[ IUOP_1 @ 18.12.2014. 17:44 ] @
Postavljam temu ne samo da bih cuo razlicita misljenja,
vec iz zbog toga sto se ovde okupljaju ljudi koji zive u inostarnstvu,
pa mozda imaju i licna iskustva.

Meni je "Uber" aplikacija nepoznata, a cuo sam da se mozda pojavi i kod nas, pa sam malo guglovao:

RTS: "Uber", taksi za plići džep

B92: U čemu je problem sa jeftinim "Uber" taksijem?

Kako ja shvatam, problem je u sledecem.

Taksi udruzenja zele da zadrze svoj monopolski (ili kartelski) polozaj.
Ako je drzava isuvise slaba, ona ce popustiti pod njihovim pritiskom.
Pravo na rad neki tumace kao pravo da zadrze svoj monopolski polozaj.

Takodje, nelojalna konkurencija na koji se taksi udruzenja pozivaju, postoji samo kad drzava fiskalno preoptereti legalno poslovanje.
Da li da ocekujemo da ce se drzava povuci sa tog trzista? Tesko.
Takodje, sama udruzenja pritiskaju drzavu da ogranici njihov broj,
pozivajuci se na neka, ocigledno socijalisticka* istrazivanja, da je moguce odrediti broj potrebnih taksista.
Ocigledno, odgovara im sto manja konkurencija.

S druge strane, ova aplikacija donosi dobitak korisnicima prevoza.
Da se oni pitaju, "Uber" usluga bi bila dozvoljena.
Medjutim, oni su isuvise slabi, tj, neorganizovani da bi pritiskom nametnuli resenje koje im odgovara.

Po meni, najbolje resenje bi bilo potpuna liberalizacija taksi prevoza.
Sta mislite da ce se desiti u Srbiji kad/ako se ova aplikacija pojavi kod nas?

* socijalisticka - ne u smislu drustvenom, vec u smislu da se zasnivaju na socijalizmu, tj. centralnom planiranju.

P.S. Ovo me podseca na jednu pricu, ne znam koliko je tacna.
Naime, kazu da su vlasnici kocija, tj. konja za prevoz protestvovali kad je asfatliran put Beograd - Nis.
Mislili su da ce taj put njima oduzeti posao, sto se i desilo.
Medjutim, to je napredak tehnologije...
[ mr. ako @ 19.12.2014. 03:59 ] @
Disruptive technologija, liberalizuje trziste, mada je i dalje zapravo centralizovana jer njom upravlja Uber kompanija. Prava demokratizacija trzista ce biti kada neki buduci Uber-pokusaj bude koristio mogucnosti Blockchain tehnologije (ono sto koristi Bitcoin), kada bude imao automatske contract-e i kada bude potpuno decentralizovan i nezavisan uticaja jedne kompanije. Zvuci malo kao SF, ali je zapravo samo par godina daleko. Nesto malo dalje od toga su automobili koji se sami krecu, bez vozaca; Google je jedan od lidera na tom polju: (video1), (video2). Kada se sve to skupi i poklopi, za recimo desatak godina, imacemo filmsku buducnost. :)
[ Joker @ 19.12.2014. 09:22 ] @
Problem uber aplikacije i rada preko nje je što taxistima stvara nelojalnu konkurenciju. Preko aplikacije može svako ko ima automobil da radi. Znači danas pre podne nemaš obaveza ajd u auto pa da zaradim koji dinar. Prema državi nemaš nikakvih obaveza, plaćaš vlasniku aplikacije određeni procenat i to su sve tvoje obaveze. Znači ako ne voziš ne plaćaš ništa, dok taxista ima svoje mesečne obaveze. Gledajući sa strane taxista naravno da se protive i da nije u redu, gledajući sa strane građana oni koji imaju auto moći će nešto da zarade, oni koji nemaju voziće se (možda) jeftinije, kraće će čekati vozilo, mogu da biraju vozilo itd.
Lično meni aplikacija odgovara, nisam zaposlen, radio sam na taxiu preko 10 godina, znam posao, poznajem grad moći ću nešto da zaradim, ali jasno mi je da to nije ok. Šta bi bilo kada bi se takav rad (na crno) dozvolio i u drugim delatnostim?
A sa druge strane postoje sajtovi koji nude slobodno mesto u automobilu na relacijama između gradova i nikom ne smetaju, a oduzimaju profit autobuskim prevoznicima i železnici, Uber je isto to samo na nivou grada.
[ DaliborP @ 19.12.2014. 10:41 ] @
Koristio sam Uber nekoliko puta, i sigurno da ce imati problema sa taksistima. Ceo koncept Ubera je krenuo da dobijes jeftinije vozaca i limo, na poziv, za malo skuplju cenu od obicnog taksija.
Medjutim kako su presli na ostatak trzista, stvaraju konkurenciju registrovanim taksistima. Mada mislim da ne funkcionisu na istom principu u svim drzavama, negde su primorani da budu registrovani kao taksisti.

Po meni mnogo bolji koncept je www.hailoapp.com, koji otkad koristim nisam platio taksi voznju kesom vec duze vreme. Taj sistem je vezan sa registrovanim taksistima, naplacuje im mnogo manju proviziju od ostalih taxi kompanija i garantuje vecu sigurnost, jer su svi registrovani u sistemu.
[ Java Beograd @ 19.12.2014. 11:01 ] @
Ako je tačno ovo šta Joker piše (nije da sumnjam, nego nisam imao prilike da dođem do više informacija) onda je to zaista nelojalna konkurencija, i rad na crno, i izbegavanje plaćanja poreza. Ništa drugo nego divlji taksisti.
[ ventura @ 19.12.2014. 11:21 ] @
Citat:
Java Beograd: Ako je tačno ovo šta Joker piše (nije da sumnjam, nego nisam imao prilike da dođem do više informacija) onda je to zaista nelojalna konkurencija, i rad na crno, i izbegavanje plaćanja poreza. Ništa drugo nego divlji taksisti.

Inspektor lepo instalira Uber, pozove taksi, i nelegalni vozači sami dolaze na pisanje kazne... Problem rešen.
[ bachi @ 19.12.2014. 11:24 ] @
Hahahah, iskusno. :D
[ DaliborP @ 19.12.2014. 11:32 ] @
Problem postoji na obe strane.
Da je taksi regulativa jednostavnija u nekim drzavama, Uber vozaci bi se lakse registrovali i ukljucili u sistem, ali to je daleko od toga. Negde jeste pa tih problema nema.

U dosta gradova taksisti drze zatvoren krug, tj totalni monopol na taxi uslugama. Naravno da im smeta kad neko drugi dodje i ponudi nesto bolje i jeftinije.
[ Java Beograd @ 19.12.2014. 11:51 ] @
Pa nije to "bolje i jeftinije" nego izbegavanje plaćanja obaveza državi.
To je isto kao kad bih ja otvorio hipermarket i da počnem da prodajem artikle bez poreza, koji na neki način ne moram da platim državi ! U startu sam bolji i jeftiniji ! :)Oko toga da su taksisti zatvoren krug i drže monopol pod pretnjom i prisilom, to se slažemo. Činjenica je da je "tvrdo jezgro" beogradskih taksista uspelo da zabrani davanje popusta na usluge, diktira cenu usluga i još puno toga.
Najveći dokaz zatvorenog monopola je to da je broj taksista ograničen, ali takav da nema "reizbora" jednom godišnje, već onaj ko se jednom uspešno uvalio u kvotu, drži svoju poziciju dokle mu je volja. Novi taksista može da dobije dozvolu za rad, tek kad neki stari ode "na onaj svet". Kao da je to Akademija Nauka, a ne taksiranje po gradu.

[ DaliborP @ 19.12.2014. 12:06 ] @
Citat:
Java Beograd: Pa nije to "bolje i jeftinije" nego izbegavanje plaćanja obaveza državi.
To je isto kao kad bih ja otvorio hipermarket i da počnem da prodajem artikle bez poreza, koji na neki način ne moram da platim državi ! U startu sam bolji i jeftiniji ! :)

Ne bih rekao da se izbegava tu placanje poreza. Ono sto izbegavaju je da budu regulisani od strane taksi udruzenja.

