[ Agnus Dei @ 01.11.2010. 17:08 ] @
Ima bar godinu dana kako se spremam da pokrenem temu, ali sve se nadao proci ce me, ali.....

Ono sto je bitno je da ovde iznesete svoja iskustva iz firmi u kojim radite ili u kojima ste radili da biste time dali nekome do znanja da li da uopste konkurise za posao u datoj firmi.
Cinjenica je da ogroman broj firmi, pogotovu malih, ne postuju Zakon o radu. Najcesce se placaju porezi i doprinosi na osnovicu od 17.000,00 din. sto predstavlja "beli deo", "crni deo" je deo koji ide direktno na ruke; nema naknade za prevoz, toplog obroka, regresa, negde i po vise godina godisnjih odmora, nema placenog prekovremenog. Ako ne prihvatas uslove takve kakvi jesu - "ima ko ce da radi" ili "nisi nezamenljiv"...
Dalje, prava radnika niko ne stiti i niko ne sankcionise krsenje Zakona o radu.
Moj slucaj je da sam dobi otkaz dok sam bio na bolovanju (pre oko godinu dana). Pojavljujem se jednog dana, osim doznake, a oni meni prekinuli radni odnos nekoliko dana pre toga.
Isao sam u Gradsku inspekciju rada, tamo totalno nezainteresovani, znaju da se sve to desava, ali ne mogu ili nece nista da ucine (ne mogu da dignu zadnjicu sa stolice).
Naime, u mom slucaju se radi o firmi Micro Business Solutions gde sam radio na implementaciji ERP resenja. Radnici su u firmi trpeli teror od strane vlasnika firme, vredjanje, ponizavanje, omalovazavanje.... Bili su prisutni svi faktori koji bi se sada sankcionisali Zakonom o sprecavanju zlostavljanja na radu. Radnici se u firmi zadrzavaju od nekoliko meseci do godinu - godinu i po dana, jer niko ne moze da izdrzi i podnese ophodjenje direktora (vlasnika firme) i njegove zene.
Ovo je samo deo iz mog iskustva.
Ocekujem iskustva i od drugih zaposlenih i bivsih zaposlenih koji su u istoj ili slicnoj situaciji.[Ovu poruku je menjao andjelovic dana 01.11.2010. u 21:23 GMT+1]
[ kozbi @ 01.11.2010. 17:14 ] @
Nema potrebe da se navodi ostale firme.Svi su povezani kao creva u svinjskoj utrobi u ovoj zemlji.I da ih tuzis,placas dzabe advokata.

Sertifikat o Engleskom jeziku,par videa na youtube-u par dobrih projekata i referenci,osmeh od zuba do zuba i pravac beli svet.

Sve ostalo je bespotrebno cepanje listova na kalendaru u narednih 5-10 godina mozda i duze.

Pozdrav.
[ Agnus Dei @ 01.11.2010. 17:28 ] @
Pogresno! Upravo sam hteo da se iznesu iskustva i nazivi firmi da neko ne bi prosao kao bos po trnju.

Citat:
kozbi: Sertifikat o Engleskom jeziku,par videa na youtube-u par dobrih projekata i referenci,osmeh od zuba do zuba i pravac beli svet.


Ovo je povrsna misao. Beli svet nije raj... Ne mozemo svi bezati iz zemlje, treba se bar malo trgnuti i boriti za svoja prava. Zasto dozvoljavati da neko gazi po nama?
[ ventura @ 01.11.2010. 17:30 ] @
Citat:
andjelovic
Cinjenica je da ogroman broj firmi, pogotovu malih, ne postuju Zakon o radu. Najcesce se placaju porezi i doprinosi na osnovicu od 17.000,00 din. sto predstavlja "beli de", "crni deo je deo koji ide direktno na ruke"; nema naknade za prevoz, toplog obroka, regresa, negde i po vise godina godisnjih odmora, nema placenog prekovremenog.

U čemu je poenta naknade za prevoz, toplog obroka, regresa i sl? Na kraju krajeva ako dobiješ to, samo će ti se umanjiti glavnica plate pa je za poslodavca isto.

To o čemu ti pričaš su neki ostatci iz komunističke prošlosti koji trebaju pod hitno da se ukinu... Sa radnikom treba dogovoriti bruto platu, i prebaciti obavezu plaćanja poreza i doprinosa na radnika. Mi se lepo dogovorimo da ti mene koštaš 1500 evra mesečno, a šta ćeš ti da radiš sa tim parama to je isključivo tvoja stvar. Da li ćeš da plaćaš porez ili ne, koliko ćeš sebi odrediti za prevoz, koliko za topli obrok, a koliko za platu, to je isključivo tvoja stvar. Sada je situacija totaln nakaradna. Sa radnikom se dogovara neto plata, a firma mora još 70% da doda na tu neto platu da bi dobila bruto, pa još plus ti nekakvi topli obroci, regresi i šta ti ja znam... I šta kada se povećaju porezi, kada dođu do apsurdnog nivoa od 70%? Pa ništa, pošto to radnik ne oseti, radnika boli uvo, tako da sada i imamo ovu situaciju da su nam porezi i doprinosi na platu 70%, i da narod generalno boli uvo da tu bilo šta menja jer ga se ne dotiče.
[ Agnus Dei @ 01.11.2010. 17:37 ] @
ventura, ne salazem se sa tvojim stavom. To sto ti kazes nije nigde tako definisano, niti se o tome razmatra, bar ja imam takav utisak. Ovde sam hteo veci akcenat na odnos vlasnika firme prema radnicima: vredjanje, omalovazavanje, separatisanje radnika jednih od drugih....
Govorim o MOBINGU!

Dakle, firme sa kojima ste imali negativna iskustva i koje ne biste preporucili drugima, poznanicima, prijateljima!

[Ovu poruku je menjao andjelovic dana 01.11.2010. u 18:56 GMT+1]
[ ventura @ 01.11.2010. 18:14 ] @
Mobing je jedna prilično nezgodna stvar za regulaciju... Ako tebe neko na poslu vređa, ponižava, omalovažava, lepo daš otkaz i tražiš drugi posao.. Kada ta osoba koja to radi shvati da ne može da nađe radnike, moraće da promeni ponašanje...

Usvajanje zakona protiv mobinga je besmisleno, jer to je kao da se usvoji zakon da svako bar jednom u životu treba da dobije na lotou... Sve je to super, jako plemenita ideja, ali u praksi neizvodljiva.
[ Agnus Dei @ 01.11.2010. 19:04 ] @
ventura, batali se filozofije ili nadji neko drugo mesto za to, nije to ideja teme! U prethodnom postu sam konkretno napisao sta je ideja.
[ ventura @ 01.11.2010. 19:09 ] @
To o čemu ti pričaš je filozofija (nešto što ne može da se provede u praksi), a ono o čemu ja pričam je realnost.
[ Agnus Dei @ 01.11.2010. 19:13 ] @
A, da ti nisi kojim sllucajem poslodavac?
Kako ja filozofiram, ako trazim da ljudi iznesu svoja iskustva sa firmama u kojima su radili ili rade?
[ goran.mg @ 01.11.2010. 19:56 ] @
Citat:
ventura: U čemu je poenta naknade za prevoz, toplog obroka, regresa i sl? Na kraju krajeva ako dobiješ to, samo će ti se umanjiti glavnica plate pa je za poslodavca isto.

To o čemu ti pričaš su neki ostatci iz komunističke prošlosti koji trebaju pod hitno da se ukinu... Sa radnikom treba dogovoriti bruto platu, i prebaciti obavezu plaćanja poreza i doprinosa na radnika. Mi se lepo dogovorimo da ti mene koštaš 1500 evra mesečno, a šta ćeš ti da radiš sa tim parama to je isključivo tvoja stvar. Da li ćeš da plaćaš porez ili ne, koliko ćeš sebi odrediti za prevoz, koliko za topli obrok, a koliko za platu, to je isključivo tvoja stvar. Sada je situacija totaln nakaradna. Sa radnikom se dogovara neto plata, a firma mora još 70% da doda na tu neto platu da bi dobila bruto, pa još plus ti nekakvi topli obroci, regresi i šta ti ja znam... I šta kada se povećaju porezi, kada dođu do apsurdnog nivoa od 70%? Pa ništa, pošto to radnik ne oseti, radnika boli uvo, tako da sada i imamo ovu situaciju da su nam porezi i doprinosi na platu 70%, i da narod generalno boli uvo da tu bilo šta menja jer ga se ne dotiče.U, ovo je kapitalizam u najgorem obliku. Kod nas je situacija skoro pa ovakva. Srbija je u nekom prelaznom periodu izmedju feudalizma i prvobitne akumulacije kapitala, samo nam je neko upalio struju pa se osecamo kao da smo u 21. veku. Prosecan srpski "veliki gazda" jos uvek nije naucio da kaze dobar dan. Verovatno zato sto nije imao priliku da upozna druga Brusa iz neke sindikalne organizacije... Umesto da pogledamo na sever gde je 'ladno al'... cesto gledamo preko bare gde su uslovi koje si opisao ali za obicnog radnika. Strucnjak ce dobiti odredjeno zdravstveno osiguranje, bonuse... cak i parking mesto, ali sve te zemlje su u 21. veku.

Meni se ideja neke liste firmi koje nisu korektne prema zaposlenima svidja. Nikad se ne zna gde ce te put navesti i dobro je imati neku informaciju.
[ ventura @ 01.11.2010. 20:10 ] @
Možemo mi da gledamo na sever koliko god hoćemo, ali niti ležimo na 6.68 milijardi barela nafte, niti imamo mali delić ostalih prirodnih bogatstava koje imaju severne zemlje, a kako smo vredan i radan narod, sa našim mentalitetom možemo samo da se uhvatimo za uši i igramo.
[ ZvezdanaD @ 01.11.2010. 20:19 ] @
Ma "jadni" tzv. radnici ubiše se od produktivnosti, zato sve i cveta...
[ Tyler Durden @ 01.11.2010. 20:53 ] @
Dok ih jadni poslodavci svo vrijeme tetose i ubijaju se da obezbjede dzakuzi po glavi radnika, jel da?

Jasno je da ce se ova tema polarizovati na dva tabora.
A ne mora da bude tako, samo kad bi svi bili malo iskreniji - prema sebi na prvom mjestu.
[ srdjandakic @ 01.11.2010. 21:01 ] @
Evo vam sajt, pa udri :D

http://www.oceniposlodavca.com/
[ Beltrammi @ 01.11.2010. 21:16 ] @
stvar je u sustini veoma prosta i isto funkcionise u celom svetu.

Brutalno receno na bilansi firme radnik je gazdi trosak. Znaci radnik gazdi mora da najamnje zaradi svoju platu, pri tom ne samo NETO platu, ne cak ni samo BRUTO platu vec i one troskove koje on ukupno kosta firmu. E sad ima par varijanti.

1. Gazda ima posla (citaj: ima love) i zadovoljan je radnikom (citaj: radnik mu ostvaruje profit) => tutto bene, sve OK !
2. Gazda ima posla ali NIJE zadovoljan radnikom. Ovde ima vise varijanti. Najcesce gazde odlucuju da daju sansu za popravak. Ovo je sasvim razumljivo. Prvo verovali ili ne nije tako lako ni naci radnika i ko zna kako ce se sledeci ponasati. Mozda posle medenog meseca i sticanja poverenja bude jos gori. Drugo, taj radnik je vec neko vreme u firmi i ne bi bio tu da nije nekad vredeo, a ko zna sta mu se sada desilo. Mozda ima problema u braku, mozda mu je umro otac, mozda - ko zna. Zato se uglavnom ne ide na varijantu da se covek odmah sutne. Nego opomena, pa zuti, pa drugi zuti, pa crveni.

Medjutim, sada ide ono glavno. Mnogi kod nas u Srbiji kazu pa ovo nema u EU, to se u Svedskoj, Svajcarskoj (dopisi) nikad ne bi desilo. A ja kazem i podvlacim:

NEMA TE SILE, NEMA TE ZEMLJE I NEMA TOG ZAKONA KOJI OBAVEZUJE VLASNIKA DA ZADRZI RADNIKA SA KOJIM NIJE ZADOVOLJAN.

Mislim da su prema andjelovicu bili brutalno iskreni, onako seljacki i grupi pa on sad krivo misli da moze da se pozove na tamo neki mobing i slicne fore. Oni su bili takvi jer im se moze, ali da su pravila malo rigoroznija oni bi svakako nasli rafiniranije metode da ga sutnu. Pitanje je samo stila, ali ako padnes vlasniku u nemilost ni da si CEO ili sestric svedskog kralja ne vrediti.

Welcome to the capitalism (in recesion).
[ ventura @ 01.11.2010. 22:22 ] @
Citat:
srdjandakic: Evo vam sajt, pa udri :D

http://www.oceniposlodavca.com/

Pogrešili su domen :)

trebali su da stave www.napljujposlodavca.com :)
[ Agnus Dei @ 01.11.2010. 22:26 ] @
Citat:
Beltrammi:
1. Gazda ima posla (citaj: ima love) i zadovoljan je radnikom (citaj: radnik mu ostvaruje profit) => tutto bene, sve OK !
2. Gazda ima posla ali NIJE zadovoljan radnikom. Ovde ima vise varijanti. Najcesce gazde odlucuju da daju sansu za popravak. Ovo je sasvim razumljivo. Prvo verovali ili ne nije tako lako ni naci radnika i ko zna kako ce se sledeci ponasati. Mozda posle medenog meseca i sticanja poverenja bude jos gori. Drugo, taj radnik je vec neko vreme u firmi i ne bi bio tu da nije nekad vredeo, a ko zna sta mu se sada desilo. Mozda ima problema u braku, mozda mu je umro otac, mozda - ko zna. Zato se uglavnom ne ide na varijantu da se covek odmah sutne. Nego opomena, pa zuti, pa drugi zuti, pa crveni.


O cemu, Boga ti, pricas? Kakve veze ima ovo sa temom?

Ako vec ne pisete o onome sto je tema, prestanite sa ovakvim bljuvotinama! Znamo mi sve to, nismo pali s kruske.
Sticem utisak da se u diskusiju ukljucuju samo poslodavci, brane svoj "obraz".
[ Beltrammi @ 01.11.2010. 22:41 ] @
naprotiv. Ja ne samo da nisam gazda vec sam tamo gde radim jos i stranac. Sto znaci da ako me sutra sutne gazda, ili propadne firma ja sam bukvalno na ulici. Eh, bar da imam kevu pa da mi ona dok jedam palacinke na kaucu potvrdi kako je gazda imbecil, nema obraz (krv, cast itd...) i kako je sistem nepravedan.
[ Shadowed @ 01.11.2010. 22:44 ] @
Na ovakvim temama najglasniji su oni koji idu u krajnost koja im vise odgovara (bilo na stranu poslodavaca, bilo na stranu zaposlenih)
[ Beltrammi @ 01.11.2010. 22:54 ] @
da pogledamo:

Citat:
Naime, u mom slucaju se radi o firmi Micro Business Solutions gde sam radio na implementaciji ERP resenja. Radnici su u firmi trpeli teror od strane vlasnika firme, vredjanje, ponizavanje, omalovazavanje.... Bili su prisutni svi faktori koji bi se sada sankcionisali Zakonom o sprecavanju zlostavljanja na radu. Radnici se u firmi zadrzavaju od nekoliko meseci do godinu - godinu i po dana, jer niko ne moze da izdrzi i podnese ophodjenje direktora (vlasnika firme) i njegove zene. Ovo je samo deo iz mog iskustva. Ocekujem iskustva i od drugih zaposlenih i bivsih zaposlenih koji su u istoj ili slicnoj situaciji.


ovo ti je tipicno. Cim neko padne u nemilost gazde divljaka, ostali nagnu glavu u tastaturu i pomisle: "Oh hvala ti Boze, sto nije uzeo pik na mene"; "bas me briga za njega, bolje da cuvam i ovo malo posla sto imam", a onda kad njima dodje sut karta nema nikog jer sada drugi onako razmisljaju.

Cak i da ste doveli inspekciju opet vam niko ne bi svedocio u korist. Vi ste svakako najureni i sta sad treba i oni da ostanu bez posla ? Tako to ide. U Italiji, Srbiji, Novom Zelandu, Bangladesu ili Angoli.
[ Agnus Dei @ 01.11.2010. 23:06 ] @
Ti definitivno ne kontas poentu teme! Ne znam gde radis i cime sa bavis, ali po izjavama bih zakljucio da radis negde kao magarac, koji ne zna za bolje i kome je vidik toliko ogranicen da, prosto, ne mozes da pojmis ni poentu teme, a kamoli situaciju sa vise aspekata.
Ovde se ne radi o tome da se ja zalim, da trazim milostinju, da trazim 'leba bez motike, vec o tome da ljudi iznesu svoja iskustva.
Tvoje izjave su, blago receno, frazicne, uopstene, povrsne i pateticne! Ignorisem ih, nisu ni vredne pregleda....
[ Beltrammi @ 01.11.2010. 23:13 ] @
zelim ti od srca da postanes poslodavac i da onda sa te pozicije ispunis prema radnicima sve ono sto su tebi nekad uskracivali, a zasta se i ti zalazes.
[ Goran Rakić @ 01.11.2010. 23:42 ] @
I besplatne krofne utorkom, to ne zaboravi.
[ burex @ 02.11.2010. 00:56 ] @
Ja sam izbegao zaposlenje u više firmi za koje sam čuo* i video da su u stvari u pitanju neke face koje traže poslove po RentACoderu i sajtovima slične namene, a zatim dele posao svojim radnicima. Plate mizerne, status nikakav, 80% slučajeva su sistemi "pare na ruke". OK, kapitalizam je to bato, take it or leave it, sve razumem, niti se ja ljutim nešto na takva preduzeća, ali od mene ovcu napraviti nećete. Ako ćemo da rmbačimo po freelancing sajtovima, mogu to i bez middle man-a. Dakle, obratite pažnju na firme koje nude usluge informatičke usluge a da se sastoje od sumnjivog šefa u kancelariji od par računara gde neki klinci čačkaju Zend studio, vrše "data entry" i spamuju Wordpress i Blogger blogove sa bezveznim komentarima, linkovima i reklamama.

*Čuo = ispričali mi radnici (sadašnji, bivši a i potencijalni budući)
[ tdusko @ 02.11.2010. 08:40 ] @
Jao kako se ovde neki prave pametni i mudri pa pricaju svasta zatvarajuci oci pred istinom.

Nije pitanje ko ce da placa doprinose vec je pitanje koje su to firme koje praveci ustedu neplacajuci doprinose svesno krse zakon i to godinama rade pa tako imamo situaciju da je prosecna plata programera 20000 dinara u nekim (mnogim) firmama. Kad bi taj isti programer morao sam da placa doprinose od para koje sad dobija ostalo bi mu za zvake i veknu leba.

EDIT: sad pogledah http://www.oceniposlodavca.com/ i vidim da je prva na listi firma Soprex. Eto ti paradoxa, upravo je to jedna od firmi iz gornjeg pasusa, a ipak je prva na listi :)
[ ventura @ 02.11.2010. 08:56 ] @
Citat:
tdusko
Kad bi taj isti programer morao sam da placa doprinose od para koje sad dobija ostalo bi mu za zvake i veknu leba.

U tome i jeste ideja.

Onda će taj isti programer na sledećim izborima vrlo obratiti pažnju na to za koga glasa i da li će da izađe na glasanje... A ako je tolika frka (a verujem da bi bila), ne bi se čekalo na izbore već bi se izašlo na ulicu odmah..

