanje spl-a.
Pozdrav.!


Ackopk.


A znam da je dosta neprecizan taj mikrofon al mene ne brine to koliko to kako je program kalibiriran... Ima tamo neka kalibracija i kad sam to prčkao, svaki put je drugačije mjerilo...

I da, kako da ja to izmjerim kad imam 5 zvučnika, 2 para i još jedan to je ukupno tri različita zvučnika, svaki ima svoju osjetljivost a za nijednog ja ne znam koju osjetljivost ima i ne znam koliko mi snage pojačalo isporučava niti koja je prava snaga zvučnika... Nemam ni jedan podatak, tako da nema teoretske šanse da uspijem izračunat... Ja sam baš suprotno htio napravit: na temelju mjerenja SPL-a najprije dobiti osjetljivost zvučnika pa kad imam osjetljivost, mjeriti na najjače pojačanome (kad pojačalo počne 'mučiti' zvučnike) i dobiti snagu koju zvučnici izdrže te time i snagu koju pojačalo može isporučiti, a npr. da je bez izobličenja, te na kraju krajeva ukupnu RMS snagu mog sustava... Samo i da to uspijem, ne znam kako funkcionira kad imam više različitih zvučnika... Snagu mogu računat za svaki posebno pa zbrojit al glasnoću? Za izracunavanje mislim da se radi sa svakim zvucnikom zasebno a mene zanima SPL u mojoj sobi, znaći koliko buke ja proizvodim pa da vidim dal mi je štetno za uši i dal me komšije mogu zakonski ganjati...

Vjerujem da je najbolje riješenje da kupim dB meter... I da, taj program mjeri i input level u mV... Koliko je to precizno da ja npr. na ulaz za mikrofon spojim MP3 player (što sam napravio) i mjerim njegov izlaz? Kako se mV mogu pretovit u mW? Jel postoji neka formula?

Ja sam tako mjerio Pioneer CDJ 200 za kojeg piše da ima izlaz 2V i pokazivao mi je od 1300 - 2000 mV...
[ ackopk @ 09.10.2010. 16:51 ] @
Sto se tice podesavanja programa njega ne diraj nista.!!! Kako je kad instaliras ne diraj.


Sto se tice merenja snage na izlazu ja radim ovako:


pustim muziku i pojacavam dok ne pocne da izoblicava zvuk. Ali samo malo... ja ne znam kako ali svi pricaju da covek ne cuje izoblicenja manja od nekoliko %... ja osetim cim se i malo pojavi....


Onda iz signal gen-a pustim signal od 50hz i pojacavam postepeno do tog polozaja na potenciometru.!

Na multimeru izmerim AC napon... AC napon na kvadrat podeljeno sa otporom zvucnika i dobijes snagu.!

Ovo prvo uradi bez prikljucenih zvucnika na izlazu.! Kod mene isto meri i sa zvucnikom i bez njega.! Kod mene napon ne opada kada se pojacalo optereti sa zvucnikom.!


Snaga pojacala se meri na 1khz ali multimetar ne verujem da meri na toj frekvenciji.!
Ja dobijem napon od 20V sto na kvadrat iznosi 400 podeljeno sa otporom zv. od 8 oma izadje 50w koliko pojacalo i daje sa 0.009% izoblicenja...!!!


Budi oprezan i spreman da smanjis ili iskljucis pojacalo ako nesto krene po zlu... Hoce visokotonci da sviraju 50hz...


---


Sto se tice jel steti usima.... steti... preko 120db usi pocinju da bole a preko 150db dolazi momentalno do trajnog ostecenja sluha.!!

Ali ti si daleko ispod te granice.!

---


Sto se tice komsija... nece te dirati... Da imas snagasa od par stotina w i razglasne zvucnike... bilo bi svasta.!---


Sto se tice ukupnog spl-a u sobi ovaj programcic ce ti zavrsiti posao.! Samo nemoj nista da podesavas u njemu.!
Pozdrav.!


Ackopk.

