[ d.vader @ 29.07.2011. 12:23 ] @
Norveški ratni avioni će sutra poslednji put učestvovati u napadima NATO-a na ciljeve koje drže snage režima Moamera Gadafija u Libiji

Norveška je jedna od osam NATO članica koje učestvuju u vazdušnim napadima na Libiju i prva je zemlja Alijanse koja se povlači iz te operacije, koja je inače od prvog dana izazvala različita reagovanja u svetu, čak i unutar samog vojnog saveza.
"Norveški avioni će poslednji put leteti (iznad Libije) 30. jula", potvrdio je zvaničnik NATO-a, prenela je novinska agencija AFP.
Oslo je u početku učestvovao u vojnim operacijama nad Libijom sa šest aviona F-16, ali je prošlog meseca taj broj smanjio na četiri.
Povlačenje Osla iz vojnih operacija u Libiji se ne dovodi u vezu sa krvoprolićem koje se prošle sedmice desilo u toj skandinavskoj zemlji.
U vazdušnim napadama na Libiju, koji su počeli krajem marta, učestvuje samo osam od ukupno 28 članova tog vojnog saveza: pored Norveške, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Belgija, Danska, Italija i Sjedinjene Američke Države.
U NATO-u kažu da povlačenje Norveške neće ugroziti efikasnost operacija saveznika protiv režima Moamera Gadafija, pogotvo što je London već odlučio da angažuje još četiri aviona tipa "Tornado".
Norveška će ubuduće u operaciji NATO-a protiv Libije učestvovati sa deset oficira koji se nalaze u jednom vazdušnom komandnom centru u Italiji.


[ d.vader @ 29.07.2011. 12:30 ] @
Mutne okolnosti ubistva pobunjeničkog vojskovođe Junisa

Okolnosti ubistva komandanta pobunjeničkih trupa u Libiji Abdela-Fataha Junisa ukazuju, možda, na rascep među pobunjenicima, koji za četiri meseca, uprkos vazdušnim NATO udarima po vojsci vlade u Tripoliju, nisu uspeli da ostvare bitnije vojne uspehe, ukazuju svetski mediji
http://www.pressonline.rs/sr/v...og+vojskovo%C4%91e+Junisa.html
[ 3way @ 29.07.2011. 12:36 ] @
Kome treba Libija nek se mlati za nju.
Kome ne treba, sto dzabe da trosi gorivo za avione...
[ d.vader @ 29.07.2011. 12:39 ] @
Takvo razmišljanje i autizam međunarodne zajednice je najjače oružije zemalja koje sprovode teror po svetu!
[ 3way @ 29.07.2011. 12:43 ] @
kakav autizam?
Zasto Norveska da se bije za tudje interese?
[ d.vader @ 29.07.2011. 12:48 ] @
To se i ja pitam odavno...još od 99 kada su i nas bombardovali!
[ Java Beograd @ 29.07.2011. 12:59 ] @
Citat:
d.vader: Takvo razmišljanje i autizam međunarodne zajednice je najjače oružije zemalja koje sprovode teror po svetu!
Pravi teror po celom svetu upravo čini SAD. Ta je zemlja, od početka prošlog veka, pa sve do otprilike ubistva Kenedija bila pojam slobode, demokratije, u uživala je nepodeljene simpatije 99% stanovništva zemaljske kugle. Uključujući i muslimanski svet.
A onda, polako ali sigurno postaje simbol mržnje, zla i terora. Ta je zemlja i njen narod su danas najomraženiji na svetu. Od Latinske Amerike, preko Azije, Afrike ...

Zašto ? Nebrojeni su primeri zla koje SAD nanosi širom zemaljske kugle. Od Čilea i ubistva Aljendea nisu se smirili.

Sa druge strane imamo jednu ekonomski nerazvijenu pustinjsku zemlju sa jednom velikom manom: žele da sami raspolažu svojom naftom. I time su "zaslužili" da ih Norveška, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Belgija, Danska, Italija i Sjedinjene Američke Države besomučno i neprekidno bombarduju.


[ Odin D. @ 29.07.2011. 13:20 ] @
Citat:
Java Beograd:
Sa druge strane imamo jednu ekonomski nerazvijenu pustinjsku zemlju sa jednom velikom manom: žele da sami raspolažu svojom naftom.

Ne, to im nije nikakva mana. Mana im je sto su nerazvijeni.
Ni po jednom principu Prirode i Svemira ne prilici da saka divljaka zauzima ogromne prirodne resurse pored gomile jacih i sposobnijih od njih kojima isti ti resursi nedostaju.

Jesi li ti negdje u prirodi vidio da neki krzljavi jelen guzi do smrti krdo srna samo zato sto je nekad davno prvi stigao do njih, ili da dva krzljava vuka senluce po citavoj sumi dok okolo sume copori jacih i sposobnijih jedu borovnice i glodju koru sa drveca?

Nisi, naravno. Tako nikad neces ni gledati kako saka beduina sa kamilama i zakrivljenim sabljama proljeva naftu dok oni sto su stigli na Mjesec sjede i cekaju da im beduini udijele koju kap.
Nkad nije bilo niti ce biti, a niti je takvo sto normalno i prirodno.

Neka se razviju kako prilici vremenu u kom zive, pa neka onda raspolazu svojim resursima kako god hoce. Uostalom, kad su svi na odgovorajucem stepenu razvoja, svejedno je ko su, gdje zive i odakle dolaze.
Samo je divljacima, primitivcima i zatucancima vazno odakle poticu, cime su im se bavili cukundjedovi, koje su boje i vjere, i oni se prvenstveno samo time i bave i oko toga ginu i ubijaju.
[ Sceka @ 29.07.2011. 13:55 ] @
^^^

+1


Pozdrav!
[ tdjokic @ 29.07.2011. 13:58 ] @
Citat:
Odin D.: Samo je divljacima, primitivcima i zatucancima vazno odakle poticu, cime su im se bavili cukundjedovi, koje su boje i vjere, i oni se prvenstveno samo time i bave i oko toga ginu i ubijaju.
Odlicno receno! Onda je pola Amerikanaca divljaka i primitivnih zatucanaca jer svako malo vicu "Aj em praud tu bi Amerikan!" a onda kupe japanski auto jer americki ne valja!? Fino sto si nam objasnio. Pitam se, zasto su se Ameri borili protiv Japanaca kad su Japanci definitivno manje divljacki, manje primitivni i zatucani od americkih seljaka i ostalih, zar nije princip da bolji i jaci uzme resurse? Ah, da, Amerikanci su bili jaci. Dobro, sta cemo sutra, kad Amerikanci ne budu vise jaci, onda ce se i oni pozivati na humanost i ostale "trice i kucine"?
[ Predrag Supurovic @ 29.07.2011. 14:22 ] @
Ljude od životinja između ostalog razlikuje i to što ljdi imaju zakone koji su kreativniji od zakona jačeg.

Kome je zakon jačeg normalan i prirodan, taj se sam svrstava u vrstu kojoj pripada.
[ Odin D. @ 29.07.2011. 14:27 ] @
Citat:
tdjokic: Dobro, sta cemo sutra, kad Amerikanci ne budu vise jaci, onda ce se i oni pozivati na humanost i ostale "trice i kucine"?

Sasvim tacno, a tako i treba da bude. U sukobu jaceg i slabijeg, u medijskoj propagandi jaci prdi o interesima i buducnosti, a slabiji gusla o pravdi i proslosti. Tako je vazda bilo i bice, bez obzira na aktere.

Nije uopste bitno da Amerikanci budu najjaci. Ko je to uopste rekao?!
Meni je svejedno ko ce da tlaci ako ce da tlaci po prirodnim zakonima - tj. ako tlaci onaj ko je najjaci, jer to znaci i da je pametniji/sposobniji/razvijeniji/napredniji... od ostalih. Priroda nijednu vrstu na Zemlji nije napravila tako da gluplji i nesposobniji nadvladavaju pametnije i naprednije, pa nije ni ljude.

Bolje da tlace Amerikanci kakvi su sada, nego npr. Afganistanci ili Somalijci kakvi su sada.
Ovdje neki smatraju da svi imaju isto pravo da tlace. E nemaju. I ne treba da imaju. U prirodi se resursi osvajaju, a ne poklanjaju.
Nisu se Amerikanci sigurno mucili da postanu najaci, da bi tu stecenu moc koristili da nekim beduinima bude bolje nego njima samima.
Znaci ovi rintaju sto godina u industrijsoj revoluciji od jutra do sutra, da bi obezbedjivali mir i blagostanje ovima drugima sto muzu kamile, puse hasis i prde uz gusle povazdan o vremenima prije piramida!?
Kuc kuc ima li koga?

Uostalom i ti sadasnji Libijci ili bilo koji drugi su tu silom dosli kad su mogli i silom to proglasili svojom zemljom i tralalalal bla bla bla, tako da ovo sto im se sada desava nije nesto sto bi - ah zaboga - trebalo da ih zaprepascuje i da mu se iscudjavaju ko snijegu u Sahari, jer su i sami na isti nacin dosli u posjed ovoga sto ce im uskoro biti oteto.

Tako svijet funkcionise. Ko ne misli tako, neka nadje nekog potomka Marka Aurelija ili Julija Cezara i preda mu svoje imanje - jer je to oteto od njih - i nek se vrati na Karpate.
[ Odin D. @ 29.07.2011. 14:35 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ljude od životinja između ostalog razlikuje i to što ljdi imaju zakone koji su kreativniji od zakona jačeg.

Kome je zakon jačeg normalan i prirodan, taj se sam svrstava u vrstu kojoj pripada.

Dabome. Samo sto ti pod "jaci" podrazumjevas sirovu fizicku snagu, pa je po tebi magarac vjerovatno "jaci" od covjeka.
Ipak, "jaci" je mnogo siri pojam od toga, pa obuhvata i razne druge kvalitete poput inteligencije, mudrosti, znanja, pameti, vrednoce, zdravlja, mentalnog stava, sposobnosti organizacije i ostalog.

Upravo zahvaljujuci kontinualnom dejstvu prirodnog zakona jaceg svijetom danas vladaju ljudi, a ne simpanze ili magarci.

Uostalom, mozes ti izmisliti i kreativnije zakone od postojeceg zakona gravitacije - recimo da gravitacija djeluje u onom smjeru u kome si ti krenuo - medjutim j'be se prirodi za tu vrstu kreativnosti.


[ Devanagari @ 29.07.2011. 14:41 ] @
Citat:
Odin D.: Nisi, naravno. Tako nikad neces ni gledati kako saka beduina sa kamilama i zakrivljenim sabljama proljeva naftu dok oni sto su stigli na Mjesec sjede i cekaju da im beduini udijele koju kap.

Vidi se da si zadojen zapadnjačkom propagandom - opšte je poznato™ da sletanja na Mesec nikada nije ni bilo, već da je sve snimljeno u studiju.

Citat:
Java Beograd: Sa druge strane imamo jednu ekonomski nerazvijenu pustinjsku zemlju sa jednom velikom manom: žele da sami raspolažu svojom naftom. I time su "zaslužili" da ih Norveška, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Belgija, Danska, Italija i Sjedinjene Američke Države besomučno i neprekidno bombarduju.

Evo da i tebi postavim pitanje na koje četvorica na ovom forumu pre tebe nisu imala nikakav odgovor, čak ni onaj najgluplji ja-sam-juče-pao-s-kruške odgovor: zašto niko ne bombarduje tu istu Norvešku, ona ima naftu i njome sama raspolaže?

Razlog zbog kojeg odgovora nije bilo je taj što je očigledan i predstavlja lakmus papir za to da li neko želi ozbiljno da se bavi problemom ili da mlati gloginje. Baš me interesuje šta ti imaš da kažeš na tu temu.

Za one koji su malo odmakli od Radikalskih talasa i Velike Srbije, evo štiva kojim se počinje razumevanje sveta oko nas, pa navalite.
[ calexx @ 29.07.2011. 14:44 ] @
Interesantna razmišljanja, jedino ne mogu da ukapiram da li je u pitanju čist zakon jačeg ili je ovde problem što neki imaju rezerve nečega a drugi su to potrošili pa je pošteno da svi imaju korist od toga. Slično je pričala i Mudlenka, zašto da samo Rusi koriste rezerve iz Sibira, trebalo bi da dozvole da to ceo svet koristi. Naravno, tamo ne mogu da uđu silom pa onda idu onamo gde im je pljačka lakša. Možda Kuvajt ili Arabija, dobili su naftu a mnogima ona nedostaje. Hm, pa sad shvatam one pirate, oni nemaju a trgovački brodovi koji prolaze imaju a ne mogu da se odbrane ...

Moraću da razmislim da li da svratim do komšije, on je bogat samo tako a lako mogu da ga izbacim i uzmem mu sve ... valjda se to uklapa u zakon jačeg.

Mada ... ovo je ipak primitivno razmišljanje pa će da bude teško da ga prihvatim. Ipak računam da je civilizacija uspela da promeni razmišljanja i da Atila, Cezar ili Hitler nisu idoli ovog vremena.
[ Devanagari @ 29.07.2011. 14:50 ] @
Da ne ponavljam priču, lepo ti je napisao čovek ali izgleda ne umeš da čitaš ili čitaš samo ono što tebi odgovara. Zato probaj još jednom: "Dabome. Samo sto ti pod "jaci" podrazumjevas sirovu fizicku snagu, pa je po tebi magarac vjerovatno "jaci" od covjeka.
Ipak, "jaci" je mnogo siri pojam od toga, pa obuhvata i razne druge kvalitete poput inteligencije, mudrosti, znanja, pameti, vrednoce, zdravlja, mentalnog stava, sposobnosti organizacije i ostalog."
[ Odin D. @ 29.07.2011. 14:54 ] @
Citat:
Devanagari: zašto niko ne bombarduje tu istu Norvešku, ona ima naftu i njome sama raspolaže?

Citat:
calexx:  ... idu onamo gde im je pljačka lakša....


Ja to ne bih nazivao pljackom nego nabavkom.
Nabavka je prirodniji naziv od pljacke.

Svaki resurs ima svoju cijenu u necemu: parama, zlatu, radu, ratu, posljedicama,...
U zavisnosti od trenutnih prilika izabira se odakle ce se, na koji nacin i po kojoj cijeni nabavljati.
To je sve vrlo jednostavno.
[ Isak666 @ 29.07.2011. 14:55 ] @
Inace, + za ovu Dajmondovu knjigu i mimo teme.
[ dule_ns @ 29.07.2011. 15:09 ] @
Citat:
Ne, to im nije nikakva mana. Mana im je sto su nerazvijeni.
Ni po jednom principu Prirode i Svemira ne prilici da saka divljaka zauzima ogromne prirodne resurse pored gomile jacih i sposobnijih od njih kojima isti ti resursi nedostaju.

Jesi li ti negdje u prirodi vidio da neki krzljavi jelen guzi do smrti krdo srna samo zato sto je nekad davno prvi stigao do njih, ili da dva krzljava vuka senluce po citavoj sumi dok okolo sume copori jacih i sposobnijih jedu borovnice i glodju koru sa drveca?

Nisi, naravno. Tako nikad neces ni gledati kako saka beduina sa kamilama i zakrivljenim sabljama proljeva naftu dok oni sto su stigli na Mjesec sjede i cekaju da im beduini udijele koju kap.
Nkad nije bilo niti ce biti, a niti je takvo sto normalno i prirodno.

Neka se razviju kako prilici vremenu u kom zive, pa neka onda raspolazu svojim resursima kako god hoce. Uostalom, kad su svi na odgovorajucem stepenu razvoja, svejedno je ko su, gdje zive i odakle dolaze.
Samo je divljacima, primitivcima i zatucancima vazno odakle poticu, cime su im se bavili cukundjedovi, koje su boje i vjere, i oni se prvenstveno samo time i bave i oko toga ginu i ubijaju.
Mana joj je bila što je nerazvijena (fizička snaga i brzina).
Ni po jednom principu Prirode i Svemira ne prilici da dobra riba bude sama pored gomile napaljenih i jačih kojima treba dobro kar..e.
...
Nisi, naravno. Tako nikad neces ni gledati kako neka glupača troši svoje telo na gluposti (tj neće da nam da)dok oni koji voze Audije i Mercedese i imaju utoke sede i čekaju da im riba sama malo da.
Nkad nije bilo niti ce biti, a niti je takvo sto normalno i prirodno.

Neka se razvija kako priliči vremenu u kom živi, pa nek onda raspolaže svojim telom kako god hoće.
...

Okrivljeni: Jeste gospodine sudija, ja jesam nasrnuo na nju i sve joj to uradio, al po prirodnim zakonima ja sam bio nateran to da radim.
Sudija: Jeste u pravu ste. Okrivljeni se oslobađa svih optužbi, a tužiteljka da plati sve troškove suđenja i da me čeka večeras u 8 u mojoj hotelskoj sobi. A sad brzo svi u kafanu, imam u 8 neka posla. Oslobođeni časti prvu turu.
[ commissar @ 29.07.2011. 15:15 ] @
@Odin D.

Pretpostavljam da kad bi neko JACI naleteo do tvoje kuce u nameri da ti (npr.) nagna zenu,
da bi ti sedeo mirno, skrstenih ruku, i pustio da stvari teku svojim prirordnim tokom,
jer to je tako u prirodi, sve uredjeno zakonima raznim, a sto bi ti pisao uz vetar, ako nisi
jaci, ili bi mozda pokusao da to sprecis?
Bas me zanima sta ces odgovoriti.
[ Count Zero @ 29.07.2011. 15:18 ] @
Nije li ovo već žvakano?
I svelo se na to da analogija pojedinca i društva nije odgovarajuća.

Ovi svi što "nabavljaju", što bi rekao Odin, oni u svojoj kući imaju i te kakav red. Ali na nivou države deluju po drugačijim pravilima.
[ konislav @ 29.07.2011. 15:25 ] @
@ Odin D.

Sve sto si napisao je potpuno ispravno i tacno, tvoj problem je to sto pokusavas da stvarnost prikazes malim misevima kojima se ta pozicija u drustvu ne dopada, pa ce sad poceti price o ravnopravnosti, istim pravima za sve, ljudskim slobodama, nepravdi i milon drugih pateticnih prica.

Sam sistem je jako prost i jednostavan, problem su finese i kozmetika. Kao sto Odin D rece, sve se svodi na to da vestiji, lukaviji, pametniji, jaci, brzi uvek pobedjuje i naplacuje ulozeni trud u sebe, dosta cesto je "glupo" da to bude gruba primena sile kao u zivotinjskom svetu, pa se primereno ljudskoj prirodi primenjuje kozmetika da bi se gola istina bolje prodala t.j. progutala.
To najteze pada onima dole, ne toliko sto su dole, vec zato sto nema niko ispod njih da i oni nekome istezu usi.
[ Devanagari @ 29.07.2011. 15:28 ] @
Citat:
Odin D.:To je sve vrlo jednostavno.

Naravno da je vrlo jednostavno, štaviše toliko je jednostavno da moram da citiram - mislim da je u pitanju Đavolji rečnik Embrouza Birsa - kaže: ”Kada se stvari postave kristalno jasno, ljudi se zbune i počnu da ih komplikuju.”

Priča o pljački je samo odbrambeni mehanizam pred prostom činjenicom da se od toliko zemalja na svetu baš ti nađeš toliko glup i zatucan da se naguziš pred najvećom vojnom silom koja je krenula da isteruje neke svoje besne gliste. I ne samo da si se naguzio nego si to uradio kao jedina zemlja iz iole civilizovanijeg dela sveta, dok su svi ostali koji su to pre i posle tebe radili polu ljudi-polu majmuni iz nekakvih brdskih ili peščanih pustara, džungli i sl. Neizbežno, a opet neizdrživo saznanje na kom si civilizacijskom nivou neumitno mora dovesti do voljne ili nevoljne blokade svesti pri kojoj dolazi do formiranja fantastičnih paranoidnih scenarija o imperijalizmu, pljačkanju, globalnom zlu koji napada male, nevine, ponosne narode (kojima baš ti neskromno pripadaš) i tako dalje.

Pustite vi te priče o glupim Amerikancima i arogantnim Nemcima i uopšte hladnim zapadnjacima i o tome šta vam oni pričaju. Vi njih ne možete da razumete kada vam nešto govore. Umesto toga treba da sednete i popričate s nekim Paštunom ili kakvim drugim Avganistancem ili Somalijcem i da saslušate čoveka (”čoveka”) koji je odrastao među 17 braće i sestara, bez vode, struje, škole, odeće i obuće, ulice, prodavnice, saobraćajnih znakova, hrane u ambalaži, dva ili više godišnjih doba, stakala na prozorima i da poslušate kako vam on priča iste te priče o imperijalizmu, otimačima sa zapada, svetskoj nepravdi i kako svet treba da izgleda. Pa tek kada stanete pred takvo jedno ogledalo i kada se duboko zamislite nad činjenicom da delite isti tok misli - tek onda ćete možda početi da shvatate koliko je sati i gde se nalazite. Ja sam ih se dosta naslušao, i previše, i nemam više sluha za nekoga ko je rođen, odrastao i formiran na - ipak - evropskom tlu, a hoće da mi priča iste te budalaštine.
[ commissar @ 29.07.2011. 15:30 ] @
Pa i ovi iz malenih drzava bogatih naftom su imali
kakav-takav red u drzavama, pre dolaska demokratije.
Ovi sto im je nedavno stigla demokratija kukaju za
dobrim starim vremenima dok su ih tlacili diktatori
poput Sadama Huseina (RIP) i njemu slicnih, jer
ono sto su pod njim imali je mala maca u poredjenju
sa onim sto sad imaju kod kuce.
@Devanagari:
Legendo, amerciki ekvivalent tome Arapinu sa 17oro brace
i sestara moze biti samo neki white trash/hillbilly,
ili eventualno Kajun iz prasuma i mocvara Luizijane.
Tu bi se price prilicno slagale, jer su ziveli i odrastali
u koliko-toliko slicnim uslovima, i slicnih su intelektualnih
sposobnosti.
Nemojmo da sibicarimo.....
[ Odin D. @ 29.07.2011. 15:36 ] @
Citat:
commissar: @Odin D.

Pretpostavljam da kad bi neko JACI naleteo do tvoje kuce u nameri da ti (npr.) nagna zenu,
da bi ti sedeo mirno, skrstenih ruku, i pustio da stvari teku svojim prirordnim tokom,
jer to je tako u prirodi, sve uredjeno zakonima raznim, a sto bi ti pisao uz vetar, ako nisi
jaci, ili bi mozda pokusao da to sprecis?
Bas me zanima sta ces odgovoriti.


Pitanje ti je krajnje glupo, jer ako je taj neko jaci, onda ti ne mozes nista da radis nego ce ti biti onako kako ti taj jaci presudi.
A ako ti mozes da biras sta ces da radis i kako ce da ti bude, onda ti polazna pretpostavka o tome ko je jaci ne vazi.
Saberi se, procitaj sta si napisao, razmisli jos jednom, pa probaj ponovo.
[ Odin D. @ 29.07.2011. 15:45 ] @
@konislav
@Devanagari

To je upravo to.
Izgleda da je u prirodi udeseno (nemam pojma zasto) da se jedan dobar postotak ljudi mora necim samozaglupljivati i protiv toga izgleda da zasad nema nikakve pomoci, a mozda to ne bi bilo ni dobro sve i da ima.
Za njih ni najelementarnije stvari poput potreba za hranom, vodom, odjecom, toplotom, vazduhom, podrigivanjem, benzinom, strujom, osmozom, fotosintezom... ne mogu da se objasne bez kosovskog boja, Darta Wader-a, zlih Amerikanaca i sl...
[ konislav @ 29.07.2011. 15:58 ] @
Citat:
commissar: Pa i ovi iz malenih drzava bogatih naftom su imali
kakav-takav red u drzavama, pre dolaska demokratije.
Ovi sto im je nedavno stigla demokratija kukaju za
dobrim starim vremenima dok su ih tlacili diktatori
poput Sadama Huseina (RIP) i njemu slicnih, jer
ono sto su pod njim imali je mala maca u poredjenju
sa onim sto sad imaju kod kuce.
@Devanagari:
Legendo, amerciki ekvivalent tome Arapinu sa 17oro brace
i sestara moze biti samo neki white trash/hillbilly,
ili eventualno Kajun iz prasuma i mocvara Luizijane.
Tu bi se price prilicno slagale, jer su ziveli i odrastali
u koliko-toliko slicnim uslovima, i slicnih su intelektualnih
sposobnosti.
Nemojmo da sibicarimo.....


Nisi ti razumeo poentu diskusije, pa zato dajes odgovor slican odgovoru koji bi dao Arapin sa 17-oro brace.

Poenta price je da moras da radis na sebi da bi bio gore i da ti postavljas pravila igre, a ne da dozvolis da dodjes dole pa da posle pricas price o pravdi i nepravdi, dok ti neko lupa cvrge.
Zavisno od tvojih sposobnosti, znanja i vestina zauzimaces svoje mesto na toj hijerarhijskoj lestvici i uzimaces sve ono sto ti primereno tom mestu pripada. Nekome ce to biti drago, a nekome ne, ali ces sigurno pre ili kasnije uzeti ili uraditi nesto sto se nekome nece svideti, ali ce morati da ocuti jer je tvoja pozicija bolja. Moze i da se suprostavi, ali ces tad primeniti svoju silu, znanje i vestinu da savladas taj otpor i opet postavis situaciju u tvoju korist.
[ calexx @ 29.07.2011. 16:00 ] @
Zakon jačeg se uvek svede na to da će da vlada dok neko drugi ne bude jači. Jeste primitivno, poslednjih decenija se radilo da se promeni ali neke to ponovo pali. Onaj Norvežanin je osetio da je jači od dece, imao je jače oružje i šta sad, da smatramo da je to što je uradio sasvim normalno? Došli su jači od njega pa će po nekim zakonima koji se razlikuju od zakona jačeg da ga kazne.
Pretpostavljam da ako i kada neko postavi bombe u evropske i američke gradove to radi zato što mu se može i zato što je sa njima silniji od okoline pa ne vidim zašto bi posle osuđivali takve.

U svakom slučaju je dat dobar primer, jedna divlja životinja je glavna dok se ne pojavi jača. Izgleda da je neko među ljudima prihvatio takvo razmišljanje, ništa strašno, to se relativno lako leči. Većom motkom.
[ commissar @ 29.07.2011. 16:01 ] @
@Odin D.:
Nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora, rece neko nekad.
Nemoj vrdati.
Pitao sam te jasno i nedvosmisleno "da li bi sedeo skrstenih ruku ili bi pokusao to da sprecis".
Ja znam sta bih i kako ja, a molim te mi odgovori sta bi ti radio
u datoj situaciji, jer me zaista zanima tvoj odgovor.
[ calexx @ 29.07.2011. 16:07 ] @
Citat:
konislav: Moze i da se suprostavi, ali ces tad primeniti svoju silu, znanje i vestinu da savladas taj otpor i opet postavis situaciju u tvoju korist.
Samo se postavlja pitanje šta se primenjuje a šta ne. Ako neko igra fudbal bolje od mene, ja mu polomim noge i pobedim? Valjda postoje neka pravila po kojima se situacija menja u nečiju korist. Ako je taj civilizovan zapad postavio neke zakone i primenjuje neka prava, onda nemoj da koristi pravo jačeg. Kada mu odgovara. Inače će i druga strana da koristi te načine a lako je zamisliti čemu to vodi.
Izgleda da su ta prava pogrešno postavljena, naročito su nezgodna za neke koji su vekovima bili kolonijalne sile i snagom jačeg osvajali teritorije slabijih i pljačkali. Pošto su napravili pauzu, ukapirali su da se ovako teže živi pa sada ponovo kreću istim putevima. Samo što ovog puta taj odnos snaga nije isti pa i oni mogu da dobiju po njuškama.
[ dule_ns @ 29.07.2011. 16:11 ] @
Pošto smo se fino izvređali ajde da se vratimo na temu:

Norveška se povlači iz napada na Libiju

Zašto sad? Da li je povezano sa nedavnim terorističkim napadom?
[ Sceka @ 29.07.2011. 16:25 ] @
@commissar
Citat:
Pretpostavljam da kad bi neko JACI naleteo do tvoje kuce u nameri da ti (npr.) nagna zenu,
da bi ti sedeo mirno, skrstenih ruku, i pustio da stvari teku svojim prirordnim tokom,
jer to je tako u prirodi, sve uredjeno zakonima raznim, a sto bi ti pisao uz vetar, ako nisi
jaci, ili bi mozda pokusao da to sprecis?
Bas me zanima sta ces odgovoriti.


Po cenu da budem sankcionisan za Off i po cenu napada na koje sigurno necu odgovarati:

Da li je moguce da neko ovako nisko moze da padne, bez obzira sto se radi o forumu sto predpostavlja "skrivenost identiteta" onoga koji nesto kaze?! Ne mogu da verujem da od sve "ljudske pameti" neko upotrebi najprimitivniji oblik domaceg vaspitanja!


Pozdrav!
[ commissar @ 29.07.2011. 16:27 ] @
@konislav:
Posto vidim da si resio sve dileme oko polozaja u drustvu, sile, snage i sl.
reci mi, iz perspektive npr. Irca ili Norvezanina (sa neizostavnih 17oro brace i sestara),
sta bi ti uradio u situaciji gde su ugrozena tvoja elementarna prava (da izostavimo zenu ovaj put)?
Da li bi poksao da se odbranis, ili bi pustio da "stvari teku svojim tokom"?
@Sceka: malopre me okrivise da sam Arapin. Ti si jos dobar.
[ Odin D. @ 29.07.2011. 16:36 ] @
Citat:
commissar: @Odin D.:
Pitao sam te jasno i nedvosmisleno "da li bi sedeo skrstenih ruku ili bi pokusao to da sprecis".
Ja znam sta bih i kako ja, a molim te mi odgovori sta bi ti radio
u datoj situaciji, jer me zaista zanima tvoj odgovor.


Citat:
commissar: @konislav:
sta bi ti uradio u situaciji gde su ugrozena tvoja elementarna prava (da izostavimo zenu ovaj put)?
Da li bi poksao da se odbranis, ili bi pustio da "stvari teku svojim tokom"?


Ma objasni ti nama sta ti uopste mozes da radis kad u toj pretpostavljenoj poziciji nisi u stanju da radis nego da trpis ono sta ti je taj jaci naumio. Mozes da pocnes da zakeras, dobijes jednu uz usi i srusis se onesvjescen na pod...
Sta ti sad konkretno smatras pod nekim radjenjem???
Pokusaj otvaranja usta? Lezanje onesvjescen na podu? Lajanje dok si privezan za ogradu? Truljenje pod zemljom?

Objasni nam koje radnje tebi stoje na raspolaganju pod pretpostavkom da je intruder jaci, a ti slabiji, pa cu ti ja direktno i momentalno odgovoriti sta bih ja od ponudjenih radnji izabrao.
[ Sceka @ 29.07.2011. 16:39 ] @
Citat:
commissar: @konislav:
Posto vidim da si resio sve dileme oko polozaja u drustvu, sile, snage i sl.
reci mi, iz perspektive npr. Irca ili Norvezanina (sa neizostavnih 17oro brace i sestara),
sta bi ti uradio u situaciji gde su ugrozena tvoja elementarna prava (da izostavimo zenu ovaj put)?
Da li bi poksao da se odbranis, ili bi pustio da "stvari teku svojim tokom"?
@Sceka: malopre me okrivise da sam Arapin. Ti si jos dobar.


Nisam ja dobar nego lepo vaspitan i uzasavaju me ljudi koji nemaju bar osnovno domace vaspitanje koje podrazumeva bar pristojnost.

Mogu li ja da odgovorim, kao da si mene pitao, pa moram da furam na sat ili manje ali sad zurim pa ukratko?!

Ja bi pokusao da se odbranim ali ako je neko jaci dobio bih batine! I sta se sada dokazuje? Sta to tebi znaci? Mislis li da ne bi dobio batine ako je jaci od mene, tebe... To je cinjenica ali sta ta cinjenica tebi govori?!


Pozdrav!
[ d.vader @ 29.07.2011. 16:45 ] @
Tačno sam znao kako će se "diskusija" odvijati i naravno, sa već poznatom "ekipom" i njihovim "odgovorima".
Pojedince bi trebalo u Lazu na duže posmatranje!
[ Devanagari @ 29.07.2011. 16:48 ] @
Citat:
commissar: @Devanagari:
Legendo, amerciki ekvivalent tome Arapinu sa 17oro brace
i sestara moze biti samo neki white trash/hillbilly,
ili eventualno Kajun iz prasuma i mocvara Luizijane.
Tu bi se price prilicno slagale, jer su ziveli i odrastali
u koliko-toliko slicnim uslovima, i slicnih su intelektualnih
sposobnosti.
Nemojmo da sibicarimo.....

