[ S A J A @ 18.11.2012. 21:54 ] @
Imam jedno pitanje iz radoznalosti, već dva puta sam video jedan "fenomen" ali nikako da saznam o čemu se radi. U pitanju je slikanje u vrlo mračnom ambijentu, konkretno u oba slučaja je bio u pitanju noćni klub, i fotograf koji je slikao sa nekim DSLR aparatom je objekat koji slika osvetlio sa nekakvim crvenim tačkicama, deluje mi kao da je u pitanju laser samo što je tih tačkica bilo dosta. Sve mi to izgleda kao nekakav laserski sistem za autofokus mada na netu ne mogu da nađem informacije o tome. Jel zna neko nešto o tome? Nije da mi to treba već sam do sada to video dva puta pa me kopka šta to može da bude. A deluje prilično impresivno kad vidiš u skoro potpunom mraku da neko iz foto-aparata "ispali" cirka 20-30 crvenih tačkica na ono što slika, ko predator :)
[ Igor Gajic @ 18.11.2012. 22:34 ] @
Ovako nesto ?!?http://connect.dpreview.com/reviews/sonydscv3/4
[ S A J A @ 18.11.2012. 23:05 ] @
Da, biće da je to to. Valja li to išta? Što se ne koristi više? Sad sam malo čitao da je upotreba lasera različito regulisana od zemlje do zemlje pa možda to otežava primenu? Ili možda zapravo to i nije ništa posebno efikasno u odnosu na "konvencionalne" metode?
[ Brodoplovac @ 18.11.2012. 23:10 ] @
4. Postoje dve osnovne tehnike autofokusa: aktivni i pasivni. Aktivne tehnologije emituju infracrveno svetlo, snop vidljivog svetla ili ultrazvučni signal. Na osnovu prijema povratnog signala, fotoaparat procenjuje razdaljinu od subjekta i vrši odgovarajuće podešavanje sočiva objektiva. Ovakav sistem se naziva aktivni autofokus. Iako poseduje očigledne prednosti, kao što je rad u mraku, ovaj sistem ima i neke nedostatke jer ne može da se koristi na objektima koji su previše udaljeni ili se nalaze iza stakla.
5. Kod pasivnog sistema autofokusa aparat ispituje kontrast na slici koja je zabeležena na senzoru, pre nego što napravi snimak. Nakon toga, sistem vrši korekciju sočiva kako bi dobio najoštriju sliku. Za razliku od aktivnog sistema autofokusa, sistem detekcije kontrasta može uspešno da izoštri sliku udaljenih subjekata. Ipak, ovaj sistem zahteva određenu količinu svetla, kao i prizore sa dovoljno kontrasta. Da bi izašli na kraj sa ovim problemom, neki modeli fotoaparata opremljeni su lampicom koja nakratko osvetljava scenu, tako da sistem može da podesi fokus. Još jedan sistem pasivnog autofokusa je sistem fazne razlike. Ovde fotoaparat koristi dva senzora da bi proračunao faznu razliku u slici i na taj način određuje rastojanje subjekta.
[ miko.s @ 19.11.2012. 11:49 ] @
sony je ja mislim 2005-2006. izbacio nekoliko kompakt aparata iz više klase koji su imali laser kao af assist. modeli DSC-F828 i 707, možda još koji.. zvalo se hologram af assist.
[ Lijepi Dzoni @ 11.12.2012. 21:48 ] @
Ta lampica pomaze da se u potpunom mraku bolje fokusira, na nekim aparatima je narancaste boje, negdje je zute, na nekim je zelene boje(kao recimo na kompaktu Canon G9).
[ S A J A @ 12.12.2012. 08:25 ] @
Citat:
Lijepi Dzoni: Ta lampica pomaze da se u potpunom mraku bolje fokusira, na nekim aparatima je narancaste boje, negdje je zute, na nekim je zelene boje(kao recimo na kompaktu Canon G9).


Nisi lepo razumeo, ovde se priča o laser "lampici". To što si ti naveo je obična svetlosna lampica koja se nalazi na svakom aparatu. Kod mene na NEX 5N ta lampica je žešće jaka, baca 20 metara i aparat fokusira ko lud u potpunom mraku. Nažalost ako se koristi AF lampica onda ne radi touch fokus (Sonyjeva čudna logika) pa je držim isključenom osim kad slikam baš u mraku (što je otprilike nigde osim u diskotekama).