[ maja1992 @ 21.12.2012. 05:24 ] @
Pozdrav svima zanima me kako mogu dobiti atest za varioca koji je priznat u inostranstvu? Radim u firmi wacker neuson varim sa aparatom fronius 400am sa argonom co2
[ Darko_zed @ 21.12.2012. 16:35 ] @
Atest ipak polazes u vecini slucajeva u inostranoj firmi gde zelis da se zaposlis mada mislim da i nas atest ima prolaza makar u startu u nekim firmama , makar u Sloveniji ,a kasnije i kod njih polazes dodatno .
Pozdrav
[ welding-i @ 21.12.2012. 20:20 ] @
Citat:
maja1992:
Pozdrav svima zanima me kako mogu dobiti atest za varioca koji je priznat u inostranstvu? Radim u firmi wacker neuson varim sa aparatom fronius 400am sa argonom co2


Marija, bio sam u tvojoj firmi dva puta u Kragujevcu :)
Pojam "atest za varioca koji je priznat u inostranstvu" je vrlo apstraktan, jer u principu svaka firma (bilo iz inostranstva ili domaca) atestira zavarivace prema svojim potrebama, a ne postoji univerzalni atest...

Ali barem nesto konkretno:
- Austrija i Nemacka kao i zemlje koje "postuju" nemacku tehniku, veoma postuju tzv "TUV atest". U Srbiji postoji 2-3 TUV-a (TUV-Turingen, TUV-Sud, TUV-Rheinland...), i mozes preko njih dobiti atest. U sustini se svodi da se opredelis za nesto konkretno (na primer, celik grupe 1, ploce debljine 6 mm, ugaoni spoj, recimo PA polozaj (horizontala), postupak MAG (135) tj obicna CO2 zica u zastiti Ar+18%CO2 itd itd). Mislim da ce to kostati oko 120-150 EUR ali nisam siguran. Moze i 200 EUR da bude, jer kod MAG postupka mora da se radi najcesce i savijanje uzorka...
- U Srbiji postoji i cenjen je "Germanischer Lloyd" (Germanski Lojd)...

Posedovanje atesta i nije toliko bitna stvar koliko je bitno tvoje znanje i vestina (ili barem ambicija da se usavrsis). Jer, u principu moras biti tehnicki i zavarivacki obrazovana da citas tehnicki crtez, da znas jezik (engleski, nemacki) i da imas i znanje i vestinu.

Zamisli da imas onaj malopre pomenuti atest za 135/PA polozaj, a dodjes u firmu a oni ti traze vrlo slicno 136/PF (punjena zica, vertikala odozdo navise). Stvarno je besmisleno biti MIG/MAG zavarivac i znati 135/PA a ne znati 136/PF. Otprilike kao da znas da vozis kola u 1 i 3 brzini ali ne znas u 2, 4, 5 i u rikverc.

Sto se tice atesta, stvar uglavnom ne ide ovako: dodjes ti da trazis posao i gazda ti kaze "imas li taj i taj atest", ti kazes "imam" i on te zaposli. To ne ide tako.

Stvar uglavnom ide ovako. Firmi trebaju zavarivaci, ti dodjes i gazda te pita "znas li to i to". Ti kazes "znam". On te posalje za aparat, najcesce da sama spremis i ploce, ukljucis aparat, ubacis kotur u aparat itd, cisto da te posmatra, on ili glavni majstor, da li si smotana, bojazljiva ili stvar radis iskusno i rutinski. Onda ti pokazes sta znas i gazda ti kaze "OK, super to radis, saljem te na atestaciju". Ti odradis sta treba za atest, dobijes atest, gazda plati atest i zaposli te. Jer atest kosta 70-200 EUR i vazi 2 godine. Za jednu firmu, trosak atestacije od 3-15 EUR/mesecno po jednom coveku je apsolutno nebitan. Vise ce potrositi mesecno na rukavice na tebe.

Ali OK, mozda za tvoju sujetu i samopouzdanje ti moze znaciti da sama platis taj atest, pa ako te interesuje nesto vise o atestaciji, oblasti pokrivanja, detaljima, o kontaktima itd, slobodno me pitaj. Mi svako malo atestiramo nase zavarivace, a uglavnom ja vodim te procedure.