A kakva je situacija sada? Ti porezi su obaveza firme, radnika boli uvo, u najgorem slučaju nešto će mu biti uplaćivano, nešto dobija na ruke, nije mu svejedno jer ne može da dobije kredit neki na svoju realnu platu, ali nije ni toliko loše da bi se trudio da to popravi na izborima ili nekim protestima.
[ Miroslav Cvejić @ 02.11.2010. 09:10 ] @
Ono kao sebe lažeš da radiš za 1000€ a u banci i kreditnom birou te gledaju kao nekog sa minimalncem.
[ DaliborP @ 02.11.2010. 09:14 ] @
Citat:
ventura: Ti porezi su obaveza firme, radnika boli uvo

Ti porezi nisu obaveza firma vec radnika. Radnik placa poreze i doprinose drzavi od svoje bruto plate, firma je tu samo da pripomogne u papirologiji i uplatama. Jedina pogresna stvar u svemu tome je sto radnik i firma u pregovorima za posao pregovaraju o neto umesto o bruto plati.

Odakle tebi da firma placa poreze i doprinose?
[ gpedja_70 @ 02.11.2010. 09:34 ] @
E braco srbi,
ajde ovi svi koji bi da raspravljaju o tome kako treba obracunavati platu programeru
i o tome kako programer treba da izadje na ulicu i protestvuje i ostalo
neka lepo otvore sebi novu temu pa to rade tamo.

Meni se ova tema bas dopala i interesuju me iskustva ostalih u vezi toga.

Znaci koje firme treba izbegavati, zbog cega, i ostala iskustva.

Hvala.
[ BluesRocker @ 02.11.2010. 10:15 ] @
Citat:
DaliborP: Ti porezi nisu obaveza firma vec radnika. Radnik placa poreze i doprinose drzavi od svoje bruto plate, firma je tu samo da pripomogne u papirologiji i uplatama. Jedina pogresna stvar u svemu tome je sto radnik i firma u pregovorima za posao pregovaraju o neto umesto o bruto plati.

Tačnije po našem nakaradnom zakonu poreze i doprinose plaćaju i radnik i poslodavac, radniku se odbija od "bruto" plate, a poslodavac plaća na "bruto" platu. Tako da "bruto" plata i nije baš bruto već nešto između.
[ DaliborP @ 02.11.2010. 10:19 ] @
Naravno da i firma i radnik trebaju da placaju porez drzavi, sta je tu cudno?
[ BluesRocker @ 02.11.2010. 10:25 ] @
Pričamo o diprinosima i porezu na zaradu radnika. Koliko znam, u celom svetu to se odbija od bruto plate radnika.
Edit: kod nas se porez odbija samo od bruto plate radnika, a doprinosi za PIO, zdravstvo i nezaposlenost se naplaćuju i radniku i poslodavcu.

[Ovu poruku je menjao BluesRocker dana 02.11.2010. u 11:37 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao BluesRocker dana 02.11.2010. u 11:38 GMT+1]
[ DaliborP @ 02.11.2010. 11:07 ] @
Koliko znam poreski zakoni su razliciti u svim zemljama, mada u pitanju su nijanse. Placanje poreza i doprinosa kod nas nista nije specijalno razlicito ni extra veliko uporedjujuci sa zemljama Evrope, prilicno prosecno, oko 40%.

Poslodavci u Srbiji misle da su bogom dani pa treba drzava da ima pravi ne znam kakve ustupke.
Kad citam venturine postove jasno vidim njegove probleme placanja poreza kojeg bi se on bez problema ratosiljao na ustrb radnika. Nije ni cudno sto i dan danas poslodavci ne uplacuju doprinose na punu platu radnika, ako svi tako razmisljaju kao da neko nesto otima od njih.

[ Beltrammi @ 02.11.2010. 15:31 ] @
kada drzava tako pukne kao nasa onda sve teorije padaju u vodu i vise se ne zna kome je teze, radniku ili poslodavcu.

Prvo cena rada je rezultat vise faktora: ponude/potraznje, sindikata i dr. Ne znam zasto bi poslodavac platio vise radnika nego sto mora ? Da li bi neko usao u radnju i televizor koji kosta 500 evra platio 530 ?

Cinjenica da je radnika puno vise nego poslodavca govori da je puno teze biti poslodavac. Radnik cak i kad radi tezak posao fizicki (zidar), umno (programer) ili odgovoran (hirurg, pilot) je ipak samo radnik i o drugom ne mora da misli.

Trece, radnici, obican narod razmislja uvek na nivou cash-a. Vrlo retko radnici gledaju koliko im je placeno za doprinos, posto su cenu ugovorili kao neto, bas ih briga. A kad im samo pomenes nesto privatno odmah im se digne kosa na glavi - jao pa znas koliki je porez i doprinos. Pa to isto neko placa za vas !
[ knell @ 02.11.2010. 16:23 ] @
Citat:
Beltrammi:

Cinjenica da je radnika puno vise nego poslodavca govori da je puno teze biti poslodavac. Radnik cak i kad radi tezak posao fizicki (zidar), umno (programer) ili odgovoran (hirurg, pilot) je ipak samo radnik i o drugom ne mora da misli.Prijatelju ne razumem te kako to kad na trzistu ima vise radnika to nama govori da je to puno teze za poslodavce ???
Pa valjda je lakse jer mogu da biraju a ne da uzimaju ono sto moraju.

Tacno je radnik = pilot ili hirurg samo treba da misli od putnicima u avionu i pacijentu na stolu koji je otvoren i o niocemu drugom. Jadni poslodavac
mora da misli kako sakrije porez koji mu uberu hirurg i pilot jer su obavili svoj posao.
Nista mi nije jasno, ali na to sam navikao jer zivim u Srbiji.
[ nemesis @ 02.11.2010. 16:28 ] @
bile su neke teorije da treba uvesti da poslodavac radniku uplacju kintu
od koje sam radnik posle placa dazbine, tachnije da je na radniku da sebi uplacije
zdravstveno ako hoce i slichno a poreze mora itd... tako je valjda u usa .. :")
nemam pojima ..
[ DaliborP @ 02.11.2010. 16:30 ] @
Citat:
Beltrammi:A kad im samo pomenes nesto privatno odmah im se digne kosa na glavi - jao pa znas koliki je porez i doprinos. Pa to isto neko placa za vas !

Ma ne placa to niko drugi za njih vec oni sami. To sto firma za koju rade sama resava adminstraciju oko placanja poreza i doprinosa ne znaci da te pare ne daje radnik. Radnik od svoje bruto plate placa poreze i doprinose drzavi, nema to nikakve veze sa firmom.
[ Beltrammi @ 02.11.2010. 17:44 ] @
sve vezano za radnika placa poslodavac za cenu koju su se pogodili sa radnikom. Evo kako je to u Italiji.

Meni na platnom listu (busta paga) pise bruto i svi odbici i na kraju neto.

Doprinos za radnika je oko 45% stim sto poslodavac placa 2/3 (to se ne vidi na platnom listu), a radnik 1/3 i to se prikazuje na paltnom listu kao i neke obustave ili pak bonusi. Prosto:

radnik 1000 evrova neto znaci kostao je firmu jos 450. Pa ipak kad se pogadja plata nekad daju bruto, nekad neto. Sad kako je pocela kriza uglavnom ti kazu lordo pa su poceli da snizavaju lordo ka netu npr. kazu plata je 1000 evra,a ti onda zazmuris i prekrstis se da je to bruto, a ne neto.

Po meni radniku je posteno saopstiti bruto pa cak i onaj deo koji placa firma da bi radnik shvatio koliko on zapravo kosta poslodavca jer poslodavac nije kriv sto je plata radniku manja za toliko jer drzava propisuje porez, a radnik hoce da ima penziono i zdravstveno, a to kosta.

Poslodavac: placa 1450
Radnik: dobija 1000 a vidi bruto 1150, a ne vidi 2/3 300 koje je platio poslodavac.
[ DaliborP @ 02.11.2010. 17:46 ] @
Znaci vi se svi ovde zalazete da poslodavac ne placa nikakav porez, vec samo radnik? Ne razumem cemu to natezanje ko sta placa?
[ vbbojan @ 02.11.2010. 17:49 ] @
Upravo tako, radnik iz svoje zarade placa poreze i doprinose, ali firma to
radi u njegovo ime i tu je problem, jer firma ima mogucnost da onda
potkrada i radnika i drzavu.

A evo i kako to izgleda u praksi:

Dogovorio si sa poslodavcem platu 1000 EUR neto.

Da bi se legalno isplatilo 1000 EUR neto, polazni bruto je oko 1426 EUR.

Od njega se odbijaju porezi i doprinosi pa računica izgleda ovako:

Code:

BRUTO:                         1426
Oduzme i plaća državi:
Penziono (11%)                  156
Zdravstveno (6.15%)              88
Nezaposlenost (0,75%)            10
Porez na zaradu (12%)           171
--------------------------------------
Ostaje radniku neto:           1001

To je sto se tiče radnika, pored toga i  firma na svoj teret plaća još
jednom doprinose:

Penziono (11%)                  156
Zdravstveno (6.15%)              88
Nezaposlenost (0,75%)            10
--------------------------------------
                                254

Tako da za 1000 EUR neto firma treba ukupno da izdvoji 1679 EUR.
Onih 679 EUR koji idu drzavi nije malo i logično je da svi gledaju kako
da to smanje.

Ugrubo ako se ide na recimo 200 EUR neto legalne zarade drzava od
toga dobija negde oko 96 EUR, sto ce reci da se zakida oko 583 EUR.

U tih 583 EUR nalaze se pare koje su trebale da odu drzavi.
Formalno te pare imaju dva vlasnika, prvi je radnik, a drugi je firma, a u
ovom slučaju i firmine i radnicke pare ostaju u firmi.

Pored toga, radnik je i direktno ostecen, jer je firma umesto
da u njegov penzioni fond uplati 312 EUR uplatila negde oko 25 EUR
koliko se uplacuje za neto zaradu od 200 EUR.

Bez ulaska u bilo kakvu diskusiju o poverenju u nase fondove,
ovde je praktično direktno firma radnika ostetila za cca 290 EUR.

Mnogi ovoga nisu svesni, ali i da jesu pristali bi da rade za 1000 EUR neto.

PS: Data računica nije 100% tačna, jer nisam hteo da komplikujem sa
nekim minornim poreskim olaksicama.

Pozdrav
[ DaliborP @ 02.11.2010. 17:53 ] @
Citat:
vbbojan
Tako da za 1000 EUR neto firma treba ukupno da izdvoji 1679 EUR.
Onih 679 EUR koji idu drzavi nije malo i logično je da svi gledaju kako
da to smanje.

To je oko 40% odbitaka od bruto plate da bi se dobilo neto. Evropski prosek.
Zasto mislis da to nije malo? Koliko treba da bude?

[ Beltrammi @ 02.11.2010. 17:54 ] @
a evo vam i katastrofe na italijanski nacin, slucaj COSBAU:

http://www.trentinoweb.it/blog...vendita-debiti-per-90-milioni/

http://www.ladige.it/news/2008...php?id_cat=4&id_news=84212

ukratko:

7 meseci bez plate, dug 90 miliona evra, banke nece da pomognu, firma nije palcala za sllucaj nezaposlenja pa im INPS (Socijalno) ne moze dati nadoknadu. Nekih 70 radnika.
[ vbbojan @ 02.11.2010. 18:07 ] @
@DaliborP

Nisam se najbolje izrazio, pa me nisi dobro razumeo.

Nije malo u apsolutnom iznosu i onda se firma polakomi....

[ ventura @ 02.11.2010. 19:04 ] @
Citat:
DaliborP: To je oko 40% odbitaka od bruto plate da bi se dobilo neto. Evropski prosek.
Zasto mislis da to nije malo? Koliko treba da bude?

40% bilo kakvog poreza je mnogo...

10-20% max u zavisnosti od platne kategorije i to je to...

Mada moje mišljenje je da penziono osiguranje treba totalno izbaciti, eventualno ostaviti socijalno, a penziju ko hoće neka sebi uplaćuje sam... Zdravstveno osiguranje je ajde da kažemo ok (mada svakako nije ok količina novca koja odlazi na to), jer to je ipak bolje nego USA sistem gde kad slomiš nogu a nemaš osiguranje, bolje da te upucaju na licu mesta da ti prekrate muke...
[ vsi @ 02.11.2010. 19:14 ] @
A u kojoj zemlji je tih 10-20% koje ti pominjes?
Kod nas je ~47% od bruto zarade. Cisto sumnjam da je u DE/UK manje.
[ Horvat @ 02.11.2010. 19:23 ] @
samo jedno pitanje
@ventura
da se smanji porez na 10-20%, da li bi ti za radnika kojem sada placas 1000 e (po vbbojan-ovoj racunici tebe ukupno to izadje ugrubo 1700 e)
da li bi ti i dalje izdvajao 1700 e za radnika, ili bi izdvajao ugrubo 1300-400 e? odnosno da li bi za "razliku poreza" povecao radniku stvarnu platu ili bi je ostavio isto na 1000 e, s tim da bi te ostali troskovi manje izasli?
[ Wi-Fi @ 02.11.2010. 19:26 ] @
Pa valjda je logicno da bi radnika placao isto, a drzavu manje...
[ knell @ 02.11.2010. 19:28 ] @
Citat:
ventura
Mada moje mišljenje je da penziono osiguranje treba totalno izbaciti, eventualno ostaviti socijalno, a penziju ko hoće neka sebi uplaćuje sam... Zdravstveno osiguranje je ajde da kažemo ok (mada svakako nije ok količina novca koja odlazi na to), jer to je ipak bolje nego USA sistem gde kad slomiš nogu a nemaš osiguranje, bolje da te upucaju na licu mesta da ti prekrate muke...Malo smo pobegli od teme ali auch :)
Ljudi nije da mi u Srbiji smo izmislili toplu vodu pa ovako funkcionisemo. Ovakav sistem socijalnog osiguranja koje btw obuhvata i zdravstveno i penzijsko
osiuguranje je rezultat klasne vekovne borbe koji su obezbedili radnicka klasa, burzoazija tokom proslih vekova i
to ne zamislite u Srbiji nego u Francuskoj, Nemackoj i Engleskoj, mi smo samo prekoiprali tako izvojevan sistem
"povlastica" za radnike. I namerno ovo stavljam u navodnicama posto uopste ne smatram to povlasticama
vec elementarnim pravom.
Duh amerike i njihovog nakaradnog sistema ( za koji i oni znaju da nije savrsen pa evo gledajte Obama je uspeo da proturi novi zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi ono postalo dostupno
sirim klasama naroda) nikad nije duvao u Evropi pa ni u ostatku sveta i hvala bogu da je tako.
[ Horvat @ 02.11.2010. 19:34 ] @
@wi-fi, hteo bih od venture da cujem odgovor (iako preptostavljam da je isti kao tvoj)

postoje 2 "struje"
1. ostavis istu platu radniku - imas manje troskova - radnik nije nikako vise motivisan
2. povecas za razliku platu radnika - imas iste troskove - stimulises radnika
[ Wi-Fi @ 02.11.2010. 19:42 ] @
Za motivaciju postoje bonusi i sl. Bilo bi besmisleno motivisati radnika koji npr. vec ima istu ili nesto vecu platu od radnika na sl. pozicijama u drugim firmama.
[ vsi @ 02.11.2010. 19:45 ] @
Citat:
knell
Duh amerike i njihovog nakaradnog sistema ( za koji i oni znaju da nije savrsen pa evo gledajte Obama je uspeo da proturi novi zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi ono postalo dostupno
sirim klasama naroda) nikad nije duvao u Evropi pa ni u ostatku sveta i hvala bogu da je tako.


Mozes li ovo malo detaljnije da objasnis? O cemu se tacno radi?

[ Horvat @ 02.11.2010. 19:46 ] @
pa s obzirom da velika vecina ljudi ima platu 200-300 e, 1000 e (pricam o neto) je za mnoge "vlazan san", pa i moze da stoji ono tvoje
ali to tvoje rezonovanje bi bilo u rangu sa "sta se bunis, i onako imas vecu platu od vecine, a ti bi jos, ko te ebe"

al ja licno ne vidim sta je lose da ti platis vise radnika ako mislis da on vredi, a ne da gledas koliko ostali placaju (al jbg, nekima je profit uber alles...)

@vsi, misli na to da nije prosao obamin predlog za zdravstveno osiguranje, tako da je i dalje, kako je ventura napisao, ako nemas osiguranje, a sjbes ruku, jeftinije ti je da se upucas nego lecis
[ vsi @ 02.11.2010. 19:52 ] @
@Horvat, hvala, sada mi je jasno.

Koje su cifre za zdravstveno osiguranje u USA? Kako ide uplacivanje na god. ili mesecnom nivou?
Definitnvno 12% koje dajemo na zdravstveno osiguranje je previse za ono sto dobijamo. Velika je verovatnoca, da kada bi samostalno uplacivali osiguranje, sama cifra bi bila manja a usluga mnogo kvalitetnija.
[ Wi-Fi @ 02.11.2010. 19:53 ] @
^^Svima je profit über alles. I radnicima i poslodavcima i drzavama.
[ Horvat @ 02.11.2010. 20:06 ] @
Citat:
vsi
Definitnvno 12% koje dajemo na zdravstveno osiguranje je previse za ono sto dobijamo.

slazem se, da se to osiguranje moze iskoristiti u bilo kojoj bolnickoj ustanovi (sto ce reci i kod privatnika), stvar bi bila drugacija
a ovako kad cekas mesecima na red, kad i svakako placas sve zivo, bas i nije na mestu (doduse, stosta toga ovde nije na mestu,no da ne idemo u off)

sto se tice cifre za usa, ne bih znao

@wi-fi, nebitno, necemo se dalje prepirati, to je vec filozofija
mene samo zanima venturin odgovor
[ Shadowed @ 02.11.2010. 20:07 ] @
Citat:
Horvat: samo jedno pitanje
@ventura
da se smanji porez na 10-20%, da li bi ti za radnika kojem sada placas 1000 e (po vbbojan-ovoj racunici tebe ukupno to izadje ugrubo 1700 e)

Pa, on je rekao da je za to da firma isplacuje bruto iznos radniku. U tom slucaju bi ti od svojih 1426 umesto 426 placao 150-200 i ostajalo umesto 1000, ostajalo bi ti 1200-1300.
[ Horvat @ 02.11.2010. 20:19 ] @
jeste to
al da li bi on smanjio bruto prihod radniku (a ostaje isti neto) ili ostavio isti (ili povecao za razliku koju je on placao dodatno)

edit:ili u brojkama
da li bi radniku dao ~1250 e bruto (ostaje 1000e neto), ~1500 bruto (ostaje ~1200neto) ili ~ 1700e bruto (ostaje ~1360 neto)
1. slucaj plata koju radnik stvarno ima je ista, poslodavac ima dosta manje troskova
2. slucaj -||- je veca za 200 e, poslodavac ima manje troskova
3. slucaj -||- je veca za 360 e, poslodavac ima isto troskova
[ ne0rur @ 02.11.2010. 21:15 ] @
tema je upropastena.

nazalost, ne verujem da ce iko da na ovakav nacin iznosi prljav ves. informacije cirkulisu "usmeno", medju samim developerima, pismeno je vec velika odgovornost. Postoji zaista dosta firmi koje treba izbegavati (pogotovo IT). Mi smo zaostalo IT drustvo i drzava u celini u evropi........mislim da danas cak i Albanija ima bolji IT. Po meni, zakoni i zastita radnika su najveci problem - ne samo u IT, vec u svim granama industrije. Jednostavno, jos dugo ce se radnici kuvati u istoj bezukusnoj supi.

Prijatelj je skoro dobro rekao - moze nas spasiti samo IT sindikat. I u pravu je............ALI, programeri i informaticari su po pravilu vrlo (kako bih se izrazio) ne-inertni ljudi - za razliku od recimo prosvetnih radnika, koji samo cekaju momenat da brane svoja prava i plate. Znam da nije bas dobro poredjenje, ali nadam se da shvatate sta zelim da kazem. Vrlo cesto trpe i vise nego sto covek moze da istrpi zarad visih ciljeva i zato sto je primoran na to. Kad kazem primoran, tu mislim na nezgodne socijalne situacije koje snadju veliki deo populacije - zena i deca, otplate kredita, strah od jos goreg posla - promene.....IT sindikat bi mozda kao prvu tacku imao (kako moj drugar kaze), definisanje minimalne plate za koju programer moze da radi - danas imamo situacije da jadnici moraju da rade za 200, 300e. Fakultetski obrazovan covek, koji nema posao u svom selu, od te plate treba da plati stan, komunalije, hranu, izvede curu na pice :). Danasnje poslodavce to danas (U SRBIJI), apsolutno ne zanima - cast izuzecima kojih ima, ali srazmerno malo.

