[ milosicko @ 02.04.2011. 23:03 ] @
Postovani,nedavno sam skinuo open source program (Project Management Software) pisan u PHP-u. Na naslovnoj stranici ovog software-a je njihov logo koji vodi ka njihovom sajtu i samo jedna login forma.

Mene interesuje nekoliko stvari:

1) da li ovakav software moze da se postavi na svoj sajt (tj. na hosting)?

2) da li mogu izbaciti njihov logo i staviti moj logo iznad login forme jer mislim da je nekako logicno da na mom sajtu stoji moj logo? Da li pri tom moram negde imati njihov link,baner ili sl.?

3) da li imam pravo menjati taj open source software i prilagoditi ga svojim potrebama (na primer ja sam u njihov sistem dodao valute sto ranije nije bilo moguce,takodje sam modifikovao neke admin privilegije itd.)?

Ne razumem se mnogo u te pravne stvari a hteo bih da sve propise ispostujem,pa nemojte zameriti ako su pitanja neadekvatna (tj. glupa :) )

Hvala unapred na odgovorima.
[ Goran Rakić @ 02.04.2011. 23:07 ] @
Koja tačno licenca je u pitanju?
[ milosicko @ 02.04.2011. 23:19 ] @
Open Source (GPL)
Current Release: 0.6.5
Date: August 26, 2010

Ovo sam dobio uz software:
http://rapidshare.com/files/455621044/license.txt
[ mulaz @ 02.04.2011. 23:40 ] @
Ako je GPL, onda smes sve to.
[ milosicko @ 03.04.2011. 09:09 ] @
Hvala na odgovoru. Ako ima drugacijih misljenja molim vas pisite.

Ipak nisam dobio odgovor na pitanje dali treba da imam negde link prema njihovom sajtu s'obzirom da trenutno njihov logo vodi ka njihovom sajtu.

Drugim recima,sta je ono sto ja ne smem da radim sa ovim software-om? Predpostavljam da ne smem da ga prodajem kao svoj proizvod a da sve ono sto je za moje potrebe mogu da menjam.
[ Časlav Ilić @ 03.04.2011. 10:00 ] @
Citat:
milosicko: Drugim recima,sta je ono sto ja ne smem da radim sa ovim software-om? Predpostavljam da ne smem da ga prodajem kao svoj proizvod a da sve ono sto je za moje potrebe mogu da menjam.


Smeš da uradiš sve što si gore pitao. Ne smeš da uradiš dve stvari: ako nekome drugome daš svoju izmenjenu verziju ne smeš da promeniš licencu (tj. uslove korišćenja; dakle i on može da menja tvoju verziju, i dalje je širi) i ne smeš da ukloniš podatke o nosiocima autorskih prava i licenciranju iz datoteka (obično stoje pri vrhu; ali možeš sebe da dopišeš). Ako bi i pored ove dve stvari koje ne smeš ipak našao načina da zaradiš na svojoj izmenjenoj verziji („prodaješ kao svoj proizvod“ šta god to značilo), to je potpuno dozvoljeno.
[ Goran Rakić @ 03.04.2011. 10:05 ] @
Ne smeš ni da tvrdiš da si ti autor, ali nemaš obavezu da ih reklamiraš ako ne želiš.
[ milosicko @ 03.04.2011. 10:19 ] @
Sad mi je dosta jasnije. Ne nameravam da prodajem to niti da zaradjujem prodajom ni bilo sta slicno(treba mi samo project management software za moje projekte i da klijenti mogu da prate projekte tj. dokle se stiglo sa radom).
Gledao sam fajlove,nema nigde nista u komentarima sto bi govorilo da su oni autori,mada kazem,ne nameravam da prodajem taj software. Mene je samo bunilo to sto je njihov logo na naslovnoj stranici,koja sadrzi samo logo i login formu i taj logo vodi ka njihovom sajtu.
Uklonicu onda njihov logo,postaviti svoj i podesicu ga da vodi na moj homepage.Hvala svima na pomoci.