Pa vec postoji gomila slicnih usluga sa privatnim vozacima, nije da je to nesto novo. Uvek si mogao naci nekog za takvu vrstu usluge, ne znam detalje kako, ali i takve firme su registrovane i placaju porez.

Uber je omasovio uslugu tog tipa i ponudio je vecem trzistu. E onda su se taksisti nasli ugrozenim pa se bune.
Citat:

Oko toga da su taksisti zatvoren krug i drže monopol pod pretnjom i prisilom, to se slažemo. Činjenica je da je "tvrdo jezgro" beogradskih taksista uspelo da zabrani davanje popusta na usluge, diktira cenu usluga i još puno toga.
Najveći dokaz zatvorenog monopola je to da je broj taksista ograničen, ali takav da nema "reizbora" jednom godišnje, već onaj ko se jednom uspešno uvalio u kvotu, drži svoju poziciju dokle mu je volja. Novi taksista može da dobije dozvolu za rad, tek kad neki stari ode "na onaj svet". Kao da je to Akademija Nauka, a ne taksiranje po gradu.

Da, to jeste i najveci problem. Ali to je samo do volje grada da ih sredi.

Dublin je do pre nekoliko godina imao isti sistem, ogranicen mali broj taksista. Nisi mogao da nadjes taksi, birali su kakve voznje hoce. Taksisti pred penziju su prodavali licence za po 100k evra!

I onda gradska vlada jednog dana presekla i ukinula sve regulative i ogranicenja. Moze ko god hoce da postane taksista. Jednostavno su ih prepustili slobodnom trzistu. Tako je i Uber legalno regulisan i radi bez problema, jer su svi vozaci registrovani.
[ Homer J. Simpson @ 19.12.2014. 14:12 ] @
Citat:
Java Beograd:
Pa nije to "bolje i jeftinije" nego izbegavanje plaćanja obaveza državi.
To je isto kao kad bih ja otvorio hipermarket i da počnem da prodajem artikle bez poreza, koji na neki način ne moram da platim državi ! U startu sam bolji i jeftiniji ! :)

To se lako resi tako sto se uvede da svako placa porez za sebe (kao sto i placa u US).
Pa poreska uporedi prijavu poreza , podatke od Uber-a i proveru inspektora sa terena i nema problema
[ Odin D. @ 19.12.2014. 15:21 ] @
Ako uplate idu preko Ubera i Uber plaća odgovarajući porez državi na svaku transakciju prije nego ostatak prosljedi "taksisti" - ne vidim gdje je tu izbjegavanje poreza?

Drugo bi bilo da mušterija direktno plaća taksisti kešom ili na račun, pa ovaj sve zadrži za sebe, ali koliko vidim to nije slučaj.
[ HeYoo @ 19.12.2014. 15:41 ] @
Ostaje samo problem sigurnost. Svakako je neophodna neka vrsta registracije kako bi se uslo u trag eventualnim zloupotrebama sto celu pricu cini slicnom vec postojecim taxi udruzenjima.
[ mr. ako @ 20.12.2014. 03:34 ] @
Zbog nagovestaja u naslovu, hteo sam svojim postom da potvrdim smer teme u tom pravcu, meni interesantnijem... nazalost, nije se primilo. :)

Sto se tice Ubera kod nas, jednom se mora desiti, kao sto se desava i u ostalim drzavama. U krajnjem slucaju, ako ne budu mogli drugacije, registrovace se kao taxi udruzenje. A imaju iskustva po raznim vukojebinama od drzava, pa ce se snaci i kod nas mnogo lakse... ako nista drugo, skapirace da se uz koferce moze promeniti cak i zakon na nivou drzave, kamoli neka gradska regulativa. :)

Sto se tice poreza, slazem se sa Odinom, vozac ne prima nikakve pare od musterije, vec se voznja placa Uberu, a oni placaju porez. Na svakom vozacu je da prijavi drzavi svoju zaradu koju dobije od Ubera, a to je licno njegova stvar i nema vise veze sa Uberom.

Sto se tice sigurnosti, vazaci prolaze odredjene kontrole, a vozila moraju zadovoljiti odredjene kriterijume. Tesko da su ti kriterijumi nizi nego sto je to trenutno slucaj u udruzenjima.


Kod nas je dosad bilo nekih pokusaja poboljsanja korisnickog iskustva pri koriscenju taxi usluga, a u okviru postojecih pravila... Izmedju ostalih http://www.taxiproxy.com/ (i jos jedan slican servis cijeg imena ne mogu da se setim) koji vam omogucava da dobijete najblize vozilo - ali je sistem sa njihove strane prost i nema nikakvih proracuna i rutiranja, vec samo povezuju udruzenja i bira se najbolja ponuda. Koristio sam ih nekoliko puta pre godinu dve, i zaista je brze i jednostavnije, a pogotovo jer se ne mora memorisati gomila bojeva taxi udruzenja - jer je dovoljno znati samo Taxiproxy broj. Kada je guzva i kada nema slobodnih vozila pri pozivanju call centera nekoliko udruzenja, Taxiproxy je uspevao da pronadje slobodna. I sve je bilo moguce putem SMS-a. Kasnije su izbacili i Android app. Ne znam da li su jos uvek u funkciji, ali uz pojavu Ubera, ni njima ne gine pivotiranje. :)


[ osmania @ 23.03.2015. 13:08 ] @

barem u Austriji da bi bio taksista moras da prodjes jedan odredjeni test. Tj kako da budes kulturan taksist, jezik itd...

svi taksisti su puno kasko osigurani nalaze zakon, uber ne moras da imas.

tasisti imaju dodatno kasko osiguranje putnika, sto uber nema

to je isti fazon ovaj airbnb...


[ zmajevacf @ 24.03.2015. 03:27 ] @
"Uber" je prvo napravio aplikaciju za "ride -sharing" sto je sve bilo legalno i posteno :
kao neko na primer putuje svojim kolima iz Vasingtona za Majami i trazi saputnika koji ide istim putem
da podele troskove.

Ali onda se izbezobrazio pa je pod firmom "ride-sharing" -a poceo da prodaje klasicnu taksi uslugu.
To je kao kad se pod firmom relaksacione masaze prodaje klasicna prostitucija.
Mozda je neko vec napravio aplikaciju i za to?

U celu pricu su se umesali spekulanti koji su prodali akcije "Ubera" za 4 milijarde $ i advokati koji ga brane od raznih
parnica i sve je to jako naduvani balon jer uber ima samo aplikaciju , servere i hiljade ajfona koje iznajmljuje vozacima.
nema sanse da to moze da vredi 4 milijarde

Ko hoce da vozi za "uber" mora da ima auto mladji od 7 godina, da nije osudjivan , da prodje razgovor pa dobije od njih ajfon preko koga se
odvijaju transakcije i od svake voznje placa im 20% , 34$ svake 2 nedelje za ajfon , sam placa benzin osiguranje i
na kraju godine mora da prijavi porez kao samostalni preduzetnik obicno jos 10% od zarade.

usluge uglavnom koristi omladina jer je jeftinije nego klasican taksi

da bi se odrzao privid "ride-sharing" -a vozac mora da oceni putnika a putnik moze a nemora da oceni vozaca

do sad uzeli su 30% trzista od taksista bar u Vasingtonu
[ bakara @ 24.03.2015. 11:17 ] @
Citat:
zmajevacf:
Ko hoce da vozi za "uber" mora da ima auto mladji od 7 godina, da nije osudjivan , da prodje razgovor pa dobije od njih ajfon preko koga se
odvijaju transakcije i od svake voznje placa im 20% , 34$ svake 2 nedelje za ajfon , sam placa benzin osiguranje i
na kraju godine mora da prijavi porez kao samostalni preduzetnik obicno jos 10% od zarade.

O kakvom ajfonu i razgovoru ti pricas?