Ocekujem pljuvanje ovog mog posta :).
[ ventura @ 02.11.2010. 21:20 ] @
Citat:
Horvat
@ventura
da se smanji porez na 10-20%, da li bi ti za radnika kojem sada placas 1000 e (po vbbojan-ovoj racunici tebe ukupno to izadje ugrubo 1700 e)
da li bi ti i dalje izdvajao 1700 e za radnika, ili bi izdvajao ugrubo 1300-400 e? odnosno da li bi za "razliku poreza" povecao radniku stvarnu platu ili bi je ostavio isto na 1000 e, s tim da bi te ostali troskovi manje izasli?

Radnici sa 1000 evra neto platom su ovde najmanji problem, jer su na nivou statističke greške..

Pravo pitanje je da li država treba da smanji porez na 10-20% i mesečno ubere 60evra od radnika u palačinkarnici koji radi za 300 evra neto platu, ili da ne dobije ništa, jer taj radnik radi na crno umesto da daje 210 evra državi na 300 evra platu.

U Srbiji trenutno ima 730.000 nezaposlenih... Preko 50% njih imaju stalne poslove na crno (da nije tako pomrli bi od gladi). Da su doprinosi 20% niko ne bi ni pomišljao da se zeza za tu sitnu lovu, i taman da svi ti ljudi rade za minimalac, država bi ubirala 260 miliona evra godišnje od poreza umesto sadašnjih 0 evra, a statistika nezaposlenosti bi izgledala mnogo bolje nego što je sada.
[ PetarSrdanovic @ 02.11.2010. 21:37 ] @
Evo nekih licnih iskustava (losih)
1. Teletrader: pet godina radio, dobio dete (2004) i otkaz (kriza u firmi, otpustili 1/3 ljudi). Tada je plata na racun bila minimalna, ostalo je bilo "na ruke"
2. Micro Business Solutions - poceo za 400E uz obecanje da ce mi nakon 3 meseca probnog rada plata biti 800E. Nakon tri meseca su mi objasnili da ih nisam dobro razumeo.
3. Tenfore (sada Europoint) - Takodje obecana povisica nakon tri meseca. Kad sam nakon 6 meseci pitao za tu povisicu, dobio odgovor - tvoj rad je super, ali ovaj drugi tim pravi gubitke, pa.....

Ali da ne bude sve crno, firma gde sad radim je ispunila SVE sto je obecala (pa i vise), plata je redovna, na racun i veoma sam zadovoljan.
[ Horvat @ 02.11.2010. 21:40 ] @
ventura, ti ne zaposljavas radnike u palacinkarnici i zbog toga sam te pitao za ovu platu (koliko sam skontao, to je neka prosecna plata kod tebe)

da ne bude zabune, slazem se ja da je prevelik porez na platu, ali nisam to pitao

u krajnjem slucaju, ne moras odgovoriti, necu te siliti, samo cisto informativno me je zanimalo, jer uglavnom imas prilicno realne stavove, samo ne i u ovom delu (poslodavci vs. radnici)

a inace, sto se tice toga da bi poslodavci koji daju ljudima 300 e placali full dazbine, jer je sica, bojim se da ne bi bas, na zalost, no opet zalazimo u filozofiju

Citat:
ventura
U Srbiji trenutno ima 730.000 nezaposlenih...


u srbiji trenutno ima nekih 8 miliona dusa (po proceni na site-u za statisktiku, oko 7,3 milje na kraju 2009.), od toga izmedju 18-65 godina ima 4,8 milje, sto ce reci, radno sposobnih ima toliko
ok, izuzmimo studente, nek bude od 24-65 godina, zavoz kaze da je tih 4,2 milje

zavod dalje kaze
, da je u martu 2010. bilo 1816959 zaposlenih

broj nezaposlenih po toj racunici: 4 219 082 - 1 816 959 = 2 402 123

razlika je: 2 402 123 - 730 000 = 1 672 123, odnosno preko milion i po...
di su ti ljudi u racunicama?

edit:pardon, pogresnu brojku sam prvobitno uzeo za broj zaposlenih (samo zaposlene u preduzecima), ispravljeno
[ zeka036 @ 02.11.2010. 22:02 ] @
Što se mene tiče izbegavajte firmu "dialog" na Dunavskom keju na Dorćolu - oni su kao neki distributeri HP-a. Ne idite u tu firmu makar morali da radite u gradskoj čistoći i to u Albaniji. Plate su bedne za početak u vrh glave 20000 a i kasne po 2-3 meseca. Platu inače primate samo ako gazda proceni da ste je zaslužili a u međuvremenu trpite od njega žešće maltretiranje i ponižavanje. A pre svega toga morate da radite dva meseca da bi on tek pomislio da vas prijavi i da konačno počnete da radite za tih bednih 20000. Sve u svemu ljudi nisu normalni ali s obzirom kakva je država nema ni ko da ih spreči da se tako ponašaju. A ovaj "ventura" što bojkotuje ovu temu je 100% neki predstavnik poslodavaca pa neka ga ljudi samo opušteno ignorišu!
[ abitbp6 @ 02.11.2010. 22:20 ] @
Izbegavati i firmu 66 GHz, u Zemunu... Plata bedna, neredovna a i neisplaćena.
[ ventura @ 02.11.2010. 22:32 ] @
Citat:
Horvat: ventura, ti ne zaposljavas radnike u palacinkarnici i zbog toga sam te pitao za ovu platu (koliko sam skontao, to je neka prosecna plata kod tebe)

Pa šta znam... Da se to desi sutradan plate sasvim sigurno ne bi odmah podigao, eventualno nešto malo kasnije... Ali bi deo tog novca od ušteđenog poreza sasvim sigurno otišao u neki bonus pool, jer ja sam pre pristalica bonusa nego povećanja plata... Nije da mi nije stalo da ljudi imaju dobre plate, ali kada čoveku daš veću platu to na njega ima efekat 3 meseca, nakon toga to gubi efekat i nemaš ništa od toga ko da mu nisi ni dao povišicu... A sa bonusima je totalno druga priča, i oni drže incentive konstantno, za razliku od povećanja plata koja na kraju budu značajan trošak a nemaju skoro nikakav efekat (normalno, pod uslovom da neko i pre toga ima dobru platu sa kojom može pristojno da živi).

Citat:
Horvat:
razlika je: 2 402 123 - 730 000 = 1 672 123, odnosno preko milion i po...
di su ti ljudi u racunicama?

Mislim da je ta tabela nesrećno napravljena...

Ako zavod za zapošljavanje kaže da je u Septembru 2010 godine u Srbiji 721.043 nezaposlena, i da je stepen nezaposlenosti 19.2%, dolazimo do toga da je oko 3 miliona ljudi zaposleno...

Ja bi rekao da za tačnu brojku treba sabrati sve boldovane sume u koloni "Ukupno", iako bi ta suma trebala da predstavlja onaj prvi red "REPUBLIKA SRBIJA", ali očigledno je da kada se sabere "Centralna Srbija" + "Vojvodina" + "Grad Beograd" ne dolazi do sume koja piše pod "REPUBLIKA SRBIJA".
[ Horvat @ 02.11.2010. 22:40 ] @
brojka je dobra
saberi centralnu srbiju i vojvodinu

grad beograd ti je prvi okrug (sledeci je severno backi, pa severno banatski i tako dalje),tako da, ne ubacuj ga u racunicu

a ako ti se bas proverava, saberi sve okruge (sve zadebljano sem rep. srb., cen. srb. i vojvodina)

moze zavod za zaposljavanje da pise sta hoce, toliko oni mozda imaju ljudi prijavljenih
to ne znaci da su svi nezaposleni prijavljeni na sizu (a pored toga prilicno su azurni sa izbacivanjima sa spiska nezaposlenih ako zakasnis na tromesecnu proveru ili neki razgovor makar i dan)
[ Marko_L @ 02.11.2010. 22:41 ] @
Citat:
Ljudi nije da mi u Srbiji smo izmislili toplu vodu pa ovako funkcionisemo. Ovakav sistem socijalnog osiguranja koje btw obuhvata i zdravstveno i penzijsko
osiuguranje je rezultat klasne vekovne borbe koji su obezbedili radnicka klasa, burzoazija tokom proslih vekova i
to ne zamislite u Srbiji nego u Francuskoj, Nemackoj i Engleskoj, mi smo samo prekoiprali tako izvojevan sistem
"povlastica" za radnike. I namerno ovo stavljam u navodnicama posto uopste ne smatram to povlasticama
vec elementarnim pravom.

Jeste, samo što je tada taj sistem funkcionisao, a danas ne može da funkcioniše. Zašto ? Zato što je stanovništvo sve starije, a životni vek produžen i onda na jednog zaposlenog dođe 2-3 penzionera, pa ti vidi odakle ćeš njima da isplaćuješ penziju i koliku. Po meni bi to trebalo ovako da se reši. Prvo, da se sve dažbine skinu sa poslodavca i prebace na radnika. Znači poslodavac sa tobom dogovori bruto platu, i njegova jedina obaveza je da ti tu platu isplati svakog meseca, a ti lepo odluči šta ćeš sa svojim parama i koliko ćeš i da li ćeš da plaćaš porez, koliko ćeš i da li ćeš da uplaćuješ u penzioni fond, koji ćeš paket zdravstvenog osiguranja... itd. Mislim da je to najbolja varijanta za sve. Firma ne može više da zakida radniku na doprinosima, stažu i slično, radnik sam odlučuje šta će sa svojim parama, a država ako hoće, nek juri radnike koji ne plaćaju porez i ćao.

A što se tiče teme, ne postoji firma koju treba izbegavati. Onaj ko trenutno nema posao i ima problema da ga nađe, ne treba mnogo da bira nego da se zaposli u prvoj firmi koja hoće da ga primi, pa ako ustanovi da mu ne odgovara, ništa lakše nego dati otkaz i tražiti dalje. Ovo kažem zato što iz iskustva znam da najgora firma za nekoga, ne mora biti najgora i za nekog drugog. Mislim, nije baš da nisam radio u firmama koje su neki bivši radnici pljuvali na sav glas, a ja recimo baš u tim firmama bio prezadovoljan i odnosom poslodavca prema meni i visinom plate i redovnošću iste. U svakom slučaju, ne izbegavati ništa, a pogotovo to ne raditi na nagovor nekog bivšeg radnika koji su nezadovoljni ko zna čim, nego lepo odeš na razgovor gde god da te pozovu, na tom razgovoru se potrudiš da saznaš što više o toj firmi, pitaš šta te zanima, detaljno pročitaš ugovor o radu, pa ako odluče da te prime, a ti misliš da bi se uklopio, ništa te ne košta da probaš.
[ DaliborP @ 02.11.2010. 23:01 ] @
Citat:
Marko_L: Po meni bi to trebalo ovako da se reši. Prvo, da se sve dažbine skinu sa poslodavca i prebace na radnika. Znači poslodavac sa tobom dogovori bruto platu, i njegova jedina obaveza je da ti tu platu isplati svakog meseca, a ti lepo odluči šta ćeš sa svojim parama i koliko ćeš i da li ćeš da plaćaš porez, koliko ćeš i da li ćeš da uplaćuješ u penzioni fond, koji ćeš paket zdravstvenog osiguranja... itd.

A zasto bi tacno poslodavci trebali biti toliko zasticeni i oslobodjeni obaveza u odnosu na radnika?
Ideja ti ima smisla samo kad pricamo o obrazovanijem i svesnijem delu stanovnistva koji znaju kako funkcionise zdravstveno i penziono osiguranje, cisto sumnjam da obicni sljakeri znaju sta u tom slucaju treba da se radi, a mislim i da ne treba da znaju, bar je danas civilizacija dovoljno napredovala da obicnom gradjaninu obezbedi odredjene stvari bez njegovog ucesca, bas kao sto su zdravstveno i penziono osiguranje.

Osim toga pricas kako neko sam treba da odluci kako i koliko ce da placa porez?? Porez je unapred odredjena stvar, nema tu nikakvog odlucivanja, zasto bi radnik trebalo o tome da razmislja? Neko vodi firmu, zaposljava radnike, ubire neki profit - naravno da je on taj koji treba da misli o tim stvarima, a ne nekakav radnik. Samo onaj ko radi samostalno i ima svoju firmu treba da razmislja o tim stvarima.

Pravila su jednostavna, radis za drugog - on vodi racuna o tim stvarima, radis za sebe - sam uplacujes poreze i doprinose. Nema trece kombinacije.
[ DaliborP @ 02.11.2010. 23:05 ] @
Citat:
ventura:10-20% max u zavisnosti od platne kategorije i to je to....

Super si ti to smislio samo ako drzava tako nesto i uvede, automatski bi se ugasilo drzavno zdravstvo i penzija, jednostavno vise para ne bi bilo da se odrzavaju te sluzbe.
Retko koja zemlja moze dozvoliti danas tako niske dadzbine na porez plus doprinose.
[ knell @ 02.11.2010. 23:13 ] @
@ Marko_L

Tacno je da je nas fond upropasten ali samo zato sto je drzava
uzimala od njega kad god su joj bile potrebne pare umesto da ga cuva , a ne zbog kako mislis krivo postavljenog sistema.
U nijednoj evropskoj drzavi neces videti da se teret doprinosa prebacuje na radnike, to nije zdravo
iz razloga sto mozes dospeti u sitauaciju da ti isti radnici ne vode racuna o svojoj starosti
pa ces za 20-30 godina imati masu ljudi , zapravo stotine hiljada ljudi gladnih i besnih
i eto ti opet neke revolucije u najlblazem smislu. Bez obzira ko ce biti kriv u ovoj situaciji
ona opet nece biti resena bez drzavne intervencije, znaci opet na isto samo sto ovaj
put pare koje su trebale da budu u fondovima sada ce se sisati iz dzepova obaveznika.
Cistih sistema u Evropi nema vec je to mesavina u kombinaciji sa privatnim fondovima
koji bi trebal da samo pruze podrsku drzavnim fondovima ili fondovima osiguranika.
Opet ponavljam zlosutni trzisni model koji ovde prizivate a koji se odnosi na to
da radnik sam uplacuje doprinose ako to zeli postoji samo u SAD i nigde vise, valjda to
govori o tome koliko je to popularan model a i odrziv jer zapamtite ova ekonomska kriza
je uvezena i nastala u takvom savrsenom sistemu kao sto je SAD.

U vezi druge stvari oko onih 12% doprinosa na zdravstveno osiguranje to i nije tako mnogo
pogotovo sto ako razmislite da ako imate jednog clana porodice koji ce sa svojim postotkom
osigurati i ostatak svoje nezaposlene porodice pa ti racunaj dali je to mnogo.
I nije tacno da se ceka mesecima na neku uslugu kod nas u zdravstvenim ustanovama
ali to je posebna prica i nije za ovu temu.
[ ventura @ 02.11.2010. 23:15 ] @
Citat:
DaliborP: Super si ti to smislio samo ako drzava tako nesto i uvede, automatski bi se ugasilo drzavno zdravstvo i penzija, jednostavno vise para ne bi bilo da se odrzavaju te sluzbe.
Retko koja zemlja moze dozvoliti danas tako niske dadzbine na porez plus doprinose.

Penzioni sistem i ne treba da postoji, oni koji ga koriste trenutno nisu ga zaslužili. Oni koji tek treba da ga koriste imaju vremena da uplaćuju u privatne fondove i sami kontrolišu koliku će penziju da imaju. Umesto penzionog sistema treba uvesti socijalnu pomoć, narodne kuhinje i sl. beneficije tako da niko ne umre od gladi. Ali da penzioner danas ima primanja skoro kao prosečna plata u državi, to je neprihvatljivo.

Drugo, cenim da sa smanjenjem poreza na 20% umesto sadašnjih 70% može da bude mnogo više koristi nego štete. Prvo, ne mora da znači da je to automatski manje novca nego sada. Smanjenjem poreza bi se maltene eliminisao rad na crno, a drugo oni koji su trenutno prijavljeni na minimalac bi bili prijavljeni na punu platu, tako da ja verujem da bi se prihodi ispeglali na postojeći nivo, ako čak ne bi bili ni veći... Međutim, kontrola tokova novca je jedna od bitnijih beneficija ovakvog sistema što dovodi do mnogo efektivnijeg oporezovanja ostalih segmenata (porez na imovinu npr.).. Rešavaš veliki deo problema sive ekonomije, jer 'keš' postaje nepotreban, pa se i poslovanje prebacuje na 'račun', i samim tim smanjuješ gro količinu crnog novca u državi.
[ DaliborP @ 02.11.2010. 23:29 ] @
Citat:
ventura: Penzioni sistem i ne treba da postoji, oni koji ga koriste trenutno nisu ga zaslužili. Oni koji tek treba da ga koriste imaju vremena da uplaćuju u privatne fondove i sami kontrolišu koliku će penziju da imaju. Umesto penzionog sistema treba uvesti socijalnu pomoć, narodne kuhinje i sl. beneficije tako da niko ne umre od gladi. Ali da penzioner danas ima primanja skoro kao prosečna plata u državi, to je neprihvatljivo.

A danasnji penzioni sistem ne treba da postoji zbog cega tacno....? Danasnje penzije su otprilike 50-70% od prosecne plate, tacno otprilike kolike bi trebale da budu.
Citat:

Drugo, cenim da sa smanjenjem poreza na 20% umesto sadašnjih 70% može da bude mnogo više koristi nego štete. Prvo, ne mora da znači da je to automatski manje novca nego sada. Smanjenjem poreza bi se maltene eliminisao rad na crno, a drugo oni koji su trenutno prijavljeni na minimalac bi bili prijavljeni na punu platu, tako da ja verujem da bi se prihodi ispeglali na postojeći nivo, ako čak ne bi bili ni veći...

Kao prvo, porezi danas NISU 70%. Ako stvarno mislis da su 70% i pored toga sto si poslodavac i uplacujes iste onda ili si jako glup, ili neobavesten ili ti ne ide osnovna matematika. Porez+doprinosi iznose oko 40%, i to je ispod evropskog proseka.

Da li bi stvarno vise para islo u drzavnu kasu smanjenjem poreza - ne verujem, vise verujem u sprovodjenje zakona nego prilagodjavanje istog narodnim verovanjima da je nesto skupo.
[ Agnus Dei @ 02.11.2010. 23:30 ] @
Ljudi, vecina vas je promasila poentu teme, odnosno neki uporno govore o stvarima (porezima i doprinosima) koji nisu predmet teme. Ovde pre svega mislim na Ventura-u.
Skontali smo da je on neki "poslodavac" koji pokusava da zakine i na plati radnika i na porezu drzavi.
Nekoliko ljudi je dalo odgovore kakve sam ocekivao - to je i ideja teme.
Za poreze i ostala filozofiranja pokrenite novu temu.
[ dzoni03 @ 03.11.2010. 00:06 ] @
svakakvih firmi i navlakusa ima treba se pazljivo i detaljno informisati pre bilo kakvog info razgovora sa njima.
[ bordzija @ 03.11.2010. 00:23 ] @
Znači uživanje raditi kod mladih demokrata po firmama danas m? :)
[ Shadowed @ 03.11.2010. 00:27 ] @
Citat:
andjelovic: Ljudi, vecina vas je promasila poentu teme, odnosno neki uporno govore o stvarima (porezima i doprinosima) koji nisu predmet teme. Ovde pre svega mislim na Ventura-u.
Skontali smo da je on neki "poslodavac" koji pokusava da zakine i na plati radnika i na porezu drzavi.Ovakvi postovi su obicno trolovanje. Nije bitno ko je ucesnik diskusije vec sta ima da kaze. Ako neko (bilo ko, pricam uopsteno i nevezano za venturu) nije u pravu onda to i pokazite argumentima.
[ burex @ 03.11.2010. 02:34 ] @
Citat:
nego lepo odeš na razgovor gde god da te pozovu, na tom razgovoru se potrudiš da saznaš što više o toj firmi, pitaš šta te zanima, detaljno pročitaš ugovor o radu, pa ako odluče da te prime, a ti misliš da bi se uklopio, ništa te ne košta da probaš.

