[ miljannet @ 20.04.2014. 18:54 ] @
Pozdrav, ucim javim, pocetnik sam. I posto u skoli kad god radimo neke glupe zadatke sabrati dva broja i tako to prvo pisemo algoritme. Kad kuci radim zadatke iz Jave i ne mogu da resim problem uvek se setim tih algoritama ali ne znam kako da ih primenim na te moje zadatke pa me zanima koliko se oni koriste u programiranje, po mom misljenju ja mislim da su vrlo korisni. I da li neko moze da mi predlozi kako da ih naucim, da gledam sa youtubea ili da narucim knjigu, nasao sam knjigu za c++ tj u vezi algoritma, oce li to biti problem jer ja ucim javu ? Pozz.
[ X Files @ 20.04.2014. 19:33 ] @
Ukratko, algoritam je metoda "korak po korak". Prepoznaješ AKTIVNOSTI i definišeš im REDOSLED. Ova metoda je popularna jer je svako razume, makar nikad pre nije video standardne simbole algoritma. Razumljiva je na mikro nivou (početak, unesi A, unesi B, C= A+B, ispiši C, kraj) i na makro nivou (sunce izlazi, sunce je u zenitu, sunce zalazi). Problem je sa onim "srednjim slojem", koji je i najčešći. Jesi li video nekada algoritam za "srednji sloj"? Nisi, odlično!

S obzirom da si uplovio u OO vode, pročitaj ovaj tekst:
http://www.mikroknjiga.rs/Knjige/CPPM/01_CPPM.pdf
(Nema veze što je knjiga za C/C++, uvodni deo je univerzalan i ne tiče se jezika)

Tu ćeš se možda zainteresovati za jedan drugačiji vid razmatranja sistema (dato je poređenje sa algoritmima). Umesto AKTIVNOSTI i REDOSLEDA, uočavaćeš OBJEKTE koji nešto rade, ODNOSE među tim objektima, i STANJA objekata.

Ako mene pitaš, na algoritmima se zadrži samo onoliko koliko je potrebno za školu, a onda se svom snagom zainteresuj za OO principe, UML itd...


Toliko za sada.[Ovu poruku je menjao X Files dana 21.04.2014. u 10:37 GMT+1]
[ alfa-pro @ 08.05.2014. 19:06 ] @
@X Files

Odlican model za algoritme.


Primer algoritma iz svakodnevnog života je kuvanje čaja. Svaki korak pripremanja čaja mora biti izvršen pravilno kako bi se moglo preći na sledeći i u konačnom vremenu dobili skuvan čaj.

Algoritam kuvanja čaja glasi:

1. Uzeti lonče i sipati vodu.
2. Uključiti ringlu.
3. Sačekati dok voda ne proključa.
4. Kad voda proključa, skinuti lonče i isključiti ringlu.
5. Staviti kesicu čaja u lonče.
6. Po želji, dodati kašiku šećera, mleko ili limun.
7. Sipati čaj u šolju.