[ fade @ 10.07.2011. 12:01 ] @
Dakle, na jednom delu bih želeo zameniti ogradu. Ništa specijalno, metalni stubovi u betonu, na njih vezana obična žica.
Zanima me koliki razmak između stubova bih trebao da stavim.
Sveukupno, biće oko 120 metara, od toga imam žicu na 55 metara.
Zanima me okvirna cena svega ovoga, pa ću sada izneti šta mi tačno treba.
Dakle, moram kupiti oko 70-ak metara žice, trebaće mi stubovi za svih 120 metara.
Obični stubići, metalni, sa plastičnim čepovima od gore, ništa specijalno. Uliveni u parče betona.
Visina žice bi bila oko 150-170cm, ne znam tačno.
Da li neko okvirno može da mi kaže koliko bi sve ovo izašlo, naravno, da se po mogućstvu uračuna i osnovna farba za stubove, pa farba za metal, takođe i koliko bi okvirno bila cena za šoder, i koliko bi mi cementa trebalo, mada me najviše zanima okvirna cena stubića, žica, žice za zatezanje.

Svaki savet je dobrodošao.

[ veljkoE @ 11.07.2011. 15:43 ] @
metalna cev zeljenog precnika je dugacka 6 metara, pa vidi kako ces ju preseci i koliko ces ju ukopati

kad iskopas jednu rupu tada ces znati koliko ti treba betona i onda puta koliko rupa,

za cene je najlakse da nazovec neko stovariste materijala i stovariste crnih cevi

farba je najbolja ona: 3 u 1, koja sa razredjivacem kosta oko 1000 dinara, potrosnja varira od broja premaza i debljine nanosa

zavisi od vrste mreze i njene visine mozes lako saznati koliko ti treba novca i visina stuba izvan zemlje

i na kraju, najbolje je da uradis sa temeljom, ali ne mora

[ Horvat I @ 11.07.2011. 16:47 ] @
Citat:
fade:
Visina žice bi bila oko 150-170cm,
Žica ima dužinu i debljinu, a nema visinu!
Verovatno želiš neko pletivo da postaviš.
Da si bar opisao karakteristike tla, šta ograda treba da štiti i od čega, mogi bi odma dati korisne savete ne čekati da izčupamo podatke.
Najbolje da pogledaš ograde u okolini i primeniš stečena saznanja
[ fade @ 12.07.2011. 17:04 ] @
Nisam u Srbiji, inace bih odavno nasao neko stovariste, pa sam pomislio ovde pitati cisto za okvirnu cenu, da bih znao koliko ce to da izadje, nisam zeleo nista konkretne podatke, nego cisto onako okvirno ako neko zna koliki bi troskovi bili, i ako ima da podeli neki korisni savet.
Zelim da stavim normalnu pletenu zicu, cisto da ima neka ograda, to je manje vise to.
[ Horvat I @ 12.07.2011. 21:35 ] @
Na svaka 3-4m postavi stub od crne cevi 5/8" 2m. Od 1 cevi (6m) dobijaš 3 cevi. Na stovarištima ti u cenu cevi izseku.
Ukopaš do visine pletiva, ako mešeš i bodljikavku ~ 10 cm višlje.
Betomsku stopu izlivaš unapred u kalupu 10 X 10 X dužina cevi u zemlji
Na ćoskove trebaš kose potpore.
Uz pletivo trebasi 3 reda žice za natezanje.Za cene se sam snađi
[ bantes9 @ 12.05.2013. 19:37 ] @
Treba da postavim ogradu u dvoristu i odluka je pala za sada na pletenu zicu, najvise zbog cene i nemogucnosti da drvenu ogradu po potrebi odrzavam sa obe strane (lakiram sa vremena na vreme).

Ranije sam radio ogradu po tom principu gde sam postavio metalne stubove u zid koji je odranije imao predvidjene rupe za stubove. Uzeo sam plastificiranu pletenu zicu, razvlacio je postepeno od stuba do stuba i zatezao je plastificiranom zicom koju sam uvijao oko svakog stuba (bez zatezaca) i to dan danas stoji.

Vidim da danas postoji nekoliko nacina montaze, da postoje plastificirani stubovi sa poklopcima, kosnici, zateznici, pa cisto da vidim posto je dosta vremena proslo od poslednje montaze, kako bi po vama to trebalo uraditi, da li je bolje raditi sa zatezacima, da li treba zicu osigurati u tri tacke (pri dnu, sredini i na vrhu).

Zanima me redosled rada, tipa postaviti stubove, razvuci zicu na dnu, vrhu i sredini, pa zatim razvlacenje pletene zice, kako se osigurava zica (vezuje) i jos neke pojedinosti kojih se setite.

Postavio sam i slike sa informacijama o pribliznim duzinama ograda, hvala unapred na odgovorima.

[ bakara @ 12.05.2013. 19:57 ] @
Postavi stubove, kosnike, razvuci zicu, i onda zetezacima nategni idelano u sve tri zone ili bar gore i dole.
[ bantes9 @ 12.05.2013. 20:16 ] @
Na kom razmaku je optimalno postavljati stubove?

Gledao sam malo detaljnije o zateznicima, ali nisam bas najbolje razumeo gde se sve postavljaju. Da li se postavljaju samo na krajevima ili jos negde izmedju (video sam zateznike koji prihvataju zicu sa obe strane i zateznike koji su predvidjeni za montazu na stub i imaju samo jedan "krak" za prihvat zice).
[ botr @ 28.07.2015. 16:43 ] @
Kakvi su propisi po pitanju postavljanja ograde? Mogu li ja npr. da postavim ogradu otprilike po medji, medja bi trebalo a bude po ivici betonske staze, ili moram obavezno da izvedem geometra?
[ bakara @ 28.07.2015. 20:01 ] @
Kako to mislis "otprilike"?

