[ Cyberghost @ 09.02.2004. 20:38 ] @
Treba mi knjiga za programiranje mikrokontrolera, gde se takve knjige mogu naci kod nas ili na internetu???


Hvala
[ salec @ 10.02.2004. 12:54 ] @
http://www.mikroelektronika.co.yu/ - prodaje nekoliko knjiga na spskom.

Ako znaš engleski i umeš da koristiš pretraživač, ne bi trebao da imaš problema da pronađeš na internetu brdo literature, pre svega na stranicama proizvođača mikrokontrolera
[ Dejan Lozanovic @ 10.02.2004. 13:12 ] @
To sve u sustini zavisi koji mikrokontorler koristis i od kog proizvodjaca. U principu za svaki mikrokontrole proizvodjac je dao na engleskom knjizicu (u PDF-u) od stotinjak strana. Primera radi atmelovi AVR-ovi imaju na njihovom sajtu dokumentaciju primera radi at90s8535 imas ovde http://www.atmel.com/dyn/general/tech_doc.asp?doc_id=7260

isto tako poseti sajt www.avrfreaks.net tamo ces naci dosta materijala. A isto tako i C kompajler ako ti je sa njim lakse raditi umesto da se spustas na sirovi asembler, gcc dosta dobro generise kod tako da jednostavno skoro i da nema razlike od tvog rucnog koda i kompajlerovog jedino je razlika vreme koje ces utrositi na programiranje.
[ skywallker_nis @ 27.05.2007. 00:31 ] @
Citat:
salechttp://www.mikroelektronika.co.yu/ - prodaje nekoliko knjiga na spskom.

Ako znaš engleski i umeš da koristiš pretraživač, ne bi trebao da imaš problema da pronađeš na internetu brdo literature, pre svega na stranicama proizvođača mikrokontrolera


Bas lepo <Ako znas engleski>. a ako neko nezna sta onda.

Kako god prinudeni smo da u svakom pogledu zaostajemo za svetom (Amerika engleska...)
Da bi mi nesto naucili moramo Prvo da naucimo engleski, pa onda ostalo ili moramo da platimo njigu nekom uglavnom losem prevodiocu koje se u vecini slucajeva i ne razume u ono sto prevodi, ali u svakom slucaju ako hoces nesto da naucis moras dobro da platis.
Nisam pristalica piraterije, ali kada je nauka u pitanju mora se popustiti.
[ Stojan Trifunovic @ 24.08.2007. 22:43 ] @
Citat:
skywallker_nis: moramo da platimo njigu nekom uglavnom losem prevodiocu koje se u vecini slucajeva i ne razume u ono sto prevodi, ali u svakom slucaju ako hoces nesto da naucis moras dobro da platis.


Proveri free uputstvo za PIC sa mog sajta, i hvala na (de)konstruktivnoj kritici! Ima dovoljno toga i na nasem jeziku. A ukoliko ti toliko smeta trzisna politika, probaj i ti sam da napises nesto, i da ga das za dz!
[ todorva @ 05.09.2007. 13:54 ] @
Najbolja nasa do sada izasla knjiga je od profesora V. Milanovica "Programiranje mikrokontrolera PicBasic-om" koju sam ja nabavio pre nekoliko dana. Knjiga sadrzi obilje prakticnih primera sa vecim brojem primera na USB portu uz primenu PIC18F2550 mikrokontrolera i podrsku u VB i Delphi-u. Najinteresantnije je sto je u knjizi dat led displej 7x48 kolona kao i nacin njegovog programiranja sto je tesko naci i na Internetu. Pored ostalog dat je program AC korektora mreznog napona kao i kola sa mikrokontrolerom za kontrolu punjenja akumulatora.
[ vladabajic @ 09.09.2007. 12:15 ] @
jel ima negde u ns da se kupi ova knjiga???
mene zanima i nesto o jeziku c. mislim da u picbasicu ne moze ozbiljno da se radi.

