[ Solution @ 22.03.2013. 17:41 ] @
Postovani,

na serveru imam instaliran SQL Server 2008 R2 Express verziju, na tom serveru se nalaze sajtovi koji se hostiju zajedno sa bazom, znaci sve je na jednom serveru. Povremeno dolazi do specificnog problema a to je da SQL Server obori tj. blokira ceo server. Do problema dodje usled izvrsavanje nekog komplikovanog upita (koji nije optimizovan kako treba) i SQL server krene da ucitava da HDD veliki broj podataka i desava se da blokira ceo server.

1. Da li postoji opcija kojom bih mogao da ogranicim upite koje zele previse ocitavanja sa HDD-a?

2. Koji je najbolji program za pracenje upita koji se izvrsavaju na serveru a da je besplatan?
[ Dusan Kondic @ 23.03.2013. 06:41 ] @
Postoje načini da se trace-uju događaji u SQL-u bez dodatnog softvera. Možeš da potražiš na netu.
Ja koristim Microsoft-ov SQL Server Profiler ali sam našao da postoje besplatne verzije kao https://sites.google.com/site/sqlprofiler/. Nisam probao isti.
Mislim da ti nije rešenje da ograničavaš upite. Treba da ih optimizuješ i time trajno rešiš problem. U tome ti SQL Profiler može puno pomoći.
[ Solution @ 23.03.2013. 10:41 ] @
Citat:
Dusan Kondic: Postoje načini da se trace-uju događaji u SQL-u bez dodatnog softvera. Možeš da potražiš na netu.
Ja koristim Microsoft-ov SQL Server Profiler ali sam našao da postoje besplatne verzije kao https://sites.google.com/site/sqlprofiler/. Nisam probao isti.
Mislim da ti nije rešenje da ograničavaš upite. Treba da ih optimizuješ i time trajno rešiš problem. U tome ti SQL Profiler može puno pomoći.Hvala ti na odgovoru, trazio sam malo na net-u programe za trace-ovanje upita i pronasao http://expressprofiler.codeplex.com/ koji je sasvim prost ali koristan program, prikazuje sve upite koji se izvrsavaju duze od zadanog kriterijuma sto je meni potrebno, kako bi odradio optimizaciju. Ranije sam koristio program AnjProfiler sa linka https://sites.google.com/site/sqlprofiler/ koji si poslao ali vise nisu besplatni i AnjProfiler ne moze da se skine.
[ ventura @ 23.03.2013. 10:50 ] @
Proveri da li je uzročnik problema upravo Express verzija, odnosno ugrađena ograničenja te verzije.

Windows Small Business Server je znao da se random shutdownuje ako mu nešto nije po volji, tako da ne vidim razlog da nisu sličnu stvar ugradili i u SQL server.