[ Ivi_Bridge @ 07.03.2014. 22:25 ] @
Pozdrav, hocu da radim malo sa Arduinom, pa me zanima nekoliko stvari...
Sta mi je sve potrebno da bi se radilo osim Arduino IDE?
Koji Arduino da kupim i zasto (u cemu su razlike) ?
Sta znaci ATmega168 i ostale oznake ?
Gde u BG moze da se kupi neka od Arduino plocica ? (i bilo kakvi dodaci) naisam sam na neke na Kupujem prodajem, da li je to sigruno za kupovinu ?
Jel moze neki tutorijal za pocetak ?

Unapred hvala...
[ 3way @ 07.03.2014. 22:46 ] @
Atmega168 je cip koji Arduino koristri, dakle isto kao Intel ovaj ili AMD onaj kada se radi o PC.....s tim sto se u njega smesta sve zivo...
Mislim da ti je za pocetak sasvim dovoljno da uzmes neki najjeftiniji i obicniji arduino tipa Uno ili Duemilanove jer ce ti to zadovoljiti potrebe ohoho, cak i kada vise ne budes na pocetku....Ja sam sa Duemilanove napravio ceo sistem za highspeed fotografiju ukljucujuci tu i video izlaz na televizor....

Sto se tice "dodataka", sigurno je to kupiti, ali ti dodaci obicno kostaju mnogo vise nego da sam to isto napravis od delova koje mozes da kupis u elektro radnjama :)
Mada, ionako nisu skupi, a lakse ih "implementiras", pa to i nije tako lose...
[ Ivi_Bridge @ 08.03.2014. 20:32 ] @
Gledam po Ebay-u tamo je dosta jeftinije, i sad recimo ovakvi crni, nisu istog proizvodjaca, sta su ovi: http://goo.gl/JKR9NY ?

A ako moze neko objasnjenje o njihovim procesorima, koja je razlika izmedju njih, da li u nacinu programiranja ili cemu vec ?
[ abyss @ 08.03.2014. 21:31 ] @
Ako neces odmah da kacis shield-ove preporuka za ovo:
http://www.ebay.com/itm/Nano-V...main_0&hash=item1c3d6a661a
malo para, cisto da vidis jel to za tebe...
[ Zlatni_bg @ 10.03.2014. 02:47 ] @
Moja preporuka bi iskreno bila da uzme klasican Arduino Uno, posto je i na YT snimcima sve radjeno s njim.

Razlika izmedju razlicitih modela je tebi trenutno zanemarljiva i nebitna, Uno ti je sasvim dovoljan i ima sve sto ti treba. Ovo sve ostalo mani. Takodje ce ti trebati breadboard i jumper zice za pocetak. Ostalo manje vise nalazis u svakoj radnji sa elektronikom.
[ bogdan.kecman @ 10.03.2014. 09:52 ] @
++ za original uno za nekoga ko nema iskustva
[ Zlatni_bg @ 10.03.2014. 17:47 ] @
P.S. ostali smo duzni jedan odgovor, pitao si za razliku u njihovim "procesorima". To se u ovoj tematici ne zove procesor, vec mikrokontroler. U Arduino uno je zastupljen Atmega328, u nekim starijim Atmega168, u nekim jacim Atmega2560 (ako se ne varam) itd. Oni su razliciti po brzini (tebi je to nebitno jer ce ti svaki odradjivati sve sto ti je potrebno maximalno brzo), po broju portova (izlazi za LED diode, motore, ulazi za senzore...), po kolicini memorije koju tvoj program moze da zauzme (ako ne planiras da prelazis par hiljada, Uno je dovoljan), ima tu jos nekih stvari ali su ti trenutno apsolutno nebitne.

Ono sto ti je trenutno najbitnije je da fizicki imas taj Arduino, i da pratis tutoriale, i gledas kako se sta radi i ti to isto radis sa svojim.

Takodje budi spreman na mnogo ucenja, iako je mikrokontroler pametan, nije sve "plug n play", ima tu i mnogo matematike i elektronike. Ja sam pisao o svom prvom iskustvu, o elektronici nisam imao pojma, sta je struja, sta je napon, otpor itd, mislio sam da ce sve biti slaganje lego kockica, i onda usao u sasvim nov svet, koji ti nece pruziti znanje samo o Arduinu, vec i o svim elektronskim uredjajima oko tebe. Ali najbitnije je da nabavis taj Arduino za pocetak. Posle ce se stvari same govoriti.

Razlika izmedju proizvodjaca i nije bitna, ako ti se zuri kao sto se meni zurilo, imas da kupis kod domacih prodavaca, navodno je ovlasceni prodavac "Saperel", nemaju prodajne prostorije vec sve ide postom, Uno je oko 3000 dinara. Sto se tice kineskih kopija, identicne su kao i original, svaka kopija isto radi, i to ces i posle saznati kad malo vidis iz cega je sastojan sam Arduino.
[ Ivi_Bridge @ 10.03.2014. 19:52 ] @
Nisam ja nov u elektronici, ali sa arduinom se nisam susretao, tako da nije na odmet pirtati, jer ko pita ne skita :)
Hvala svima na brzim i korisnim odgovorima, sada sam, bar ja cenim za sada dovoljno upucen :)
[ visatix @ 27.03.2014. 08:34 ] @
Pozdrav forumu. Imam jedno pitanje. Naime, kupio sam arduino-uno, na njemu je atmega 328, i učim se na njemu. E sada, kada bih napravio neki uređaj, isprobao program na arduinu, da li bih mogao da sam arduino koristim za programiranje drugih atmega328 (da u projektima ne bih koristio celu arduino pločicu, nego samo ovako isprogramiran atmega328, naravno, sa kristalom...)? Pitanje je verovatno glupo, ali...
[ basicD @ 27.03.2014. 12:12 ] @
Citat:
visatix:
Pozdrav forumu. Imam jedno pitanje. Naime, kupio sam arduino-uno, na njemu je atmega 328, i učim se na njemu. E sada, kada bih napravio neki uređaj, isprobao program na arduinu, da li bih mogao da sam arduino koristim za programiranje drugih atmega328 (da u projektima ne bih koristio celu arduino pločicu, nego samo ovako isprogramiran atmega328, naravno, sa kristalom...)? Pitanje je verovatno glupo, ali...


Ma moze sve, evo i ja tek pocinjem sa elektronikom i mikrokontrolerima ( i to bas sve od pocetka ) i arduino je prava stvar. Ovde - [url] http://www.gammon.com.au/forum/?id=11637 [/url] imas detaljno o minimalizaciji arduina (imas i za verziju bez externog oscilatora na 8Mhz i to radi sasvim OK ), tu imas i gomilu drugih mozda malo naprednijih stvari za pocetnika ali dobro objasnjenih.
Za manje projekte uglavnom je dovoljan i neki Attiny85, koji je i moj favorit.
[ Sasa Vukanovic @ 29.05.2014. 09:50 ] @
Pozdrav svima , sa Arduinom samo treba poceti...

Prije nekih 20-tak dana sam krenuo u rad s njim jer sam shvatio da je to odlicna platforma za brzu izradu protipa uredjaja. Narucio sam (preko kineskog sajta i platio paypalom) nekoliko ploca UNO (7 eur) i Mega2560(10 eur) kao i gomile raznih dodataka - set za komunikaciju RF 433MHz(0,4 eur) , Bluetooth (4 eur), wifi, senzore , cak i neke displeje .

Vec imam UNO i jos Etherent Shield (dodatak na kome je Ethernet chip i konektor i mjesto za SD kartu) i probao sam primjere sa Web Serverom koji dolaze u IDE-u od Arduina. Preporucio bih i Fritzing (http://fritzing.org/home/) da se pogleda jer omogucava da se kreiraju Shield-ovi za vase konkretne potrebe pa cak izradjuju i protip plocice za oko 30 eur - normalno , moze da se uradi plocica i u kucnoj radinosti ili u neke druge firme.

Arduino IDE sam instalirao i na WIN i na Linux i sve radi bez problema - gomila vec postojecih primjera (sketch) kao i biblioteka koje mozete dodavati Arduino IDE , neovisno . Dobra stvar je da u tom Arduino IDE moze se uklopiti i kod pisan u AVR C-u pa tako i neka sofisticiranija rjesenja su moguca (normalno u konstelaciji sa konkretnom Arduino plocom koju korstite - sve seme su na raspolaganju).

Najbolje od svega je da su ljudi sirom svijeta to prihvatili i da na internetu je gomila odgovora i rjesenja tako da se stvarno moze rjesavati konretan problem kao slaganje Lego kockica.

Moj projekat se sastoji u tome da pokusam da plocu koju sada koristimo u masinama kao interface plocu (Heber iX10 kosta 75 eur + 5 eur sec) zamijenim sa "zgodnim" rjesenjem sa Arduino + custom shield i poslije toga , ako bude vise narudzbi i potreba , to "spakujem" u konstrukcijski bolje rjesenje.Ustedu ocekujem u tome da rjesenje bude prilagodjeno aplikaciji bez suvisnih karakteristika koje placate pri univerzalnim rjesenjima .
Ako uspijem sve to da slozim , bar ovu prvu fazu sa Arduinom , javljam ...


[ Zlatni_bg @ 01.06.2014. 15:14 ] @
Jedan savet je da za gotova resenja ne koristis Uno, vec Nano recimo, deluje estetski lepse, a i nesto jeftinije :)
[ mrzorg @ 09.07.2014. 20:32 ] @
Hteo sam da kupim Arduino Uno i nasao sam u Saperelu original koji kosta oko 3000 dinara. Koja je razlika izmedju tog i jednog klona kog sam nasao na bgelektronika.com?

Potrebno mi je samo da taj klon obavlja sve funkcije kao i original, i da li je to moguce napraviti da radi identicno?

Hvala vam.
Pozdrav!
[ bogdan.kecman @ 09.07.2014. 20:49 ] @
moraces da das linkove do njih posto ima mnogo verzija originalnog
arduina i mnogo verzija klonova

arduino je sad vec "sistem" i ima mnogo verzija istog tako da zavisi sta
ti treba
[ mrzorg @ 09.07.2014. 21:00 ] @
http://www.bgelektronika.com/?20,arduino-uno-r3-usb-kabl
[ bogdan.kecman @ 09.07.2014. 21:09 ] @
to je potpuno identicna sprava kao original arduino uno r3
razlicit je od r2 i r1 u nekim sitnicama realno nebitnim za rad (ima bolji ATmega16U2 umesto 8u2 na r1 i r2, i neki jumperi su pomereni, nista znacajno)

tako da ako hoces uno taj u bg elektronika radi posao 1/1
[ mrzorg @ 09.07.2014. 22:02 ] @
Hvala. :)
[ basicD @ 10.07.2014. 00:08 ] @
Da , sasvim isti kao i original UNO R3 cak ima i isti trademark i mapu italije cak , koliko vidim samo je saparel zvanicni distributer za srbiju mada mozda gresim , a ako je samo obican clone takvih ima na ebay-u dosta jeftinije. Pitaj tu firmu oko garancije za svaki slucaj.
[ bogdan.kecman @ 10.07.2014. 01:11 ] @
momci koji ga prave su dali sve sorseve i gerber fajlove tako da neki
koji prave klon posalju bukvalno original fajlove i samo rade sklapanje
sami (ovaj slucaj, ako je ovo uopste klon) ... neki drugi prave sitne
izmene, ja npr volim kineske klonove koji imaju 3v-5v prekidac i slicno
[ basicD @ 10.07.2014. 20:48 ] @
Citat:
bogdan.kecman: momci koji ga prave su dali sve sorseve i gerber fajlove tako da neki
koji prave klon posalju bukvalno original fajlove i samo rade sklapanje
sami (ovaj slucaj, ako je ovo uopste klon) ... neki drugi prave sitne
izmene, ja npr volim kineske klonove koji imaju 3v-5v prekidac i slicno


Da , naravno arduino je open source i software i hardware ali zastitni znak i ime nije , i sad ako nije ovlascena firma, nema prava da stavi taj znak ali moze da stavi svoj ( SainSmart UNO R3 , Freeduino , RedBoard od spakfun-a i sl.) i takvih ploca ima veoma dobrih.
Naravno ako je ovlasceni distributer onda se izvinjavam i sve pohvale za cenu originala , ali ako je fake onda cu naruciti sa ebay-a jeftinije taj ili neki drugi dobar a legalan clone , bar je posteno prema arduino timu koji su ulozili napor da mikrokontrolere priblize pocetnicima na do sad najbolji nacin.

Treba reci da ako coveka bar malo zainteresuje da se bavi ovime i iz cistog hobija makar , plocu ubrzo prevazidje i vise je uopste i ne koristi , pozeli da napravi neki "svoj" model ali mu treba bootloader a da bi ga flash-ovao treba mu ili programator ( USBtinyISP recimo , podrzan iz arduino IDE-a direktno , onda mu ni bootloader nije potreban ) ili eto ta ploca kao arduinoISP .

Mozda nije lose kupiti Atmega328p preko ebay-a( ili nekoliko komada jos bolje ) sa vec ucitanim bootloader-om i breadBoard , 3 kondezatora , jedan otpornik , telefonske bakarne provodnike kao jumpere a to ce mu sve svakako trebati ako misli da nesto stim da radi , par PL2303 usb adaptera ( ima ih po 1 dolar , jeftini su a trebace i za neke projekte verovatno ) ploca mu onda ni ne treba.