A ovo ja cesto koristim:1w- Efikasnost zvucnika u db
2w- +3db
4w- +6db
8w- +9db
16w- +12db
32w- +15db
64w- +18db
128w- +21db
256w- +24db
512w- +27db
1024w- +30db
2048w- +33db
[ Pioneer cdj 200 @ 09.10.2010. 19:30 ] @
Ok, vec sam bio dirao al reinstalirat ću program... Al što je sa onim Relative Mode? Kad je on uključen, mjerenja su drugačija... Inače, ukupan SPL se gleda po najvećem (pošto taj program mjeri zasebno po frekvencijama) jel? Onda bez tog Relative moda sam došao do 108 dB otprilike...

Moj multimetar je obican pa cu i ja probat na 50 Hz... A zašto se inaće mjeri na 1 kHz? Pod šta si mislio sa ovim za visokotonce? Uhh koliko sam ja puta puštao glasno 50 Hz pa i manje a u svakoj kutiji imam visokotonce... Postoje skretnice koje jednostavno ne propuštaju tu frekvenciju na visokotonac a svaka kutija ima skretnice ili barem kondenzator...

Jel to tako prava snaga?

Neki dan sam 20 kHz navio do kraja... Brat i ja nismo ništa čuli al nakon koju minutu, samo su me počele bolit uši, nešto nevjerojatno :( A da ne govorim da sam i 5 Hz nabijao do kraja! Baš je fora u tišini vidjet membranu kako se pomiče iako mi je malo zagrijalo pojačalo a i za zvučnik nije dobro...

E da kad bi dobio snagu pojačala i osjetljivost zvučnika, kako bi mogao izračunat SPL ručno kad imam 5 zvučnika, 2 različita para + treći različit?
[ ackopk @ 09.10.2010. 22:57 ] @
Relative mod.... Nemam pojma... I kod mene sve smanji.!


Ne znam zasto se bas meri na 1khz... Inace ona se meri od 20hz do 20khz.! A 1khz se uzima kao neka stand. vrednost.!

Kvalitetnija pojacala imaju mnogo veci opseg koji reprodukuju.! Moje ima od 10hz do 70khz... A ima pojacala Dr. Borivoja koja idu od nekoliko hz do nekoliko mhz.!!


Imaju oni skretnice ali ta skretnica ne sece kao nozem niske tonove nego ih oslabljuje za 6-12-18db po oktavi pa se tako moze desiti na velikim snagama dodje i malo niskih. Profesionalne kutije imaju min. 18db + zastite.!! Nije bez razloga.!


Da, tako se meri RMS snaga.!Ako nisi cuo 20hz onda imas ili lose usi ili lose kutije.! Na 5hz.... nisam isao ispod 10hz.
Visa matematika.... Nisam razmisljao o tome.!Pozdrav.!


Ackopk
Evo jednog teksta:


Od svih osobina zvuka uvo, bez sumnje, najčudnije reaguje na njegovu jačinu. Organ za primanje zvuka (uvo) usled zgušnjavanja i razređivanja vazduha prima znatan zvučni pritisak. Osećaj jačine zvuka zavisi od veličine zvučnog pritiska, odnosno od intenziteta zvuka - fizičke jačine zvuka. Postoji donja i gornja granična frekvencija za opseg u kome uho promene pritiska oseća kao zvuk. Po definiciji, prag čujnosti na frekvenciji od 1 kHz ima nivo zvučnog pritiska od 0 dB, kada se uho nadražuje zvukom koji izaziva zvučni pritisak od po= 2 10-5 Pa.
Gornja granica određena je pojavom bola do koga dolazi zbog velikih pomeraja pojedinih elemenata u organu sluha. Zvuci još jači od ovih oštetili bi uho; zato se gornja granica naziva i granicom bola. Na frekvenciji od 1kHz ona odgovara pritisku preko milion puta većem od pritiska na pragu čujnosti, što iznosi pmax = 20 Pa.
U praksi se pokazalo da je vrlo nepodesno uzimati pritisak kao merilo jačine zvuka. Zato je uveden pojam nivoa zvuka, čija je jedinica decibel.