Izgleda ne da nije dovoljno kada ti ja crtam nego eto i ti sam sebi crtaš pa opet ne vidiš o čemu se radi.

To je tačno moja poenta: imaš jednog koji je takav kakvog sam ga opisao i imaš drugog koji je odrastao u stanu sa, ono, zavesama i grejanjem, išao u školu u kojoj je imao muzičko i likovno, leti išao na more na letovanje, jeo sladoled, zimi išao sa školom na ekskurziju. Upisao neku srednju, imao priliku da bar preko omladinske radi nešto u kolektivu s drugim ljudima, ima kablovsku i internet, vodovod i kanalizaciju, vozi kola pa makar ćaletova. Živi u sredini u kojoj ima osiguravajućih društava, nacionalnih pozorišta, fontana u svakom većem gradu, parkova i muzičkih festivala i da ne nabrajam sve ostalo…

I sad pazi, gledaj, vidi, evo: i jedan i drugi imaju potpuno isti pogled na svet, kako on funkcioniše i šta je problem i kako je problem nastao. Pri tome i jedan i drugi dele potpuno istovetno mišljenje o ljudima, sistemima i državama koji predstavljaju najrazvijeniji deo sveta (u najkraćem krive ih za sve što ne valja na kugli zemaljskoj, a posebno njima lično ne daju da se razviju). Ja ovo ne umem da objasnim, a posebno mi je užasno ono što sam naveo - da ovaj prvi dolazi iz neke pustoši gde nema apsolutno ničega, a ovaj drugi sa teritorije koja je od prve civilizacije udaljena par sati vožnje! Pa to je neobjašnjivo! Ja to ne krijem uopšte, mene to fascinira otkad sam prvi put to shvatio: prosečan Srbin u svojim svakodnevnim razmišljanjima deli daleko, daleko više pogleda na svet s nekim ko jaše koze po Baločistanu nego s nekim ko dolazi tu iza ćoška, iz zapadne Evrope. To je poražavajuće, razumeš li. Da sad dođe neki, npr. Skandinavac i da predstavi Srbinu svoj pogled na svet i kako on misli da ljudi treba da se organizuju i rade kako bi svima bilo dobro, Srbin bi ga gledao kao tele, ne bi ga razumeo apsolutno ništa šta taj lupeta. Ovo vrlo dobro znam jer sam se nagledao takvih scena. A da se sa druge strane pojave Jusuf i Ismail i pruže svoju redukovanu sliku sveta tu bi bilo toliko toga što bi taj isti Srbin mogao samo da aminuje. A i ovo znam jer sam se ja raznih Ismaila i Razika naslušao i mnogo puta sam morao da protrljam oči i uši kako bih bio siguran da ne slušam Milenka iz otačastvenog pokreta Obrez. Znači to je jedna stravična slika i iskreno, ja stvarno ne vidim da postoji nada za ovaj svet ovde. Kakvi god da su im izgovori.
[ konislav @ 29.07.2011. 16:51 ] @
Citat:
commissar: @konislav:
Posto vidim da si resio sve dileme oko polozaja u drustvu, sile, snage i sl.
reci mi, iz perspektive npr. Irca ili Norvezanina (sa neizostavnih 17oro brace i sestara),
sta bi ti uradio u situaciji gde su ugrozena tvoja elementarna prava (da izostavimo zenu ovaj put)?
Da li bi poksao da se odbranis, ili bi pustio da "stvari teku svojim tokom"?


Opet si skrenuo u stranputicu. Nije sporno tvoje pravo da se branis i niko ne diskutuje o pravu da se branis. Prica je o tome koju si poziciju zauzeo pri napadu, koje metode primenjujes pri odbrani, kakav ucinak postizes i kako posle sankcionises napadaca. Da ti sad ovo lepo nacrtam.

Ako si ti zauzeo poziciju u zajednici da nije dobro da ti neko ugrozava tvoja osnovna prava, onda je mala verovatnoca da to neko i pokusa. (to je pozicija pre napada)
Ako se slucajno neko i usudi da te napadne, pa ti pruzis dobar otpor tom napadu i odbijes napad. ( to zavisi od metoda i sredstava kojima raspolazes)
Ako si demonstrirao dobro znanje, snagu ili vestinu ti si odbio napad ( to je ucinak)
Ako uspes da napadacu naneses velik gubitak ili ga dobro onesposobis dolazis u poziciju i da ga kaznis. (to su posledice po napadaca)

Ako si svojim dosadasnjim bitisanjem pokazao da si bezznacajan ili da si slab ili nedovoljno jak da branis svoja prava, onda je normalno da ce pre ili ksanije neko pokusati da ti ih ugrozi. Mozda ce neko pokusati da ugrozi tvoja prava cisto onako zato sto misli da na to ima prava, mada malo teze ako ti je pozicija dobra.
Ako nemas hrabrosti, znanja, oruzja da se suprostavis, pretrpeces zagubu.
Ako pretrpis zagubu i pokazas svu svoju slabost i ranjivost, mala je verovatnoca da ce te i drugi ostaviti na miru i da neko ponovo nece da te napadne.

Ako samo kukumavcis i nista ne radis da se premis za napad.
Ako nista ne radis da okolini pokazes svoju moc, znanje ili njihov inters da te odrzavaju u zivotu.
Ako nemas nikakve snage da branis svoja elementarna prava.
Ako se kacis sa jacima od sebe umesto da gradis dobre odnose.
Onda nema nikakve logike da se neko drugi stara za zastitu tvojih elementarnih prava, ako ti sam nisi sposoban za to.
[ commissar @ 29.07.2011. 16:56 ] @
@Odin D.:
Nebitne su finese (da li ces u slucaju da se ne upustas mozda i zmurirti,
ili ces ako krenes da se boris/branis koristiti npr. tiganj ili sta vec), to ti
dodajes samo u nameri da obesmislis pitanje i izbegnes davanje odgovora.
Pusti masti na volju i osmisli sam dodatne (nebitne) detalje kako bi sedeo skrstenih ruku,
a kako bi se branio.
Lepo stoji pod navodnicima, vide se dve mogucnosti, crno-belo:
1) da samo sedis skrstenih ruku (ishod poznat - neuspeh)
2) da pokusas da se odbranis (ishod neizvestan, moguc uspeh).

Vas konacan odgovor je?
[ Devanagari @ 29.07.2011. 17:03 ] @
I ti si još jedan koji se pravi blesav - krenuo si od pretpostavke da te nekakvo zlo iz čista mira napada pa bi da propituješ ljude šta bi oni radili od tog trenutka. A sve pre toga ne postoji, jel tako? Baš si ti to lepo smislio.

Evo, pošto se praviš blesav ja ću ti reći, čisto da skratimo priču: kada te neko napadne ili se braniš dok ne stradaš, pobediš ili se ne predaš ili se odmah predaš. Ali to naravno nije nikakvo pitanje, samo pravdanje i zamena teza. Pravo pitanje je: otkud to da se Srbija nađe u društvu najzatucanijih zemalja na kugli zemaljskoj, koje napadaju najrazvijenije zemlje sveta? I to Srbija kao zemlja koja je od tih istih napadača udaljena par sati vožnje dok su ovi ostali na drugom kraju sveta, da ne pričam o kontinentima? Znači tu nešto debelo nije u redu ali ne, prosečan Kalimero o tome neće da priča, njegova istorija počinje od trenutka napada i ništa pre toga nije bilo, a i ako je bilo to je isto bila neka nepravda nad njim.
[ milivoje t @ 29.07.2011. 17:04 ] @
Jaci puskom tlaci.
Ali stanovnistvo tlacilackih zemalja veruje u neke druge ideale i zakone. Pa onaj koji tlaci mora danas da izmislja bajke i price za malu decu. Kojima hrani glasacko telo u svojim mocnim zemljama. Ako ti baloni od sapunice puknu jaci ima problem da tlaci. Norveska se povlaci ? Bilo koja od zemalja ucesnica napada na Libiju ima tako jaku armiju da pojedincno moze za 2 dana da preore Libiju. Zasto se to ne desi nego se mrcvare 5 meseci, pa neki odustaju, neki se neckaju...

Traktati divljenja jednostavnosti sistema u kome jaci gazi slabijeg, pa ponizavanje ljudi tvrdeci da neko misli da su Nemci ili Amerikanci glupi, cemu to ? Mozda da probate da se divite na nekom drugom mestu, a ne na mestu gde je slabiji zgazen. Znate tacno kako taj jednostavan sistem radi, a znate li tacno kako izgleda kada 1 tona laserski vodjenog tog sistema eksplodira na 150m od vas ? Onda se malo komplikuje teorijsko siljenje, o elegantnosti sistema.
[ konislav @ 29.07.2011. 17:06 ] @
Citat:
dule_ns: Pošto smo se fino izvređali ajde da se vratimo na temu:

Norveška se povlači iz napada na Libiju

Zašto sad? Da li je povezano sa nedavnim terorističkim napadom?


Da probam da se vratim na temu.

Zapadno Evropska drustva su kao jaja, imaju neku ljusku prema vani, ali su mnogo rovita iznutra. Nisu spremni ni voljni da im se s*ranja desavaju u dvoristu jer im to remeti komoditet. Mnogo je pedera i lezbejki koji ne vole da se biju, a nisu spremili odbranben mehanizam koji bih ih stitio od unutresnjih problema, pa na svaki ozbiljniji otpor reaguju povlacenjem. Skandinavci su posebno ligavi po tom pitanju i nisu bas vesti kad trebaju da se tuku posebno ne u svojoj kuci. Da nije tako ne bi oni i dan danas imali strah od Rusa. Ekonomski oni mogu da pariraju svakome, ali im nasilje i primena fizicke sile bas ne leze.
[ calexx @ 29.07.2011. 17:11 ] @
Ali im to nije smetalo onomad i sada da budu među prvima kada su u čoporu napadali slabije? Jesu ljigavi.
[ Odin D. @ 29.07.2011. 17:11 ] @
Citat:
Lepo stoji pod navodnicima, vide se dve mogucnosti, crno-belo:
1) da samo sedis skrstenih ruku (ishod poznat - neuspeh)
2) da pokusas da se odbranis (ishod neizvestan, moguc uspeh).


^Jok brajko.
Mogucnosti su ti da sjedis skrstenih ruku ili da sjedih skrsenih ruku.
Izbor izmedju to dvoje zavisi od toga sta te vise boli: skrsene ruke ili povredjen ponos.
Mene bi vise bolio povredjen ponos, a razumijem svakog drugog ko bi mozda odabrao drugacije i priznajem mu pravo na to.
U svakom slucaju, da mi neko jaci useta u dvoriste da mi otme moj 'vjekovni' kanister benzina, radije bih sacuvao ruke nego ponos povredjen otimanjem benzina.
To je priblizniji primjer za ovu diskusiju nego silovanje zene.

Ovo:
Citat:
commissar:
2) da pokusas da se odbranis (ishod neizvestan, moguc uspeh).

nije mogucnost, jer si po pretpostavci slabiji i ishod je sasvim izvjestan.
Ako je ishod neizvjestan, onda je neizvjesno i ko je jaci, pa sam rusis svoju polaznu pretpostavku.
Zato sam ti rekao: saberi se, procitaj sta si napisao, porazmisli o tome, pa probaj ponovo.

[ Odin D. @ 29.07.2011. 17:21 ] @
Citat:
calexx: Ali im to nije smetalo onomad i sada da budu među prvima kada su u čoporu napadali slabije? Jesu ljigavi.

A imas li neki primjer kome je to smetalo?
Evo Dusan Silni sve placuci isao u pohode, sto napada slabije.
Djokovic se ubi od placa kad pobijedi.

Doduse, jes' Marko Kraljevic prolivao suze kad je rasporio Musu Kesedziju. Krasna istorijska figura od metar i po od koga je istinoljubivi nebeski narod napravio Hulka... pa se ne moze bas ni vjerovati tome da je suze za Musom prolivao.
[ commissar @ 29.07.2011. 17:25 ] @
@Odin D.:
Dva coveka su mi vec odgovorila nedvosmisleno da bi pokusala da se odbrane.
Ne vidim u cemu je problem da ti das jasan odgovor, osim mozda cinjenice
da tebi i nije do borbe, vec da bi se radije predao....
Kazi slobodno, nemoj to da obrazlazes nekim tvrdnjama koje ne piju vodu
narocito....
Citat:
milivoje t:
Traktati divljenja jednostavnosti sistema u kome jaci gazi slabijeg, pa ponizavanje ljudi tvrdeci da neko misli da su Nemci ili Amerikanci glupi, cemu to ? Mozda da probate da se divite na nekom drugom mestu, a ne na mestu gde je slabiji zgazen. Znate tacno kako taj jednostavan sistem radi, a znate li tacno kako izgleda kada 1 tona laserski vodjenog tog sistema eksplodira na 150m od vas ? Onda se malo komplikuje teorijsko siljenje, o elegantnosti sistema.

Sto je najgore od svega, veliki broj ovdasnjih ljudi jeste iskusio kako izgleda eksplozija avionske bombe u blizini, a smatra to svojom krivicom......
Neko je nesto pricao o gluposti?


[Ovu poruku je menjao commissar dana 29.07.2011. u 18:38 GMT+1]
[ Odin D. @ 29.07.2011. 17:34 ] @
Odgovorio sam ti vrlo direktno:
Citat:
Odin D.:Mogucnosti su ti da sjedis skrstenih ruku ili da sjedih skrsenih ruku.
Izbor izmedju to dvoje zavisi od toga sta te vise boli: skrsene ruke ili povredjen ponos.
Mene bi vise bolio povredjen ponos,...

E sad, ako ti iz ovih elementarnih logickih odnosa ne mozes izvesti zakljucak za manje od 5ms, onda stvarno ne vidim u cemu je poenta pokusavati ti objasniti ista slozenije... :(

Osim toga, objasnio sam ti da ti je postavka logicki kontradiktorna. Nema neizvjesnih ishoda ako je odnos snaga izvjestan.
Jel' ti stvarno nisi u stanju da uvidis nelogicnost svoje postavke?
[ Ovaj @ 29.07.2011. 17:56 ] @
Citat:
Devanagari: Evo da i tebi postavim pitanje na koje četvorica na ovom forumu pre tebe nisu imala nikakav odgovor, čak ni onaj najgluplji ja-sam-juče-pao-s-kruške odgovor: zašto niko ne bombarduje tu istu Norvešku, ona ima naftu i njome sama raspolaže?

Razlog zbog kojeg odgovora nije bilo je taj što je očigledan i predstavlja lakmus papir za to da li neko želi ozbiljno da se bavi problemom ili da mlati gloginje. Baš me interesuje šta ti imaš da kažeš na tu temu.

Za one koji su malo odmakli od Radikalskih talasa i Velike Srbije, evo štiva kojim se počinje razumevanje sveta oko nas, pa navalite.


Mozda ti niko ne odgovara zato sto ti je pitanje previse glupavo?

Nemci su vec bombardovali Norvesku 1940. i bili su jaci, pa su je tlacili narednih 5 godina.

Nemci nisu bili samo snazniji i brojniji od Norvezana, vec i inteligentniji, pametniji, mudriji, posedovali su vece znanje, civilizovaniji, obrazovaniji, vredniji, vecih organizacionih sposobnosti ...

Ti mislis da je istorija pocela kada si se ti rodio i da joj je sada dosao kraj?

Procitao si svo "stivo", pa si siguran da niko nikada nece baciti oko na tu norvesku naftu?
[ Devanagari @ 29.07.2011. 18:56 ] @
Je li to zaista tvoj odgovor - jedan osvrt na 1940. g. i jedna hipoteza šta bi moglo da se desi u budućnosti? Toliko o glupavosti…

Lepo pitam, zašto bi neko sa zapada mlatio čak do Iraka kada ima Norvešku tu odmah preko kanala? Ako tvrdite da je nafta (otimanje resursa) u pitanju, ja pitam zašto Irak, a ne Norveška?
[ Sceka @ 29.07.2011. 19:31 ] @
Citat:
Devanagari: ...Lepo pitam, zašto bi neko sa zapada mlatio čak do Iraka kada ima Norvešku tu odmah preko kanala? Ako tvrdite da je nafta (otimanje resursa) u pitanju, ja pitam zašto Irak, a ne Norveška?


Jel' ima veze to sto su Ameri i Norvežci ortaci? Ili sam ja glup, sto i nije nemoguce! :)


Pozdrav!
[ Devanagari @ 29.07.2011. 20:06 ] @
Pa ne znam, ti sad pitaš isto što i ja pitam.

Znači ne postoji taj mangup koji će da napadne Norvešku i ”otme” joj bilo šta. Jednostavno, to je nezamislivo. Previše su razvijeni u civilizacijskom smislu da bi neko smeo (baš tim rečima) i da pomisli da im otima bilo šta. Tako da taj argument da se određena zemlja za napad bira samo zato što ima neki resurs nema veze s mozgom.

Dakle, pre svega moraš da imaš žešće zatucanu ekipu koja će sama da se naguzi i za koju će bilo koga boleti ona stvar ako ih neko napadne.

Pa čak ni to ne znači da je tzv. otimanje prva opcija. Eto npr. primer Saudijske Arabije. Nema većih nazadnjaka na planeti a opet dogovorili se ljudi i ovi im lepo plaćaju naftu. Zašto im plaćaju naftu koji krasni kad mogu da im ”otmu”? Sad je KSA, najzatucanija zemlja regiona i šire, faktor mira i stabilnosti. Niko ne ratuje, svi u plusu. To balkanski mozak ne može da svari i da pruži racionalan odgovor.

I kad su konačno istrošene sve opcije ostaje jedino pitanje: koliki moron moraš da budeš pa da ipak istraješ i uvedeš zemlju u rat? E, to je glavna priča i svaki pošteni Kalimero će ti od nje bežati kao đavo od krsta. Ludak Husein, ludaci talibani, ludak Gadafi i… veseli Slobodan Milošević sa svojim veselim Srbima.

Zato ja pitam za Norvešku - kako to ti veseli Srbi imaju zajedničko sa talibanima i sličnim ultra primitivnim svetom to da ratuju s najrazvijenijim zemljama sveta? Mislim, da li ljudi shvatate pitanje, Slovaci, Hrvati, Maltežani, Francuzi, Norvežani, Česi, Letonci, Italijani, Belgijanci, Finci, itd. niko ne ratuje sa Amerikom nego ratuju talibani, Iračani i - Srbi?? To je strašno jedno saznanje i ja razumem da se formirao odbrambeni mehanizam koji će Ameriku proglasiti otimačem i zlotvorom koji napada nevine narode. Potpuno razumem. Ali treba neko jasno i da kaže da je to ipak poremećeno razmišljanje pa neka se ljuti ko hoće koliko hoće.
[ Sceka @ 29.07.2011. 20:22 ] @
Citat:
Devanagari: Pa ne znam, ti sad pitaš isto što i ja pitam.

Znači ne postoji taj mangup koji će da napadne Norvešku i ”otme” joj bilo šta. Jednostavno, to je nezamislivo. Previše su razvijeni u civilizacijskom smislu da bi neko smeo (baš tim rečima) i da pomisli da im otima bilo šta. Tako da taj argument da se određena zemlja za napad bira samo zato što ima neki resurs nema veze s mozgom.

Dakle, pre svega moraš da imaš žešće zatucanu ekipu koja će sama da se naguzi i za koju će bilo koga boleti ona stvar ako ih neko napadne.

Pa čak ni to ne znači da je tzv. otimanje prva opcija. Eto npr. primer Saudijske Arabije. Nema većih nazadnjaka na planeti a opet dogovorili se ljudi i ovi im lepo plaćaju naftu. Zašto im plaćaju naftu koji krasni kad mogu da im ”otmu”? Sad je KSA, najzatucanija zemlja regiona i šire, faktor mira i stabilnosti. Niko ne ratuje, svi u plusu. To balkanski mozak ne može da svari i da pruži racionalan odgovor.

I kad su konačno istrošene sve opcije ostaje jedino pitanje: koliki moron moraš da budeš pa da ipak istraješ i uvedeš zemlju u rat? E, to je glavna priča i svaki pošteni Kalimero će ti od nje bežati kao đavo od krsta. Ludak Husein, ludaci talibani, ludak Gadafi i… veseli Slobodan Milošević sa svojim veselim Srbima.

Zato ja pitam za Norvešku - kako to ti veseli Srbi imaju zajedničko sa talibanima i sličnim ultra primitivnim svetom to da ratuju s najrazvijenijim zemljama sveta? Mislim, da li ljudi shvatate pitanje, Slovaci, Hrvati, Maltežani, Francuzi, Norvežani, Česi, Letonci, Italijani, Belgijanci, Finci, itd. niko ne ratuje sa Amerikom nego ratuju talibani, Iračani i - Srbi?? To je strašno jedno saznanje i ja razumem da se formirao odbrambeni mehanizam koji će Ameriku proglasiti otimačem i zlotvorom koji napada nevine narode. Potpuno razumem. Ali treba neko jasno i da kaže da je to ipak poremećeno razmišljanje pa neka se ljuti ko hoće koliko hoće.Ja samo znam da kad si ortak sa najjacim u kraju ni on ni niko drugi te ne dira. Jos kao klinac sam naucio da ne postoji " fer plej" a k'o odrastao sam apdejtov'o to saznanje tako sto sam naucio da su to izmislili slabiji kao neku foru tipa "Pa nije fer da me bijes samo zato sto si jaci". Ima to sve napisano od kad postoji 'sveta i veka', prvo se prenosilo s' kolena na koleno, pa se onda pisalo... Danas se 'filozofira' isto kao i nekada davno - iz nemoci! Ali uvek dobije batine onaj ko je slabiji, pa ne bi se nazivao slabiji da nije tako. :) A u vezi onog sto je boldovano: Evo ja cu prvi da kazem da je to ne ipak nego apsolutno poremeceno razmisljanje i ne zanima me ko ce da se ljuti, ne zanima me nikakvo reagovanje u vezi toga.


Pozdrav!
[ Nedeljko @ 29.07.2011. 20:40 ] @
No, u državi postoji zakon koji sprovodi država preko svojih instrumenata koji nadjačavaju pojedince. Zbog čega postoji Policija? Gle čuda, bez nje bi sprovođenje zakona bilo nemoguće. Dakle, ako me neko ko je pojedinačno od mene jači maltretira, žaliću se državnim organima koji su jači od njega.

E, sad, u međunarodnim odnosima nije tako iz prostog razloga što ne postoji svetska policija kao zajednička sila koja bi bila jača od NATO-a i Rusije zajedno i koja bi bila garant sprovođenja nekog dogovorenog međunarodnog prava.

Takođe je tačno da što Java Beograd reče, nekada je Amerika bila simbol slobode i demokratije, a sada je simbol sirove sile. Znači, bilo je perioda u istoriji kada su sile širile pozitivne vrednosti.
[ Sceka @ 29.07.2011. 21:08 ] @
Citat:
Nedeljko
E, sad, u međunarodnim odnosima nije tako iz prostog razloga što ne postoji svetska policija kao zajednička sila koja bi bila jača od NATO-a i Rusije zajedno i koja bi bila garant sprovođenja nekog dogovorenog međunarodnog prava.

Takođe je tačno da što Java Beograd reče, nekada je Amerika bila simbol slobode i demokratije, a sada je simbol sirove sile. Znači, bilo je perioda u istoriji kada su sile širile pozitivne vrednosti.


Underline: Pa eto, i dzaba je sad pricati o tome ima li nesto smisla ili nema, da li je nesto pravedno ili nije, fer plej ili ne... Tako je kako je, najjaci su i kad bude, ako bude, neko jaci od njih, njima ce se otali 'rugati'!

Bold: Bilo, sad se spominje... I to je sve! Simbol ovakav ili onakav jaki su i sve dok im se moze... I Hitler je bio jak, pa i on je tako dok mu se moglo, pa je dosao jaci... I tako... Sta je tu problem, cemu komplikovati stvar koja je jednostavno prosta? Samo radi razgovora? Pa ok, moze... :)


Pozdrav!
[ commissar @ 30.07.2011. 08:57 ] @
Citat:
Devanagari: Je li to zaista tvoj odgovor - jedan osvrt na 1940. g. i jedna hipoteza šta bi moglo da se desi u budućnosti? Toliko o glupavosti…

Lepo pitam, zašto bi neko sa zapada mlatio čak do Iraka kada ima Norvešku tu odmah preko kanala? Ako tvrdite da je nafta (otimanje resursa) u pitanju, ja pitam zašto Irak, a ne Norveška?

Evo da ja pokusam da odgovorim.
Kad se potrose zalihe nafte u zemljama koje ce posle za izvoz imati samo pesak, pa mozda i u Rusiji potom, logicno je da ce medju
dojucerasnjim drugarima iz NATO pakta poceti da se igra, "weakest link", "shortest straw" ili "Last Man Standing". Mozda ce bas tad Norveska
biti najslabija karika, u komsiluku ratobornih Engleza, Nemaca i ostalih demokratskih supersila zednih nafte, pa ce sa najkracom izvucenom slamcicom
morati prva da se poturi da joj se otme nafta za ostale kojima je potrebnija. Cenim da ce u demokratskom bloku LMS svakako biti USA, jer su prilicno daleko
od zmijskog gnezda na evropskom kontinentu.... Kad se oni svi pokolju, i sve zalihe nafte u evropi i na bliskom istoku budu isusene, onda ce Amerika konacno
poceti da rabi svoje zalihe punom snagom, jer sva ona postrojenja u Teksasu vuku iz zemlje tek onoliko nafte koliko je potrebno da postrojenja rade, tj. da
ne stoje na leru (od toga samo mogu stete da imaju), to su cinjenice poznate manje vise svakom koga problematika oko nafte iole interesuje.
Ne znam kako ce Rusija igrati, ne verujem da ce bas skrstenih ruku sedeti (poput Odina D.), verujem da ce se Kina slicno njima ponasati, ali - zivi bili, pa videli.

Citat:
Devanagari: Pa čak ni to ne znači da je tzv. otimanje prva opcija. Eto npr. primer Saudijske Arabije. Nema većih nazadnjaka na planeti a opet dogovorili se ljudi i ovi im lepo plaćaju naftu. Zašto im plaćaju naftu koji krasni kad mogu da im ”otmu”? Sad je KSA, najzatucanija zemlja regiona i šire, faktor mira i stabilnosti. Niko ne ratuje, svi u plusu. To balkanski mozak ne može da svari i da pruži racionalan odgovor.
I kad su konačno istrošene sve opcije ostaje jedino pitanje: koliki moron moraš da budeš pa da ipak istraješ i uvedeš zemlju u rat? E, to je glavna priča i svaki pošteni Kalimero će ti od nje bežati kao đavo od krsta. Ludak Husein, ludaci talibani, ludak Gadafi i… veseli Slobodan Milošević sa svojim veselim Srbima.

Nemoj zaboraviti da je i u americkim medijima i Slobodan Milosevic aka Cobile bio etiketiran kao faktor/garant mira i stabilnosti, zasluzan za mir u Bosni.
Nedugo potom se nasao na poternici (nesto kao Billy the Kid) od 5.000.000,00$.
Sadam Husein je imao podrsku/pomoc Amerke/zapada u ratu protiv Irana, potom su ga 1991. bombardovali, jer je po nagovovoru
dojucerasnjih saveznika (lidera u demokratiji) resio da svojoj zemlji ponovo pripoji Kuvajt.
Gadafi je bio bombardovan zbog odbijanja da izruci ljude odgovorne za teroristicke napade, pa ga potom niko nije dirao
do pre koji dan, tek kad je zafalilo crnog zlata, neko se setio da je on "tiranin" i da treba demokratizovati sirote Libijce,
kao i obicno - kasetnim bombama, napalmom, nuklearnim bombama itd.
Danas jesi, sutra nisi, i to je to.....
Kako neki ljudi imaju kratko pamcenje, ili boluju od "selektivne amnezije", cudo jedno ;)


[Ovu poruku je menjao commissar dana 30.07.2011. u 10:32 GMT+1]
[ Devanagari @ 30.07.2011. 09:36 ] @
Citat:
commissar: Evo da ja pokusam da odgovorim.

Molim te pokušaj jer ovo nije nikakav odgovor na pitanje koje sam postavio, samo još jedno dokoličarsko fantaziranje o budućim scenarijima (sa sve ”živi bili pa videli” na kraju). ŠBBKBB - što bi rekao Aca poštar. Zašto Amerika napada Irak i Afganistan, a ne napada Norvešku i Saudijsku Arabiju nego od njih kupuje gorivo?

Citat:
commissar: Nemoj zaboraviti da je i u americkim medijima i Slobodan Milosevic aka Cobile bio etiketiran kao faktor/garant mira i stabilnosti, zasluzan za mir u Bosni.
(…)
Sadam Husein
(…)
Gadafi
(…)
Kako neki ljudi imaju kratko pamcenje, ili boluju od "selektivne amnezije", cudo jedno ;)

I ja kažem, čudo jedno to selektivno pamćenje i izigravanje blesavosti uz posebnu disciplinu padanja s Marsa i poricanja konzumacije i mirisanja luka, u samo par poruka unazad. A još veće čudo je kad je neko toliko ćorav kod očiju, da ne upotrebim neki drugi izraz, da sam sebe zakopava onim što piše, a da to ni ne primećuje.

Da, tačno na to sam mislio kada sam rekao faktor mira i stabilnosti. Ako hoćeš da se dogovoriš bićeš u plusu pa makar bio najzatucaniji pustinjak na planeti zemlji. Dakle, to su gluposti da će neko da te napadne i bombarduje zato što imaš neki resurs. Ali uvek se nađe budala koja ne želi da se dogovori, zato i jeste budala, on hoće da mu se čitav svet prostre pred noge i da bude po njegovom. To što bi dogovor svima išao u korist to je za njega sekundarno. Kao što sam ih i sam pobrojao: Husein, Gadafi, talibani i - Slobodan Milošević.

E, onda kad nastupi propast onda se više nema snage da se razmisli kako je do toga došlo. Umesto toga trebaju nam izgovori i opravdanja. Zašto su nas napali? Pa da nam otmu resurse, eto Irak ima naftu, talibani imaju… ne znam šta ali imaju i mi eto imamo… isto ne znam šta ali eto dokaza da su nas napali zato što hoće da nam otmu to nešto.
[ Odin D. @ 30.07.2011. 09:46 ] @
Citat:
Devanagari: I… isto ne znam šta ali eto dokaza da su nas napali zato što hoće da nam otmu to nešto.

Ma kako ne znas?! Evo sad ce dezurni objasnjavaci da nam opet ponove o cemu se tu radi.
Ja cu ti samo ukratko, a vec ce se javiti neki strucnjak da to malo bolje elaborira.

Daklem, nas zapad oce da unisti jer su od pamtivjeka ljubomorni na nas jer smo: pametniji, ljepsi, bolji, jaci, imamo veci, jeli zlatnim viljuskama, i sl.
Oce da nam otmu ponos, dostojanstvo, slavnu istoriju i jos neke vjekovne stvari.
Skoro svaki Svabo, Amerikanac i ostali zlopadnjak redovno idu kod psihijatra da im lijeci smetnje od kompleksa prema Srbaljima.
[ commissar @ 30.07.2011. 10:03 ] @
Opet on!
Avganistan - pocetkom osamdesetih bio zdusno pomagan od strane Amerike dok je ratovao protiv SSSR-a.
Talibani - uzivali dugo podrsku Amerike sve dok je imala koristi od njih. Ljubav prestaje cim su
doticni u krenuli sa krsenjem ljudskih prava - floskula koja se uvek poteze, pravi razlog je bio
preveliki dotok jeftinog avganistanskog HEROINA u Ameriku i ostale zapadnoevropske zemlje.
Mislis da njih tamo nesto vise tangiraju prava zatucanih kamilara nego tebe? HAHAHAHAHA
Ili neces, ili nisi u stanju da ukapiras:
Sadam - bio dobar dok se krljao sa Iranom, napao Kuvajt (po nagovoru demokratskog zapada), packe, bio opet malo dobar, sad vise nije - obesen covek.
Gadafi - bio ok, pa nije, dobio packe, pa opet bio dobar, pa sad opet nije - videcemo sta ce se desiti na kraju.
Cobile - bio faktor mira i stabilnosti (drago mi je sto si potpuno istu floskulu upotrebio za S. Arabiju samo
svedoci o tvojoj kratkovidosti i indoktriniranosti). Potom je bio outlaw sa glavom ucenjenom na $ 5mil.
Svi prethodni primeri zajedno - nekada su svakako imali dogovore, saradjivali na obostranu korist, prodavali naftu, zaradjivali na tome,
ali jaci odlucuje da to koriguje, vise mu se ne placa nafta, pa ne bira sredstva, ti to podrzavas, ok. Ja imam poteskoca da to prihvatim
kao nesto normalno, pa sta da radim? Narocito posle 1999. i demokratskih glupih, manje glupih, radioaktivnih i manje radioaktivnih bombi.
Moje simpatije su ipak na strani obicnog coveka iz Libije, Iraka, itd. jer on najvise trpi posledice bahatosti velikih sila, bas kao sto sam
i ja 1999.god.
Citat:
I ja kažem, čudo jedno to selektivno pamćenje i izigravanje blesavosti uz posebnu disciplinu padanja s Marsa i poricanja konzumacije i mirisanja luka, u samo par poruka unazad. A još veće čudo je kad je neko toliko ćorav kod očiju, da ne upotrebim neki drugi izraz, da sam sebe zakopava onim što piše, a da to ni ne primećuje.