Samo treba da skines aplikaciju registrujes se i ostavis broj kreditne kartice.
[ Dexic @ 24.03.2015. 14:17 ] @
^Ko hoce da bude vozac za Uber, a ne ko hoce da se vozi preko Ubera.
[ bakara @ 24.03.2015. 15:25 ] @
Aha... pa to bi onda znacilo da oni nastupaju kao pravno lice, i ne vidim sta je tu problem za obracun poreza.
Ovde ce pre biti kocenja zbog zadrzavanja monopolske pozicije taksista nego kao problem obracun poreza uber firmi koja onda fakticki ima vozace koji rade za nju.

[ DaliborP @ 24.03.2015. 15:36 ] @
Kamo srece da se ukine taj monopol na taksi licence....ovako se samo stvaraju klanovi i skuplja mafija. Jak je to posao cim se plase konkurencije na svakom cosku.
[ Dexic @ 24.03.2015. 20:33 ] @
Ne rade za Uber, vidi da kaze da treba sami vozaci da placaju porez, sto ne moze biti da rade za Uber, vec preko Ubera (inace bi firma morala platiti porez kao zaposlenom)
[ zmajevacf @ 25.03.2015. 02:08 ] @
Prica jedan Marokanac kako je radio preko Ubera celu proslu
godinu , kao dodatni posao, tako oko 20-30 sati nedeljno i zaradio 16000$.

Uber mu uzeo 20% , benzin 1800$ osiguranje 1000$ i drzavi Virdziniji 700$ i ostalo mu tako oko 10 hiljada.

Prosle godine dobio je povracaj federalnog poreza 5 hiljada a ove samo 500 zato sto je radio preko Ubera.

I tako ispade da je radio 1200 sati za 5000$ , 4$/ sat , stomak me zaboleo koliko sam se smejao ...

kakva naivcina

[Ovu poruku je menjao zmajevacf dana 25.03.2015. u 03:44 GMT+1]
[ ventura @ 25.03.2015. 07:36 ] @
Citat:
zmajevacf: Prica jedan Marokanac kako je radio preko Ubera celu proslu
godinu , kao dodatni posao, tako oko 20-30 sati nedeljno i zaradio 16000$.

Tu nešto debelo ne štima...

Da je imao samo po jednu vožnju na jedan sat, to znači da je prosek po vožnji 13 dolara, što je jako malo. Ja sam doduše do sada Uber koristio samo po Londonu, ali gde god da mrdnem meni su cene bile 20-30-40-50 funti po vožnji, tako da čisto sumnjam da se u DC-u Uberom voze za po 5-10 dolara...

[ shadow-bg @ 27.03.2015. 12:43 ] @
Citat:
DaliborP:
Kamo srece da se ukine taj monopol na taksi licence....ovako se samo stvaraju klanovi i skuplja mafija. Jak je to posao cim se plase konkurencije na svakom cosku.


Moj dobar prijatelj je bio taksista, razboleo se bio, nije smeo da vozi par meseci, par nas je pozajmljivalo njegov auto i tablu, taksirali na crno, samo nocu, zaradjivali po 3000-4000din za noc. Bila je ja mislim 2007.
[ zmajevacf @ 27.03.2015. 16:56 ] @
Citat:
ventura:

Tu nešto debelo ne štima...

Da je imao samo po jednu vožnju na jedan sat, to znači da je prosek po vožnji 13 dolara, što je jako malo. Ja sam doduše do sada Uber koristio samo po Londonu, ali gde god da mrdnem meni su cene bile 20-30-40-50 funti po vožnji, tako da čisto sumnjam da se u DC-u Uberom voze za po 5-10 dolara...O , da voze se: njih troje- cetvoro udju i idu od dzermantauna do arlingtona samo da predju most za 5 $.

Nema sanse da zaradi vise od 18$ na sat u spicu , a gde mu je jos vreme da dodje do centra pa vreme kad sedi i ceka i
niko ga ne pozove...

Najbolje mu je kad ubode od centra do aerodroma tu dobije oko 50$ ali zabranjeno mu je da uzima putnike sa aerodroma
i ako vide da ima ajfon od ubera odma ide kazna za saobracajni prekrsaj
[ Dexic @ 27.03.2015. 20:57 ] @
Kazna u DC-u?
18$ na sat? Prosek ili maximum? Pa cekanje klijenta je preko te cifre valjda :D
[ zmajevacf @ 28.03.2015. 13:11 ] @
Kad ceka da ga neko pozove , to vreme mu ne placa niko.

Ako ga neko pozove, vreme i put dok ne dodje do korisnika mu ne placa niko.

Ako dodje na mesto a korisnik nije tu ceka 5 minuta i ide dalje a korisniku se skine sa kartice 5$.

Ovo za London to se verovatno misli na Uber-Limo gde je start 25$ i koristi se najcesce kadilak eskalejd i slicno.

Ko hoce to da vozi mora da ima CDL, da vozilo nije starije od 4 godine , crne boje i mora da ima tablice "for hire' ,

svakih 6 meseci tehnicki pregled kao i kod drugih limuzina za najam samo sto klijenti dolaze preko uber aplikacije a

ne preko dispecerske sluzbe.


[ dr0id @ 28.03.2015. 20:29 ] @
Odavno se zna da je prosecna zarada u Uber-u tek neki minimalac:
http://www.buzzfeed.com/johana...-to-their-pay-stubs#.sr6Qy9a74
http://www.businessinsider.com...less-than-minimum-wage-2014-10

Jedina prednost je radno vreme koje vozaci sami odredjuju.
[ Dexic @ 28.03.2015. 23:36 ] @
Citat:
zmajevacf:
Kad ceka da ga neko pozove , to vreme mu ne placa niko.

Ako ga neko pozove, vreme i put dok ne dodje do korisnika mu ne placa niko.

Placa mu se ako je guzva u saobracaju dok vozi. Na taj deo sam potencirao.
[ IUOP_1 @ 21.04.2015. 18:41 ] @
Citat:
U susednoj Italiji su pretili radnicima Uberove lokalne kancelarije , a u mnogim državama dolazilo je ne samo do sukoba s legislativom tih država (Nemačka je nedavno zabranila Uber)

Citat:
Uberov međunarodni posrednik Rob Kazam već je bio u Zagrebu i pratio što se događa u regionu, komentarišući kako je samo pitanje vremena kad će Uber doći u region kao deo tzv. šering ekonomije.

Nemci ih zabranili, stižu u Srbiju
[ ZanLepen @ 22.04.2015. 06:20 ] @
nemam ništa protiv. Cene u Srbiji su i onako idiotske. Od svega mi je najsmešniji start u Beogradu. Nakupilo se taksi mafije, a novca nema za sve. Red je da se to razbuca. Svaki kokošar izigrava taksistu.
[ Java Beograd @ 22.04.2015. 07:09 ] @
Citat:
dr0id:Jedina prednost je radno vreme koje vozaci sami odredjuju.
Za razliku od naših taksista koji rade kad im se hoće.
[ Java Beograd @ 22.04.2015. 07:14 ] @
Citat:
ZanLepen:Nakupilo se taksi mafije, a novca nema za sve.
Mala bara, puno krokodila. Realno, 99% onih koji odsluže robiju, kupe taksi vozilo i počnu da taksiraju. Relativno česta ubistva taksista su upravo posledica starih, nerazjašnjenih računa, da'l pre robije ili iz vremena robijanja.
Hvala bogu, nikako nemam potreba da koristim taksi, ali i ono malo što sam koristio, nikako nisam zadovoljan. Uglavnom zato što taksista ne ume da vozi i ćuti.

Ali da se vratim na temu. Mislim da zakonski propisi u Srbiji ne dozvoljavaju poslovanje onakvo, kakvo je Uber taksi. Ne kao firma već pojedinci.
[ zmajevacf @ 25.04.2015. 05:30 ] @
Od te "sering"ekonomije, naprimer, jako lepo je zamisljena kompanija "car2go" : ide covek ulicom vidi plavo-beli smart pogleda na mobilnom
da li je slobodan i ako jeste otkljuca ga i preveze se gde mu treba i ostavi ga tamo. Dosta jeftinije i prakticnije nego klasicno iznajmljivanje auta.

Ili "bike-sharing" gde za godisnju clanarinu od 70$ moze da uzme bicikl i ako ga vrati u okviru pola sata na neku drugu stanicu ,voznja besplatna.