Decibel (dB) se upotrebljava da prikaže najmanji stepen razlike u jačini zvuka koji normalno ljudsko uho može da razlikuje.Decibel je relativna jedinica - nije jedinica kojom se određuje apsolutna vrednost, već se njom samo daje logaritamski odnos dve ma koje veličine.

LN (dB ) = 10 * log10 (I/I0)

gde je I intenzitet zvuka u bilo kojoj tački, I0 početni intenzitet.


Ne znam sa kog je sajta.!
[ ackopk @ 09.10.2010. 23:12 ] @
Evo ti ovde jedne tabele.Naisao sam na toliko razlicitih informacija da i sam ne znam sta je tacno.!


Na koliko je prag bola a na koliko dolazi do pucanja opne.?140db-150db ili 160db.??Na internetu sam naisao na svakakve informacije... od 120db do 160db... U skolskoj knjizi je bilo na 140db trajno ostecenje a prag cujnosti 40db.!??!


Sta je tacno.??

[ nkrgovic @ 10.10.2010. 08:14 ] @
Posto vec citas, acko, evo ti nesto za citanje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Phon

http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour

Sustina: prag cujnosti zavisi od frekvencije. Na odredjenom nivou zvucnog pritiska (objektivne glasnoce) se nas osecaj subjektivne glasnoce ponasa relativno ravno. Ali na niskom nivou mi i te kako imamo razlike sta cujemo - zato vecina ljudi muziku slusa ne nekoj minimalno glasnoci - da bi to radilo tamo gde je njihov sluh (relativno) linearan. Inace, bas oko 1kHz je nas sluh najosetljiviji, tj. tu se poklapa subjektivna i objektivna glansoca... I da, za vecinu pojacala je to lakse za reprodukovati, pa neki proizvodjaci daju karakteristiku tu, jer im tako proizvodi deluju bolje :D.

Drugo, tvoja metoda merenja ima jedan sustinski problem - ti meris napon, a onda koristis "fiksnu" impedandu. Izmeri impedansu na 50Hz ako mozes, pa se vodi time. Impedansa je po definiciji frekventno zavisna.

Konacno, skretnica se ne pravi zbog zastite, i to koliko je strma ne zavisi od primene samog zvucnika. Ona se pravi prema drajverima i kutiji, ima jako dobrih zvucnika i sa skretnicom od 6db/oktavi o od 24db. :D Osnovni cilj skretnice je da navede drajvere da rade u sto boljem skladu jedan sa drugim - i ona se optimizuje za to.
[ peca26000 @ 10.10.2010. 13:26 ] @
Najbitniji su mikrofoni za merenje, to je prva stvar koja mora biti pouzdana i postoje vec namenski mikrofoni u tu svrhu.
Mikrofonski ulaz na integrisanim zvucnim kartama, meni nije pouzdan i koristim preko linijskog ulaza sa predpojacalom koje ima fantom napajanje, ovo na kompjuteru jedva ima 2,5v...
Ima nesto i ovde http://www.hse.gov.uk/research/crr_pdf/2001/crr01343.pdf
[ ackopk @ 10.10.2010. 14:19 ] @
@nkrgovic

Slazem se sa svime sto si napisao ali i dalje ostajem pri onome sto sam rekao.!!


Jeste da se impedansa menja sa frekvencijom ali ako malo bolje procitas postupak koji sam napisao shvatices da je sasvim precizan za amaterske potrebe i garantujem za njega.!


A nista ga ne sprecava da uzme otpornike od 20w i nanize ih kako bi dobio potrebnu snagu i otpor.


Pustis muziku.
Pojacavas do go granice kada zvuk pocinje da postaje izoblicen.(ne da pocne da krci nego samo malo da se oseti u basu)
Ugasis muziku i zapamtis tacan polozaj potenciometra.
Onda pustis signal od 50hz.(pozeljno je ili da ekvilajzer bude svugde 0db ili da signal snimis pa pustis preko tog programa gde pu7tas i muziku)
Izmeris napon.
Na pojacalo bi trebali biti prikaceni zvucnici ali kod mene napon ne opada, isti je i sa njima i bez njih.

