[ parmin @ 16.01.2011. 06:51 ] @
Trnu mi šake samo noću dok spavam i to me probudi. Probudim se i na momenat ne osećam šaku. Malo se oporavim, okrenem na drugu stranu, ali ponovo počinje, posle čini mi se par desetina minuta.
[ Branko Santo @ 16.01.2011. 07:14 ] @
Obe sake ili samo jedna?

Imas li rucni sat?

Spavas li na toj strani pa mozda lezis na ruci?
[ Pirossi @ 16.01.2011. 10:29 ] @
Citat:
parmin: Trnu mi šake samo noću dok spavam i to me probudi. Probudim se i na momenat ne osećam šaku. Malo se oporavim, okrenem na drugu stranu, ali ponovo počinje, posle čini mi se par desetina minuta.

pravac kod neurologa.
[ X Files @ 16.01.2011. 11:20 ] @
Ja sam imao problem sa trnjenjem od vrha malog prsta šake (koga sam jedva osecao) pa sve do lakta. Ali ne celom povrsinom, vec vise kao neka zila koja prolazi tom putanjom.

Uzrok - nisko postavljena stolica, podlaktica koja je na ivici radnog stola 10+ sati dnevno.Ipak, poslusaj prehodnika - pravac kod neurologa.
[ Kovacevic Vladimir @ 16.01.2011. 11:38 ] @
Za ljude u starijim godinama, to je normalno, uslovno rečeno.

Pre neurologa, može se regulisati pravilnija cirkulacija krvotoka ili nekim od million lekova, koji se danas prodaju u Apotekama...pa do korigovanja ležećeg položaja sa jednim dodatkom jastuka.
Znači, malo uzdignuti položaj gornjeg dela tela, usmeriće krvotok "slobodnim padom" u šake.

Probaj...pa ako nema poboljšanja/promene, onda savet prethodnika.

Pozdrav
[ strba @ 16.01.2011. 12:05 ] @
Neurolog definitivno i u koliko Vam ne spomene snimanje glave i vrata na magnetnoj rezonanci insistirajte.

Pozdrav
[ modus_ponens @ 16.01.2011. 12:05 ] @
Svakako posjetiti neurologa. Mogucih uzroka ima vise, od onih kod kojih nije potrebno nista da se radi, do nekih ozbiljnijih. Meni najvise lici na sindrom karpalnog tunela:
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12837
Moguce je da ce biti dovoljno korigovati neke navike (stav pri sjedenju i sl.). Ako je ovo u pitanju, onda se ne radi o krvotoku, vec o izazivanju pritiska na nerve koji smanjuje njihovu "provodnost", pa to izaziva razlicite osjecaje, od potpune obamrlosti do trnjenja. Moze da zahvata samo prste, ali nerijetko i sake, pa i ruke do lakta i do ramena.

Moze naravno da bude da ovo nije uzrok, tako da svakako treba potraziti strucno misljenje (ako kod neurologa, onda bar kod ljekara opste prakse).

[ Ivan Dimkovic @ 16.01.2011. 13:53 ] @
+1 za savet "pravac kod neurologa" - taj simptom moze biti izazvan sasvim bezazlenim stvarima, ali moze biti i znak nekih stvari koje zahtevaju hitnu lekarsku paznju. Iako je najverovatnije ono prvo, zbog ozbiljnosti drugih mogucnosti ih sto pre treba eliminisati.
[ fanfon @ 16.01.2011. 14:09 ] @
Meni se desavalo da tokom spavanja podmetnem nesvesno ruku pod jastuk. Rezultat-kad se probudim ne osecam je par minuta dok se cirkulacija ne uspostavi. Onda sam se naterao da spavam na ledjima i prestalo je.
[ glackop @ 16.01.2011. 17:34 ] @
Necete pogresiti odlaskom kod neurologa on ce vas uputiti na pravo mesto.Iz price nekih mojih prijatelja kao iz vase ja mislim da ce vas poslati reumatologu posto imate simtome hronicne reume,ako test bude pozitivan onda je to.U svakom slucaju nema potrebe da brinete takav simtom ne ukazuje na neku ozbiljnu bolest.


P.S.Ovo ne spada u Mad zone kao ni u Nauku,pa ponovo apelujem za otvaranje foruma >MEDICINA<
[ parmin @ 28.01.2011. 19:02 ] @
Mislim da sam pronašao razlog. Malo duže sedenje za kompjuterom i stolica koju sam imao, pukla je, skršio sam se, ali se nisam povredio, nego sam uzeo stolicu iz kuhinje, koja je neadekvatna i zbog položaja tela i ruke, došlo je do trnjena ruke. Već nekoliko dana mi ne trnu ruke. U svakom slučaju, možda će vaši odgovori nekome koristiti. Hvala.