Kako Uber misli da otvori posao negde gde cak nema organizovano deljenje voznje biciklom a ne nesto ozbiljnije?

Pa nisu ni oni toliko naivni i neobavesteni.
[ Shadowed @ 25.04.2015. 11:19 ] @
Citat:
zmajevacf: Ili "bike-sharing" gde za godisnju clanarinu od 70$ moze da uzme bicikl i ako ga vrati u okviru pola sata na neku drugu stanicu ,voznja besplatna.

U Novom Sadu postoji nesto slicno. Nema godisnje clanarine vec se placa na osnovu vremena. Jedan sat je 20din a ceo dan 100din. Samo se prvi put placa izrada clanske karte 500din (jednokratno, nije za svaku godinu).
http://www.nsbike.rs
[ Flo33 @ 28.04.2015. 22:17 ] @
Kad ste već kod bajsova, u LJ ima gradski bicikl, 3e godišnje je članarina, prvi sat besplatno, drugi 1e, treci 2e, svaki sledeci 4e.. ima preko 30 *stanica*, i sve su na 500m. Jedino što moraš dati 350e mislim kao garanciju ako nestaneš sa bajsom, ili ne vratiš u 24sata. Super fora ko obavlja po širem centru većinu poslova.

[ jorganwd @ 29.04.2015. 13:46 ] @
U Abu Dhabiju postoji 6 taksi kompanija. Medjutim, Call Center je jedinstven za sve i reguliše ga TransAD državna institucija koja izdaje licence. Tarifa je jedinstvena (osim starta na aerodromu), svako vozilo se prati putem GPS-a, za prekoračenje brzine naplaćuje se kazna. Mislim da je slično i u Dubaiju, a prije neki dan čitam da u Dubaiju instaliraju tailgating senzore koji se aktiviraju kada se pređe 60kmh. Ovdje je jedan od problema što vozači (uključujući i taksiste) vole da ti se 'zabiju u dupe', pa će i to da rješavaju na ovaj način.
[ sinnke @ 05.05.2015. 12:02 ] @
Fora je super, samo sto je to jako skupa fora. Oni sebe stite ovim ili onim, a ko stiti korisnika.
[ ivan.mojsilovic @ 14.05.2015. 18:47 ] @
U Nemackog Uber nije potpuno zabranjen, vec samo onaj deo da bilo ko moze da taksira. Ako si registrovan taksista i voznje dobijas preko Ubera sve je ok.

Tako ce biti i kod nas. Uber vozaci ce biti registrovani kao preduzetnici koji obavljaju taksi delatnost. Uber ce im samo biti kanal preko kojeg ce dobijati voznje.

Uber mu dodje skoro ko taksi udruzenje (slikovito govoreci, u stvarnosti nije).

Uopste ne kapiram tu pricu oko divljih taksista. Btw, taj isti Uber je u Nemackoj platio taksi licence svojim vozacima.

Najveca prdnost Ubera u odnosu na taksi mamute je placanje. Udjes izadjes i gotovo.
[ pisac @ 17.05.2015. 18:24 ] @
Ja sam video car2go vozila u Beogradu, ali ništa na Internetu ne mogu da nađem o tome. Ima li neko informacije?
[ Mikky @ 17.05.2015. 18:50 ] @
Kod nas se zovu car4use http://www.car4use.com/
[ pisac @ 17.05.2015. 23:02 ] @
U bre kakve nenormalne cene. Pa više mi se isplati da plaćam registraciju svog automobila, popravke, parking u centru, gorivo, i opet ću bolje proći nego da vozim taj car4use samo dan-dva mesečno...
[ OglasiZaPosao @ 28.05.2015. 10:33 ] @
Uber kao servis je COOL
[ IUOP_1 @ 24.06.2015. 12:00 ] @
Srpski odgovor na Uber — CAR:GO od danas na ulicama Beograda, uskoro i regiona
[ Java Beograd @ 25.06.2015. 15:09 ] @
Evo i današnjih vesti. Moglo se očekivati.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...obili-policija-koristi-suzavac
[ zmajevacf @ 06.07.2015. 05:56 ] @
Po najnovijim vestima Uber je u dugu od 500 miliona dolara koje je potrosio na advokate i politicare .

Veruju da ce im se isplatiti toliko ulaganje u demokratiju.

Uglavnom , sada postoji nova aplikacija za iznajmljivanje auta : kao privatno lice iznjamljuje svoj privatni auto drugom privatnom licu

zaobilazeci rentakar agencije.

Postojala je i aplikacija za prodaju parking mesta : ko dodje prvi u centar grada zauzme dobro parking mesto kad hoce da ga napusti objavi licitaciju i

ko ponudi najvise moze da bude sledeci . Ali to je izgleda privremeno zabranjeno sa obrazlozenjem da nije posteno da pojedinac prodaje gradsku ili

drzavnu imovinu.

A izgleda da je i hotelima odzvonilo : airbnb.com ce da ih ucini suvisnim i arhaicnim.
[ ivan.mojsilovic @ 06.07.2015. 06:32 ] @
Uber je uvek u dugu jer trosi pare na rast. Posto im rast ide od ruke, nije ih briga da budu u plusu jer ima toliko fondova koji jedva cekaju da uloze milijarde u njih.
Sad se sire i na logistiku robe, brodove itd. No worries at all.
[ kizi juegos @ 07.07.2015. 04:16 ] @
I'm really overwhelmed by your thoughts for this particular story. A deeper knowledge and organization will be good for me.
[ bordzija @ 17.07.2015. 14:56 ] @
Svaka konkurencija je dobrodošla a ne zaustavim Pink taksi kod beograđanke i kada sam rekao adresu, baja mi kaže da mu nije usput i izbaci me iz auta. U pitanju je bio fiat bravo bele boje, karavan, tabla broj 1111 i nešto koliko se sećam. Baš ponižavajuće i poremećeno.

Znači svaka konkurencija je dobrodošla da dovede u red ova naša goveda za volanom, čast izuzecima, ima stvarno dobrih i poštenih taksista.

I to bih brzo doveo u red, negativni bodovi pa ko skupi ostaje bez licence. Zašto mlad i obrazovan čovek nebi dobio priliku da taksira umesto nekog goveda?!?
[ IUOP_1 @ 17.07.2015. 15:46 ] @
Citat:
bordzija:
Znači svaka konkurencija je dobrodošla da dovede u red ova naša goveda za volanom, čast izuzecima, ima stvarno dobrih i poštenih taksista.

Jeste, ali sama drzava ovde ogranicava konkurenciju (u taksi uslugama),
pa meni deluje da ce se isto poneti i prema Uberu:
"Razbijas kartel taksista? Mrs!"
[ vladd @ 19.07.2015. 08:46 ] @
Taksi je, jos u staroj jugi, bio rehabilitacija za neke sorte kriminalaca. I sada je slicno.

Uber svakako treba podrzati, i nije to bas prosto "neplacanje" obaveza drzavi, sve je vec (pre)placeno, indirektno...i te pare koje se imaju na racunu, drzava je osmotrila i propustila kroz razna "otimanja", i nebulozne registracije, takse i akcize, tako da serovanje troska transporta svakako nije problem za drzavu, vec korist za korisnike, i steta za bahate monopoliste, kartele i poluzakonite organizacije.

I sta sad, pozovem komsiju na suljpa, ili rostilj, i krece ugostiteljski kartel da me vija?

Cak i da smislimo "zvak" ili "gut" aplikaciju, da moze neko ko je u blizini da gricne nesto u ponudi viska hrane, zasto bi to bio "atak na drzavu"??

Sve je pokriveno pdv-om, akcizama i taksama, sta jos da se plati?

Takva usluga nije ni osnovna delatnost ni stabilan obrt, da bi drzava mogla sa svojim urednim i revnosnim dazbinama da se zajazi.