I eto snage.


Ne mgu vise da pisem odpadose mi prsti, kuckam preko tel.
[ nkrgovic @ 10.10.2010. 15:43 ] @
Ma OK ti je merenje, ukazivao sam cisto na teoretski problem :). Uzivaj.
[ ackopk @ 10.10.2010. 17:35 ] @
Citat:
nkrgovic: Ma OK ti je merenje, ukazivao sam cisto na teoretski problem . Uzivaj.


Hehehehe....

Nije da se ja ljutim....


Ja sam 93 godiste, u mom gradu nemam nikog ko bi mi dao neki savet... sve sto znam naucio sam sa neta.! Zbog toga ja malo vise dokazujem i pisem sta mislim kako bi vi iskusniji i stariji ukazali na gresku ili problem.!

Hvala za linkove.... izbegavam da citam na engleskom jer se desi da sve pomesam pa zaboravim i ono sto sam znao.!


Sto se tice skretnica znam ja kako i zasto... Hteo sam njemu malo da predocim na prostom primeru sta moze da se desi (iz licnog iskustva).!

Pozdrav svima.!!


Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 10.10.2010. 20:47 ] @
@ackopk

93 godište? Impresivno :) S obzirom da dosta toga znaš, zamišljao sam te starijeg... ja sam 92 godište al znam puno manje od tebe...

Neko opako pojačalo mora da imaš ako reproducira sve te frekvencije i postiže 113 dB SPL-a. Mene si krivo shvatio; čuo sam ja i 10 Hz (duboke tonove jako dobro čujem) mada je to više nekakva vibracija vjerojatno nego drugo, dok 5 Hz već nisam baš čuo (al sam i sa malim zvučnikom testirao) dok preko 17 kHz nisam čuo al kaže moj prijatelj da je to pitanje zvučne karte... On na svom PC-u ne čuje iznad 15 kHz a kod mene je 17 čuo tako da nije u nama problem...

@nkrgovic i @ackopk

Znam da to za skretnice al pretpostavljam da visokotonci neće tek tako lako prdnuti... Po meni će prije woofer. Ja sam jedan visokotonac bez skretnice spojio na izlaz iz pojačala i navijao... Ništa mu nije bilo. Inaće, NIKAD u životu mi se nije dogodilo da sam spržio zavojnicu kod zvučnika. Ili mi popucaju žice (spojevi na membrani) pa malo svira a malo ne, ili mi popuca sorrounding (kako se već kod nas kaže, ona guma što spaja košaru i membranu) ili se previše istegne membrana pa više nije centrirana ili slično... Tako da, po mojem iskustvu, uglavnom zvučnici fizički stradaju zbog prejakog istezanja membrane. NIKAD dosad nisam uspio spaliti zavojnicu... Visokotonci se ne cimaju gotovo ništa pa po meni i teže stradavaju.

PS: ackopk, odlučio sam isprobati tvoju metodu al rezultati su čudni, veoma čudni! Pošto na jednim kutijama piše impedansa (6 oma) a na drugima ne, al mislim da je isto 6, spojio sam ih serijski (kao što su i inače) i mjerio i dobio 13.5 oma. Neznam kako se mjeri otpor na 50 Hz al ja sam, vjerojatno glup potez hehe, spojio zvučnike na pojačalo, pustio 50 Hz na njih i onda mjerio otpor. Divljao je! Uglavnom je bilo - 30 oma ?? Ugl. pošto su roditelji bili kod kuće, nisam mogao glasno nabijat muziku jer kad se počnu trest vrata i zidovi, stara poludi i počne ju bolit glava :)

Tako da neku normalno, više i poveću glasnoću sam stavio (Volume 20/50). Zatim sam iskopčao zvučnike, i generirao Sine Wave od 50 Hz, amplitude -10.0 dBu. Pustio na pojačalo i pri tom volumenu (20/50), sa 13.5 oma sam dobio 0.85W??? Mislim da je to premalo!! Zatim sam nabio do kraja, dobio 16.5 V čiji kvadrat je oko 272 i podijelio to sa 13.5 oma i dobio 20W kao neki maksimum.