[ bogdan.kecman @ 10.07.2014. 23:35 ] @
sto se tih *duino naziva tice, zabari su nekoliko puta javno rekli da im se uopste ne svidja sto ljudi daju takva imena i da bi oni mnogo vise voleli da ljudi daju inventivna imena

sto se tice silka na pcb-u, za ovo nemoj da me drzis skroz za rec ali sam 99.9% siguran da su explicitno rekli da nije problem (evo kopam sad po nternetu i ne nalazim ali mislim da sam cuo na nekoj konferenciji) .. u svakom slucaju ne vidim sto bi neko pravio klon sa njihovom maskom tako da je ovo verovatno original na slici a pitanje sta dobijes kad kupis (kao da ima razlike, bitno je koji je cip i to je to)

> ozda nije lose kupiti Atmega328p preko ebay-a
ne slazem se :D
usbasp se kupi za 2k din ako vec ne moze da se investira malo vise u dragona ili onaj novi ice .. i onda kupis lepo atmela u lokalu (comet, tagor..) za sitne pare i radis .. napucas si sam bootloader u njega ako hoces da koristis arduino platformu
[ basicD @ 11.07.2014. 00:24 ] @
MassimoBanzi_Blog
Citat:
These are boards that clone the official board including the Arduino branding (logo and board graphics). Since the Arduino graphics is trademarked and we don’t release any of the files, whoever uses our graphics and logo makes a deliberate act of Trademark infringement.


Posle navodi da nije bas lako tuziti za povredu Arduino trademark-a ali da traze nacin da to urade.
[ bogdan.kecman @ 11.07.2014. 00:26 ] @
odlican link thx
[ mrzorg @ 12.07.2014. 20:02 ] @
Pozdrav!

Moze li se Arduino kontrolisati putem neke aplikacije (koja se napise u Javi npr.), bez koriscenja dodatnih shield-ova?
I ima li neko neke tutorijale kako to izvesti? (kao npr. ukljucivanje led diode iz neke jednostvane aplikacije i ostalo)

Hvala.
[ ZAS011 @ 12.07.2014. 22:57 ] @
Tako neštoprosto se piše u Arduino razvojnom okruženju.
Java nije baš nešto pogodna za mikrokontrolere, mada, ima izuzetaka.
[ bogdan.kecman @ 13.07.2014. 00:09 ] @
Citat:
mrzorg:
Moze li se Arduino kontrolisati putem neke aplikacije (koja se napise u Javi npr.), bez koriscenja dodatnih shield-ova?


zavisi sta mislis. ako mislis da napises u javi program koji ce da trci na arduino - ne moze
ali sto bi to radio arduino je C++, to ti je ko java samo bez nekih funkcija, sedi probaj, naucices za 10 dana

ako mislis da na pc-u imas neki program koji se vrti u javi i da on kontrolise sta se desava na arduinu, to moze. Ti arduino vidis kao seriski port na pc-u, ti posaljes preko seriskog porta neku datu a na arduinu tvoj c++ program primi tu datu i sa njom uradi nesto. Mozes na primer da napises program na arduinu koji ce da primi 2 bajta, prvi bajt da bude id pina, drugi bajt da bude on/off i onda iz jave da saljes preko seriskog sta oces da upali ugasi i on to da upali ugasi.

Citat:
mrzorg:
I ima li neko neke tutorijale kako to izvesti? (kao npr. ukljucivanje led diode iz neke jednostvane aplikacije i ostalo)


kao sto rekoh, ako hoces da vrtis javu na arduino - jok, ali ako hoces sa pc-a da kontrolises arduino ima primera dosta .. npr:

http://forums.trossenrobotics....of-an-arduino-via-serial-3300/

http://playground.arduino.cc/Main/InterfacingWithSoftware
[ mrzorg @ 13.07.2014. 00:17 ] @
Hvala!

Naravno da nisam mislio da saljem Java kod na Arduino vec da ga kontrolisem preko neke aplikacije napisane u Javi/C#. ;)
[ Zlatni_bg @ 13.07.2014. 07:39 ] @
To kao sto je Bogdan rekao radi bez ikakvih problema, a ja bih samo skrenuo paznju na Processing, u kojem je i sam Arduino IDE napravljen.

https://www.processing.org/

Ima vise tutoriala na internetu kako preko ovoga kontrolisati Arduino nego preko bilo cega drugog, mislim da je ovo najbrze resenje za neke sitnije stvari. Naravno da podrzavam rad u vec poznatom okruzenju ali je ovo sve prilicno dobro dokumentovano i vredno paznje.
[ visatix @ 13.07.2014. 18:21 ] @
Možda ti odgovara i ovo http://www.firmata.org/wiki/Main_Page
[ mrzorg @ 14.07.2014. 00:43 ] @
Odgovara, hvala.
[ mrzorg @ 18.07.2014. 03:23 ] @
Da li neko moze da mi odgovori sta predstavlja dzamper [JD-VCC/VCC] na ovom 4-relay modulu i da li treba da povezujem dodatne diode, posto vidim da ih ovaj modul vec ima ugradjene u sebi?

Slika: http://image.dhgate.com/albu_2...y-module-board-for-arduino.jpg

I zanima me jos nesto.. procitao sam da Arduino Uno na svaki I/O pin salje 5V i max 40mA. Kolika je maksimalna jacina struje koju Arduino moze da izdrzi ako ga napajam sa USB-a?
Npr., moze li da izdrzi ukljucena sva 4 releja u isto vreme?

Hvala.
[ Zlatni_bg @ 18.07.2014. 11:32 ] @
Ne mogu da ti kazem za plocicu za sta je jumper (mada mislim da je samo neki on/off jumper) , mozda neko drugi moze, ili okaci link do toga gde si nasao taj modul. To je vec gotov modul spreman za direktno kacenje na pinove, tako da ne trebaju dodatne diode, samo ga povezes sa arduinom direktno preko pinova koji su na njemu izvedeni.

Sto se tice struje, teoretski je ograniceno na 40mA po pinu, mada ide i malo preko toga, iz mog iskustva do nekih 80mA, mada mislim da sve preko 50mA moze da sprzi pin. Ima sigurno dovoljno struje za sve releje. Arduino ne izdrzava struju, vec uzima onoliko koliko mu je potrebno od napajanja, tako da bi mogao na njega da zakacis i 20A/5V napajanje, samo sto ne bi bio u stanju da pruzi svu tu struju preko svojih pinova. Mislim da bi max bio nekih 500mA, sto je i ogranicenje po USB standardu. Naravno, ako ti treba vise struje po pinu, koristis neke jeftine tranzistore poput 2n2222. Output sa mikrokontrolera i nije bas pravljen da vozi neke stvari, eventualno neke kontrolne LED itd, uglavnom su tu da bi slali signal na neke druge komponente.
[ bogdan.kecman @ 18.07.2014. 12:10 ] @
moraces da proveris na plocli ali treba da je ovako

JD-VCC je +5V koji idu na namotaj od relea. Vcc je 5V sa tvog kontrolera / stekera

koliko vidim sa slike on tu ima optokaplere i trandzu tako da tvoj kontroler samo otvara/zatvara optokaplere, opto onda okida rele preko externog trandze.
idealni setup je da ti na JD-VCC dovedes EXTERNIH 5V tako da relei ne trose tvoje napajanje vec rade na externo ... malo je plocka sumanuta posto je i dalje ground zajednicki ali sa ovim optokaplerima ubijaju smetnje (pod uslovom da si doveo JD-VCC externi!) koje idu preko 5V .. smetnje preko GND-a se i dalje propagiraju nazad .. bilo bi mnogo iskusnije da su stavili i jumper za JD-GND ali ..

dakle taj jumper sluzi da ako neces da dovedes externo napajanje nego hoces relee da napajas sa istog napajanja onda zabodes taj jumper i prespojis JD-VCC i VCC

sto se struje tice, max struja koju mozes da povuces sa usb porta je 500mA (u idealnom slucaju)
sto se samog atmela tice

Citat:

Although each I/O port can sink more than the test conditions (20 mA at VCC= 5V, 10 mA at VCC= 3V) under steady state conditions (non-transient), the following must be observed:
ATmega48PA/88PA/168PA/328P:
1] The sum of all IOL, for ports C0 - C5, ADC7, ADC6 should not exceed 100 mA.
2] The sum of all IOL, for ports B0 - B5, D5 - D7, XTAL1, XTAL2 should not exceed 100 mA.
3] The sum of all IOL, for ports D0 - D4, RESET should not exceed 100 mA.
If IOL exceeds the test condition, VOL may exceed the related specification. Pins are not guaranteed to sink current greater than the listed test condition.

Although each I/O port can source more than the test conditions (20 mA at VCC= 5V, 10 mA at VCC= 3V) under steady state conditions (non-transient), the following must be observed:
ATmega48PA/88PA/168PA/328P:
1] The sum of all IOH, for ports C0 - C5, D0- D4, ADC7, RESET should not exceed 150 mA.
2] The sum of all IOH, for ports B0 - B5, D5 - D7, ADC6, XTAL1, XTAL2 should not exceed 150 mA.

If IIOH exceeds the test condition, VOH may exceed the related specification. Pins are not guaranteed to source current greater than the listed test condition.


dakle pri sorsovanju (izlaz 5V) pojedinacno pin moze da da max 20mA a svi pinovi zajedno za portu C i D ne smeju da budue preko 150mA, i B+D port isto
pri sinku (izlaz 0V) ista prica, max moze 20mA (ne znam odakle ti tih 40mA) ali zbirovi ne smeju da predju 100mA


inace pogledaj jos jednom tu plocku, koliko ja vidim arduino ovde samo pali/gasi OPTOKAPLER znaci 5mA ili tako nesto mu treba, on ne pali/gasi preko svog pina coil relea!!!!
[ bogdan.kecman @ 18.07.2014. 12:18 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Sto se tice struje, teoretski je ograniceno na 40mA po pinu, mada ide i malo preko toga, iz mog iskustva do nekih 80mA, mada mislim da sve preko 50mA moze da sprzi pin.


gde si nasao tih 40mA ? datasheet kaze 20mA
sve preko toga moze da ga spali (dosta su to dobro napravljeni cipovi i ne crkavaju tako lako, ali produzeno trajanje, kuciste, veca amb temperatura i da vidis kako i sa 20mA crkava pin posle par meseci u kucistu u kom je 40-50C)
[ Zlatni_bg @ 18.07.2014. 15:03 ] @
E pa jbm li ga, na dosta mesta sam video da pise 40mA, toliko mi je i ostalo u glavi, 20mA mislim da je za PICove standardno, oni su koliko sam procitao osetljiviji, elem sa Arduino stranice:

Absolute Maximum ratings:

DC Current per I/O Pin .............. 40.0 mA

DC Current VCC and GND Pins......... 200.0 mA

http://playground.arduino.cc/Main/ArduinoPinCurrentLimitations


Ovde kazu 50mA: http://letsmakerobots.com/cont...o-current-output#comment-88065

Za Megu takodje 40mA: http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardMega

Opet 40mA: http://arduino-for-beginners.b...-digital-analog-and-other.html


Uglavnom kad ukucas "arduino pin max current" kljucne reci, dobices rezultate o 40mA koji se svuda pominju. Mislim da je to maximum koji preporuceno trpi a da je 20mA neka preporucena vrednost, mada su i ti maximumi verovatno testirani da mogu da izdrze bez problema dug period. Preko 40mA nisam koristio uglavnom, ali mislim da mi se dosta puta desavalo da predjem tih 20mA. To mi deluje bas malo.
[ bogdan.kecman @ 18.07.2014. 15:40 ] @
sve te stranice su prilicno nebitne :D jedina referenca je datasheet od mcu-a posto arduino nema nikakav io drajver vec su mcu pinovi direktno exponirani .. dakle ako pricamo o uno on ima ATmega328 iliti datasheet. Strane 313-314 DC karakteristike kazu 40mA "absolute maximum rating", to znaci ni u jednom trenutku, ni na mikrosekundu ne smes da predjes 40mA. DC current VCC/GND 200mA, dakle isto absolute maximum, ni na mikrosekundu ne smes da predjes 200mA. A onda za Vol i Voh vidis note3 i note4 dole lepo pise da je test conditions (sto je ono sto garantuju da ce da radi dugotrajno) - "20 mA at VCC= 5V, 10 mA at VCC= 3V". Znaci to je ono sto ce "raditi", sve preko toga zavisi od duzine, od hladnjenja, ambient temp etc .. dakle ima tu ukupno koliko max po gupama pinova (100 i 150mA) i koliko max za ceo cip (ceo cip ne sme vise od 200mA da provuce kroz vcc ili vdd). tu je drndanje sto atmel malo "silji" svoje datasheetove posebno sa tim "sakrivenim dodacima". picovi su tu negde, razlika najveca je sto microchip za razliku od atmela ume da napravi datasheed da covek isti moze lako da razume i lako u njemu nesto da procita dok atmel kao da pokusava da sakrije bitne detalje :(. npr 16F877 (prvi pdf koji mi je pao pod ruku iz mcp dira) Max kroz Vcc je 300mA (50% vise od atmega), Max kroz Vdd je 250mA (25% vise od atmega), max current sink/source 25mA (skoro duplo manje od atmega) no za razliku od atmega koji ima veliki max i garantovani constant za ceo opseg mcp garantuje ovih 25mA za ceo temp opseg kao constant .. npr ja sam iz tog 16f877 potpuno slucajno vukao nekih 60mA (mislio sam da vucem 6mA) i posle 10tak dana rada mi izgoreo taj deo u koji sam tuko 60mA .. primetih da se pic greje al mi nije palo na pamet da sam stavio 10x manji otpornik :D .. tako da on je sa svojim "max 25mA" terao 60mA danima ... grejao se, sigurno bi crko da je bio zatvoren u kutiju i tako radio mesec dana npr .. slicno sa arduinom, par sprava sam video koje ladno iz tog 328 vuku skoro 100mA na jednom pinu !!! i RADE .. e sad nikad ne rade dugo .. ali sigurno to nije nesto sto bi preporucio ...

dakle ako hoces da ti duino radi kako valja racunaj 20mA po pinu .. a cak i tih 20mA ako treba "duze" turi trandzu .. ili neki uln .. dzabe su :D
[ Zlatni_bg @ 18.07.2014. 15:53 ] @
Moracu da se slozim s tobom, teoretski je to sve u pravu, a u praksi znamo da je svasta moguce, sto ti kazes i tih 100mA a da sve bude u redu, meni se par puta pri testiranju necega desilo da povlacim vise od 40mA - bio pametan i kacio ampermetar direktno na pin i gnd i tako neki slucajevi... ali mi se nikada nije desilo da crkne pin. No opet, ne mozemo savetovati nesto sto nije 100% zasigurno :)
[ bogdan.kecman @ 18.07.2014. 16:00 ] @
ja sam dosta radio sa piconjama atmelima stm armovima i msp430 .. ne sa
svima podjednako dosta ali u odnosu na ostale mcu-e ovi se isticu .. za
mnogo godina igranja uspeo sam da spalim samo jedan jedini pin i to na
pic32mx koji je 3v cip doveo sam 12V na ADC ulaz i taj pin je izgoreo
(cip i dalje sljaka samo taj pin uvek cita nulu a output mu ne radi
uopste) .. zabadao sam picove, atmele, stm32, msp430 NAOPACKE i cuda
nastave da rade .. ono samo da se poklonim i kazem ko je pravio svaka mu
cast :D .. no to je sve lepo sto oni imaju zastitu :D neces tako da
projektujes uredjaj :)
[ mrzorg @ 18.07.2014. 20:19 ] @
Dakle, ako sam vas dobro razumeo.. (ne bih da eksperimentisem, pogotovo sa desnom stranom slike)

Evo slike da budem jasniji: http://snag.gy/WcAz0.jpg

Ako zelim da preko Arduina ukljucujem/iskljucujem (nebitno) lampu imam dve mogucnosti:

1) Relej napajam sa externog izvora tako sto skinem dzamper VCC/JD-VCC i na JD-VCC nakacim +5V sa tog izvora, a na GND negativan kraj sa tog izvora (VCC koji se nalazi na jednom od "onih" 6 pinova, kao i onaj koji se nalazi pored JD-VCC, ostavim nepovezanim).