Kao sezonski poslovi u poljoprivredi...ko je kome platio porez, zaposlio na odredjeno vreme, platio "taksu" zato sto je uzgred i komsiji poorao njivu i UZEO nadoknadu????
[ Zidar @ 22.07.2015. 23:17 ] @
neko je primetio da se vozeci za Uber moze jedva zaraditi minimalac. Tacno. Znaci, Uber je koristan samo za one koji imaju para, i slobodnog vremena, da zarade jos koji dinar/dolar/euro. Taksisti, s druge strane, zaradjuju vise od minimalca. Ne govorim o Srbiji ili bilo gde na Balkanu. Taksisti, isto tako imaju porodice koje hrane i taksiranje je glavni izvor prihoda. Od tog prihoda, veceg od minimlaca, novac se trosi pa i drugi od tooga imaju koristi. Zamislite kad bi Uber ili neko slican unistio potpuno taksiste. Onda bi svi bili Uber vozaci i radili za minimalac. A posto Uber uzima 20%, ako je mnogo minimalaca, Uberu ostaje prilicno veliki deo kolaca. A svi ostali postaju mili ostaju sirotinja. To sto Uber radi, desava se recimo u Bosni - ko god se vozi negde, a ima mesta u kolima, on malo uspri i pesaci znaju da trazi putnika. Za 1 njihovu marku vozis se podosta po gradu. Mnogo jeftino, cak i za njihove uslove, i ima sprevoza koliko hoces. jedino sto kad je neka usluga mnogo jeftina, a konkurencija je prevelika, onda svi gube i svi tonu u bedu. A Uber Ubire 20%. N epostoji biznis na svetu gde se zaradjuje konstantno 20%. ljudi se bave taksiranjem zato sto nema sta drugo da se radi, pa otud previse taksista u beogradu i drugde, i svi su nezadovoljni jer nema dovoljno posla za sve. A Uber Ubire 20%. Ta izvikana konkurencija ne postoji nigde u svetu, samo vas lazu. Rtschild il Rockefeller je rekoa negde 1800 i neke da je 'konkurencija za budale'. Niti su taksisti krivi sto je na Balkanu lose, ili bilo gde, niti je Uber resenje.
[ Nemanja_666 @ 23.07.2015. 00:28 ] @
Ne koristim taksi pa ne znam kakva je usluga. Ali ne razumijem ushicena za iznos novca iz drzave. Kakvo je stanje na balkanu taj novac se nece moci vratiti kroz izvoz nego samo kroz kredite (sta i nije vracanje). Zar nije moguce naci nacin da se usluga poboljsa a da novac ostane u drzavi.
[ IUOP_1 @ 23.07.2015. 07:41 ] @
Citat:
Zidar: neko je primetio da se vozeci za Uber moze jedva zaraditi minimalac. Tacno. Znaci, Uber je koristan samo za one koji imaju para, i slobodnog vremena, da zarade jos koji dinar/dolar/euro. Taksisti, s druge strane, zaradjuju vise od minimalca. Ne govorim o Srbiji ili bilo gde na Balkanu. Taksisti, isto tako imaju porodice koje hrane i taksiranje je glavni izvor prihoda. Od tog prihoda, veceg od minimlaca, novac se trosi pa i drugi od tooga imaju koristi. Zamislite kad bi Uber ili neko slican unistio potpuno taksiste. Onda bi svi bili Uber vozaci i radili za minimalac. A posto Uber uzima 20%, ako je mnogo minimalaca, Uberu ostaje prilicno veliki deo kolaca. A svi ostali postaju mili ostaju sirotinja. To sto Uber radi, desava se recimo u Bosni - ko god se vozi negde, a ima mesta u kolima, on malo uspri i pesaci znaju da trazi putnika. Za 1 njihovu marku vozis se podosta po gradu. Mnogo jeftino, cak i za njihove uslove, i ima sprevoza koliko hoces. jedino sto kad je neka usluga mnogo jeftina, a konkurencija je prevelika, onda svi gube i svi tonu u bedu. A Uber Ubire 20%. N epostoji biznis na svetu gde se zaradjuje konstantno 20%. ljudi se bave taksiranjem zato sto nema sta drugo da se radi, pa otud previse taksista u beogradu i drugde, i svi su nezadovoljni jer nema dovoljno posla za sve. A Uber Ubire 20%. Ta izvikana konkurencija ne postoji nigde u svetu, samo vas lazu. Rtschild il Rockefeller je rekoa negde 1800 i neke da je 'konkurencija za budale'. Niti su taksisti krivi sto je na Balkanu lose, ili bilo gde, niti je Uber resenje.

Ajoj, majko rodjena, ajoj kuku...
:lupa se u glavu jer ne moze da veruje sta cita:
[ ivan.mojsilovic @ 23.07.2015. 07:46 ] @
Garant se osecao mega pametno dok je pisao "A Uber Ubire" :D
[ IUOP_1 @ 27.07.2015. 12:14 ] @
Nas bloger (ili sta li je vec) daje svoje iskustvo u koriscenju Ubera,
a i drugi u komentarima ostavljaju svoje:

https://www.facebook.com/istokpav/posts/930595423680501
[ Braksi @ 03.08.2015. 21:23 ] @
Uber je rad na crno.

A drugo porez se placa tamo gde se zaradi, a ne Americi. lol, ko je to jos video ?!

I ne placa se samo porez vec i razni doprinosi, najcesce penziono i/ili zdravstveno...

[ IUOP_1 @ 04.08.2015. 09:06 ] @
Kako sam ja shvatio, placa se porez na promet/PDV, a u normalnim drzavama sam biras u koje zdravstveno i penziono uplacujes.
Ovde nema kes na ruke, pa da se izbegne ili smanji placanje drzavi. Tako da nema sanse da se nesto utaji.
Nekakav porez (licenca) drzavi vezano sa obavljanje odredjene usluge se ne placa, ali Uber se koristi kao dopunski izvor prihoda, ne glavni.
[ Braksi @ 04.08.2015. 09:14 ] @
internacionalna kompanija ne moze da upoadne na strano trziste i da radi kako ona hoce. Ovo ce placati ovo nece. U normalnim drzavama postoji pravilo koje penziono placas, a najcesce te niko nista ne pita vec ti drzava rebne poslodavca i tvoj bruto (Italija, nemacka, Svajcarska, srbija).

Uostalom Uber se svadja sa Amerikom gde mu je sediste, a krivo mu za Evropu.

Realno, na frku i na brzinu su uzeli dosta para i to je to.
[ IUOP_1 @ 04.08.2015. 09:36 ] @
Da je potrebno da zakonska resenja prate inovacije u tehnologiji, potrebno je.
Ali da se clanovi kartela (u ovom slucaju - taksisti) bune i organizuju protiv konkurencije, pa da ih neko jos podrzava u tome, to mi je van pameti.
[ Braksi @ 04.08.2015. 09:38 ] @
nacin rada taxi sluzbi je jedna stvar, a rad na crno druga stvar !
[ IUOP_1 @ 04.08.2015. 09:41 ] @
Rad je crno je posledica trenutnih zakonskih propisa, zato sam i rekao da je potrebno prilagodjavanje.
Ne moze se pravni sistem smatrati nepromenjivim.
Kako se menjaju stvari u drustvu, tako se moraju menjati i zakoni.
[ Braksi @ 04.08.2015. 09:42 ] @
da, ali ne mozes od jednih traziti da placaju doprinose, a od drugih ne.

[ IUOP_1 @ 12.08.2015. 18:40 ] @
Citat:
Nigde na svetu neredi nisu bili toliko žestoki kao u Gvadalahari, gde su maskirani napadači pucali na Uber vozila, otimali vozače i automobile.

http://www.vice.com/rs/read/na...-otmice-vozaca-ubera-u-meksiku
[ pvcstolarija @ 15.08.2015. 07:45 ] @
jel ima nesto konkretno o ulazu Uber-a ?
[ Dejan Bizinger @ 28.08.2015. 17:54 ] @
Danas smo pokrenuli Taxify u Beogradu. Vise njih su vec preneli vest, evo sa Startit-a.

Predlazem da preuzmete aplikaciju i javite utiske, a sledeci put kada vam bude trebao taksi da isprobate i narucivanje. Hvala.
[ IUOP_1 @ 05.09.2015. 10:15 ] @
Imam jedno pitanje za protivnike Ubera.