Pa onda nemoj nista pisati vise..... Sta drugo da ti kazem.

@Odin D.:
Zabrinuh ze sta se sa tobom desava.
Ne znam sta su od nas 'teli (mozda da naprave bazu na Kosovu, a mi se bunili?), ali od Iraka i Libije 'oce naftu za dzaba, to sam 100% siguran.
Mislim da sve zapadne zemlje u prednjem pelvicnom delu osecaju jake bolove za ljudska prava
Iracana, Avganistanaca, i ostalih (kako neko rece) divljaka iz pustinje.
To je samo lepa floskula koja se koristi kao uvertira da se na doticne zemlje izruce bombe kojima
mozda istice rok upotrebe, da piloti mogu da ostvare neophodan broj sati letenja u ratim uslovima itd. itd.


[Ovu poruku je menjao commissar dana 30.07.2011. u 11:20 GMT+1]
[ Odin D. @ 30.07.2011. 13:03 ] @
Bog te mazo, @commisar upravo otkrio da se neke zemlje rukovode sopstvenim interesima!!!!!

Ja sam - u najmanju ruku - zapanjen!
[ Devanagari @ 30.07.2011. 19:04 ] @
Citat:
commissar:Opet on!

Da, da, hoće to na internet forumu. Ne možeš da ućutkaš čoveka, uvek se neko javi iznova i iznova da te prozove kada pričaš besmislice.

Pogledaj samo te gluposti koje pišeš, kolika kukavica moraš da budeš pa da izmišljaš sve te gluposti samo da bi pobegao od prostih pitanja? Znaš, možeš ti u Srbiji da pišeš stvari tako što se nećeš osvrtati na prethodno izneseno u istoj temi ali to je samo i isključivo tvoj problem. U civilizovanim sredinama to je vrhunski bezobrazluk. Moj ti je najdobronamerniji savet da ti je to slaba uteha, to kada staviš ruke na uši i autistično ponavljaš jedno te isto. Samo ćeš sebi napraviti sra*e; veruj mi na reč kada ti kažem da u tim trenucima nisi uopšte promućuran kao što misliš niti si ikoga zjb (omiljen sport u Srba) osim sebe samog.

Citat:
Odin D.:Daklem, nas zapad oce da unisti jer su od pamtivjeka ljubomorni na nas jer smo: pametniji, ljepsi, bolji, jaci, imamo veci, jeli zlatnim viljuskama, i sl.
Oce da nam otmu ponos, dostojanstvo, slavnu istoriju i jos neke vjekovne stvari.

Ja sam više mislio na one trilione tona uglja (pazi, ne gasa ili bar nafte nego - uglja!!) kojim se čitav svet može snabdevati hiljadama godina ili na plodnu zemlju koja može hraniti čitave galaksije ili neko takvo ludilo. Mislim, ako neko ipak ima nedoumica da je u pitanju poodmakli stadijum teškog kolektivnog ludila eto dovoljno mu je da pogleda samo tu maniju kako se najrazvijenije zemlje sveta okupljaju kako bi nekoj šaki jada koja obitava na minijaturnoj površini u zapećku Evrope otimala nekakve famozne resurse. Mislim jbt, baš moraš da budeš žešće poremećen ili još žešći licemer pa da propagiraš takve moronske priče. Stvarno.
[ Odin D. @ 30.07.2011. 19:23 ] @
A tu je i famozna Moravsko-Vardarska dolina - najznacijniji planetarni put izmedju zapadne i istocne hemisfere. Kad Amerikanci time ovladaju, mogu slobodno zatrpati Suecki kanal.
[ Marko83 @ 30.07.2011. 20:56 ] @
Ok
Moze jedno pitanje?
Zbog cega Amerikanci podrzavaju Albance?
Posto vidim da ste raspolozeni u smisljanju...
Mozda zbog tog uglja?
Meni nista duhovito ne pada na pamet
[ yolja624 @ 30.07.2011. 21:16 ] @
Citat:
Marko83: Ok
Moze jedno pitanje?
Zbog cega Amerikanci podrzavaju Albance?
Posto vidim da ste raspolozeni u smisljanju...
Mozda zbog tog uglja?
Meni nista duhovito ne pada na pamet


Sto to mislis da je amerikancima lakse od siptara ukrasti ugalj nego od Srba? Ta teorija bas ne drzi vodu, jer i siptari i mi spadamo u "lako dogovorljive" sklonim korupciji i mesetarenju ispod zita. Fakticki amerikanci samo gube vrijeme da namjeste siptarima drzavu pa da bi navodno dosli do uglja. Za puno manje vremena i kud i kamo jeftinije mogu da ga dobiju od srpske vlade.

Znaci - ugalj nije razlog! I ugalj tesko da se moze smatrati nekom previse bitnom sirovinom, jer uglja ima i u SAD, ili u Australiji - i to daleko vise nego na Kosovu.

A sta jeste razlog to ne znam tacno, ali mogu da naslutim...
[ Sceka @ 30.07.2011. 21:51 ] @
Citat:
Marko83: Ok
Moze jedno pitanje?
Zbog cega Amerikanci podrzavaju Albance?
Posto vidim da ste raspolozeni u smisljanju...
Mozda zbog tog uglja?
Meni nista duhovito ne pada na pamet


:) Moze li biti da se @Marko83 šali?! A moze biti i da mi se ucinilo?! Ko ce ga znati "koja je to brzina".

Pozdrav!
[ Marko83 @ 30.07.2011. 21:53 ] @
Fora je bila taj ugalj... :)
e ne da mi se nasaliti....

edit: evo zoran me preduhitri
[ konislav @ 30.07.2011. 22:01 ] @
Citat:
Marko83: Ok
Moze jedno pitanje?
Zbog cega Amerikanci podrzavaju Albance?
Posto vidim da ste raspolozeni u smisljanju...
Mozda zbog tog uglja?
Meni nista duhovito ne pada na pamet


Zato sto Albanci za razliku od Srba postuju dogovoreno i nikako ne pokusavaju da budu pametniji od onoga od koga zavise, sto je nazalost specijalitet Srba.
Albanci imaju korektan odnos sa Amerikancima, znaju gde im je mesto i kolika im cerga, toliko se pruzaju. Ne pokusavaju Amerikancima da prodaju pricu o prijateljstvu i bratstvu, ne pokusavaju da objasnjavaju Amerikancima kako su eto oni sad prijatelji i to odmah znaci da su ravnopravni i ne pokusavaju da Amerikance za*ebu, a posebno ne pokusavaju da istovremeno i sa Rusima prave posao.
Albanci i dan-danas dovedu Klintona da odrzi neka bezvezna predavanja i plate mu 250.000 dolara za to. Ne suruju sa Rusima, lepo slusaju sta im se kaze i posteno plate za svaki savet ili uslugu koja im bude ucinjena.
vecina nece razumeti o cemu pricam, ali to je realno za ocekivati. Zato sto vecina ne razume kako to ide, zato i svakodnevno propada i tone.
[ a1200 @ 31.07.2011. 02:36 ] @
I onda jednog lepog dana, iz vedra neba, Americka, demokratska bomba slobode, padne u Libiju... na jednu sasvim prosecnu kucicu - u kojoj su mama, dvoje sitne dece, kuca i maca... i pobije ih, pretvori u pepeo - iskljucivo iz pohlepe i interesa nekolicine. A to se sve nazove greskom u "navodjenju", i "kolateralnom stetom", od strane ekipe koja je sve to pokrenula i koja misli da je bogom dana da radi sta hoce jer je "najjaca".

E onda, otac te dece... koji je uzgred besplatno studirao, i doktorirao kao molekularni biolog/strucnjak za nuklearnu tehnlogiju/vrhunski geneticar, koji nema vishe zasta da zivi, i kome termin "J*be nam se, radimo sta hocemo, jer smo jaci" jednostavno ne pokriva kolicinu besa i mrznje koju oseca - odluci da ode u recimo Severnu Koreju, Iran ili neku drugu zemlju koja je predvidjena kao sledca meta za odstrel, i potrebi poslednji atom snage i znanja da vrati milo za drago.

Tamo npr. sa zarom, i apsolutnom posvecenoscu, unapredi i razvije biolosko/nuklearno oruzje... i kad "jaci" opet napadne, Iran, Sverenu Koreju.... e onda to sto je on razvio jednostavno "dogodi" u Njujorku, Briselu, Berlinu, Beogradu(?)... i onda tvoje dete, koje je odraslo uz "zavese, bioskop i u civilizaciji" jednostavno umre - tvoja porodica umre... i veci deo planete prestane da lici na bilo sta, a ponajmanje na civilizaciju.

Da li je to slika buducnosti koju ce ekipa "jakih" zbog pohlepe da natovari svima? Mislim, za njih je OK, oni ce da prezive u sklonistima sagradjenim od budzetskih para... ali, da li ce biti ok za vas "civilizovane", ostavljenje da trunete i mislite se zasto? Da li ce to onda generalno i moralno biti ok, jer je covek sa voljom, inteligencijom - pokazao koliko je "jak" i "da mu se moze"? Da li je to put kojim treba da se ide?

...
Da skratim pricu, vi ljudi kao da zivite u srednjem veku - pa mislite da ako nekog ubijate 10000 Km daleko, da taj nema snage, i da ne postoje oruzja koja mogu da vas stignu u vashoj domovini. Nuklearna bomba, kasetne bombe, avijacija itd. to su stvari koje su smesne prema tehnologiji koja se sada razvija, a koja lako moze da se iskoristi i u vojne svrhe (genetika, mikrobiologija...). Jednostavno vishe nije bitno ko ima vecu topuzu... nego ko ima odredjenu kolicinu "mozga", i potrebu da taj mozak upotrebi za razvoj naoruzanja. Ne, ne trbaju mu velike pare, ne trebaju mu aerodromi, nuklearna postrojenja, F22, nosaci aviona, tone skupoceng gvozdja, zice i kevlara... treba mu osrednji razvojni centar i dovoljno motivisani i inteligentni ljudi - samo to.

Pohlepu zapadnih "j*baca", i racun u krvi koji prave sirom sveta cemo platiti mi - ovce civilizacije - koje idu u bioskop, igraju video igre, i bave se apstraktnom umetnoscu, tj. ne zanima ih sta im vlada radi par hiljada kilomatara dalje, kakav bes i mrznju stvara, tj. kakav zlocin iz "interesa", a u njihovo ime, i od njihovih poreskih para, sprovodi.

Al' tesko je da se shvati, da politika sile ima svoj kraj... a da je danasnja (a ne sutrasnja) tehnologija na tom nivou, da bukvalno niko nije bezbedan ni dovoljno "jak" da se od nje odbrani.

...
P.S. E da, sad' ce neko da se nadje pametan pa da kaze, pa ako oni to razvijaju - oni ce to i upotrebiti. Problem je sto nece upotrebiti dok ne budu napadnuti, jer su svesni da bi to znacilo i njihov kraj jer ce i druga strana upotrebiti ekvivalent (po moguctvu jos "napredniji"). Tj. nece biti pobednika. A upotrebice ga samo ako ih neki j*ebac napadane iz "interesa" i pokusa da ih unisti i otme sve sto poseduju - sto je po trenutno vazecim medjunarodnim zakonima njihovo. To je isti princip, zbog kog USA nije napala SSSR, i nijednu zemlju sa malo jacom armijom - jednostavno, "pobeda" nista ne bi znacila jer bi gubitak bio toliki da bi zasenio bilo kakvu korist i ostvareni "interes"...

Sa razvjem tehnlogije i nauke, kad neka enkriptovana informacija, moze za par sekundi da doputuje do kompjutera na drugom kraju planete... a kad pare nisu problem (svaka drzava ih ima dovljno za tako nesto) - ne sumnjam da ce buducnost biti vrlo siva, ako se politika "jaci tlaci" nastavi... jer ce i "slabi" gotovo sigurno raditi na tome da se dokopaju naprednog oruzja, ili barem da kupe informacije kako se pravi (a za to im nisu potrebni uranijumski rudnici, centrifuge i bog zna sta od infrastrukture) - potrebna im je samo zelja, dobra laboratorija, i odredjena kolicina motivisanog mozga.
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 31.07.2011. u 05:15 GMT+1]
[ Devanagari @ 31.07.2011. 08:54 ] @
Citat:
a1200: (…)

Ha, ha, ha

Kako mali Perica zamišlja svet oko sebe Imaš li još ovih pripovedaka? Moj favorit, odmah na početku: "I onda jednog lepog dana, iz vedra neba”, to je taj čuveni motiv - iz čista mira, jadni, mali, nevini ali ponosit narod… ROFL


Citat:
a1200:i doktorirao kao molekularni biolog/strucnjak za nuklearnu tehnlogiju/vrhunski geneticar

A HA HA HA HA HA HA HA!!!!

Daj još, hoćemo još!!! Ako te ovo ne probije kao scenaristu u Holivudu - ništa neće!

Citat:
konislav:vecina nece razumeti o cemu pricam

Ne, naprotiv. Većina savršeno dobro razume o čemu pričaš ali pazi kvaku: vaspitavani su da je to merilo uspeha, da nekog zjbš i preveslaš. Razumeš šta je problem, ono čuveno: "on ume da se snađe”, u prevodu - on ume da zjb čoveka i da se okoristi o njega. I što si ”snalažljiviji” to ti je veći ugled u malom, ponosnom, slobodarskom narodu.

Međutim, kada naiđeš na namazanijeg od sebe i kada te taj ofuti za sve što imaš, e onda brajko kreću priče o zlim otimačima i agresorima. Zato stalno ponavljam, mnogi se ovde pravi blesav.
[ Hattalasat @ 31.07.2011. 10:56 ] @
Citat:
Zato sto Albanci za razliku od Srba postuju dogovoreno i nikako ne pokusavaju da budu pametniji od onoga od koga zavise, sto je nazalost specijalitet Srba.
Albanci imaju korektan odnos sa Amerikancima, znaju gde im je mesto i kolika im cerga, toliko se pruzaju. Ne pokusavaju Amerikancima da prodaju pricu o prijateljstvu i bratstvu, ne pokusavaju da objasnjavaju Amerikancima kako su eto oni sad prijatelji i to odmah znaci da su ravnopravni i ne pokusavaju da Amerikance za*ebu, a posebno ne pokusavaju da istovremeno i sa Rusima prave posao.
Albanci i dan-danas dovedu Klintona da odrzi neka bezvezna predavanja i plate mu 250.000 dolara za to. Ne suruju sa Rusima, lepo slusaju sta im se kaze i posteno plate za svaki savet ili uslugu koja im bude ucinjena.
vecina nece razumeti o cemu pricam, ali to je realno za ocekivati. Zato sto vecina ne razume kako to ide, zato i svakodnevno propada i tone.


Da se i ja jednom slozim s´tobom ;-) Ko " poznaje" arbanase malo bolje razumece i quote iznad .
[ a1200 @ 31.07.2011. 14:07 ] @
@Devangari

Da te citiram
Citat:
A HA HA HA HA HA HA HA!!!!


...
Samo, mojne posle da se ekipa humanih, prosvetljenih i civilizovanih pita cuveno - A zasto?
[ Odin D. @ 31.07.2011. 14:26 ] @
^ To se pitaju samo likovi u romanima brace Grim, i poneki padaci sa kruske, otkrivaci tople vode i nekoliko Kalimera na ovom forumu u pauzi izmedju arlaukanja "Nepravda!!! Nepravda!!!"
[ Nedeljko @ 31.07.2011. 15:28 ] @
Istovremeno nam Holywood prodaje priče kako se treba boriti protiv zlog čarobnjaka Lorda Voldemorta, protiv imperatora Palpatina, kako dobro na kraju pobeđuje, kao u gospodaru prstenova i najmanje biće može da promeni tok istorije itd.
[ Odin D. @ 31.07.2011. 16:34 ] @
Da, da, a te pare sto zaradjuju od prodaje filmova uopste ne trose da kupuju hranu, odjecu i lijekove, nego se razbacuju jahtama, avionima, dijamantima, pudlicama i ostalim razvratom... I onda po intervjuima izjavljuju kako im je najvise u zivotu stalo do mira u svijetu, a potom odmah iza toga odu negdje da se droziraju, sjedu na ladnom betonu i piju alkohol i nije ih briga za mir u svijetu, a ovamo nama pricaju bajke.

E nece to moci vise tako! Sad svi vide kakvi su oni i njihove lazi su konacno izbile na svjetlo dana! Samo je pitanje dana kada ce obican i posten narod ustati na kuku i motiku i sve to pocistiti! A taj cas je blizu!
[ commissar @ 31.07.2011. 17:46 ] @
Citat:
konislav: Zato sto Albanci za razliku od Srba postuju dogovoreno i nikako ne pokusavaju da budu pametniji od onoga od koga zavise, sto je nazalost specijalitet Srba.
Albanci imaju korektan odnos sa Amerikancima, znaju gde im je mesto i kolika im cerga, toliko se pruzaju. Ne pokusavaju Amerikancima da prodaju pricu o prijateljstvu i bratstvu, ne pokusavaju da objasnjavaju Amerikancima kako su eto oni sad prijatelji i to odmah znaci da su ravnopravni i ne pokusavaju da Amerikance za*ebu, a posebno ne pokusavaju da istovremeno i sa Rusima prave posao.

Za to da Siptari drze rec mogu da kazem samo - amin. Kad Siptar da besu, to je to.
Steta sto i mi nismo takvi, mozda bi nam bolje koka pevala.
Pitanje je da li su Ameri bas uvek od reci?

Citat:
Albanci i dan-danas dovedu Klintona da odrzi neka bezvezna predavanja i plate mu 250.000 dolara za to. Ne suruju sa Rusima, lepo slusaju sta im se kaze i posteno plate za svaki savet ili uslugu koja im bude ucinjena.
vecina nece razumeti o cemu pricam, ali to je realno za ocekivati. Zato sto vecina ne razume kako to ide, zato i svakodnevno propada i tone.


Sto da ne pozovu Bilija u goste, i ne plate mu honorar, on im je itekako pomogao da
stvore mafijasku banana drzavu, gde ce protok sirovina, repromaterijala i gotovih proizvoda poput
droge, oruzja, ljudskih organa u rinfuzi kao i celih ljudi (belog roblja) ici nesmetano,
na obostranu korist. Ako je verovati da jedan bubreg kosta 20.000 evra na crnom trzistu,
dolazi se do zakljucka da za Bilijev honorar mora da zalegne jedva 10ak bubaca....
Jetri bi moralo manje, a da ne pominjemo srca, pluca, oci i sl.
To sto su u dobrim odnosima SADA ne znaci da ce biti doveka, to sam pokusao da objasnim
na primerima Sadama, Gadafija i Milosevica. Dok su im (Amerima) odgovarali, bili su
na pijedestalu, prestali da odgovaraju - sut karta. Mislim da pametan covek lako moze
da uvidi da nista nije vecno, pa tako ni dobri odnosi dve zemlje (pogotovu ako je jedna od
njih Amerika), ali kad to pokusas da objasnis nekom skojevcu, on samo ugleda Gadafijevo ime
i iz sve snage vikne "UA!"(ne bi li nedvosmisleno pokazao svoju naprednu, pro-zapadnu™ politicku orijentaciju,
kao i to da bezuslovno veruje u demokratiju™),
bez ikakve zelje da procita ostatak misli, koja je a priori politicki nekorektna
(jer se u njoj pominju jos dvojica sa UA liste), i na to daje odgovor koji je smeh i sala.
Nemoguce je koliko je pamcenje skojevca kratko i selektivno, i koliko losu orijentaciju ima
u vremenu da ne primeti da je neko za samo 3-4 godine od "kljucne figure", "garanta mira", "mirotvorca" i sl.
postao najozloglaseniji ratni zlocinac, diktator i sl. i nasao se na poternici, gonjen za ratne zlocine.
Sa demokratskim zemljama samo je jedno pravilo konstantno - danas jesi, sutra nisi, a odnosi sa njima se
baziraju na principu "sutra opet krecemo iz pocetka".
Mislis li da ce sa Siptarima biti totalno drugacija situacija, da ce doveka biti u ljubavi sa kaubojima?
Ja licno mislim da nece, da ce pre se ili kasnije i ovi (Siptari) naci na tapetu, po vec nekom osnovu (ljudska prava™?) ;)

@Devanagari:
"Opet on!" nije bila namera da te ucutkujem, samo je bila konstatacija da, i posle datog objasnjenja,
ponovo pises iste gluposti, nista vise.


[Ovu poruku je menjao commissar dana 31.07.2011. u 19:11 GMT+1]
[ yolja624 @ 31.07.2011. 18:00 ] @
Citat:
Pitanje je da li su Ameri bas uvek od reci?

Zar nisu? Sve sto su obecali - napravili su. A sad, ti vidi dal su nesto propustili da ispune?

Citat:
Mislis li da ce sa Siptarima biti totalno drugacija situacija, da ce doveka biti u ljubavi sa kaubojima?
Ja licno mislim da nece, da ce pre se ili kasnije i ovi (Siptari) naci na tapetu, po vec nekom osnovu...

Naravno - nema vjecitih prijatelja i vjecitih neprijatelja... postoje samo vjeciti interesi! Pametne drzave kao sto su USA imaju samo taj princip.
Sutra da im ponudimo vise nego sto nude siptari (ili da im ponudimo sve ono sto poklanjamo rusima) vjerujem da bi se situacija znacajno promjenila. Da SFRJ nije odbila da da Vis i jos jedan aerodrom, sve bi danas mozda bilo drugacije.

Na zalost, mi smo nesposobni da ostvarimo bilo kakav takav dogovor sa bilo kim. G*zice bi neki dali rusima, a oni ce vam to i uzeti, ali ce te za uzvrat dobiti... vece cijene gasa i nafte. Ako niste naucili iz primjera NIS onda vam pomoci nema.
[ Nedeljko @ 31.07.2011. 19:25 ] @
Izvini, otkad su to Ameri od reči? 1999 su potpisali sporazum sa Rusima o smannjenju antibalističkog naoružanja, pa samo što su ga uništili, izgradili su ga opet.

Da sutra dype damo Amerima, kao što ga i inače dajemo, uzeli bi ga i sve ostalo bi ostalo isto. Od Rusa smo provereno imali velike koristi, a naša podrška Rusiji je vazda bila samo verbalna.
[ konislav @ 31.07.2011. 19:40 ] @
Citat:
commissar:
Sa demokratskim zemljama samo je jedno pravilo konstantno - danas jesi, sutra nisi, a odnosi sa njima se
baziraju na principu "sutra opet krecemo iz pocetka".
Mislis li da ce sa Siptarima biti totalno drugacija situacija, da ce doveka biti u ljubavi sa kaubojima?
Ja licno mislim da nece, da ce pre se ili kasnije i ovi (Siptari) naci na tapetu, po vec nekom osnovu (ljudska prava™?) ;)
]


Ako budu lojalni i pametni i stalno pokazuju da je dobro poslovati sa njima imace dobru poziciju. Sve je u matematici, interesu i pragmatizmu. Ako Albanci budu pametni i nastave da pokazuju svoj znacaj, onda je logicno da neko bude zeleo da se druzi sa njima. Da pojasnim, da ne bude zabune. Moras stalno ljudima da pokazaujes da mogu imati interes od druzenja sa tobom i da im trebas. Sto bi se neko druzio sa nekim od koga moze imati samo stete.
Uzmi primer Grcke, oni i dan danas nekako uspevaju da pokazuju drugima kako je dobro druziti se sa njima, ma koliko to kostalo.

@ Nedeljko
Zasto neko nekome mora da daje dupe i da mu ovaj uzima sve. Zasto jednom ne pocnemo da koristimo termin "ostvariti saradnju"? Nemci su 1945 izgubili rat, ali su kasnije ostvarili dobru saradnju sa Amerikancima i danas im nista ne fali. Italijani takodje, Grci takodje, Juzna Koreja nije lose prosla sto je napravila saradnju sa Amerikancima. Kad pogledas malo oko sebe videces da od saradnje sa Rusijom niko nije prosao dobro.
[ Sceka @ 31.07.2011. 20:24 ] @
Citat:
Nedeljko: Izvini, otkad su to Ameri od reči? 1999 su potpisali sporazum sa Rusima o smannjenju antibalističkog naoružanja, pa samo što su ga uništili, izgradili su ga opet.

Da sutra dype damo Amerima, kao što ga i inače dajemo, uzeli bi ga i sve ostalo bi ostalo isto. Od Rusa smo provereno imali velike koristi, a naša podrška Rusiji je vazda bila samo verbalna.Pa vidis, i sam kazes, da su ispostovali ono sto su potpisali! Znaci bili su od reci, kao sto i sam kazes! Da su Rusi bili pametni, a ocigledno nisu, u sporazumu bi naveli i to da Ameri nikada vise ne izgrade antibalisticko naoruzanje.

Kakvu smo korist imali od Rusa? Da smo imali neke vajde od njih imali bi nasu nepodeljenu podrsku. Obzirom da su uvek bili k'o neki jako strog roditelj, bez ikakvog osnova - nismo im to trazili, i zahtevali su previse, logicno je bilo da smo ih ignorisali sto smo vise mogli. Ali to nije tema. Uputstvo: Ne odgovarati na moja pitanja!


Pozdrav!
[ konislav @ 31.07.2011. 20:48 ] @
Citat:
Sceka: Pa vidis, i sam kazes, da su ispostovali ono sto su potpisali! Znaci bili su od reci, kao sto i sam kazes! Da su Rusi bili pametni, a ocigledno nisu, u sporazumu bi naveli i to da Ameri nikada vise ne izgrade antibalisticko naoruzanje.

Kakvu smo korist imali od Rusa? Da smo imali neke vajde od njih imali bi nasu nepodeljenu podrsku. Obzirom da su uvek bili k'o neki jako strog roditelj, bez ikakvog osnova - nismo im to trazili, i zahtevali su previse, logicno je bilo da smo ih ignorisali sto smo vise mogli. Ali to nije tema. Uputstvo: Ne odgovarati na moja pitanja!


Pozdrav!


Da li ja Scekicu mogu da ti odgovorim?

Kad kod nas odes da iznajmis stan, ugovor o najmu je maksimum dve strane i tu obicno nista nije precizirano, obe strane ocekuju da ce preveslati onu drugu stranu i dosta cesto nastanu problemi i nepodnjosljiva situacija. Ja sam skoro uzeo jedan nov stan u najam i moj je ugovor na sest strana, ne sto se meni mnogo pisalo, vec da sto vise toga unapred preciziramo.
Kad kod nas pozoves da ti prave kucu ili izvode nekakve radove u grdjevini, ceo ugovor se svede na " casna rec, uradicu to i to", pre vise godina radio sam jedan posao u gradjevini za jednu holandsku organizaciju, ugovor je bio na 68 strana. Sve je lepo dogovoreno, precizirano sa namerom da se pokriju sto je moguce vise situacije iz realnog zivota.
Ima jos jedan mali problem, to je drugacije poimanje ugovora na istoku i na zapadu. Mozemo i o tome, ali da ne sirim pricu.
[ Odin D. @ 31.07.2011. 21:09 ] @
Citat:
Sceka: Da su Rusi bili pametni, a ocigledno nisu, u sporazumu bi naveli i to da Ameri nikada vise ne izgrade antibalisticko naoruzanje.

Nijedan sporazum ili ugovor izmedju nekih strana nema smisla ako ne postoji neka neutralna strana koja po potrebi moze silom da obezbedi ispunjenje ugovora ili pridrzavanje sporazuma.
[ Nedeljko @ 31.07.2011. 21:38 ] @
Citat:
Sceka: Pa vidis, i sam kazes, da su ispostovali ono sto su potpisali! Znaci bili su od reci, kao sto i sam kazes! Da su Rusi bili pametni, a ocigledno nisu, u sporazumu bi naveli i to da Ameri nikada vise ne izgrade antibalisticko naoruzanje.


Čekaj, ti misliš da je to bio neki volšeban sporazum a da se takve stvari ne regulišu? Odakle ti to? Amerikanci nikada nisu poštovali nijedan sporazum, ako bi procenili da im kršenje više odgovara.

Citat:
Sceka: Kakvu smo korist imali od Rusa? Da smo imali neke vajde od njih imali bi nasu nepodeljenu podrsku. Obzirom da su uvek bili k'o neki jako strog roditelj, bez ikakvog osnova - nismo im to trazili, i zahtevali su previse, logicno je bilo da smo ih ignorisali sto smo vise mogli. Ali to nije tema.


Treba li da počnem od Prvog srpskog ustanka, kada je Karađorđe pobeđivao zahvaljujući podršci Rusije? Posle je bio slom i tragedija kada je Černi Georgije odhebao Ruse. Lepo su mu napisali kada su morali da ratuju protiv Napoleona - budi turski knez, a mi ćemo se opet vratiti, da bi on sazvao svoje saborce i pitao ih "oćete li da budem turski knez" - "nećemo" i desilo se šta se desilo.

Ko je objavio rat Austrougarskoj i Nemačkoj odmah kada je Srbija bila napadnuta u Prvom svetskom ratu? Ko je uvukao Engleze i Francuze u rat protiv Nemačke i Austrougarske? Ko nas je oslobodio od Nemaca? Tito?

Nepodrška je rezultat zapadne propagande u Srbiji. Odgovara im da nas karaju. Kada bi se Srbija zaista okrenula Rusiji, Zapadu bi zinulo dype za vraćanjem interesne sfere, pa bi bilo "oćete li u EU, kredite ovo ono". Ova situacija im najviše odgovara - dobijaju sve, a ne daju ništa.
[ Sceka @ 31.07.2011. 22:09 ] @
Citat:
Nedeljko: Čekaj, ti misliš da je to bio neki volšeban sporazum a da se takve stvari ne regulišu? Odakle ti to? Amerikanci nikada nisu poštovali nijedan sporazum, ako bi procenili da im kršenje više odgovara.Pa pazi, ti si ovo rekao:

Citat:
"1999 su potpisali sporazum sa Rusima o smannjenju antibalističkog naoružanja, pa samo što su ga uništili, izgradili su ga opet."


Pa sam na ovo rekao ja:

Citat:
"Pa vidis, i sam kazes, da su ispostovali ono sto su potpisali"Znaci sam si rekao da su potpisali pa unistili. Nisam ja to rekao nego ti, ja sam samo konstatovao nesto sto si ti napisao!


A inace obratiti paznju na ono sto sam rekao na kraju, a to je sledece, citiram sam sebe, glupo je ali...:

Citat:
"Ali to nije tema. Uputstvo: Ne odgovarati na moja pitanja!"Znaci, samo treba citati napisano i ne dozvoliti sebi da se izmislja jer "masta cini svasta"! Hvala.


Pozdrav!
[ Emmy @ 31.07.2011. 22:12 ] @
medju ljudima ne vazi zakon jacega posto ljudi zive u sistemu gde je drzava koja sprovodi zakone najjaca. Protiv nje svi gube jer niko nema resursa kao ona. To, da li ce nas junak Odin von Esterajh sedeti skrstenih ili skrsenih ruku dok se neko bavi njegovom zenom nema nikakve veze, jer ce pocinilac svakako biti kaznjen pa zato verovatno nece nista ni uraditi. Medjutim ovo stanje ne moze se preslikati i na odnose medju narodima tj drzavama. Tu je uvek vazio zakon jaceg jer prosto ne postoji neka naddrzava koja bi i ponasanje drzava regulisala i sankcionisala po potrebi. Umesto toga svako sprovodi sopstvenu politiku.