Osim živaca, novaca i vremena ;)
Naravno da je to standardna šema, probaš pa šta bude, ali kada te pritisne besparica, nije ti baš do šećkanja iz jedne u drugu firmu... U manjim mestima šefovi i direktori imaju interesantnu naviku da se raspituju o porodici radnika, imovinskom statusu i eventualnim kreditima koji se otplaćuju kako bi mogli da počnu sa ucenjivanjem. Milina.

Edit: "Ako nešto izgleda predobro, verovatno je u pitanju notorna laž" - ovo zabijte u glavu. Naslušao sam se priča i u domenu freelancing software developmenta, a i u domenu IT firmi gde se spominju cifre od hiljade i hiljade evra, kao i velikim procentima zarade. Imao sam situaciju da mi neka faca izvali da zarađuje 3k eura mesečno, dok nema para da zameni tastaturu na laptopu i živi sa kevom u stanu... ili njemu sličan tip koji ima 4k eura mesečno "platu" već 3 godine, vozi najgoru kršinu od auta i bavi se pretežno građevinskim/zidarskim poslovima u poslednje vreme. Trava je zelenija na drugoj strani ograde samo ako poverujete u to.
[ Dusan Marjanovic @ 03.11.2010. 10:40 ] @
Meni se srce cepa svaki put kad vidim svoj platni list koliko ide na zdravstveno osiguranje - a onda uvek završim kod privatnika jer nemam živaca i vremena da nekog molim za pregled dok me taj gleda kao da sam došao da žickam da dobijem nešto za dž.
Takođe me duša boli kad vidim koliko mi ide na nepostojeći penzioni fond od koga se ne nadam da ću ikada nešto da dobijem...a nervni slom hoću da dobijem od poreza koji idu za kojekakve žirafe i ostala proseravanja naših političara.
Hvala bogu pa nam firma uplaćuje privatnu penziju tu već nešto i mogu da očekujem :) I da, kad se dogovarala plata, pričalo se o bruto plati naravno i nešto tipa total cost for employer ili tome slično :) Čist račun, duga ljubav :)
[ vsi @ 03.11.2010. 17:01 ] @
Moram da se vratim na doprinose, poreze...
Ja uprono mislim da je doslo do neke zabune.

Bruto = Neto + Doprinosi/Porezi

Porezi, doprinosi se racunaju od NETO zarade, a ne od bruto koliko ja mislim.
Po mojoj nekoj racunici, to bi bilo ovako:
NETO PLATA = 1000 EURA
PIO = 220 EURA
ZDRAVSTVENO = 120 EURA
TAKSA ZA NEZAPOSLENOST = 15 EURA
POREZ NA ZARADU = 120 EURA

BRUTO = 1475 EURA

I tu dolazimo do onih ~47 odsto koje ja pominjem. Neko uporno govori kako su kod nas doprinosi 40%, aj nama neukima to da pojasni.

Da li posotji maksimalan iznos PIO i ZDRAVSTVENOG, npr. da se kao max plata racuna 200.000 dinara, i da ako je preko toga da se PIO i zdravstveno placa za 200.000.
Ukoliko ovo ne postoji dolazimo do diskriminacije, da neko ko ima 300.000 dinara platu placa mnogo vise za zdravstveno osiguranje, a dobija istu uslugu kao i onaj sto placa za minimalac. Cudno, zar ne?

**********************************

Moje neko misljenje je da PIO i zdravstveno osiguranje trebaju da budu opcioni, ko hoce-hoce, i da postoji vise ponuda, koje nece zavisiti od primanja samog osiguranika, upravo da bi izbegli diskriminaciju ljudi koji zaradjuju vise.
Apsurdno je da neko placa za nesto 10 eura, a neko drugi za to isto 200 eura.

Dolazimo do toga da uspeh kaznjavamo, a 'neuspeh' ohrabrujemo. Lose, zar ne?

**********************************

Slazem se sa Venturom po pitanju smanjenja dazbina, jer bi tako veci deo izasao iz crnog trzista i samim time budzet bi bio puniji, gradjani srecniji i bogatiji...

**********************************

Sto se tice povecanja plata ili davanja bonusa, moram se opet sloziti sa Venturom. Ako radnik dobija sigurno povecanje, njega bas briga za nacin na koji obavlja posao i koliko doprinosi produktivnosti frime.
Opcija sa bonusima je odlicna, jer ce radnik koji jednom dobije bonus biti stimulisan da i dalje unapredjuje posao. Uostalom, 'visak' koji firma dobije/ima ne treba da se rasporedjuje na ravne casti, jer nismo svi isti, neki smo sposobniji od drugih,a neki nisu sposobni toliko :) (Idemo u boj da se bijete...).
Suma sumarum za bonuse sam.

*********************************

Sto se teme tice. Situacija je takva kakva je, nije ni za cudo sto je tako posto je sve u rasulu. Slazem se sa tim da treba prihvatiti prvi posao koji padne saka, pa sa njega traziti bolji.
Vecina fimi ima slicno ponasanje, i ako joj niste nezamenjljiv faktor, sigurno da nece preterano da vodi racuna o radniku.
[ S A J A @ 03.11.2010. 17:56 ] @
Citat:
vsi: Bruto = Neto + Doprinosi/Porezi


Bruto = Neto + Porez + Doprinosi na teret zaposlenog
Postoje i doprinosi na teret poslodavca koji ne ulaze u bruto.
Evo računice za neto platu od 50.000

Neto za radnika: 50.000,00
Porez i doprinosi na teret zaposlenog: 20.204,74
Bruto zarada: 70.204,74
Doprinosi na teret poslodavca: 12.566,65
Ukupan trošak za radnika: 82.771,39

Dakle da bi radnik dobio 50 hiljada, poslodavac mora da iskešira skoro 83 hiljade.


Citat:
vsi: Da li posotji maksimalan iznos PIO i ZDRAVSTVENOG, npr. da se kao max plata racuna 200.000 dinara, i da ako je preko toga da se PIO i zdravstveno placa za 200.000. Ukoliko ovo ne postoji dolazimo do diskriminacije, da neko ko ima 300.000 dinara platu placa mnogo vise za zdravstveno osiguranje, a dobija istu uslugu kao i onaj sto placa za minimalac. Cudno, zar ne?


Postoji, maksimalni iznos je petrostruka prosečna bruto zarada u republici. Oko 240.000.
[ vsi @ 03.11.2010. 18:05 ] @
Sajo,
Dosli smo do cifre od ~66 %. Daj napisi procentualno kako se sta odnosi, i u cemu sam ja pogresio u mojoj racunici/procentima.
[ vbbojan @ 03.11.2010. 18:11 ] @
Evo da razjasnim oko obračuna poreza i doprinosa,
probaću da budem što kraći, jer je naravno zakon
sve to prilično iskomplikovao.

Sve porezi i doprinosi na prihode/zarade se negde od čini mi se 2005
računaju iz bruto iznosa. U slučaju da ugovoriš neto, obračun radiš
tako što izračunaš koliki će ti biti bruto, pa onda od tog bruto iznosa
računaš poreze i doprinose i kad njih oduzmeš od bruta ostaje ti neto.

Osnovice za obračun doprinosa za PIO, ZDRAVSTVO i NEZAPOSLENE
ograničene su svojim najnižim i najvišim osnovicama.

Trenutno je minimalna osnovica negde oko 16.700 din.
To znači da ako radniku isplaćuješ bruto od recimo
12.000, poreze i doprinose ćeš obračunati i platiti na iznos
od 16.700 din.

Iznos najviše osnovice je nege oko 240.000 dinara.
Ako je zarada recimo 1.000.000 dinara ti ćeš platiti
doprinose samo na 240.000 din.

Naravno, naknade i beneficije na koje imaš pravo kada fond treba tebi
nešto da vrati se kreću u tim granicama.

Ako recimo odeš na bolovanje preko mesec dana, zdravstveni fond
će ti isplaćivai (mada uvek gledaju da što više zakinu) naknadu dok
si na bolovanju, upravo srazmerno uplaćivanim doprinosima.
U praksi i nije baš tako, ali to je ideja najviše osnovice.
Obračun je zamršen i neki put je nepravedan, neki put može da se
zloupotrebi ....

Sa jedne strane, pravilo najviše osnovice možemo posmatrati kao "tajkunski"
propis, gde neko ko ima primanje od 1.000.000 dinara, plaća doprinose na
samo petinu iznosa, pa je samim tim pođteđen na neki način. Sa druge strane
kada bi plaćao doprinose na pun iznos, recimo bilo bi fer da ima i kvalitetnije
beneficije od strane fondova, na primer da ima mnogo bolji paket zdravstvenih
usluga nego recimo neko ko uplaćuje manje.

Slažem se da bi trebalo u odnosu na visinu uplaćenih sredstava, napraviti
i razne pakete, prevashodno zdravstvenih usluga. Ostala dva doprinosa se
odnose na penzije i naknade za osiguranje od nezaposlenosti i one su manje
više proporcionalne onome što si uplatio.

Nije sve crno ili belo, a mi smo kao neko solidarno društvo i veoma je teško
izbalansirati sve to.

Što se tiče liberalizacije cele priče, pa da svaki pojedinac pojedinačno odlučuje
o svom osiguranju, mislim da mi nismo dovoljno svesno društvo za tako nešto.
Veoma brzo bi bili preplavljeni sa bolesnim ljudima koji nemaju gde da se leče i
starim i nemoćnim bez ikakvih primanja/penzija.
šta sa njima? Ne možemo ih pobiti, jel te? Tako da je obavezno osiguranje
za sad bolje rešenje za društvo u celini.
Ovim se štitimo od nerazumnih, glupih i neobrazovanih. Nažalost, imamo ih dosta.

Ceo sistem nije ni pravedan ni idealan, moglo bi mnogo toga tu da se popravi
i doradi.[ knell @ 03.11.2010. 19:17 ] @
@ vsi

Pogresno mislis. Socijalno osiguranje funkcionise na principu solidarnosti
i to je uvek tako bilo svako daje po mogucnostima
svakome se pruza onoliko koliko je potrebno (ovde se pre svega misli na zdravstveno osiguranje).
Ono sto ti kazes ustvari bi znacilo da ovi koji zaradjuju mnogo treba da placaju porez na dobit
isto kao i ovi sto zaradjuju manje da ne bi bili diskriminisani ???
Ako neko ima zaradu od 1000 evra neto i placa isto doprinose
kao i onaj sto prima 100 evra zaradu dali to znaci da ce ovaj sa 1000 evra kad
ode na bolovanje primati 600 evra ili pak 60 evra jer je ipak on placao
isti doprinos kao i ovaj sto prima manju zaradu, jer sto bi smo onda diskirminisali ovog drugog?


[ vsi @ 03.11.2010. 20:08 ] @
Sto se tice PIO, nisam hteo da ga uvrstim u pricu sa zdravstvenim osiguranjem, jer dobici od doticnog se ne mogu meriti istim velicinama.
Definitivno ste upravu da ako se uplacuje vise, dobijace se veca penziju, veca nadoknada za bolovanje itd.
Ali to sve treba da bude stvar izbora, a ne primoravanje.

Covek koji je pomenuo da velika vecina ne bi placala nista, pa bi kroz neko vreme imali gomilu ljudi koji bi bili na ulicama, gladni...i to je sve tacno.
Medjutim, postoji i za to resenje, da se odredi neki minimalac koji se mora uplacivati, i da se zna sta on donosi u slucaju povrede/penzije...

Stvari definitivno nisu crno-bele, ali potrebno je staviti ih na 'pravedne' noge. Pre svega sto govorimo o prilicno velikoj kolicini novca, koja se moze investirati u nesto i doneti mnogo vecu penziju od one koju bi vam dala drzava.

Solidarnost koju ti pominjes je banalna, pre svega sto niko od nas nije pitan da li zeli da bude solidaran.
Lepo se odredi minimalac koji svaki zaposleni treba da uplacuje na konto zdravstvenog osiguranja, ako nesto novca fali to dotira drzava (od profita nastalog usled koriscenja novca od poreza, od profita fabrika, drumova...).

Kada kasko osiguravas automobil, niko te ne pita kolika su ti primanja, vec se gleda vrednost automobila pa se na osnovu toga odredjuje cena osiguranja.

Tema jako skakljiva, i ako se vuce u smeru solidarnosti zavrsicemo u komunizmu.

U ostalom, posto svi placamo to skupo zravstveno osiguranje, da li ono pokriva neke ozbiljne zahvate koji kostaju po vise desetina hiljada eura, i koji se obicno vrse u inostranstvu? Mislim da ne. Sto nas dovodi do toga da ovaj sistem, iako teorijski fino fukcionise, NIJE DOBAR.
[ knell @ 03.11.2010. 20:19 ] @
Zdravstveno osiguranje koje svi mi placamo pokriva sve zahvate koji su potrebni
kako bi se osiguranik izlecio, pa i cifre koje lako prelaze desetine hiljada evra (oboleli o kancera na pr.).
Ono sto hocu da kazem je da nase drzavno zdravstveno osiguranje je daleko povoljnije
od bilo kog privatnog u Srbiji, nadjite mi primer da je drukcije.
I naravno da sistem zdravstvenog osiguranje polazi od solidarnosti jer u suprotnom
bi se doslo u situaciju da coveku ne bude pruzena zdravstvena zastita samo
zato sto nema vise novca koji je bio namenjen njegovom lecenju a to ne bih pozeleo
nikome ne samo ovde vec i sire.
[ Wi-Fi @ 03.11.2010. 20:32 ] @
Naravno da nije daleko povoljnije, s obzirom da kvalitet usluge ne moze da se poredi... Da bi bio povoljniji, mora da bude jeftiniji + istog ili viseg kvaliteta, ne samo jeftiniji. A to nije slucaj
[ knell @ 03.11.2010. 22:54 ] @
Ne razumem koji kvalitet usluga ?
Mi imamo mogucnosti da se lecimo u brojnim domovima zdravlja i Klinickim centrima, ljudi iz Beograda
i u VMA.
Koja to privatna klinika ima vise ljudskih resursa , mogucnosti i znanja od gore navedenih ustanova ?

Koja to klinika privatna u Kragujevcu ili Nisu moze da pruzi na bilo kom polju vise
od Klinickog centra Kragujevac i Klinickog centra Nis.
Da ne spominjem i ostale specijalizovane ustanove za lecenje
samo odredjenih bolesti po Srbiji, i sve su one deo drzavnog sistema.
Ne kazem da tu cvetaju ruze samo kazem da nas sistem zdravstvene zastite
pruza dosta mnogo vise nego neku drugi sistemi koje na zalost sam imao prilike da upoznam.
[ vsi @ 04.11.2010. 01:29 ] @
Knelle,

Da ti ispod imena ne pise sbb.rs prosto ne bih verovao da si iz Srbije. Ovako shvatam ili da nosis 'roze naocare' ili da si totalno neobavesten.
Na stranu moji predlozi/razmisljanja povodom PIO i ZO, iako mislim da su prilicno realni, jer je totalno apsurdno da sacica koja radi nosi na ledjima 'ekipu' koja iz nekog razloga ne radi. Samih 1.5% za nezaposlenost koji se izdvajaju je dovoljno da se resi priblem onih koji u nekom trenutku ne rade...
Za PIO je krajnje jednostavno, postoji min, ako hoces preko toga moze, ako neces, ne moras. Za ZO nesto na slicnom fazonu, stim sto se moze podeliti u dva sektora (npr. plata < 299 eura, x eura za zdravstveno, plata > 300 1.5x za zdravstveno).

Da se mi vratimo na naocare i neobavestenost. Ne mogu da poverujem sta ti pises. Ali da ne duzim, postavicu samo jedno pitanje za tebe i za vecinu citalaca. Da li idete kod drzavnog ili privatnog zubara?
Ja idem kod privatnog, jer su mi iskustva sa drzavnim u vise navrata tragicna, nekoliko zuba unisteno, a to osiguranje mi ih nije nadoknadilo.
Razmisljaj realno!
[ Agnus Dei @ 04.11.2010. 02:04 ] @
Ja ne videh neke vece koristi od ove teme. Diskutujete o necemu sto uopste nije poenta ovde.
Uozbiljimo se, mnogima bi takve informacije bile korisne.
Cinjenica je da ogroman broj firmi ne postuje Zakon o radu, izrabljuje radnike, ne placaju poreze i doprinose, prekovremeni rad se ne placa, 1/3 radnosposobnog stanovnistva je nezaposlena pa, prilikom odabira posla i firme ne obraca dovoljno paznje na uslove, a obecanja koje poslodavac daje uzima zdravo za gotovo. Dajte iskustva iz tog dela. Zasto da veliki broj ljudi u potrazi za poslom dolazi u nezgodnu situaciju, ako im to neko moze predociti? Koje su to firme koje posle 3 meseca rada obecavaju povecanje plate, a toga ne bude ni u narednih godinu dana rada? Koje su to firme koje traze zaposlene koji ce biti univerzalni radnici, a za platu od 200e (gde radnik mora da obavlja i prljave poslove za poslodavca)? Koje su to firme koje svoje radnike ne stimulisu, koje ne daju pohvale za dobro uradjen posao, a svaku gresku novcano kaznjavaju? Koje su to firme koje radnicima govore da nisu nezamenljivi, da nisu zasluzili svoju platu, da neko drugi radi za njih, da ne umeju da rade svoj posao, da dobiju smanjenje plate od 40%... (jer, Boze moj, "prodaja softvera je samo nesto vise od prodaje paradajza!")?
Poslodavcu je lako da da i nezakonit otkaz i da zaposli novog radnika koji ce se zadrzati max godinu dana u firmi i koji ce raditi i po 10-12 sati dnevno, jer ce dobiti nedelju dana da prouci tekuci projekat i da se ukljuci u rad..... Neretko radnici u takvim firmama sami odlaze jer nemaju svoj privatni zivot, trpe ponizenja i omalovazavanja.
Koje su to firme?
[ gpedja_70 @ 04.11.2010. 08:32 ] @
@andjelovic

tema ti je unistena, delom spontano, delom namerno, delom zbog administratora/moderatora koji nisu prekinuli na vreme offtopic

raprava o tome da li je penzioni sistem pravedan i kako bi trebao da izlgeda???
rasprava o nacinu obracuna zarada i doprinosa?
pa pitajte knjigovodju koga vec zanima nacin obracuna...
[ deerbeer @ 04.11.2010. 09:23 ] @
Citat:

tema ti je unistena, delom spontano, delom namerno

Steta za temu .
@ventura ju je suptilno upropastio kao da se plasi da neki njegov bivsi zaposleni ne ospe paljbu po njegovoj
firmi, pa brze bolje dokazuje da je zdravstveno/penzioni sistem u korenu los iako se u sustini ne razlikuje mnogo od EU .
Jos malo pa ce da prica u ime svih firmi kao da je predsednik Unije poslodavaca .
Ignore .

[ ventura @ 04.11.2010. 10:40 ] @
Citat:
deerbeer: Steta za temu .
@ventura ju je suptilno upropastio kao da se plasi da neki njegov bivsi zaposleni ne ospe paljbu po njegovoj
firmi, pa brze bolje dokazuje da je zdravstveno/penzioni sistem u korenu los iako se u sustini ne razlikuje mnogo od EU .
Jos malo pa ce da prica u ime svih firmi kao da je predsednik Unije poslodavaca .
Ignore .

