[ najdanovicivan @ 28.07.2011. 15:56 ] @
Odakle poceti sa programiranjem na Android platformi. Da li neko može da mi preporuči neku literaturu. Do sada sam radio u : C#, Delphi, i nešto malo u C++.
[ Aleksandar Ružičić @ 29.07.2011. 14:32 ] @
Kao i kad pocinjes sa bilo kojom drugom platformom/jezikom - Hello World! :)
[ Java Beograd @ 29.07.2011. 18:38 ] @
- Svakako moraš da naučiš Javu. Bez toga nema ništa u Android svetu. Ali pošto si radio u C# onda ti prvi koraci u javi neće biti problem.
- Instaliraj Eclipse i prati korake sa linka koji je postavio Aleksandar. Ne može da omane, imaćeš svoju prvu aplikaciju relativno brzo.
- Svakako nabavi neki Android device. U emulatoru je skoro sve isto, ali nije 100%
[ nnn @ 29.07.2011. 19:57 ] @
evo ti ovaj tutorial koji sam ja pisao pre skoro godinu dana:
http://forum.benchmark.rs/show...91-Android-Tutorial-Mala-skola
[ biske86 @ 29.07.2011. 21:27 ] @
Dosta ljudi preporučuje ovaj sajt na koji ti je ukazao Aleksandar:
http://developer.android.com/index.html
Tu možeš naći sve što ti treba.
[ Helionprime @ 30.08.2011. 11:13 ] @
Android definitivno ima najbolje uradjen API od svih ostalih. Uz detaljno objasnjenje funkcionalnosti klasa do zivih primjera. Ono sto je malo problem je ne poznavanje svih tih naziva i sta za sta sluzi. Stackoverflow forum je vrlo dobra pomoc sto se toga tice. Gotovo da neces naci problem a da tamo vec nije obradjen.

Pozz..
[ normandija @ 31.08.2011. 18:33 ] @
pozdrav,

vidim da je ovde pocela diskusija oko razvoja aplikacija za android pa da i ja pitam nesto,ako neko znao odg :) posto tek pocinjem sa ovim pokusavam da kreiram primer sa tabovima koristeci Android dokumentaciju i njihov primer,ali nikako ne uspevam da ga pokrenem. Dok sam HelloWorld pokrenuo i lepo radi ... da li moze neko dati neki bolji pirmer ili objasnjenje o cemu se radi?
[ biske86 @ 31.08.2011. 19:34 ] @
Pa daj malo više informacija pa možda ti neko i pomogne. Kakva je greška, Koji kod si pokušao da pokreneš? itd..
[ normandija @ 31.08.2011. 19:51 ] @
Evo ovako,ja sam okacio kompletan projekat,pa samo uvucite u eclipse i probajte vi da pokrenete. Ja sam koristio kod sa Android sajta, tj iz njihove dokumentacije, sa linka http://developer.android.com/r...als/views/hello-tabwidget.html

a evo projekat zakacen:
http://www.sendspace.com/file/n9w1jj
[ pajaja @ 31.08.2011. 20:13 ] @
Moras svaki activity da deklarises u androidmanifest.xml fajlu.
Code (xml):

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<manifest xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
     package="com.tab" android:versionCode="1" android:versionName="1.0">
     <uses-sdk android:minSdkVersion="8" />

     <application android:icon="@drawable/icon" android:label="@string/app_name">
          <activity android:name=".HelloTabWidget" android:label="@string/app_name">
               <intent-filter>
                    <action android:name="android.intent.action.MAIN" />
                    <category android:name="android.intent.category.LAUNCHER" />
               </intent-filter>
          </activity>
          <!--ovaj deo ti fali-->
          <activity android:name=".AlbumActivity" android:label="@string/app_name"></activity>
          <activity android:name=".ArtistActivity" android:label="@string/app_name"></activity>
          <activity android:name=".SongActivity" android:label="@string/app_name"></activity>
          <!--  -->
     </application>
</manifest>
 
[ normandija @ 31.08.2011. 20:27 ] @
jel to znaci da prakticno svaku klasu koju napravim moram da deklarisem u tom fajlu kako bi aplikacija znala kako da operise sa njima?
[ nnn @ 31.08.2011. 21:56 ] @
Ne svaku klasu, vec svaku klasu koja nasledjuje Activity
[ pajaja @ 31.08.2011. 22:03 ] @
Isto vazi i ako nasledjujes Service, ContentProvider, BroadcastReceiver... Takodje tamo definises kakve dozvole su potrebne (kasnije kada je malo nadogradis:)) aplikaciji da bi pravilno radila, itd.
[ normandija @ 31.08.2011. 22:07 ] @
ok, jasno i hvala na odgovorima :))) i svako dobro zelim
[ nemnesic @ 08.09.2011. 18:09 ] @
kompanija makarkana ima niz video tutoriala koji su dosta korisni za andorid development

http://www.youtube.com/results..._categories=27%2C28&nfpr=0
[ doforex @ 05.03.2017. 14:04 ] @
Pre bilo kakvog ozbiljnog rada na programiranju u androidu moraš prvo naučtiti makar osnove Jave 8 SE.
[ DusanSukovic @ 14.03.2017. 16:33 ] @
https://www.edx.org/course/jav...t=Final&utm_term=OGActives