2) Relej napajam sa istog napajanja kao i Arduino tako sto NE skidam dzamper VCC/JD-VCC, a na VCC (koji se nalazi na jednom od "onih" 6 pinova) dovedem +5V sa Arduina, a GND povezem sa GND od Arduina.

INx pinove povezem sa digitalnim pinovima Arduina i napisem program.

Posto bih, za sada, vise voleo da probam soluciju 2), da li mogu Arduino da napajam sa USB-a i kontrolisem sva 4 releja?
Ako bih releje napajao sa nekog ispravljaca, kolika je minimalna, a kolika maksimalna amperaza dovoljna da ih pali/gasi?

Hvala.
[ bogdan.kecman @ 18.07.2014. 20:35 ] @
da li mozes necim da izmeris koliko vuce taj jedan rele ? da li imas
ampermetar?
[ mrzorg @ 18.07.2014. 20:49 ] @
Imam ampermetar, ali ne znam kako da izmerim..
Na netu sam nasao da vuce 15-20mA, jedan relej.
[ ZAS011 @ 18.07.2014. 21:38 ] @
Rele nikada ne "vozaš" direktno sa pina mikrokontrolera već preko tranzistora/MOSFET-a/ULN-a ...
I ja sam minimalista, al' mikrokontroler ne treba da ispusti plemenitu dušu u najkritičnijem momentu "jer je dizajner jajario i steg'o se za 1 RSD"
[ bogdan.kecman @ 18.07.2014. 22:11 ] @
ma taj rele se vec vozi preko optokaplera pa nekim tranzistorom, samo je
pitanje dal ima dovoljno struje on tamo ..
4 relea po 20mA je 80mA, ceo arduino ne vuce sa ko zna sta mu je dodao
100mA to je ispod 200mA, sa USB-a moze da povuce 500mA tako da bi
trebalo da radi direkt sa usb napajanja sa postavljenim jumperom bez
problema. To nije setup za "produkciju" ali za test treba da radi bez
problema
[ mrzorg @ 18.07.2014. 22:51 ] @
Hvala Bogdane, radi! :)
[ Zlatni_bg @ 19.07.2014. 08:05 ] @
P.S.

Ovo sam jednom narucio, i jos mi traje to pakovanje: http://www.ebay.com/itm/100Pcs...main_0&hash=item20c8902b12

Za te pare kod nas ne moze 5 tranzistora da se kupi, a uvek dobro dodju :)
[ bogdan.kecman @ 19.07.2014. 08:13 ] @
@zlatni ima tih paketa odlicnih na bleju, racunaj samo da su to kinezi da nisu originali tako da imaju obicno minimalni hfe kada gledas spec i obicno ne mogu da izdrze nominalnu struju (taj je recimo 1A a ti kinezi obicno ne mogu to da izdrze) ... ja sam recimo uzimao 2 puta vec 2N5551 u sot-23 600mA ali dosta veci hfe .. sa 1mA na bazi tuces 100mA na izlazu bez problema .. 2N2222 mi je cesto imao hfe ispod 20 :(

[ Zlatni_bg @ 20.07.2014. 00:28 ] @
Da... hfe je stvarno ocajan, za svaki malo jaci odvod struje je neophodno vezati ih u paru, ali i sami dobro posluze za sitnije stvari do 150-200mA... mada nazalost sam imao slicnog iskustva i sa nekim koje su kupljeni u domacim prodavnicama elektronike po prilicno jakim cenama, da ih ne imenujem sad, koji su rejtovani za do 8A, hfe bude preko 10x manji od definisanog... muka bozija kad sam ranije hteo da vozim par 3W ledara sa atmegom... dok sam citao specifikacije svakog, pitao sam se sta ce ljudima darlington :) A 2n2222 mi je bio odlicno resenje za sve bas zbog tog svog odnosa cena/struja koja moze da tece kroz njega... mada ne trpi dispaciju bas najbolje.
[ bogdan.kecman @ 20.07.2014. 00:41 ] @
ma pazi, dobijes punu kesu za dolar i rade :D .. samo je fora da znas da
nije to bas po specifikaciji ali su extra korisni za imati kod kuce za
testiranje .. ja vise trosim smd pa njih kupujem na kese .. od ovih
trough hole on 2n3904 i 2n3906 to su ono bas "univerzalci" i od tih
kineskih "na kesu" su mi se pokazali najpriblizniji pdf-u :D

inace za uz mcu meni je uln majka mara :D jos umesto da radim scanning
turim 595 .. ma bog da te vidi :D
[ Guitarm @ 21.07.2014. 12:53 ] @
Moze li mi neko ukratko objasniti kako se bira tranzistor koji odgovara datom kolu i sta se uzima u obzir pri odabiru? (GLAVNO PITANJE)

Ja zelim da kontrolisem osvetljenost led trake (12V) preko Arduina (PWM I/O), i nasao sam da se tu koristi tranzistor TIP120. Ja trenutno imam TIP142, pa da li njega mogu upotrebiti za to? Ne razumem zasto se TIP120 koristi u toliko projekata kada u specifikaciji pise da mu je za bazu potrebna struja ~120mA, a Arduino baca na I/O pinove max 40mA.

Hvala.
[ bogdan.kecman @ 21.07.2014. 13:05 ] @
tip120 je samo "general purpose darlington" pa se trpa svuda, za to za
sta tebi treba svakako nije idealno resenje. zasto ga predlazu za
arduino, pa vidi, arduino neka daje testirano 20mA (40mA je "absolute
maximum") sa 2500 vrednost za hfe za TIP120 to znaci da ako ga otvoris
sa "samo 20mA" on moze da pusti 50A na CE tako da ne verujem da tu imas
problem :D

svakako za to sto tebi treba (full off, full on i nista izmedju - to je
ono sto pwm radi) treba da uzmes neki FET, neki logic level input fet
(dakle koji ce full da se otvori sa 5V sa arduina), na primer
IRLML2060T, IRL530N, IRL540N, IRL1004, IRLR120N ili u srbiji najcesci
IRLZ24N
[ Guitarm @ 21.07.2014. 13:32 ] @
Hvala.

A znas li da mi objasnis kako se bira tranzistor koji odgovara kolu i sta se gleda od vrednosti? To mi je bitnije jer ipak zelim ubuduce da se oslanjam na svoje znanje, nego da samo posmatram i ubadam sta su drugi rekli, a ne znam ni kako su do tog resenja dosli.
[ bogdan.kecman @ 21.07.2014. 13:41 ] @
hm, http://www.np.ac.rs/downloads/nm/nm_hemteh/oekp.pdf
strane 63-83, nije mnogo 20strana, procitas i sve ti bude mnogo jasnije
generalno "kako se bira tranzistor" je pogresno pitanje, ako znas da ti
tu treba tranzistor onda znas i kakav ti tranzistor treba i onda takav
tranzistor nadjes po katalogu .. prvo moras da odaberes koji tip
tranzistora ti treba (bjt, fet, igbt), pa kad odaberes tip onda koje
karakteristike .. kod bjt najbitnije koliki je hfe, kolika je max
struja, kolika je brzina, kolika je linearnost, kod fet koliki je rdson,
rdsoff, kriva za rds vs vgd, max struja, disipacija, kapacitet gate-a...
znaci tranzistor biras tako sto u kolu koje pravis znas sta ti treba pa
onda takvu spravu tu gurnes
[ Guitarm @ 21.07.2014. 14:12 ] @
E to! :)
[ Guitarm @ 21.07.2014. 16:25 ] @
A ako stavim TIP 142, koliki otpornik treba da stavim na bazu ako ce mi led traka raditi na 12 V, 1A?

Na ovo slici za TIP 120 "oni" su to ovako uradili: http://bildr.org/blog/wp-conte.../tip120-lightbulb1-400x225.png

Hvala.

[ ZAS011 @ 22.07.2014. 13:26 ] @
Bogdan ti je dao link ka literaturi, za koji si se oduševio (citat ispod), prouči, nije teško (oko godinu dana se to uči u srednjoj školi).
Citat:
Guitarm: E to! :)
[ bogdan.kecman @ 22.07.2014. 14:08 ] @
ima 20 strana, procita se za sat vremena, prouci i razume za dan dva ..
[ Zlatni_bg @ 22.07.2014. 19:12 ] @
Otpornik treba da biras po hfe vrednosti... mada malo i testiras sam tranzistor preko unimera, proveris mu hfe i izracunas koliko struje treba da imas na bazi da bi ti maximum bio 1A na izlazu. Imaj u vidu da je sve to prilicno nelinearno, i to je ono sto najvise smara u celoj prici.
[ ZAS011 @ 22.07.2014. 20:23 ] @
Sa napajanjem od 12V, na LED traci u IDEALNOM slučaju može da bude 12V (idealan slučaj podrazumeva 0V pad napona na CE). Led traka će povući struje koliko inače vuče kada se napaja sa 12V.
Otpornik u bazi tranzistora se izabere tako da je tranzistor SIGURNO u zasićenju.
Ne koristi se taj tranzistor kao linearni element već kao prekidački.
[ Zlatni_bg @ 23.07.2014. 17:08 ] @
Ali koliko sam shvatio on zeli da sa PWM kontrolise nivo osvetljenja, zato sam spomenuo nelinearnost koju treba imati na umu da diode ne izgore.
[ ZAS011 @ 23.07.2014. 17:16 ] @
12V napajanje za traku koja radi na 12V nema teorije da je sprži prilikom regulacije PWM-om.
A i bolje je staviti neki LogicLevel MOSFET tipa IRLZ24N, manje će da se greje i cca. 33 Oma redni otpornik u kolu gejta.

Kod mene kombinacija PIC12F617 i IRLZ44N drajvuju 72W LED trake (5m Natural White) iznad radnog stola.
Sa 6A struje bilo koji darlington bi postao grejalica za održavanje nes kafe toplom
[ intelisense @ 17.12.2014. 23:26 ] @
Pozdrav!

Je l zna neko da li mogu da odlemim ovaj regulator napona (5V) sto se nalazi na Arduino UNO i umesto njega stavim 7805 ili 78S05? Da li ce se nesto, sem izgleda, narusiti? Ovaj integrisani mi se malo vise greje, a ne vucem ne znam koliko struje na njega, a na eksterni bih mogao i neki mali hladnjak da stavim.

Hvala!
[ bogdan.kecman @ 17.12.2014. 23:32 ] @
zavisi koji arduino, original uno ili?
zasto vuces toliko struje sa njega? napajaj externu elektroniku sa externog napajanja nemoj da je napajas sa uno-a

original UNO ima na sebi MC33269D-5.0 i ima mesto za TO220 paralelno sa njim, neki klonovi nemaju klasican LDO tako da moras da vidis tacno koji ti je regulator

R3 uno ima NCP1117.. on je isto klasican LDO skines, stavis drugi nije frka
[ intelisense @ 17.12.2014. 23:39 ] @
Da, originalni UNO. Koliko sam video on ima neki MC33269D-5.0 regulator napona.

