[ owim @ 22.05.2011. 09:24 ] @
Nekada sam svoja dnevna dešavanja beležio na papirićima tokom dana: brojeve telefona raznih servisa, ToDo listu, podsetnik, rezultate zvanja oglasa, kratke crte sa poslovnog razgovora... -- dakle sve.

Od kako koristim Gmail to činim tako što otvorim novi mail koji nemam nameru da pošaljem već ga večno pohranim u Drafts i popunim subject da bih se kasnije snašao, recimo "idejni tekst za članak", "ljudi koji mi se javili na oglas", "recept za supu", "plan za vikend", "parametri lokalne mreže", "PIN i ID za US viza aplikaciju"... -- beleške svih vrsta.

Evo kako izgleda moje Gmail stablo, gde se vidi 500+ poruka u Drafts folderu:Koliko je to pametno? Lično mi je najlakše jer je:
- Gmail stalno otvoren
- Stavi autosave na 3 min
- Mogu da pišem duge tekstove, ubacujem slike
- mogu da koristim RTF (bold, italic...)
- mogu da pretražujem po subjectu i/ili sadržaju teksta i datumu

Međutim, to nije namena Gmail Drafts foldera! Pravi, stvarni draftovi se izgube u desetinama beležaka; desilo se da sam nekad prevideo da treba da ih završim i pošaljem (draft-ovi za slanje, ne draft-ovi kao stalna beleška koja ne mrda).

Ima li alternative?


Google Notepad
Citat:
Google recently stopped development on Notebook, which means it is no longer being improved upon or open to sign-ups by new users.

If you're visiting notebook for the first time, instead try exploring other Google products that are still supported. For example, if you're trying to jot down some quick notes or create a document that you can share with others, check out Google Docs.

If you're an existing Google Notebook user - don't worry! You can still access all your notebooks and data from www.google.com/notebook

Probao sam Notepad, mođe da se upiše subject, dozvoljava RTF, može postojati više beležnica, svaki unos može da ima više tagova zarad pretraživanja. Nema opcija Insert Picture, ali može da se zalepi slika. Hm, koliko ima smisla ostati na nečemu što se više ne razvija?


Google Docs

Probao i Google Docs, koji ovde predlažu, tamo se Label zove Collection, može da se napravi više "beležnica" i svega drugog. To je praktično Word-style editor, tako da može RTF, ubacivanje slika, sve živo.

Videli ste šta sam radio, šta su alternative. Prešao sam magičnu brojku od 500 Gmail Drafs unosa. Šta mi savetujete da uradim? VELIKO HVALA!


P.S.
Probao sam malo da koristim Google Doc u ove svrhe, sporije mi ide nego sa Gmail Drafts, jer svaki novi dokumnet postavi u glavni folder pa moram ručno da mu dodelim labelu i da kažem da se ne pojavljuje u glavnom folderu, što se kod Gmail Drafts-a podrazumeva. Bilo bi super kada bih Gmail Drafts moga da premestim, tj. dodelim neku drugu labelu i to ostane u Gmail-u i dalje (što nije moguće, jer Drafts su Drafts).
[ bojan_bozovic @ 22.05.2011. 09:36 ] @
Iskreno, samo ti možeš da znaš šta ti radi pos'o, pa tako, isprobaj sve i onda odluči... A Google Notepad ne bi me čudilo ni da ugase posle nekog vremena.
[ enthusy @ 22.05.2011. 10:38 ] @
Ja za te svrhe intenzivno koristim Google Notebook. Verujem im da su prestali sa razvojem, ali onaj deo gde kažu da GN više nije dostupan za nove korisnike uopšte nije tačan. Sve to piše već duže vreme (skoro dve i po godine), ali i danas kada otvorite novi Gmail nalog i odete na Google Notebook, moćićete da ga koristite. Zameram im jedino što nema "insert picture" i to je sve. Ni ne moraju ništa više da razvijaju. Poenta beležnice i jeste da ne bude kao Google Docs nego da bude takva da mi dozvoli brzo dodavanja beleški upisivanjem, prevlačenjem na Bookmarklet, a naročito upisivanjem sa mobilnog telefona. Korišćenje Google Notebook, kao i Google Calendar Quick Add sa mobilnog telefona je sve što mi je potrebno da se organizujem.
Citat:
bojan_bozovic:...A Google Notepad ne bi me čudilo ni da ugase posle nekog vremena.

Ne osporavam ovo, ali i ako se to desi, Google vam sigurno neće pobrisati podatke nego će ih recimo eksportovati u Google Docs.
[ owim @ 22.05.2011. 10:43 ] @
HVALA!

