[ bgvucko @ 16.10.2010. 07:14 ] @
Pozdrav Svima,

Vec duzi niz godina imam isti problem sa grejanjem koji ne mogu da resim. Menjao sam nekoliko majstora ali nista od toga.
Problem je sledeci, radijatori mi nisu ni opriblizno iste temperature pri gornjem i donjem delu, neprestano mi se pojavljuje vazduh u radijatorima na gornjoj etazi..

Zapravao, imam Vaillant gasni kotao od 24kW , grejnu povrsinu od 160m2 koja se sastoji iz dve etaze koje nisu odvojene posebnim vodovima ( 5 radijatora na donjoj etazi (tučani) i 6 na gornjoj (panelni)).

Nekada sam imao kotao na cvrsto gorivo a zatim je na taj isti sistem dodat gasni kotao koji je bio odvojen sa ventilima. Mislio sam da imam vazdusne cepove negde u tom razdvajanju kotlova pa sam nedavno potpuno izbacio stari kotao na cvrsto gorivo i te cevi potpuno skratio i zatvorio.

Problem sa vazduhom u radijatorima sa tim nisam resio.

Sledeca stvar koju sam uradio je da sam na skoro sve radijatore na gornjoj etaži postavio samoozracne ventile i na taj nacin sam resio klokotanje u radijatorima koje sam zaboravio da vam spomenem ali, ti ventili i dalje izbacuju vazduh koji se od negde pojavljuje i cesto tokom grejne sezone ja moram da dopunjujem sistem sa vodom. Da kazem da sam problem sa vazduhom resio, ali ostaje onaj drugi, radijatori su nejednako topli pri gornjem i donjem delu. Takva situacija je na svih 11 radijatora!

Nedavno sam uzeo ventile sa termoglavama pa pitanje glasi:

Da li cu nesto dobiti sa tim ventilima posto sam isao logikom da ce ti termoventili gasiti sukcesivno radijatore koji prvi dostignu zadatu temperaturu i vodu preusmeravati u sledece radijatore i na taj nacin oboljsati cirkulaciju u ostalim radijatorima koji nisu dostigli zadatu temperaturu???!!!

Zaboravio sam da napomenem da sam temperaturu u kotlu podesio na 60C, pritisak u sistemu je 1,8 bara a termostat u kuci na 23C.
Nemam dodatnu pumpu koja bi eventualno mogla da poboljsa protok kroz sistem jer su mi u ovlascenom servisu za gasni kotao rekli da je pumpa koja je ugradjena u kotao i koja vuce vodu iz povratnog voda sasvim dovoljna za grejnu povrsinu koju ja imam.

Da li bih sa pumpom poboljsao stvar i gde treba da postavim tu pumpu, blize gasnom kotlu na odlaznom vodu ili dalje od kotla?

Jos da dodam i ovo, skidao sam neke od radijatora gde je najveca razlika izmedju gornjeg i donjeg dela misleci da se u njima nakupio talog i da zbog toga imaju losu cirkulaciju i svaki od radijatora sam ponovo proveravao sa vaser vagom misleci da nemaju dobar ugao ali ni sam tim nista nisam dobio jer mulja nije bilo a ugao pod kojim stoje je OK!!!
[ tihi2 @ 16.10.2010. 11:17 ] @
bgvucko:Da kazem da sam problem sa vazduhom resio, ali ostaje onaj drugi, radijatori su nejednako topli pri gornjem i donjem delu. Takva situacija je na svih 11 radijatora!

Ovo je tipična situacija kada se gasno grejanje reguliše termostatom u sobi. Pokušaj da smanjiš temperaturu vode na kotlu na recimo 50*C. Time će ti pumpa raditi duže i temperatura radijatora će biti ujednačenija.
To ne treba da te zabrinjava, jedino je malo nekomforno. Ako ti je dovoljno toplo. Pisao sam o tome na http://www.elitemadzone.org/t4...stema-grejanja-uticaj-na-pumpu

Vazduh se normalno stvara isparavanjem grejane vode. Klokotanje koje čuješ je znak da sistem nije dobro odzračen i znači da ima dosta vazduha. Cela instalacija mora imati takav pad da, kada je pumpa ugašena, vazduh nesmetano može da se popne do nekog odzračnog ventila i ispusti napolje. Kreni u kontrolu od kotla.
[ bgvucko @ 16.10.2010. 23:24 ] @
Hvala puno Tihi2.

Interesantno razmisljanje da se produzi vremenski interval protoka tople vode kroz sistem. Tako bih stvarno mogao da priblizim temperature izmedju odlaznog i povratnog voda!
Probacu sa smanjenjem temperature u kotlu.
Ako sam dobro razumeo to je nekih desetak stepeni nize koje ne bi trebalo da mi prave problem jer ja dostignem zeljenu temperaturu u prostorijama, ali sam kontao da bih imao manju potrosnju ako bi mi radijatori bili priblizni jednakih temperatura na gornjem i donjem delu.
[ tihi2 @ 17.10.2010. 09:50 ] @
Prvo bi dobro bilo da isteraš vazduh iz sistema. To nije brzo, ali se mora. Kad to uradiš, onda onaj naknadni vazduh od grejanja vode će se izbaciti brzinom cirkulacije vode koju stvara pumpa. Znači, kad je hladna voda, odzračiti na radijatorima i to da iz svakog izcuri bar 2 dl vode. Pomaže i ako se posle takvog ciklusa upali pumpa na 2-3 minuta pa ponovo. Klokotanja ne sme da bude jer to znači da ima mnogo vazduha.

