[ masterm92 @ 01.04.2011. 15:02 ] @
Na fakultetu sam dobio username za dzabe microsoftove programe(akademske ) e sad, posto se mojoj majci pokvario notebook, a recovery disk nije radio, skinuo sam lepo XP pro sa sajta, dobio serial, i instalirao. Problem je u tome sto je kompjuter ustvari firmino vlasnistvo... Iz firme nemaju problema s tim, samo dok je legalno... Taj kompjuter se ne koristi za pravljenje nekih proizvoda, na njemu se jednostavno stampaju dokumenti... Posto su iz firme culi da ce da bude neka provera softvera rekli su mi da se raspitam... Da li moram da uninstaliram taj XP, ili moze da ostane sve dok ne probam nesto da prodam napravljeno pomocu njega? Hocu da kazem, da li je legalno ovako, ili nije?
[ madcama @ 01.04.2011. 17:06 ] @
Evo kako ja gledam na to. Taj racunar je u vlasnistvu nekog preduzeca. Preduzece ga je kupilo i dalo svom radniku na koriscenje zato sto se predpostavlja da ce tako podici efikasnost radnika. Samim tim ostvarice vecu dobit. Licenca koju ima taj Xp je sa akademske okvire, dakle u nacelu neprofitabilne. Da podvucem, mislim da preduzece moze (i treba) biti kaznjeno jer koristi operativni sistem koji je namenjen za nekomecijalnu upotrebu. Ipak procitak EULA-u i vidi da li tvoja majka moze da koristi taj os na poslovnom racunaru. Sa druge strane to preduzece bi trebalo kazniti zbog lenjosti njihovog IT osoblja koje prepusta odrzavanja racunarskih sistema clanoviam porodica zaposlenih.
[ maksvel @ 01.04.2011. 19:18 ] @
MSDNAA program predviđa korišćenje softvera od strane studenata i nastavnog osoblja, kao i na fakultetskim računarima, dok god je to u neprofitne svrhe (edukacija). Svaka varijacija je kršenje MSDNAA ugovora.
E, sad, firma bi trebalo da ima račune, nalepnice i sl. Ako imaju takođe neki MSDN subscription, onda teško da će neko proveravati (ne znam da li to uopšte može) da li je na tom konkretnom laptopu Windows iz tog kontigenta ili iz nekog drugog (MSDNAA u ovom slučaju).
[ masterm92 @ 03.04.2011. 16:07 ] @
Ma nemaju oni pojma o IT-ju To je mala firma koja nema direktne veze sa informacionom tehnologijom cak i u najsirim oblicima... Mojoj majci je trebao taj kompjuter pa mi se ucinilo kao dobra ideja. Ali pretpostavljam da je logicno da ako je licenca iskljucivo za ucenje a koristi se u poslovne svrhe to je neko krsenje prava. Lepo cu to da uninstaliram i da instaliram Linux, ili, ako se iz firme isprse(cisto sumnjam )da instaliram novu verziju XP-a... Izgleda da, po EULI, mene treba da kazne Razlog vise