[ MrTheNema @ 01.10.2013. 18:31 ] @
U firmi koristimo 6 računara sa instaliranim Outlook-om za pristup mail-u preko POP3 protokola (bez SSL-a, verovali ili ne domaći isp mi je rekao da ne podržavaju SSL iako imaju upustvo za podešavanja na sajtu).
Količina mail-a kod 2 najaktivnija je otrpilike 20setak mail-ova dnevno. Ne koristi se MS Exchange Server.

U jednom trenutku koleginica mi se požalila da joj mail povremeno pita za šifru iako je opcija "Remember password" čekirana. Error koji Outlook izbacije (server rejects login) je da Login informacije nisu tačne i da treba da se kontaktira ISP itd. Sve što je dovoljno je da se klikne Cancel ili ukuca ponovo šifra i pokuša ponovo da se primi/pošalje mail i sve će raditi kako treba.
Opcija remember password je čekirana.

Par meseci kasnije u jednom trenutku je toliko error bio čest (pogotovo što je druga koleginica iznova i iznova kliktala send/receive pa na error cancel da je u jednom trenutku bio onemogućen pristup mail-a svima u firmi razlog je bio što je ISP server kod koga imamo hosting sa svojim domenom automatski blokirao pristup mail-u sa IP adrese firmi (dinamička ip) zbog velike količine pogrešnog log-ina.
Citat:
Microsoft o ovom problemu:
Save password setting not retained in Outlook or Outlook Express
Symptoms
When you connect to your Internet service provider (ISP) to retrieve messages from a Post Office Protocol 3 (POP3) server, your password is not retained even though you chose to save the password. Entering the correct password again does not resolve the issue.
Cause
This issue occurs for one or more of the following reasons:
● You have a corrupted Outlook profile or a corrupted Outlook Express identity.
● There are conflicts with add-ins or with antivirus software.
● The registry contains incorrect information for the Protected Storage System Provider subkey for the user account in Windows XP, in Windows 2000, and in Outlook 2003 or earlier versions of Outlook


Citat:
Više o ovom problemu na internetu:
Outlook 2010 repeatedly asks for a password (rebuild PST file because it got corrupted-nisam još probao)

Password Is Not Saved in Outlook or Outlook Express (rešavanje problema u registry-iju).

Troubleshooting the “outlook prompts for password”-issue (rešavanje problema u registry-iju.


Rezime:
Problem se dešava na svim kompjuterima (negde retko, negde dosta više) u random intervalu i količini.
Svi mejlovi su sa firminim domenom, i problem se dešava bez obzira na aktivnost i veličinu pst fajla u tom mejlu (nekima je pst veličine 80MB sa retkim prometom dok je drugim i preko 4GB)
Problem je nezavistan od Operativnog sistema i verzije Outlook-a, (Windows 7 x64 + Outlook 2013 32bit, Windows 7 32bit + Outlook 201032bit, Windows XP 32bit + Outlook 2007 32bit).

Pošto je utvrđeno da problem nije vezan za Windows Credentials, Registry, nisam još probao da rebuild PST ali nemoguće da je got corrupted na svim kompjuterima?! , nije ni Malware (svi kompjuteri su skenirani sa ESET, BitDefender i MalwareByte, provereni na sumnjive procese ili sumnjiv network traffic) ostaje jedino problem sa AntiVirus-om.
Našao sam bio zvaničnu Microsoft stranicu na kojoj je bio spisak antivirus-a sa kojim je poznat problem tu su bili Norton, Kaspersky itd. ne i ESET ali svejedno očigledno da može da se desi problem generalno sa antivirusim-a.

Zaštita koja se koristi u firmi je Eset Smart Security 6 (na jednom komp. je 5) koji u sebi sadrži, antivirus, firewall, Intrusion Detection System i integrisanu zaštitu za mail i spam.
Tek kada sam sve ama baš sve opcije isključio vezano "email client protection)" (samo brisanje plug-ina u outlook-u nije dalo rezultata) došlo je do nekih rezultata i problem je prestao da se pojavljuje često.
Isključene opcije (pristup na F5) , scan email plugin, email client integration, pop3/imap protocol scan&checking, antispam protection.

Međutim i dalje se desi ponekad da se pojavi enter password sada npr. jednom u 10 dana. Teško je dijagnostikovati šta tačno izaziva problem jer i dok se dešavao često to se dešava u random intervalu.

---------------------------------

Ovaj problem me izluđuje pošto ne mogu da nađem konkretan uzrok pa ako znate nešto pomagajte :).

Da li je neko imao sličnu situaciju? Da li imate ideju šta to još može da smeta microsoft outlook-u pa se dešava "promt for password" i da li ikakve veze sa ovim može da bude neki problem vezan za servera kod provajdera :S?
[ Gomatami @ 02.10.2013. 13:44 ] @
Kod mene u firmi je bila ista situacija. Parafraziram: provajderov mejl server registruje veci broj pokusaja logovanja sa iste ip adrese u odredjenoj jedinici vremena. Kako su mi objasnili, posle 6 takvih pokusaja, dolazi do automatske blokade. Trazio sam da ip adresu firme (staticka je u pitanju) ubace na na belu listu i dodele joj svaki moguci izuzetak. Od tada nema problema.
[ MrTheNema @ 03.10.2013. 12:00 ] @
Citat:
Gomatami: Kod mene u firmi je bila ista situacija. Parafraziram: provajderov mejl server registruje veci broj pokusaja logovanja sa iste ip adrese u odredjenoj jedinici vremena. Kako su mi objasnili, posle 6 takvih pokusaja, dolazi do automatske blokade. Trazio sam da ip adresu firme (staticka je u pitanju) ubace na na belu listu i dodele joj svaki moguci izuzetak. Od tada nema problema.


Aha vidiš to mi uopšte nije palo napamet znači ipak može da bude problem do servera, kod mene npr. samo 3 kompjutera imaju i po 4 mail adrese na sebi (neke su iste) a ako bih računao da je svaki mail na svakom Outlook-u = jedan upit za logovanje to u najgorem slučaju može biti i 15 zahteva za logovanje sad naravno to nije u isto vreme. To bi takođe objasnilo i random nastanak problema jer samo u nekim trenucima bi bio pređen taj limit za broj logovanja u nekom vremenskom intervalu.

Hvala puno na informaciji! Videću još sa ovima iz server podrške kod provajdera šta može biti problem. Ono što su oni dosad meni rekli da to može da bude malver problem (malver nonstop pokušava da pristupi sa pogrešnim loginom serveru) ili mikro pukotine u konekciji što može dovesti da server detektuje login kao pogrešan iako je tačan. I nažalost rešenje neće moći da bude whitelist pošto koristimo dinamičku ip adresu.