[ Morel @ 26.05.2011. 00:26 ] @
Molim vas za pomoc i sugestiju. Dakle stvar je sledeca: na kuci su mi radjeni izravnavajuci slojevi, medjutim, majstori su u izravnavajuce slojeve stavili stiropor i preko samo cementnu kosuljicu bez ikakvog armiranja, dakle mrezicu nisu stavljali uopste, sad treba da radim parket, ali na nekim mestima vidim da je cementna kosuljica popucala, plasim se da je razlog tome to sto nije bilo nikakvog armiranja, pa ako jos stavim parket preko i namestaj na parket ne smem ni da zamislim sta ce tek da se desi ako se ona ispod usled tih tezina izmrvi i ispuca dalje :(
Da li su moji strahovi opravdani, i sta mi predlazete? Dal da pre parketa sve skinem i sve ispocetka, ovog puta kako treba sa boljim majstorima, ili mozda ne moram to da radim nego moze neko jeftinije resenje? Ako neko zna o ovome ili je imao, video ili cuo za slicna iskustva bilo bi mi od velike pomoci. Hvala unapred!

Morel
[ milovanmaric @ 26.05.2011. 07:38 ] @
Koliko debeo stiropor, presovan ili ne? Onda koliki je sloj te cementne kosuljice?
[ Hattalasat @ 26.05.2011. 09:09 ] @
Povadi beton pa opet,ali armiraj ....ako je kosuljica ispod 3 cm mozes da koristis SIKA vlakna ....
Stiropor ispod kosuljice imam i ja , austrothermov protiv udarne buke, i meni je ispucala kosuljica ali ne zbog stiropora vec kretena "majstora" koji armaturu nisu povlacili u gornji sloj vec je ostala da lezi na stiroporu tj najlonu i beton nije ni uhvatio mrezu..... a kosuljica preko 5 cm ....ispucala posle par meseci i sad i ja moram kao i ti ;-)

Znaci , naravoucenije je : NE ostavljati majstore ni minut same , gledati da mreza ostane u gornjem sloju betona , dodati SIKA vlakna....i mora da bude OK . Ne mogu sada da nadjem sliku da vidis kako ne treba tj kako je kod mene bilo .

edit : nasao sliku[Ovu poruku je menjao Hattalasat dana 26.05.2011. u 10:21 GMT+1]
[ Java Beograd @ 26.05.2011. 09:24 ] @
Možda će neki građevinski inženjer da me ispravi, ali koliko se ja razumem, armatura i treba da bude u donjem sloju. Beton je po svojoj strukturi otporan na pritisak ali ne i na istezanje. Kod pritiska na košuljicu odozgo, donji deo ima tendenciju istezanja, a gornji ima tendenciju sabijanja. Stoga armatura u donjem delu savršeno obavlja posao.

Pukotina u košuljuci ima raznih: trivijalnih i onih opasnih. Već je bilo rasprava, na ovom podforumu, da li koristiti stirodur ili stiropor. Ja sam postavio stirodur, koji je mnogo otpornijina pritisak, i armaturnu mrežu u donjem sloju, i sve pukotine koje su bile vidljive na košuljici, pre postavljanja podne obloge bile su tek površinske, a funkcionalnost košuljice nije dovedena u pitanje.

@Morel
Stvarno je nezahvalno savetovati te.
Ako su:
- pukotine ozbiljne, brojne, velike i duboke, tj. ako je košuljica relativno tanka (oko 2 cm) a stiropor nedovoljne čvrstoće bolje je da na vreme popraviš stvar

Ako su:
- pukotine male i plitke, tj. ako je košuljica relativno debela (5 cm i više) a stiropor visoke čvrstoće onda stvar i nije alarmantna.