Zatim sam tih 272 podijelio sa 4 oma i dobio oko 68W na 4 oma. U čemu je caka? Caka je u tome što na toj liniji piše High Power 2 x 70W RMS. Ja dobio 68W al na 4 oma... Linija piše da radi na 6-8, ako se ne varam a i originalni zvučnici su 6 oma.

E sada, ono što je možda pošlo po krivu je vrsta vala i amplituda!? Taj Sine Wave je dosta tih, na liniji vumetar jedva da se pomaknuo, dok pri slušanju CD-a na liniji, vumetar doslovno ide u zasićenje, što znači da je ulazni signal bio jako tih i nije liniju dovukao do kraja... Poslije, nakon što sam unimetar i sve pospremio, probao sam Square Wave. On zvuči puno glasnije i zvuči kao brujanje gradske mreže.

Kako da točno mjerim? Koji val i koliku amplitudu?
[ ackopk @ 10.10.2010. 21:16 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200: @ackopk

Neko opako pojačalo mora da imaš ako reproducira sve te frekvencije i postiže 113 dB SPL-a.Kenwood KA-57 (2x50w/8oma sa 0.009%THD, 2x60w/8oma sa 1%THD ili 2x75w/4oma). Zvucnici su 2XSAL SPA2530.

Citat:
Pioneer cdj 200:
...Tako da, po mojem iskustvu, uglavnom zvučnici fizički stradaju zbog prejakog istezanja membrane...Upravo tako.! Bas se u 90% slucajeva zezne sa prevelikim hodom ili clipovanim signalom. U razglasnim sistemima se rezu frekvencije ispod 30hz ili 50hz.


Citat:
S: ackopk, odlučio sam isprobati tvoju metodu al rezultati su čudni, veoma čudni! Pošto na jednim kutijama piše impedansa (6 oma) a na drugima ne, al mislim da je isto 6, spojio sam ih serijski (kao što su i inače) i mjerio i dobio 13.5 oma. Neznam kako se mjeri otpor na 50 Hz al ja sam, vjerojatno glup potez hehe, spojio zvučnike na pojačalo, pustio 50 Hz na njih i onda mjerio otpor. Divljao je! Uglavnom je bilo - 30 oma ?? Ugl. pošto su roditelji bili kod kuće, nisam mogao glasno nabijat muziku jer kad se počnu trest vrata i zidovi, stara poludi i počne ju bolit glava :)Ovo nisi smeo da uradis.!!!

Sreca da nisi nista zeznuo... mogo je multimetar da rikne.... !!!!

Nemoj nista drugo da meris osim AC napona na izlazu.!Citat:
Tako da neku normalno, više i poveću glasnoću sam stavio (Volume 20/50). Zatim sam iskopčao zvučnike, i generirao Sine Wave od 50 Hz, amplitude -10.0 dBu. Pustio na pojačalo i pri tom volumenu (20/50), sa 13.5 oma sam dobio 0.85W??? Mislim da je to premalo!! Zatim sam nabio do kraja, dobio 16.5 V čiji kvadrat je oko 272 i podijelio to sa 13.5 oma i dobio 20W kao neki maksimum.


Stavi na 0db.!

Kao impedansu zvucnika uzmi 12oma (ako su oba od 6 i vezana redno).!

Sinusni signal mora biti.!!! Znaci Sine.!


Izmeri prvo bez zvucnika slobodno.!!Pozdrav.!


Ackopk.

[ Pioneer cdj 200 @ 10.10.2010. 22:27 ] @
Lijepo pojačalo izgleda :) To je neko starije? Jer sam jedva jednu sliku pronašao... Zvučnike koristiš sa visokotoncima ili su to full-range? PS: ti SAL zvučnici; vidim po ovom forumu da ih svi imaju, al baš SVI a uživo ih nisam nikad vidio niti prije ovog foruma čuo za dotične... Kakvi su to zvučnici i jel se mogu samo kod vas nabaviti? Močno izgledaju.