Amerikanci rade sta hoce jer im se moze plus nisu ni sami. Gotovo sve zapadnoevropske zemlje manjevise podrzavaju takvu politiku. Jasno Amerikanci su jaci i od Rusije i od Kine, ali ne dovoljno i tu njihova moc prestaje pa shodno tome Rusija i Kina kao velesile takodje rade sta hoce. Rusija je npr napala Gruziju i nikom nista. Zapad je protestovao ali nista jer Rusi ciste svoje dvoriste kako im je volja.

Odnosi medju zemljama cesto gaze sva nacela morala pa cak i zdravog razuma. Tako je Zap. nemacka posle WWII usvojila Holstajnovu doktrinu koja je predvidjala prekid diplomatskih odnosa sa zemljama koje priznaju DDR koji oni nisu priznavali. Medjutim SSSR je bio izuzet od toga iako je on bio glavni protagonsita podeljene Nemacke pod izgovorom da je to i previse vazna zemlja !

Sta reci za Srbiju i Gruziju ? Ono sto su nama uradili Ameri njima su uradili Rusi i sve bi jos nekako i progutali da sad i jedni i drugi tvrde da su upravu, a drugi da grese, a za istu stvar !!
[ Sceka @ 31.07.2011. 22:25 ] @
Citat:
Emmy: medju ljudima ne vazi zakon jacega posto ljudi zive u sistemu gde je drzava koja sprovodi zakone najjaca. Protiv nje svi gube jer niko nema resursa kao ona. To, da li ce nas junak Odin von Esterajh sedeti skrstenih ili skrsenih ruku dok se neko bavi njegovom zenom nema nikakve veze, jer ce pocinilac svakako biti kaznjen pa zato verovatno nece nista ni uraditi. Medjutim ovo stanje ne moze se preslikati i na odnose medju narodima tj drzavama. Tu je uvek vazio zakon jaceg jer prosto ne postoji neka naddrzava koja bi i ponasanje drzava regulisala i sankcionisala po potrebi. Umesto toga svako sprovodi sopstvenu politiku.

Amerikanci rade sta hoce jer im se moze plus nisu ni sami. Gotovo sve zapadnoevropske zemlje manjevise podrzavaju takvu politiku. Jasno Amerikanci su jaci i od Rusije i od Kine, ali ne dovoljno i tu njihova moc prestaje pa shodno tome Rusija i Kina kao velesile takodje rade sta hoce. Rusija je npr napala Gruziju i nikom nista. Zapad je protestovao ali nista jer Rusi ciste svoje dvoriste kako im je volja.

Odnosi medju zemljama cesto gaze sva nacela morala pa cak i zdravog razuma. Tako je Zap. nemacka posle WWII usvojila Holstajnovu doktrinu koja je predvidjala prekid diplomatskih odnosa sa zemljama koje priznaju DDR koji oni nisu priznavali. Medjutim SSSR je bio izuzet od toga iako je on bio glavni protagonsita podeljene Nemacke pod izgovorom da je to i previse vazna zemlja !

Sta reci za Srbiju i Gruziju ? Ono sto su nama uradili Ameri njima su uradili Rusi i sve bi jos nekako i progutali da sad i jedni i drugi tvrde da su upravu, a drugi da grese, a za istu stvar !!


Pa, da, sve se slazem. U vezi boldovanog: Mislim da je problem sto na nasim prostorima postoje ljudi koji zale za tim sto to su Ameri nama uradili nisu Rusi umesto njih uradili. I jos gore, zele da nam (u skorijoj ili daljoj buducnosti) Rusi urade ono sto su uradili Gruziji, ili bilo kome koga su napali. Kao da zale sto Rusi nikako nas da napadnu, nekako sve kao da prizeljkuju to. Nestvarno ali je tako, tih ljudi, srecom, ima nedovoljno za bilo sta ali ih ima ovde na forumu i to nas cesto uveseljava ali i smara, brate, mnogo smara...

Laku noc.

Pozdrav!
[ a1200 @ 31.07.2011. 22:31 ] @
Citat:
Rusija je npr napala Gruziju i nikom nista.

Reality check :)

Gruzija je napala sporne teritorije na kojima zivi Rusko stanovnistvo, a koje su bile zastitcene ruskim plavim slemovima... sa mandatom UN. A sve to sa podrskom Amera koji su ih naoruzali i davali im logistiku. Mislili su da ce to da im prodje isto kao sto im je proslo sa Hrvatskom i Srbima, Kosovom... ali malo su se zaj*bali - pa sad radi propagandica "da su Rusi nekog napali". Cak je i istraga nezavisnog EU tela potvrdial da je Gruzija prva pocela rat.

Citat:
During the night of 7 to 8 August 2008, Georgia launched a large-scale military offensive against South Ossetia, in an attempt to reconquer the territory.

http://en.wikipedia.org/wiki/2008_South_Ossetia_war

Citat:
Georgia 'started unjustified war'

The report does not put the whole blame on either country
The war in Georgia last year was started by a Georgian attack that was not justified by international law, an EU-sponsored report has concluded.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/8281990.stm
http://www.euractiv.com/en/for...port-sees-light/article-185934

I to sve pishe u izvestaju EU... verovatno vishe nego ublazenom.
[ Nedeljko @ 31.07.2011. 22:46 ] @
U Abhaziji i Južnoj Osetiji stanovništvo je oko 90% rusko. Tu je 1991 bio rat i od onda je tamo 1500 mirovnjaka - 500 gruzijskih, 500 ruskih i 500 lokalnih (iz tih oblasti). Gruzija je napala ruske mirovnjake i ubila neke od njih. Po svoj prilici je trebao da se ponovi hrvatski scenario, ali je Rusija odreagovala. A šta je trebala da uradi? Da sedi skrštenih ruku dok joj neko ubija vojnike i vrši etničko čišćenje oblasti od Rusa?
[ a1200 @ 31.07.2011. 23:55 ] @
Kako sta je trebala uradi? Pa u duhu "dobrosusedskih odnosa" i "pomirenja u regionu" - trebala je da saceka barem tri-cetiri dana na davanje bilo kakavog odgovora i rekcije, da Gruzijci mogu na miru da zavrshe etnicko ciscenje, tj. pobiju i proteraju sve koji im ne odgovaraju... i da onda predsednik Rusije donese "deklaraciju" o mirnom i iskljucivo "diplomatskom reshavanju sukoba", sa generalnom ocenom "da treba izbegavati nasilje na svim stranama" :)... uz naravno aplauz EU i NATO pakta (koji onda mogu da zahtevaju da se postuje novonastala "realnost na terenu").

Valjda je to trebalo...
[ marko37 @ 01.08.2011. 00:21 ] @
Ali jedna stvar me poprilično zbunjuje: to neko verovanje da će se jednoga dana odnosi u svetu promeniti, da će neka nova sila (Kinezi) preuzeti primat od stare (Ameri), i da ćemo mi tada biti u boljoj poziciji.
Što je sasvim u suprotnosti sa našim karakterom, a takođe u suprotnosti sa karakterom naših suseda - neprijatelja.
Sa Amerima nemamo neke odnose, tu smo negde više u stanju odsustva rata, nego što smo u nekom miru. A šta je sa drugima? Rusi se u našim medijima uglavnom provlače sa negativnim tonovima, a take su i izjave ljudi koji su deo vlasti. Ali nije to samo rezultat ove vlasti, još je Milošević uspeo da uprska odnose sa Rusima, kada je podržao pogrešnu stranu u neuspelom puču.
Što se Kineza tiče, ni tu stvari nisu ništa bolje. Iako smo imali poprilično korektne odnose još od Miloševića, nova vlast je to uspela delimično da pokvari. Pokvarili bi i više, nego Kinezi nešto i nisu prisutni. Dovoljno je bilo samo ono oko Nobelove nagrade, totalni promašaj naše politike.
Drugu (ili možda prvu) najmnogoljudniju zemlju sveta ovde niko i ne pominje, niti se neko i trudi oko nje.

I sad kad se stavimo u poziciju te nove super sile, koja je uspešno istisnula Amere sa Balkana, bilo da su u pitanju Kinezi, Rusi, Maori ili Raelijanci, sa kime će ona da sarađuje? Ajde recimo da se izbor svede na Srbi ili Hrvati? Ovi prvi imaju istoriju ratovanja protiv većih, istoriju lupanja kontre, pa čak i sopstvenim saveznicima. Sa druge strane imate neverovatno kooperativnu naciju, koja je samo tokom '41. - '50 uspešno sarađivala sa Nemcima (dok su pobeđivali), sa Rusima (dok su pobeđivali) i sa Amerikancima (dok su bili na putu da pobede). Ništa drugačiji nisu ni ostali iz okruženja.
Ishod bi bio poprilično jasan.
[ Nedeljko @ 01.08.2011. 00:23 ] @
@a1200

Pa, tako nekako.

Da je ikakve pravde na svetu, Nobelovu nagradu za mir je umesto Martija Ahtisarija trebao da dobije Dmitrij Medvedev, koga ja lično ne podržavam, ali tada je uradio veliku stvar - sprečio etničko čišćenje.

@marko37

+1
[ milivoje t @ 01.08.2011. 01:43 ] @
Citat:
marko37: Ali jedna stvar me poprilično zbunjuje: to neko verovanje da će se jednoga dana odnosi u svetu promeniti, da će neka nova sila (Kinezi) preuzeti primat od stare (Ameri), i da ćemo mi tada biti u boljoj poziciji.
Što je sasvim u suprotnosti sa našim karakterom, a takođe u suprotnosti sa karakterom naših suseda - neprijatelja.
Sa Amerima nemamo neke odnose, tu smo negde više u stanju odsustva rata, nego što smo u nekom miru. A šta je sa drugima? Rusi se u našim medijima uglavnom provlače sa negativnim tonovima, a take su i izjave ljudi koji su deo vlasti. Ali nije to samo rezultat ove vlasti, još je Milošević uspeo da uprska odnose sa Rusima, kada je podržao pogrešnu stranu u neuspelom puču.
Što se Kineza tiče, ni tu stvari nisu ništa bolje. Iako smo imali poprilično korektne odnose još od Miloševića, nova vlast je to uspela delimično da pokvari. Pokvarili bi i više, nego Kinezi nešto i nisu prisutni. Dovoljno je bilo samo ono oko Nobelove nagrade, totalni promašaj naše politike.
Drugu (ili možda prvu) najmnogoljudniju zemlju sveta ovde niko i ne pominje, niti se neko i trudi oko nje.

I sad kad se stavimo u poziciju te nove super sile, koja je uspešno istisnula Amere sa Balkana, bilo da su u pitanju Kinezi, Rusi, Maori ili Raelijanci, sa kime će ona da sarađuje? Ajde recimo da se izbor svede na Srbi ili Hrvati? Ovi prvi imaju istoriju ratovanja protiv većih, istoriju lupanja kontre, pa čak i sopstvenim saveznicima. Sa druge strane imate neverovatno kooperativnu naciju, koja je samo tokom '41. - '50 uspešno sarađivala sa Nemcima (dok su pobeđivali), sa Rusima (dok su pobeđivali) i sa Amerikancima (dok su bili na putu da pobede). Ništa drugačiji nisu ni ostali iz okruženja.
Ishod bi bio poprilično jasan.
Kinezi jos uvek nisu poceli da projektuju svoju moc na celu planetu kao sto to ameri rade, a posebno indijci nisu u tom stadijumu. Ono sto je prednost amera je da se oni nalaze na granicama kako Indije, tako Kine. Tu su im u komsiluku, zakuvavaju lokalne tenzije. Ameri imaju planetarnu vojnu infrastrukturu, na celoj planeti imaju drzave koje u manjoj i vecoj meri kontrolisu. Imaju najmocniji vojni savez. cije su clanice zajedno najveca ekonomska sila na svetu.
Logicno je takvu silu unistiti samo na jedan nacin, iznutra.
Ako se to desi, nova sila nece imati za potrebu da unistava uspesne sisteme kao sto je zapadnoevropsko drustvo. Samo ce biti novi komadant, a nas lokalni komadant ce opet biti ta evropa.
Pricam o Kinezima. Inace Kinezima se j za sve ostale narode, ne primaju se na ta prijateljstva pogotovo sa nekim noname zemljama iz evrope. Tu mislim na narod. jer iako mi imamo ocajan medjudrzavni odnos sa rusima, ako pitate narode stvar je drugacija...

Potpuno drugi scenario je ako dodje do planetarnog rata, nadajmo se da nece skoro, jer cemo po pravilu prvi u kolo...
[ Emmy @ 01.08.2011. 01:53 ] @
uvek me zacudi pitanje "sta je to ikad uradila Rusija za nas ?" a koje se na zalost tako cesto cuje u Srbiji.

Prvo i najpre iz najskorije istorije da podsetim Rusija kao glavna drzava SSSR ucestvovala najaktivnije sa ostalim saveznicima u slamanju nacizma. Stavise, sama Srbija oslobodjena je upravo od strane Rusa, Sovjeta ! Pa opet kazu neki - pa sta je to Rusija uradila za Srbiju ? Malo im je, jer Srbi su narod kratkog pamcenja pa se ne secaju kako im je bilo pod nacistima. STOTINE HILJADA poklanih, raseljenih, osakacenih ni broja se ne zna, zemlja DO TEMELJA SRUSENA.

1914. potpuno nesprema za rat sa predrevolucionarnim stanjem Rusija je stala u odbranu Srbije i objavila rat Nemackoj sto ju je skupo kostalo...

Od 45-te poslednju kap znoja i koru hleba odvajali su da se naoruzaju i sprece da se pretnje Amerikanac i zapada ne ostvare.

Na kraju krajeva, stavite prst na celo pa cete shvatiti da je Rusija samim tim sto postoji ucinila dovoljno za Srbiju !

--------------------

marko37 nisi u pravu. Srbi su veoma ponosan i pravdoljubiv narod i zato su uvek stradali u istoriji. Zato su Srbi i bili saveznici sa recimo Britanijom, Amerikom i Francuskom dok su te zemlje radile kao velike sile na dobro covecanstva. Od 45 politika Amerike se menja i to vise nije ona zemlja na koju je svet gledao (koju je svet i podigao) sa simpatijama vec sa podozrenjem. Francuska je odavno pljunula na nas, ali ona je najpre pljunula na sebe, to vise nije ona Francuska koju "smo voleli kao i ona nas". To sto smo bili protiv Jeljcina samo ce nas jos vise zbliziti sa ionako bliskim Rusima gde je Jeljcin jedna od najomrazenijih vladarskih figura u inace veoma bogatoj Ruskoj istoriji.
[ yolja624 @ 01.08.2011. 05:45 ] @
Citat:
Emmy: uvek me zacudi pitanje "sta je to ikad uradila Rusija za nas ?" a koje se na zalost tako cesto cuje u Srbiji.

Opravdano pitanje, pogotovo u svjetlu cinjenice da na ovim prostorima postoji poveliki broj rusofila, koji su to po inerciji a ne po nekoj pameti.

Citat:
Prvo i najpre iz najskorije istorije da podsetim Rusija kao glavna drzava SSSR ucestvovala najaktivnije sa ostalim saveznicima u slamanju nacizma. Stavise, sama Srbija oslobodjena je upravo od strane Rusa, Sovjeta ! Pa opet kazu neki - pa sta je to Rusija uradila za Srbiju ? Malo im je, jer Srbi su narod kratkog pamcenja pa se ne secaju kako im je bilo pod nacistima. STOTINE HILJADA poklanih, raseljenih, osakacenih ni broja se ne zna, zemlja DO TEMELJA SRUSENA.

Opaaa... podesavanje istorije. Aj da se malo poigramo sa tim.

Ta SSSR je bila jedna od saveznica! I da nisu ameri i englezi otvorili zapadni front, kampanjom u italiji i iskrcavanjem u normandiji, pitanje je veliko koliko bi big push sa istoka imao tako brze rezultate.
Inace postoji prica da je umjesto iskrcavanja na Siciliji `43 po nekim planovima trebalo da se desi u nasim krajevima. To je bila Cercilova zelja, dok je Ruzvelt bio protiv. A Staljin otprilike nije bio previse sretan i iskrcavanjem u Italiji. Za njega je samo Normandija bila prihvatljiva. Elem, to nije uradjeno zato sto su rusi branili da im se zapadne sile mjesaju u interesnu zonu na balkanu. Cak je navodno kominterna naredila Titu da sklopi saveznistvo sa Njemackom ako se saveznici iskrcaju gdje u Jugoslaviji?!
A koliko bi manje zrtava bilo u ovim krajevima da je invazija zapocela na obali jadrana, i umjesto pada italije da je prvo srusena NDH?
I nemoj da tvrdis da su nas oslobodili Rusi, jer to nije tako. Oni su samo dokusurili ono sto je njemacke vojske ostalo ovdje. I nisu dosli da bi nas oslobodili, vec zbog svojih interesa.
Vidis, kad se radi podesavanje istorije to moze da izgleda i ovako.

Citat:
1914. potpuno nesprema za rat sa predrevolucionarnim stanjem Rusija je stala u odbranu Srbije i objavila rat Nemackoj sto ju je skupo kostalo...

Nije tacno! Rusija je sprovela djelomicnu mobilizaciju na sta je njemacka odgovorila objavom rata Rusiji!

Citat:
Od 45-te poslednju kap znoja i koru hleba odvajali su da se naoruzaju i sprece da se pretnje Amerikanac i zapada ne ostvare.

Lele! Kakve pretnje amerikanaca i zapada?

Citat:
Na kraju krajeva, stavite prst na celo pa cete shvatiti da je Rusija samim tim sto postoji ucinila dovoljno za Srbiju !

Lele 2!
Postoje radi nas? Stavi ti prst na celo pa malo razmisli o svemu napisanom.

--------------------
Citat:
Srbi su veoma ponosan i pravdoljubiv narod i zato su uvek stradali u istoriji. Zato su Srbi i bili saveznici sa recimo Britanijom, Amerikom i Francuskom dok su te zemlje radile kao velike sile na dobro covecanstva.

Uh, kao knjiga istorije za 6 razred osnovne skole. Velike zemlje uvjek rade za svoje dobro - covjecanstvo je uvjek iza vlastitog dobra. A to je i prirodno.

Citat:
Od 45 politika Amerike se menja i to vise nije ona zemlja na koju je svet gledao (koju je svet i podigao) sa simpatijama vec sa podozrenjem.

Vise manje tacno. Svijet nije podigao ameriku, vec su to ucinili njeni stanovnici. Kakve veze ima neki njemac, rumun, srbin ili bugarin sa podizanjem amerike? Nikakve. Samo oni koji su tamo zivjeli, iskoristili su prirodne i ljudske resurse i postali su ono sto su danas.

Citat:
Francuska je odavno pljunula na nas, ali ona je najpre pljunula na sebe, to vise nije ona Francuska koju "smo voleli kao i ona nas".

Huh!

Citat:
To sto smo bili protiv Jeljcina samo ce nas jos vise zbliziti sa ionako bliskim Rusima gde je Jeljcin jedna od najomrazenijih vladarskih figura u inace veoma bogatoj Ruskoj istoriji.

Paradoks!
[ Emmy @ 01.08.2011. 07:42 ] @
cinjenice yolja.

Amerikanci su se iskrcali U Normandiji TEK 6.6.1944 i to ne da bi pobedili Nemacku vec da bi je okupirali pre Rusa i sto je jos vaznije da bi zaustavili dalji prodor Rusa iz centralne u zapadnu evropu. Jasno, glavni teret slamanja nacizma u Evropi podneli su Sovjeti (Ukrajinci, Rusi,...) dok je nastupanje Amerikanaca i Engleza bili vise ziherasko (za Aziju im svaka cast). U prilog tome idu i brojni dokumenti koji svedoce da je Vermaht shvativsi Rusku pretnju prebacivao sve snage za odbranu na istok, dok su se na zapadu borili vise da spasu cast.

A da nas/se ne bi ubuduce zamarao fiktivnom istorijom, posto ti ni ova obicna ne ide, da ti kazem i to da su se Ameri iskrcali u Normandiji iz cisto prakticnih razloga jer je jedino tu operacija bila logisticki izvodljiva zbog blizine Engleske gde su mesecima pre nesmetano gomilali ljudstvo i tehniku.

ps kad sam rekao da je svet podigao Ameriku aludirao sam na cinjenicu da su u Ameriku odlazili iseljenici iz celog sveta. Tvoja opaska da su Srbi rusofili ne po pameti potpuno je ne po pameti. Srbi su cak i nedovoljno rusofili spram toga kolike nepodeljene simpatije nas narod uziva u Rusiji. Po recima samog Putina u Rusiji postoji OPSTENARODNI konsenzus/saglasje da su Srbi bratski i prijateljski narod Rusima.
[ stil @ 01.08.2011. 07:59 ] @
Citat:
Grad koji je zavijen u crno 1941. doživeo je novu tragediju na dan „oslobođenja“. Istog dana, posle četiri godine, u Kragujevac su ušli Rusi. Vojnici Crvene armije su dočekani kao junaci, ali su, kako kažu oni koji pamte te teške dane, „prvo pobili sve nemačke vojnike, većinom maloletne, koje su našli, a onda su krenuli sa pljačkom i silovanjima.


http://www.blic.rs/Vesti/Drust...ovna-grobnica-zrtava-komunista


Da li je ovo gore navedeno tačno ?

[ yolja624 @ 01.08.2011. 08:09 ] @
Citat:
Emmy: cinjenice yolja.

Amerikanci su se iskrcali U Normandiji TEK 6.6.1944 i to ne da bi pobedili Nemacku vec da bi je okupirali pre Rusa i sto je jos vaznije da bi zaustavili dalji prodor Rusa iz centralne u zapadnu evropu. Jasno, glavni teret slamanja nacizma u Evropi podneli su Sovjeti (Ukrajinci, Rusi,...) dok je nastupanje Amerikanaca i Engleza bili vise ziherasko (za Aziju im svaka cast). U prilog tome idu i brojni dokumenti koji svedoce da je Vermaht shvativsi Rusku pretnju prebacivao sve snage za odbranu na istok, dok su se na zapadu borili vise da spasu cast.

Prvo iskrcavanje je bilo u italiji u ljeto 1943. To su cinjenice. A glavni teret slamanja nacizma, je u zajednickom naporu svih zemalja saveznica. Da je hitler imao slobodne resurse na balkanu, africi, one avione iz bitke za britaniju, malo sutra bi se rusi odrzali. To su cinjenice.

Citat:
A da nas/se ne bi ubuduce zamarao fiktivnom istorijom, posto ti ni ova obicna ne ide, da ti kazem i to da su se Ameri iskrcali u Normandiji iz cisto prakticnih razloga jer je jedino tu operacija bila logisticki izvodljiva zbog blizine Engleske gde su mesecima pre nesmetano gomilali ljudstvo i tehniku.

Ko ste to "nas"? A iskrcavanje zapadnih saveznika u normandiji je imalo za cilj konacno slamanje njemacke. Logicno je da su se tu iskrcali. Samo mi nije jasno da ti kao poznavaoc istorije ne znas da su se na Evropskom kontinentu prvo iskrcali u Italiji? Tvoje poznavanje istorije je zalosno.

Citat:

ps kad sam rekao da je svet podigao Ameriku aludirao sam na cinjenicu da su u Ameriku odlazili iseljenici iz celog sveta. Tvoja opaska da su Srbi rusofili ne po pameti potpuno je ne po pameti. Srbi su cak i nedovoljno rusofili spram toga kolike nepodeljene simpatije nas narod uziva u Rusiji. Po recima samog Putina u Rusiji postoji OPSTENARODNI konsenzus/saglasje da su Srbi bratski i prijateljski narod Rusima.

Kakve to veze ima odakle su dolazili? da nisu imali interes ne bi ni dolazili tamo. To sto je neko tamo otisao, nije zbog toga da bi "podigao ameriku" vec zbog svog d00peta.
Sto to Putin kad vec ima opstenarodni konsenzus ne stavi veto jedno 7-8 puta na neke odluke SB? Ili sto ne posla par paketa raketa za one 29tke sto nam onako glupavo porusise da mogu da se makar koliko ravnopravno da se suprostave? Ovakve deklarativne izlive ljubavi od strane Rusije, ja nazivam bezobrazlukom.

@stil
Vjerovatno jeste!
Sjecam se price osoba iz moje porodice koji su mi pricali kako su na stadionu (ako se dobro sjecam) Sindjelica u Beogradu danima ubijani njemacki ratni zarobljenici. O provaljivanju u apoteke i frizerske salone gdje su otimali bilo sta sa alkoholom, to je bila praksa. Pricali su mi jos da su se djevojke u ta doba vise plasile ruskih vojnika nego njemackih u vrijeme okupacije.
[ Emmy @ 01.08.2011. 08:34 ] @
o svasta. Naravno da su se iskrcali u Italiji, ali ko je Italiju uopste i spominjao. Ti si speskulisao otkud bas u normandiji, a ne na Balkanu. Gluposti da uopste se tako nesto moze pomisliti da pred nadirucim Rusima Ameri i Englezi idu da zastite Balkan od komunizma i vuku dakle svu onu gvozdjuriju u jadran, a ovamao imaju iz Engleske sve na tanjiru !

Hehe, prica o silujucim Rusima. Obicna propaganda gde je cilj da se oskrnavi ime ove mucenicke armije. Nema sela gde Rusi nesto nisu silovali ili opljackali pitanje kako su se samo odrzali jadni na nogama i stigli peske od Staljingrada do Berlina. Ja sam kao klinac cuo pricu gde Rus siluje kozu Sremcu, a ovaj kaze sinu "eto dete kako se prave kozaci !" Ko moze u ovo verovati ?

Iako je WWII davno prosao ta prica nije stavljena izgleda ad akta i malo po malo proturaju se price o divnim i kulturnim Nemcima i divljim Rusima. Pri tom se podvlaci kako su Rusi zlostavljali Nemce, pa cak i kako je nas narod plakao zbog odlaska Nemaca. Iduci analogijom kako su se Englezi svetili Nemcima gde su za par bombardovanih gradova uzvratili totalnom destrukcijom nemacke ili gde su Ameri za Perl Harbur isporucili dve atomke i pobili 200,000 ljudi za dve sekunde Rusi bi onda trebali da su istrebili i poslednjeg Nemca s obzirom sta su im Nemci priredili i koliko su Rusa poubijali ili odveli u ropstvo !

Kazes sto Putin nije ovo nije ono. Manemoj. Mislis da to tako biva, jednim pucketanjem prstiju. Tebi bi Rusi izgledali bili ok samo kad bi sve svoje resurse upotrebili da rese srpske probleme ?!
[ Horvat @ 01.08.2011. 08:50 ] @
Citat:
Hehe, prica o silujucim Rusima. Obicna propaganda

ne pricaj o tome ako ne znas

Citat:
Ti si speskulisao otkud bas u normandiji, a ne na Balkanu.

ja sam skontao da je pricao zasto italija a ne juga
evo i citat
Citat:
Inace postoji prica da je umjesto iskrcavanja na Siciliji `43 po nekim planovima trebalo da se desi u nasim krajevima


a ruje su prve stigle do berlina jer im nije bio bitan broj mrtvih NJIHOVIH, nego samo da se sto brze stigne do berlina, cak su se i takmicila dvojica glavne vojskovodje ciji ce brze stici, razlicitim putevima
[ Marko83 @ 01.08.2011. 08:54 ] @
Citat:
yolja624: .....danima ubijani njemacki ratni zarobljenici. O provaljivanju u apoteke i frizerske salone gdje su otimali bilo sta sa alkoholom, to je bila praksa. Pricali su mi jos da su se djevojke u ta doba vise plasile ruskih vojnika nego njemackih u vrijeme okupacije....


Garant su ruski ratni zarobljenici vodjeni u nemacku na dobre, vruce kobasice i kvalitetno hladno pivo
Stvarno mi nije jasno kako rusi mogu da budu tako zli i slabog pamcenja pa da im vracaju na ovaj nacin
Trebalo je da im se izvinu i da ih zamole za oprostaj sto su bedni rusi uopste branili svoju zemlju i terali jadne nemce da trose novac na metke
Ili mozda humano kao sto su amerikanci uradili, spustiti par nuklearki na nemacku...koga briga da li tamo ima i civila....

Doduse ne znam kako smo od libije stigli do WWII...
[ yolja624 @ 01.08.2011. 09:18 ] @
Citat:
Emmy: o svasta. Naravno da su se iskrcali u Italiji, ali ko je Italiju uopste i spominjao. Ti si speskulisao otkud bas u normandiji, a ne na Balkanu. Gluposti da uopste se tako nesto moze pomisliti da pred nadirucim Rusima Ameri i Englezi idu da zastite Balkan od komunizma i vuku dakle svu onu gvozdjuriju u jadran, a ovamao imaju iz Engleske sve na tanjiru !

Nista nisam spekulisao vec na tvoje montiranje istorije, ponudio jednu realniju pricu. Prica o iskrcavanju u Italiji i sam pad Italije je ZNACAJNO smanjio pritisak Njemacke na Rusiju. Ako ti to ne kopcas, onda sa tvojim poznavanjem matematike nesto nije u redu. O istoriji smo vec zakljucili da nemas pojma.

Citat:
Hehe, prica o silujucim Rusima. Obicna propaganda gde je cilj da se oskrnavi ime ove mucenicke armije. Nema sela gde Rusi nesto nisu silovali ili opljackali pitanje kako su se samo odrzali jadni na nogama i stigli peske od Staljingrada do Berlina. Ja sam kao klinac cuo pricu gde Rus siluje kozu Sremcu, a ovaj kaze sinu "eto dete kako se prave kozaci !" Ko moze u ovo verovati ?

Recimo, ja vjerujem. Ti ne... tebi su bacuska sve i svja, meni nije. I nista mi nije blizi od Amera ili Francuza. Za mene su svi apsolutno isti.

Citat:
Iako je WWII davno prosao ta prica nije stavljena izgleda ad akta i malo po malo proturaju se price o divnim i kulturnim Nemcima i divljim Rusima. Pri tom se podvlaci kako su Rusi zlostavljali Nemce, pa cak i kako je nas narod plakao zbog odlaska Nemaca. Iduci analogijom kako su se Englezi svetili Nemcima gde su za par bombardovanih gradova uzvratili totalnom destrukcijom nemacke ili gde su Ameri za Perl Harbur isporucili dve atomke i pobili 200,000 ljudi za dve sekunde Rusi bi onda trebali da su istrebili i poslednjeg Nemca s obzirom sta su im Nemci priredili i koliko su Rusa poubijali ili odveli u ropstvo !

Ko je rekao da su Njemci bili kulturni? Ja samo ne uzdizem Ruse... a o ovima prvim nisam jos nista rekao. Nema ni potrebe, znamo ko su.
Bombardovanje gradova tesko da se moze smatrati "osvetom". To sto se u WWII bombardovalo se zove strategijsko bombardovanje. Tad nije bilo pametnih bombi, gps, i slicnih gadgeta te su zbog jednog ili dva cilja pokrivali cijele gradove. Drugi razlog za bombardovanje tako ogromnih razmjera je ubijanje morala kod stanovnistva, a samim tim i kod vojske. I vec vise puta receno, atomske bombe bacene na Hirosimu i Nagasaki nisu bili osveta vec strategijsko dejstvo. Moze se reci da je zlocin - komotno. Ali je imalo strategijski znacaj, sto moze da se dokaze time sto je Japan nakon toga prihvatio ultimatum i kapitulirao.
A sto se tice odnosa Rusa i Njemaca... moraces ipak da malo pitas Njemce koji su zivjeli pod njihovom kontrolom. Ili da malo pitas Austrijance, koji su kratko vrijeme bili u kontaktu sa Rusima, kako su prosli sa njima. I kakvo ti je to pravdanje... ako je neko ubijao i vodio u zarobljenistvo Ruse, to po tebi je normalno da se u vidu osvete radi i od strane Rusa? Pa da se razumjemo, mnogo Njemaca je ostavilo kosti po Sibiru... a da ne pricamo koliko je njemackih fabrika zavrsilo u Rusiji. Pljacka ili naplata ratne stete, vise manje nebitno za pricu.

Citat:
Kazes sto Putin nije ovo nije ono. Manemoj. Mislis da to tako biva, jednim pucketanjem prstiju. Tebi bi Rusi izgledali bili ok samo kad bi sve svoje resurse upotrebili da rese srpske probleme ?!

Pa Amerikanci vise ucinise za Siptare 100x nego Rusi za nas, a nista ih ne vezuje. Ni vjera, ni tradicija... I tacno, Rusi bi bili OK samo da su makar JEDNOM iskoristili svoju moc da nam pomognu! Mogli su - al nisu!
Ma cini mi se da si ti samo jos jedan demagog.