trifunivicu, nije ti lose ovo uputstvo!!!
napravi nesto i za c!!!
salim se... u kom jeziku uglavnom radis? osim u asm...
[ Stojan Trifunovic @ 09.09.2007. 14:37 ] @
Bih ja, samo prvo da naucim C.
Radim samo u assembleru. Nije se mnogo izmenio jos od starog dobrog C64 debeljka. Zato mi se toliko i sviđa.
[ vladabajic @ 11.09.2007. 15:52 ] @
ja sam jos uvek na pocetku i radio sam neke projekte u picbasicu.
sada bih da idem korak napred i da radim neke ozbiljnije stvari...
stariji kazu, radi u asembleru, najbolje je iskoristenje kontrolera. ali to je do zla boga sporo...
mladji opet kazu radi u c-u ili mikrobasicu, posto sada u picevima ima memorije na pretek...
a ja ne mogu da se odlucim.
da li za asembler postoje gotove petlje i rutine odnosno biblioteke, npr. za display, tastaturu, adc, eeprom itd.
to bi u mnogome pojednostavilo upotrebu ovog prog.jezika ako sam ja to dobro shvatio...
i ako ima gde bi se tako nesto moglo naci?
poz
[ Stojan Trifunovic @ 11.09.2007. 22:15 ] @
A ko te tera da se odlučuješ? Radi sa jezicima koji ti odgovaraju. Basic je veliku popularnost stekao upravo zbog gotovih softverskih rutina i primera za često korišćen hardver (LCD displej, multiplex LED, A/D konverzija, merenje temperature...). Na taj način posao programera sastoji se skoro isključivo od povezivanja gotovih softverskih rutina. Ne kažem da je ovo loše (a svakako jeste brže), ali trebali bi disassemblirati kod ovakvih programa! Kakvog tu smeća nema. Na stranu velicina programa. Uglavnom se ima dovoljno memorije. Brzina mu je bar za oko 20% manja!

C je popularan jer je popularan. Onima koji znaju C na kompjuterima, neće biti problem da se prebace na PIC. Još bolje, mogu adaptirati programe pisane za potpuno drugačije mikrokontrolere, pa čak i mikroprocesore. Jednostavno, univerzalan je i portabilan.

Neki kompromis mogao bi napraviti razvojem celog ili delova programa u Basicu, a zatim njihovim disassembliranjem i sređivanjem u Assembleru. Program pisan u bilo kom jeziku možes lako prevesti u assemblerski kod. Tu mogucnost ima jedino assembler.

Profesionalci uglavnom imaju svoje sopstvene proverene rutine (bez obzira koji programski jezik koristili) koje samo ubace u odgovarajući program. Pri tome im nije bitno koji PIC koriste. PORTB je PORTB na SVIM mikrokontrolerima. Na taj način smanjuju vreme potrebno za razvoj programa, povećavaju njegovu pouzdanost (zbog već proverenog koda) a pri tome ne gube ama baš ništa. Ni u brzini, ni u veličini programa.

Do ovih rutina, teško da ceš doći. Razvijaj i adaptiraj svoje. Najviše ti u tom poslu mogu pomoći gotovi primeri sa interneta, Datasheetovi mikrokontrolera, Disassembler i poznavanje osnovnih softversko - hardverskih tehnika. Pri tome ne mislim samo na PIC. SVI mikrokontroleri imaju skoro istu strukturu ulaza / izlaza.

Inače Microchipova Maestro aplikacija (free sa Microchipovog sajta, mislim da ide i uz MPLAB paket) ima par gotovih rutina za PIC u C i u Assembleru.

Da! Zamalo da zaboravim. C i Assembler su preko Microchipovog MPLAB paketa potpuno free.

[Ovu poruku je menjao Stojan Trifunovic dana 11.09.2007. u 23:27 GMT+1]
[ vladabajic @ 19.09.2007. 19:12 ] @
pregledao sam malo ovu maestro aplikaciju i steta je sto nisu napravili jos biblioteka!!!
jel ima ovoga jos negde...???
[ Stojan Trifunovic @ 19.09.2007. 22:36 ] @
Nema. Ali zato je tu internet i disassembler.