[ perabanj @ 17.09.2011. 01:51 ] @
Stavio bih brodski pod u sobi 4.65x3.8m (prozor je na zidu od 3.8m). Isključivo bih uzeo prodski pod sa žlebom, da ne bih morao da hoblujem.
Dakle treba mi par saveta.

1. Od kog drveta da tražim brodski pod, zato što mi rekoše da je čamov dosta mekan, a uglavnom se prodaje čamov. Da li ta mekoća zna da stvara problem? Može li se malo ublažiti nekim specifičnim lakom za parket?

2. Roštilj bih pravio od letvica 5x3 (3cm visina), pa me interesuje kako da uradim roštilj. Koliko sam ja skontao prvo bih trebao po jednu letvicu da stavim duž ivice svakog zida i onda ih ređam dalje na 50cm. Kako se to kucaju ekseri a da se kasnije ne vide odozgo?

3. Brodski pod se prodaje uglavnom 4m dužine. Dakle dvoumim se kako da ga orijentišem. Ako ga stavim duž zida od 3.8m imaću zanemarljiv odpad od 5%, neću morati da nastavljam, ali će svetlo padati upravo na daske pa će se videti spojevi. Ako ga postavim duž zida 4.65m svetlo će padati duž dasaka, kako i treba, ali ću morati da nastavljam. Znam da može i jedna i druga varijanta, ali je jedna sigurno bolja :), a neko ko se bavi time trebao bi da zna koja.

4. Izolacija:
a) Hidro - beton je već premazan nekom crnom smolom ali moguće je da je oštećena u međuvremenu. Da li je dovoljno da samo stavim najlon ispod svega?
b) Udarna buka - mislio sam da ispod letvica stavim termo silent ili filc klasican ili fonas tex, i kada ih utiplujem onda na letvice da ređam daske. Čak sam razmišljao da i na spoju letvica i dasaka stavim nešto od navedenog. Da li je neko imao takva iskustva?
c) Zvučna - Naši stari su stavljali pesak između roštilja. Ako neko zna koliko je delotvoran. To bi bila dosta jevtina varijanta. Skuplja je naravno azmafon ali proverena varijanta :).
[ kolubara @ 19.09.2011. 11:33 ] @
Kao neko ko već 6 godina gazi po lošem brodskom podu mislim da mogu da komentarišem.
Prvo, osnovno i najvažnije - budi siguran da je brodski pod suv.
Nemoj da te mrzi svaku dasku da proveriš.
Mi smo proveravali vlagomerom svaki paket, ali su se vrli trgovci dosetili pa su suve daske složili okolo, a u unutra stavili sirove.
Postavili smo grede na 50 cm , izmedju stavili stiropor i onda su majstori kovali pod tako da su ekseri išli u stranu pera (čini mi se)
Onda se to lepo izbrusilo, lakiralo... i izgledalo prelepo...
A onda je došla zima.
I naloži se vatra...
Pa smo dobili svakih par minuta pucanj u kući.
Rasušivao se pod i pucao po spoju, a gde nije mogao onda po čvoru...
Tako da sad imamo rupe na nekim mestima široke i skoro 1cm, pa se lepo vidi i ekser i stiropor :(
Kod nas je pod od čamovine i stvarno je jako osetljiv .
Na frekventnim mestima se pod sunčevim zracima se baš vide udubljenja.
Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je buka.
Verovatno je stvar u stiroporu, ili treba staviti tvrdji ili nešto drugo, jer ovako užasno zveči kad se hoda.[ bakara @ 19.09.2011. 12:25 ] @
Citat:
kolubara:
A onda je došla zima.
I naloži se vatra...
Pa smo dobili svakih par minuta pucanj u kući.
Rasušivao se pod i pucao po spoju, a gde nije mogao onda po čvoru...

Vatra ili kvarcna grejalica bi ti tako unistili i parket a ne brodski pod.
[ djura63 @ 26.09.2011. 23:25 ] @
Citat:
Ako ga stavim duž zida od 3.8m imaću zanemarljiv odpad od 5%, neću morati da nastavljam, ali će svetlo padati upravo na daske pa će se videti spojevi.
Upravo se ovako i radi, zato da spojevi ne bacaju senku.
[ perabanj @ 27.09.2011. 00:11 ] @
Mislim da si me pogrešno razumeo, ili sam ja loše objasnio.
Baš u tom slučaju bi se videli spojevi paralelnih dasaka, tj. brodski pod bi bio postavljen po dužini zida na kome su prozori.
I sad se ja tu lomim da li da nastavljam daske i da nemam odpad, ili da imam svuda cele daske ali će se onda verovatno videti spojevi dasaka na dnevnoj svetlosti.