PS: što mislite o ovim zvučnicima: http://www.chipoteka.hr/artikl/8011602501 ? Imam jedne kutije u koje bi ušli a izgledaju dosta dobro... Ne planiram zasad kupovat jer su i dosta skupi al jednom možda...

Znam, došo mu je napon tamo di se mjeri otpor... Inaće, kako se izmjeri otpor na 50 Hz?

Ok, hvala, budem stavio na 0. Mjerio sam bez zvučnika! Za ovog drugog nisam siguran dali je od 6, na kutijama ništa ne piše al sam ja bio mjerio i bilo je oko 6 al ako me dobro sječanje drži, mislim da su woofer i visokotonac unutra 8 oma??? Al nebi bio siguran, u tom slučaju bi bilo 14 oma. Al zato sam ja izmjerio spoj i dobio 13.5 oma... Zašto se to nemože koristiti?
[ Pioneer cdj 200 @ 10.10.2010. 22:48 ] @
Evo mjerio sam sada sa Sine Wave, amplituda 0 dBu, 50 Hz... Pri onoj glasnoći (20/50) sam dobio nekih 5-7 W (varira zato jer sam probao sa 12, 13.5 i 14 oma računati). Kad sam nabio sve do kraja (mikseta, komp, autoradio, linija), dobio sam čak 50V na izlazu što je na 14 oma 178W. Na 4 oma bi to bilo 625W !! Jel sam ja blesav ili tu nešto nije u redu ????? A probao sam (gledajući po vumetrima i otprilike) pojačat sve dovoljno da pojedine stvari ne idu u zasićenje... Znaći pazio sam da je vumetar na autoradiju skuliran, na liniji isto a na mikseti znam po položaju potenciometra kad ide u zasićenje... Opet sam dobio 40 - 42 V na izlazu! Jel to normalno???

Jbt. za onu glasnoću 20/50 pojačano mi 6W izgleda čak i malo dok mi je ovih 178W na 14 oma, navijeno do daske, previše!

Sad sam mjerio sa zvučnicima, stvar sasvim drugačija! Na onih 20/50 pojačano sam za 14 oma dobio oko 20W! Tu meni nešto previše sve skupa varira! S time da sa zvučnicima na tih 20/50 već poprilično vibrira stol! To zujanje se pošteno osjeti po cijeloj kući!

Da nije u tome stvar što mi je slaba baterija na unimetru? Dal je zbog toga neprecizan??
[ ackopk @ 10.10.2010. 22:50 ] @
-Pojacalo je starije i od mene i od tebe... Imam i tjuner i deck od njega. Radjeno po Nemackom DIN standardu. Ne moze da ne valja.


Imaju visokotonce naravno, nisu full range.! Piezo horne.

To su odlicni zvucnici za nas... Jeftini a gruvaju sto je nama bitno.!

Mogu se nabaviti i kod vas valjda. Sal je Madjarska firma ali zvucnici stizu iz... MADE IN CHINA... Od brace kineza.!


-Ne znam kako... Ali nije ti ni potreban za ovo. Svaki zvucnik u svom pdf-u ima dijagram za impedansu.


-I koliko si dobio.?


-Sad si me zbunio nacisto.!!!


Napisi redom sta imas od kutija...Pozdrav.!


Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 10.10.2010. 23:02 ] @
Ovako, krenimo polako iz početka jer ću te zbunit još više xD Kod mene nema toga jedno pojačalo i dva zvučnika. Moram ja komplicirat! Pa ovako, izlaz iz laptopa je spojen na ulaz u ručno rađenu 3-kanalnu miksetu. Izlaz iz miksete ide na potenciometar koji smanji signal i onda u ulaz autoradija kojeg sam ja pravio tako da sam odsjekao izlaz iz tunera i umjesto toga zalemio ulaz. Izlaz iz autoradija (Rear Audio Out) ide na ulaz u Kenwood mini Hi-Fi liniju (2x70W). Na svakom kanalu te linije imam po dvije kutije serijski vezane:

