[ Cal Lightman @ 30.11.2013. 00:11 ] @
Pozdrav svima.

Zanima me da li je nekako moguće povezati određenu vrednost sa nekog sajta sa aplikacijom na kompjuteru, nek bude da je reč o aplikaciji koja bi se radila u c# - konkretno, hteo bih da u formulu ubacim trenutnu vrednost čistog zlata koju očitavam sa sajtova tog tipa, na primer sa ovog.

Da li je to uopšte tehnički izvodljivo i ako nije, da li neko ima ideju kako u formulu ubaciti tu konstantu (trenutnu vrednost čistog zlata) a da ne mora ručno da se unosi?
[ AMD guy @ 30.11.2013. 08:23 ] @
Iskoristi Contact Us stranicu pa pitaj da li imaju neki API za komunikaciju sa tvojom aplikacijom, a pre toga procitaj da li uopste dozvoljavaju to sto zelis da radis.
[ Cal Lightman @ 30.11.2013. 16:30 ] @
Našao sam nešto na ovu foru, na ovom linku.

Samo što je vezano za neke sajtove u Indiji, ne znam je l' se može prepraviti za "naše" tržište tj. druge sajtove.
[ deerbeer @ 30.11.2013. 16:43 ] @
CIsto sumnjam da je ovo legalno za komercijalne svrhe tj. pravljenje web-page crawlera .
Obicno vlasnici sajta daju ti pravo da iste informacije prikazujes pod nekim uslovima na svom sajtu, ali neka druga custom aplikacija sumnjam,
ali kao sto ti je receno bolje se raspitaj.
[ Cal Lightman @ 30.11.2013. 19:54 ] @
Što će reći da je Indijac koji je ovo napravio u stvari u ilegali? Ili nije, pod uslovom da je prethodno dobio dozvolu sa sajtova koje je koristio?

Ako je tako, da li bi prepreka bila zaobiđena ako bih te vrednosti linkovao na svoj sajt, pa onda aplikaciju povezao sa svojim sajtom - ili je to isto?
[ AMD guy @ 01.12.2013. 11:02 ] @
Bilo kakvo skidanje podataka bez dozvole(sa sajta ili email odobrenja) sa tog sajta bi bilo ilegalno, oni mogu da prate preko IP adrese odakle se kopiraju adrese.
Za ovakve stvari obicno postoje API koji ti daje rezultate u formi XML, to je primer.

Pogledaj sajtove koji daju vremensku prognozu, http://www.worldweatheronline.com/ na primer, oni ti daju API kojim skidas vremenske prognoze.
[ deerbeer @ 01.12.2013. 17:45 ] @
Citat:

Za ovakve stvari obicno postoje API koji ti daje rezultate u formi XML, to je primer.

Koji se naravno naplacuje :)
[ djordjeno @ 02.12.2013. 09:23 ] @
Dve stvari su bitne.

1. Ako skidas, grabujes podatke sa nekog drugog sajta i to koristis samo za licne potrebe tu nebi trebalo da bude nikakvih problema.
2. Ako skidas, grabujes podatke sa nekog drugog sajta, tako da bi ih ti negde javno prikazivao, to nije dozvoljeno, tj ilegalno je.

Pod 1. se moze izvesti, jer u sustini ti sa svojom desktop aplikacijom mozes da se ponasas kao webbrowser. Tada je jako tesko da mogu da primete razliku na serveru da li je request od nekog webcrawlera ili sa pravog browsera.
Jedino ako se pretera u broju request-ova, pa se onda sumnja da masina pravi zahteve.