[ biljana123456 @ 04.10.2014. 17:55 ] @
Postovanje moje pitanje je vezano za mog oca koji ima 56 godina i pre 4 godine operisao je rak rektuma koji je bio u nekoj recimo ranijoj fazi otkriven i nije imao vidljive metastaze tada,ugradjena mu je stoma i primao je nekoliko hemotrapija.Dosada su mu ovek svi rezultati na kontrolama bili uredu i dobro se oseca ali na poslednjoj kontroli tumor markeri ca 19-9 su mu povecani na 50 asvi ostali rezultati su uredu,sem sto mu je doktorica opste prakse rekla da ima molo zadebljanje slezine i zamascenje jetre,p doa li to povecanje markera ukauje na ponovni povratak tumora ili moze biti povecano i iz nekog drugog razloga,inace za dve nedelje ide da ponovo uradi te tumor markere,unapred hvala na odgovoru
[ X Files @ 04.10.2014. 19:23 ] @
Biljana, razumećeš, jako je neozbiljno iz ugla bilo kog učesnika ES-a davati mišljenja ovakve vrste.

Do sada si i sama verovatno pročitala puno toga u vezi tumor markera, pogotovo u vezi CA 19-9. Na netu ima baš puno o ovakvim temama, pogotovo na specijalizovanim forumima.

Ukratko, povišeni tumor markeri ne moraju značiti povratak tumora. Trenutno povećanje može biti posledica raznih drugih stanja organizma. Prati se trend tumor markera u nekom periodu, zato ćete za dve nedelje ponovo uraditi analize.