[ neb @ 06.04.2011. 20:07 ] @
Da li klasican mali transformator moze da posluzi kao induktor.

Klasican transformator sastoji od primarnog i sekundarnog kalema obavijenih oko jezgra.

Da li transformator moze da se poveze u kolo da radi kao induktor tj. da u kolu bude povezan samo jedan od kalemova primarni ili sekundarni a da drugi kalem ostane ne povezan.

Slika
[ enaB @ 06.04.2011. 20:26 ] @
Možeš da ga vežeš kako hoćeš, ništa te ne sprečava.
[ neb @ 07.04.2011. 10:41 ] @
Ovo pitanje sam postavio jer sam pocetnik u elektronici pa sam video da je to moguce uraditi prema nekim clancima na internetu.

Da li isti transformator mogu da vezem kao induktor metodom koju sam pomenuo u prvoj poruci gore sa tim da isti transformator povezem na izvor jednosmernog napona od +12V i masu.

U tom slucaju predpostavljam da bih morao da ga povezem na neko prekidacko kolo koje bi vrsilo kontinualan prekid dolaznog napona i struje iz izvora recimo od 0 do +12V u odredjenom vremenskom intervalu.

Koliko sam procitao iz knjiga transformator kao uredjaj je pravljen da radi iskljucivo u rezimu naizmenicnog napona i struje.

Negde sam procitao i koliko sam shvatio transformator moze da radi pod jednosmernim naponom i strujom samo u tzv. prekidackom kolu.

U ovom slucaju kada u primarni kalem dodje jednosmeran napon na sekundaru se takodje javlja skok napona u trenutnom (malom) vremenskom intervalu. Taj skok napona je moguce izmeriti putem voltmetra. Da bi ovaj efekat bio kontinualan potrebno je transformator vezati na neko prekidacko kolo.

U suprotnom u koliko bi transformator bio povezan na jednosmeran DC izvor napona i struje kontinualno (bez prekida) na suprotnom kalemu se ne bi javljao napon dok bi se isti primarni kalem zagrevao i postojala bi cak mogucnost da se isti kalem spali

Ako sam negde pogresio neka me neko ispravi.
[ djura63 @ 07.04.2011. 15:54 ] @
To je indukcioni kalem iliti, u narodu poznatiji kao, bobina.
[ neb @ 18.04.2011. 17:09 ] @
Kao pocetnik u elektrotehnici ovo pitanje sam postavio sa zeljom da transformator eventualno iskoristim kao induktor s obzirom da isti uredjaj jeste indukcioni kalem u svojoj osnovnoj funkciji.

Da li postoji ikakvo ogranicenje u pogledu koristenja samog transformatora kao induktora umesto indukcionog kalema ili je sustinski sve jedno?