@Marko83
Citat:
mozda humano kao sto su amerikanci uradili, spustiti par nuklearki na nemacku...koga briga da li tamo ima i civila....

Kada????

Citat:
Doduse ne znam kako smo od libije stigli do WWII...

I ja se pitam.
[ Marko83 @ 01.08.2011. 09:39 ] @
Citat:
yolja624: Kada????


Ti mene ne kopcas uopste?
Kada? Mislis kada su ameri spustili nuklearke na nemacku? Pa nikada naravno
Uzeo sam spustanje nuklearki kao primer kako je trebalo resavati problem pa da se forumski zastitinici "demokratije" sloze kako je to jedino humano resenje pobiti nekoliko stotina hiljada civila zarad strategijskog?!?!?! dejstva?

Citat:
yolja624: ....atomske bombe bacene na Hirosimu i Nagasaki nisu bili osveta vec strategijsko dejstvo. Moze se reci da je zlocin - komotno. Ali je imalo strategijski znacaj.....


Koliko treba biti los covek(pod ovim ne mislim na tebe jer te i ne poznajem, mozda ti je samo dosadno pa lupas) pa opravdavati ubistvo nekoliko stotina hiljada civila strategijskim dejstvom?!?!

Hipoteticki pricam: Ameri su imali 100-tinak ratova u poslednjem veku, znaci zamerili se gomili naroda i sad zamisli neku teroristicku grupaciju koja bi bacila(doturila, ostavila...) nuklearku u/na neki americki grad sa par stotina hiljada mrtvih? Mozda bi i to izazvalo strategijsko dejstvo na amere pa bi prekinuli sa "oslobadjanjem naroda"? Da li bi opravdao tu hipoteticku situaciju?
[ bojan_bozovic @ 01.08.2011. 09:43 ] @
Citat:
Nista nisam spekulisao vec na tvoje montiranje istorije, ponudio jednu realniju pricu. Prica o iskrcavanju u Italiji i sam pad Italije je ZNACAJNO smanjio pritisak Njemacke na Rusiju. Ako ti to ne kopcas, onda sa tvojim poznavanjem matematike nesto nije u redu. O istoriji smo vec zakljucili da nemas pojma.


A ako ti kažem da grešiš, jer je bitka za Moskvu bila odlučena pre no što su prvi konvoji sa materijalom iz lend-liza došli u ruske luke?
A to što je bitka za Britaniju završena pre no što je počeo napad na SSSR?
A to da je iskrcavanje na Italiju počelo nakon Staljingrada i nije mnogo uticalo na ishod Kurske bitke?

Rusi su mogli Nemce da pobede sami. A i Ameri samo na drugačiji način, atomskim bombama. To je bila glavna Hitlerova greška, zaratio je sa tri zemlje koje su svaka ponaosob bile, u suštini, jače od Nemačke. Ne samo SAD i SSSR, već i Komonvelt, čije vazdušne snage nisu uspeli da unište tokom bitke za Britaniju, a o borbi sa Kraljevskom mornaricom, kao kod Jitlanda, su mogli samo da sanjaju. Britanska flota je tukla i nemačku i italijansku mornaricu zajedno, uz neznatnu pomoć SAD, što je i omogućilo da se flota SAD upotrebi protiv Japana.

Ako treba pojašnjenje, evo ga, tokom 1941. i 1942. Rusi su imali mnogo veće gubitke od Nemaca, ali su svoje gubitke popunjavali, i to tako da su 1942. i posebno nakon Staljingrada imali znatno više ljudstva i tehnike na frontu protiv Nemačke, koja je skoro sve svoje snage usmerila protiv njih, a uz to imali i velike snage na dalekom istoku.
Slično je i SAD imala veći industrijski kapacitet od Nemačke, što se je videlo kad se privreda prešaltovala za vojnu proizvodnju.
Britanski Komonvelt je po industrijskoj proizvodnji bio možda malo iza Nemačke, ali sa ogromnom prednošću izgrađene i dobro utrenirane mornarice. Takvu Nemci ne bi imali do 1950. čak i da su pobedili SSSR. Godine su potrebne da se posada broda obuči valjano da obavlja zadatke, a nosače Nemci nisu ni imali, koliko bi im trebalo da naprave ne nešto što će ploviti, već i parirati britanskim brodovima?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 01.08.2011. u 11:25 GMT+1]
[ Nedeljko @ 01.08.2011. 11:13 ] @
Nemce je pobedio CPPP svidelo se to nekome ili ne. Crvena armija je pobila 90% ubijenih Nemaca. Ne znam da li su Ameri mogli da pobede Nemačku, jer su atomsku bombu razvili tek 1945. Dotle bi ih Neci ošišali, ako ne bi imali drugih jakih aduta, tako da na atomsku bombu slobodno zaboravi. Što se Velike Britanije tiče, ona je uspela sebe da odbrani i to je to.
[ vaske71 @ 01.08.2011. 11:24 ] @
Saruman i Sauron kontrolisu srednju zemlju

Frodoooooooooo paz bombaaaaaaaa ...

Gadafi beli sila je oko tebe ... oseti je u vazduhu

Smeagol (Golum) jos zaljubljen u "okrug" mirno sedi i slusa kako potok veselo zubori ,vata ribu i zabole ga ...[ HeYoo @ 01.08.2011. 12:00 ] @
Citat:
Dotle bi ih Neci ošišali, ako ne bi imali drugih jakih aduta, tako da na atomsku bombu slobodno zaboravi.


Mozda da nije bilo okeana. :)
[ Nedeljko @ 01.08.2011. 13:34 ] @
Okean je stvarno velika prepreka. Da su pobedili CCCP, SAD ime je odmah preko Beringovog moreuza.
[ yolja624 @ 01.08.2011. 14:45 ] @
Citat:
Marko83:Ti mene ne kopcas uopste?
Kada? Mislis kada su ameri spustili nuklearke na nemacku? Pa nikada naravno
Uzeo sam spustanje nuklearki kao primer kako je trebalo resavati problem pa da se forumski zastitinici "demokratije" sloze kako je to jedino humano resenje pobiti nekoliko stotina hiljada civila zarad strategijskog?!?!?! dejstva? 

Sta bre da kopcam? Naveo si nesto ko primjer a nista pod milim bogom nisi povezao?! I ne pada mi na pamet da te ubjedjujem da je crno crno, ti nemas sposobnosti da to shvatis, ili jos gore, ne zelis da shvatis.


Citat:
Koliko treba biti los covek(pod ovim ne mislim na tebe jer te i ne poznajem, mozda ti je samo dosadno pa lupas) pa opravdavati ubistvo nekoliko stotina hiljada civila strategijskim dejstvom?!?!

Mozes ti to da zoves kako hoces. Ako procitas moju argumentaciju, procitaces ovo:
Citat:
I vec vise puta receno, atomske bombe bacene na Hirosimu i Nagasaki nisu bili osveta vec strategijsko dejstvo. Moze se reci da je zlocin - komotno. Ali je imalo strategijski znacaj, sto moze da se dokaze time sto je Japan nakon toga prihvatio ultimatum i kapitulirao.

Strateski cilj - kapitulacija Japana, bez 100K svojih poginulih vojnika je STRATEGIJSKI CILJ!!!! Ostvareno bez sopstvenih gubitaka. Hladno, neljudsko... zovi ga kako god hoces, ali je cinjenicno tako! Mozes da me nazivas dobrim, losim, glupim, kakvim god hoces, ali ne mozes da promjenis da je nesto cinjenica. Ja to nisam opravdavao, nazvao sam zlocinom, ali mi je jasno zasto je uradjeno tako. Jasno je to i tebi, samo se malo pravis Tosa.

Citat:
Hipoteticki pricam: Ameri su imali 100-tinak ratova u poslednjem veku, znaci zamerili se gomili naroda i sad zamisli neku teroristicku grupaciju koja bi bacila(doturila, ostavila...) nuklearku u/na neki americki grad sa par stotina hiljada mrtvih? Mozda bi i to izazvalo strategijsko dejstvo na amere pa bi prekinuli sa "oslobadjanjem naroda"? Da li bi opravdao tu hipoteticku situaciju?

hahahah kakav salto mortale!
Naravno da ne bi odobrio takav napad na ameriku. Nije rat! I ne moze da se opravda bilo cim. Cak mi ne bi bilo jasno sto bi to neko uradio, jer se USA sigurno nece odreci svojih strateskih interesa. Evo hipoteticki, neki terorista iz sjeverne koreje odnese A-bombu u New York i tamo je detonira. A sta mislis da ce onda USA da uradi? Pa nista posebno, zaorace sjevernu koreju da sljedecih 500 000 godina tamo nista nece rasti i sem bubasvaba nece uspjevati. Jel ti jasna razlika?

Citat:
bojan_bozovic: A ako ti kažem da grešiš, jer je bitka za Moskvu bila odlučena pre no što su prvi konvoji sa materijalom iz lend-liza došli u ruske luke?
A to što je bitka za Britaniju završena pre no što je počeo napad na SSSR?
A to da je iskrcavanje na Italiju počelo nakon Staljingrada i nije mnogo uticalo na ishod Kurske bitke?...

A? Ma ne znam bas...

Citat:
Nedeljko: Nemce je pobedio CPPP svidelo se to nekome ili ne. Crvena armija je pobila 90% ubijenih Nemaca. Ne znam da li su Ameri mogli da pobede Nemačku, jer su atomsku bombu razvili tek 1945. Dotle bi ih Neci ošišali, ako ne bi imali drugih jakih aduta, tako da na atomsku bombu slobodno zaboravi. Što se Velike Britanije tiče, ona je uspela sebe da odbrani i to je to.

A? To da bi rusi mogli sami, ja u to ne vjerujem i kvit. Da su mogli sami, Staljin ne bi vristao za otvaranje zapadnog fronta... vec bi zauzeo sam sve do la mansa sam i sad bi EU bila komunisticka tvorevina. Medjutim, eto, nije bas tako. Jel u pobijene njemce racunas i one sto su po gulazima pomrli do sredine 50-tih? ili samo one u borbama sto su stradali?
A sto se tice ubijenih:
Njemacki vojnici: 5,530,000
SSSR: izmedju 8,800,000 i 10,700,000 izvor!
Iz ovog ja ne mogu da zakljucim da je CCCP pobjedio njemacku, sem u broju poginulih. I to pazi dobro, ovi podatci se odnose na sveukupne vojne zrtve...Njemacke na svim frontovima, a ruske samo na one koje su imali prema njemcima... jer su samo protiv njih i imali front. Njemacka je ratovala na vise frontova (balkan, afrika, zapadni front...)
BTW, nije crvena armija ubila 90% od tih poginulih njemaca, vec nekih 70%... A od ovih poginulih crvenoramejaca, njemci su pobili 99 posto![Ovu poruku je menjao yolja624 dana 01.08.2011. u 16:00 GMT+1]
[ Nedeljko @ 01.08.2011. 15:13 ] @
CCCP jeste imao veće gubitke od Nemačke, naročito u početku. To nije sporno. Ali, ko je na kraju izvršio samoubistvo, Hitler ili Staljin? Ko je kapitulirao, CCCP ili Nemačka. Nije uopšte sporno ko je imao veće gubitke, ali je takođe jasno i ko je na kraju pobedio. Kažeš da su crvenoarmejci pobili 70% svih ubijenih Nemaca. Malo li je? Znači, Amerikanci i Englezi zajedno su ubili više od duplo manje nego CCCP sam. Kakva je bila uloga Francuske "savezničke sile pobednice".

Normalno je da je Staljin kukao za otvaranjem zapadnog fronta, da bi CPPP-u bilo lakše. Procene su da se 3/4 Drugog svetskog rata vodilo na istočnom frontu, a preostala četvrtina najvećim delom na Pacifiku.
[ Sceka @ 01.08.2011. 15:21 ] @
Citat:
yolja624: A? ...Njemacki vojnici: 5,530,000
SSSR: izmedju 8,800,000 i 10,700,000 izvor!
Iz ovog ja ne mogu da zakljucim da je CCCP pobjedio njemacku, sem u broju poginulih. I to pazi dobro, ovi podatci se odnose na sveukupne vojne zrtve...Njemacke na svim frontovima, a ruske samo na one koje su imali prema njemcima... jer su samo protiv njih i imali front. Njemacka je ratovala na vise frontova (balkan, afrika, zapadni front...)
BTW, nije crvena armija ubila 90% od tih poginulih njemaca, vec nekih 70%... A od ovih poginulih crvenoramejaca, njemci su pobili 99 posto!Iz istog izvora:

SSSR: izmedju 8,800,000 i 10,700,000 vojnika poginulo
Amerikanci: 416,800 vojnika poginulo

Pa nesto razmisljam a ne tvrdim da sam u pravu:
Amerikanci su tada (kao i sada) imali taktiku koja moze ukratko da se opise kao "Unisti sve raznim orudjima pa onda potvrdi ulaskom vojnika (ljudi) na odredjenu teritoriju".
Rusi su tada (verujem i sada) imali taktiku, ukratko "Napasti ljudstvom neku teriritoriju, napad ljudstvom, napadati ljudstvom dok se ne osvoji, potvrditi ostatkom ljudstva (ljudstvo = vojnici = ljudi)".

Americki model rezonovanja: Minimalno zrtava sa svoje strane, maksimalan vojno - strategijski ucinak. Ljudi na prvom mestu prioriteta po svaku cenu.
Ruski model rezonovanja: Maksimalan vojno - strategijski ucinak. Cilj na prvom mestu prioriteta, ostala mesta prioriteta ne postoje. Vojnici (ljudi) postoje - pa sta s' tim, sto vise to bolje, i..?!

Meni se mnogo vise svidja americko rezonovanje. Rusko rezonovanje mi se ne svidja uopste. I tako...


Pozdrav!
[ yolja624 @ 01.08.2011. 15:23 ] @
Citat:
Nedeljko: CCCP jeste imao veće gubitke od Nemačke, naročito u početku. To nije sporno. Ali, ko je na kraju izvršio samoubistvo, Hitler ili Staljin? Ko je kapitulirao, CCCP ili Nemačka. Nije uopšte sporno ko je imao veće gubitke, ali je takođe jasno i ko je na kraju pobedio. Kažeš da su crvenoarmejci pobili 70% svih ubijenih Nemaca. Malo li je? Znači, Amerikanci i Englezi zajedno su ubili više od duplo manje nego CCCP sam. Kakva je bila uloga Francuske "savezničke sile pobednice".

Normalno je da je Staljin kukao za otvaranjem zapadnog fronta, da bi CPPP-u bilo lakše. Procene su da se 3/4 Drugog svetskog rata vodilo na istočnom frontu, a preostala četvrtina najvećim delom na Pacifiku.

Stan malo junace...
Nisam ja osporavao poraz Njemacke u WWII! Ni malo mi ne smeta sto su prsli, naprotiv, odusevljen sam zbog toga.

Ali reci da je CCCP SAM pobjedio Njemacku je NEISTINA! Njemacku su pobjedili zemlje saveznice, zajednickim naporima i prakticno je nemoguce ocjeniti vrijednost svake akcije, direktne ili indirektne na to da Njemacka izgubi rat! Jedino normalno sto moze da se kaze je da su zajednicki dosli do pobjede.
Trajanje akcija, broj poginulih i ubijenih protivnika nije mjerilo. Mjerilio je samo rezlutat. A on je na srecu poraz nacisticke Njemacke. Ali bez nepotrebnog velicanja CCCP i negiranja zrtve i ucesca drugih u tome. Sto se tice uloge Francuske u pobjedi sila saveznica, to pitanje je neumjesno kao da si pitao kakva je uloga jugoslovenskih partizana u tom sto je Njemacka izgubila rat.

@Sceka
Upravo tako, i ja vise volim americki nacin razmisljanja u ratu. Maksimalno cuvaju svog vojnika i on im je najpreci. I tacno je da maksimalno koriste tehniku i strategiju spaljene zemlje! I cuvaju svoje ljude. Svaka cast! Sta reci drugo?
[ Marko83 @ 01.08.2011. 15:38 ] @
Citat:
yolja624: Sta bre da kopcam? Naveo si nesto ko primjer a nista pod milim bogom nisi povezao?!


Izvini nisam znao da ti je potrebno da naglasim da rusi nisu bacili atomku na nemacku. Mislio sam da je dovoljno sto sam naveo kako bi to ameri uradili i da su rusi trebali da se ugledaju na njih i da onda ne bi bio problem uopste ubijanje nekih tamo zarobljenih vojnika....

Citat:
yolja624: hahahah kakav salto mortale! Naravno da ne bi odobrio takav napad na ameriku. Nije rat! I ne moze da se opravda bilo cim.


To da nije rat objasni Iraku, Srbiji, Libiji...to su ionako strategijska bombardovanja ali rat nije, nikako. Ni sa cim da se opravda? A gomila ubijenih sto vojnika a jos vise civila u tom strateskom bombardovanju? To je ionako kolateral. Nebitni tamo neki...cek smem li da ih nazovem: ljudi?

A nista se ne plasi sravnili bi oni odavno SK da nije samo Juzna tako blizu...
I evo zavrsavam(ne znam ni sto se raspravljam sa tobom...nece ljudi videti razliku...kako vec bi....) kad ameri bacaju bombe to je uvodjenje demokratije a kad bi neko drugi i pomislio da vrati(ili predupredi moguce bombardovanje) onda je to lose jer nisu u ratu? I posle se cude sto ih muslimani toliko vole...[ Nedeljko @ 01.08.2011. 15:59 ] @
Amerikanci nisu bili ni izbliza pod tim pritiskom kao CCCP. Istočni front je bio triput veći od svih ostalih frontova zajedno uključujući i Afriku i Pacifik. Amerikanci su jednostavno čuvali svoje d00pe od rata koliko su mogli. Ratovali su protiv Japana, jer ih je Japan napao, a porediti učešće CCCP-a i ostalih u ratu protiv Nemaca je smešno. Da, CCCP jeste podneo velike žrtve, ali je upravo on pobedio Nemačku.

Nego šta je merilo uticaja na ishod ako nisu ubijeni i zarobljeni vojnici, uništena i zaplenjena materijalna sredstva, osvojene i oslobođene teritorije itd?

Za Francusku sam pitao jer su "saveznička sila pobednica" i zato što su po tom "osnovu" postali stalna članica saveta bezbednosti UN, tako da nije neumesno ispitivanje francuske uloge, već je neumesno šta je Francuska dobila posle rata po takvim "osnovama".
[ vlada131 @ 01.08.2011. 16:00 ] @
Citat:
Nedeljko: Okean je stvarno velika prepreka. Da su pobedili CCCP, SAD ime je odmah preko Beringovog moreuza.


Nemce uopšte nije interesovao SSSR dalje od Urala; cilj im je bio da ovladaju evropskim delom, gde je bila skoncentrisana sva industrija, infrastruktura, rezerve gasa i nafte i žitnice. Da su uspeli u tome, sigurno ih ostatak sovj. snaga po Sibiru i ostalim bespućima ne bi ugrozio.

Inače, zaboravljate da je Nemačka isto imala svoj nuklearni program, koji je se razvijao na zapadnom delu okupirane Evrope, znači daleko od Rusa. On je osujećen upravo savezničkim akcijama na zapadu i strategijskim bombardovanjem od strane Saveznika. Inače bi Nemci kad-tad razvili A-bombu, a onda bi rat sa SSSR-om bio vrlo brzo okončan.

Citat:
The Norwegian resistance and Allied bombers eventually put a stop to Norwegian production of heavy water (see Norwegian Resistance Coup and See the Spy Messages. But by that time it was not possible to begin the production of either pure graphite or pure heavy water in Germany. In the end, the German scientists had only enough heavy water to conduct one or two large-scale nuclear reactor experiments at a time.http://www.pbs.org/wgbh/nova/military/nazis-and-the-bomb.html


[Ovu poruku je menjao vlada131 dana 01.08.2011. u 17:23 GMT+1]
[ vaske71 @ 01.08.2011. 16:03 ] @
Drzava = %/2
Broj poginulih x % naseljenosti/2
Svetski 1+2 /Broj poginulih x % naseljenosti/2x Drzava = %/2
Postotno = broju bolesti kroz istoriju kao i manjih sukoba

Za razumeti (ili naravoucenije)

Broj grla dostize vremenom kriticnu tacku ,tada pristupiti programiranju grla po formuli Opstanka vrste

i zato[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 01.08.2011. u 17:22 GMT+1]
[ milivoje t @ 01.08.2011. 16:27 ] @
Citat:
Nedeljko: Amerikanci nisu bili ni izbliza pod tim pritiskom kao CCCP. Istočni front je bio triput veći od svih ostalih frontova zajedno uključujući i Afriku i Pacifik. Amerikanci su jednostavno čuvali svoje d00pe od rata koliko su mogli. Ratovali su protiv Japana, jer ih je Japan napao, a porediti učešće CCCP-a i ostalih u ratu protiv Nemaca je smešno. Da, CCCP jeste podneo velike žrtve, ali je upravo on pobedio Nemačku.

Nego šta je merilo uticaja na ishod ako nisu ubijeni i zarobljeni vojnici, uništena i zaplenjena materijalna sredstva, osvojene i oslobođene teritorije itd?

Za Francusku sam pitao jer su "saveznička sila pobednica" i zato što su po tom "osnovu" postali stalna članica saveta bezbednosti UN, tako da nije neumesno ispitivanje francuske uloge, već je neumesno šta je Francuska dobila posle rata po takvim "osnovama".
Ako ste gledali nedavno napravljen dokumentarac >Dan D u boji< mogli ste videti prizore ulaska saveznickih trupa u francusku, kao i izjave americkih vojnika. I znate sta nije bilo posipanja cvecem i radovanja, vec su reakcije naroda bile u stilu i niste morali da dovlacite rat u nase dvoriste.

Inace poredjenje francuskog ucesca u ratu sa partizanskim ucescem srba je neumesno i uvredljivo za nase zrtve.

Dalje poredjenje istocnog sa zapadnim frontom i trazenje balansa izmedju uloge Rusije i SAD u pobedi nad fasizmom je jos jedna uvreda za ruske zrtve.
Ulogu Rusije kao presudnu ne dovode u pitanje zapadni saveznici, smesno je dovoditi je u pitanje na forumu. Najmocnije nemacke jedinice su unistene i porazene na istocnom forntu. Ono sa cim su se susreli Amerikanci i Britanci su bile jedince pozadine ili nesrecni 5opozivci, starci i deca. Kada bi se na zapadnom frontu u retkim bitkama susreli sa malobrojnim nemackim snagama prve klase, saveznici su trpeli strasne gubitke...


Citat:
vlada131:Inače, zaboravljate da je Nemačka isto imala svoj nuklearni program, koji je se razvijao na zapadnom delu okupirane Evrope, znači daleko od Rusa. On je osujećen upravo savezničkim akcijama na zapadu i strtegijskim bombardovanjem od strane Saveznika. Inače bi Nemci kad-tad razvili A-bombu, a onda bi rat sa SSSR-om bio vrlo brzo okončan

Nikada oni ne bi napravili a-bombu pre amerikanaca. Projekat je vodio Hajzenberg, iako je nakon rata pametno tvrdio da je namerno minirao projekat iz ostalih dokumenata je jasno da nije pogodio osnovne principe fisije. Pa je zato i zahtevao ogromne kolicine obogacenog U, mnogo vece nego sto su bile potrebne, a ruskim napredovanjem su izgubili mogucnost da dodju do materijala za bombu i kraj.
[ yolja624 @ 01.08.2011. 17:34 ] @
Citat:
Nedeljko: Amerikanci nisu bili ni izbliza pod tim pritiskom kao CCCP. Istočni front je bio triput veći od svih ostalih frontova zajedno uključujući i Afriku i Pacifik. Amerikanci su jednostavno čuvali svoje d00pe od rata koliko su mogli. Ratovali su protiv Japana, jer ih je Japan napao, a porediti učešće CCCP-a i ostalih u ratu protiv Nemaca je smešno. Da, CCCP jeste podneo velike žrtve, ali je upravo on pobedio Nemačku.

Pa naravno da su cuvali, sta treba da izgine 1M pa da dobiju rat? bolje sa 400K....

Citat:
Nego šta je merilo uticaja na ishod ako nisu ubijeni i zarobljeni vojnici, uništena i zaplenjena materijalna sredstva, osvojene i oslobođene teritorije itd?

Pa ako igras C&C onda su tu jos i polja tiberijuma... Sta ti ima nejasno u:
Citat:
Njemacku su pobjedili zemlje saveznice, zajednickim naporima i prakticno je nemoguce ocjeniti vrijednost svake akcije, direktne ili indirektne na to da Njemacka izgubi rat! Jedino normalno sto moze da se kaze je da su zajednicki dosli do pobjede.

Mislim da samo poremecen pogled na svijet ima primjedbe na gore nabrojane cinjenice.

Citat:
Za Francusku sam pitao jer su "saveznička sila pobednica" i zato što su po tom "osnovu" postali stalna članica saveta bezbednosti UN, tako da nije neumesno ispitivanje francuske uloge, već je neumesno šta je Francuska dobila posle rata po takvim "osnovama".

Bili na pravom mjestu u pravo vrijeme... ono sto Srbi nisu znali. I takva su vojna i ekonomska sila, bili i ostali, da zasluzuju mjesto koje zauzimaju. Isto tako, i mi, na zalost, uglavnom zasluzujemo mjesto koje zauzimamo. Sta ces kad su nam drazi rusi... a znas li ti nekog ko je dobio paket iz Rusije? Ne znas? Cudno, niko ne zna...


[ Sceka @ 01.08.2011. 18:00 ] @
Citat:
yolja624: ...a znas li ti nekog ko je dobio paket iz Rusije? Ne znas? Cudno, niko ne zna...


Mislis na pakete pomoci koji su dobijani tokom 2. Sv. Rata i godinama posle istog rata? Pa nisu to delili Rusi nikome. Zasto bi delili kad su pobedili. Rusi su samo uzimali posle Rata. A i tokom Rata su uzimali kad god su stizali, sve sto su mogli, "za rodjinu" se to zvalo.


Pozdrav!
[ Nedeljko @ 01.08.2011. 18:13 ] @
Citat:
vlada131: Inače, zaboravljate da je Nemačka isto imala svoj nuklearni program, koji je se razvijao na zapadnom delu okupirane Evrope, znači daleko od Rusa. On je osujećen upravo savezničkim akcijama na zapadu i strategijskim bombardovanjem od strane Saveznika. Inače bi Nemci kad-tad razvili A-bombu, a onda bi rat sa SSSR-om bio vrlo brzo okončan.


Ne znam koliko bi im teška voda pomogla, ali najzaslužniji što Hitler nije razvio atomsku bombu je bio fizičar Werner Heisenberg, koji se eto, zahebo u računu (slučajno ili namerno, nikada nije utvrđeno). No, zapadni saveznici tu jesu dali svoj doprinos.

@yolja264

Da, Francuska koja je praćkom gađala Nemce je rame uz rame sa CPPP-om, koji je pobio mnogo više Nemaca od svih ostalih zajedno i tu se nikakvo poređenje ne može napraviti. Ma, daj. To prodaj nekoj budali, meni ne.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2011. 18:21 ] @
Prilicno je jasno da bi Nemci komotno pregazili Ruse da nisu imali i drugi front, isto kao sto je jasno da bi pregazili i ono sto je ostalo od zap. Evrope (UK) da nisu ratovali sa Rusima...

Tako da, prvo zbog toga, totalno je besmisleno pokusavati oceniti ciji je napor bio bitniji u WW2.

Dobro je da su imali obe "strane" kao neprijatelje, inace bi ishod WWII bio vrlo drugaciji.
[ Nedeljko @ 01.08.2011. 18:33 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Prilicno je jasno da bi Nemci komotno pregazili Ruse da nisu imali i drugi front


Koji drugi? Onaj u Africi? Mislim, sve to je bilo zajebavanje u poređenju sa istočnim frontom.
[ yolja624 @ 01.08.2011. 18:36 ] @
ali zaboravljas na tiberijum, to moras da uzmes u jednacinu...
[ milivoje t @ 01.08.2011. 18:43 ] @
@Ivan
Ja sam istoriju 2. sv. rata ucio iskljucivo iz zapadnih izvora i nije mi jasno o cemu pricas ?
Pa zapadni front nije uopste postojao tokom najkrvavijih borbi na istocnom frontu, pa od '41 do '44 na kopnu zapadne evrope nije ispaljen jedan metak, ne racunajuci prle i tihi akcije.
Zapadni front se otvara tokom leta 44. godine, nakod dana d.
crvena armija je u to vreme odavno u ofanzivi i gazi nemacke snage i to ne u rusiji vec u evropi. Kako bi ih to nemci pregazili da nije otvoren zapadni front, ne znam reci mi ? Rusi se prakticno nalaze na granici nemacke u vreme kada saveznici vrse kopnene akcije po francuskoj.

[ Nedeljko @ 01.08.2011. 18:45 ] @
Nemam pojma šta ti je to.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2011. 18:57 ] @
Citat:
Nedeljko
Pa zapadni front nije uopste postojao tokom najkrvavijih borbi na istocnom frontu, pa od '41 do '44 na kopnu zapadne evrope nije ispaljen jedan metak, ne racunajuci prle i tihi akcije.


Sile osovine su imale ozbiljne operacije u Africi od 1940-te gde su porazeni 1942-ge.

Zvanicne cifre kazu da su tu izgubili 620-950 hiljada vojnika, 8000 aviona, 2500 tenkova i 70000 kamiona.

Isti su imali ukupan broj poginulih na istocnom frontu oko 4.3 miliona

Hajde da uzmemo srednju cifru (785K) sa africkog fronta, to je 18% poginulih u odnosu na istocni front - ne tako mala cifra. Ljudstvo i oprema sa africkog fronta bi bili prilicno korisni Nemcima, pogotovu kada se zna da je pre Kurska situacija bila ne tako cista u pogledu ko ce preovladati. Sa dodatnim vojnicima sa africkog fronta bi situacija na istocnom frontu bila malo teza za SSSR svakako - sasvim sigurno bi proboj na istok bio brzi i sa vrse zrtava na ruskoj strani.

Takodje, ako zaboravimo africki front, pitanje je i da li bi SSSR tek tako brzo dosla do Berlina da Nemci nisu imali front sa zapadne strane - vrlo verovatno bi rat bio daleko krvaviji sa mnogo vise poginulih, i vrlo verovatno bi mapa izgledala drugacije na kraju. Poljska bi vrlo verovatno ostala u DE posedu posto bi se verovatno daleko ostrije borili 1944-te da su imali samo jedan front.

U istoj prici jos nismo dotakli ni Japan - ne treba zaboraviti da je Japan bio preokupiran sa Amerima. Da se nisu dokacili sa njima prilicno sam siguran da bi pre ili kasnije hteli da okupiraju deo SSSR teritorije na istoku, sto bi Ruse onda nateralo da posalju verovatno bitan deo svoje vojske na istok.

Zbog svega toga je besmisleno meriti ko je vise ucinio da se Nemci poraze, posto situacija uopste nije jednostavna.
[ Nedeljko @ 01.08.2011. 19:50 ] @
Proveri taj citat. Ja to nisam napisao.
[ Emmy @ 01.08.2011. 22:56 ] @
Nesto mi govori da su Rusi sracunato zeleli da Nemci upadnu u SSSR ne bi li halavog Hitlera rastegli na sto vecem prostoru. Da recimo nisu dozvolili Nemcima da upadnu sve do Moskve i da su ih odbili u Poljskoj kao sto su im Britanci nisu omogucili upad na domaci teren Nemacka bi i dalje ostala veoma jaka i verovatno bi se okrenula usavrsavanju drugih tipova oruzja. U tom slucaju invazija na Nemacku bila bi nemoguca jer je Nemacka bila prejaka i sigurno bi izdrzala i kombinovani udar sve tri sile UK, US, SU.

Istoricari su utvrdili da su Rusi imali razradjen preventivni udar jos od proleca 1941, ali je Staljin smatrao da to ne bi dalo zeljeni rezultat pa je odustao. Takodje sile saveznice su bile pomalo i kurvanjske jedna prema drugoj. Dok je prstala Bitka za Britaniju, Rusi su sa Hicom delili Poljsku i nazdravljali sa paktom o nenapadanju. Onda su Englezi zaustavili Hitlera, pa pristavili caj dok je on rasturao SSSR. Englezi su te 1941 imali toliko srece da se dogodio i Perl Harbor i tako su oni koji su 1940 molili i Ruse i Amere za pomoc imali dvostruko zadovoljstvo da ih gledaju do guse u ratnom glibu.
[ vlada131 @ 02.08.2011. 02:16 ] @
Citat:
Da recimo nisu dozvolili Nemcima da upadnu sve do Moskve i da su ih odbili u Poljskoj kao sto su im Britanci nisu omogucili upad na domaci teren Nemacka bi i dalje ostala veoma jaka i verovatno bi se okrenula usavrsavanju drugih tipova oruzja


22. juna 1941. SSSR je napalo 4,5 MILIONA vojnika Osovine, sa 4.000 tenkova, 4.400 aviona i 42.000 minobacača i topova. Teško da bi bilo koja sila na planeti odbila takav napad Nisu oni imali izbora, osim da 'dozvole' da Nemci upadnu - tek kod Moskve su ih zaustavili.