Sta mislis kako ce komsija da reaguje ako pomisli da si usao u njegovo?

Moras tacno da znas gde je medja ili mora geometar.
Otprilke mozes samo ako ogradjujes nesto svoje bez da mozes da udjes u tudje.
[ Lavlja_Jazbina @ 28.07.2015. 20:06 ] @
Citat:
botr:
Kakvi su propisi po pitanju postavljanja ograde? Mogu li ja npr. da postavim ogradu otprilike po medji, medja bi trebalo a bude po ivici betonske staze, ili moram obavezno da izvedem geometra?

Joj to sa geometrom i mene ceka,a gladni ko psi.Ja imam poprilican problem u povrsini (210ari) ali osnova bar 50 ari ograda i mislio sam da udjem (odaljim) 50cm od medje.Da mogu da

saniram svoju ogradu a da ne ulazim u tudje.Javi kako si prosao.
[ Java Beograd @ 29.07.2015. 07:54 ] @
Citat:
botr:
Kakvi su propisi po pitanju postavljanja ograde? Mogu li ja npr. da postavim ogradu otprilike po medji, medja bi trebalo a bude po ivici betonske staze, ili moram obavezno da izvedem geometra?

Ja bih rekao da u Srbiji moraš prvo da porazgovaraš sa komšijom - vlasnikom susedne međe i da mu kažeš da bi podigao ogradu tu i tu, onako kako ti smatraš da je međa. Iako smo Srbi, možda se nekim čudom desi da ti komšija kaže "Važi komšija, i ja mislm da je tu međa, slobodno postavi ogradu". Onda ni ne moraš da zoveš geometra. Verovatnoća: 50% da će ovako da se desi i 100% da neće.

Ako ipak pre svega pozoveš geometra, nije loše ni da obavestiš komšiju kad ovaj dolazi da meri, pa ako 'oće (a neće za inat) može da prisustvuje, pa da se tako izbegnu neke buduće nesuglasice. Mada, kad malo bolje razmislimo, zašto bismo izbegavali buduće nesuglasice ?!
[ botr @ 29.07.2015. 15:07 ] @
@bakara
Otprilike znaci da je medja nekad bila tu negde, ali je "pametni" komsija izvukao koc, tako da sad ne znam u cm gde je. Moja namera je bila da delimicno postavim ogradu, od ulice do kuce, i da postavim kapiju izmedju mene i komsije, nekih 20-ak cm unutar "svog" poseda prateci pravac stuba stare ograde do puta koji sam srusio, pa do kuce gde bih stavio kapiju i privremeno zatvorio prolaz, zbog zivotinja, u daljem tekstu obrazlozenje o cemu se radi. Ograda bi bila privremenog karaktera, pa da u narednom periodu izadje geometar, izmeri i da se namesti kako treba.

Inace, srusio sam ogradu, ispred kuce, do ulice, posto je plac ispred kuce relativno mali, tako da srusenom ogradom dobijam prostor koji bi mogao da bude potpuno iskoriscen za parking, a sa ogradom, zbog svog oblika, nije mogao da se parkira ni jedan auto kako treba. Zamislio sam da kapiju postavim tek izmedju kuce i komsije, izmedju nas trenutno nema ograde, nije je ni bilo.

Medjutim, od toga nema nista, komsija se ne slaze, tipicno srpski, razgovor na ivici incidenta, sa njegove strane, objasnio sam mu da zelim ogradu privremenog karaktera, ali se zato zali kako psi sa ulice ulaze kod njega kroz moje dvoriste. Do daljnjeg sam obustavio pripremne radove, ali sam mu rekao da kad vidi pseci izmet u svom dvoristu, da ga ne baca kod mene, sto je radio, inace ce mu isti biti donesen na vrata.

U fazonu, nek bude metar u njegovom placu od mesta gde ja mislim da je medja, ali on neda bez geometra, a on tvrdi da sam ja usao kod njega u plac, vise metra, i da je moja kuca na njegovom placu, sto nije istina, prema papirima koje imam, preko veze iz katastra sam dobio snimak na kome su oznacene medje, udaljenost, itd. Cisto teranje inata.


Vlasnici komsijskih parcela ce biti obavesteni pismenim putem kada ce doci geometar, pa ako hoce, neka dodju, ako ne, mnogo me briga, imacu papir da su bili obavesteni, ako im se medje ne svidjaju, neka plate novo merenje. Ogradu cu opet postaviti na neki cm unutar svog dvorista, a ne po samoj liniji medje, tako da cu da izbegnem probleme. Po zakonu, da bi se ograda postavila po samoj medji, komsija mora da da saglasnost, inace se ne moze postaviti.


Lave, mislim da mozes da postavis ogradu skroz do komsijske parcele, a da na osnovu prava sluzbenosti imas pravo da ulazis na njegovu parcelu radi odrzavanja ograde, mada mislim da ti je to resenje bolje, na svom si posedu i nemas problem.


Takodje moras da vodis racuna o visini ograde.

Videcu sta cu dalje, mozda i ja teram inat, pa necu da izvodim geometra i postavljam ogradu, mada ce pre biti varijanta brzog postavljanja ograde i prekida svake komunikacije sa njim.
[ Lavlja_Jazbina @ 29.07.2015. 16:02 ] @
Mozda ti ovo pomogne http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/

Ja sam se pogubio da isortiram svoje a jurim avionski snimak da bi tacno odredio lokaciju.Ako nadjem koji je sajt,javljam.