Palim na njega 4 releja, LCD (backlight vucem na I/O pin preko tranzistora na eksterno napajanje), DHC11, HC05, DS1302 i to je to sto ide na njega. Sve sem releja trosi malo struje, a i oni se pale preko optokaplera. Arduino se napaja sa 12V. Nije bas da se usija, ali je vruc, ne moze bas prst da se drzi predugo, pa sam mislio da ubacim 7805.
[ bogdan.kecman @ 17.12.2014. 23:47 ] @
vidi tacno koji je .. mc332.. je na r0 koji mislim da retko ko ima, ovi kasniji imaju ove necove .. elem original svakako ima LDO a neke neke budzevine tako da mozes da ga zamenis, problem je sto se nece 7805 nista manje grejati, 12V je podosta ...

nego, zasto napajas releje sa arduina?!?!?! sta vredi sto se pale preko opto-a ako vuku struju sa arduina to ti je kao da ih palis direkt .. na tih 12V koji su ti na ulazu stavi 7805 tako da plocku i ovo sitno elektronike napajas sa arduina a relee napajaj preko tog 7805 sa 12V .. to ti je najbolje resenje .. ne drndas se sa budzenjem duina, uglavljivanjem ladnjaka etc :D ...

inace cool fora kad dodajes vec dodatni 7805 za relee, dodas posle 12V 2x7809 pa posle njih na jedan direkt duino a na drugi 7805 za relee, podelis disipaciju na dva to220 mnogo se lakse hladi, cesto izguras i bez dodatnih hladnjaka :D
[ intelisense @ 17.12.2014. 23:51 ] @
Ja samo palim optokaplere preko Arduina. Releji se vec voze preko drugog napajanja svojim trandzama.
Optokaplere palim preko I/O pina i +5V pina, ne znam kako drugacije to da izvedem, a da bude pod kontrolom Arduina.
Jedino da probam da Arduino napajam sa 9V, tad ce se manje grejati.
[ Predrag Supurovic @ 18.12.2014. 08:36 ] @
Jesi li probao da stavis neki predotpor na optokapler da smanjis srtuju kroz njega?



[ macedo @ 18.12.2014. 17:36 ] @
[quote ]Nije bas da se usija, ali je vruc, ne moze bas prst da se drzi predugo[/quote]

To shto se greje nije problem ako je temperatura negde oko 85 stepeni C. problem je dali se posle sat vremena rada temperatura povecava. Ako se povecava onda imash problem sa odvodjenjem toplote i to reshavaj hladjenjem.Shto se tice opto elemenata tu se podrazumeva da ogranicavash struju u saglasnosti da datash. Mozesh napajati i sa 9 V, pod uslovom da imash vecu struju.
[ intelisense @ 18.12.2014. 21:09 ] @
Ne povecava se, rekao bih da je konstantna, posto mi Arduino tako radi po dan-dva. I ja bih rekao da je temperatura negde oko 65-75 stepeni. Svakako cu probati sa 9V naponom, struje ima, nije problem.
Hvala svima na pomoci!
[ bogdan.kecman @ 18.12.2014. 22:05 ] @
pazi za 9V medju stepom neces smanjiti ukupno grejanje samo ces ukupnu disipaciju podeliti izmedju vise cipova (umesto da na jednom disipiras 3W ti ces na ta dva da disipiras po 1.5W, tj ako vuces recimo 500mA kroz njega sada disipiras na duinovom (12V-5V)*0.5A = 3.5W, ako turis izmedju 7809 onda ces na 7809 da disipiras (12V-9V)*0.5A = 1.5W a na duinu (9-5)*0.5 = 2W )
[ zofr @ 21.12.2014. 21:33 ] @
Imam već mesec dana FRIDOM K64F (Kinetis K64 ARM M4, 1 MB flash 256kB RAM eternet, USB, 6xUART 3xSPI...) uzet sa namerom da pređem na ARM MCU, ali vidim piše da je arduino R3 kompatibilan. Nisam imao vremena osim da ga uključim i vidim da li radi demo program. Sve će pričekati još neko vreme.

Sada me interesuje, pošto K64 ima 66 IO pinova, a na konektorima je izvedeno samo 33 da li je to žrtva pomenutoj kompatibilnosti, pa ću morati sa nezalemljenih konektora da izvlačim ostale pinove, ili arduino kompatibilnost ima neke prednosto koje mogu da me oslobode ovog dodatnog posla.

O ovom standardu znam samo kako je nastao i nije me interesovalo ništa dalje.
[ Zlatni_bg @ 22.12.2014. 08:01 ] @
Ne znam bas o toj kompatibilnosti, vise mi se cini da je samo "form-factor" kompatibilnost, tipa da ces moci da kacis arduino uno shieldove, ali da ces morati sam da se snalazis sa dokumentacijom, tj nema plug-inova, a sto se tice izvedena 33 pina, mislim da se ostali koriste za on-board senzore i jos neke stvari koje plocka ima.
[ zofr @ 22.12.2014. 19:02 ] @
Hvala, ionako sam mislio da se ne osvrćem na arduino kompatibilnost.

Ustvari, glavna namena (osim da se malo srodim sa ARM-om) je da preko te pločice programiram i dibagiram buduće prototipove. Za to postoji konektor i kratkospajač koji usmerava programiranje i dibagiranje MCU-a spolja na nekoj prototipskoj ploči.

Pozdrav.
[ aleksa20.07 @ 23.12.2014. 16:57 ] @
Imam jedan problem, upgrade-ovo sam XP SP2 na SP3, dok sam imao SP2 najnormalnije sam koristio Arduino i automatski ga je prepoznavao kao COM3, a od kako sam presao na SP3 ne prepoznaje ga, ponovo sam instalirao FTDI drajvere i idalje ne prepoznaje arduino, u device menager-u ga vidi kao Other device kao FT232R... pokusavao sam da reinstallujem drajvere i nista nisam postigao... STA RADITI??

Hvala unapred!
[ bogdan.kecman @ 23.12.2014. 17:04 ] @
to nije original arduino, neki kinez, vrlo verovatno ti je taj ftdi na ploci divca i novi ftdi drajver ga je rokno, mora nadjes neke prastare ftdi drajvere i sa njima ce da radi

http://www.zdnet.com/article/f...-users-chips-in-silent-update/

[ aleksa20.07 @ 23.12.2014. 17:43 ] @
Jeste kinez, radio je bez problema sa drajverom koji je skinut zajedno sa IDE, i isti drajver sam instalirao opet pa ne radi...i svaki put kada ga ubodem na USB otvara mi found new hardware wizard kao da ga nikad ranije nisam ubacivao, i po sto puta instaliram FTDI drajvere i opet ista prica... Sta da radim? Gde da potrazim neke starije drajvere?

Hvala
[ bogdan.kecman @ 23.12.2014. 17:55 ] @
procitaj link jbg .. ftdi ih je brikovao, sve te divca cipove ... nadji
od starog ftdi-a program za setovanje vid/pid i namesti mu vid/pid na
normalne vrednosti, onda nadji stari drajver i instaliraj .. pitanje je
kako sad da ocistis masinu od novog drajvera posto je ftdi to bas lepo
usiljio da brikuje sve te divca cipove ... proguglaj malo

http://youtu.be/SPdSKT6KdF8
http://www.eevblog.com/forum/r...o-remedy-the-dangerous-driver/
[ aleksa20.07 @ 23.12.2014. 19:24 ] @
Znaci postoji resenje ovog problema? Pokusao sam https://www.youtube.com/watch?v=SPdSKT6KdF8 ali nece... izbacuje mi "the specified location does not contain information about your hardware"
A inace pocetnik sam pa nisam bas upucen u to vid/pid... tako da cu morati i to da guglujem da vas ne bi smarao ovde na forumu

[Ovu poruku je menjao aleksa20.07 dana 23.12.2014. u 21:19 GMT+1]
[ aleksa20.07 @ 23.12.2014. 22:07 ] @
Ukoliko je neko raspolozen da mi malo bolje pojasni sta i kako bio bih mu zahvalan
Ne poznajem jos uvek toliko dobro engleski i njihovu terminologiju da bih mogao da guglujem sa uspehom..
A kao resenje trenutno vidim samo kupovinu original arduina ili ukoliko FTDI chip nije ostecen/unisten eventualno vracanje XP-a na SP2

Hvala svakome ko je rad da pomogne!
[ bogdan.kecman @ 24.12.2014. 00:02 ] @
svaki usb uredjaj ima VID i PID to su id-evi po kojima se uredjaj identifikuje, jedno je id firme a drugo id proizvoda unutar firme
FTDI ima alat za menjanje VID/PID kod ftdi cipova, to se radi sa ft_prog .. dostupnim ovde: http://www.ftdichip.com/Support/Utilities.htm
problem je sto nove verzije alata prepoznaju klonove i nece da rade sa njima tako da moras da nadjes stare verzije tih alata
standardan VID i PID koji ti treba da bi uredjaj radio kao RS232 adapter sto tebi treba je VID=0x0403 i PID=0x6001 dakle to upises kada nadjes staru verziju alata koja ce raditi sa tvojim klonom

znaci googlaj "old version fp_prog that works with ftdi clones" mozda nadjes nesto

inace sigurno resenje ti je - odlemis taj ftdi cip i zalemis original na njegovo mesto ili odlemis taj cip i na njegove rx/tx pinove vezes neki externi usb2serial adapter, pazi samo da ne bude rs232 (12v nivoi) vec da je normalan sa ttl naponskim nivoima za arduino
[ aleksa20.07 @ 24.12.2014. 13:26 ] @
Hvala na informacijama.

Pokusacu da resim softverski problem, ako ne budem uspeo nabavicu kao sto si mi ti rekao eksterni original arduino USB2Serial. Nego zanima me da li moze taj eksterni adapter da se poveze na bilo koju arduino plocicu bez odlemljivanja FTDI cip-a?
[ aleksa20.07 @ 11.01.2015. 00:47 ] @
Molim za odgovor

Da li mogu taj usb2serial da povezem na neku od arduino plocica iako ona vec ima konverter na sebi, npr da uploadujem preko tog usb2serial na UNO ?
[ shpiki @ 11.01.2015. 08:42 ] @
Kako si mislio to da vezes?
usb2serial - izlaz ima serial. Gde ces onda to da vezes? I zasto bi to uopste radio?
[ aleksa20.07 @ 11.01.2015. 12:40 ] @
Ideja je bila da bez problema mogu da koristim kineske klonove a da mi komp ne blokira ftdi klon na arduinu, tj da kupim original usb2serial sa kojim cu moci da koristim sve arduino klonove a ne samo pro mini (koji nemam). Nadam se da me razumes i da si upucen u moj problem iz prethodnih postova.
Poz i hvala unapred
[ ZAS011 @ 11.01.2015. 17:40 ] @
Da ti komp ne bi "blokirao" kineske kopije FT232, nabavi stariji drajver, ako si "zakovao" neku kopiju, naži nekoga sa Linux-om da je vrati u prvobitno stanje., a imaš i FTProg na FTDI sajtu, pa možeš i sam iz WIN-a
[ aleksa20.07 @ 11.01.2015. 18:52 ] @
jao ljudi... evo kako stoje stvari, kao najbitnija cinjenica ja sam srednjoskolac (ne jos zadugo), u mom okruzenju nemam nikoga ko bi mogao da mi pomogne u vezi bilo cega za elektroniku, iako idem u tehnicku skolu imam vrlo malo znanja i poznanstava sa strucnim ljudima (pola mojih profesora ni ne znaju sta predaju)... druga stvar je ta da nikako ne mogu da nadjem stare FTDI drajvere i da mi treba nesto kako cu da premostim taj blokirani ftdi cip na klonu, a to sam mislio da uradim original usb2serial-om, jer nisam u mogucnosti da kupujem original arduino ploce. moje pitanje je bilo da li taj konverter moze da se poveze (po semi za pro mini) i na sve ostale ploce?
[ basicD @ 11.01.2015. 20:56 ] @
1. Kupis PL2303 adapter recimo - PL2302 i instaliras profilic driver
2. RX sa PL2303 spojis na UNO TX
3. TX sa PL2303 spojis na UNO RX
4 GND sa PL2303 spojis na UNO GND
5 5V sa PL2303 spojis na UNO Vin

UNO usb ne ukljucujes nego samo PL2303 adapter i drzis reset dugme na UNO ploci sve dok radi compiling i kada pocne uploading onda pustis.

Stim sto ti je ovo bezveze resenje , bolje nadji stari FTDI driver i trazi na googletu - unbrick ftdi - sigurno ces naci nesto.

I bolje 1. probaj driver sa gornjeg ebay linka koji je prodavac postavio posto i PL2303 ima problema sa klonovima pa mozda original driver nece dobro da radi ( Blue screen ) .

[Ovu poruku je menjao basicD dana 11.01.2015. u 22:17 GMT+1]
[ intelisense @ 26.04.2015. 02:57 ] @
Da li neko zna je li moguce povezati 2 arduina preko I2C, tako da master obavlja "glavne" poslove, a slave radi samo sa tft ekranom i ispisuje ono sto mu master prosledi?
[ bogdan.kecman @ 26.04.2015. 04:51 ] @
naravno da jeste
[ aleksa20.07 @ 05.05.2015. 21:23 ] @
Ako je neko imao iskustva sa ovakvim necim molim za savet kako realizovati sledeci projekat.

Zanima me u kom programskom jeziku mogu da napravim web page koja ce da prima podatke sa serial porta?
Konkretno zelim da napravim malu nazovi meteo stanicu koja ce da streamuje izmerene parametre na web page, stvar koja me buni i za koju ne mogu da nadjem previse na netu je to u cemu da izradim sajt koji moze da cita podatke sa serial porta i da ih prikazuje.

I takodje mi nije najjasnije, naletao sam na tutorijale na YT sa slicnim projektima, zasto oni koriste Ethernet shieldove ako podaci iz arduina idu preko seriala a ne preko rutera?
[ Predrag Supurovic @ 05.05.2015. 23:48 ] @
Zato sto je web apliakciji lakse citati podatke preko TCP/IP nego preko serijskog porta.
[ bogdan.kecman @ 06.05.2015. 01:46 ] @
uz ethernet shield arduino moze da sam bude web server, ako hoces ti
mozes da spojis arduino na komp a sa kompa da pricas sa njim preko
seriskog porta i to prikazujes na web-u, vecina programskih jezika ume
da prica sa seriskim portom pa i oni u kojima se prave web-ovi
ukljucujuci php i javu a na kraju krajeva uvek mozes da napises cgi-bin
u bilo kom jeziku i da ga pozoves sa web-a

proguglaj arduino+php nacices sigurno brdo primera
[ aleksa20.07 @ 06.05.2015. 11:04 ] @
Uzmimo u obzir da ne znam nista sto se tice programiranja, eto to sto znam je nesto cini mi se osnovno da umem da isprogramiram arduino i znam osnovno u html... Da li se isplati da pocnem da ucim Javu i sta ce ona sve moci da pokrije od toga na relaciji komunikacije Arduino - PC - Internet? Mada za pocetak cu izuciti Programiranje I sa Matematickog fakulteta, cini mi se zanimljivo a i ima primera i osnove u C-u. Treba mi samo savet odakle poceti?