Citat:
Takodje sile saveznice su bile pomalo i kurvanjske jedna prema drugoj. Dok je prstala Bitka za Britaniju, Rusi su sa Hicom delili Poljsku i nazdravljali sa paktom o nenapadanju. Onda su Englezi zaustavili Hitlera, pa pristavili caj dok je on rasturao SSSR. Englezi su te 1941 imali toliko srece da se dogodio i Perl Harbor i tako su oni koji su 1940 molili i Ruse i Amere za pomoc imali dvostruko zadovoljstvo da ih gledaju do guse u ratnom glibu.Upravo zato je i Nemačka izgubila rat, zbog sulude taktike 'napadni, pa ne dovrši - napadaj sledećeg'. Prvo nisu uspeli da poraze UK, ali su napali SSSR. Onda su, iako su ih Rusi odbili kod Moskve, objavili rat SAD. To ih je i uništilo na kraju.
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Barbarossa
[ Nedeljko @ 02.08.2011. 09:13 ] @
Kada je Nemačka napala CCCP, retard Staljin je nedeljama odbijao da prihvati činjenicu da je Nemačka napala CCCP. Ne kažem da bi odbili napad, ali to je samo jedan od gafova zbog kojih je đubre imalo na svojoj strani mnogo veće gubitke nego što je bilo neophodno.
[ lelorinel @ 02.08.2011. 13:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sile osovine su imale ozbiljne operacije u Africi od 1940-te gde su porazeni 1942-ge.

Zvanicne cifre kazu da su tu izgubili 620-950 hiljada vojnika, 8000 aviona, 2500 tenkova i 70000 kamiona.

Isti su imali ukupan broj poginulih na istocnom frontu oko 4.3 miliona

Hajde da uzmemo srednju cifru (785K) sa africkog fronta, to je 18% poginulih u odnosu na istocni front - ne tako mala cifra. Ljudstvo i oprema sa africkog fronta bi bili prilicno korisni Nemcima, pogotovu kada se zna da je pre Kurska situacija bila ne tako cista u pogledu ko ce preovladati. Sa dodatnim vojnicima sa africkog fronta bi situacija na istocnom frontu bila malo teza za SSSR svakako - sasvim sigurno bi proboj na istok bio brzi i sa vrse zrtava na ruskoj strani.

Takodje, ako zaboravimo africki front, pitanje je i da li bi SSSR tek tako brzo dosla do Berlina da Nemci nisu imali front sa zapadne strane - vrlo verovatno bi rat bio daleko krvaviji sa mnogo vise poginulih, i vrlo verovatno bi mapa izgledala drugacije na kraju. Poljska bi vrlo verovatno ostala u DE posedu posto bi se verovatno daleko ostrije borili 1944-te da su imali samo jedan front.

U istoj prici jos nismo dotakli ni Japan - ne treba zaboraviti da je Japan bio preokupiran sa Amerima. Da se nisu dokacili sa njima prilicno sam siguran da bi pre ili kasnije hteli da okupiraju deo SSSR teritorije na istoku, sto bi Ruse onda nateralo da posalju verovatno bitan deo svoje vojske na istok.

Zbog svega toga je besmisleno meriti ko je vise ucinio da se Nemci poraze, posto situacija uopste nije jednostavna.


UK je imala znacajno jacu mornaricu od Nemacke. Pred sam pocetak rata, feldmarsal Erich Raeder, komandant mornarice predaje izvestaj Hici u kome se navodi da sa trenutnim intenzitetom razvoja - izgradnja krstarica, razaraca, fregata itd. nemacka mornarica bi tek negde 1951 bila izjednacena sa engleskom. Tako da je bombardovanje engleskih gradova i nada u predaju ostalo kao jedina opcija. Rat u Africi je odlucila mala podzemna baza na Malti, gde su Englezi svojim podmornicama desetkovali i skoro potpuno presekli liniju snabdevanja Romelovih jedinica. Bez toga, davno bi Romel pio kafu u Kairu. A osnovni plan je bio presecanje Sueckog kanala i dalje ugrozavanje kolonija na Bliskom istoku, dok je na istocnom frontu cilj bio linija Arhangelsk - Grozni, i dalji prodor na jug do Indije.
[ Lavrentij Pavlovic @ 02.08.2011. 13:43 ] @

Saveznici su se na zapadnom frontu "poigravali" (reci Vinstona Cercila) sa 2 do 8 drugorazrednih nemackih divizija.

Na istocnom frontu je bilo angazovano 185 nemackih divizija.
Tome treba pridodati i 30 madjarskih, rumunskih, bugarskih, hrvatskih, litvanskih ... divizija.

--

Molotov, sovjetski ministar inostranih poslova, u maju 1942. putuje u Englesku i USA za jasnom porukom - Otvarajte drugi front, sad ili nikad, jer ako prezivimo ovu 1942. posle nam vasa pomoc nece ni trebati.
Ajzenhauer, tada potpukovnik, je u tom trenutku vec imao razradjen plan ("Bolero") za poraz Hitlera.

Drugi (zapadni) front je otvoren tek u junu 1944. - kada je postalo jasno da ce u suprotnom trupe Crvene armije izbiti na Atlantik.


Citat:
Nedeljko: Kada je Nemačka napala CCCP, retard Staljin je nedeljama odbijao da prihvati činjenicu da je Nemačka napala CCCP. Ne kažem da bi odbili napad, ali to je samo jedan od gafova zbog kojih je đubre imalo na svojoj strani mnogo veće gubitke nego što je bilo neophodno.


Kada smo vec kod "retarda i djubreta Staljina" i ser Vinstona Cercila - jednog od najvecih zapadnih protivnika komunizma, organizatora zapadne agresije na mladu Sovjetsku republiku 1918. godine, inspiratora "Hladnog rata" 1946., jednog od najistaknutijih burzoaskih politicara u istoriji i predsednika britanske vlade tokom WWII ... govor koji je Cercil odrzao u Gornjem domu britanskog parlamenta 28. decembra 1959. godine, dakle posle vise od 6 godina od smrti "retarda i djubreta" i uveliko sprovedene "destaljinizacije" u Sovjetskom Savezu:

(Govor je preveden iz enciklopedije Britanika)

Citat:
Za Rusiju je bila velika sreca sto se u godinama najtezih iskusenja na njenom celu nalazio genije i nepokolebljivi vojskovodja J. V. Staljin. On je bio velika licnost koja je imponovala nasem zestokom vremenu, vremenu u kome je protekao njegov zivot. Staljin je bio covek neobicne energije, neobicno velike erudicije, nesalomljive volje, ostar, zestok, nepostedan kako u poslu, tako i u razgovoru. Bio je covek kome cak ni ja, koji sam vaspitavan u Engleskom parlamentu, nisam uspevao da se suprotstavim. Staljin je, pre svega, posedovao izrazito osecanje za humor i sarkazam, kao i sposobnost da precizno izrazava svoje misli.

Staljin je svoje govore pisao iskljucivo sam. Iz njegovih dela uvek je izbijala zivotna snaga. Ta snaga je toliko velika da ga je ucinila neponovljivom licnoscu medju rukovodiocima svih vremena i svih naroda. Staljin je prilikom susreta ostavljao velicanstveni utisak. Njegov uticaj na ljude bio je neodoljiv. Kada je ulazio u dvoranu na sednice Konferencije u Jalti, svi smo mi kao po komandi, ustajali i, da stvar bude jos cudnija, zbog necega drzali ruke priljubljene uz savove na pantalonama.

Staljin je bio izuzetno mudar i veoma osmisljen. Bio je neprevazidjeni majstor koji je i u najtezim trenucima umeo da pronalazi izlaz iz najbezizlaznijih situacija. U najtragicnijim momentima , kao i u trenucima slavlja i trijumfa bio je podjednako suzdrzan, nikada se ne prepustajuci emocijama. Takodje je bio veoma slozena licnost.

Staljin je stvorio i potcinio sebi ogromnu imperiju. Bio je to covek koji je svoga neprijatelja unistavao rukama svojih neprijatelja. Prisilio je cak i nas, koje je nazivao imperijalistima, da ratujemo jedni protiv drugih.

Staljin je bio veliki, bez premca diktator, ali to je odgovaralo Rusiji. On je primio Rusiju sa drvenom ralicom, a ostavio ju je opremljenu atomskim oruzjem i raketama. Ne, ma sta ko govorio o njemu, takve ljude istorija i narod nikada ne zaboravljaju.


[ yolja624 @ 02.08.2011. 13:47 ] @
@Lavrentij Pavlovic
Citat:
Staljin... takve ljude istorija i narod nikada ne zaboravljaju.


... srecom, ne zaboravljaju. Inace jos se tacno ne zna ko je vise Rusa pobio, Staljin genije ili Hitler. Ali je rezultat tu negdje...
[ Sceka @ 02.08.2011. 14:01 ] @
@Lavrentij Pavlovic
Citat:
Staljin... takve ljude istorija i narod nikada ne zaboravljaju.


Pa i Hitlera istorija i narod nikada nece zaboraviti. Poenta je po cemu se neko pamti. Hitler po zlu. A po cemu se pamti covek koji je pobio toliko svojih ljudi, svog naroda?! Predpostavlja se isto po zlu, mozda cak i gorem?!

Nikada mi nece biti jasno zasto neko ima potrebu da brani i velica necijeg tudjeg vodju a pljuje po svom narodu, a uglavnom je to iz prakse tako?!


Pozdrav!
[ milivoje t @ 02.08.2011. 14:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Takodje, ako zaboravimo africki front, pitanje je i da li bi SSSR tek tako brzo dosla do Berlina da Nemci nisu imali front sa zapadne strane - vrlo verovatno bi rat bio daleko krvaviji sa mnogo vise poginulih, i vrlo verovatno bi mapa izgledala drugacije na kraju. Poljska bi vrlo verovatno ostala u DE posedu posto bi se verovatno daleko ostrije borili 1944-te da su imali samo jedan front.

U istoj prici jos nismo dotakli ni Japan - ne treba zaboraviti da je Japan bio preokupiran sa Amerima. Da se nisu dokacili sa njima prilicno sam siguran da bi pre ili kasnije hteli da okupiraju deo SSSR teritorije na istoku, sto bi Ruse onda nateralo da posalju verovatno bitan deo svoje vojske na istok.

Zbog svega toga je besmisleno meriti ko je vise ucinio da se Nemci poraze, posto situacija uopste nije jednostavna.

Pa nije besmisleno. I sam si citirao cifre koje su merenje. 18% kazes.

Situacija nije jednostavna, ali ne znam zasto bilo ko bezi od toga da su rusi podneli najveci teret rata i da su zadali najvece udarce neprijatelju. Poljska tesko da bi ostala u nemackom sastavu jer je bila pred padom i pre iskrcavanja amera i drugara. Kolicina vojske i kvalitet jedinica koje su rusi unistili na istocnom frontu je bio trenutak bez povratka. Oduzimanje teritorija i resursa na istoku je takodje presudno. Jednostavno nemacka na istocnom forntu je izgubila vojni kapacitet u kvanititetu, kvalitetu i resursima.

Za mene bitnija stvar od otvaranja zapadnog fronta bilo je avio bombardovanje koje su sprovodili britanci i ameri. Unistavanje nemacke industrije, privrede, unistavanje gradova. Ali da bi osvojili teritoriju, cizma mora da stane na nju. zato je bio bitan zapadni front, posve zapadnjacima, jer je u suprotnom postojala sansa da sovjeti osvoje celu evropu. Zato je bila frka i zurba oko dana d. Pa ameri nisu ni usli u Pariz, a rusi su vec bili na granici nemacke, o cemu pricamo dalje. Posto bi pregazili nemacku, to bi bio game over i evropa pripada zlim komunistima. Tacnije poceo bi rat izmedju Rusa sa jedne i Britanaca sa saveznicima na drugoj strani...

Hitler je napravio mnogo gresaka. Ali jedna od presudnih je cekanje engleske kao savenika, kako u planovima, tako u periodu 41-42...

edit: vidim sad da je Lavrenitije je kvantifikovao kroz divizione ono o cemu sam juce pisao...
[ konislav @ 02.08.2011. 17:15 ] @
pitanje: Sta su Rusi uradili za Srbiju?
odgovor: Borili se protiv nacizma.
Komentar: onda su svi koji su se borili protiv nacizma uradili pojednako za Srbiju, pa samim tim i Amerika.

Nisu se Rusi borili protiv nacizma zarad nekog drugog vec zarad samih Rusa i njihovih interesa. Rusi su imali pakt o ne napadanju sa Hitlerom, tako da im nacizam nije mnogo smetao, ali je problem nastao kad je Nemacka krekrsila dogovoreno i napala Rusiju. Tako da je logicnije da se kaze da su Rusi usli u rat protiv Nemacke na silu t.j. zato sto su bili napadnuti, a ne zato sto je njima nacizam smetao ili su bili posebno zasegnuti za ponasanje Nemaca u ostalim delovima Evrope.
Takodje ne vidim razliku izmedju Amerike i Rusije po pitanju odnosa prema Nemcima. I jednima i drugima je bio cilj da uniste Nemacku kad su vec usli u rat sa njom, kad su vec savladali Nemce nije im padalo na pamet da se povlace iz Nemacke. Jedina razlika je sto su Amerikanci mnogo ulozili u Nemacku, izgradili je i dozvolili joj da ojaca i bude ravnopravni saveznik Amerikancima, dok Rusima to bas i nije padalo na pamet. Ostale drzave koje je Rusija "oslobodila" od Nemaca su se grcevito borile da se otarase Rusa, dok kod drzava koje je oslobodila Amerika nemaju zelju da se otarase Amerikanaca, vec i dan danas grade saveznicke i prijateljske odnose sa Amerikancima. O ekonomskom prosperitetu drzava koje su bili sa Amerikancima vs ekonomskom prosperitetu drzava koje su bili sa Rusima.
Mozemo jos o tome da pricamo.
[ Nedeljko @ 02.08.2011. 17:20 ] @
Je li, a zašto je Ruski Car Nikolaj II Romanov objavio rat Austrougarskoj, pa Nemačkoj 1914 i zašto je zapretio Velikoj Britaniji i Francuskoj da će izaći iz rata sa Nemačkom i ući u savez sa Nemačkom protiv njih ako odmah ne objave rat Nemačkoj i Austrougarskoj i pomognu Srbiji?
[ konislav @ 02.08.2011. 17:52 ] @
@ Nedeljko

Ne znam kako nisi moga da shvatis da sam ja pisao o II svetskom ratu i dogadjajima posle 1945.

Inace kad se vec pravimo blesavi pa svako pise sta hoce, da te pitam zasto je Jugoslavija rekla ne Rusiji 1948, kad su ti tvoji dobri Rusi hteli da okupiraju SFRJ kao sto su pre toga okupirali jedan deo drzava u okruzenju.
[ Odin D. @ 02.08.2011. 17:59 ] @
Citat:
Nedeljko: Je li, a zašto je Ruski Car Nikolaj II Romanov objavio rat Austrougarskoj, pa Nemačkoj 1914 i zašto je zapretio Velikoj Britaniji i Francuskoj da će izaći iz rata sa Nemačkom i ući u savez sa Nemačkom protiv njih ako odmah ne objave rat Nemačkoj i Austrougarskoj i pomognu Srbiji?

Ja mislim da ga je Rasputin na to nagovorio samo da bi ovaj zbog rata sto vise izbivao iz kuce, pa da Raspa moze na miru da se bavi svojim hobijem...
[ Sceka @ 02.08.2011. 18:25 ] @
Citat:
Odin D.: Ja mislim da ga je Rasputin na to nagovorio samo da bi ovaj zbog rata sto vise izbivao iz kuce, pa da Raspa moze na miru da se bavi svojim hobijem...


A da je imao dobar hobi - imao je.


Pozdrav!
[ Marko83 @ 02.08.2011. 18:30 ] @
Citat:
konislav: pitanje: Sta su Rusi uradili za Srbiju?
odgovor: Borili se protiv nacizma.
Komentar: onda su svi koji su se borili protiv nacizma uradili pojednako za Srbiju, pa samim tim i Amerika.


Nekad pomislim da ti je dosadno pa onda namerno kontriras, cisto da bi imao o cemu da pises...
Ajd ukratko....kada bi sama borba protiv nacizma bila merilo onda je gomila zemalja uradila PODJEDNAKO za Srbiju ali srecom kroz istoriju su ljudi smislili malo bolje metode merenja....malo tacnije....pa onda moze malo preciznije da se odredi koliko je koja zemlja pomogla Srbiji u borbi protiv nacizma
Nece biti da su svi pomogli isto

[ Isak666 @ 02.08.2011. 18:34 ] @
Citat:
Nedeljko: Je li, a zašto je Ruski Car Nikolaj II Romanov objavio rat Austrougarskoj, pa Nemačkoj 1914 i zašto je zapretio Velikoj Britaniji i Francuskoj da će izaći iz rata sa Nemačkom i ući u savez sa Nemačkom protiv njih ako odmah ne objave rat Nemačkoj i Austrougarskoj i pomognu Srbiji?


Pa ne zato sto vole Srbiju, niti su nam pomagali po deafaultu, nego su imali svoje interese na Balkanu koji su bili suprotni nemackim i austrougarskim.
Isto tako su posle Berlinskog Kongresa dali saglasnost da se Bugarskoj da deo srpske teritorije, jer je onda interes Bugarske bio bitniji od interesa Srbije.

[ yolja624 @ 02.08.2011. 18:47 ] @
Citat:
Marko83: Nekad pomislim da ti je dosadno pa onda namerno kontriras, cisto da bi imao o cemu da pises...
Ajd ukratko....kada bi sama borba protiv nacizma bila merilo onda je gomila zemalja uradila PODJEDNAKO za Srbiju ali srecom kroz istoriju su ljudi smislili malo bolje metode merenja....malo tacnije....pa onda moze malo preciznije da se odredi koliko je koja zemlja pomogla Srbiji u borbi protiv nacizma
Nece biti da su svi pomogli isto


Jel? Ne vidim je u SI sistemu mjera?
Znaci to je neka tvoja jedinica za pomoc? Recimo 1 RUS je najveca jedinica (nesto kao 1 Farad). Po definiciji, 1 RUS je jednak svoj pomoci koju je bratska Rusija poslala Srbiji od nastanka ameba do danas. Druge mjere su:

Code:

pRUS          nRUS          uRUS ili mRUS          RUS
1,000         1.0             0.001                        *
10,000        10.0           0.01                            *
1,000,000   1,000          1.0                                *
*            10,000          10.                                *
*           100,000     100.0                             *
*         1,000,000  1000.0                      0.001
*           *                10,000                          0.01
*            *               100,000                             0.1
*              *              1,000,000                  1.0 


U tom slucaju svi ostali su pomogli Srbiji otprilike na nivou jednog uRUS. Na zdravlje!
[ vilil1 @ 02.08.2011. 18:47 ] @
A CCCP i Staljin su pomogli Srbiji...do mojega. Upali u Srbiju, doveli na vlast one komunjare, pa izasli iz Srbije. Usput su malo silovali, pljackali...

Da su hteli nesto da pomognu, produzili bi preko Hrvatske, Bosne, Slovenije, a ne bi izasli iz yugoslavije odmah cim su bandu doveli na vlast.

Za ono sto je @Mrle pisao se slazem.
[ konislav @ 02.08.2011. 20:55 ] @
Citat:
Marko83: Nekad pomislim da ti je dosadno pa onda namerno kontriras, cisto da bi imao o cemu da pises...
Ajd ukratko....kada bi sama borba protiv nacizma bila merilo onda je gomila zemalja uradila PODJEDNAKO za Srbiju ali srecom kroz istoriju su ljudi smislili malo bolje metode merenja....malo tacnije....pa onda moze malo preciznije da se odredi koliko je koja zemlja pomogla Srbiji u borbi protiv nacizma
Nece biti da su svi pomogli isto


Zasto konkretno ne napises kako se to meri i ko je koliko pomogao Srbiji u borbi protiv nacizma.P.S. nemoj samo da pocnes pricu o Vizantiji, Turcima i Karadjordju, to nema veze sa periodom od 1941-1945.

Mozemo malo da popricamo o tome kako su ziveli ljudi u Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Cehoslovackoj pod Rusima, a kako su ziveliljudi u Italiji, Nemackoj, Franciskoj pod Amerikancima. To bi bilo zanimljivo za diskusiju.
[ Lavrentij Pavlovic @ 02.08.2011. 21:10 ] @
@ vilil1

Negde u prvoj polovini avgusta 1944. Broz sa Visa leti za Rumuniju, pa odatle za Moskvu na sastanak sa Staljinom.
Crvena armija vec na Dunavu.

Kaze Broz Staljinu: "Druze Staljine, dosao sam sa molbom da Crvena armija pomogne u oslobadjanju Jugoslavije".

Staljin odgovara: "Njet, druze Tito. Ja od vas trazim dozvolu da Crvena armija stupi na teritoriju Jugoslavije i da zajednickim snagama isteramo fasiste."

;)
[ yolja624 @ 02.08.2011. 21:12 ] @
ma uzalud trud...
Ne voli on Ruse koliko mrzi zapad. I zato mu je sladje Rusko NISTA nego bilo sta da dobije sa Zapada. To je tako, cudan je nas narod... spreman da ide u korist svoje stete samo ako mu neko to fino zapakuje.

@Lavrentij Pavlovic
Jesi li ti ovaj Lavrentij Pavlovic?
http://www.bookrags.com/biography/lavrenty-pavlovich-beria/

Ako si ti taj, nije ni cudo sto ti je Staljin zakletva...
[ vilil1 @ 02.08.2011. 21:48 ] @
Citat:
Lavrentij Pavlovic
Staljin odgovara: "Njet, druze Tito. Ja od vas trazim dozvolu da Crvena armija stupi na teritoriju Jugoslavije i da zajednickim snagama isteramo fasiste."


Ma da, Koba je bio u frci od Dontita. Pa ne oslobodise yugoslaviju, nego su "oslobodili" samo Srbiju. A ostatak zemlje...gde su bili Sovjeti? Nisu hteli, nisu mogli, nisu smeli od Dontita, da oslobadjaju!?

Nikakvo oslobodjenje yugoslavije ih nije interesovalo, cilj im je bio da Dona dovedu u Beograd na vlast i hebalo im se za yugoslaviju.
[ milivoje t @ 02.08.2011. 22:32 ] @
Ma o cemu pricas. Nisu oslobodili zapadne delove jugoslavije ?
mozda zato sto su u tim delovima partizani vodili oslobodilacki rat, manje ili vise uspesno u tokom celog 2 sv. rata.
a pred kraj rata osobadjaju znacajne delove hrvatske i bosne. znaci na terenu jugoslavije postoji organizovana domaca vojna antifasiticka sila, priznata od saveznika sa zapada i istoka. Poslednja bitka na tlu evrope se desava u jugoslaviji, to su borbe izmedju ustasa i partizana.
[ vilil1 @ 02.08.2011. 22:45 ] @
Citat:
milivoje t: Ma o cemu pricas. Nisu oslobodili zapadne delove jugoslavije ?

Ma neee, oslobodili su. Evo, ti napisi koje su sovjetske jedinice ucestvovale u oslobadjanju Sarajeva, Splita, Zagreba, Ljubljane...A posebno one koji su se proslavili oslobadjanjem Jasenovca. Nista bez Kobe i njegovih. ;)


[ Horvat @ 02.08.2011. 22:47 ] @
i jesu se povukli norveski vojnici, tj avioni iz napada na libiju?
[ Marko83 @ 02.08.2011. 22:49 ] @
^^
Gde se sad vracas na temu kad smo blizu raspleta WWII
[ milivoje t @ 02.08.2011. 23:46 ] @
Citat:
vilil1: Ma neee, oslobodili su. Evo, ti napisi koje su sovjetske jedinice ucestvovale u oslobadjanju Sarajeva, Splita, Zagreba, Ljubljane...A posebno one koji su se proslavili oslobadjanjem Jasenovca. Nista bez Kobe i njegovih. ;)
partizani su oslobodili taj deo jugoslavije, kako sam i napisao u prethodnom odgovoru.

Ipak steta sto crvena armija nije demontirala ndh, cisto sumnjam da bi im ustaski vrh pobegao pred nosem, a mi danas citali u vestima kako je jedna od koljacica neduznih u Jasenovcu, sestra maksa luburica dozivela poznu starost i umrla u krugu porodice u zagrebu, neizrucena srbiji gde je raspisana poternica zbog mosovnih ubistva dece i ostalih civila u konc. logoru, a mladi ponovo jasu istu ideologiju...
[ konislav @ 03.08.2011. 01:33 ] @
Koja bi bila sustinska razlika izmedju ovih dveju fotografija.
[ Marko83 @ 03.08.2011. 09:08 ] @
Citat:
konislav: Koja bi bila sustinska razlika izmedju ovih dveju fotografija.


Evo ja cu da probam da objasnim
Jedni su pristalice FASISTICKOG pokreta a drugi antifasistickog
Sitnica, ne znam kako je promaklo analitickom umu
[ Isak666 @ 03.08.2011. 09:37 ] @
Citat:
Marko83: Evo ja cu da probam da objasnim
Jedni su pristalice FASISTICKOG pokreta a drugi antifasistickog
Sitnica, ne znam kako je promaklo analitickom umu


To bi bilo kad bi se gledalo ono sto se hoce videti.
ZAPISNIK O SPORAZUMU PREDSTAVNIKA ČETNIČKOG ODREDA »KOČIĆ« I NDH OD 27. APRILA 1942. O PRIZNAVANJU VLASTI NDH I SARADNJI U BORBI PROTIV NOP-a

Cekam kad ce jednom tema doci do partizana i cetnika koji otkrivaju vanzemaljce ili tako nesto.
[ Marko83 @ 03.08.2011. 10:02 ] @
^^
5-6 odreda(grupa ljudi) iz hrvatske dogovorili se sa NDH....lokalci se dogovorili i to je to?
Kraljeva vojska postaje fasisticka?
Extra
[ Horvat @ 03.08.2011. 10:10 ] @
Citat:
Marko83: ^^
Gde se sad vracas na temu kad smo blizu raspleta WWII

niste vi blizu nicega
tek ste se dotakli kako su samo ustase bile gvna a cetnici cvecke

zato bolje da se sto pre vratite na temu,ne?
[ Isak666 @ 03.08.2011. 10:12 ] @
Citat:
Ovi odredi s početka nisu bili u odnosu neposredne subordinacije Mihailovićem, ali su ga priznavali za komandanta. Tokom druge polovine Mihailović uspostavlja neposredniju kontrolu nad bosanskim četnicima preko svog "delegata Vrhovne komande za zapadnu Bosnu", kapetana Bore Mitranovića i žandarmerijskog majora Slavoljuba Vranješevića.

Ovi odredi sklopili su ugovore o saradnji sa vojnim vlastima NDH tokom aprila, maja i juna 1942. Prvi je sporazum sa NDH potpisao Uroš Drenović u ime svog odreda 27. aprila 1942. Zatim su slične sporazume potpisali Lazo Tešanović, Rade Radić, Savo Božić, Cvijetin Todić, Radivoje Kerović i drugi. Radi koordinacije, ove jedinice obrazovale su Glavni štab bosanskih četničkih odreda na čelu sa Radom Radićem kao zajedničku komandu.


Evo ti jos nekih pedesetak linkova i dokumenata, pa biraj da li ces saradnju sa Nemcima ili Italijanima ili ustasama.


[ vilil1 @ 03.08.2011. 10:32 ] @
Citat:
milivoje t: partizani su oslobodili taj deo jugoslavije, kako sam i napisao u prethodnom odgovoru.

Ma da, ja sam samo pisao o "pomoci" Staljina i ekipe nasoj zemlji. Jbt. kako se pise, i kako se ucilo, ispada da su nas oni oslobodili, a to jednostavno nije istina. Njihov posao je bio da uvedu partizane u Srbiju, kada su to zavrsili, otisli su i bolelo ih je uvo za jugoslaviju.
[ Nedeljko @ 03.08.2011. 22:14 ] @
Citat:
konislav: Koja bi bila sustinska razlika izmedju ovih dveju fotografija.


Pa, suštinska razlika bi bila što su ustaše bile paravojna formacija sa javnim zločinačkim programom, dok su u četnike išli pored ostalog i časni ljudi kojima je položena zakletva kralju i otadžbini bila svetinja.
[ Nedeljko @ 03.08.2011. 22:22 ] @
Citat:
Isak666: To bi bilo kad bi se gledalo ono sto se hoce videti.
ZAPISNIK O SPORAZUMU PREDSTAVNIKA ČETNIČKOG ODREDA »KOČIĆ« I NDH OD 27. APRILA 1942. O PRIZNAVANJU VLASTI NDH I SARADNJI U BORBI PROTIV NOP-a

Cekam kad ce jednom tema doci do partizana i cetnika koji otkrivaju vanzemaljce ili tako nesto.


Pa, i Tito je sarađivao sa ustašama u vezi sprečavanja invazije zapadnih saveznika u Dalmaciju, do koje nikada nije došlo. Mislim, i Miloš Obrenović je sarađivao sa Turcima. Pa? Ko sve nije s kim sarađivao.

Taj sporazum četnika i ustaša protiv partizana je bio sasvim logičan potez četnika. Velike sile će ionako pobediti Nemce, a sa njima će otići i ustaše. Kao što je vreme pokazalo, glavni problem su im bili partizani. Isto tako, sam Tito je u jednom intervjuu izjavio da mu glavni neprijatelji nisu bili Nemci, nego četnici. To se vidi i po onome što je radio 1943 kada su ga saveznici podržali i kada ga je Velika Britanija naoružala protiv Nemaca - svo oružje je spucao u četnike. Gledao sam to 1990 u jednoj britanskoj emisiji o Drugom svetskom ratu u epizodi o ratu u Jugoslaviji. Britanski istoričari su vrlo besno govorili o tome i o posleratnoj propagandi da se Jugoslavija "sama oslobodila".
[ Nedeljko @ 03.08.2011. 22:26 ] @
Isak666,

Sad vidim da nemaš lice, pa se izvinjavam što sam ti uopšte odgovarao - vidi moj potpis. Ne moraš mi odgovarati.
[ Isak666 @ 03.08.2011. 22:29 ] @
^^
To je samo odgovor na izjavu da su bili antifasisti.

Ja kontam da je takvo sad vreme i okolina da ljudi lako kriziraju sa identitetom, ali pricati kako su cetnici bili borci protiv fasista, pa ja nemam pojma da li ima jos negde u Evropi takav revizionizam.
Na kraju ce ispasti da su se borili protiv sebe za slobodu.

Ove neoustase su bar iskrenije, pa ni ne kriju gde su i sa kim su bili.

Btw sto se tice tvog potpisa, ne treba mi bas necija dozvola za odgovor na forumu.
A od kud ja znam da ti nisi neki folk pevac - Nedeljko Stefanovic?
[ konislav @ 03.08.2011. 23:12 ] @
Citat:
Marko83: Evo ja cu da probam da objasnim
Jedni su pristalice FASISTICKOG pokreta a drugi antifasistickog
Sitnica, ne znam kako je promaklo analitickom umu


Koji so to drugi koji su bili antifasisti, valjda mislis na neke trece?
Imamo ustase koji su bili saveznici sa Nemcima i imamo cetnike koji su bili saveznici sa Nemcima. Ko su sad ti koji su bili antifasisti?