WTF?

Sorry, sledeći put kada neko postuje nešto na forumu neka stavi disclaimer da je zabranjeno da odgovara neko ko se ne slaže sa mišljenjem pokretača teme/postera na temi.

[ Agnus Dei @ 04.11.2010. 11:29 ] @
Saglasan sam da je tema upropascena, namerno. Venturi je nekoliko puta skrenuta paznja da se drzi teme ili da ne ucestvuje u njoj, ali on je to ignorisao uporno radeci suprotno....

Dakle:
Citat:
andjelovic
Cinjenica je da ogroman broj firmi ne postuje Zakon o radu, izrabljuje radnike, ne placaju poreze i doprinose, prekovremeni rad se ne placa, 1/3 radnosposobnog stanovnistva je nezaposlena pa, prilikom odabira posla i firme ne obraca dovoljno paznje na uslove, a obecanja koje poslodavac daje uzima zdravo za gotovo. Dajte iskustva iz tog dela. Zasto da veliki broj ljudi u potrazi za poslom dolazi u nezgodnu situaciju, ako im to neko moze predociti? Koje su to firme koje posle 3 meseca rada obecavaju povecanje plate, a toga ne bude ni u narednih godinu dana rada? Koje su to firme koje traze zaposlene koji ce biti univerzalni radnici, a za platu od 200e (gde radnik mora da obavlja i prljave poslove za poslodavca)? Koje su to firme koje svoje radnike ne stimulisu, koje ne daju pohvale za dobro uradjen posao, a svaku gresku novcano kaznjavaju? Koje su to firme koje radnicima govore da nisu nezamenljivi, da nisu zasluzili svoju platu, da neko drugi radi za njih, da ne umeju da rade svoj posao, da dobiju smanjenje plate od 40%... (jer, Boze moj, "prodaja softvera je samo nesto vise od prodaje paradajza!")?
Poslodavcu je lako da da i nezakonit otkaz i da zaposli novog radnika koji ce se zadrzati max godinu dana u firmi i koji ce raditi i po 10-12 sati dnevno, jer ce dobiti nedelju dana da prouci tekuci projekat i da se ukljuci u rad..... Neretko radnici u takvim firmama sami odlaze jer nemaju svoj privatni zivot, trpe ponizenja i omalovazavanja.
Koje su to firme?

Venturu bih zamolio da se suzdrzava komentara koji nemaju veze sa temom.
[ deerbeer @ 04.11.2010. 11:30 ] @
@Ventura
Ne radi se o tome . Ne zelim nikakav flejm .
Ovo je srz teme :
Citat:

injenica je da ogroman broj firmi ne postuje Zakon o radu, izrabljuje radnike, ne placaju poreze i doprinose, prekovremeni rad se ne placa, 1/3 radnosposobnog stanovnistva je nezaposlena pa, prilikom odabira posla i firme ne obraca dovoljno paznje na uslove, a obecanja koje poslodavac daje uzima zdravo za gotovo. Dajte iskustva iz tog dela. Zasto da veliki broj ljudi u potrazi za poslom dolazi u nezgodnu situaciju, ako im to neko moze predociti ? Koje su to firme koje posle 3 meseca rada obecavaju povecanje plate, a toga ne bude ni u narednih godinu dana rada? Koje su to firme koje traze zaposlene koji ce biti univerzalni radnici, a za platu od 200e (gde radnik mora da obavlja i prljave poslove za poslodavca)? Koje su to firme koje svoje radnike ne stimulisu, koje ne daju pohvale za dobro uradjen posao, a svaku gresku novcano kaznjavaju? Koje su to firme koje radnicima govore da nisu nezamenljivi, da nisu zasluzili svoju platu, da neko drugi radi za njih, da ne umeju da rade svoj posao, da dobiju smanjenje plate od 40%... (jer, Boze moj, "prodaja softvera je samo nesto vise od prodaje paradajza!")?


I kad bi ovakvih postova bilo vise koliko god subjektivno zvucali ...
http://www.elitesecurity.org/p2730543
http://www.elitesecurity.org/p2730574

A ti i resto ekipe razglabate na 3 strane o zdravstvenom / penzionom sistemu i zakonu i da li treba da ga uplacuje radnik ili poslodavac .
A to je ustvari vrh ledenog brega sta se zapravo u nekim firmama dogadja .

[ Machiavelli... @ 04.11.2010. 14:23 ] @
Ja sam recimo radio u METRO-u u Kragujevcu nekih 4 meseca. Katastrofalno iskustvo, plata (nisam bas siguran sad ali oko 200EU), nisu me prijavili sa fakultetom nego sa srednjom skolom, jer im za taj posao nije trebao fakultet (reklamacije i garancije). Odnos prema zaposlenima od 1-10 = -5, ja tamo nisam mogao da izdrzim i pobegao u USA :-)

Radio sam ovde recimo kod jednog Indijca (ili nesto slicno), sjajno iskustvo, odrzavali neki SBS po Philadelphia, laganica, plata OK, 1000$ godisnje za usavrsavanje, 7 dana slobodno prve god i +jos 7 svake sledece... Medjutim imao sam nekih problema sa vizom pa sam morao da prekinem.

Ali sam imao i iskustva sa nekim Italijanima koji bi rodjenoj majci prodao bubreg.

Teza da je radnik poslodavcu trosak, koja se provlaci, je apsolutno neshvatanje poslovanja. Najveci problem u Srbiji je arogantnost poslodavca. Nije tu radnik na poslu zbog poslodavca, niti obrnuto, nego su oni grupa ljudi koja deli zajednicke interese i imaju zajednicki cilj.

U Srbiji imate masu poslodavaca, koji su pored svog arogantnog i nipodastavajuceg stava prema zaposlenima, uveli pola porodice da sefuju. Dolaze tetke, majke, sinovi glume gazde. Problem radnika je sto nema izbor. Mora da trpi kojekakve idiote, koji su do juce kosili travu a danas postali poslodavci. To je u USA drugojacije. Oko kvalitetnog radnika se otimaju. Ne smatraju ga troskom, naprotiv blagom. Ukoliko imate problema sa poslodavcem, lepo date 2 nedelje notice , i nadjete drugi posao. Neko ce da se ceska po glavi.

Malo off topic.

Jedan mali pizza shop ima totalno poremecenog gazdu. Misli da je mali Napoleon, isfrustriran, sa krajnje nekoretnim odnosom prema svima - dernja se, drami ... Uvek prica o tome kako je potreban tim, a ne vidi svoju nesposobnost da isti sastavi i odrzi. Ljudi mu odlaze svake nedelje, samo jedna devoja radi tu 7 godina. E sad, on gleda druge pizza shop-ove koji su se otvorili, druge gzde koji vec imaju po 3-4 shop-a i 3-4 puta vece prihode. Ali zbog svoje arogancije on nikad nece prevazici mali shop.

Poenta je da Vas (poslodavca), nece kazniti radnik ili drzava, kaznice sam sebe. Ceo zivot ce biti u orahovoj ljusci.

Za @Ventura.

Ako jedan radnik radi dobro kazes da je bolje bonus od povecanja plate, to kazes samo sto ti je povecanje plate konstantan trosak od tog momenta, a bonuse mozes da das kad ti procenis. Oba nacina stimnulacije treba praktikovati, naravno shodno okolnostima. Opet pogresno misljenje ako mu povecam platu ne mogu da dobijem vise od njega?!?! PA sta ocekujes, da dobijes?
Povecavas platu da nagradis necije zalaganje, ne mozes da ocekujes od nekog sto je vec dao od sebe 100% da da 130%, pa kad povecas opet da da 160%?!?
Povecanje plate je iskazivanje poverenja i postovanja prema radniku, bonusi sluze da se nagrade zalaganje za konkretne projekte.

[ augustus @ 04.11.2010. 15:39 ] @
Da bi neko mogao biti realan u komentarima ovde morao bi u svom zivotu imati iskustvo i kao poslodavac i kao radnik. Da nema poslodavaca ne bi bilo ni radnika. Ugusite poslodavca, ugusili ste i radnike.

Cim ima viska radne snage, poslodavci (trenutno ljudi sposobni da stvore novac) mogu da rade onako kako im volja. Zakon cuva radnike koliko god moze, ali ako je radnik ocajan jer posla nema, nema mu spasa nego da radi i savije ledja.

Ako pritisnete danasnje poslodavce, 50% njih ce zatvoriti butiku. Gde ce onda 50% zaposlenih da ide?

Ono sto treba jeste da se stvori klima da poslodavaca bude sto vise, jer njima trebaju radnici. Onog momenta kad nezadovoljan radnik ima izbor od 5 firmi u kojima uvek moze dobiti dobro placen posao, poslodavac ce poksuati sve samo da ga zadrzi ako mu je produktivan.

Nisu svi poslodavci bitange, pogotovo u IT sektoru. Ako hocete da vidite kako je ukusan hleb koji poslodavac jede, probajte da organizujete posao i napravite pare...posle se javite da podelimo iskustva...
[ ventura @ 04.11.2010. 16:04 ] @
Citat:
Machiavelli...
Ako jedan radnik radi dobro kazes da je bolje bonus od povecanja plate, to kazes samo sto ti je povecanje plate konstantan trosak od tog momenta, a bonuse mozes da das kad ti procenis. Oba nacina stimnulacije treba praktikovati, naravno shodno okolnostima. Opet pogresno misljenje ako mu povecam platu ne mogu da dobijem vise od njega?!?! PA sta ocekujes, da dobijes?
Povecavas platu da nagradis necije zalaganje, ne mozes da ocekujes od nekog sto je vec dao od sebe 100% da da 130%, pa kad povecas opet da da 160%?!?
Povecanje plate je iskazivanje poverenja i postovanja prema radniku, bonusi sluze da se nagrade zalaganje za konkretne projekte.

Nisi me razumeo.. Kad neko ima i sasvim korektnu platu, recimo u Srbiji 1000 evra sa kojom može lepo da živi, povećanje plate za 20% nema nikakvog efekta nakon par meseci, jer i sa 1000 i sa 1200 evra se može sasvim lepo živeti u Srbiji. Povećanje plate treba da je neka vrsta nagrade, stimulacije, koja će da podstakne radnika da daje više, ali ja hoću da kažem da je taj podsticaj izuzetno kratkog trajanja... Par meseci maksimalno.. Zašto bi ti podizao plate 20% i uvećao za toliko sebi troškove, kad nakon 3 meseca nećeš imati nikakav efekat, a trošak će ti ostati.
Zbog toga je mnogo bolje dati čoveku pristojnu platu od koje može normalno da živi, a sve preko regulisati kroz jednokratne bonuse (ili neke druge beneficije).

Možemo da uzmemo i dosta ekstreman primer ljudi zaposlenih u finansijskoj industriji po USA... Tamo su osnovne plate mizerne.. Recimo broker zarađuje reda veličine 30.000 dolara godišnje.. Međutim kada pristignu bonusi njegova godišnja zarada ode debelo u 6 figures, tako da on svake godine ima jednako razloga da se trudi kako bi i naredne godine opet zaradio te bonuse.
[ Machiavelli... @ 04.11.2010. 16:20 ] @
Ne znam kako je konkretno u finansijskom sektoru.
Sto se tice IT sektora, povecanje plata je apsolutno sigurno i to u poprilicno ujednacenim vremenskim intervalima. Sto se tice bonusa, dobijaju se, kao sto vec pomenuh, po prejektu, na kraju godine ...
Takodje pocetne plate, zavisno od iskustva, su znatno vise od 30.000$. Ovo ces dobiti za technical support za win, recimo.

Ne pokusavam da poredim plate ovde i u Srbiji. Slazem se da je 1000EU neto sasvim pristojna (ako ne i odlicna) plata za Srbiju.

I da razjasnim, ne treba ni ocekivati da ce povecanjem plate radnik povecati svoje angazovanje (kada si mu vec povecao platu naravno da si ga smatrao vrednim i do tada), bar ne srazmerno. Povecanjem plate mu iskazujes poverenje i nagradjujes za vec ulozen rad.

Citat:
Nisu svi poslodavci bitange, pogotovo u IT sektoru. Ako hocete da vidite kako je ukusan hleb koji poslodavac jede, probajte da organizujete posao i napravite pare...posle se javite da podelimo iskustva...


Apsolutno! Naravno da nisu svi poslodavci bitange, sta vise! Nije svako stvoren za preduzetnika, zbog toga i postoji podela rada. Neko ne zeli da bude poslodavac/privatnik, neko nije sposoban. I na kraju i ne treba svako da bude privatnik.
Poenta je korektan odnos prema odgovarajucim ulogama koje zaposleni imaju i medzmenta. Iz toga proistice produktivna atmosfera. Ukoliko zaposleni drvi patku, kasiras ga i to se podrazumeva. A ukoliko je OK, vredan nema nikakvog razloga da se lece bilo ciji kompleksi i zloupotrebljava pozicija menadzmenta/poslodavca.
[ DaliborP @ 04.11.2010. 16:46 ] @
Citat:
ventura: Nisi me razumeo.. Kad neko ima i sasvim korektnu platu, recimo u Srbiji 1000 evra sa kojom može lepo da živi, povećanje plate za 20% nema nikakvog efekta nakon par meseci, jer i sa 1000 i sa 1200 evra se može sasvim lepo živeti u Srbiji.

20% je ogromno povecanje plate i trebalo bi da ima samo takav efekat. Toliko povecanje plate obicno podrazumeva napredovanje radnika, novo radno mesto i vecu odgovornost.
Povecanje plate treba da je u rangu 5-10% godisnje i to se obicno zasniva na performance review-u na kraju godine, tako da ne bi trebalo poslodavcu da predstavlja bogzna kakav problem a radniku simbolicno da ublazi godisnju inflaciju.

Stvarno bi voleo da upoznam te ljude kojima 20% povecanje nema nikakav efekat.
[ ventura @ 04.11.2010. 18:19 ] @
Citat:
DaliborP
Stvarno bi voleo da upoznam te ljude kojima 20% povecanje nema nikakav efekat.

Pogledaj se u ogledalo :)

To je jednostavno u ljudskoj prirodi... Posle par meseci se navikneš i to je to... Ko kad bi ti sada neko dao da voziš Bentlija kao službeni auto.. Prvih par meseci bi bilo wau, posle toga, auto ko i svaki drugi...
[ Marko_L @ 04.11.2010. 19:06 ] @
Citat:
A zasto bi tacno poslodavci trebali biti toliko zasticeni i oslobodjeni obaveza u odnosu na radnika?

Zaštićeni od čega ??? Pa poslodavcu je totalno svejedno ko će da plaća poreze i doprinose, jer on ima u glavi bruto cifru (znači sa svim uračunatim dažbinama) koju može da odvoji za to radno mesto i to je to. A da li će kompletnu cifru da uplati radniku na račun ili će deo da uplati radniku, a deo poreskoj, njemu ne čini nikakvu razliku, osim što eto treba da potpiše dva naloga umesto jednog. Moš misliti koji je to posao.
Citat:
Ideja ti ima smisla samo kad pricamo o obrazovanijem i svesnijem delu stanovnistva koji znaju kako funkcionise zdravstveno i penziono osiguranje, cisto sumnjam da obicni sljakeri znaju sta u tom slucaju treba da se radi, a mislim i da ne treba da znaju, bar je danas civilizacija dovoljno napredovala da obicnom gradjaninu obezbedi odredjene stvari bez njegovog ucesca, bas kao sto su zdravstveno i penziono osiguranje.

Pa dobro, ali zašto bi to trebalo da bude na leđima poslodavca ? Radnik uvek može da se obrazuje ili ako ga mrzi, da unajmi finansijskog savetnika koji će mu reći šta i gde treba da uplati, kao i šta mora, a šta ne mora da uplaćuje. Ako nema novca za to, tu može da uskoči država i da obezbedi besplatnog javnog finansijskog savetnika, kao što sada obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć onima koji ne mogu da priušte advokata, a treba im. Poenta je da građani svakako treba da prihvate odgovornost za sebe i svoj život i da počnu sami donositi neke odluke, a ne da umesto njih odlučuju firme i države, a onda se bune što im u životu ne ide onako kako oni hoće i žele. Pa ne može ti biti onako kako želiš, ako sve odluke o tome prepuštaš drugima. Meni sa barem više dopada ideja da sam odlučim da li ću da plaćam životno osiguranje i uplaćujem u privatni penzioni fond i da sam odlučim koliko ću para ulagati u starost, umesto da sam obavezan da uplaćujem u piramidalnu šemu zvanu penziono osiguranje i to onoliko koliko država odredi da treba.
Citat:
Osim toga pricas kako neko sam treba da odluci kako i koliko ce da placa porez?? Porez je unapred odredjena stvar, nema tu nikakvog odlucivanja, zasto bi radnik trebalo o tome da razmislja?

Možda se nisam dobro izrazio. naravno da je porez unapred određen. Nego sam mislio na to da radnik sam odluči da li će da plaća porez ili da radi utaju poreza i rizikuje zakonske kazne koje idu uz to. Možda će neko reći "Pa onda gomila njih ne bi plaćala porez", ali i sada gomila njih radi na crno i takođe ne plaća porez. Ovako barem firme ne bi imale interesa da primaju radnike na crno, pa bi se znalo ko je zaposlen, a ko nije i ko koliki porez treba da plati, a ovako se ne zna ništa.
Citat:
Neko vodi firmu, zaposljava radnike, ubire neki profit - naravno da je on taj koji treba da misli o tim stvarima, a ne nekakav radnik. Samo onaj ko radi samostalno i ima svoju firmu treba da razmislja o tim stvarima.

Netačno. Radnik je taj koji bi trebalo da misli o stvarima koji se tiču njega ili bi barem trebalo da se tiču, kao što je na primer koliko i na koji način želi da ulaže u starost, čime i kako želi da se osigura, da li će osigurati život, imovinu, da li će ulagati u privatni penzioni fond i koliko ili će jednostavno štedeti u banci. A firma treba da misli o tome kako da nađe klijente, poslove projekte, kako da organizuje posao, šta treba nabaviti od kancelarijskog materijala, vozila, sirovina i slično, kako da optimizuje troškove (u šta spadaju struja, voda, telefoni, kirija, ali i plate), jednom rečju kako da ostvari najveći mogući profit. Pored svega toga, poslodavcu je najmanji problem da od bruto plate (koja je jedino bitna za firmu u svakom slučaju) uplati poreze i doprinose državi, a ostatak da radniku. Kao što rekoh ranije, to je potpisivanje jednog naloga više ili da kažemo 10 sekundi izgubljenog vremena. Da li stvarno misliš da to bilo kom poslodavcu predstavlja neki problem ?
Citat:
Pravila su jednostavna, radis za drugog - on vodi racuna o tim stvarima, radis za sebe - sam uplacujes poreze i doprinose. Nema trece kombinacije.

Pa poslodavac svakako već uplaćuje to za sebe. A da li će pored toga da uplaćuje i radniku, njemu je svejedno.
Citat:
Tacno je da je nas fond upropasten ali samo zato sto je drzava
uzimala od njega kad god su joj bile potrebne pare umesto da ga cuva , a ne zbog kako mislis krivo postavljenog sistema.