Znam da ovaj post nije vezan za temu, ali se ipak odnosi na komunikaciju sa arduinom :P

Hvala na odgovorima!

P.S. Ako nekoga zanima skripta Programiranje I sa Matf imam je u PDF
[ bogdan.kecman @ 06.05.2015. 11:25 ] @
bez da znas da programiras nista ti ovo ne vredi a ovo ti je malo veci
zalogaj za pocetak, kreni od sitnijih stvari brze ces napredovati
[ aleksa20.07 @ 06.05.2015. 20:12 ] @
A sta bi mi preporucio koji jezik da pocnem da ucim? Ja se dvoumim izmedju Jave, PHP i C
[ bogdan.kecman @ 06.05.2015. 20:21 ] @
ako te zanima elektronika - C, ako te zanima web proveri na nekom od web
delova foruma
u svakom slucaju znanje C-a nikad neces baciti, on ti je odlicna baza da
posle ucis bilo sta drugo
[ mbm @ 07.05.2015. 18:42 ] @
Na mom 32 bitnom Xp posle ovog radi...
http://www.ifamilysoftware.com/news37.html
[ aleksa20.07 @ 10.05.2015. 20:43 ] @
Hvala
[ aleksa20.07 @ 19.05.2015. 20:54 ] @
Eto opet ja :D

Dosle su mi neke stvarcice za arduino koje sam porucio iz kine, i ja da isprobam lcd 16x2 da vidim da ali radi kako bih mogao da potvrdim da ostavim feedback prodavcu, a posto nemam 10k pot koji je potreban za podesavanje kontrasta ja sam prikacio na neki koji imam samo na kratko (znam da ne smem to da radim) i bio je topao ali je radio tj prikazivao tekst. Kontrast je bio ok samo pred kraj potenciometra pre nego sto se kontrast ne smanji skroz, ako bih mrdnuo malo potenciometar odma bi bio prevelik kontrast i ne bih video tekst. Sada ne prikazuje uopste kvadratice za karaktere, samo kada restartujem arduino prikaze ih na trenutak i onda nista, samo osvetljenje. Znaci sve je povezano kako treba, i btw on je za 3,3V i na pocetku sam ga greskom drzao na 5V. Jel sam mu nesto sprzio ili mu samo treba taj 10k potenciometar? U datasheet za ovaj 3,3V lcd pise da treba V0 da se prikaci na 10K-20k potenciometar... I da, pokusao sam jos na pocetku sta ce biti ako V0 povezem sa Gnd (kontrast se pojaca malo), i kada povezem na +5V (kontrast se smanji do kraja). Otkako sam prebacio Vss na 3,3 non-stop mi "nema" kontrasta sem kada restartujem pa ga ima na sekund, ali ni tad nisam primetio da mi se prikazuje tekst. Samo sam hteo da pitam da li da porucujem novi ili ovaj radi?

[Ovu poruku je menjao aleksa20.07 dana 19.05.2015. u 22:11 GMT+1]
[ mide @ 19.05.2015. 22:31 ] @
da li si probao neki drugi potenciometar???? (ja sam imao slucajeva da klizač prokliže do pločice i onda prekida)
i ovaj je primjer sa 5V!!!
http://api.ning.com/files/xvZF...J3IV6vlvSoEoCEQtfNqLsVc8HlzM3I*e-TbfEFi*yaXhb57TCqCMgXQluUrET/esquema.bmp
[ aleksa20.07 @ 19.05.2015. 22:59 ] @
Prikljucio sam ga (dok je jos prikazivao tekst) na pot koji sam tek posle video da je samo 220R... Nema veze narucio sam drugi i 5 pot od 10k, nego sam se iznervirao kako sam uspeo da ga sredim tako brzo
P.s. Link ne radi

[Ovu poruku je menjao aleksa20.07 dana 20.05.2015. u 01:24 GMT+1]
[ gocha990 @ 22.05.2015. 19:57 ] @
Ljudi hajde da vas zamolim za pomoc,naime u pon mi stize clon arduino uno r3.
E sada posto poznajem programski jezik c,programirao bih ga u njemu.
E SADA,gledam svasta po netu i ne znam sta i kako C i arduino spojiti,na netu su neka kompleksna resenja koja bih zaobiso ako je moguce.
A zamolio bih i nekoga ko je kadar da mi objasni sta je problem(ako je problem) da se uvezu i naravno kako da uvezem to na prostiji nacin?
Trenutno posedujem VS 2010.
[ milojko1985 @ 22.05.2015. 20:28 ] @
http://www.arduino.cc/en/Main/Software
nisam te najbolje razumeo valjda si na ovo mislio
[ gocha990 @ 22.05.2015. 20:34 ] @
Miljojko ne razumem vas bas najbolje nisam nasao na stranici nista vezano za C-e naime:

"The environment is written in Java and based on Processing and other open-source software."

Izinjavam se,ali ako mozete malo detaljniji da budete...?
[ milojko1985 @ 22.05.2015. 20:51 ] @
pa skini taj arduino software instaliraj i mozes da se zezas sa arduinom, ovde imas primera za pocetak
http://www.arduino.cc/en/Tutorial/HomePage
[ gocha990 @ 22.05.2015. 21:02 ] @
Da druze kontam,ali mene zanima programiranje atmege u c(po mogucstvu u basic) jer sam taj radio,a kasnije platformu praviti u c#...
U svakom slucaju cu probati par ovih...
Ako moze i objasnjenje u komunikaciji izmedju slanja koda iz c-a(kompajliranog=kako?) u odnosu na processing..?
I staje jes bitno sto se treba znati(ako je uopste nesto bitno :D ) pre kretanja startovanja...?
[ Zlatni_bg @ 22.05.2015. 23:43 ] @
Taj softver koji arduino program za kompjuter koristi je napisan u javi i processingu, a ti u njemu koristis c++ da bi programirao arduino. Jasno?
[ bogdan.kecman @ 22.05.2015. 23:43 ] @
vs2010 zaboravi - neces se sa njim leba najest kada su embeded sistemi u pitanju

Citat:
The environment is written in Java and based on Processing and other open-source software.


GUI je pisan u javi, abitno, ceo gui je jedan text editor i nekoliko dugmica tako da su mogli da ga pisu u cemu god
baziran je na "processing"-u, taj processing je neki jednostavan java-like jezik koji sluzi za programiranje, na tome je baziran ceo taj arduino software, sta te briga na cemu je bazirano :D

dakle skines arduino software, startujes ga i u njemu pises C/C++ i to je to, dakle u njegovom editoru, imas dugme za kompajliranje, imas dugme da prebacis kod u arduino i vozi misko


[ gocha990 @ 23.05.2015. 06:08 ] @
Hehe,znaci koristim sve naredbe i funkcije kao u C-u?
A sto se tice biblioteka,jel su sve podrzane...?
[ bogdan.kecman @ 23.05.2015. 06:11 ] @
biblioteke instaliras za arduino.. sigurno neces koristiti boost ili stl
na mikrokontroleru :D
[ gocha990 @ 23.05.2015. 07:35 ] @
Bogdane imate pp od mene 😊 .
Sta je stl? 😁
[ bogdan.kecman @ 23.05.2015. 07:37 ] @
Citat:
imate pp

mojne persiras ja sam mlad :D

Citat:
Sta je stl?

ti rece znas c++ :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Template_Library
[ Predrag Supurovic @ 23.05.2015. 08:31 ] @
gocha990, leba ti, d ali si ti ista procitao o arduino platformi?

To je napravljeno za decu da uce programiranje mikrokontrolera, neko ko je radio u C ne bi trebalo da ima problema da to skonta.
[ gocha990 @ 23.05.2015. 09:37 ] @
Hahaha,procita i citam,za stl sam totalno zablokirao,radio c basic i c# malo,pa kontam da je sa c plhs plus isto...
Predraze proslo je par godina kako sam radio C-e,zaboravilo se...
Potrebno mi je sada vreme da se vratim u igru malo....
[ bogdan.kecman @ 23.05.2015. 09:41 ] @
kao sto rekoh ni boost ni stl ni ostale popularne c++ biblioteke koje
ces uvuci u VS2010 ti nece pomoci za embedded, tamo idu neke potpuno
druge biblioteke :D, posebno na igracki kao sto je arduino
[ gocha990 @ 23.05.2015. 09:52 ] @
Bas utesno.... 😥
Nista idemo osnove iz pocetka,hvala svima,ali iscimavacu vas ja jos u skorijoj buducnosti.... 😝
[ aleksa20.07 @ 24.05.2015. 18:56 ] @
Moj predlog, posto sam i ja tek poceo da ulazim u te vode, za pocetak kada ti stigne Uno ( a preporucujem ti i da odmah uzmes nekoliko modula i komponenti koje ti trebaju za pocetne projekte tipa 330R otpornike, 10k otpornike, LED, potenciometar, neki LCD, push buttons, obavezno protoboard i jumper wires itd) da pocnes polako uz tutorijale na YT da radis, imas vrlo kvalitetne i relativno dugacke, a imas i bas pocetnicke i one gde te uvode u same osnove arduino programiranja. Preporucio bih ti tutorijale sa kanala Jeremmy Blum-a, a nakon toga sa kanala Paul McWhorter-a (on ima i malo kompleksnije projekte, i svaki njegov lesson traje u proseku 40min). Takodje bi trebalo i da nakon napravljenog programa vrsis sto vise izmena, da menjas parametre, da eksperimentises...a ukoliko ne kapiras "logiku" programiranja vrlo je korisno i pisati shemu na papiru i povezivati strelicama funkcije itd

Ukoliko imas ambicije samo da se bavis programiranjem onda ti ne treba neko posebno znanje iz elektronike, samo neke osnove, koje cak mozes i na tim tutorijalima da naucis. A ako ipak zelis da zagrebes dublje ispod povrsine, da znas sta se desava u tom malom chipu, onda bih ti preporucio da arduino ostavis za posle i pocnes da ucis elektroniku (prvo osnove, pa digitalnu, impulsnu itd)

Nadam se da ti je bar malo od pomoci moj savet, pozdrav i srecno sa arduinom!
[ bogdan.kecman @ 24.05.2015. 23:08 ] @
@uros, znas kako jbg ja imam stav da je uvek lakse da budzis nesto sto
radi nego skroz ispocetka pa ne znas koja od 20 komponenti te zeza,
onako kad znas da radi menjas jedno po jedno i ako stane sa radom znas
sta si zadnje menjao :) ... ovako em ne znas nelektroniku, em nisi nikad
sa arduinom, em ... em .. i onda kad nesto ne radi ne znas sa koje
strane da ga uvatis, onako uzmes gotovo i dange, sljaka, i onda menjas
jedno po jedno :)

@aleksa, vezano za papir, ako neko "ne kapira logiku programiranja"
treba da se bavi necim drugim, ima toliko drugih zanimanja na svetu sto
trositi vreme za nesto za sta nisi i gde nikad neces biti ni prosecan?
(ne mislim na tebe vec tog sto ne kapira logiku programiranja)... realno
ko mora da se vata papira za sitno programiranje kao sto je arduino samo
ce se muciti sa tim, budziti non stop neki copy/paste tudjeg koda koji
ne radi i svako zadovoljstvo ce mu se iscrpeti vrlo brzo .. sa druge
strane, kome to ide, treba da ulozi vreme u to koliko god moze
[ aleksa20.07 @ 29.07.2015. 14:17 ] @
Pozdrav ljudi, opet ja sa glupim pitanjem :D

Da li mogu da uzmem klon Mege i da je programiram putem rx/tx pinova preko original Una, kao sto to radim sa Pro Mini, izvadim cip, povezem rx na rx, tx na tx i odaberem mcu na koji zelim da uploadujem program?
[ bogdan.kecman @ 29.07.2015. 14:56 ] @
da (podrazumeva se da klon vec u sebi ima bootloader)
[ aleksa20.07 @ 30.07.2015. 01:08 ] @
Cenim da ga ima s obzirom da su ga klonovi koje sam vec uzimao imali.
Samo jos jedno pitanje posto nisam uspeo da proguglam, da li je bitno na koji cu rx/tx pin da povezem obzirom da mega ima po tri pina? Mislim naravno necu da kacim na tx1 i rx3, nego na par tx1 i rx1
[ bogdan.kecman @ 30.07.2015. 08:34 ] @
zavisi kako je namesten bootloader moras da koristis tx/rx par koji su
oni iskonfigurisali (najcesce rx1/tx1)
[ aleksa20.07 @ 31.07.2015. 22:25 ] @
Znaci ubodem na svaki pa vidim na kom ce sljakati I to je to...hvala
[ ZAS011 @ 02.08.2015. 11:45 ] @
Sve Arduino pločice imaju bootloader koji je pisan za rx1/tx1 port. Nema šta tu da nagađaš i nabadaš.
Čak i na Mega2560 rx1/tx1 su vezani na USB->serial čip.
[ bogdan.kecman @ 04.08.2015. 17:11 ] @
Citat:
ZAS011: Sve Arduino pločice imaju bootloader koji je pisan za rx1/tx1 port. Nema šta tu da nagađaš i nabadaš.
Čak i na Mega2560 rx1/tx1 su vezani na USB->serial čip.


najcesce ali ne uvek! ima dosta ovih kineza sa alternativnim cipovima koji koriste cesto drugi ili treci uart zato sto im je lakse .. svi klasicni (328, 644p, 1280, 2560...) su rx1/tx1 ali ovi alternativni mogu svasta da budu, i ne pise uvek!! seeed je prodavao dugo neki koji je bio na rx3/tx3 samo cip, tqfp128, ne secam se koji ali nije uopste regularan iz arduino serije, bilo na wikiju kod njih da se skine hw pack za arduino ide da bi podrzao rad sa istim...