Dakle, savet je da migriram na Goole Notepad? Tamo mi sve odgovara, jedino što nema "insert picture" jer često stavljam slike. Ali i tu postoji rešenje, da selektujem sliku na nekom sajtu (ne kao url, već je označim mišem i kliknem Copy) i pejstujem je kao sliku (ne kao URL u Add Picture). Zaobilazno.

E, sad, kako da prebacim 500 Gmail Drafts beležaka u Notepad?


Edit: možda možete da mi pomognete oko ovoga.

[Ovu poruku je menjao owim dana 22.05.2011. u 11:56 GMT+1]
[ radredidisciplina @ 22.05.2011. 11:11 ] @
Ne bih preporucio google notepad, to ce kad tad ugasiti a tebi treba
servis koji ce raditi godinama, u kome ce ispravljati bagove,
unapredjivati ga itd.
Google Docs is here to stay.
[ stil @ 22.05.2011. 11:32 ] @
Možda

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100304135833AAvq7tn

Nije Google ali ...
[ owim @ 22.05.2011. 12:01 ] @
Yahoo Notebook nije to, nema RTF, ne mogu slike, očerupan je. Konačno, koristim Gugl servise na svim uređajima, pa i na mobu, te bih voleo da bude Gugl.

Nema šta Google Docs, here I come! BTW, kako da prenesem ovih 500 Gmail draftova-beležaka koja imam u Google Docs?
[ radredidisciplina @ 22.05.2011. 12:16 ] @
Evo ti dva nacina, na primer:

1. Instaliraj Thunderbird, podesi ga za IMAP pristup gmail-u. Instaliraj
ImportExportTools add-on za Thunderbird. Sa njim mozes snimiti sve
mailove u obliku fajlova na svoj disk. Potom koristi Google Docs upload.

2. Idi u gmail settings / labs. Ukljuci "Create a Document" dodatak iz
google labs-a. Onda mozes draftove jedan po jedan da prebacis u google
docs. Ne znam da li moze vise odjednom, probaj.
[ owim @ 22.05.2011. 12:56 ] @
Citat:
radredidisciplina:Idi u gmail settings / labs. Ukljuci "Create a Document" dodatak iz google labs-a. Onda mozes draftove jedan po jedan da prebacis u google docs. Ne znam da li moze vise odjednom, probaj.

To! Hvala!
Uradio sam ovo. U Docs može da se prenese jedan thread (ne može da se selektuje više). Prenosi se ceo thread, odnosno jedna poruka ako thread ima jednu poruku. Može se preneti iz Inbox-a, Sent Items, iz poruka koje su označene labelama, pa čak iz Drafts-a. Radi!
BTW, u početku nije hteo da prenosi iz Drafts-a, javljao:
Citat:
Google Docs has encountered a server error. If reloading the page doesn't help, please contact us.

Nešto kasnije je dopustio. Prenese slike, sve. Uostalom, Gmail dokumenti su RTF, nema razloga da se bilo šta izgubi pri prenosu u Docs.

Izvestiću za neko vreme kada budem preneo većinu dokumenata.

Na žalost, iz OpereMini sa moba da pristupim Google Docs, ali ne mogu da vidim ni jedan Docs dokument (sadržaj), niti da pišem.
[ stevan_nk @ 22.05.2011. 15:44 ] @
Ja sam prekjuče počeo da koristim Google Docs , i koristiću ga ko još dugo vremena ! Odličan je , ima autosave ,eto juče mi je nestala struja kad sam nešto pisao ali sve je ostalo sačuvano :)
Ima osnovne funkcije Word-a i šta ćeš više :) M$ Word sam koristio samo kad baš moram a Google Docs koristim iz zadovoljstva .
[ Brodoplovac @ 22.05.2011. 16:25 ] @
http://notebook.zoho.com/
http://www.simpletext.ws/
http://www.evernote.com/
http://springpadit.com
[ stevan_nk @ 22.05.2011. 16:57 ] @
http://stevy.iz.rs/2011/05/google-docs/
[ mr. ako @ 23.05.2011. 11:42 ] @
Ne radim bas potpuno isto, but I hear yo' pain... -Moras prelomiti.

Ne znam kako belezis i sta belezis, naravno, ali iz svog iskustva - tebi je potrebno pre svega, pre izbora platforme i sistema, jedno veliko spremanje! A kasnije i sistematizacija.