Nisam rekao da je sistem krivo postavljen. U vreme kada je taj sistem napravljen, on je bio sasvim ok, jer je tada mnogo manje ljudi doživljavalo starost (bilo je više ratova, više neizlečivih bolesti, itd.), a sa druge strane bilo je više mladih, radno-sposobnih ljudi, jer je bio veći prirodni priraštaj. Međutim, danas kada više ljudi doživljava starost, kada je životni vek povećan, a istovremeno se smanjuje broj mladih radno-sposobnih ljudi jer je manji prirodni priraštaj (što je pogotovo karakteristično za razvijene zemlje), taj sistem pokazuje svoje mane. Jednostavno, takav sistem ne može da funkcioniše ako ima više onih koji dobijaju pare iz budžeta od onih koji ga pune. To je aksiom. Danas to još nije toliko drastično, jer još uvek može da se nakupi dovoljno para da taj sistem koliko toliko funkcioniše, ali za 10-20, možda 30 godina, većina zemalja neće moći da odražava taj sistem, koliko god bila jaka ekonomski. Rešenje je da svako za sebe uštedi koliko misli da će mu trebati kada ostari. Gledaj to ovako, ti danas moraš, pa moraš da ulažeš u penzioni fond, a nećeš videti ni delić tog novca koji si uplatio. Nije li onda bolje da taj iznos koji bi platio državi, lepo oročiš u nekoj banci pod kamatu i onda kada dođe vreme da ne možeš više da radiš, imaš ušteđenu pristojnu sumu od koje ćeš da živiš. naravno, problem jeste što mnogi ljudi ne bi razmišljali o starosti, pa verovatno ne bi štedeli, ali to se rešava edukacijom.
Citat:
U nijednoj evropskoj drzavi neces videti da se teret doprinosa prebacuje na radnike, to nije zdravo
iz razloga sto mozes dospeti u sitauaciju da ti isti radnici ne vode racuna o svojoj starosti
pa ces za 20-30 godina imati masu ljudi , zapravo stotine hiljada ljudi gladnih i besnih
i eto ti opet neke revolucije u najlblazem smislu. Bez obzira ko ce biti kriv u ovoj situaciji
ona opet nece biti resena bez drzavne intervencije, znaci opet na isto samo sto ovaj
put pare koje su trebale da budu u fondovima sada ce se sisati iz dzepova obaveznika.

Pa kao što rekoh, to se rešava edukacijom. Ili misliš da raja treba celog života da ostane neobrazovana i da se oslanja na državu da joj reši sve probleme i misli na svačiju starost. Možda ja gledam na to utopistički, ali idealno bi bilo da je država samo servis građana koja treba da olakša neke grupne radove... recimo izgradnju puteva, infrastrukture, izdavanje dokumenata (lične karte, pasoši, vozačke dozvole...), organizuje efikasno sudstvo, obezbedi zaštitu svih građana, obezbedi socijalnu pomoć za one ugrožene kojima socijalna pomoć zaista i treba i sve ono što građani teško mogu sami da organizuju. Dok bi sa druge strane, sve individualne stvari kao što je briga o starosti, štednja, plaćanje poreza, osiguranje... trebalo da bude na leđima svakog pojedinca, jer valjda pojedinac najbolje zna šta on sam želi od života, šta očekuje u starosti, kakve su mu želje i ambicije i slično.
Citat:
Cistih sistema u Evropi nema vec je to mesavina u kombinaciji sa privatnim fondovima
koji bi trebal da samo pruze podrsku drzavnim fondovima ili fondovima osiguranika.
Opet ponavljam zlosutni trzisni model koji ovde prizivate a koji se odnosi na to
da radnik sam uplacuje doprinose ako to zeli postoji samo u SAD i nigde vise, valjda to
govori o tome koliko je to popularan model a i odrziv jer zapamtite ova ekonomska kriza
je uvezena i nastala u takvom savrsenom sistemu kao sto je SAD.

Možda sada, ali za za 2-3 decenije taj sistem će postati neodrživ. Hebi ga, kada na jednog zaposlenog bude dolazilo desetak penzionera, pitaću tog penzionera kako će da živi sa desetinom iznosa koje uplaćuje jedan zaposleni na ime doprinosa. Uzmi pa sračunaj. Evo uzmimo neku stabilnu i razvijenu ekonomiju za primer koja nema mnogo mesta za rast. Nek je sada prosečna plata 3.000 evra, dažbine oko 40%, što znači da 1.200 evra ide u budžet. Ajde da kažemo da sav taj novac ide u penzioni fond (a ne ide). nek prosečna plata za 20-30 godina u istoj zemlji bude 3.500 evra, što je i više nego optimistično, to znači da će 1.400 evra ići na dažbine. Opet da kažemo da sav taj novac ide u penzioni fond (a ne ide), to znači da će svaki penzioner dobijati 140 evra mesečno. Dakle, celog života je uplaćivao 1200 evra mesečno, a sada za isti period dobija 140 evra. Skoro 10 puta manje. Pa sad, šta znam, nisam matematičar, ali onako iz nekog laičkog ugla, rekao bih da je bolje deo tog novca uložiti u životno osiguranje, oričiti u banci ili na kraju krajeva čuvati u slamarici. Istina, neće sav novac biti bačen... nešto će otići na puteve, infrastrukturu, druge servise... ali opet, da li zaista misliš da neko mže da preživi sa 140 evra mesečno u zemlji u kojoj je prosečna plata 3.000 evra. Ja mislim da nema šanse, osim ako nije dodatno štedeo za starost.
[ Marko_L @ 04.11.2010. 19:30 ] @
Citat:
Povecavas platu da nagradis necije zalaganje, ne mozes da ocekujes od nekog sto je vec dao od sebe 100% da da 130%, pa kad povecas opet da da 160%?!?
Povecanje plate je iskazivanje poverenja i postovanja prema radniku, bonusi sluze da se nagrade zalaganje za konkretne projekte.

Nijedan radnik ne daje 100% mogućnosti. To takođe mogu da garantujem ličnim primerom. Dešavalo mi se da radim baš onako udarnički i da verujem da dajem 100% mogućnosti, a onda pritisnu rokovi, pa onda uzmem i odradim isti posao za duplo manje vremena. Znači ono za šta sam verovato da je 100% mojih mogućnosti, zapravo je bilo 50% istih. Hebi ga, tako to ide, tek kada vidiš da možeš da ostvariš neku korist (ili izbegneš kaznu svejedno), dobiješ snagu i volju da odradiš mnogo više, iako nisi verovao da je to moguće. Ako imaš mogućnosti (ili nađeš neku firmu koja će to da ti dozvoli), slobodno odradi eksperiment. Napravi jednu anketu gde ćeš pitati radnike u toj firmi koliko odsto mogućnosti daje trenutno. Izdvoji one koji kažu 100% ili jednog od njih, pa mu reci da ako odradi više posla da će dobiti bonus od 1.000 evra, a ako ne odradi, da će 3 meseca raditi bez plate ili dobiti otkaz (naravno ne stvarno, nego eksperimentalno, o čemu ćeš ga kasnije obavestiti). Videćeš da će odraditi i više nego duplo posla.

Takođe se slažem sa venturom da je bonus bolji nego povećanje plate i za poslodavca i za radnika. Mislim sigurno niko neće biti nezadovoljan povećanjem plate i neko vreme će i da se potrudi da opravda to povećanje, ali posle nekog vremena, na tu platu se čovek navikne i produktivnost se vrlo brzo vrati na staro, a ti ne možeš doveka povećavati platu, a da ti se to isplati. Sa druge strane, za bonus moraš da se izboriš i onda ćeš stalno imati motivaciju da daješ sve od sebe. Meni je kao radniku oduvek više odgovaralo da imam manju platu, a bonuse po zasluzi i rezultatima, nego fiksnu platu. Evo i sada radim za platu koja je skoro duplo manja nego što je uobičajeno za posao koji radim i iskustvo koje posedujem, ali zato imam bonuse i procenat od prodaje za sve što se proizvede pod mojom palicom, tako da stalno imam motiva da radim više, jer što brže odradim posao, to ću pre početi da dobijam bonuse i procenat, a što kvalitetnije odradim to što radim, to će procenat biti veći. Takođe, samim tim što više radim, brže napredujem, brže učim, stičem nova znanja, a to će mi sigurno koristiti kasnije. Meni je to odlična računica, jer profitira firma, profitiram ja, profitira država. A win-win-win situation što bi rekli Ameri.
[ abitbp6 @ 04.11.2010. 20:06 ] @
Citat:
Marko_L: Znači ono za šta sam verovato da je 100% mojih mogućnosti, zapravo je bilo 50% istih

E, tako sam i ja mislio, pa radio 10-14 sati dnevno, bez odmora po dve-tri nedelje, pa sam završio u urgentnom centru i sa lekovima za pritisak. I tada sam shvatio da ovo što ti misliš da je 100%, da je to u stvari 200+%, i da je totalno naopako i da tako ne treba raditi. Jel se sećaš narodne priče o konju koga ciga uči da gladuje? I kaže "ja ga naučio da gladuje, a on umro". Može čovek svašta, samo je pitanje koliko dugo. Mogli su i oni po logorima da ne spavaju po dva-tri dana, ali na kraju umru.
Rekao bih da se pod pojmom "100% mogućnosti" mora podrazumevati maksimalni "održivi" tempo rada, tj tempo rada koji možeš da održiš tokom radnog vremena, a bez posledica po posao/sebe/druge.
[ dzigilibonglica @ 04.11.2010. 21:57 ] @
Evo i mene u temi,
par dana je pratim, i ovo sto je vezano za temu i offtopic.
Buduci da sam prosao put od zaposlenog do poslodavca, da podelim i svoja misljenja iz oba sveta.

1) Doprinosi se placaju i na teret poslodavca i iz bruto plate radnika. Bruto plata je ono sto radnik dobije na ruke(neto) + doprinosi na teret radnika. Na sve to bruto (neto + doprinosi na teret radnika) i poslodavac jos dodaje deo i uplacuje drzavi. Naravno, kod nas to u praksi funkcionise ovako: das knjigovodji koliko hoces da ti bude neto plata radnika, ona ti izracuna koliki su doprinosi na teret radnika, a koliki su tvoji i sve to lepo ti platish, a radniku pustish na racun ono sto je njegova cista zarada i das mu lepo obracun uz platu gde se vidi da si ti lepo platio i doprinose koje placa firma, i doprinose koje placa radnik iz onog dela koji se zove njegova bruto plata ( a koju mu opet daje poslodavac).

2) Normalno je razmisljanje NE KOLIKO NEKOGA RADNIK KOSTA, VEC KOLIKO TI RADNIK DONOSI.
Ovo kod nas i nije bas tako sjajno u praksi, i cesto zadrzish radnika i kada ti se ne isplati da ga placas koliko ga placash, ali ga postujesh i trebace ti...jednostavno nadas se da ce doci lepsa vremena.

3) Nije lako biti poslodavac. Naravno, lova je veca ako uspesh (mnogo), ali su i problemi veci. Niko nikoga ne sprecava da otvori firmu ako misli da cemu tako biti bolje. Kao radnik, ja sam se uzbudjivao kada mi je plata kasnila dan,dva..pet i shizio... Ali uglavnom to je (kako to sada posmatram) smeshnno... Svakog prvog tebi lepo plata, nema brige.
Sada cekam pojedine komitente i po 5-6 meseci da mi isplate proizvode/usluge, a moje radnike ne interesuje sto mi niko nije pustio lovu na vreme, i ocekuju svoje plate... Tu se cesto ide u minuse, uzimaju krediti za likvidnost (revolving), jer radnici, ali isto tako i vlasnici Poslovnog prostora, EPS, telekom itd...ocekuju svoje plate, zarade, isplate svakog prvog...

E to su glavobolje, i lepo je neko rekao nije tako sladak nash hleb. Opet kao sto rekoh, sve to dodje na svoje, i zarade su vece nego kada se radi za platu, ali MNOGO JE VECA ODGOVORNOST. Ti treba i da nadjesh posla kako bi firma i radnici u njoj imali za osnovno funkcionisanje/zivot.

4) I kod nas je MOGUCE DA SE DOGOVORISH SA RADNIKOM O BRUTO PLATI, A DA SAM ON ODLUCI KOLIKO CE PLACATI DOPRINOSA I DA SVE BUDE LEGALNO.
Kako:

Lepo se radnik registruje kao preduzetnik, dogovorite se sa njim koliko ce kostati njegove usluge bruto i kazete: Mene programer kosta 1800 eura svaki mesec, toliko sam u stanju da platim, mozesh da radish kao preduzetnik za mene, i da mi fakturises svaki mesec toliko, a sam odluci koliki ce ti biti doprinosi.

Preduzetnik moze da placa i vise i manje doprinose, ali postoji neki minimum , pa nek se sam odluci koliko ce da placa. Mene toliko kosta da ga platim legalno kao zaposlenog u firmi na pun iznos plate, toliko cu i njemu da dam pa nek sam odluci ako hoce vise da uzima na ruke a kasnije kad omatori da mu bude manja penzija, ili obrnuto, ili cak da ih ne placa i sve trosi, ali je to njegova odgovornost, ja sam svoje dao, a na njemu jes sta ce da radi sa tom lovom...

SADA ON TOPIC:

Firme koje treba izbegavati po svaku cenu:

SVE POLITICKE PARTIJE:

i kao firma i kao osoba koja trazi zaposlenje kod njih. Kao osoba koja radi kod njih za neku platu, mozete od njih dobiti sledece: Placeno mesto u nekom telu (Upravni ili nadzorni odbor neke lose stojece firme), a tamo nista ne radite, dok te pare zaradjujete radeci mizerne poslove u stranci; Najzesci mobing svake vrste; shefove kao iz filmova iz doba komunizma, razne "strucnjake" koji vam sole pamet; i naravno sistematsko ispiranje mozga, usadjivanje ideologija i sve to trpite za lovu. U slucaju da ne dobijete mesto u nekom UO, dobicete posao u nekoj firmi i raditi DVA posla za jednu platu. Ili najgori slucaj, radicete kod njih svoj posao i dobijati pare na ruke (nista doprinosi, osiguranje i porezi) i jos ce da vas mrze sto moraju da vam daju te pare iz svog dzepa.

Kao firma, recunajte da ce vam platiti za posao samo ono sto uzmete u napred i vrlo retko ceo iznos, ako imate ugovor, onda je malo lakse, mozete da ih tuzite, ali necete se dobro provesti jer ce vam se kad tad osvetiti.
Savet: Recite uvek duplu cenu, pa im pola uzmite unapred, tako se jedino isplati, i uvek oni vama duguju nesto.
Podrazumevani trosak poslovanja je deo onome koji vam je posao ugovorio.

P.S.
Dobar radnik se uvek isplati. Pravi poslodavac ce se uvek truditi da tog radnika zadrzi, a one koji ne valjaju da ih odstrani... i to ce uvek tako biti.
Nije uvek gazda taj koji negativac (mada cesto jeste), treba malo misliti i da li sam ja uradio dovoljno ovaj mesec i koliko ja vredim firmi.
Ako mislite da vas gazda zeza ili ne postuje dovoljno, jednostavno put pod noge i trazite bolje. Ako se to ponovi nekoliko puta za redom...e onda se zamislite.
Ponavljam, radnika ima koliko hocete, onih dobrih ne bas toliko...
Zdrava firma(ona koja ima puno posla) ce se uvek truditi da te radnike zadrzi po svaku cenu!


[ Agnus Dei @ 05.11.2010. 00:37 ] @
Mozete diskutovati i ovde, pridruziti se stranici.

http://www.facebook.com/pages/...e.php?sk=group_163701686986737

http://www.facebook.com/pages/...a-posla/164503780238504?v=wall
[ mokelet @ 05.11.2010. 08:49 ] @
Citat:
Marko_L:pa mu reci da ako odradi više posla da će dobiti bonus od 1.000 evra, a ako ne odradi, da će 3 meseca raditi bez plate ili dobiti otkaz (naravno ne stvarno, nego eksperimentalno, o čemu ćeš ga kasnije obavestiti). Videćeš da će odraditi i više nego duplo posla.

Probaj da mu prisloniš pištolj na čelo i videćeš da će uraditi tri puta više. I to besplatno.

Vazda' smo bili veći katolici od pape.
[ Horvat @ 05.11.2010. 10:45 ] @
Citat:
Marko_L:  Izdvoji one koji kažu 100% ili jednog od njih, pa mu reci da ako odradi više posla da će dobiti bonus od 1.000 evra, a ako ne odradi, da će 3 meseca raditi bez plate ili dobiti otkaz (naravno ne stvarno, nego eksperimentalno, o čemu ćeš ga kasnije obavestiti). Videćeš da će odraditi i više nego duplo posla.


evo malo kulturnije da se izrazim

ovo ti je stvarno recept, boli glava
malo da ucenjujes radnika, ako ne plese (dovoljno brzo?) kako ti sviras - sut karta, ali u sali, ali to ce saznati tek kada se zavrsi svirka...

da mi takav uslov postavis (bilo ekpserimentalno, bilo stvarno) oterao bih te vec negde i dao odmah otkaz
to nije zdrava radnicka atmosfera

p.s. je l i onih 1000e bonusa "naravno ne stvarno"?
[ Shadowed @ 05.11.2010. 11:00 ] @
Promasio si poentu.
To nije bio savet kako poslovati vec princip "ako ne verujes probaj".
Ne postoji "100% davanje od sebe" jer to koliko neko moze varira tokom vremena a ono sto misli o tome koliko moze nije sinhronizovano sa stvarnim stanjem.
[ deerbeer @ 05.11.2010. 11:08 ] @
Svi pricaju koliko radnik kosta gazdu (plate , doprinosi, bonusi itd..) , a niko da kaze koliko radnik "zaradi" za gazdu ?
Pa bih voleo da cujem ..

[ Horvat @ 05.11.2010. 11:13 ] @
shadowed, savet kako probati,nije na mestu
u tome je stvar

da je izostavio kazneni deo, bilo bi ok, ovako, ni najmanje nije ok ucena


a abit je lepo rekao to sto se tice 100% davanja od sebe

mozes ti i 24h neprekidno raditi, pitanje je koliko dugo ;)
[ DaliborP @ 05.11.2010. 11:22 ] @
Citat:
Marko_L: Netačno. Radnik je taj koji bi trebalo da misli o stvarima koji se tiču njega ili bi barem trebalo da se tiču

A netacno je zbog...? Zato sto ti mislis da je tako :)
Citat:
A win-win-win situation što bi rekli Ameri.

Vi "mladi" u Srbiji previse drkate na neoliberalni kapitalizam. Jeste da je Srbija sjebano mesto ali ono sto vi hocete od nje i drustva da napravite je korak nazad, ne napred. Natrag u robovlasnistvo i feudalizam. Radi ili umri.
[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2010. 11:23 ] @
@deerbeer - I ja bih voleo da cujem koja ce kombinacija biti na loto-u sledeci put... pa niko da mi kaze.

Koliko radnik "zaradjuje za gazdu" mozes da utvrdis samo u vrlo jednostavnim sistemima gde taj radnik direktno proizvodi i prodaje nesto kao celinu gde je on najveci kontributor tome.

U iole komplikovanijem poslovnom okruzenju, direktno je potpuno nemoguce izracunati to sto ti trazis... Cist primer radi, eto taj developer je samo jedan u nizu drugih developera, dizajnera, prodavaca, marketing ljudi i sl... koji su ucestvovali u procesu od stvaranja proizvoda do procesa zamene tog proizvoda za novac.

Kako ces tacno proceniti koliki je "deo" tog radnika? Po liniji koda? Pa nije svaka linija koda podjednako bitna...

Po radnom satu? Pa nece moci ni tako - ni radni sati nisu jednako bitni u vrednosti nekog proizvoda.

Dakle nikako.

Zato se racunovodstvo ne bavi takvim iluzornim idejama vec samo onim stvarima koje se mogu izracunati i koje su korisne menadzerima i stakeholder-ima za odlucivanje sta dalje sa firmom.

Dakle, racunovodstvo ce ti dati fiksne i varijabilne troskove, kratkorocna i dugorocna potrazivanja, ROCE, EBIT, itd... sa kojima mozes da baratas, ali ti svakako nece dati odgovor "koliko ti ovaj radnik zaradjuje" vec te vrednosti mozes da iskoristis samo za znanje koliko te kosta razvoj i sta bi trebalo da radis sa time - dakle, najbolje dokle mozes da dodjes je prosek svih radnika u nekom delu firme...
[ deerbeer @ 05.11.2010. 12:02 ] @
Citat:

Koliko radnik "zaradjuje za gazdu" mozes da utvrdis samo u vrlo jednostavnim sistemima gde taj radnik direktno proizvodi i prodaje nesto kao celinu gde je on najveci kontributor tome.