- 2 kutije su baš od te linije - Kenwood 6 oma, 100W Peak Power Input, bass reflex, unutra su woofer i visokotonac, ne znam karakteristike niti dal ima skretnicu ili samo kondenzator, nikad nisu otvarane
- 2 kutije su starije i od mene i od tebe, od gramofona još kad je moj stari bio mali, na njima stoji samo Hi-FI a unutra su woofer nekih 16-17 cm, 40W 8 oma i visokotonac 80W 8 oma te skretnica za jedan i drugi driver sa zavojnicama i kondenzatorima, oba drivera su firme Our-Elak

Na svaki kanal je redno vezana jedna Kenwood kutija i jedna Hi-Fi kutija.

I još je na izlaz iz autoradija spojena neka improvizirana ručno rađena kutija al ona nije sudjelovala u mjerenju...
[ ackopk @ 10.10.2010. 23:03 ] @
Nemoj da pojacavas do kraja.!!! Tako izbaci skoro pun napon na izlazu... Ja tako dobijem 38VAC.!

Citat:
(mikseta, komp, autoradio, linija)....


Sta ce ti mikseta i auto radio.?


Iz kompa u liniju. Nista vise. U liniju kutije.


Napisi sta imas od zvucnika i kako su povezane.!!!


Mnogo komlikujes stvar...
Pozdrav.!


Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 10.10.2010. 23:07 ] @
Citat:
ackopk: Nemoj da pojacavas do kraja.!!! Tako izbaci skoro pun napon na izlazu... Ja tako dobijem 38VAC.!Sta ce ti mikseta i auto radio.?


Iz kompa u liniju. Nista vise. U liniju kutije.


Napisi sta imas od zvucnika i kako su povezane.!!!


Mnogo komlikujes stvar...
Pozdrav.!


Ackopk.


Tvoje pojačalo je snažnije a moj izbacuje veći napon!? Zašto ne do kraja? Zanimala me snaga pojačala do daske...

Mikseta mi je tu jer imam osim laptopa i CDJ-200 kojeg koristim pa da ne prespajam stalno žice. Ona u sebi ima pretpojačalo samo. A autoradio, to je već priča za sebe. Ova linija, sama po sebi, ima katastrofa zvuk. Mislim da je tako namjerno napravljeno da je bas preslab kako bi se moglo pojačat do kraja a da se kutije ne spale, pa je uz sve equilaizere bas slab i tup, ne ide duboko već onako 'plitko' udara. I onda ja ugasim sve equilaizere na liniji i pojačam do daske a na autoradiju podešavam glasnoću i equilaizere. Tako dobijem 10x bolji zvuk.

Za kutije sam napiso u gornjem postu.
[ ackopk @ 10.10.2010. 23:14 ] @
Zato sto tvoje do daske nije do daske nego preko daske.!!!

Ako je ulazni signal za max snagu npr. 100mV a ti pustis 300mV to nikako nije do daske. Bilo bi tako kada bi max signal koji dodje do linije bio 100mV pa kada ti odvrnes potenciometar do kraja dodje 100mV na ulaz pojacivaca... Ovako dodje npr 300mV.! Razumes.?Kako se cuje muzika iz winampa kada pojacas to te mere.?


Koji napon dobijes na izlazu ovako.?Pozdrav.!


Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 11.10.2010. 08:10 ] @
Da pojacam muziku do daske mislim da bi kutije 'dobile krila' po sobi...

Na onih 20/50 se cuje za mene solidno a za moje starce glasno. Kad budem sam doma, vrsit cu mjerenja na miru.
[ ackopk @ 11.10.2010. 11:10 ] @
Ok.Slusaj ovako... Ja sam ti sve napisao ali ti izgleda nisi shvatio sustinu.! ;)

Potrazi na netu ili ovde na forumu neke teme ili odgovore.. Merenje snage pojacala ili tako nesto.!