U prilogu je kako je kod mene urađeno.
[ Hattalasat @ 26.05.2011. 10:13 ] @
Ne secam se od prosle godine ,ali mislim da armatura treba da bude u gornjem sloju kosuljice tj prvoj " trecini" sloja. Za stiropor sam proveravao jedno stotinak puta i svuda od fabrike do arhitekti podatak isti : Austrotherm T1000 stiropor trpi lagano do 1 Tonu po kvm. a T650 trpi 650 Kg. i nikakvih problema nema ispod kosuljice , cak ni u fabrickim halama . Stirodur kao izolacija za buku je najlosije resenje ,ali ako se postavlja zbog toplotne izolacije ili necega drugog ,onda ok.
[ deki77 @ 26.05.2011. 11:24 ] @
Mreza i treba da bude kao na slici sto je postavio Java.
Nije moguce na nalivenu kosuljicu stavljati armiranu mrezu.Jer treba sve lepo i savrseno da se uklopi.Zamisite da radite podno grejanje na sta bi to licilo.U tvom slucaju ili je kosuljica mala ili nije materijal kako treba.Znaci manje je neceg.
Kosuljica ispod 5-8cm zaboravi.I ono 5cm je pod lupom.Uglavnom za manje prostorije i manje opterecenje.
Za kosuljice koristite Estrich(mada ne znam da li ima jos kod nas da se kupi cena je 3€/40kg)gotov beton.
[ Hattalasat @ 26.05.2011. 11:44 ] @
Niko nije govorio o postavljanju mreze na gotovu kosuljicu vec o pripremi pre "nalivanja" betona .
[ Java Beograd @ 26.05.2011. 13:07 ] @
Kao što rekoh, neki građevinac statičar će me možda ispraviti, ali sile koje se ljavljaju na betonskoj košuljici, ispod koje je stiropor/stirodur su kao ove na slici:
[att_img]

Crveno - sila koja deluje na košuljicu spolja (udarac ili pritisak). Hipotetička pukotina je ispod tačke delovanja sile
Zeleno - reakcija košuljice
Plavo - sile u samoj košuljici. Gore su sile sabijanja, koje beton i te kako dobro trpi. Dole su sile istezanja na koje je svaki beton izuzetno neotporan, pa se stoga armira.

Dakle, armatura ide u donji sloj

[ Java Beograd @ 26.05.2011. 13:10 ] @
U ovom primeru je kako se radi betonska ploča za balkon. Tu su sile istezanja na gornjem delu ploče, pa se i armatura (braon linija) postavlja u gornjem delu.
[att_img]
[ Morel @ 26.05.2011. 18:51 ] @
U izravnavajuci sloj su stavili 3cm kompresovan stiropor i oko 4cm kosuljice (osim u kuhinji gde je kosuljica malo deblja, da bi kad se stave keramicke plocice bilo ravno u nivou sa parketom u dnevnoj sobi i trpezariji), evo postavicu i slike kako izgledaju te pukotine, a pod njima osecam kao blago lupanje, bas sam na mukama pomagajte.

Na prvoj slici se vidi pukotina ispod koje se cuje "lupanje", i vidi se prelazak iz trpezarije u kuhinju (razlika u nivou kosuljice):
Na drugoj slici je pukotina ispod koje se nista jos uvek ne cuje, pa moguce da je rec samo o prslini:
[Ovu poruku je menjao Morel dana 26.05.2011. u 20:17 GMT+1]
[ Hattalasat @ 26.05.2011. 19:55 ] @
Na prvoj slici imas dilataciju i pukotine. Dilatacija izmedju prostorija je ok i potrebna je a ovo sto je ispucalo...sve ce vise , kod mene je isto tako krenulo .

citiram @Bane

Citat:

Najučinkovitiji materijali za izradu plivajuće mase su ploče od mineralnih ili organskih vlakana, kao na primer ploče od mineralne vune gustine 75-100 kg/m3 ili od pamučnih vlakana. Iako relativno stišjive, ovakve ploče bez problema podnose opterećenja od ljudi i nameštaja u kućama i stanovima, a zbog njihove dobre zvukoizolacione moći dovoljna debljina plivajuće mase od ovakvih materijala iznosi 1-2 cm, posmatrano u pritisnutom stanju.

Još jedan materijal namenjen zvučnoj izolaciji podova je elasticifirani stiropor. On se odlikuje za nijansu slabijom izolacionom moći od vlaknastih materijala, tako da je preporučena minimalna debljina plivajuće mase od ovog materijala 2 cm. Zbog svoje male stišljivosti, elastificirani stiropor je nezamenljiv kod podova koji trpe veliko opterećenje (do 1000 kg/m2, npr. podovi u industrijskim radionicama), ali se nesmetano može ugrađivati i u podove stambenih objekata.