[ ZAS011 @ 05.08.2015. 17:54 ] @
Znao sam da ćeš da iskopašneki naopaki
[ bogdan.kecman @ 06.08.2015. 08:10 ] @
pusti taj od seeed-a me kostao zivaca.... nije mi palo na pamet da moze da ne bude rx1/tx1 :( .. a nije jedini
[ aleksa20.07 @ 08.08.2015. 04:48 ] @
Potrudicu se da uzmem neki sa najvise pozitivnih feedbackova da mi se ne bi desilo da je neki nestandardni pa da drljam oko njega danima :)
[ bogdan.kecman @ 08.08.2015. 22:16 ] @
baci ovde link pa cemo da pogledamo ... ali generalno ovo sto kiza kaze je to, 99.9999% jnih je klasika 1/1 ..

stim da pazi, ako uzimas arduino klon plocicu celu, to je klon "nekog arduina" i to je 100% rx1/tx1 i 100% je neki od vec standardnih arduino cipova (328, 128, 2560..) .. znaci samo ako uzimas one nano, piko, ultranano i slicne kombinacije gde dobijes smd cip sa par elemenata (tipa kristal, par kondova i slicno) koji onda koristis u svom kolu kao "arduino" uglavnom takvi imaju te neke specificne mcu specificno konfigurisane zato sto su za specificnu namenu... ali ako uzimas ono arduno uno klon, nema tu sta da brines to je arduino uno ... a ako uzimas samo cip, zasto to radis? za smesne pare mozes da napravis programator za atmel (ili kupis ovde na forumu za 20eur prave ljudi prodaju ako te mrzi da pravis sam, ja sam recimo kupio ovde na forumu usbasp programator za arduino radi 1/1) i onda kupis lepo blanko mcu u kometu ili sprintelu ili tagoru ili gde god vec (mozda i u kelco-u ako vise nisu duplo skuplji za mcu od ostalih, nekad su bili po 2-3 puta skuplji od svih ostalih za picove i atmele, moguce da su se opametili to je info od pre skoro 10 godina) i napeces na njega sam bootloader i eto ti ga arduino cip :D

[ gocha990 @ 23.10.2015. 08:56 ] @
Pozz ljudi,da ne otvaram novu temu,naime doso sam do dela gde mi treba menu za lcd,pa posto mi sada malo biblioteka deluje konfuzno,da li imate savet koju biblioteku odabrati od brojnih sto nude?
Najbolje bi bilo da mi neko kaze koju on koristi pa kds krenem u proucavanju iste da se obratim za pomoc gde zapnem...
[ aleksa20.07 @ 06.08.2016. 10:05 ] @
Citat:
gocha990:
Pozz ljudi,da ne otvaram novu temu,naime doso sam do dela gde mi treba menu za lcd,pa posto mi sada malo biblioteka deluje konfuzno,da li imate savet koju biblioteku odabrati od brojnih sto nude?
Najbolje bi bilo da mi neko kaze koju on koristi pa kds krenem u proucavanju iste da se obratim za pomoc gde zapnem...

Zavisi koji je LCD u pitanju. Ako je TFT onda je bitno da je original kako bi mogao da dodjes do biblioteke koju je proizvodjac dao, ako je kinez onda ce biti frke, evo ja za kineza nisam mogao da nadjem neku koja radi 100%, ili mi 'pak nesto hardverski nije ok.
[ Milenko_M @ 24.12.2016. 21:46 ] @
Pozdrav ljudi , povezao sam Uno R3 ( sa čipom CH340 ) na LCD displej (20x4 2004A ) sa
I2C (Valjda ploča FC-11 sa PCF8574T čipom) .
Koristim na Uno pinove A4 i A5 za vezu sa displejom ( stavio sam pulap otpornike ) .Probao sam neke test programe koji ne prijavljuju grešku ali na ekranu ništa nema.Probao sam i puno raznih biblioteka ali nema rezultata.Skener program mi radi i prikazuje adresu 0x27 .Jel ima neko ovu konfiguraciju pa da mi kaže koje biblioteke koristi.

Pronašao sam problem.Na ploči je i potenciometar za osvetljenje.Kada se on pomeri pojavi se slika.

[Ovu poruku je menjao Milenko_M dana 24.12.2016. u 23:31 GMT+1]
[ tomel @ 08.01.2017. 17:46 ] @
Pozdrav ljudi jel imate neku dokumentaciju za pisanje programa za arduino, razumem se u elektroniku al nemam nicega o samom programiranju pisanju programa itd
[ Predrag Supurovic @ 08.01.2017. 22:28 ] @
Zar ti nije dovoljno ono što ima na zvaničnom Arduino sajtu u opciji Learning?

Doduše slažem se da je malo teže snaći se nekome ko nema dodira sa programiranjem od ranije. Vijao sam po torentima zanimljivi9h knjig anamenjenih početnicima. Delovalo je da ja to pisano baš baš za početnike.

Potrazi knjigu Beginning Arduino Programming.

[ aleksa20.07 @ 08.01.2017. 22:46 ] @
imaš razne tutorijale po internetu u vezi sa Arduinom, ako želiš na srpskom baci pogled na moj blog (imaš levo ispod mog imena, sry ako je kao neka reklama ali nemam ništa od toga ako neko poseti neplaćeni wp), napisao sam neke najosnovnije pojmove i tutorijale, ali svakako moraš znati C jezik.
[ beogard @ 08.01.2017. 23:02 ] @
Svaka cast brate Aleksa! Hristos se rodi! Fantastican sajt kome treba, prvi susret da ostvari i upozna se sa Arduinom.
[ aleksa20.07 @ 08.01.2017. 23:24 ] @
Hvala i vaistinu se rodi!
Mislim da je dovoljno za very begginere, jer pored objašnjenja osnovnih funkcija kroz tutorijale napisao sam i to kako instalirati klonove ili unbrickovati što mislim (po mojim pretragama) da nema nigde na srpskom. Uskoro ću se ponovo posvetiti pisanju pa će biti još tutorijala i zanimljivih projektića za nas početnike. :)

A razmišljao sam i o asembleru, možda bi i to nekome bilo zanimljivo?

Takođe, mislim da je red da se pređe i na nešto jače (arm)!?

Svako dobro
[ drvlada75 @ 10.01.2017. 12:16 ] @
Imam zanimljiv problem sa Arduino Mega 2560 16u2 i Ethernet shieldom W5100.
Arduino trenutno "glumi" Web server koji klijentima prikazuje temperaturu i vlaznost vazduha procitanu sa DHT senzora.
Program krajnje jednostavan i sve lepo radi.
Medjutim, problem mi se javio kada sam uredjaj preneo desetak metara dalje, prikljucio na drugi switch posto u mrezi imam nekoliko switcheva.
Jednostavno, Arduino kao da ne prepoznaje ostale switcheve i zeli da radi samo sa jednim od njih
Konekcije sa uredjajcicem nema, ping ne prolazi, kablovi su ispravni, switchevi su ispravni, obicni, neupravljivi (racunari koji su do tog trenutka bili na tim LAN kablovima sasvim lepo rade).
Po povratku i ukljucenju na prvi switch sve radi kako treba.
Da li se neko susreo sa ovakvom vrstom problema i sta bi mogao da bude uzrok ovakvog ponasanja Arduino uredjaja?
[ beogard @ 10.01.2017. 12:37 ] @
Kada prebacuješ uređaj, prebaci i swich sa njim, taj na kome radi a. onaj sa kojim neće vrati na mesto prvog. Onda javi ponovo rezultat. Jer to je neka glupost sa napajanjem drugog swicha ili slično sa nekim pinom koji nedostaje 123 i 6... Može da bude svašta, ajde probaj postepeno korak po korak.
[ bogdan.kecman @ 10.01.2017. 12:42 ] @
ako se ja dobro secam taj shield je 10mbps, vecina novih switcheva je
100/1000 i ne radi im 10mbps, moguce da gresim ali proveri
[ drvlada75 @ 10.01.2017. 17:10 ] @
@beogard Posumnjao sam prvo u kablove, medjutim, svi su kompletni, svih 8 provodnika su vezani za pinove.
Mali switch na kome Arduino radi je najjeftiniji Tenda 5-portni switch.
Ostali uredjaji na kojima sam probao a nisam dobio rezultat su ovi: http://www.cisco.com/c/en/us/s...1000-gigabit-switch/model.html

@bogdan.kecman Na Internetu nalazim da je za W5100 Connection speed: 10/100Mb a na samom modulu postoji i LED za 100M (sto naravno nista ne mora da znaci).
Probacu sutra neki manji switch da vidim kako ce se ponasati u radu sa Arduinom i videti da li mi je mozda zapao los primerak shielda.
[ bogdan.kecman @ 10.01.2017. 17:23 ] @
pogledaj switch koji radi koja je brzina

pogledaj switch koji ne radi koje brzine podrzava
[ drvlada75 @ 10.01.2017. 17:30 ] @
Proverim sutra i javljam
[ drvlada75 @ 11.01.2017. 08:55 ] @
Ubockao sam danas Arduino u drugi switch (koji do sada nisam isprobavao) Cisco SF300-08 - sve radi lepo, konekcija uspostavljena
U ovaj switch vezao sam vezu ka Cisco SR2024 (switch koji nikako nije prepoznavao Arduino) - konekcija je ponovo uspesno uspostavljena.
Veza iz Arduina ka SF300-08 (onako kako web view switcha prikazuje) : Port Speed 100M, Duplex mode Full
Zasto Cisco(i) SR2024 ne umeju da "razgovaraju" sa Arduino shieldom - ostace najverovatnije tajna.
[ bogdan.kecman @ 11.01.2017. 09:11 ] @
moguce da arduino ne odradi negotijaciju kako treba, ako seo dobro secam
SR2024 moze preko weba da lokuje portove na odredjeni settings, postavi
mu port fizicki na 100mbps full duples (ili half duplex, probaj par
setovanja), nemoj da ostane port na AUTO i onda stekni taj shield na taj
port koji si zalokovo vidi dal ce da radi... neki od ovih glupavih eth
phy nisu u stanju da odrade pametno dogovaranje oko brzine porta, taj
sf300 je verovatno imao ili zalokovan ili je malo pametniji pa ima neki
fallback..
[ drvlada75 @ 11.01.2017. 11:04 ] @
Probao sam sada, menjao sve ponudjene opcije za oblast port managementa - nisam uspeo da dobijem rezultat.
Dok sam setovao razlicite parametre na switchu (jedan po jedan) u jednom trenutku je switch uspostavljao vezu veoma veoma kratko da bi je nakon toga odmah iskljucio.
Nije strasno, bitno da je pronadjen razlog neuspostavljanja konekcije - sam switch - jeste cudno ali je tako.
I bice da je upravo kao sto si rekao - odradjivanje pametnog dogovaranja oko brzine porta nekako je slabije reseno.
Switch izgleda nije navikao na ovakve uredjajcice.
[ bogdan.kecman @ 11.01.2017. 11:14 ] @
oce pametni switchevi da zezaju zato sto ovi phy nisu odradjeni kako
treba a i firmware sa druge strane nije idealan .. ja sam to resavao
tako sto sam celu spravu koja je koristila the eth phy (doduse sa picom
ali isti .!. ko atmel) pakovao u kutiju sa nekim jeftinim 4 portnim
switchem tako da "svetu" pokazem 3 eth stekera, cetvrti koristim da
zakacim moju spravu na njega, taman sam koristio isto napajanje za
switch i za spravu, isto prebudzeno kuciste .. davno bilo do duse, sa
ovim 32bitni kontrolerima nisam imao tih problema, arm32 sa eth-om radi
1/1 sa svakim switchem sa kojim sam ikad probao
[ drvlada75 @ 11.01.2017. 11:34 ] @
Svidja mi se ovo pakovanje, to je idealna stvar
[ Milenko_M @ 29.01.2017. 19:27 ] @
Pozdrav , dali može neko da bi pomogne savetom.Kako da sa Nano ostvarim vezu sa internetom.Tu gde mi treba nemam internet nego koristim MTS USB modem koji ubodem u računar ili laptop.Dali bi mogao taj USB modem da ubodem u USB-TTL adapter i njega da povežem sa Arduinom?
[ bobahruma @ 31.01.2017. 02:10 ] @
Nisam programer ali,
zasto nano, kada je uno svega $1 skuplji i na njemu W5100 radi super.
Ako je zbog velicine sa nano-m mozes koristiti ENC28J60 (http://blog.hekkers.net/2014/0...thernet-for-less-than-20-euro/), ali koliko se secam imao sam problema sa njim zato sto ima preveliku biblioteku, nisam siguran. Uglavnom projekat sa arduino uno i W5100 mi radi vec dve godine sa retkim zakucavanjem.
Ovo sve vazi kada net imas na kablu, i mislim da ce ti tako biti stabilnije nego da sve i svasta strpas u bilo koji arduino (veca mogucnost greske).
[ Milenko_M @ 31.01.2017. 19:58 ] @
Nemoram Nano da koristim .Ali onda moram celu mrežu da pravim sa nekim ruterom.
[ Dragan-EL @ 05.02.2017. 06:11 ] @
ARDUINO R3.

Treba da mi stigne Arduino-r3 i modul sa 8 relea al nisam siguran dal ce Arduinovih +5v biti dovoljne da napajaju plocicu sa 8 relea kad svi relei dobiju komandu da se upale?
Nije mi jasno koliko Arduino-r3 ima mA na njegovom izlazu +5v? Verovatno ce na dodatno napajanje biti vise mA ali koliko je njegov izlaz na 5v snazan?Ako dobije sa USB-500mA i Arduino uzme za sebe nekih-30mA dal ce 450-470mA dati na svom izlazu?

