[ bogdanM @ 28.10.2010. 19:54 ] @
U procesu sam osnivanja malog usluznog studija za dizajn i trudim se da raspoloziva sredstva pametno rasporedim (nije rec o kreditiranju vec iskljucivo svoja zaradjena sredstva). Sve je dobro isplanirano i svedeno na minimum, ali se pojavljuje pitanje legalnog softvera. Tri masine sa pratecom opremom zaokruzeno me kostaju 1500EUR.

Za licenciranje programa postavka je sledeca:

Win Pro 7 OEM (3kom) 417EUR
MS Office Small Business (1kom) 237EUR
Adobe CS5 Design Premium (3kom) 8517
Adobe Premiere Pro CS5 (1kom) 1195EUR
After Effects CS5 (1kom) 1494EUR
Soundbooth CS5 (1kom) 299EUR
___________________________
12159EUR

Obzirom da sam u start-up poziciji, meni je licenciranje bas svih programa krajnje visoka investicija imajuci u vidu kakvo nam je trziste Srbije u ovoj oblasti. Pa sam razmisljao da platim legalni Win i MS Office (654EUR), a da za Adobe programe koristim neku "fintu" u prvih godinu-dve dok ne obezbedim odredjen broj stalnih klijenata.

Finte koje imam u glavi kao "privremeno resenje" su Trial verzije pomenutog softvera koji bi na svakih 30 dana obnavljao (znaci ne da im lupim crack i tako to). Zanima me kako IT inspekcija gleda na Trial programe ako ih zatekne na racunarima, a recimo ostalo je jos desetak dana "besplatne probe"

Da ne budem shvacen pogresno, nisam protiv legalizacije softvera, cak naprotiv, jednostavno trazim nacin kako da u ovoj zemlji poslujem koliko-toliko legalno i zaradim za jednu prosecnu-pristojnu platu.

Bicu vam zahvalan na svakoj sugestiji.
Puno pozdrava
[ madcama @ 28.10.2010. 21:52 ] @
Evo ja bih ti predlozio da za pocetak ustedis 237eura tako sto ces umesto MS Officea staviti openoffice. Naravno za iste pare 0 eura mozes ga staviti na sve racunare.
Drugo, mora li cs5? Da li ti je zaista toliko potreban najnoviji paket. Da li ti se isplati da kupis cs4 ili mozda cak i cs3 verziju? Treba li ti bas premium paket? Da li ces jeftinije proci ako kupis Master kolekciju? Pogledaj malo Adobe pakete i vidi da li ima neka njihova predefinisana kombinacija koja ce te povoljnije izaci.

Mora li i da windows bude pro (predpostavljam ultimate). Mozda moze i neka druga varijanta koja je dozvoljena za komercijalnu upotrebu. I tu bi trebao da ustedis koji evric.

[ bogdanM @ 29.10.2010. 00:33 ] @
Druze,

Hvala ti. Koristio sam OpenOffice, fina platforma ali ne zadovoljava moje potrebe. Master je obimniji i skuplji za soma eura od Premium-a. Sve sam sveo na minimum, ovo je najpovoljnije kako sam izneo gore. Mene u sustini interesuje da li mogu da vozim inspektore na Trial software narednih godinu dana.
Da li neko ima iskustva sa ovim?

Puno pozdrava
[ Miroslav Jeftić @ 29.10.2010. 00:49 ] @
Koliko znam u "Microsoft svetu" trial verzije imaju isti status kao i besplatni softver, tj. ne vidim na koji način bi neko mogao da pravi problem oko toga ako sam proizvođač dozvoljava takvu upotrebu. Naravno, ovo nije neko zvanično tumačenje, samo lično mišljenje.