Inace identicnost izmedju ovih dveju slika sastoji se u tome sto se nista nije promenilo ni posle 65 godina. Imamo ustaski podmladak i imamo cetnicki podmladak. Apsurdnost i ironija je u tome sto se zamera ustaskoj omladini i to se prikazuje kao nesto strasno, a istovremeno se podrzava cetnicka omladina i to se ne komentira, jer se smatra normalnim.
Ako su cetnici bili antifasisti, onda je logicno da i Nemci budu antifasisti jer su oni tokom rata bili savznici t.j. ne moze se reci saveznici vec bi adekvatniji opis bio da su cetnici u toku rata sluzili Nemcima i svo zlo koje su naneli, naneli su svom narodu.
[ Marko83 @ 04.08.2011. 00:45 ] @
Ih sto se svi pravite Tose....
Trazite dlaku u jajetu
Ok razlika je u tome sto su cetnici poceli kao antifasisticki pokret i ispalili bar 2 metka u nemce a ustase nisu :)
Ako pocnete raspravu i oko ova 2 metka da su to ustvari 4 ili 6....e onda...
Poenta je da je cetnicki pokret poceo kao antifasisticki a ustase nikad nisu bili antifasisti
Nisam ubacio vremensku odrednicu a trebao sam znajuci kako se ovde sve cepka do detalja

[ konislav @ 04.08.2011. 00:58 ] @
Citat:
Marko83: Ih sto se svi pravite Tose....
Trazite dlaku u jajetu
Ok razlika je u tome sto su cetnici poceli kao antifasisticki pokret i ispalili bar 2 metka u nemce a ustase nisu :)
Ako pocnete raspravu i oko ova 2 metka da su to ustvari 4 ili 6....e onda...
Poenta je da je cetnicki pokret poceo kao antifasisticki a ustase nikad nisu bili antifasisti
Nisam ubacio vremensku odrednicu a trebao sam znajuci kako se ovde sve cepka do detalja


Pa neznamo kako su poceli, ali dobro znamo kako su se ponasali u toku rata i na cijoj strani su docekali kraj rata.
[ Nedeljko @ 04.08.2011. 09:02 ] @
Konislave, što se četničkog savezništva sa Nemcima tiče, evo ti obrazloženja, koje je američki predsednik Harry S. Truman dao posthumno odlikujući Dragoljuba Mihajlovića:

Citat:
General Dragoljub Mihailovich distinguished himself in an outstanding manner as Commander-in-Chief of the Yugoslavian Army Forces and later as Minister of War by organizing and leading important resistance forces against the enemy which occupied Yugoslavia, from December 1941 to December 1944. Through the undaunted efforts of his troops, many United States airmen were rescued and returned safely to friendly control. General Mihailovich and his forces, although lacking adequate supplies, and fighting under extreme hardships, contributed materially to the Allied cause, and were instrumental in obtaining a final Allied victory.

March 29, 1948, Harry S. Truman


Odlikovanje Dragoljuba Mihajlovića je predložio američki general Dwight D. Eisenhower.

A što se saradnje sa ustašama tiče, isto je radio i Tito, pa ne znam kako nisi na isti način zaključio da su i partizani bili nemački saveznici.
[ Nedeljko @ 04.08.2011. 09:10 ] @
Citat:
konislav: Pa neznamo kako su poceli, ali dobro znamo kako su se ponasali u toku rata i na cijoj strani su docekali kraj rata.


Na čijoj su strani dočekali kraj rata? Na čijoj su strani kraj rata dočekale ustaše, koje je Tito puštao da beže. Ustaše iz Blajburga su pobijene samo zato što je dotični partizanski general prekršio Titovo naređenje da ih sve pusti da beže.

Kako su se ponašali u toku rata? Najveći pojedinačni četnički zločin je ubistvo 4000 muslimana u Sandžaku, koji apsolutno ne pravdam. Samo bih da pitam kako su zločini četnika, koji takođe nisu imali koncentracione logore, uporedivi sa zločinima ustaša i Tita, koji je u miru pobio oko 200,000 ljudi? Ispada da su četnici sveukupno bili najbenigdniji.
[ Lavrentij Pavlovic @ 04.08.2011. 11:53 ] @
Citat:
Marko83: Ih sto se svi pravite Tose....
Trazite dlaku u jajetu
Ok razlika je u tome sto su cetnici poceli kao antifasisticki pokret i ispalili bar 2 metka u nemce a ustase nisu :)
Ako pocnete raspravu i oko ova 2 metka da su to ustvari 4 ili 6....e onda...
Poenta je da je cetnicki pokret poceo kao antifasisticki a ustase nikad nisu bili antifasisti
Nisam ubacio vremensku odrednicu a trebao sam znajuci kako se ovde sve cepka do detalja


Vremenska odrednica je novembar 1941. do kada mihajloviceva JVO jeste bila antifasisticki pokret.
U dosta akcija protiv Nemaca su ucestvovali i zajedno sa partizanima.

U novembru 1941. "najveci srpski intelektualac svih vremena" Slobodan Jovanovic, tada potpredsednik vlade iz londonskog hotela, a bez znanja predsednika, salje svoja dva oficira od poverenja podmornicom u Crnu Goru, gde se iskrcavaju i posle toga se sastaju sa Mihajlovicem prenoseci mu jovanovicevo naredjenje da puscane cevi oruzja svoje vojske zaokrene za 180 stepeni.

U obimnoj arhiviranoj istorijskoj gradji ne postoji ni jedan pisani dokument koji bi mogao potvrditi da su pripadnici JVO nakon novembra 1941. negde ucestvovali u nekoj akciji protiv Nemaca ili Italijana.
Na samardzicevom sajtu, u draskovicevoj srpskoj reci, po jutjubu, wikipediji i ostalim "istorijskim izvorima" ih ima koliko hocete.

Mihajlovic je bio nesrecna pijana budala koja se totalno pogubila u tim kriznim vremenima, potpuno nedorasla poziciji na kojoj se nasao. No, to je odlika srpske "elite" kroz citavu istoriju.
Brojni su zlocini koje je njegova vojska pocinila na tlu Jugoslavije tokom WWII, od hiljada poklanih muslimanskih i hrvatskih zena, dece i staraca, pa do npr. 107 pobijenih Srpkinja u Zlatiborskom okrugu od kojih su 52 zaklane, ili do npr. 68 poklanih u selu Vranicu nadomak Beograda, medju kojima i 3 bebe mladje od godinu dana i nekoliko devojaka koje su pre klanja silovane pred ocima svojih roditelja.

Majka jednog deteta iz porodice Pantic (porodice koja je najvise nastradala u selu Vranic) je pre nekoliko godina dozivela da joj rodjeno dete, vrativsi se iz skole gde ga je uciteljica tako naucila, objasnjava da su masakr u noci 20./21. decembra 1943. pocinili preobuceni partizani.
Jedan od ucesnika u masakru Veselin Kuzmanovic, licni pratilac cetnickog komadanta Zeke Drenjanina, se iz emigracije vratio u demokratsku i od komunista oslobodjenu Srbiju da na miru doceka prirodnu smrt. Na prenesenu molbu porodice Pantic da vrati jedan prsluk sa monogramom koji je opljackao posle masakra i kasnije ga javno nosio ... samo je odmahnuo rukom i rekao "Ih, kad je to propalo ...".


Citat:
Nedeljko: Tita, koji je u miru pobio oko 200,000 ljudi?


Na samardzicevom sajtu je bio podatak da je samo u Beogradu pobijeno 150.000 ljudi.
Nisam trazio podatke za citavu Srbiju, da se ne bih ispovracao po laptopu, ali nekom prostom jednacinom (150.000 pobijenih u gradu koji je imao 230.000 stanovnika) bi se dalo izracunati da su komunisti pobili minimum 4 miliona ljudi u Srbiji.

Dalje ... jednom prilikom sam gledao nekog hrvatskog popa na HRT-u, zaboravio sam mu ime, koji je izjavio da su komunisti posle rata pobili 2,5 miliona Hrvata. Naravno, svi su bili nevini.

Pridodaj ti tu rode i ostale delove Jugoslavije, pa ce "cifra" ispasti na najmanje 10 miliona ljudi koje su komunisti pobili.
Kakvih crnih 200.000.
[ Devanagari @ 04.08.2011. 12:52 ] @
Citat:
Lavrentij Pavlovic: No, to je odlika srpske "elite" kroz citavu istoriju.

Ovo je suština svake priče u Srbiji i zašto neko od takvih ljudi pravi junake, pa makar prošlo 50, 150 ili 1000 godina - nije mi jasno.

Sticajem okolnosti poznajem neke ljude iz Vranića i eto za taj konkretan slučaj sam čuo od prvih potomaka ljudi koji su pretekli. Utoliko mi je više gnusno ovo Nedeljkovo prebrojavanje preklanih i ostalih mrtvih. To je nešto što se ovde provlači već dvadeset godina, a verovatno i više, i na svaku opasku o monstrumima kao što su bili četnici ultimativni kontra ”argument” je saldo, bilans, brojka, cifra od 700.000 ljudi iz Jasenovca. Gnusno. E pa vidiš Nedeljko, Vranić je tu iza ćoška, ideš 31. pa Lastom još par stanica. Ako odeš tamo i objasniš ljudima da su četnici "sveukupno bili najbenigdniji” onda ću ti stvarno priznati to da su bili pozitivci, rodoljubi, antifašisti i šta god hoćeš. Pusti forum, to je virtuelni svet, eno ti ljudi od krvi i mesa pa njima iznesi agrumente. Do tada barem nemoj da cifraš ljudska bića koja su silovana, klana, drana.

Da me neko ne shvati pogrešno da govorim kako su komunisti bili good guys, a četnici bad guys - sve je to bila ista stoka jer je potekla iz istog zatucanog naroda, tako da neko mora biti teško nerazuman pa da jedne pretpostavlja drugima kao nekakve heroje i žrtve spram zlikovaca. Sve ista stoka, zapamtite to dobro.
[ Odin D. @ 04.08.2011. 13:11 ] @
Citat:
Devanagari:  Sve ista stoka, zapamtite to dobro.

+1

I to na planetarnom nivou.
[ yolja624 @ 04.08.2011. 13:20 ] @
Citat:
Devanagari
Da me neko ne shvati pogrešno da govorim kako su komunisti bili good guys, a četnici bad guys - sve je to bila ista stoka jer je potekla iz istog zatucanog naroda, tako da neko mora biti teško nerazuman pa da jedne pretpostavlja drugima kao nekakve heroje i žrtve spram zlikovaca. Sve ista stoka, zapamtite to dobro.


+1 ali mora kompletan pasus... samo recenica nema kompletan ugodjaj koje daje pasus.
[ Isak666 @ 04.08.2011. 13:41 ] @
http://acidcow.com/pics/22618-brain-washing-7-pics.html

[ Nedeljko @ 04.08.2011. 14:54 ] @
Citat:
Lavrentij Pavlovic: U obimnoj arhiviranoj istorijskoj gradji ne postoji ni jedan pisani dokument koji bi mogao potvrditi da su pripadnici JVO nakon novembra 1941. negde ucestvovali u nekoj akciji protiv Nemaca ili Italijana.
...
Mihajlovic je bio nesrecna pijana budala koja se totalno pogubila u tim kriznim vremenima, potpuno nedorasla poziciji na kojoj se nasao.


Tebi mogu da odgovorim, pored ostalog i zato što imaš jednak odnos prema svačijim zločinima, pa i Titovim, a bezlične pojave iza kojih ne stoji nikakva odgovornost me uopšte ne intersuju.

Ne znam da li je Dragoljub Mihajlović bio pijan i da li je bio budala, ali njegovo postupanje prema Nemcima je bilo sasvim logično. De Gol je u Francuskoj recimo naredio da nijedan nemački vojnik ne sme da bude ubijen. Zašto? Nemci su imali politiku streljanja 100 nedužnih ljudi za jednog ubijenog nemačkog vojnika. Mihajlović je shodno tome čekao invaziju saveznika (do koje nije došlo zajedničkim naporima partizana i ustaša, po javnom priznanju jednog partizanskog generala - zaboga, radilo se o onim kapitalističkim saveznicima), ne bi li zajedno sa njima napao Nemce. No, Čerčilu je odgovaralo da što više posla obavimo sami bez njih, jer to je naša krv, a ne njihova, pa nije važna. No, ključno je pitanje zašto je to Titu odgovaralo.

Veliki broj ljudi se sigurnije osećao kod kuće i nije želeo da ide nigde. Skupljanja ljudi sa ulice za streljanje od strane Nemaca su ulivala strah i takvim ljudima, jer su mogli da stradaju bez obzira na lojalnost nemačkim vlastima. Zato bi se neki od tih ljudi opredelili da pobegnu u šumu, gde bi ih sačekali partizani. E, zato su sva ta nemačka streljanja Titu odgovarala i zato je naručivao saveznička bombardovanja velikih gradova po Srbiji u kojima znamo da su gađani prvenstveno civilni ciljevi. Valjda nemačka streljanja nisu bila dovoljna, pa je trebalo bombardovanjem pojačati stradanje ljudi u gradovima.
[ Isak666 @ 04.08.2011. 15:02 ] @
:D
Preozbiljno shvatas forum.
Btw, Lavrentije Pavlovic je lik iz istorije :D

Mada, ko zna, mozda nosi neku naslednu pravnu odgovornost - kao SRJ i SFRJ onomad ;)
[ Nedeljko @ 04.08.2011. 15:04 ] @
Citat:
Lavrentij Pavlovic: Na samardzicevom sajtu je bio podatak da je samo u Beogradu pobijeno 150.000 ljudi.
Nisam trazio podatke za citavu Srbiju, da se ne bih ispovracao po laptopu, ali nekom prostom jednacinom (150.000 pobijenih u gradu koji je imao 230.000 stanovnika) bi se dalo izracunati da su komunisti pobili minimum 4 miliona ljudi u Srbiji.

Dalje ... jednom prilikom sam gledao nekog hrvatskog popa na HRT-u, zaboravio sam mu ime, koji je izjavio da su komunisti posle rata pobili 2,5 miliona Hrvata. Naravno, svi su bili nevini.

Pridodaj ti tu rode i ostale delove Jugoslavije, pa ce "cifra" ispasti na najmanje 10 miliona ljudi koje su komunisti pobili.
Kakvih crnih 200.000.


Ja tek sada shvatam da si ti ovde bio ironičan. Čekaj, ti negiraš posleratna komunistička streljanja. Oooo, pa nećemo tako. Poznato je da su silni beogradski glumci streljani samo zato što su glumili pred nemačkom publikom, ali da se isto nije desilo fudbalerima, koji su igrali protiv nemačkog kluba (jer partizanske borce zanima fudbal, a ne pozorište), kao ni pekarima (jer oni su radnička klasa).

Znam za konkretne slučajeve streljanja ljudi zato što su imali imovinu (npr. navodno zato što je apotekar za vreme rata davao lekove ne samo partizanima, nego i Nemcima i četnicima, kao da je imao nekog izbora ili su streljali oca i sina zato što je otac bio predratni nacionalista iako je sin bio partizan prvoborac, ali su u kuću trebali da se usele veliki partijaši).
[ morihei ueshiba @ 04.08.2011. 15:43 ] @
Da su cetnici umarsirali u Bg zajedno sa engleskim tenkovima,prvo bi nahvatali Prleta i Tihog i postreljali ih zajedno sa saborcima,rodbinom i simpatizerima,a danas bi deca ucila o Misircu kao prvom posleratnom ministru policije. Broj streljanih i nestalih bi bio priblizan,kao i vrednost konfiskovane imovine.Fukara bi zasela u istu,a balerine i glumice bi im bile slaba tacka na revoluc...pardon,svetosavsko-otadzbinskom putu u bolje sutra. Preziveli partizani i komunisticki simpatizeri bi emigrirali u CCCP gde bi ih pojeo mrak gulaga,verovatno. U tom smislu su porazeni bolje prosli posto su zapalili tamo gde ih niko ne dira i gde mogu na miru da razvijaju biznise i vrte istu pricu 65 godina od kako su porazeni.
Na ovim prostorima nije dosta ni 500 godina da prodje od nekog dogadjaja da bi se strasti smirile i cinjenice objektivno sagledale.

[ konislav @ 05.08.2011. 00:17 ] @
Citat:
morihei ueshiba
Na ovim prostorima nije dosta ni 500 godina da prodje od nekog dogadjaja da bi se strasti smirile i cinjenice objektivno sagledale.


Realno govoreci malo je 500 godina. Mi jos nismo razresili Boj na Kosovu, a tu ima vise od 600 godina. Nije resen ni Karadjordje, a znas li kad ce tek cetnici doci na red?

Samo sam malo propstio u pracenju diskusije. Da li su rekli, da li se cetnici povlace iz napada na Libiju zajedno sa Norvezanima ili ostaju da cekaju invaziju saveznika da bi spasavali americke pilote.
[ Nedeljko @ 05.08.2011. 09:01 ] @
Kad ponestanu argumenti, kreće trolovanje. Nisi odgovorio na konkretna pitanja, ali zato ne prestaješ da troluješ.
[ konislav @ 05.08.2011. 20:12 ] @
Citat:
Nedeljko: Kad ponestanu argumenti, kreće trolovanje. Nisi odgovorio na konkretna pitanja, ali zato ne prestaješ da troluješ.


Nisam nasao da si odgovorio na cijoj strani su cetnici bili u toku rata i na cijoj strani su zavrsili rat.
[ Nedeljko @ 05.08.2011. 20:54 ] @
Na strani saveznika. To sam potkrepio mišljenjem samih saveznika o tome - Hari S. truman je odlikovao Dragoljuba Mihajlovića najvišim ordenom za doprinos konačnoj savezničkoj pobedi. Isto je mislio i Šarl de Gol.
[ konislav @ 05.08.2011. 21:10 ] @
Citat:
Nedeljko: Na strani saveznika. To sam potkrepio mišljenjem samih saveznika o tome - Hari S. truman je odlikovao Dragoljuba Mihajlovića najvišim ordenom za doprinos konačnoj savezničkoj pobedi. Isto je mislio i Šarl de Gol.


Nemoj da si smesan. Ima milin zapisa o saveznistvu Cetnika i Nemaca. To sto je srpski parlament izjednacio partizane i cetnike ne znaci da u cetnici bili na strani saveznika, vec se nova vlast samo posrala na ulogu partizana u ratu.
[ Nedeljko @ 05.08.2011. 21:35 ] @
Ja sam ti već rekao da je bilo savezništva i između ustaša i partizana (u vezi sprečavanja iskrcavanja onih kapitalističkih saveznika u Dalmaciju). Pa šta s tim? Na to mi nisi odgovorio. Takođe, Miloš Obrenović je sarađivao sa Turcima. Ubio je Karađorđa po nalogu velikih sila. Pa, šta s tim? Privremena savezništva u ratu su sasvim normalna pojava i ne govore ništa o tome ko je na kojoj strani ratovao.

Ne znam odakle ti odjednom pozivanje na srpski parlament. Ja i dalje smatram da su za pitanje ko je bio na strani saveznika najmerodavniji sami saveznici. Ako su se posle rata SAD i Francuska izjasnile da su četnici bili na strani saveznika, a VB i CCCP se nisu izjasnili, ko smo ti i ja da tvrdimo drugačije?
[ konislav @ 05.08.2011. 21:40 ] @
Citat:
Nedeljko: . Ako su se posle rata SAD i Francuska izjasnile da su četnici bili na strani saveznika, a VB i CCCP se nisu izjasnili, ko smo ti i ja da tvrdimo drugačije?


Mi smo bili tu i videli smo ko je sa kim saradjivao i ko je na cijoj strani bio.
[ Nedeljko @ 05.08.2011. 23:03 ] @
Ma, da, naročito si ti bio tamo, a oni su bili na Marsu i nemaju pojma ko je šta radio. Nećeš da priznaš da si nakljukan ideologijom, koju ne želiš da preispituješ.
[ konislav @ 06.08.2011. 00:49 ] @
Evo nisam bio ni ja ni ti, uzecemo istorisku gradju iz bilo kojeg izvora ( engleski, nemacki, ruski) da vidimo ko je sa kim bio u savezu na Sutjesci, Neretvi, Kozari, u velikim bitkama koje su se vodile na ovim prostorima. Neznam zasto nisu cetnici pozivani posle rata na proslave borbe nad fasizmom koje su se organizirale svuda po Evropi.
[ Nedeljko @ 06.08.2011. 09:13 ] @
Već sam ti naveo građu po kojoj su saveznici nakon rata smatrali da su četnici bili na njihovoj strani. Dakle, radi se o sveukupnoj oceni. Pitanje o pozivanju na proslave je smešno. Bile su pozivane zemlje i zašto bi bilo čija diplomatija bez razloga kvarila odnose sa Titom?
[ konislav @ 06.08.2011. 11:58 ] @
Citat:
Nedeljko: Već sam ti naveo građu po kojoj su saveznici nakon rata smatrali da su četnici bili na njihovoj strani. Dakle, radi se o sveukupnoj oceni. Pitanje o pozivanju na proslave je smešno. Bile su pozivane zemlje i zašto bi bilo čija diplomatija bez razloga kvarila odnose sa Titom?


Ako su cetnici bili na strani saveznika, a bili su na suprotnoj strani od partizana, sad ostaje problem utvrdjivanja na cijoj su strani bili partizani. Koa i da utvrdimo ko je sve ucestvovao i cijoj strani u pomenutim bitkama.
[ a1200 @ 06.08.2011. 12:30 ] @
Evo jedne kratke, istinite price, vezane za cetnike... Naime nas rodjak je sa 17 godina postao clan oslobodilackog pokreta, i borio sa na strani partizana... i tako, njega uhvate i sprovedu ga u policijsku stanicu - sve Srbi, tj. cetnici - gde naravno krenu da ga muce i ispituju da prizna ko je jos ukljucen itd.

On medju ljudima koji ga muce i ispituju, prepozna likove koje je ranije video u partizanima, i na sastancima pokreta otpora, bivshe drugare i saradnike, a koji su u medjuvremenu presli iz partizana u cetnike... Krene da ih proziva da su izdajnici, djubrad. To se ekipi novopecenih cetnika nije svidelo (mogala bi npr. Nemacka ekipa da cuje... pa da ih obradi), i onda harabro odluce, da ga izvedu iz policijske stanice, toboze da ga prebace na drugu lokaciju podobniju za ispitivanje...

Na izlazu iz grada, mu (hrabro) pucaju u glavu, sa ledja - pod izgovorom da je probao da bezi, sve sa zicom svezanim rukama na ledjima i jedva hodajuci od mucenja kome je bio podvrgnut - bukvalno 30 sekundi pre nego sto je njegova majka uspela da dotrci u pokusaju da ih spreci... i koja je bila ocevidac celog dogadjaja, sa jos par ljudi. Tako da je ona u beznadeznom pokusaju sedela na blatnjavoj ulici i rukama mu drzala mozak koji je cureo po njenim rukama.

E da, to nisu bili Nemci - nego cetnici i Ljoticevci, ekipa koja je saradjivala sa nacistima, jer im je tako bilo lakse u zivotu... mislili su da ce oni da pobede, da nacizam nema alternativu.

Inace, po njemu je posle nazvana osnovna skola u Sapcu i ulica, imao je covek svoju bistu - samo, mislim da su sada ovi novopeceni "heroji" to izmenili (ime ulice, za skolu nisam siguran)... verovatno ce sad neki od tih koji mu je pucao u glavu da dobiju ulicu.

Ah, da ne zaboravim - oca su mu ubili dok je on bio u partizanima... tako sto su postavili carsave u jednom dvoristu, i lika koji je sedeo sakriven iza jednog od njih. Svi ljudi iz mesta su ulazili u dvoriste i prolazili izmedju njih, niko nije smeo da se okrene da vidi ko ih "prepoznaje" i "procenjuje" iza carshava - a taj lik bi samo rekao taj ili klimnuo. I tako je njegov otac odvojen, kao neko ko je "saradjivao" sa partizanima, i ubijen, kao i velika vecina ljudi iz tog kraja. Btw. u tom "sortiranju" nepodobnih, cetnici su vrsili glavnu ulogu, sa svojim Nemackim strateskim partnerima.

Na kraju rata, je tu ekipu "rodoljuba", koji su "sortirali" i "obradjivali" zarobljenike iz svog naroda... po kratkom postupku stizala vishe nego zasluzna kazna - ali to se sada pripisuje nekakvim, nicim izazvanim, "zlocinima" prema cetnicima.

Al' eto, sad saznadoh da su se oni ustvari borili protiv Nemaca... da je to sve ustvari bilo foliranje.
Svasta covek moze ovde da nauci.
[ milivoje t @ 06.08.2011. 12:44 ] @
Jedno od elegantnih resenja za izvlacenje iz mulja ove price je reci sve su to ista gvna od istog naroda kao sto je rekao Devanagari, partizani, ustase, cetnici, itd. Skroz ok resenje.
Ali je materijalno najobicnija glupost.
Nakon floskule kako je nas narod bagra onda ide izjednacavanje i pravljenje simetrija. Ja se apsolutno ne slazem, prvo iz iz iskustva veceg dela familije koji su bili u partizanima, pa taj cin pljuvanja po njima i njihovim zrtvama veze nema. Pa i deo ljudi iz sire familije koji su bili u cetnicima, na nacin da su ih oni mobilisali u borbu protiv nemaca. Jedan dodju partizani u selo i mobilisu, drugi dan cetnici, bar je tako bilo u Sumadiji. A cetnika je svakakvih bilo od tih koljaca u vranicu i pod avalom, do onih koji su zaista vodili odbranbeni rat.
U bosni srbi masovno odose u paritzane i tamo ustvari vode NOB, neki muslimani i hrvati odose u partizane i sad reci da je sve isto, ma nema sanse. Moj deda iz beograda odlazi u Bosnu da se bori, jer ovde nije imao organizovane saborce.

Da su pobedile ustase, danas niko od nas ne bi bio ovde da kuca na ovom forumu, vec bi popunjavalji neku masovnu jamu zajedno sa svojom zaklanom porodicom. Ako bi imali bas srece zvali bi se Ante i pricali kako smo hrvati u posednjih 300 generacija.
Da su pobedili cetnici, manjine u srbiji sigurno ne bi prosle odlicno, ali ne bi bili satrti i spaljeni kao sto je to planirano u manifestima komsija nacista.
Partizani pobedise, narodnosti jugoslavije prezivese, ne samo to vec oni koji su cinili najvece zlocine dobijaju federativnu drzavu, svoju prvu drzavu posle cirka 1000 godina.
Da hipotetisemo, da smo mi jevreji/izraelci ili britanci ili rusi i da smo pobedili u ratu u 2 sv. ratu i nad nama bio izvrsen genocid kao sto jeste, sta misilite kako bi se proveli hrvati i muslimani nakon rata. U najboljem slucaju bi ziveli kao indijanci u rezervatu od 100 sa 100 km.

Znaci nije sve isto, nije svejedno. Pogotovo nije isto za sve narode iz bivse jugoslavije ko je pobedio na kraju. Jer iza pobednika osta multikultiralno visenacionalno drustvo jednakih.

Neko pominje da su usli cetnici sa saveznicima u beograd ubili bi prleta i tihija. Pa kao da si rekao ubili bi betmena i spajdermena u beogradu. Jer su oni isti tip likova, fiktivni. Za vreme celog rata, odnosno okupacije u beogradu je ubijen jedan i slovima 1 nemac. Toliko o prletu i tihiju, tj. betmenu i robinu.
Sem pocetka rata NOB se uglavnom vodi na teritoriji NDH.

Komunisti kao rezim, se osvetise politickim protivnicima nakon rata. Strasna stvar. Ali u tim osudjivanjima bi trebali da proverimo kako su se zapadno evropske zemlje obracunavale sa svojim pp nakon rata. Pa ispade da je to bio stil tog vremena i nacin kako se vodi i zavrsava rat u stvarnosti, a ne na filmu.
[ Odin D. @ 06.08.2011. 12:53 ] @
@a1200
Tih prica ima sa svake strane kolko oces.
Sestri mog djeda su partizani prilikom mucenja iscupali nokte i odrezali grudi, a na kraju i ubili, da bi im priznala gdje joj se krije brat, koji je u to vreme bio u zarobljenistvu u Italiji.

Sve je to ista bagra jer je to sve jedan te isti narod. Dal' je neko na pocetku utakmice izabrao lijevu ili desnu stranu terena ne mijenja kod njih nista, kad su se i podjelili samo zato da bi se tukli. Uzrok podjele njima je najmanje bitan. Isto ko sto se i danas tuku i mlate navijaci npr. Partizana i Crvene Zvezde. Mislis li ti da se oni mlate zbog fudbala?

Ista bagra i jedni i drugi i svaki treci koji se sa njima vata u kolo.

I sam si rekao:
Citat:
a1200: On medju ljudima koji ga muce i ispituju, prepozna likove koje je ranije video u partizanima, i na sastancima pokreta otpora, bivshe drugare i saradnike

Eto, ti isti su bili i Partizani i Cetnici, kako im je kad vise odgovaralo, a da su Partizani u tom kraju nadjacali, vratili bi se opet u Partizane i tamo bili komesari i narodni heroji. Jaki su mu to drugari i saradnici, i jadni su partizani koji se od takvih sastavljaju, a jadni su i cetnici kojima takvi prebjegavaju.

A ovako se u nasem narodu vrlo lako utvrdjuje ko je na kojoj strani:

[ a1200 @ 06.08.2011. 12:59 ] @
E da, deda mi je bio u pokretu otpora, iako je njegova porodica bila stara Beogradska, otac pukovnik u kraljevoj vojsci (sa brojnim odlikovanjima, deset godina nije skidao uniformu)... pradeda svestenik saborne crkve. E pa on mi je pricao da su se u partizanima mnogo vishe plasili cetnika nego Nemaca (zarobljavnja)... pitam se zasto.
[ Nedeljko @ 06.08.2011. 13:05 ] @
Citat:
konislav: Ako su cetnici bili na strani saveznika, a bili su na suprotnoj strani od partizana, sad ostaje problem utvrdjivanja na cijoj su strani bili partizani. Koa i da utvrdimo ko je sve ucestvovao i cijoj strani u pomenutim bitkama.


Pa, evo, Milan Nedić (koji nije bio četnik) je npr. bio na strani naroda (čuvao je živote koliko je mogao), a Josip Broz na strani kominterne (stradanja naroda su mu čak i odgovarala), Dragoljub Mihajlović na strani kralja i Srbije itd.

Mislim, situacija nije bila tako prosta - dve strane i gotovo, već jako komplikovana. Čak i ovo što sam napisao u prethodnom pasusu je banalizacija odnosa. Stvarno stanje je bilo mnogo komplikovanije.
[ Odin D. @ 06.08.2011. 13:07 ] @
Citat:
a1200:E pa on mi je pricao da su se u partizanima mnogo vishe plasili cetnika nego Nemaca (zarobljavnja)... pitam se zasto.

E pa zato sto su iz istog naroda, pa se znaju kakvi su.
[ Nedeljko @ 06.08.2011. 13:22 ] @
Drugar je imao dedu iz Kragujevca, koji nije želeo da uzme učešće u ratu.

Najpre su ga tražili Nemci da ga vode na streljanje, kada je bilo veliko streljanje u Kragujevcu. Sakrio se i nisu ga našli.
Potom su ga tražili četnici da ga likvidiraju, ali se sakrio i nisu ga našli.
Nakon toga su ga tražili partizani istim povodom, ali ga nisu našli.

U čemu je razlika?
[ Odin D. @ 06.08.2011. 13:40 ] @
^^ Pobogu Nedeljko!! Pa razlike su drasticne.

Svabe su ga htjele streljati jer nije Svabo.
Cetnici su ga htjeli streljati jer nije otisao u Cetnike.
A partizani su ga htjeli streljati jer nije otisao u Partizane.

Sa njegovog gledista, njemu je to sve isto, ali ko njega sljivi.
U toj situaciji - kad mu preti streljanje - covjek ne moze objektivno i trezveno da razmislja, pa njegovo misljenje ne treba uzimati ozbiljno.
Zato je vazno sta misle oni koji streljaju, jer oni mogu da razmisljaju smirenije i trezvenije, jer nisu pod pritiskom.
A oni tu vide velike razlike.
[ konislav @ 06.08.2011. 14:09 ] @
Valjda je bilo nesto ovakvo u pitanju.

malo istorije
[ milivoje t @ 06.08.2011. 14:56 ] @
Video klipovi, jutjubovi, dogodovstvine od od drugovljeve strine njene komsince suraka.
Diskusija dobija na kvantitetu.

[ vilil1 @ 06.08.2011. 15:11 ] @
@konislav

Posto si ti oficirski sin...da li ti je tata pricao ko je oslobodio, recimo Krusevac?Zaboravih -

@a1200

Citat:
E da, to nisu bili Nemci - nego cetnici i Ljoticevci,


Ti kazes da su to ubistvo zajedno pocinili cetnici i ljoticevci, kako je to moguce?

[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 06.08.2011. u 16:25 GMT+1]
[ Nedeljko @ 06.08.2011. 15:18 ] @
Konislave, ni na jedno pitanje mi nisi odgovorio.
[ a1200 @ 06.08.2011. 16:07 ] @
Konkretan slucaj su pocinili cetnici. Ljoticevci su deo ekipe koja je zajedno sa Nemcima bila prisutna kod drugih dogadjanja - kao npr. onog "selektovanja" ko ce biti streljan... a ko ne.

