[ goran6622 @ 09.01.2013. 06:54 ] @
Interesuje me zašto open office (ili tačnije Libre office) ne prepoznaje brojeve i ne daje pravilan zbir kolone.
Šaljem primer u kome se vidi da je kolona G netačno sabrana.
pozdrav....
[ drvlada75 @ 09.01.2013. 07:13 ] @
Polja koja hoces da saberes su ti formatirana kao tekstualna!
Promeni u number kao i sva ostala i radice ti sabiranje.
[ goran6622 @ 09.01.2013. 08:05 ] @
sada vidim da su formatirana kao tekst ali ja sam ih na početku formatirao kao broj i kada sam video da zbir nije dobar opet sam išao da celu kolonu formatiram kao broj (to u microsoft office ide bez problema) a sada ovde neće, već moram svako polje posebno da formatiram.
[ 3okc @ 09.01.2013. 08:51 ] @
Isto jei u Excelu, ako si npr preuzeo tabelu sa nekog sajta sa Copy/Paste i u Excelu se dešava da brojeve vidi kao tekst i to se ne može promeniti prosto kao što menjaš ostala svojstva tipa Bold, Italic i tsl.

Prilikom samog preuzimanja morao si da ideš na Paste Special (ako postoji u OO/LO) pa izabereš 'samo vrednosti', odnosno, bez oblikovanja. To i sada možeš, da pripremiš praznu oblast koja će biti formatirana Opštim oblikovanjem (General) pa onda preko nje nalepiš ovu 'mešanu salatu'.

I drugi način je opet preko PasteSpecial. U Excelu imaš mogućnost da uradiš instant množenje/sabiranje sa ćelijom koju prethodno kopiraš. To znači ako uneseš u bilo koju ćeliju 1 (neutralni element za množenje), kopiraš je, obeležiš potom opseg sa mešanim vrednostima, odeš na PasteSpecial > Multiply > Values > Ok > i dobijaš sve vrednosti promenjene u brojčane jer aritmetička operacija automatski vrši konverziju.

Edit: radiće i bez unosa sa bilo kojom praznom ćelijom al' onda ideš na Add, provereno. :)

[Ovu poruku je menjao 3okc dana 09.01.2013. u 10:01 GMT+1]
[ Goran Rakić @ 16.03.2013. 11:51 ] @
Najbrže je da označiš kolonu, i zatim iz menija Podaci izabereš opciju Tekst u kolone.

Otvoriće se prozor u kome možeš podesiti rastavljanje teksta i prepoznavanje brojeva (npr. jezik koji određuje decimalnu tačku i razdvajač za hiljade). U ovom primeru dovoljno je prihvatiti sve podrazumevano, klikom na „U redu“. Zbir postaje 138760.

Problem je što ćelije nisu samo formatirane kao tekst, već je sama vrednost uneta kao tekst sa apostrofom na početku. Promena formata neće promeniti vrednost, pa apostrof forsira da ćelija ostane kao tekst. Libreofis prvo pročita format ćelije, a onda vidi je li apostrof na početku. Ako postoji apostrof na početku, zanemari format ćelije, pročita ćeliju kao tekst i vrednost za zbir ostane 0.