Da li bi u Srbiji trebalo zabraniti Whatsapp i Viber, jer smanjuju profit telekomunikacionih operatera i predstavljaju nelojalnu konkurenciju istim?
[ S A J A @ 06.09.2015. 09:26 ] @
Moj stav je: svako može da radi, samo treba da se registruje i da plaća porez.
[ ivan.mojsilovic @ 06.09.2015. 09:55 ] @
To ce se i desiti, Uber im dodje ko novo udruzenje stim da to nije.
[ zmajevacf @ 08.09.2015. 04:54 ] @
Osim sto vodi borbu sa taksistima uber mora da se bori i sa slicnim aplikacijama kao sto lyft.com i sidecar.com .

Lyft daje velike i dugotrajne popuste za musterije a vozacima daje bonus od 750$ posle prvih 50 prevezenih putnika i

jos ima garantovano da svaki vozac koji drzi otvorenu aplikaciju 50 sati u toku 7 dana ( naravno svaki zahtev za voznju mora da prihvati)

1300$. (ako vozac zaradi za tih 50 sati naprimer 1000$ lyft mu doplacuje razliku do 1300$)

Tako da se i putnici i vozaci okrecu od ubera ka lyftu
[ BBS @ 20.09.2015. 22:53 ] @
Ovi što štite monopolista i pričaju o nekim doprinosima a uglavnom misle na BG taksiste trebalo bi da se zapitaju kako je moguće da plaćaju isti doprinos kao u Kragujevcu ili Novom Sadu, da imaju sve troškove iste uključujući i cenu goriva a da im je usluga 3 do 4 puta viša. O nalaćivanju po 40 evra strancima za relaciju dpar stotina metara uključivanju noćne tarife u sred bela dana, obačunu preko tableta umesto baždarenog taksimetra tek ne treba trošiti reči.

Inače nijedno udruženje nije prihvatilo taxyfy iako servis posluje samo sa registrovanim taksi vozačima što govori i o mentalitetu i navikama
[ pisac @ 26.09.2015. 00:58 ] @
Citat:
zmajevacf: jos ima garantovano da svaki vozac koji drzi otvorenu aplikaciju 50 sati u toku 7 dana ( naravno svaki zahtev za voznju mora da prihvati)

1300$. (ako vozac zaradi za tih 50 sati naprimer 1000$ lyft mu doplacuje razliku do 1300$)


Da li si računao kakav je to crnački rad? 50 sati nedeljno?

Dozvoljena vožnja je 6 dana nedeljno sa po 9 sati dnevno ali dva dana mogu biti po 10 sati, sa najviše 56 sati nedeljno ali 90 sati dvonedeljno.
Što čini u stvari prosečno 7,5 sati dnevno 6 dana u nedelji, odnosno 45 sati nedeljno.

To su znači propisi napravljeni da vozač ne bi postao opasnost po druge. Mada su neki opasnost čim sednu u vozilo.
[ zmajevacf @ 30.09.2015. 01:35 ] @
Citat:
pisac

To su znači propisi napravljeni da vozač ne bi postao opasnost po druge. Mada su neki opasnost čim sednu u vozilo.


Kakvi propisi? Ima jedan gospodin koji je bio americki vojnik u Italiji za vreme trscanske krize 1948 godine.
Posle je vozio helikopter za vreme vijetnamskog rata.
A sad iako ima 88 godina vozi manji skolski autobus i to decu koja su ometena u razvoju. Pa ako moze on mogu i drugi.
[ Java Beograd @ 30.09.2015. 08:17 ] @
Citat:
pisac:Dozvoljena vožnja je 6 dana nedeljno sa po 9 sati dnevno ali dva dana mogu biti po 10 sati, sa najviše 56 sati nedeljno ali 90 sati dvonedeljno.
Što čini u stvari prosečno 7,5 sati dnevno 6 dana u nedelji, odnosno 45 sati nedeljno.

Ti ovde govoriš o vožnji, u bukvalnom smislu, što se odnosi na vozače kamiona i autobusa. Drugo je kod taksista.

Ne znam tačan procenat, pa ne smem da tvrdim, ali verujem da ako 8 sati dnevno radi - tj. taksira, od toga bar 5 sati sedi i čeka mušteriju, a 3 sata vozi.
[ zmajevacf @ 03.10.2015. 01:29 ] @
Isto kao Uber ali se prevoz vrsi vespama : scooterino.it
[ IUOP_1 @ 17.10.2015. 15:45 ] @
Citat:

Još u aprilu su beogradski taksisti seli za sto sa nadležnima iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na tom sastanku je država kratko i jasno rekla da poslovanje kompanija kao što je Uber nije u skladu sa zakonom i da toj kompaniji neće biti dozvoljeno da dođe u Srbiju.

Početkom avgusta donet je i novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju u kojem je ova problematika još jasnije rešena.

To znači da će saobraćajni inspektor moći, ako Uber ipak počne da posluje u Srbiji, da preko aplikacije pozove vozilo, kazni vozača velikom novčanom kaznom i isključi njegov automobil iz saobraćaja.


http://www.b92.net/biz/vesti/s...0&dd=17&nav_id=1052463
[ IUOP_1 @ 21.10.2015. 22:47 ] @
Za to vreme, u susedstvu...

Uber u Hrvatskoj kreće SUTRA točno u podne: 13.000 Zagrepčana već čeka prvu vožnju!
[ jeftineaviokarte @ 31.10.2015. 14:16 ] @
UBER nece moci u Bugarsku pa isto ce biti i kod nas

http://www.novinite.com/articl...+Services+in+Bulgaria,+Says+It's+'Temporary'

[ IUOP_1 @ 07.11.2015. 00:19 ] @
Citat:

Vozači nam govore da odrađuju više vožnji u kraćem vremenskom razdoblju, što znači da provode manje vremena čekajuci sledeću vožnju, a to za profesionalnog vozača predstavlja vreme tokom kog ne zarađuje. Vozači u proseku imaju 30 odsto više vožnji nego tokom istog radnog vremena pre dolaska Ubera"


Uber doživljava pravi bum u Zagrebu
[ entero11 @ 29.11.2015. 20:36 ] @
Bogami se Hrvati ozbiljno pobunili
1
[ dinokukic @ 30.11.2015. 14:04 ] @
ma sto se mene tice nije stvar u tome sto taksi zele da zauzmu svoj monopolski polozaj, nego gledano sa njihove strane oni da bi mogli raditi to sto rade moraju proci razna cuda, dobiti licence da bi neko samo uzeo auto i preuzeo im posao.
[ mihojla @ 23.12.2015. 20:15 ] @
Ako CarGo stigne u Čačak pre Ubera, skidam kapu.
[ freeworld @ 29.12.2015. 19:30 ] @
Ako npr. se donese regulativa gde ce porezi,doprinosi i svi troskovi budu isti kao i kod taksi udruzenja,prednost Ubera vidim u tome (konkretno u velikim gradovima) sto se putnici voze udruzeno.Npr. u nekom gradu je izvedena statistika da od 4 mesta u taksiju prosecno se iskoristi mesta po voznji (lupam) 1.6 dok kod Ubera bi to iznelo recimo 3.6.Ako recimo za 5 voznje koje svaka iznosi po 1000 dinara,taksista bi zaradio 5000 a prevezao 8 ljudi (5*1.6=8) i prosek bi im bio po 625 dinara.Uber vozac bi presao istu deonicu i povezo (5*3.6=18) i prosek bi bio 278 dinara.U slucaju kada bi 18 ljudi povezao taksi taksista bi zaradio 11250.Znaci prednost Uber vozaca u ovom primeru je sto bi se on negde nasao izmedju 5000 i 11250 dinara a Uber putnika sto bi oni potrosili izmedju 278 do 625 dinara po clanu u zavisnosti kako se dogovore.To je sve zbog ekonomicnije udruzene voznje,to je prednost koju ja vidim inace ovo ne bi imalo nikakvog smisla.
[ mjanjic @ 09.01.2016. 04:20 ] @
Kod Uber-a bi bilo malo teže da prevoznik strancu, koji stigne na železničku stanicu u Beogradu, naplati 20e vožnju do autobuske stanice!