Imati 500 beleski je besmisleno, jer to onda vise nisu beleske vec nepregledno smece. Ne smem da tvrdim, naravno, ali isto iz licnog iskustva, od tih nekih 500 draftova, polovina vise nisu vazni ili su zastareli, a cetvrtina je uradjena ili se odustalo od realizacije. Preostalih 125 se moze svesti na jos razumniji broj ukoliko bi ih merge-ovao po logicnoj pripadnosti ili temetskoj povezanosti. I tako bi dobio malo funkcionalniju brojku svojih beleski i To Do listu sveo na razumnu duzinu.

Drafts ne volim da koristim za te stvari, osim za ono cemu je namenjeno, a to su nedovrseni mailovi. Bas iz razloga da ne bih dosao u slicnu situaciju kao i ti... Do pre par (~5) godina sam se borio sa hrpom papirica (koji su se gomilali ispod tastature toliko da je pocinjala da se klacka ), kasnije i uporedo sa tim sam zatrpavao Notes i Drafts u mobilnom, a tu su i beleske u Notepadu u Win...

Sve to sam sveo na bukvalno par zabeleski u mobilnom, a sve ostalo u Notepadu... tacnije dva notepada, jedan TEMP drugi TO DO. Prvi sluzi za stvari koje cu odmah odraditi, u toku dana ili najkasnije sutra. Temp Notepad mi je uvek otvoren, cak sam ga stavio u startup da se podize sa Winom... sta god da pastujem obavezno sledi Ctrl+S. Nadje se ponekad tu i dobri stari papiric ako me je mrzelo da kuckam u mob ili mi je hemijska bila pri ruci i bilo je hitno... ali to izbegavam u principu.

Takodje koristim i FireFox Bookmarks Toolbar (ipak u browseru provodim dosta vremena kad sam za kompom) gde su mi bookmarci organizovani po folderima i tamo, izmedju ostalih, imam jedan TEMP folder gde prevlacim tabove tj. sajtove/linkove koji su mi u tom trenutku bitni.

Naravno, sve gledam da rascicstim i da ne odugovlacim bespotrebno, pa tako ne dolazi do pretrpavanja.

Korisitim i WebSMS, ukoliko je nesto previse dugacko ili kompikovano za zapisivanje u mob, a potrebno mi je tamo... pa samom sebi posaljem poruku.

Izbegavam da se oslanjam na Internet servise, jer ne zelim da znam kako izgleda to kada nema Intereneta ili Web servis ne radi, a beleske su mi potrebne...


Pre svega, mislim da ti je resenje redovno precrtavanje uradjenog/nebitnog/zastarelog i odrzavanje listi i spiskova preglednim i up-to-date.Poz,
Marko

[Ovu poruku je menjao mr. ako dana 23.05.2011. u 13:17 GMT+1]
[ owim @ 23.05.2011. 13:25 ] @
Potpuno se slažem da je 500 beleški u draftovima -- glupost. Zašto baš Gmail drafts? Jedina stvar (do sada) koja mi je uvek bila otvorena na svakom računaru. Pričam telefonom, neko mi izdiktira broj, upišem ga tu jer je najbrže, stavim neki subject. Par dana kasnije, nešto što bi išlo pod isti subject upišem kao novi entry. Upravo kako ne bi trebalo, a ide i preko 2 godine unazad, 3/4 pojma nemam šta je. Zapravo, sve bi mogla da bude i "froncla" u jednom fajlu.

Hteo bih nešto čemu uvek mogu da pristupim -- cloud servis. Gmail Docs su super, kao i Notepad. Postoji gomila aplikacija koje "pomažu u pravljenju beležaka", što kao ektenzije za FF ili Chrome, ili web-sajtovi.

@Brodplovac, jesi probao nešto od ovoga? Čuo sam za Evernote.
[ mr. ako @ 23.05.2011. 15:53 ] @
Tebi bi onda bilo najbolje da nadjes neki alat za sinhronizaciju pa napravis trougao comp <-> cloud <-> mob... oslanjati se samo na cloud tj. uvek prisutnu Internet konekciju nije bas sigurno resenje.

Btw, ukljuci bar, ako nisi dosad, opciju Offline Gmail, pa ces sve te silne Draftove imati u lokalu, u slucaju da ti pukne Net.
[ vlada1970 @ 24.05.2011. 01:45 ] @
Sto kaze mr.ako, mozda bi mogao da iskoristis dropbox kao aplikaciju za sinhronizovanje.

A inace, ja koristim pastebin, i imam i na firefoxu i na chrome-u add-ons i ekstenziju za pastebin, i automatski sve sto zapisem, bude sacuvano u mom nalogu za pastebin. Jedino slike nisu opcija.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/pastebincom/