Kad se prikljuci na ekst.nap 12v-2A onda verovatno njegov regulator preuzima posao da bi napojio Arduino i njegov izlaz +5v al koliko njegov regulator moze dati mA na Arduinovom izlazu +5v?

Dali sme da je u isto vreme prikljucen na USB i na eksternom napajanju.USB ga napaja sa 5v a vanjsko napajanje mi je od 12v-2A,znam da mu je optimalna voltaza za eks.nap-7-12v a moze da istrpi i do-20v.

Ovde sam nasao objasnjenje ali ne znam bas dobro engleski a google prevodioc jako lose prevede-

http://digital.csic.es/bitstre...788/7/D-c-%20Arduino%20uno.pdf

[Ovu poruku je menjao Dragan-EL dana 05.02.2017. u 09:04 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 05.02.2017. 10:27 ] @
Moduli sa relejima imaju nezavisno napajanje za releje. Komanda je preko optokaplera ili tranzistora na modulu tako da arduino ne bi trebao da trpi nikakvo opterećenje.
[ Dragan-EL @ 05.02.2017. 12:31 ] @
Druze to sto si napisao ja vec znam,to nema veze sa mojim pitanjima.U pitanju je power 5v na Arduino koje treba da napaja ceo modul sa 8 relea.

[Ovu poruku je menjao Dragan-EL dana 05.02.2017. u 14:13 GMT+1]
[ tuxserbia @ 05.02.2017. 13:46 ] @
Pa imaš u tehničkim specifikacijama koje si postavio

Citat:
DC Current per I/O Pin 40 mA
DC Current for 3.3V Pin 50 mA


I to je apsolutni maksimum, bolje se držati 20mA.

Za baš VOut5V ima ovde lepo objašnjenje i preporuke

https://forum.arduino.cc/index.php?topic=50287.0

A Peđa je više mislio da je BOLJE imati nezavisno napajanje, kao i zaštitu. Da li direktno na modulu, kroz opto, neki tranzistor, ULN, bilo šta, samo ne direkt. A može, naravno da može. Ono, sve pečurke su jestive. Neke samo jedanput.
[ Dragan-EL @ 05.02.2017. 19:46 ] @
Znam ja da je bolje imati nezavisno napajanje ali necu da komplikujem,jednostavnije je kad vec uzimam komande sa Arduina da uzmem i izvor napajanja kad ga vec ima na sebi.Nema sanse da je izlazna struja na power 5v samo 40mA-znaci nema sanse..Tih 40mA je verovatno struja koju daje Arduino na svojim digitalnim izlazima koja je posle pojacana u samom modulu od releja tako sto je modul pojacava sa svojim tranzistorima i optokaplerima.

Arduino ima pover 5v izlaz a ne znam koliko je mA,naravno da zavisi od ulazne struje ali koliko ce Arduino moci da sprovede tu ulaznu struju na svom izlazu-power 5v?

Ne vrei ti da mi saljes linkove na engleski jezik jer nisam englez a to sam vec napisao u prvom postu.
[ Dragan-EL @ 06.02.2017. 01:58 ] @
Vidim da mi dajete il odgovore koje nisam trazio ili netacne odgovore pa sam iz tog razloga potrazio pomoc na drugom mestu i dobio tacne i proverene odgovore pa aj da podelim sa vama.

Arduino uno R3 moze u isto vreme biti na oba izvora napajanja,USB I ESTREMNOM napajanju.

Ako se napaja preko USB onda moze isporuciti oko 500mA na izlazu Power 5v.Tad se zaobilazi njegov regulator napajanja jer smo sa racunara dobili stabilisani napon 5v.

Ako se napaja preko Ekstremnog napajanja koje je od 7-12v e onda moze isporuciti na tom istom izlazi MAX-800mA jer mu je regulator napona ogranicen na toliko.

Jedan rele na modul trosi svega 15-20mA tako da ceo modul sa 8 relea trosi oko 160mA tako da taj izlas sa Arduina Power 5v moze kao od sale da napaja svih 8 relea bez ikakvih problema.

Za pobudu optokaplera i tranzistora koji pale rele potrebna je struja oko 4-5mA sto je sasvim dovoljno jer nam Arduino na svojim digitalnim izlazima daje 40mA.

Eto pravih,proverenih i konkretnih odgovora Pozdrav
[ bogdan.kecman @ 06.02.2017. 05:24 ] @
Citat:
Dragan-EL: ESTREMNOM napajanju.


externom

Citat:
Dragan-EL:
Ako se napaja preko USB onda moze isporuciti oko 500mA na izlazu Power 5v.Tad se zaobilazi njegov regulator napajanja jer smo sa racunara dobili stabilisani napon 5v.


napon je izmedju 4.2 i 5V, sigurno imas samo 100mA a maximum od 500mA samo u slucaju da to host odobri.
takodje imas limit da na usb napajanju imas MAX 10uF

Citat:
Dragan-EL:
Ako se napaja preko Ekstremnog napajanja koje je od 7-12v e onda moze isporuciti na tom istom izlazi MAX-800mA jer mu je regulator napona ogranicen na toliko.


regulator externog napajanja na arduinu je 1A, u zavisnosti od toga da li koristis original ili klon moze da bude i manje, neki klonovi mogu da gurnu i 3-4A neki ne mogu da gurnu ni 500mA, uglavnom pogledaj na samoj ploci kakav regulator koristi pa pogledaj datasheet za taj regulator .. oni najgori klonovi koriste obican 7805 linearni regulator koji teoretski moze 1A a prakticno se spali vec na 400mA ako mu dovedes 12V na ulaz, kvalitetniji klonovi imaju smps regulator koji moze da gurne i nekoliko ampera bez problema


Citat:
Dragan-EL:
Jedan rele na modul trosi svega 15-20mA tako da ceo modul sa 8 relea trosi oko 160mA tako da taj izlas sa Arduina Power 5v moze kao od sale da napaja svih 8 relea bez ikakvih problema.


rele pri paljenju i gasenju pravi ogromne smetnje na napajanju i te smetnje su dovoljne da, vrlo lako, resetuju arduino. takva ploca ce raditi na stolu bez problema ali u "produkciji" takva ploca ce se resetovati "jednom dnevno ili jednom nedeljno" i tada kada se "resetuje" 10-20% puta ce se bas resetovati a 80-90% ce se "zadangirati" / "blokirati" / "promeniti vrednost parametara i krenuti da radi ko zna sta" etc etc .. te se napajanje releja i mcu-a sa istog power rail-a izbegava kada god je to moguce, posebno u slucaju kada ne mozes da dodas dovoljno decoupling kondova zbog limita usb-a

Citat:
Dragan-EL:
Ne vrei ti da mi saljes linkove na engleski jezik jer nisam englez a to sam vec napisao u prvom postu.


neces se leba najesti od elektronike :(

[ Dragan-EL @ 06.02.2017. 05:55 ] @
Neki mogu da gurnu 4A???Mozda u nekoj bajci.Pa taj regulator bi se upalio za 2 sekunde kad bi proveo 4A s obzirom da Arduino nema hladnjak na regulatoru.Pa LM 317 je regulator od 1.5A i dobro ugreje manji hladnjak da se popeces na 1A.Ovo nisu prekidacki regulatori pa da se negreju.I da neki Arduino ima regulator od 4A to mu nista nevredi jer bi istopio mesto gde je zalemljen kad bi mu izvukao 2 a kamoli 4A.4A-sta sve necu cuti

Sve u svemu moji podaci su tacni jer sam sve to lepo istestirao i uspeo sam da izvucem onoliko mA koliko sam i napisao.Dal je neki racunar u stanju da izbaci 500mA na USB?-to me nezanima-vazno je da ce Arduino izbaciti oko 500mA ako mu to das na ulazu-USB a moj racunar itekako izbacuje lepu struju na USB.

A ko ce se najesti od elektronike to tebe nezanima,necu ja de je jedem kao sto mi nepada na pamet da obracam paznju na neciji pravopis!

Bolje obrati paznju na tvoje kolege sta su pisali kao na primer da na izlazu 5v ima samo 40mA-STRASNO
Bolje da ucutimo,receno je ono sto se trebalo reci.
[ bogdan.kecman @ 06.02.2017. 06:12 ] @
mozda bi mogao onda i srpski da naucis, napisao sam ti da
Citat:
kvalitetniji klonovi imaju smps regulator koji moze da gurne i
nekoliko ampera bez problema
... ne da mozes da povuces nekoliko
ampera sa USB-a

40mA je limit po pinu, ocigledno nisi razumeo sta ti je neko pisao (ili
taj neko nije obratio paznju sta pise mislio na jedno pisao drugo,
abitno). obrati paznju da ne mozes sa svih pinova istovremeno da povuces
(ili sinkujes) vise od 200mA, dakle ako vuces max 40mA po pinu to mozes
samo na 4 pina (teoretski 5 ako bi sva ostala periferija na atmelu bila
ugasena), ne mozes na petom dobiti 40mA
[ Dragan-EL @ 06.02.2017. 06:32 ] @
Tih 40mA su pisali za pover 5v a ne za digitalne izlaze-njima je max 40mA a ja svo vreme pricam o 5v power.to me je interesovalo a ne digitalni pinovi.Nisam spominjao da me zanimaju dig.pinovi.Samo me zanimalo dali moze bez problema da arduino napaja modul sa 8 relea i posle sam saznao da moze i to kao od sale.

BOGDAN.KECMAN-Napisao si mi----mozda bi mogao onda i srpski da naucis!----Znaci da ja pre nego sto pocnem nesto pisati ovde na forumu treba prvo da idem nekoliko god u skolu da naucim tecno srpski jezik???
Znaci ja ako sam na primer Madjar i malo slabije baratam srpski to znaci da nemam prava pisati?Nisam znao-hvala na obavestenju evo vise nista nepisem-cao.

[Ovu poruku je menjao Dragan-EL dana 06.02.2017. u 07:46 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 06.02.2017. 07:08 ] @
Citat:
Dragan-EL:Samo me zanimalo dali moze bez problema da arduino napaja modul sa 8 relea i posle sam saznao da moze i to kao od sale.


moze ali nece raditi stabilno kako ti je i receno

Citat:
Dragan-EL:
BOGDAN.KECMAN-Napisao si mi----mozda bi mogao onda i srpski da naucis!----Znaci da ja pre nego sto pocnem nesto pisati ovde na forumu treba prvo da idem nekoliko god u skolu da naucim tecno srpski jezik???


ne nego pre nego krenes da pljujes druge ( napisao si "Neki mogu da gurnu 4A???Mozda u nekoj bajci." iako sam ti lepo rekao smps regulator) nauci da procitas sta su ti napisali
[ vidonk @ 07.02.2017. 00:45 ] @
Citat:
Milenko_M:
Pozdrav , dali može neko da bi pomogne savetom.Kako da sa Nano ostvarim vezu sa internetom.Tu gde mi treba nemam internet nego koristim MTS USB modem koji ubodem u računar ili laptop.Dali bi mogao taj USB modem da ubodem u USB-TTL adapter i njega da povežem sa Arduinom?

Kad ubodeš taj usb modem samo "šeruješ" internet i vola možeš da pristupiš na net sa njim
[ bozicg @ 15.02.2017. 21:43 ] @
Pozdrav, planiram da se bavim arduinom kao neka vrsta hobija, zezanje sa nekim senzorima itd, programiranje mi nije problem, kao ni engleski. Najveci problem ce mi tu biti elektronika posto sam slab sa elektronikom, ali nije problem da naucim, ako imate preporuku za neku literaturu koja je ok za pocetak da udjem u tematiku.
Interesuje me oko kupovine opreme za pocetak, vidim da na sajtu ima neki starter kit koji kosta 80e https://store.arduino.cc/product/GKX00007
Da li ima potrebe kupovati to ili je overkill za pocetak? Ako ne treba uzimati kit sta preporucujete da uzmem za pocetak. Vidim da se preporucuje Arduino Uno, sta je jos potrebno? Nije problem ni kupovina preko aliexpressa/ebaya
[ bobahruma @ 17.02.2017. 23:43 ] @
Za pocetak:
1. https://www.aliexpress.com/ite...a7-a80d-458f-afb0-1f3d8c5591fe
2. https://www.aliexpress.com/ite...71-b84d-4110-ba87-c52244e3833e
3. https://www.aliexpress.com/ite...36-93ce-45be-b54e-ae6033731b2a
4. 2X https://www.aliexpress.com/ite...58-5095-4d74-859c-c228889ede77
5. https://www.aliexpress.com/ite...f0-aa48-41e0-89d8-76302644011b
6. https://www.aliexpress.com/ite...da-fbfe-4c77-a463-31d50be340d8
7. https://www.aliexpress.com/ite...ae-3254-4c9b-82d7-8a7c2ce7979c
8. https://www.aliexpress.com/ite...58-1bd0-496d-b7a8-f6cf72f60756

[Ovu poruku je menjao bobahruma dana 18.02.2017. u 00:58 GMT+1]
[ beogard @ 18.02.2017. 06:48 ] @
Umesto 80€ samo $10 :)
Jel ume neko da napravi na Arduinu javljac gsm dogadjaja, tipa nekog alarmnog stanja? Da mi javi porukom da se nesto desilo kada ga okine reley ili neki trigger?
[ ZAS011 @ 18.02.2017. 16:28 ] @
Kupiš arduino i kreneš da češljaš primere po internetu, a ima ih more, i sam napraviš to što ti treba.
[ bozicg @ 18.02.2017. 20:00 ] @

Au extra, hvala puno :)
[ beogard @ 18.02.2017. 20:48 ] @
Da li neko hoce uz novcanu nadoknadu da napravi gsm dojavu sa arduinom. Moze pp.
[ bobahruma @ 19.02.2017. 00:30 ] @
Iz iskustva...
Ako hoces da pravis nesto, uvek prvo pogledaj da li su kinezi vec to napravili.
Ako jesu, to je mnogo jeftinije nego da se patis sam ili placas nekog;
npr. https://www.aliexpress.com/ite...-EU-Brand-new/32286612760.html
radi na nasim mrezama, licno proverio;

[Ovu poruku je menjao bobahruma dana 19.02.2017. u 02:18 GMT+1]
[ alexey123 @ 19.02.2017. 12:56 ] @
Ako hoces samo jedan komad, ne verujem da ce ti iko odraditi to ovde.
A i zasto bi, kada vec imas gotov shield.
LINK
oko 100$ je shield, pa ako ti je mnogo, onda kao sto rece bobahruma, pregledaj kineze.
[ mnn @ 26.02.2017. 18:05 ] @
ARM ili AVR?
[ uros2002 @ 16.03.2017. 18:59 ] @
Pozdrav svima

Moze li mi neko pomoci oko povezivanja Arduino Uno (RobotDyn) i Hc-05 ZS-040 Bluetooth modula.

