[ X Files @ 10.01.2014. 22:20 ] @
Evo jedno zapažanje. Imam Samsung Galaxy S3 koji radi sasvim OK, sve uobičajene aplikacije rade bez ikakvih problema. Navigacija radi savršeno satima, Skype, sve... ili skoro sve.

Elem:

(1) Instalirao sam jedan od boljih šahovskih programa za Androide (DroidFish), a to je inače i jedna od najboljih šah mašina (StockFish)
(2) uključio sam opciju "Pondering" (razmišljanje i za vreme čekanje protivničkog poteza, drugim rečima - nema predaha za telefon)
(3) zadao 15 minuta + 10 sekundi bonusa za svaki odigrani potez
(4) suočio telefon sa programom Fritz 14 sa PC-ja, tj njegovim potezima, što je malo "zahtevnije" nego kada bi igrao sam pacerom

Telefon je dvaput izdržavao otrpilike do 20. poteza, i tada se gasio, valjda od pregrevanja procesora. Znam, verovatno sam mogao da spalim 500 evra, ali eto nisam (mogo da odolim) ;)


[Ovu poruku je menjao X Files dana 10.01.2014. u 23:34 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 18.01.2014. 18:28 ] @
Mali offtopic:

Kakav program za šah smatraš da je najbolji (tačnije najjači i sa najprirodnijim potezima) za S3?

I za tablet Galaxy Tab2?

Mislim na normalan šah - ti sa jedne strane, a on sa druge strane table, bez drugih kombinacija.
[ X Files @ 26.01.2014. 16:38 ] @
Izvni, tek sad videh odgovor, bio sam na zimovanju.


Mislim da je DroidFish jedan od najboljih besplatnih, hvale ga i oni kojima je to profesija:
https://play.google.com/store/...etails?id=org.petero.droidfish

Radi na svim verzijama Androida, po kvalitetu je praktično profi i nema reklama u interfejsu:
http://web.comhem.se/petero2home/droidfish/

Lako mu se ugrađuje dodatna baza otvaranja (pored one koja je već ugrađena u instalaciju), koja program čini još jačim, a dobra je i za učenje jer nudi vizuelno obeležavanje:
http://www.rwbc-chess.de/download.htm

Preporučujemo ovu bazu, od ponuđenih:
http://www.rwbc-chess.de/Downloads/Rybka.7z


Interfejs je dobaro odrađen, sa puno podešavanja. Podešavnjima se izjednačava sa čovekom i njegovim trenutnim sposobnostima. Za obične "smrtnike" u šahu, kao ja, spustiti snagu dobro ispod 10% i to je to.Kritike na račun sličnih programa su uglavnom u jednoličnosti odigranih poteza, previše ugrađenih reklama, a praktično svi imaju dobar interfejs.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2014. 00:21 ] @
Tnx, igraš li šah online?

Nešto sam gledao i našao na chess.com i chessfriends.com. Nisu loši i vrlo je bitno da imaju Android verziju, ali ima li još nekih sajtova koji imaju solidnu bazu dobrih protivnika?
[ X Files @ 30.01.2014. 15:08 ] @
Igrao sam, baš preko chess.com ! Sve solidno funkcioniše.

Chess.com ima i svoju Android verziju, ali se kritike na njega uglavnom odnose na jednoličnost odigranih poteza. Kada igraš svaki dan počne da nervira. Prosto, kad provališ dobitnu kombinaciju, slupaćeš ga svaki put na istu foru. On ima lepu sistem za podešavanje nivoa, podešava se u sekundama razmišljanja, što je za korisnika skroz Ok. Na žalost, čak i najniži nivo (1s) će slupati amatere.

Što se tiče solidnih online suparnika, nisam previše istraživao. Program Chessmaster (klasičan dektop program!) ima virtualne protivnike sa pridruženim ljudskim osobinama (voli da se razmenjuje, voli da napada, voli da se brani, voli da igra lovcima, igra brzo, i sl...). Tu se može precizno kristalisati sopstveni rejting, jer program nudi sledeće protivnike po meri, na osnovu rezultata koje postižeš. Drugim rečima, lupam, ako si tu negde oko ELO 1800, računar će povlačiti "ljudske poteze" snage oko 1800. Kako napreduješ, pojačava sa snagom poteza i igraš sa višim rejtinzima...

Drugi programi su nemilosrdniji po tom pitanju (Npr. Fritz 14 i sl).


Za učenje otvaranja, nje loš ni ovaj sajt:
http://www.shredderchess.com/o...atabases/opening-database.html
Polači se potez, a baza ti odmah odgovara koji potezi dolaze u obzir prema određenom rangiranju.