U iole komplikovanijem poslovnom okruzenju, direktno je potpuno nemoguce izracunati to sto ti trazis... Cist primer radi, eto taj developer je samo jedan u nizu drugih developera, dizajnera, prodavaca, marketing ljudi i sl... koji su ucestvovali u procesu od stvaranja proizvoda do procesa zamene tog proizvoda za novac.

Kako ces tacno proceniti koliki je "deo" tog radnika? Po liniji koda? Pa nije svaka linija koda podjednako bitna...

Po radnom satu? Pa nece moci ni tako - ni radni sati nisu jednako bitni u vrednosti nekog proizvoda.

Dakle nikako.

Slazem da je tesko tacno odrediti cenu , ali ne moras toliko precizno da gledas na to.
Valjda poslodavac zna koliko je prosecnih plata svojih zaposlenih zaradio mesecno .
A druga stvar je to sto to u praksi niko od njih nece to da ti kaze dok za troskove zaposlenih dobijes tacno u paru :)

A to za velike sisteme (> 500 zaposlenih) vazi jedno pravilo :
90% ljudi rade na odrzavanju tog sistema a onih 10% donose profit :)[ plague @ 05.11.2010. 12:37 ] @
Nisam znao da odrzavanje sistema ne donosi profit. Mislim sto bi placao tih 90% podrsku/servis/testere, sta ima veze ako neko ima problema prilikom koriscenja tvog prozivoda, ili padne sajt, ili se ne testira proizvod i slicno.
Oni donose profit time sto zadrzavaju klijente otklanjajuci 1000 mogucih problema. Svi znamo kako su ljudi veoma tolerantni:

- Dobar dan, ne radi mi net vec 1h.
- Dobar dan, izvinjavamo se, net ce biti porpavljen u sledecih par dana, ipak moramo prvo da nadjemo ljude (posto nemamo podrsku) koji se razumeju u to i planiramo da otklonimo problem u sledecih 5 do 7 dana.
- Odlicno, ja se uplasio da necu morati da cekam mesec dana. Hvala puno, dovidjenja.

Mozda oni ne donose profit bukvalno, ali definitvno se trude da sprece da profit ne padne.

Citat:
deerbeer: Svi pricaju koliko radnik kosta gazdu (plate , doprinosi, bonusi itd..) , a niko da kaze koliko radnik "zaradi" za gazdu ?
Pa bih voleo da cujem ..

Ne znam koliko zaradjuje, ali da zaradjuje to je sigurno. Niko ne bi drzao radnika sa kojim gubi. To je protivno samim osnovama dobrog poslovanja i greska je poslodavca. Mozda gubi u trenutku zaposlenja, ali na neki odredjen period sigurno ne.
[ deerbeer @ 05.11.2010. 13:35 ] @
Citat:

Mozda oni ne donose profit bukvalno, ali definitvno se trude da sprece da profit ne padne.

Na to se i misli kad sam rekao "odrzavanje sistema" . Nije sija nego vrat .

Citat:

Ne znam koliko zaradjuje, ali da zaradjuje to je sigurno. Niko ne bi drzao radnika sa kojim gubi. To je protivno samim osnovama dobrog poslovanja i greska je poslodavca. Mozda gubi u trenutku zaposlenja, ali na neki odredjen period sigurno ne.

Gde sam ja to rekao da treba da radi sa gubitkom ?
Radi se o firmama koje ne isplacuju mizerne plate ( ne racunam samo IT sektor nego sve ) ,zakida se na doprinosima iitd a gazda uredno
prosipa pricu o velikim troskovima dok radnici rmbaju za njegovu novu mecku ili bmw-a i letovanje na maldivima .

Tacno je da niko nikog ne tera da radi za mizeriju ,das otkaz ako imas alternativu ali ovde nije to poenta ,
nego se ta njegova zarada se nikako ne spominje u bilo kakvom obliku i u bilo kakvom kontekstu price radnik/poslodavac.
ali zato se za radnika zna i bruto i neto i zdravstveno penziono , i topli obrok i kvm poslovnog prostora po radniku itd ...

A imas slucajeva gde prosecno radnici dobijaju 200E bruto platu a poslodavac neto zaradjuje 600 .(3:1)
E onda jbg firma ne ostvaruje dovoljno veliki profit i ne mozes da ocekujes vecu platu i to je ok.Ako ti se ne svidja ides u drugu .
Ok kapiram da se i taj odnos menja tj. profit firme nije konstanta u vremenu ali se i tu moze uzet prosek na godinu dana.

Zato bi taj odnos koji sam napomenuo i u proslom postu trebao simbolicki da posluzi da li je neko "izrabljivan" ili "realno" radi za te pare .[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2010. 14:03 ] @
Citat:
deerbeer
Valjda poslodavac zna koliko je prosecnih plata svojih zaposlenih zaradio mesecno .


Pa zna, ali koliko si "prosecnih plata" zaradio mesecno kao firma nije isto sto i "koliko mi je zaradio Pera Peric iz XYZ odeljenja".

Upravo je to poenta - menadzer firme ima racunovodstvene parametre koji su beleska toka novca ka i iz firme, i na osnovu njih koriguje strategiju zaposljavanja ako treba (recimo - ako su troskovi R&D-a veci od proseka u industriji), ali je sve to na nivou organizacionih / racunovodstvenih jedinica (timovi, odeljenja, divizije, itd...) - nikako na nivou individue.

Naravno da na kraju ako podelis prihode firme na broj radnika, ti prihodi moraju biti veci od plata, jer treba otplatiti i ostale troskove i jos u svemu tome napraviti profit sto je primarni razlog postojanja firme... ali sa tim nisi rekao nista, naravno da se mora zaraditi vise nego sto se isplati radnicima, inace cela prica ne bi imala nikakvog smisla.
[ ventura @ 05.11.2010. 14:16 ] @
Citat:
deerbeer
Valjda poslodavac zna koliko je prosecnih plata svojih zaposlenih zaradio mesecno .
A druga stvar je to sto to u praksi niko od njih nece to da ti kaze dok za troskove zaposlenih dobijes tacno u paru :)

U developerskim firmama koje prodaju servis (iliti software) 70-80% troškova firme su ustvari plate radnika. Ako sam te dobro razumeo, ako je u jednoj firmi prosečna plata 1.000 evra, a ima 15 zaposlenih, po nekoj tvojoj logici gazda zaradi više prosečnih plata po zaposlenom, odnosno 30-45 hiljada evra?

Voleo bih da upoznam takvog, da mu se lično naklonim i poduvam onu stvar jer je bog...

Globalno gledano, ako ti kao vlasnik firme ti pokriješ plate, troškove, investicije, i pored toga ti ostane 30% ti si bog.

To bi bilo da imaš firmu od 15 radnika, da prihoduješ 25.000 evra mesečno, daš na plate 15.000 evra, na ostale troškove 5.000 evra, to znači da si kralj kakvog nema jer ti je ostalo 5 hiljada zarade...

Da ne pričam o tome kada su softverski proizvodi u pitanju, da ti recimo godinu dana iz svog džepa plaćaš tu firmu, sa 0 evra mesečnih prihoda, pa spucaš 250 hiljada svoje love da bi mogao da zaradiš 5000 evra mesečno... Kad se stvari stave u taj kontekst, onda nije baš da je biti 'gazda' tako lako i poželjno, jer je taj za tih 250 hiljada evra mogao da kupi mnogo BMW-ova i mnogo puta da ode na te Maldive...
[ Marko_L @ 05.11.2010. 15:26 ] @
Citat:
Probaj da mu prisloniš pištolj na čelo i videćeš da će uraditi tri puta više. I to besplatno.

Tačno. Eto vidiš, neko radi i sa 30% kapaciteta. Upravo zato mislim da su bonusi dobra stvar kao motivacija. Mnogo su civilizovanije metode nego utoka, a radnik ne mora da radi besplatno, plus sam može da bira da li će da radi više i da se bori za bonus ili će i dalje da radih sa 30% kapaciteta.
Citat:
da je izostavio kazneni deo, bilo bi ok, ovako, ni najmanje nije ok ucena

Ne, to je samo jedan eksperiment, tipa skrivene kamere, eto čisto ako neko hoće u praksi da proveri da li sam u pravu. Može da se proba i na sebi, što da ne ili da mi veruje na reč ako neće ništa od toga... ja sam upravo na sebi i ustanovio da je tačno to o čemu pričam.
Citat:
a abit je lepo rekao to sto se tice 100% davanja od sebe

mozes ti i 24h neprekidno raditi, pitanje je koliko dugo ;)

A ko je i kada pomenuo 24h rada ili abitovih 14h ? Ja sam mislio na to da radiš normalnih 8-10 sati, ali da za to vreme uradiš više nego što bi uradio za 14h kada radiš manjim kapacitetom. Dakle, ako ti radiš 12h ili 14h ili 24h sa 30% kapaciteta, ti i dalje radiš sa 30% kapaciteta, a sa 100% kapaciteta možeš da radiš i 2h, nebitno. Znači, poenta je u produktivnosti po jedinici vremena, a ne samoj količini vremena. Nadam se da se sad razumemo. Dakle, postići više u svom trenutnom radnom vremenu.
Citat:
A netacno je zbog...? Zato sto ti mislis da je tako :)

Pa ako ti misliš da drugi treba umesto tebe da odlučuju šta ćeš da radiš sa svojim životom, svojim parama, svojom penzijom... to je tvoj problem. Ja bih ipak radije da ja za sebe odlučujem o tim stvarima.
Citat:
Vi "mladi" u Srbiji previse drkate na neoliberalni kapitalizam. Jeste da je Srbija sjebano mesto ali ono sto vi hocete od nje i drustva da napravite je korak nazad, ne napred. Natrag u robovlasnistvo i feudalizam. Radi ili umri.

Pa naravno da treba da bude "radi ili umri". Kako drugačije ? Jedan da radi, a vas 10 da se okačite njemu na grbaču i pijuckate pivo ispred dragstora od socijalne pomoći ? Liberalni kapitalizam ne bi odgovarao samo lenštinama i lezilebovićima. Ja, na primer, volim da radim i ne vidim ništa loše u tome. Jednostavno sam pažljivo birao čime ću da se bavim, uzeo sam u obzir šta mi se dopada, kakva je perspektiva tog posla i kada sam to iskristalisao, bacio sam se na učenje toga što sam odabrao, radio i za džabe samo da uletim u neki projekat i steknem iskustvo i danas radim posao koji volim i koji me ispunjava i kao radnik i kao preduzetnik. Neki bi rekli da imam sreće što radim posao koji volim, ali to nema veze sa srećom, već sa trudom i zalaganjem. Bilo je gomile trenutaka kada nije išlo i kada sam hteo da odustanem, ali nisam. E sad, šta je poenta svega ovoga ? Pa u tome da nije u redu da neko drugi ko ne želi da se trudi i zalaže, profitira od toga tako što će da se prijavi na socijalu jer nema posao i krcka moje pare. Zna se šta je socijala, oni koji nisu psihički i/ili fizički sposobn da rade, a svima ostalima treba da bude upravo tako kako si rekao "radi ili umri".
[ Marko_L @ 05.11.2010. 15:37 ] @
Citat:
A imas slucajeva gde prosecno radnici dobijaju 200E bruto platu a poslodavac neto zaradjuje 600 .(3:1)
E onda jbg firma ne ostvaruje dovoljno veliki profit i ne mozes da ocekujes vecu platu i to je ok.Ako ti se ne svidja ides u drugu .
Ok kapiram da se i taj odnos menja tj. profit firme nije konstanta u vremenu ali se i tu moze uzet prosek na godinu dana.

Zato bi taj odnos koji sam napomenuo i u proslom postu trebao simbolicki da posluzi da li je neko "izrabljivan" ili "realno" radi za te pare .

A kakve tačno veze ima sa radnikom to koliko firma zarađuje. Firma će uvek platiti radnika najmanje što može, a da to ne utiče na njegovu produktivnost i rezultate, što znači onoliko koliko mora. Pa ako je radnik zadovoljan sa 200 evra, a firma samo na njegovom radu zaradi 3000 evra, to nema nikakve veze sa tim radnikom, niti je to nekakvo izrabljivanje, a ako je nezadovoljan, tražiće veću platu, a ako zaista i vredi toliko koliko traži, sigurno će je i dobiti. Eventualno će dobiti i neki bonus kako bi i dalje ostao produktivan. Međutim ako je radnik zadovoljan platom, a jeste čim je pristao da radi za istu (platu inače ne određuje poslodavac, niti radnik, kako neki to pogrešno misle, već plata predstavlja dogovor između radnika i poslodavca), tu nema izrabljivanja.
[ DaliborP @ 05.11.2010. 15:46 ] @
Citat:
Marko_L: Pa ako ti misliš da drugi treba umesto tebe da odlučuju šta ćeš da radiš sa svojim životom, svojim parama, svojom penzijom... to je tvoj problem. Ja bih ipak radije da ja za sebe odlučujem o tim stvarima.

Niko tu nista ne "odlucuje" o tvojim parama. Cinjenica da je danas radniku zagarantovano uplacivanje socijalnog, penzionog i zdravstvenog od strane poslodavca je tekovina civilizacije a ne nekakav problem kao sto ga ti predstavljas. Imas iskrivljenu sliku slobode o kojoj pricas.

Ako toliko ne mozes da shvatis - onda ti imas problem.

Ti si izgleda puno gledao americke filmove pa mislis da treba ceo svet da se prikloni mocnom americkom sistemu gde oni koji imaju posao zive a oni koji nemaju spavaju u kartonskim kutijama. A ja bi rekao da nisi mrdnuo iz Srbije, bar sudeci po ovom sto pises. Jesi bio ti mozda u Indiji? Otidji malo do njih tamo pa reci onima sto spavaju na ulici kako treba da rade ili da umru umesto sto bi tebi mozda otkidali od socijale.

Rekoh ja, previse mladi u Srbiji drkaju na neoliberalni kapitalizam a ne znaju o cemu pricaju.
[ nemesis @ 05.11.2010. 16:18 ] @
nisu svi radnici isti, a nisu ni svi poslodavci isti ...
kad pristupish sa mentalitetom ``daj da sto manje radim``
onda tako i prodjesh ...[ Marko_L @ 05.11.2010. 18:25 ] @
Citat:
Niko tu nista ne "odlucuje" o tvojim parama. Cinjenica da je danas radniku zagarantovano uplacivanje socijalnog, penzionog i zdravstvenog od strane poslodavca je tekovina civilizacije a ne nekakav problem kao sto ga ti predstavljas. Imas iskrivljenu sliku slobode o kojoj pricas.

Ako toliko ne mozes da shvatis - onda ti imas problem.

Sve je to ok. Ja samo kažem da bi to trebalo da bude opciono. Ako hoćeš da ti firma sve to uplaćuje, a ti da ne razmišljaš, ok, tvoje pravo. S tim što bi i firmi trebalo da bude omogućeno da traži nadoknadu od tebe zato što troši radne sate knjigovodstva računajući umesto tebe porez i doprinose, što može recimo da se odbije od plate. I drugo, da sve te dažbine osim poreza budu opcione. Znači, da ti firma lepo isplati bruto iznos, a ti onda sračunaš porez, platiš, a ostatak raspodeliš onako kako ti misliš da treba, na osiguranje, na penziju, na štednju, itd.

Uostalom, kao da je sada nešto bitno drugačije. Onaj ko ne želi da čeka penziju, nego mu trebaju pare sada, jednostavno kaže gazdi da ga ne prijavljuje, nego da ga pusti da radi na crno i da mu da celu platu na ruke, a za to vreme se okači na biro da bi imao zdravstveno i super.
Citat:
Ti si izgleda puno gledao americke filmove pa mislis da treba ceo svet da se prikloni mocnom americkom sistemu gde oni koji imaju posao zive a oni koji nemaju spavaju u kartonskim kutijama. A ja bi rekao da nisi mrdnuo iz Srbije, bar sudeci po ovom sto pises. Jesi bio ti mozda u Indiji? Otidji malo do njih tamo pa reci onima sto spavaju na ulici kako treba da rade ili da umru umesto sto bi tebi mozda otkidali od socijale.

A šta je po tebi rešenje ? Da se ovima što rade zaračuna 90% poreza i da se od toga zbrinu oni koji nemaju posao ili neće da rade ? Pa ko će onda ostati da radi, svi će preći na socijalu. Ono što treba uraditi sa tim ljudima jeste pružiti im pomoć da se obrazuju, usavrše i zaposle, a ne da im se daje keš na ruke. Znači, ja nemam ništa protiv toga da se ljudima pomaže, daleko bilo, ali kada ko nema posao daš keš na ruke ni za šta, to su bačene pare, jer onda taj nikada neće ni raditi. Umesto toga, lepo se organizuju besplatne večernje škole, seminari, kursevi, savetnici pri traženju posla... i to je već ok da se plaća od mojih para i to ću uvek da podržim, ali izdržavanje lezilebovića neću. Tačka.
[ goran.mg @ 05.11.2010. 18:29 ] @
Citat:
Marko_LA ko je i kada pomenuo 24h rada ili abitovih 14h ? Ja sam mislio na to da radiš normalnih 8-10 sati, ali da za to vreme uradiš više nego što bi uradio za 14h kada radiš manjim kapacitetom. Dakle, ako ti radiš 12h ili 14h ili 24h sa 30% kapaciteta, ti i dalje radiš sa 30% kapaciteta, a sa 100% kapaciteta možeš da radiš i 2h, nebitno. Znači, poenta je u produktivnosti po jedinici vremena, a ne samoj količini vremena. Nadam se da se sad razumemo. Dakle, postići više u svom trenutnom radnom vremenu.


Normalno je da se radi 8 sati u nekim zemljama i manje. Neko je izracuano tako verovatno sa razlogom. Normalno je da se radnik stimulise za prekovremeni rad a to mu dodje 2 sata puta 20 i kusur dana... u pa to je jos jedna radna nedelja. Postoje firme gde se tako radi i svi zaposleni cuvaju svoje radno mesto kao malo vode na dlanu. Ni novac nije toliko bitan koliko ljudski odnos, mada odlicno leci nervozu :)
[ DaliborP @ 05.11.2010. 19:17 ] @
Citat:
Marko_L: S tim što bi i firmi trebalo da bude omogućeno da traži nadoknadu od tebe zato što troši radne sate knjigovodstva računajući umesto tebe porez i doprinose, što može recimo da se odbije od plate

Haha ti mora da se salis. Da firma naplati nadoknadu zbog knjigovodstva zbog obracuna poreza i doprinosa, ahahaha. Jeste, a mozda bi mogli da naplate upotrebu stola i stolice, mozda i krecenje kancelarija? Mogli bi radnici da dele racun za vodu, ipak svi je koriste? Da da mogla bi firma da ustedi na vise nacina....

Citat:
Umesto toga, lepo se organizuju besplatne večernje škole, seminari, kursevi, savetnici pri traženju posla... i to je već ok da se plaća od mojih para i to ću uvek da podržim, ali izdržavanje lezilebovića neću. Tačka.

O cemu ti pricas covece, u kojim ti oblacima zivis? Alo, zivis u Srbiji, ne u Svedskoj pa da imas prava da se zalis da neko zivi dobro ne radeci i na socijali. Znas li ti kolika je socijala u Srbiji?
Neverovatno, citam tvoje postove, kao da su prepisani sa stranih foruma. Mislim super je imati moderno misljenje i biti cool sa takvim razmisljanjem ali da neko u Srbiji se zali na neradnike i socijalu....WTF
[ negyxo @ 05.11.2010. 20:45 ] @
^Sve se suzdrzavam ali ne ide :)

Pa evo jedno prakticno pitanje - kada ce drzava Srbija priznati recimo privatno penzijsko osiguranje, da ne bude u fazonu, OK, placaj ti privatno ali drzavno je obavezno, isto vazi i za zdravstveno. Mislim, ja ne razumem ako nekom ne bode ovo oci onda nema sta da se prica.