Pronasao sam dva nacina povezivanja.


Ovaj nacin povezivanja sam napravio i proradilo je sve.
Napisao sam kod za paljenje dve LED diode i napravio aplikaciju za ANDROID i uspeo da namestim.


Ovako nisam uspeo da pokrenem da radi.



Da li moze da se poveze na pin0 i pin1?
Moze li mi neko pomoci kako da napisem kod da pali LED na pin13 u ovom drugom slucaju.


Ova slika gde je povezan HC-05 na pin0 i pin1 vise bi mi odgovarala radi iskoriscenosti ostalih pinova za potrebe programa koji radim.

Unapred Hvala svima.

Pocetnik
[ tuxserbia @ 17.03.2017. 00:00 ] @
Gde si pronašao ta dva načina?

http://www.martyncurrey.com/hc...-bluetooth-modules-first-look/

http://www.martyncurrey.com/ar...c-05-bluetooth-module-at-mode/



http://forum.arduino.cc/index.php?topic=354356.0

Citat:

"...i want connect the bluetooth to 5V direct

Very sad, I know, but you can't...."



[ aleksa20.07 @ 17.03.2017. 11:27 ] @
Probaj ovako da povežeš, jer koliko znam za komunikaciju moraš da koristiš 3.3V logički nivo

https://arduinisti.files.wordp...luetooth_serial-copy.jpg?w=768
[ uros2002 @ 17.03.2017. 22:24 ] @
Pozdrav,

Hvala na odgovorima probacu da povezem sa otpornicima da smanjim napon na 3.3v.

Evo gde sam pronasao povezivanje
Arduino pin0 i pin1

[ shpiki @ 18.03.2017. 20:00 ] @
Kod nekih BT modula (kosooke kopije) vezes Tx-Tx i Rx-Rx, pokusaj i to sa ovim tvojim primerom... svakako obavezno pogledaj za tu tvoju plocku koji je log. napon za Rx i Tx
[ uros2002 @ 18.03.2017. 20:53 ] @
OK, hvala

Sada sam pogledao na plocici pise

LEVEL3.3v tamo gde us pinovi RXD i TXD
Power 3.6v - 6v tamo gede je GND i VCC
ZS-040

Znaci mora da se poveze sa otpornicima da bih smanjio napon na RX sa ARDUINA sa 5v na 3.3v.

Hvala svima na pomoci. Probacu pa jevljam da li je proradilo.


[ Milenko_M @ 19.03.2017. 11:40 ] @
Pinovi 0 i 1 se koriste za serial monitor.Zato nije preporučljivo da se oni koriste.A ako ih koristiš onda serial monitor ne uključivati.
Ulaz (rx) na HC 05 modulu mora da bude smanjen sa odporinicima.Druga veza moze direktno da se poveze( od HC 05 prema Arduinu).
[ valter1 @ 01.09.2017. 09:52 ] @
Torej rad bi sestavi uro - ki bi odštevale od 60 minut do nič.

Rad bi uporabil displej MAX 7219 in arduino UNO..

Prosil bi za uporaben program . To pa rabim za igrico ESCAPE HAUSE .




Imam delujoč program za 7 segmenti led displej :
Code:
/*
* Creato da Roberto Tortora.
* Sara' anche scritta male, ma è il primo codice che ho scritto per arduino, e sono fiero del mio lavoro :D
*/


#include <Multiplex7Seg.h> // libreria per gli schermi a 7 segmenti con 4 cifre, riscritta con logica invertita
#include <atdlib.h>

byte digitPins[] = {6,9,10,11}; // LSB to MSB
byte segmentPins[] = {13,3,4,5,12,7,8}; // seg a to g

int perndicarattere();

void setup() {
  
  pinMode(0, OUTPUT);
  pinMode(1, OUTPUT);
  pinMode(2, OUTPUT);
  pinMode(A0, INPUT);
  pinMode(A1, INPUT);
  pinMode(A2, INPUT);
  pinMode(A3, INPUT);
  pinMode(A4, OUTPUT);
  pinMode(A5, OUTPUT);
  
  digitalWrite(0, LOW);
  
  int tasto, soluzione=0;
  
  Multiplex7Seg::set(1, 4, digitPins, segmentPins);
  int  bool1=0,
       j=0, k=0, x, //j minuti- k secondi - x tempo
       bool2=0, z=1000, // -z velocità decremento
        tasto_old=0,
       flag=0, reset=0, codice=0, buffer=0, key=16, reset2=0; // reset e codice disinnesco
  while (1) {   // ciclo che setta il codice per disinnesco all'avvio
     key=prendicarattere();
    
     Multiplex7Seg::loadValue(codice);
     if (buffer<=key && key<=9) {
       buffer=key;
       flag=0;
     }
    
     if(analogRead(A0)==0 && analogRead(A1)==0 && analogRead(A2)==0 && analogRead(A3)==0 && flag==0) {
       codice=(codice *10)+buffer;
       if (codice!=0)
       reset2++;
       buffer=0;
       flag=1;
       Multiplex7Seg::loadValue(codice);
     }
     if (key==11 && reset2==4) {
       break;
     }
    if (key==10) {
       reset2=0;
       flag=1;
       codice=0;
    }
    if (reset2>4) {
     reset2=0;
     codice=0;
     digitalWrite(0, HIGH);
     delay(50);
     digitalWrite(0, LOW);
    }
  }
  j=0; k=0;
  buffer=0;
  key=16;
  reset2=0;
  flag=1;
  
  while (1) {   // ciclo che setta i minuti
     key=prendicarattere();
    
     Multiplex7Seg::loadValue(j);
     if (buffer<=key && key<=9) {
       buffer=key;
       flag=0;
     }
    
     if(analogRead(A0)==0 && analogRead(A1)==0 && analogRead(A2)==0 && analogRead(A3)==0 && flag==0) {
       j=(j *10)+buffer;
       if (j!=0)
       reset2++;
       buffer=0;
       flag=1;
       Multiplex7Seg::loadValue(j);
     }
     if (key==11 && reset2<=2 && reset2>=1) {
       break;
     }
    if (key==10) {
       reset2=0;
       flag=1;
       j=0;
    }
    if (reset2>2) {
     reset2=0;
     j=0;
     digitalWrite(0, HIGH);
     delay(50);
     digitalWrite(0, LOW);
    }
  }
  
  int pin[4]; // pin inizializzazione e dichiarazione dei pin per disinnescare la bomba
  
  pin[0]=A5;
  pin[1]=A4;
  pin[2]=2;
  pin[3]=1;
  
  buffer=0;
  key=16;
  reset2=0;
  flag=1;
  
  int filo=0, caso;
  
  while (1) {   // ciclo che setta il filo che disinnesca la bomba e sceglie casualmente i restanti fili cosa fanno
     key=prendicarattere();
    
     Multiplex7Seg::loadValue(filo);
     if (buffer<=key && key<=4) {
       buffer=key;
       flag=0;
     }
    
     if(analogRead(A0)==0 && analogRead(A1)==0 && analogRead(A2)==0 && analogRead(A3)==0 && flag==0) {
       filo=buffer;
       if (filo!=0)
       reset2++;
       buffer=0;
       flag=1;
       Multiplex7Seg::loadValue(filo);
     }
     if (key==11 && reset2==1) {
       break;
     }
    if (key==10) {
       reset2=0;
       flag=1;
       filo=0;
    }
    if (reset2>1) {
     reset2=0;
     filo=0;
     digitalWrite(0, HIGH);
     delay(50);
     digitalWrite(0, LOW);
    }
  }
  
  buffer=0;
  srand(millis());
  
  int i;
  
  switch (filo) {
   case 1: buffer=pin[0];
           pin[0]=pin[2];
           pin[2]=buffer;

           break;
          
   case 2: buffer=pin[1];
           pin[1]=pin[2];
           pin[2]=buffer;
           break;
          
   case 3:  break;
          
   case 4: buffer=pin[3];
           pin[3]=pin[2];
           pin[2]=buffer;
           break;
   }
  
  while (1) { //ciclo del timer
      x=j*100+k;
      digitalWrite(0, LOW);
      if (k==0) { // riavvolgimento secondi
         j--;
         k=60;
      }
      
      if (((millis())%z)==0) {
      k--;
      digitalWrite(0, HIGH); //accensione cicalino
      delay(50);
      digitalWrite(0, LOW); //spegnimento cicalino
      }
      
     if (!digitalRead(pin[3])==true) { // se il filo viene staccato  il timer scorre piu' velocemente
       z=500;
      }
     if (!digitalRead(pin[2])==true) { // se il filo viene staccato  il timer bloccato e la bomba disinnescata
     break;
     }
     if (!digitalRead(pin[1])==true && bool1==0) { //se il filo viene staccato ... boom
     j=0;
     k=0;
     bool1++;
     }
     if (!digitalRead(pin[0])==true && bool2==0) { //se il filo viene staccato so dimezza il tempo
     j=j/2;
     k=k/2;
     bool2++;
     }
     Multiplex7Seg::loadValue(x); // carica un valore intero preso da x

     tasto=prendicarattere();
    
     if (tasto_old<=tasto && tasto<=9) {
       tasto_old=tasto;
       flag=0;
     }
    
     if(analogRead(A0)==0 && analogRead(A1)==0 && analogRead(A2)==0 && analogRead(A3)==0 && flag==0) {
       soluzione=(soluzione *10)+tasto_old;
       if (soluzione!=0)
       reset++;
       tasto_old=0;
       flag=1;
     }
    
     if(tasto==10) { //reset soluzione
       soluzione=0;
       flag=1;
     }
    
     if (tasto==11) { // visualizzazione della soluzione su schermo
       Multiplex7Seg::loadValue(soluzione);
       delay(1000);
       if (k==0)
       j--; else k--;
       if (j<=0 && k==0) {
         Multiplex7Seg::loadValue(0);
         break;
       }
     }
    
     if (reset==4 && soluzione != codice) {
      reset=0;
      soluzione=0;
      digitalWrite(0, HIGH);
      delay(500);
      digitalWrite(0, LOW);
     }
    
     if(soluzione == codice) { // confronto soluzione
        Multiplex7Seg::loadValue(8888);
        break;
     }
    
     if (j==0 && k==0) { // caso in cui il tempo scade
          Multiplex7Seg::loadValue(0);
          digitalWrite(0, HIGH);
          delay(1000);
          digitalWrite(0, LOW);
          break;
      }
  }
}

void loop() {

  Multiplex7Seg::loadValue(8888);
  
}

int prendicarattere(void) {
  if (analogRead(A0)>=100) {
    if (analogRead(A0)>=140 && analogRead(A0)<=160) { // Corrispondente alla I Riga
      return 1;
      
    }
    if (analogRead(A0)>=280 && analogRead(A0)<=310) {
      return 2;
      
    }
    if (analogRead(A0)>=470 && analogRead(A0)<=510) {
      return 3;
      
    }
    if (analogRead(A0)>=800 && analogRead(A0)<=830) {
      return 12;
      
    }
  }
  
  if (analogRead(A1)>=100) {
    if (analogRead(A1)>=140 && analogRead(A1)<=160) { // Corrispondente alla II Riga
      return 4;
      
    }
    if (analogRead(A1)>=280 && analogRead(A1)<=310) {
      return 5;
      
    }
    if (analogRead(A1)>=470 && analogRead(A1)<=510) {
      return 6;
      
    }
    if (analogRead(A1)>=800 && analogRead(A1)<=830) {
      return 13;
      
    }
  }
  
   if (analogRead(A2)>=100) {
    if (analogRead(A2)>=140 && analogRead(A2)<=160) { // Corrispondente alla III Riga
      return 7;
      
    }
    if (analogRead(A2)>=280 && analogRead(A2)<=310) {
      return 8;
      
    }
    if (analogRead(A2)>=470 && analogRead(A2)<=510) {
      return 9;
      
    }
    if (analogRead(A2)>=800 && analogRead(A2)<=830) {
      return 14;
      
    }
   }
    
   if (analogRead(A3)>=100) {
    if (analogRead(A3)>=140 && analogRead(A3)<=160) { // Corrispondente alla IV Riga
      return 10;
      
    }
    if (analogRead(A3)>=280 && analogRead(A3)<=310) {
      return 0;
      
    }
    if (analogRead(A3)>=470 && analogRead(A3)<=510) {
      return 11;
      
    }
    if (analogRead(A3)>=800 && analogRead(A3)<=830) {
      return 15;
      
    }
   }
   return 16;
}


Za pomoč se že vnaprej zahvaljujem.
Upam da vas ne moti ker pišem v Slovenščini , Moja Srbo-hrvaščina (še iz juge) je bolj tako...

Lep pozdrav iz sončne Slovenije -Primorske - mesta KOPER (Najlepšega obmorskega mesta).
L.P. Valter