[ Jorgovan88 @ 07.02.2015. 13:42 ] @
Interesuje me da li mogu da registrujem US domen iako sam iz Srbije. Imam nalog na Namesilo i vidim da domen nije skup. Nasao sam i sta bih registrovao interesuje me samo da li cu imati problem posto sam iz Srbije.

Na sajtu bih napravio registraciju i ogranicio je samo za korisnike iz USA. Posto ce tamo biti samo korisnici iz Amerike onda bih hteo da uzmem i US domen da bih lakse targetovao USA traffic sa google. Citao sam da je to veoma bitno za google. Vidim da i kod nas cesce izlaze RS domeni nego COM domeni...

Pomoc?
[ noreniou @ 07.02.2015. 15:50 ] @
za US domen, zvanicno koliko znam, moras da budes us citizen ili permanent resident,
odnosno da imas registrovanu firmu tamo -
S obzirom da otvaranje obicne LLC firme kosta, onda je ako se zeli .us, potrebno naci nekog ko moze/ispunjava uslove i hoce da registruje domen
- te npr. nakon isteka godinu dana prebaciti domen na sebe, a tu se javlja i pitanje kako bi se realizovalo npr. adsense placanje (npr. slanjem ceka u Srbiju za .us domen ?)
[ Jorgovan88 @ 07.02.2015. 17:02 ] @
A sta ako ukljucim privacy protection ili neki anonymous free private nesto neki - provacy guardian.

Kako ce taj neko da zna ko je zapravo registrovao domen?
[ noreniou @ 07.02.2015. 20:24 ] @
recimo da se pokusa pokrenuti registracija preko nekog usa proxy-a
- neki problemi strancu koji pokusava registrovanje
> nema us adresu -mali problem - ajd recimo da stavi i neku fake i prodje
> nemanje us phone broja -mali problem nabaviti isti - dakle i to prodje
> nemanje us bank accounta - to je vec malo veci problem
> nemanje SSN broja - to je vec veci problem...

ajd, teoretski da kazemo da je osoba/stranac uspela da registruje domen
onda je dovoljno da, nakon nebitno mesec/2, jedna osoba pogleda whois i prijavi sumnje Neustar-u koji ispita slucaj te ako nadje neke nelogicnosti preuzme domen.
npr. Video.us je bio kupio stranac pa mu je isti oduzet -

po meni za .us dosta cimanje ako se nema pouzdana osoba koja je us citizen ili permanent resident koja bi mogla da odradi registraciju.
npr .me nema tih ogranicenja i dosta se lako 'hvata'
[ stani-pani @ 07.02.2015. 23:39 ] @
noreniou je lepo obrazložio moguće probleme oko registracije .us domena. Lažiranje podataka te neće zaštiti, jer domen registrar gde kupiš taj .us domen će imati pravu informaciju odakle si. OK, pošto kažeš da je u pitanju NameSilo možeš da se registruješ na isti preko nekog USA proksija i tada da lažiraš svoje podatke, da kupiš domen sa bitcoinima, ali to nije pametno pošto hoćeš da praviš sajt. Whois privacy na domenu koji nosi neki sajt uvek povlači sumnju i pitanje zašto je whois privacy uključen. Ja npr. gledam takve stvari ako mi je neki sajt nepoznat a hoću nešto da kupim sa njega.

Lepo si primetio za .rs domene, to je naš ccTLD i logično je da se najviše koristi. Sa druge strane, .us je samo na papiru ccTLD za USA, njihov ccTLD je .com. Uvek bio i uvek će ostati.