Bitno je da shvatis sta i zasto radis.?! Kapiras.??!Merenje na osciloskopu se vrsi ovako:


Pustis signal od 1khz
Na izlaz pojacala vezes vestacko opterecenje pa u osciloskop
Na ekranu osciloskopa uporedjujes ulazni i izlazni signal i gledas njegov napon


To isto radis i ovde..

Multimetar ne meri AC napon na 1khz pa zato stavis 50hz
Posto nemas vestacko opterecenje iskoristis zvucnike i verujes im da imaju npr 6oma
Posto nemas ekran moras pre toga da odredis do koje granice je max snaga, onako na sluh i to te granice posle pojacavas.Uradi prvo merenje samo sa onim zvucnicima od linije, onim od 6oma. Ove iskljuci. I napisi mi koji si napon dobio.Pozdrav.!


Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 11.10.2010. 11:11 ] @
Ja bi htio ovako nešto: http://www.aqdi.com/powermeter.htm al je veoma skupo!

Molim vas, ako znate, da mi nađete jednu shemu za takav mjerač. Našao sam jednu al je jednostavna previše: ima samo jednu dvobojnu LED-icu koja na 1W svjetli zeleno, na 1.5W svjetli narančasto a na 3W crveno. Meni bi po mogućnosti trebalo nešto sa uC-om i LCD-om.

Najjednostavnije bi bilo da mi uC mjeri napon kad pustim 50 Hz i da mu ručno unesem otpor i onda da izbaci W na LCD-u al to mogu i sam. Meni treba nešto poput onog sa linka: da mjeri DOK glazba svira ili bilo šta drugo (TrueRMS) i da sam izračuna koliki je otpor zvučnika spojen te da sve sam proračuna, znaći napravio bi da je to plug and play. Imo bi Input from amplifier i Output to speakers konektore iza i kad to spojim da on bude cijelo vrijeme upaljen dok svira muzika i da mjeri.

Ako znate i kakvu shemu sa LED-icama (poput onog gore) može i to pa lako ja to uskladim sa uC-om. Za uC bi koristio neki PIC najvjerojatnije. Programiranje uC-a mi nije problem, zna moj frend.

A osim što bi odradio jednog u zasebnoj kutiji, isto to bi napravio i na svom pojačalu, kad već koristim uC i LCD.

PS: pustio sam 50 Hz i izmjerio na izlazu oko 8W iz pojačala (po kanalu) i na toj istoj glasnoći izmjerio buku od 102 dB (koristeći mikrofon itegriran u laptop). Zatim sam napravio si ovako tablicu:

8W - 102 dB
4W - 99 dB
2W - 96 dB
1W - 93 dB

Znam da zbog mikrofona to nije najpreciznije al otprilike sam dobio osjetljivost od dvije kutije serijski povezane.

Hvala ti na ovoj metodi @ackopk; sad mi je na jednom kanalu STALNO vezan voltmetar i uvijek upaljen TrueRTA u pozadini i svako toliko mi padne na pamet izmjeriti snagu pa samo stisnem PAUSE na playeru i pustim 50 Hz pa računam :) Uspio sam na jednoj povećoj glasnoći izmjeriti 15W al na toj glasnoći od onih 50 Hz mi je rezonirao prozor :-D Baš se čulo...
[ ackopk @ 11.10.2010. 21:12 ] @
Nema na cemu.


Bitno je samo da shvatis sustinu.!Inace ako kupujes kupi db metar. Vise ce ti koristiti nego ovo. ;)
Pozdrav.!


Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 11.10.2010. 22:30 ] @
Ma dB metar hoću da kupim jer sam da ga izradim nebi bio precizan radi mikrofona al Watt metar bi si sam napravio. Samo tražim neku dobru shemu koju eventualno mogu povezati sa uC-om i preko LCD-a sve ispisivati.

Nekako mi se čini da takvu shemu ću teško naći i onda ću probat tražit TrueRMS voltmetar sa uC-om i LCD-om da mi mjeri napon na svim frekvencijama i onda nać neki način da izmjerim otpor zvučnika i onda isprogramiram na uC formulu i da ispiše na LCD-u rezultat i stvar riješena!