Marko je ovde u pravu, ako nista drugo davati radnicima bruto bi imalo jedan dodatni efekat - psiholoski. Nema nista bolje nego kad coveku zavuces u ruku u dzep, da vidis kako se onda svi pitaju ko je na vlasti i sta radi... lepo mu das 500 evra, i onda dodje cika iz drzavne uprave i kaze daj 200, mmmmm, vec vidim vesele radnike. Ovako svi misle firma zakaida, malo placa... i jeste ima ih dosta malo placaju, ali da ne zaboravimo koliko i drzava uzme od tog istog radnika, a sta mu vrati nazad? Nije ovo neka demagoska prica, nego je ovo prica o osvescavanju, pitanja o kojima drzava ne zeli da prica.[ Agnus Dei @ 05.11.2010. 20:46 ] @
Dok dangubite pisuci postove koji nemaju vezu sa temom, pozabavite se ovakvim necim:

http://www.prevara.info/index....k=view&id=334&Itemid=7
http://www.prevara.info/index....sk=view&id=90&Itemid=7
http://www.prevara.info/index....k=view&id=339&Itemid=7
[ Agnus Dei @ 05.11.2010. 21:22 ] @
Sta je sa firmama/agencijama koje nude poslove na egzoticnim mestima (brodovi, lokacije sa ekstra visokim standardom....)? Zasto neupuceni ne bi bili upoznatim sa ovakvim nacinom prevara.
Ovo je jedan od primera, svako od vas bi mogao da navede neko iskusvo....
[ ventura @ 05.11.2010. 21:35 ] @
Citat:
andjelovic: Sta je sa firmama/agencijama koje nude poslove na egzoticnim mestima (brodovi, lokacije sa ekstra visokim standardom....)? Zasto neupuceni ne bi bili upoznatim sa ovakvim nacinom prevara.
Ovo je jedan od primera, svako od vas bi mogao da navede neko iskusvo....

To je bar no-brainer.

Svaka od tih agencija koja traži bilo kakav novac unapred, za bilo šta, je prevara.
[ rikelme @ 05.11.2010. 21:49 ] @
Citat:

@ventura
U developerskim firmama koje prodaju servis (iliti software) 70-80% troškova firme su ustvari plate radnika. Ako sam te dobro razumeo, ako je u jednoj firmi prosečna plata 1.000 evra, a ima 15 zaposlenih, po nekoj tvojoj logici gazda zaradi više prosečnih plata po zaposlenom, odnosno 30-45 hiljada evra?

Voleo bih da upoznam takvog, da mu se lično naklonim i poduvam onu stvar jer je bog...

Globalno gledano, ako ti kao vlasnik firme ti pokriješ plate, troškove, investicije, i pored toga ti ostane 30% ti si bog.

To bi bilo da imaš firmu od 15 radnika, da prihoduješ 25.000 evra mesečno, daš na plate 15.000 evra, na ostale troškove 5.000 evra, to znači da si kralj kakvog nema jer ti je ostalo 5 hiljada zarade...

Da ne pričam o tome kada su softverski proizvodi u pitanju, da ti recimo godinu dana iz svog džepa plaćaš tu firmu, sa 0 evra mesečnih prihoda, pa spucaš 250 hiljada svoje love da bi mogao da zaradiš 5000 evra mesečno... Kad se stvari stave u taj kontekst, onda nije baš da je biti 'gazda' tako lako i poželjno, jer je taj za tih 250 hiljada evra mogao da kupi mnogo BMW-ova i mnogo puta da ode na te Maldive...

Ako ti uložiš svojih 250.000 u izradu software-a to je onda tvoj software, tj u tvom vlasništvu. Ti si ocenio da je vredno uložiti u takav proizvod tolku lovu i rizikovao. Kada se taj proizvod napravi, ti ćeš ga prodati, izdavati ili na neki treći način ponuditi tržištu i sva zarada pripada tebi a ne tvojim zaposlenima. A ta zarada je sigurno veća od 5.000e (pogotovo ako pričamo o stolovima za poker, rulet ili drugu kazino opremu... razumemo se nas dvojica).

Druga stvar je ako ti radiš neki proizvod (software za drugu kompaniju) koja te plaća po milestone-ovima. Tada ti deo tog novca podeliš radnicima (tih 15.000e mesečno što si pomenuo) i tada tebi ostane 5.000e. Taj software nije tvoje vlasništvo i kada se njegov razvoj završi ti od njega nemaš zaradu (možda neko održavanje i sl, ali da ne računamo to).

Znači nisi baš bio do kraja korektan u odbrani svoje pozicije kao poslodavca.
[ ventura @ 05.11.2010. 22:28 ] @
@rikelme: Kakve sad veze imaju kace sa kiselim kupusom i softver?

Ja pričam ovde o mesečnoj zaradi. Dakle plate + troškovi, pri čemu su ti plate najveći deo troškova... Ako još treba da investiraš u softver, to je još gora situacija po poslodavca... Ali u svakom slučaju ako su ti trškovi 20.000 evra mesečno, a ti prihoduješ 25 hiljada, odnosno ostane ti 5 čisto ti si kao poslodavac super prošao... Međutim ovde se provlači neko nakaradno razmišljanje da ako poslodavac ima 20 hiljada mesečnog troška on može da zaradi bez problema 30-40 hiljada evra, što je nenormalno... Da je neko u stanju da konstantno zarađuje takve cifre na to ulaganje, taj bi brzo postao veći od Gates-a...

Bez obzira na to da li je poslodavac investirao u sopstveni softver, ili samo pruža outsourcing usluge, taj isti poslodavac svakog meseca mora da stvori faktura više nego što su mu troškovi, u suprotnom mora da namiruje iz svog džepa.. Radnik je tu da odradi svojih 8 sati dnevno, i ne razmišlja da li ima posla ili nema, već dobija svoju platu svakog meseca i to je to. Naravno da poslodavac mora nešto i da zaradi, ali daleko je to od nekih nerealno basnoslovnih suma sa kojima pojedini ovde barataju..

[ rikelme @ 06.11.2010. 00:06 ] @
@ventura

Ili ja nisam dobro razumeo tvoj post gde si kao primer dao tvoje ulaganje u razvoj software-a u visini od 250.000e, ili ti mene. Ja se slažem sa tobom da poslodavac ima mnogo više obaveza (u opštem slučaju) nego radnik koji radi 8 sati dnevno i platu dobija svakog 1. i da je sasvim normalno da zbog toga i ima veća primanja. Hteo sam samo da prokomentarišem da ako već sam ulažeš u razvoj nekog software-a, on je tvoje vlasništvo i ne možeš to da porediš sa slučajem kada razvijaš za nekog drugog za neku mesečnu nadoknadu od koje plaćaš radnike i ostale troškove (žalosno je ali tako je - radnici, tj ljudi se sve više tretiraju kao i svaki drugi resurs: voda, struja... a sve manje kao ljudi) i da ostatak stavljaš sebi u džep. Njega možeš mnogo više da naplatiš kasnije (ako je ideja bila dobra) ili pak da ti investicija propadne. Veći rizik - veća zarada.
[ ventura @ 06.11.2010. 00:30 ] @
Pogrešno si nešto protumačio, ja sam samo dao primer investicije od 250 hiljada i mesečnih prihoda od 25 hiljada...

I upravo je poenta u tome, što je veći rizik, to je veća zarada (bar bi tako trebalo)... Ali opet ponavljam, ni blizu tih 200-300% profitnih margina koje se spominju ovde na forumu...
[ Ivan Dimkovic @ 06.11.2010. 14:43 ] @
Citat:
rikelme
. i da je sasvim normalno da zbog toga i ima veća primanja


Err... sta to tacno znaci "veca primanja" ?

Uzmimo firmu sa 100 ljudi, tu imas 60 developera, 30 marketing/it support/sales/ stagod ljudi, i 10 ljudi u menadzmentu npr....

Ta firma je u vlasnistvu investitora, obicno ne jednog vec grupe koja je ulozila svoju lovu. Svih ovih 100 ljudi prima platu (znaci, rizik 0 - samo treba da rade ono sto im pise u ugovorima), dok investitori ocekuju neki profit kad se svi troskovi odbiju od prihoda.

Taj profit je uvek neki % u odnosu na ulozeno, mora biti veci od bankarske kamate inace nikome ne bi bilo isplativo da ulaze lovu bilo gde druge, ali kada se uproseci na sva njihova ulaganja od kojih je gomila neuspesno, ROI sumnjam da je puno veci od 10% godisnje. 15-20% i ti si vrlo vrlo srecan covek, a postoje neki dokazi da neces moci da ubijas prosek industrije na duze vreme od 5 godina....

U svakom slucaju, ROI je funkcija povratka na ulozen kapital.

Ti kao radnik ne ulazes kapital, vec svoj rad - i za to dobijas nadoknadu, to je sasvim drugacija vrsta nadoknade od spekulativnog ulaganja, gde postoje rizici koje ti kao radnik nemas.

Ako zelis takvu vrstu zarade, onda ustedis pare i krenes i sam da ulazes u akcije, fondove, ili direktno u firme koje su u startup fazi.
[ BluesRocker @ 06.11.2010. 17:48 ] @
Kao što radnik ne bi voleo da mu plata kasni po nekoliko meseci jer "gazda" nije uspeo da naplati neki posao, tako isto nema pravo da traži učešće u profitu. Ako već neko hoće da učestvuje u riziku, to se onda tako definiše u startu - plata je manja od prosečne ali radnik dobija određen broj akcija u startupu pa ako firmi krene i njemu će.
[ deerbeer @ 06.11.2010. 18:40 ] @
Citat:
@ventura
developerskim firmama koje prodaju servis (iliti software) 70-80% troškova firme su ustvari plate radnika. Ako sam te dobro razumeo, ako je u jednoj firmi prosečna plata 1.000 evra, a ima 15 zaposlenih, po nekoj tvojoj logici gazda zaradi više prosečnih plata po zaposlenom, odnosno 30-45 hiljada evra?

Voleo bih da upoznam takvog, da mu se lično naklonim i poduvam onu stvar jer je bog...

Globalno gledano, ako ti kao vlasnik firme ti pokriješ plate, troškove, investicije, i pored toga ti ostane 30% ti si bog.


Pogresno si me skapirao . Ali da ti pojasnim na ovom tvom primeru

Citat:

To bi bilo da imaš firmu od 15 radnika, da prihoduješ 25.000 evra mesečno, daš na plate 15.000 evra, na ostale troškove 5.000 evra, to znači da si kralj kakvog nema jer ti je ostalo 5 hiljada zarade...

Dao si 15000 E na 15 radnika u proseku je to 1000 E po radniku .
Zaradio si 5000 E . Odnos je 5:1 - tvojih 5000 i 1000 po jednom radniku u proseku po tebi veoma povoljan ,a ne kao sto si mislio da visestruko zaradi na plati svakog radnika.Citat:

Da ne pričam o tome kada su softverski proizvodi u pitanju, da ti recimo godinu dana iz svog džepa plaćaš tu firmu, sa 0 evra mesečnih prihoda, pa spucaš 250 hiljada svoje love da bi mogao da zaradiš 5000 evra mesečno... Kad se stvari stave u taj kontekst, onda nije baš da je biti 'gazda' tako lako i poželjno, jer je taj za tih 250 hiljada evra mogao da kupi mnogo BMW-ova i mnogo puta da ode na te Maldive...

Taman posla da je lako. Nemoj pogresno da me shvatis . Ja se divim nekim ljudima kako opstaju u ovoj banana zemlji i da budu u legalnim vodama ,
ali isto tako me nerviraju novopecene bahate gazde koje izigravaju ovde feudalizam .

Zato sam spomenuo da bih i voleo da cujem koje su to realne cifre od neke normalne zarade bas iz iskustva nekog poslodavca kao sto ti .

[ Agnus Dei @ 08.11.2010. 00:54 ] @
Britannica School - konkurs za radni mesto operatera otvoren non stop, bar godinu dana unazad. Zasto?
Traze savrsenu osobu za platu od 20k dinara...
[ srdjan_m @ 08.11.2010. 07:47 ] @
Misliš na Britannica ili Britanicca School (ona što obećava znanje engleskog jezika već posle 3 nedelje, a pri tome im je sam naziv škole pogrešan -:)) ?
[ Shadowed @ 08.11.2010. 07:47 ] @
Treba obratiti paznju da li je Britannica ili Britanicca, posto postoji i ova druga koja je meni ostavila utisak blazeg oblika zarka radosavljevica.
[ rikelme @ 08.11.2010. 17:41 ] @
Citat:

Ivan Dimković:
Ako zelis takvu vrstu zarade, onda ustedis pare i krenes i sam da ulazes u akcije, fondove, ili direktno u firme koje su u startup fazi.

Ti ode daleko na zapad... Ja pričam o tipičnom srpskom privatnom preduzeću (pogotovo ako ima do 100 zaposlenih) u kojem je direktor ujedno i vlasnik (ili suvlasnik sa nekim ko je sa njim uložio lovu). Oni i jesu uštedeli lovu i uložili ih svoje novootvorene firme - ja baš o takvim slučajevima i govorim.

[Ovu poruku je menjao rikelme dana 08.11.2010. u 19:11 GMT+1]
[ Agnus Dei @ 27.12.2010. 20:27 ] @
Google doc za one koji su spremni da svojim skromnim doprinosom, podelom informacijama pomognu nekome:
https://docs.google.com/docume...bopWWVlxxhjHVdDZMk/edit?hl=en#

Pozivam one koji su navodili svoje primere i iskustva da ih dodaju i u postavljeni dokument.
[ miloshzorica @ 01.01.2011. 21:18 ] @
@marko bili tako neki industrijalisti kao ti, pa dobili po p i c k i na prvomajskim demonstracijama. ljudi su ti najbitniji asset i o njima posebno moras da vodis racuna. ti bi ih tretirao kao potrosnu robu ili zaprezne volove. cisto sumnjam da bi tvoja firma s takvim zaposlenima pravila softver koji klijenti koriste

@ventura pa i u najludjoj outsourcing varijanti ako imas marginu 30%, ti si kralj. margina od 20% u sw development je super. ja pojma nemam sto oni misle da mi zaradjujemo 3-4x vise nego sto platimo programere. ukoliko tu jos imas trosak kupovine assets i proizvoda od drugih firmi, subcontractors, isplacivanja procenta investitorima, margina je jos manja


ljudi... shvatite da su medjuljudski odnosi iznad svega, kao i radna atmosfera. nakon sto si zadovoljio egzistencionalne potrebe, lova pada u drugi plan. tebi kao preduzetniku-poslodavcu i tvojim zaposlenima. fantasticna su mi mesta gde se uporedo neguju najvece gluposti iz komunizma i neoliberalnog kapitalizma.
[ miloshzorica @ 01.01.2011. 21:25 ] @
kada je u pitanju odnos poslodavac-zaposleni, neki minimalni standardi se moraju ispostovati, radi zastire svih strana. jedan od tih standarda je i da ti kao poslodavac zaposlenom uplacujes zdravstveno osiguranje, penziono, unemployment insurance. ko nece to da placa, neka radi freelance ili otvori firmu, pa neka placa manje ili koristi alternative.

ukoliko niste znali, vecina ljudi radi da bi zivela a ne zive da bi radili. ako se izuzmu geeks, kreativci, naucnici, sportisti i preduzetnici, you are not your job.
[ Shadowed @ 01.01.2011. 23:55 ] @
Pogresno vam je napisano u onom word fajlu. Tj. napisano je ispravno, ali nije to ta firma :)
Britanicca je firma, ne (kako je ispravno) Britannica.
[ NIKOLA_NIS @ 12.02.2011. 00:13 ] @
Pre par dana su me zvali iz firme Fiat automobili Srbija u Kragujevcu i pozvali me na testiranje u njihovoj fabrici sledece nedelje. Da li neko zna nesta o tome kakvo je to testiranje i uopste bilo sta o ovoj fabrici blize iz iskustva i kakav bi to posao mogao da bude s obzirom da sam dipl. inz. elektrotehnike? Naime slabo je odradjena njihova prezentacija na internetu. Naravno da je Fiat velika kompanija koju ne treba izbegavati, ali je ovo najbliza tema onom sto mi treba, a nisam hteo da zapocinjem novu.
[ Ninočka @ 08.03.2011. 19:22 ] @
Citat:
NIKOLA_NIS: Pre par dana su me zvali iz firme Fiat automobili Srbija u Kragujevcu i pozvali me na testiranje u njihovoj fabrici sledece nedelje. Da li neko zna nesta o tome kakvo je to testiranje i uopste bilo sta o ovoj fabrici blize iz iskustva i kakav bi to posao mogao da bude s obzirom da sam dipl. inz. elektrotehnike? Naime slabo je odradjena njihova prezentacija na internetu. Naravno da je Fiat velika kompanija koju ne treba izbegavati, ali je ovo najbliza tema onom sto mi treba, a nisam hteo da zapocinjem novu.


I mene su zvali iz Fiat-a na testiranje. Možeš li mi reci nešto o tom testiranju?
[ milosivkovic @ 03.07.2013. 09:49 ] @
Citat:
srdjan_m:
Misliš na Britannica ili Britanicca School (ona što obećava znanje engleskog jezika već posle 3 nedelje, a pri tome im je sam naziv škole pogrešan -:)) ?


hahahha ja sam se uvek pitao koja je fora sa Britanicca umesto Britannica kako se inace zove i ona enciklopedija. Ja verujem da je neki marketinski trik, tipa lakse cemo upamtiti ako je pogresno. Ja mislim da je to bas dobar potez...
[ Qler01 @ 09.11.2013. 08:37 ] @
Treba dobro videti stvari. Jedno je razgovor drugo zivi rad. Cim primetite nesto frustrirajuce, znajte da ce to i vas snaci. Dakle izbegavanje firmi gde se ima produzena ruka od strane nekog od zaposlenih.
[ drmartinovic1961 @ 26.02.2018. 18:27 ] @
Hawryla Investment d.o.o. Beograd.
Firma koja se oglasava vec duze vreme,adresa Makedonska 30,prvi sprat za sada.Pisano inspekciji rada,prijavljivani,oni koji su nas poslusali do sada uklonili su njihove oglase.Traze bukvalno sve i svasta od hostesa,promoterki,menadzere,uvek mlade devojke.U praznoj kancelariji Vas doceka balava,polu pismena doticna Irena koja ja zaduzena za obavljanje razgovora.Prica je mozda iskusnijim devojkama jasna,lako je povezati i otkriti o cemu se radi.Poslali smo jedan lazan CV ali pravu devojku koja ce otkriti o cemu se radi.Uslovi rada nejasni,lokacija tajna :shock: :shock: :shock:???Znam da ce vecina reci ne bi tako nesto prisatala ni jedna normalna devojka,medjutim pisem Vam ovo da bi i ona druga polovina,koja cuje visinu plate od 1000 eura,pristane na obuku u Poljskoj (ni jedan ugostiteljski lanac trenutno ne postoji na teritoriji cele zemlje)a ponekad je to i Grcka.Odgovor da dodjete na razgovor dobijate odmah sledeceg dana.S obzirom da smo vlasnici lokala na istom spratu,zanimalo nas je o cemu je rec,niko ne zeli od njih da komunicira ,devojke podvode,uvek su mladje,ne toliko dobro obucene,profilom odgovaraju na decu koja se hvataju za poslednju slamku..Pisem Vam kao majka dvoje dece u moje i ime mog supruga koji smo na pitanje upuceno kolegama,obezbedjenju trznog centra i slicno da nam objasne sta se desava i gde je tu zakon,gde je policija-dobili odgovor da gledamo svoja posla i da je tako bolje.Zato apelujem na svu omladinu da dobro zapamte ovo ime firme koja ce verovatno uskoro i pobeci sa adrese i ko zna gde se locirati..ponekad se pitam da li je dobro ipak uzeti pravdu u svoje ruke...