Ne znam, u mom recniku se ta ekipa naziva terminom: saradnik okupatora, i to u najblazem smislu. A posto su neki od njih direkno ucestvovali i u ubijanju svog naroda, hvatanju/mucenju, i vojnim operacijama, a po nalogu okupatora i u saradnji sa njim, onda se nazivaju i izdajnici.

E sad, mozda sam ja skroz pogresno shvatio te nazive i odnose - pa su oni u stvari bili oslobodioci i borili se protiv okupatora tako sto su mu pomagali i sa njegovim trupama zajedno vrsili dejstva... izvlacili informacije koje im je trazio, odvodili i ubijali pripadnike svog naroda u objektima pod kontrolom nacisticke Nemacke...

A i Nemci su inace bili poznati po tome da su skroz nerganizovani, pa su npr. u toj svojoj neorganizovanosti, dozvolili Ljoticevcima da se u uniformama i naoruzanju (kao i cetnicima) slobodno krecu okupiranim Beogradom i Srbijom. Zamislite taj paradox, ovamo jure i ubijaju pokret otpora, kace na bandere da ih svi vide, a sa druge strane im Ljoticevski "pokret otpora" paradira pred nosom... ili je mozda nesto drugo bilo u pitanju, neka saradnja mozda?
[ Isak666 @ 06.08.2011. 16:34 ] @
@a1200
Ne, ne, gresis.

Ljotic je bio na strani naroda i pomagao, nikako nije bio marionetska vlast.
Isto tako Norvezani kace sliku Kvislinga u svoj parlament, jer je isto bio na strani naroda.
A o generalu Petenu da ne pricamo, koliko je samo jevrejskih porodica pomogao da se prevezu van ratnih sukoba u Francuskoj, a kamo li da pricamo koliko je zaduzio svoj narod.

:D
[ vilil1 @ 06.08.2011. 16:36 ] @
Ranije si napisao da su zajedno to uradili, zato sam pitao. Tako da...uopste nije bitno sta ko znaci za tebe licno, ipak bi trebao da znas o kome-cemu pises. Valjda.

Citat:
a1200
A i Nemci su inace bili poznati po tome da su skroz nerganizovani, pa su npr. u toj svojoj neorganizovanosti, dozvolili Ljoticevcima da se u uniformama i naoruzanju (kao i cetnicima) slobodno krecu okupiranim Beogradom i Srbijom. Zamislite taj paradox, ovamo jure i ubijaju pokret otpora, kace na bandere da ih svi vide, a sa druge strane im Ljoticevski "pokret otpora" paradira pred nosom... ili je mozda nesto drugo bilo u pitanju, neka saradnja mozda?


A tek kad ovo procitam, vidim da ti ne znas razliku izmedju "cetnika" i "ljoticevaca". He, he, pa ti ne znas ni ko su bili "ljoticevci".

@Isak

Ljotic je bio izuzetno pametan covek, ali takodje i smrda. To sto se neke jedinice vezuju za njega nema nikakve veze sa njime licno.
[ Isak666 @ 06.08.2011. 16:46 ] @
^^
Ni jedan od njih nije bio glup.

Da ne sirimo dalje raspravu - skrenuh paznju nekom pre dve strane ili kad vec, da je smesno nazivati cetnike antifasistima, jer istorija nije crno bela.
Sve ono sto je mutiralo, slobodno mogu reci, od svih tih pokreta na Balkanu je -po meni- najveci idiotluk koji moze da postoji u 2011.
Ali ajde, svako ima svoje prioritete.
[ Pirossi @ 06.08.2011. 17:43 ] @
Hitler je bio na strani naroda.
Staljin takođe.

Evo Ping-pong Ilovi u Severnoj Koreji isto.

narodni ljudi.
[ ArsenLupen @ 06.08.2011. 18:05 ] @
Citat:
Pirossi:Evo Ping-pong Ilovi u Severnoj Koreji isto.

[ a1200 @ 06.08.2011. 18:38 ] @
@Vili1
Pa navodno oni se nisu podnosili i borili su se jedni protiv drugih...

Dok, je stanje na terenu bilo suprotno - i jedna i druga ekipa su samo tako saradjivali sa Nemcima. Barem dok im je to odgovaralo... tj. cetnici su pred kraj rata (pojedine odredi) - poceli polako da prelaze na partizansku stranu kako bi se iskupili, tj. sacuvali glavu na ramenima... sto ne menja njihovu ulogu u veoma velikom perioudu WW2. U ostalom postovao ti je konisav slike... happy ekipa.
[ Sceka @ 06.08.2011. 18:49 ] @
Citat:
Pirossi: Hitler je bio na strani naroda.
Staljin takođe.

Evo Ping-pong Ilovi u Severnoj Koreji isto.

narodni ljudi.


Samo sto je Staljin bio neuporedivo bolji i bolje se starao o svom narodu! Navedi primer da se neko toliko brinuo o svom narodu da je prociscavao taj narod koliko god je mogao i za zivota je unistio uzasno puno nepodobnih iz svog naroda. Hajde navedi, ne samo ti nego bilo ko, da li moze da se navede primer u istoriji sveta da je to neko bolje, vise, metodistickije, detaljnije, konacnije... uradio od dragog im, tamo njima, Staljina?! Lako je bilo Hitleru da unistava druge a da cuva svoje. Mislis li da u nemackoj nije bilo nepodobnih, kukolja...? Bilo, bato, bilo. Ali treba stisnuti petlju pa kao Staljin! I nema tu protekcije, nema brat, sestra, majka, drug, prijatelj, Kum...! Nema razlike, neprijatelj je neprijatelj i tacka! Eto...


Pozdrav!
[ Emmy @ 06.08.2011. 19:00 ] @
Nedic je puno neviniji i od cetnika i od partizana i zasluzuje potpunu rehabilitaciju. On je bio iznudjen i umoljen da bude vlast i njegovo delovanje je vise bilo vlada nacionalnog spasa. Da Nedic nije bio na vlasti Srbija bi imala vise mrtvih nego u I sv. ratu to je sasvim sigurno. E sad zasto je Nedic onda tako ocrnjen to je zbog komunista sigurno. Najveci protivnici Nediceve politike bili su komunisti, zato sto je njihova politika bila upravo suprotna Nedicevoj. Oni su bili spremni da idu u potpuno sulude akcije ne obaziruci se na nemacku naredbu 100 za 1 i zato su vec posle masakra u KG i KV potpuno odvratili narod od sebe. Cetnici su to shvatili pa su i oni prestali saradjivati sa partizanima kao sto se to cinilo iz prva na temelju antifasizma, smatrajuci te akcije suludim. Na cudan nacin stvara se siroka koalicija i partizani vec u zimu bivaju isterani iz cele Srbije da bi se polako poceli vracati tek 1944 pred ulazak Rusa. Sta rade cetnici. Cetnici i Draza tu i tamo su na stand by bas kao i degolisti u Francuskoj i ceka se rasplet rata. Posto su Nemci bili protiv svakog pokreta otpora Draza i nedic su morali saradjivati tajno.
[ Sceka @ 06.08.2011. 19:12 ] @
Citat:
Emmy: Nedic je puno neviniji i od cetnika i od partizana i zasluzuje potpunu rehabilitaciju.....


Ostalo nisam citao, nebitno je. Znaci kazes da zasluzuje potpunu rehabilitaciju a u isto vreme ti ista (ako si tog pola, ako ne - izvinjavam se!) kazes "Nedic je bio puno neviniji"?! Pa ili je bio nevin ili nije. Ako je bio potpuno nevin i ja sam svim srcem da zasluzuje potpunu rehabilitaciju, javo izvinjenje...! Ali ako je neviniji opet ostaje da nije nevin u odnosu na nekog ko je potpuno nevin, a takvih je kol'ko 'oces, nego samo neviniji u odnosu na ostale koji nisu nevini. Ili, nije toliko los kao neki koji su losiji od njega ali je ipak los!


Pozdrav!
[ Pirossi @ 06.08.2011. 20:13 ] @
i u pravu je Emmy što kaže da je Nedićeva politika bila suprotna komunističkoj.
njegova je bila fašistička.

primoran je da bude kvisling.
[ Lavrentij Pavlovic @ 06.08.2011. 22:08 ] @
Citat:
a1200: E sad, mozda sam ja skroz pogresno shvatio te nazive i odnose - pa su oni u stvari bili oslobodioci i borili se protiv okupatora tako sto su mu pomagali i sa njegovim trupama zajedno vrsili dejstva... izvlacili informacije koje im je trazio, odvodili i ubijali pripadnike svog naroda ....


Imas to tamo kod "uvazenog srpskog istoricara mladje generacije" Miloslava Samardzica sve lepo objasnjeno, citava studija.
On ne porice kolaboraciju JVO sa Nemcima i Italijanima tokom WWII, ali to je bio deo genijalne taktike.
Plan je u stvari bio da se cetnici pomesaju sa Nemcima, pa onda kad dodje pravi trenutak da ih shebu iznutra.
Kao ... uvuces se u protivnicke redove, pa ih u odsudnom trenutku zaskocis.

To je kao sto je Tijanic posle 2000. objasnjavao da je bio ministar u vladi Mirka Marjanovica jer je hteo da srusi Slobu iznutra.

Show program sta covek pise.

Ima kod Samardzica i o ovom oslobadjanju Krusevca sto @vilil1 pita.

Krusevac su ustvari oslobodili keserovicevi cetnici potpomognuti jedinicama Crvene armije.
Kad su poubijali i pozarobljavali desetine hiljada Nemaca, onda su se odnekud pojavili partizani ... pa se onda tu nesto desilo - nije bas najbolje objasnio sta, ali su partizani tu ispali podli ... i onda su ovi cetnici na kraju morali da beze zajedno sa Nemcima gore prema Austriji.

Imas toga sad koliko hoces kod ovih novoistoricara.
Je l' si provalio kako su im tradicionalni saveznici, USA i Englezi postali neprijatelji, a Rusi prijatelji u zadnje vreme?


Citat:
Nedeljko: Ja tek sada shvatam da si ti ovde bio ironičan.


Eto vidis kako uspaljenom cetniku kad zakrvavi ocima mozes da prodas pricu kakvu god hoces.

Ja napisao da su komunisti posle rata pobili najmanje 10 miliona ljudi u Jugoslaviji koja je imala 13-14 miliona stanovnika, a ti poverovao.

I da ti objasnim jos jednu stvar, sada ozbiljno, da ne nasedas na te samardziceve izmisljotine ...

Nije Mihajlovica odlikovala Francuska, jer 1942./43., kada je dobio taj orden na koji ti mislis, "Francuska" je bio marsal Peten, a ne de Gol.

Mihajlovic je taj neki bezvezni orden dobio od francuskog pokreta otpora, a ne od Francuske.

To sto se taj "pokret otpora" tada krio po Africi, a de Gol bio kuvar tamo, to je posebna prica.

Kada je de Gol posle rata postao "Francuska" onda se posipao pepelom po glavi zbog tog mihajlovicevog ordena.

Francuska i de Gol su odlikovali Josipa Broza 1956. u Parizu uz najvise vojne i drzavne pocasti.
Dobio je najvisi drzavni orden, zaboravio sam kako se zove, ali pored Broza su taj orden od Francuske dobili jos samo Cercil, Ruzvelt i Ajzenhauer.
Ni Hari Truman nije uspeo da ga se docepa.

Posle je Broz jos jednom odlikovan od Francuske, ali se ne secam koje godine i da li je to bilo za de Golovog zivota.

[ Nedeljko @ 08.08.2011. 05:07 ] @
Znači, niko nema odgovor ni na jedno moje pitanje.
[ Isak666 @ 08.08.2011. 06:54 ] @
Citat:
Drugar je imao dedu iz Kragujevca, koji nije želeo da uzme učešće u ratu.

Najpre su ga tražili Nemci da ga vode na streljanje, kada je bilo veliko streljanje u Kragujevcu. Sakrio se i nisu ga našli.
Potom su ga tražili četnici da ga likvidiraju, ali se sakrio i nisu ga našli.
Nakon toga su ga tražili partizani istim povodom, ali ga nisu našli.

U čemu je razlika?


Pa khm khm... razlika je sitna.

Prve dve grupe su htele da ga ubiju jer nije zeleo da se bori za stranu koja je okupirala zemlju.
Kao i da su cetnici rat zavrsili na strani okupatora .
I da - izgubili su.
Ali to su sitnice, vazno je da se pucalo, necemo u detalje.

Inace, Drazini i Pavelicevi cmizdre zbog nepravde da nisu mogli oni posle rata da skidaju glave nepodobnim, kao partizani - dok partizani cmizdre sto nisu mogli to dalje da rade.
Mada, sve tri strane smaraju i sad istim intezitetom istom tom narodu koji i pre 65 godina hteo da radi i jede.


Mislim, cetnici, sta da vam kazem -
http://www3.vukajlija.com/var/...1/forever-alone.jpg?1308297881
[ Nedeljko @ 08.08.2011. 08:21 ] @
Od anonimusa se ništa drugo ne može ni očekivati osim trolovanja - ovaj put u vidu lepljenja etiketa.
[ Isak666 @ 08.08.2011. 08:25 ] @
[ Nedeljko @ 08.08.2011. 15:50 ] @
Konislave, evo ti materijala za čas istorije:

Citat:
 Nemačka poternica za Dražom iz jula 1943.

Nagrada od 100.000 RAJHSMARAKA U ZLATU!

100.000 Rajhsmaraka u zlatu dobiće onaj koji dovede živa ili mrtva vođu bandi Dražu Mihailovića.

Ovaj zločinac bacio je zemlju u najveću nesreću. Otupavivši od razvratnog života, uobrazio je on da je pozvan da „oslobodi" narod. Kao engleski plaćenik, ovaj smešni hvalisavac nije ništa drugo radio već utirao put boljševizmu i time pomagao da se unište sva nacionalna dobra koja su narodu od vajkada bila visoka i sveta. On je time poremetio mir seljaka i građanina, upropastio imanje, dobro pa i život hiljadama ljudi, a zemlju bacio u neopisivu bedu i nevolju. Stoga je ovaj opasni bandit u zemlji ucenjen sa 100.000 rajhsmaraka u zlatu. Onaj koji dokaže da je ovog zločinca učinio bezopasnim ili ga preda najbližoj nemačkoj vlasti ne samo što će dobiti nagradu od 100.000 Rajhsmaraka u zlatu, nego će tim izvršiti i jedno nacionalno delo jer će osloboditi narod i otadžbinu od biča nečovečnog krvavog terora.

Vrhovni zapovednik nemačkih trupa u Srbiji


[ Nedeljko @ 08.08.2011. 16:52 ] @
Da ne budemo jednostrani i neobjektivni.

Citat:
Nemačka poternica za Titom iz jula 1943.

Nagrada od 100.000 RAJHSMARAKA U ZLATU!

100.000 Rajhsmaraka u zlatu dobiće onaj koji dovede živa ili mrtva komunističkog vođu Tita

Ovaj zločinac bacio je zemlju u najveću nesreću. Kao boljševički agent, ovaj skrnavitelj crkava, lopov i drumski razbojnik hteo je da obrazuje u zemlji sovjetsku republiku, a k tome je uobrazio da je on pozvan da „oslobodi" narod. Za ostvarenje tog cilja on se sprema u španskom građanskom ratu i u Sovjetskoj Uniji, gde je upoznao sve teroristučke metode GPU-a, metode skrnavljenja kultura i životinjskog uništavanja ljudskih života.

Ova njegova „oslobodilačka akcija", koja je imala da utre put boljševizmu, tom najgroznijem političkom režimu na svetu, oduzela je imanje, dobra, pa i živote hiljadama ljudi. Ona je samo poremetila mir seljaka i građanina i bacila zemlju u neopisivu bedu i nevolju.

Stoga je ovaj opasni bandit u zemlji ucenjen sa 100.000 Rajhsmaraka u zlatu.

Onaj koji dokaže da je ovog zločinca učinio bezopasnim ili ga preda najbližoj nemačkoj vlasti ne samo što će dobiti nagradu od 100.000 Rajhsmaraka u zlatu, nego će time izvršiti i jedno nacionalno delo, jer će osloboditi narod i otadžbinu od biča boljševičkog krvavog terora.

Vrhovni zapovednik nemačkih trupa u Srbiji[ konislav @ 08.08.2011. 20:43 ] @
@Nedeljko

Sta pokusav da dokazes?
Ako pokusavas da izjednacis partizane i cetnike to je suludo. Ako pokusavas da amnestiras cetnike to je ne samo suludo, vec i krajno bezobrazno. Ako pokusavas da dokazes kako cetnici nisu bili saveznici sa Nemcima t.j. okupatorom, to je suludo, bezobrazno i smesno.
Buduci da je nesporno utvrdjena uloga cetnika u ratu, bespredmetna je svaka dalja diskusija. O nespornim faktima ne treba diskutovati, a fakti nisu na tvojoj strani.
[ Nedeljko @ 08.08.2011. 21:51 ] @
A, znači kada nemaš argumente, slede etikete - "Fakti su na mojoj strani jer sam ja tako reko i tako ima da bude". Pa, to je baš jaka argumentacija!

Dakle, Trumanovo mišljenje iz marta 1948. i Hitlerovo iz jula 1943. o tome na čijoj je strani bio Dragoljub Mihajlović ne znače ništa. Bitno je šta piše u Titovoj čitanci.
[ Nedeljko @ 08.08.2011. 21:56 ] @
Fakti su nemačka poternica iz jula 1943. i američki orden iz marta 1948.
[ konislav @ 08.08.2011. 22:21 ] @
Nemoj da si smesan.

P.S. Sta ono bi sa Sutjeskom, Neretvom, Kozarom i da ne nabrajam dalje.

Nedeljko, imam jedno pitanje za tebe. Ako su gradovi bili okupirani od strane Nemaca, kako to da su cetnici slobodno setali po gradovima, a da pritom nisu bili saradnici okupatora. A i one slike sa Nemcima me malo bune.
[ Nedeljko @ 08.08.2011. 22:25 ] @
Nisi ti meni odgovorio na poternicu i odlikovanje. Samo vrdaš.

Na slikama može da bude ko god hoće. Ko sve nije nosio kokardu u to vreme. Otkud ti da su na njima pripadnici JVuO? Sve i da jesu, to ništa ne dokazuje. I Miloš Obrenović je sarađivao sa Turcima protiv kojih se neosporno borio.

Dragoljub Mihajlović se toliko slobodno šetao okupiranim gradovima, da je bio ucenjen na 100.000 Rajhsmaraka u zlatu (živ ili mrtav).
[ konislav @ 08.08.2011. 22:32 ] @
Citat:
Nedeljko: Otkud ti da su na njima pripadnici JVuO? Sve i da jesu, to ništa ne dokazuje.


Ove su ti najbolje. Biseri.
Sta ima veze sto su bili saradnici okupatora, glumicemo da bolujemo od amnezije i tvrdicemo da se to nikad nije desilo.
Nadji neku decu sto sad polaze u vrtic, pa njima probaj da prodajes tu pricu o dobrim cetnicima. Ja sam malo stariji da bih se sad pravio lud i prihvatio pricu kako niko nije bio saradnik Nemaca i kako su svi oslobodioci. Posebno ne mogu da prihvatim pricu da ima neke razlike izmedju cetnika, ljoticevaca, nedicevaca, ustasa i ostalih saradnika okupatora,
Jedina greska koju su napravili partizani je ta sto nisu streljali svakoga ko je makar jedan dan bio saradnik Nemaca.
[ commissar @ 08.08.2011. 23:35 ] @
Citat:
konislav: Ove su ti najbolje. Biseri.
Sta ima veze sto su bili saradnici okupatora, glumicemo da bolujemo od amnezije i tvrdicemo da se to nikad nije desilo.
Nadji neku decu sto sad polaze u vrtic, pa njima probaj da prodajes tu pricu o dobrim cetnicima. Ja sam malo stariji da bih se sad pravio lud i prihvatio pricu kako niko nije bio saradnik Nemaca i kako su svi oslobodioci. Posebno ne mogu da prihvatim pricu da ima neke razlike izmedju cetnika, ljoticevaca, nedicevaca, ustasa i ostalih saradnika okupatora,
Jedina greska koju su napravili partizani je ta sto nisu streljali svakoga ko je makar jedan dan bio saradnik Nemaca.

Morali bi i dosta svojih da pobiju.......
Problem je sto su svi sa svima saradjivali (izuzetak su Ljoticeve snage, koje NIKAD nisu stale uz komuniste, u kojima su
videle jedinu pravu opasnost po srpski narod, boreci se dosledno protiv njih),
i svi se sa svima krljali. Oslobodila su nas nasa slovenska braca, pripomognuta ovdasnjim partizanima.
To su cinjenice.
[ Nedeljko @ 09.08.2011. 00:30 ] @
Citat:
konislav: Jedina greska koju su napravili partizani je ta sto nisu streljali svakoga ko je makar jedan dan bio saradnik Nemaca.


Završili smo razgovor.

1. Praviš se lud u vezi bilo kakvih činjenica.
2. Krvopija si.

Jasno je da tako pišeš isključivo zbog svoje ideološke pozadine. Ovako govori neko ko je na tuđim leševima profitirao i tu nema pomoći.

Streljati, streljati, lepo je streljati... to su tvoje pesmice za vrtić.
[ Nedeljko @ 09.08.2011. 08:27 ] @
Ja ničije zločine niti poričem niti, pravdam i smatram da je to jedini pošten stav, ali ima nas raznih.
[ DrFill2Good @ 10.08.2011. 12:31 ] @
Citat:
Nedeljko: Ja ničije zločine niti poričem niti, pravdam i smatram da je to jedini pošten stav, ali ima nas raznih.

Najteze je objasniti ljudima koji su "svoju istoriju" ucili iz filmova Neretva, Sutjeska i ostalih. Kao mali i ja sam gledao te filmove, i "potpomognut" skolskim gradivom nisam primetio nista neobicno. Nelogicnosti su mi zapale za oko mnogo kasnije, kada sam ih '99 za vreme bombardovanja ponovo gledao, a predhodna dogadjanja na tlu SFRJ malo promenila idilicnu sliku brtastva, jedinstva i socijalizma. U tim filmovima partizani su uvek imali zestoke i krvave sukobe sa cetnicima (koji su predstavljanji kao teski divljaci, otuda takva percepcija o njima), dok su se ustase pojavljivale, u svega par skoro bezazlenih kadrova, kao sasvim sporedni ucesnici sukoba.

Retki imaju misljenje da su cetnici/parizani ratovali protiv komunista/monarhista zbog same prirode ideja koje su zastupali. Nemci su se takodje borili protiv komunista. Pobednici su napisali istoriju, a svoje neprijatelje svrstali na zajednicku stranu.

Fakat jeste da je partizanski rat ujedno bio i komunisticka revolucija. Borba protiv okupatora i oslobodjenje je bila parola, drugacije ne bi postigli masovnost. Istovremeno cela organizacija je funkcionisala na ideoloskoj matrici, politickim komesarima i internoj propagandi, kao pripremi za preuzimanje vlasti nakon zavrsetka rata. Sto manje civilne zrtve nisu bile prioritet, pa su streljanja 100 za 1-nog bila beznacajna za krajnji cilj. Bez rata, Tito i komunisti nikada ne bi uspeli da sprovedu svoju revoluciju.


[Ovu poruku je menjao DrFill2Good dana 10.08.2011. u 17:38 GMT+1]
[ Isak666 @ 10.08.2011. 12:39 ] @
Verovatno je tesko pratiti postove koji su obimniji od recenice dve, pa da ponovim.

Neko je nazvao cetnike antifasistima, na sta sam linkovao da su veci deo rata ratovali u saradnji sa nacistima i fasistima, i da se -ako se posmatra samo jedan deo istorije jugoslovenske vojske bez saradnje sa Nemcima, ustasama i fasistima- nazivanje toga antifasizmom moze smatrati za delimicnu istinu i smejuriju.

I sad dodje neko i pocne da dokazuje kako su partizani isto to radili i buni se zasto se oni nazivaju antifasistima, a meni oduzima to pravo da uradim sa cetnicima

Zato ostanu uvek ad hominem argumenti kao resenje, onda se ne mora odgovarati na iznete cinjenice
[ konislav @ 10.08.2011. 21:34 ] @
Citat:
DrFill2Good: Najteze je objasniti ljudima koji su "svoju istoriju" ucili iz filmova Neretva, Sutjeska i ostalih. Kao mali i ja sam gledao te filmove, i "potpomognut" skolskim gradivom nisam primetio nista neobicno. Nelogicnosti su mi zapale za oko mnogo kasnije, kada sam ih '99 za vreme bombardovanja ponovo gledao, a predhodna dogadjanja na tlu SFRJ malo promenila idilicnu sliku brtastva, jedinstva i socijalizma. U tim filmovima partizani su uvek imali zestoke i krvave sukobe sa cetnicima (koji su predstavljanji kao teski divljaci, otuda takva percepcija o njima), dok su se ustase pojavljivale, u svega par skoro bezazlenih kadrova, kao sasvim sporedni ucesnici sukoba.

Retki imaju misljenje da su cetnici/parizani ratovali protiv komunista/monarhista zbog same prirode ideja koje su zastupali. Nemci su se takodje borili protiv komunista. Pobednici su napisali istoriju, a svoje neprijatelje svrstali na zajednicku stranu.

Fakat jeste da je partizanski rat ujedno bio i komunisticka revolucija. Borba protiv okupatora i oslobodjenje je bila parola, drugacije ne bi postigli masovnost. Istovremeno cela organizacija je funkcionisala na ideoloskoj matrici, politickim komesarima i internoj propagandi, kao pripremi za preuzimanje vlasti nakon zavrsetka rata. Sto manje civilne zrtve nisu bile prioritet, pa su streljanja 100 za 1-nog bila beznacajna za krajnji cilj. Bez rata, Tito i komunisti nikada ne bi uspeli da sprovedu svoju revoluciju.


[Ovu poruku je menjao DrFill2Good dana 10.08.2011. u 17:38 GMT+1]


Nisu pobednici napisali istoriju i neprijatelje svrstali na istu stranu, vec su neprijatelji bili u savezu, ali na drugoj strani. onoj pogresnoj, okupatorskoj.

Normalno je da partizanski rat bude sa ciljem da se po zavrsetku rata i oslobadjanja od okupatora i domacih izdajnika uspostavi komunisticka vlast. Pa sta su trebali, da proteraju Nemce pa da zovu kralja koji je prcio patku u Londonu i trosi pare i zlato koje je poneo sa sobom. Obican pokusaj prodaje pateticnih prica je teza da nekome nije bilo bitno koliko ce zrtava biti. Koliko je meni poznato partizani su vodili narod u zbegove i zrtvovali se za spasavanje ranjenika.
[ Devanagari @ 10.08.2011. 22:15 ] @
Takođe su i žrtvovali dosta ljudi ali to od četnika ne pravi automatski antifašiste ili šta već treba da budu po ovim glupavim pričama.
[ morihei ueshiba @ 10.08.2011. 22:59 ] @
Citat:
Neko je nazvao cetnike antifasistima

Mislim da 99% svih cetnika i partizana zajedno,racunajuci i one cetnike koji su se rodili u Cikagu posle WWII,kao i one partizane koji su to postali uz pomoc dva svedoka,ne bi uspeli da objasne pojmove "fasizam","nacizam",kao ni to za sta/protiv cega su se ustvari borili ili nameravaju da se bore u buducnosti(a ima i takvih).
Svaki rat je gola pljacka i borba za resurse na ustrb suparnicke strane. Obicno se to pokriva nekom ideoloskom/religioznom paucinom koja treba da sakrije stvarne motive. Sa vremenom se ta paucina razgrne od strane kvalifikovanih ljudi kojima je to posao da urade,neko bude osudjen,nekome bude oprosteno,ljudi se pomire i teraju dalje. Naravno,zapamte sta je bilo i trude se da uce na greskama.
Kada na neprosvecen i zaostao narod koji jos nije rascistio sa glupostima iz daleke proslosti legne iz vedra neba fasizam,komunizam,nacizam u jednom kratkom vremenskom periodu,to je stvarno uzasno. Taj isti narod ne uspeva da resi spor oko komsijske medje po 20 godina,a odjednom treba da se ukljuci u sva ta svetska komesanja i da odigra neku ulogu kojoj nije dorastao.
I onda izgine X puta vise nego sto treba,zemlja se razori X puta vise nego sto treba....prosto okupatoru dodje da stane mirno sa strane i gleda dok se svi ne pokolju i onda samo odradi svoj posao lagano. I tako je i bilo.
Na kraju opet cetnici, partizani,fasisti i antifasisti,svasta kojesta...a ona dvojica se jos spore oko medje,obojici njive u korovu,al ne mogu da se dogovore ko je bio cetnik,a ko partizan. I zasto se Norveska povlaci iz napada na Libiju.
[ DrFill2Good @ 11.08.2011. 01:47 ] @
Citat:
morihei ueshiba: I zasto se Norveska povlaci iz napada na Libiju.

Valjda im dopizdele ove cetnicko-partizanske price :D
[ Nedeljko @ 11.08.2011. 12:24 ] @
Konislav se i dalje ne usuđuje da pogleda istorijskim činjenicama u oči, ali zato ne prestaje da troluje. Bili su u savezu iako Nemci, Amerikanci i Francuzi tvrde drugačije. Dakle, ovako se postupa sa saveznicima (juli 1943.)a ovako sa neprijateljima

Citat:
Wikipedia: Charles de Gaulle considered Mihailović a "pure hero", while Winston Churchill stated he considered intelligence reports had shown that Mihailović had engaged "...in active collaboration with the Germans". In the United States, due to the efforts of Major Richard L. Felman and his friends, President Harry S. Truman, on the recommendation of General Dwight D. Eisenhower, posthumously awarded Mihailović the Legion of Merit for the rescue of American airmen by the Chetniks.


No, da se podsetimo čega je ono Konislav najžedniji

Citat:
konislav: Jedina greska koju su napravili partizani je ta sto nisu streljali svakoga ko je makar jedan dan bio saradnik Nemaca.


Valjda je trebalo da streljaju Tita za saradnju sa ustašama i Nemcima. Šta li je trebalo da uradi CCCP u Bugarskoj, čije državljanstvo dotični ima?
[ Sceka @ 11.08.2011. 15:29 ] @
Sto rece @morihei ueshiba, sta bi sa Norvezanima koji se povlace iz Libije? Povukose li se vec jednom, ili sam ja prespavao?! Ili nisam cuo od tutnjave Sila Osovine pa Saveznika a ni Partizani nisu bili bas tihi, pa ni Cetnici se ne mogu pohvaliti nekom 'tihocom'... Valjda ce te cuvene vojskovodje odvesti svoju silnu vojsku malo da odmore, predahnu, rane da vidaju...?! Umorih se od silnog nam ratovanja, morao bih da cimnem jedan Kvas da dodjem 'sebi, dusu da povratim, misli da otrgnem od brojanja mrtvih i ranjenih, glavu da o'ladim od silnih taktika, prekrajanja mapa, raznih neshvacenih ideologija, napacene kosti da mi pocinu...

Ali nije bitno, ovako bar nista novo nisam nogao da procitam danima na ovoj temi pa se nisam ni sekirao. Eto, mozda je i dobro sto niko ne prica o temi, kud i pomenuh temu...

Pozdrav!
[ konislav @ 12.08.2011. 19:02 ] @
Citat:
Sceka: Sto rece @morihei ueshiba, sta bi sa Norvezanima koji se povlace iz Libije? Povukose li se vec jednom, ili sam ja prespavao?!


Cekaj prijatelju, gde zuris? Nisi ti nista prespavao, vec za sve ima red i procedura.
Kako da utvrdjujemo sta rade Norvezani u 2011 godini, a nismo rascistili '41-'45, pa ide '46 i nacionalizacija imovine, pa ide "veliko NE iz !948", pa rat u Koreji, pa Bejrut, pa prvi napad na Libiju iz 1986, pa ide prvi zalivski rat, pa raspad SFRJ, pa napad na Jugoslaviju iz 1999 (to sam licno video), pa ide Afganistan (to sam takodje video uzivo), pa drugi zalivski rat ili "Iracka sloboda"(i tamo sam bio), pa tek onda dolazi Libija (tamo cu tek da idem). A ti bi preko reda da resavas pitanje Norvezana. Nemoj imenjace, ako resimo Norvezane o cemu cemo "intelektualno onanisati"?