Kolika treba da je polazna temperatura zavisi od toga kako je projektovan sistem. Ja sam moj porojektovao da mi je 60*C voda kada je napolju -20, a oko 40*C kada je napolju 0*C. Kriterijum je da ti ne bude hladno. Na ovu spoljašnju temperaturu to može biti i 40*C kod tebe. Kad ujutru zahladi pa vidiš da treba ujutru 1 sat da se zagreje kuća, onda povećaš polaznu temp kotla za 10 *C.
Potrošnja je ista na bilo koji način jer je površina*temp konstantna (veća temperatura * manja površina=niža temperatura*veća površina) samo je ugodnije što je bliža temperatura grejnog tela i sobe.
[ test1234 @ 25.10.2010. 08:48 ] @
Pravilo broj jedan:

Kada se ozracuju radijatori obavezno dovodni ventil mora biti zatvoren. Obavezno.

Pravilo broj dva:

Cirkulaciona pumpa mora da radi non-stop.
[ tihi2 @ 25.10.2010. 11:56 ] @
Citat:
test1234: Pravilo broj jedan:
Kada se ozracuju radijatori obavezno dovodni ventil mora biti zatvoren. Obavezno.
Pravilo broj dva:
Cirkulaciona pumpa mora da radi non-stop.

1. Zatvoren ventil i upaljena pumpa = otvoren ventil i ugašenja pumpa
2. Može da važi za zgrade gde se sistem odzračuje automatskim ventilima na vertikalama.
3. Kućne instalacije su uglavnom urađene tako da se ceo sistem odzračuje preko najviših radijatora.
[ test1234 @ 28.10.2010. 12:46 ] @
Svaki radijator mora da ima (trebalo bi) svoju ozraku. Treblo bi da ima i dobar nagib inace mora da se ozracuje na najvisoj tacki a ta tacka moze da bude i gornji venril. U ovom slucaju ozraka nema funkciju, pa mora da se ozracuje na samom dovodnom, gornjem ventilu (koji u svakoj varijanti ozracivanja mora biti zatvoren). Gornji ventil mora (obavezno) da se zatvara prilikom ozracivanja zato da bi pritisak dolazio iz povratnog voda i potiskivao vodu na gore a samim tim i vazduh u radijatoru prema najvisoj tacki. Pre ozracivanja pritisak u instalaciji treba malo podici, recimo 2,5-3 bara.

Za samo ozracivanje nije bitno da li cirkulaciona pumpa radi. Ali za sistem grejanja (bilo kog) je vazno da cirkulaciona pumpa radi non-stop, celu sezonu, bas iz razloga da nebi bilo velikog kolebanja temperature vode. Znaci jako bitno je da voda cirkulise kada grejac radi i kada neradi, tako ce temperatura vode u dobro dimezionisanom i izolovanom sistemu biti +-5*C od zadate temperature vode od recimo 60*C.

Bilo bi lepo da se dobije i neka povratna informacija, ako je nesto i sta je radjeno.
[ tihi2 @ 28.10.2010. 18:51 ] @
Citat:
test1234: Ali za sistem grejanja (bilo kog) je vazno da cirkulaciona pumpa radi non-stop, celu sezonu, bas iz razloga da nebi bilo velikog kolebanja temperature vode. Znaci jako bitno je da voda cirkulise kada grejac radi i kada neradi, tako ce temperatura vode u dobro dimezionisanom i izolovanom sistemu biti +-5*C od zadate temperature vode od recimo 60*C.
Ovako ne radi NIJEDAN grejni sistem na gas jer se skoro svi regulišu termostatom u referentnoj sobi i kada se dostigne zadata temperatura gasi se kotao na gas i pumpa na sledećih 15-20 minuta gde se voda u radijatorima ohladi do 20*C.
[ test1234 @ 29.10.2010. 09:19 ] @
Ako preveze pumpu da radi non-stop a nedobije ujednaceniju temperaturu vode u radijatorima, ja vodim na jagnjetinu kod Savic-a, Zemun, Galenika, lakat krivina, samo neka covek poslje povratnu informaciju.
[ tihi2 @ 29.10.2010. 12:09 ] @
Citat:
test1234: Ako preveze pumpu da radi non-stop a nedobije ujednaceniju temperaturu vode u radijatorima, ja vodim na jagnjetinu kod Savic-a, Zemun, Galenika, lakat krivina, samo neka covek poslje povratnu informaciju.
Evo probamo kod mene. Kotao na gas (upaliću ga opklade radi), pumpa Grunfos 100w i razlika polazne i povratne vode 10*C. Uvek kad radi duže. U startu i 15-20.
Možda je tajna što se radi o panelnim radijatorima sa malo vode pa je normalno da se hladi brže.
Ja se stalno razmišljam dal je ekonomičnije da radi stalno pumpa, a onda regulisati termo-ventilima temperaturu pojedinih prostorija. Jedini problem što onda postaješ rob zatvaranja i otvaranja, a moju žensku čeljad zabole baš da zavrću radijator.
A na jagnjetinu uvek može, nema veze ko je u pravu. Kad preporučuješ, ja ti verujem.