Da su taksisti sami rešili probleme koje stvaraju pojedini članovi njihovih udruženja, i da su uložili po koji evro da se uradi softver za poručivanje taksija preko mobilnih aplikacija (umesto što se koriste SMS poruke), za Uber-om ne bi bilo ni potrebe.
Čak bi i plaćanje moglo da se odradi preko mobilne aplikacije, ako može parikranje onda zašto ne bi mogla i vožnja taksijem?
Da ne pominjem da bi aplikacija mogla korisniku da prikaže kilometraže za najkraću i najbržu rutu, kao i na kraju vožnje rutu kojom je vozio taksista, tako da ne bi bilo mnogo prostora za zloupotrebe.

I najviše se bune beogradski taksisti, koji najviše varaju mušterije koje nisu iz Beograda, plus imaju dosta više cene starta i vožnje od taksista u manjim gradovima, a nešto ne vidim da su im automobili mnogo bolji i skuplji (čast izuzecima).


U manjim gradovima se taksi prevoz čak i više koristi (realnije cene prevoza), a u Beogradu samo ako nemate drugog izbora.

Ovde kod mene čak i srednjoškolci često putuju taksijem, jer kad podele cenu vožnje na 4, izađe im jeftinije nego autobus, da ne pominjem ako su iz delova grada u kojima je najbliže autobusko stajalište kilometar, a do škole ima 3km.


Problem je Uber, a kad se solidarišu sa onima koji voze na divlje, onda nije problem.
Vozio sam se u jednom taksiju kod mene, žena taksista priča koliko mora da odvoji novca za zamenu dizni na Sanderu, pa veliki servis, pa gume... a na pola puta staje da kaže "kolegi" iz suprotnog smera da skine tablu jer na njihovoj relaciji policija proverava taksite.
Ona vozi legalno, ima tablu na autu, papire... a čoveka koji vozi na crno tretira kao "kolegu" i još mu pomaže.

A ovamo Uber ovakav i onakav...

Ne valjamo mi sami sebi, i ne može nas drugi upropastiti koliko možemo sami sebe.
[ S A J A @ 10.01.2016. 10:44 ] @
Citat:
mjanjic
A ovamo Uber ovakav i onakav...
Ne valjamo mi sami sebi, i ne može nas drugi upropastiti koliko možemo sami sebe.


Nama je taksi oblast neuređena ne zato što nemamo Uber nego što smo banana država. Država je ta koja treba da uvede neka pravila kako bi se suzbilo divljaštvo i nepošten odnos prema građanima. Zna se šta to sve podrazumeva: praćenje vozila, fiskalne kase i izdavanje računa, inspekcijski nadzor...

Sve ostalo, uključujući cenu i brojnost će regulisati tržište.

Dakle sami sebe možemo da uredimo a ne da čekamo spasioce iz inostranstva. A ako smo glupi, onda možemo da damo deo profita stranoj kompaniji kako bi uvela red koji smo i sami mogli da uvedemo.
[ matas @ 11.01.2016. 10:13 ] @
Jel zna neko kada Uber planira uvesti Paypal plaćanje u Hrvatskoj?
[ through @ 07.06.2016. 10:27 ] @
Citat:
mr. ako:
Disruptive technologija, liberalizuje trziste, mada je i dalje zapravo centralizovana jer njom upravlja Uber kompanija. Prava demokratizacija trzista ce biti kada neki buduci Uber-pokusaj bude koristio mogucnosti Blockchain tehnologije (ono sto koristi Bitcoin), kada bude imao automatske contract-e i kada bude potpuno decentralizovan i nezavisan uticaja jedne kompanije. Zvuci malo kao SF, ali je zapravo samo par godina daleko. Nesto malo dalje od toga su automobili koji se sami krecu, bez vozaca; Google je jedan od lidera na tom polju: (video1), (video2). Kada se sve to skupi i poklopi, za recimo desatak godina, imacemo filmsku buducnost. :)
La'Zooz je jedna od takvih aplikacija i koristi Proof of distance. Više možete saznati na:


http://www.shareable.net/blog/...zed-crypto-alternative-to-uber[ pisac @ 07.06.2016. 15:01 ] @
Aj' kad si pomenuo ovaj stari post, da repliciram i ja

Citat:
mr. ako: Nesto malo dalje od toga su automobili koji se sami krecu, bez vozaca; Google je jedan od lidera na tom polju: (video1), (video2). Kada se sve to skupi i poklopi, za recimo desatak godina, imacemo filmsku buducnost. :)


Filmsku budućnost već imamo, ono što je sada normalno kad sam ja bio dete je bio čist SF. Međutim sada se ne živi ni bolje ni bezbednije nego tada, čak naprotiv (ispade baš u skladu sa filmovima). Filmska budućnost koju tek stižemo je "Blade Runner", ili tako neki sličan, ima dosta filmova koji lepo prognoziraju kuda ide ovaj svet.

Google samoupravljajuća vozila će vremenom doneti totalitarnu kontrolu svakog pojedinca koji (zakonski) neće moći da vozi auto nigde bez nadzora velikog brata (vožnja sopstvenim rukama i bez daljinskog nadzora će postati zabranjena), a sem praćenja svakog koraka veliki brat će u svakom trenutku moći da blokira ili skrene auto tamo gde mu odgovara i iz razloga koji mu odgovaraju. To će naravno sve zakonski biti urađeno "u cilju bezbednosti" a možda i "borbe protiv kriminala, terorizma" i sa sličnim opravdanjima.
[ član @ 07.06.2016. 15:07 ] @
Citat:
pisac: Google samoupravljajuća vozila će vremenom doneti totalitarnu kontrolu svakog pojedinca koji (zakonski) neće moći da vozi auto nigde bez nadzora velikog brata (vožnja sopstvenim rukama i bez daljinskog nadzora će postati zabranjena), a sem praćenja svakog koraka veliki brat će u svakom trenutku moći da blokira ili skrene auto tamo gde mu odgovara i iz razloga koji mu odgovaraju. To će naravno sve zakonski biti urađeno "u cilju bezbednosti" a možda i "borbe protiv kriminala, terorizma" i sa sličnim opravdanjima.

covece... koja paranoja!
[ pisac @ 07.06.2016. 18:53 ] @
Nije to nikakva paranoja, to se zove agregacija podataka i analiza trendova. U stvari, jednostavnijim rečima: big picture.

Da sam ti pre 15 godina rekao da će mobilni telefoni služiti da veliki brat prati svaku aktivnost svakog pojedinca na planeti, skuplja njegovu listu prijatelja, šalje kućne i poslovne wifi šifre, planove i sastanke, tačnu trenutnu poziciju na planeti, i logove i sadržaj razgovora u centralu velikog brata (NSA), ti bi i to nazvao paranojom. Da sam ti rekao da će "pametni" televizori da šalju snimke dešavanja ispred televizora u neki centar, i to bi nazvao paranojom. Da sam ti rekao da će dečije igračke (lutke) da snimaju razgovore u sobi deteta i šalju preko wifi mreže u centar velikog brata, i to bi nazvao paranojom. A ispostavilo se da se to upravo sada sve radi i da je to postalo svima normalno i niko se ne buni.

E pa, agregacija podataka i analiza trendova govori šta će biti sa samovozećim automobilima... nikakva paranoja.
[ član @ 07.06.2016. 21:28 ] @
uhhhh, pa ne da si paranoican nego si totalno skrenuo, stvarnost vidis izvrnuto!
opusti se, covece... mobilni sluzi da telefoniras, saljes poruke, koristis internet. niko te ne prati i nikog ne interesuje koga imas u imeniku, gde ides, kuda se kreces... ali ne treba nista da mi objasnjavas, takve bolesne paranoike kao sto si ti sam vec sretao i sve te iste price sam vec cuo mnogo puta!
[ pisac @ 07.06.2016. 21:42 ] @
Ako koristiš Android i ne blokiraš fabrički uključene opcije (a verovatno čak i kad ih blokiraš), Google (a preko njega NSA) zna sve o tebi, i gde ti je kuća i gde radiš i kuda se krećeš i koji su ti prijatelji a koje su šifre na svim mrežama kojima pristupaš, kome i kad telefoniraš a sa kim se dopisuješ, a takođe i (ako koristiš govorno kucanje koje se samo uključuje bez ikakvog upozorenja) ima i tačan otisak tvog glasa pomoću koga NSA može da te automatski identifikuje i u bilo kom drugom telefonskom (ili kakvom god usnimljenom) razgovoru koji ne vodiš preko tog mobilnog a koji je eventualno snimljen pomoću NSA hobotnice.