Ekspandirani polistiren (običan stiropor) i ekstrudirani polistiren (stirodur) nisu materijali čije se korišćenje preporučuje za zaštitu od zvuka. Iako su veoma porozni, ovi materijali su kruti i samim tim loši zvukoizolatori. Oni svoju pravu primenu nalaze pri termoizolaciji objekata.Inace za armaturu sam proverio , u pravu si, treba da bude na 1/3 ali donjem delu. Znaci ako je kosuljica recimo debela 6 cm , armatura treba biti na oko 2 cm od najlona.... u idealnom slucaju .
[ bakara @ 26.05.2011. 20:38 ] @
@Morel

Ovo na slikama nije nista strasno...sta si ocekivao da bude bez ijedne pukotine?
[ deki77 @ 26.05.2011. 20:40 ] @
kod ovakih spiceva uvek se zasece,napravi prorez da ne bi pucalo.Nesto kao u obliku slova "V".Verujem da su ovo neki strucnjaci radili pa neznaju da se to prvo uci kada se izliva kosuljica..
[ milovanmaric @ 26.05.2011. 21:38 ] @
Citat:
Morel: U izravnavajuci sloj su stavili 3cm kompresovan stiropor i oko 4cm kosuljice (osim u kuhinji gde je kosuljica malo deblja, da bi kad se stave keramicke plocice bilo ravno u nivou sa parketom u dnevnoj sobi i trpezariji), evo postavicu i slike kako izgledaju te pukotine, a pod njima osecam kao blago lupanje, bas sam na mukama pomagajte.

Na prvoj slici se vidi pukotina ispod koje se cuje "lupanje", i vidi se prelazak iz trpezarije u kuhinju (razlika u nivou kosuljice):
Na drugoj slici je pukotina ispod koje se nista jos uvek ne cuje, pa moguce da je rec samo o prslini:
[Ovu poruku je menjao Morel dana 26.05.2011. u 20:17 GMT+1]


Ovo gde se cuje "lupanje", moze da bude da je podloga na kojoj lezi taj stiropor malo neravna, te to "zvoni" kad naidjes preko toga ili kad kuckas na tom mestu, u odnosu na mesto gde stiropor lezi malo bolje.

Ja se licno ne bih mnogo razmisljao, ako sumnjam da je to lose, otvorio bih ga odmah i otlonio sumnju, ipak bolje sad nego kad stavim parket. Ako ipak nemam velikih sumnja, onda nebih se vise na to osvrtao, vec bi krenuo u drugu etapu.

Sad na tebi je da odlucis, potpuno je nezahvalno da ti mi predlozimo pa da budemo krivi ako nesto ne bude potaman, ipak je to tvoj pod, parket i naravno novac, te moras na kraju ti da odlucis.

Ako su ti majstori sve drugo uradili dobro, ne verujem da su bas isfuserili onda samo tu, pre ce biti da je to nus pojava neravne ploce na kojoj lezi stiropor, te se to usled prelaska preko toga, i "disanja" samog poda pojavila puktina.
[ Morel @ 26.05.2011. 22:13 ] @
Citat:
milovanmaric: Sad na tebi je da odlucis, potpuno je nezahvalno da ti mi predlozimo pa da budemo krivi ako nesto ne bude potaman, ipak je to tvoj pod, parket i naravno novac, te moras na kraju ti da odlucis.


Stvar je u tome, da je meni jasno da bi najsigurnije resenje bilo da sve to porusim i ovoga puta uradim kako treba, ali sve se nekako nadam da cu da cujem od nekog da je imao slicnu situaciju i njegov ishod. Naravno da ako i izaberem pogresno necu nikoga da krivim, ja cak vise sebe krivim nego te majstore sto su pogresno odradili posao, jer trebalo je da se dobro raspitam sta i kako treba pre nego sto angazujem majstore, a ne da mislim da majstori sve znaju, i da prepustim njima da rade kako oni misle da treba :(

Svaka ideja je dobro dosla, a ja cu da izvagam i da odradim na kraju kako mora.

Hvala i pozdrav!
[ Java Beograd @ 27.05.2011. 07:38 ] @
Meni lično, prva slika deluje prilično "ružno". Kao da je popucalo tačno prema tablama stiropora !