Google zna mnogo toga o tebi i ako ne koristiš Android, jer sve tvoje podatke (čak i eventualne GPS podatke o kući ili poslu) već ima iz svih drugih telefona onih ljudi koji koriste Android i imaju te u svom imeniku.

Znaš, google, to je onaj koji pravi ono vozilo koje se samo upravlja a koje je stalno na vezi sa njim. Mislim, shvataš?

Dok ne naučiš šta je agregacija podataka i analiza trendova, i ne sazriš još jedno bar desetak godina, ne bih nastavljao diskusiju naročito ne u pogrešnoj temi
[ SlobaBgd @ 07.06.2016. 21:45 ] @
Ovaj, član, je l' ti gledaš televiziju, čitaš li novine, posećuješ li Internet sajtove sa vestima i diskusijama, ima na primer neki elitesecurity.org i sličan, elitemadzone.org, a i mnogi drugi. Neki su manje a neki više ozbiljni, ali u svakom slučaju treba na sve to gledati otvorenog uma.
Ja razumem da je najlepše živeti u kuli od slonovače i podsmevati se drugima, ali to nema puno veze sa realnim životom gde se sve ovo što je pisac naveo događa. Za sada se ne događa tebi (valjda), ali sačekaj da dođeš na red za bezbednosnu obradu. Iznenadićeš se!
[ član @ 07.06.2016. 21:52 ] @
to je taj rad :)

[ radgosta @ 07.06.2016. 21:52 ] @
@član

Ima jedan odlomak iz Matrixa koji lepo sumira tvoje misljenje, bez uvrede.[ član @ 07.06.2016. 21:55 ] @
ne razumem engleski, ako bi mogao da mi prevedes na srpski...
[ radgosta @ 07.06.2016. 22:36 ] @
Neznanje je blagoslov
[ Shadowed @ 08.06.2016. 11:23 ] @
Citat:
radgosta: Neznanje je blagoslov

Blazenstvo, ne blagoslov (bliss, ne bless).
[ MojOglas @ 10.12.2016. 16:04 ] @
Mislim da taj uber treba da zazivi, sto vise opcija to bolje.
[ Braxi @ 10.12.2016. 20:54 ] @
Citat:
MojOglas: Mislim da taj uber treba da zazivi, sto vise opcija to bolje.


treba da zazivi ali ga treba staviti u pravne okvire. Ne moze da se radi na crno bez obzira na tehnologiju !
[ entero11 @ 20.12.2016. 21:29 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...2&dd=20&nav_id=1212308
Sta bi sa ovim?
[ Living Light @ 21.12.2016. 03:05 ] @
Mozda ovo nesto sprecava,
Citat:

"Najnoviji primer nam dolazi iz Kalifornije, gde su liberalni zakoni nedavno omogućili kompaniji Uber da nudi vožnje automobilima bez vozača. Pored uredbe koja je ovo dozvolila, Uber se veoma brzo sreo sa zabranom usled problema sa trakama za bicikliste, koje automobil nepropisno seče, jer se ne prestrojava u njihovu traku. Ovo može biti problem ukoliko se neko nalazi u biciklističkoj traci tokom skretanja, pa su sva Uber autonomna vozila isključena iz saobraćaja dok se ovo ne reši.
Uber automobili rade tako što sedam eksternih kamera i rotirajući laser na krovu (lidar) prave pogled od 360 stepeni prateći sve što se dešava oko automobila u realnom vremenu. Iako Uber i dalje zapošljava ljude koji nadgledaju rad autonomnih vozila. Uprkos tome, nekoliko sati nakon puštanja vozila na ulice u Pensilvaniji, vozači su snimili Uber vozilo marke Volvo kako prolazi na crveno svetlo. Uprkos ovom snimku, Uber u Pensilvaniji od septembra bez ijedne kazne razvozi ljude po gradu svojim autonomnim vozilima. Srećom niko nije povređen, a ovo je pravi dokaz da je u pitanju tehnologija na kojoj se mora još mnogo raditi."

[ Ivan Dimkovic @ 09.01.2017. 04:03 ] @
Evo jednog skorasnjeg iskustva gde se vidi neminovnost razvoja tehnologije - CES 2017, poslednji put sam na CES-u bio 2015-te - kada jos nije bilo Ubera (bar ne u toj meri da si mogao racunati na isti za hitne voznje).

Kako je bilo nekad a kako sad?

Nekad (2015, Taxi):

- Prosecna cena voznje, oko $15-$20 + ocekivani 20% tip
- Posto taksisti misle da si glupi stranac prvi put u gradu, stalno nude voznju auto putem - posto je to, je li, mnooogo bolje :)
- Osim ako nisi unutar resorta, morao si da se cimas da narucujes taksi, telefoniras... na kraju voznje, vadi novcanik, broj pare ili se d*aj sa karticama (najbolji deo ako placas karticom je bio poslednji ekran na terminalu gde ti je nudjena velikodusna opcija 15%, 20% ili 30% za tip... tip za sta, live performans ili crveni tepih?)

Danas (2017, Uber, Lyft...)

- Prosecna cena voznje, oko $8-$15
- Cena se zna unapred prilikom zakazivanja voznje
- Nema razmene kinte, kreditnih kartica, sve ide preko app-a instant i nema natezanja oko tipovanja, ruta i sl. gluposti
- Vozila stizu za 5 minuta van hotela, cesto brze - unutar hotela su tu za minut-dva

Sve u svemu, Uber je toliko bolji u ovom konkretnom slucaju i razlog zasto taxijima jos super ide je samo inercija na strani korisnika tj. jos ima dovoljno "matorih".

Nove generacije rodjene sa smartphone-om nece ni znati sta je bio klasicni taksi.
[ IUOP_1 @ 09.01.2017. 08:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
razlog zasto taxijima jos super ide je samo inercija na strani korisnika tj. jos ima dovoljno "matorih".

Nove generacije rodjene sa smartphone-om nece ni znati sta je bio klasicni taksi.

Sem inercije, mnogo znacajniji razlog je i zakonska regulativa, tj. zabranjivanja Ubera u nekim drzavama i gradovima. Ne deluje mi da ce se to skoro liberalizovati...
[ Java Beograd @ 09.01.2017. 08:42 ] @
Državi (svakoj) je bitno da lepo i uredno naplati porez.
Onog momenta kad poslovanje Ubera za pojedinu državu bude jasno i transparentno, sa jasno vidljivim prihodima za oporezivanje - dozvoliće.

To naravno ne važi za Beogad, čiju taksi organizaciju drže kriminalci. Jer, jasno je da je 90% Bgd taksista u taksi vozilo došlo pravo sa odsluženja robije u nekom KPZ.
Liberalizacija cena, liberalizacija broja taksista - svaka ovakva i slična inicijativa brzo propadne, jer nema uverljivijeg argumenta od Zastave 7.65
[ IUOP_1 @ 16.03.2017. 12:05 ] @
Ne verujem ni da bi u Srbiji bilo drugacije.

[ jeca12 @ 20.10.2017. 10:45 ] @
Smatram da bi trebalo da postoji nesto za proknjiziti i dobiti dozvolu za sve u ovom poslu. Radio ti u taksijskoj sluzbi ili u Uberu, moras biti registrovani taksista, a gde ces, za kog raditi i kako, to je tvoj izbor. Ja licno volim da prodjem jeftinije, jer je taksi u Bgu bez 1000din nemoguca misija.
[ esman @ 13.01.2018. 12:58 ] @
Za mene je bolje da odete automobilom ili taksijem ako to situacija zahtijeva.