[ vlador @ 30.11.2015. 09:13 ] @
Pozdrav svima,

Pre par dana sam kupio retail licencu za Windows (download varijanta) direktno na zvanicnoj Microsoft Srbija stranici (za dinare - 22.999). Prethodno sam se, naravno, raspitao preko kol centra da ne bih imao problema sa inspekcijama. Uverili su me da cu dobiti fakturu sa PIB-om, nazivom firme i istaknutim PDV-om i da je to dovoljan dokaz legalnosti licence, s obzirom da retail verzija nema COA nalepnicu, i da niko do sada nije imao problema.

Medjutim, danas sam dobio fakturu (u PDF formatu) sa PIB-om itd, ali sa istaknutim PDV-om od 0%, koja je izdata od strane Microsoft, Ireland. Mozda nisam u pravu, ali meni to uopste ne lici na dokaz za bilo sta. Prosto mi je neverovatno da postoje zvanicni kanali kupovine licenci u nasoj zemlji, a koji nisu u skladu sa nasim propisima. Mozda se nesto kod nas promenilo dok nisam gledao? :) Da li je neko imao slicna iskustva?

U krajnjem slucaju, mogu da trazim novac nazad i da kupim boxed verziju, ali koliko vidim, uglavnom se dosta ceka na isporuku, sto je bio jedan od glavnih razloga zbog cega sam isao na ovu varijantu (da se ne lazemo, cena je ipak na visokom drugom mestu ;) ). Mozda bi drugi nacin bio da sam obracunam i uplatim PDV?

Hvala unapred!
[ djoka_l @ 30.11.2015. 09:39 ] @
http://www.alibris.rs/uvoz-softvera-i-porez-po-odbitku/
[ vlador @ 30.11.2015. 10:16 ] @
Hvala, Djoko. Znaci ipak je bilo nekih promena dok nisam gledao.

E sad, po ovome ispada da sam ja uvoznik pored zivog i zdravog Microsoft Software doo, Beograd. Ako sam dobro razumeo ovako na brzinu, na ovu sumu treba da obracunam 20% PDV + na novi bruto 10% + potvrda o rezidentnosti iz Irske, sto izadje cena boxed proizvoda u prodavnici, uz sve dodatne komplikacije. Ne vidim onda svrhu postojanja Microsoft Srbija, kada sam isto to mogao da uradim kupovinom za dolare u USA i sam obavim birokratiju.
[ vlador @ 30.11.2015. 10:43 ] @
Upravo sam na vezi sa predstavnikom MS Srbija i uverava me da to ne treba da se placa i da je faktura validna... Ludilo.
[ djoka_l @ 30.11.2015. 11:11 ] @
Ne znam koliko je link koji sam ostavio aktuelan.
Recimo, kada je preprodajem Oracle, ja ga naručujem od Oracle Srbija i Crna Gora i oni mi naplaćuju PDV, pa onda oni plaćaju porez po odbitku.
Sa druge strane, pošto dosta radimo sa BIH, tu moja finansijska služba brine o tome da se plati porez po odbitku, tako da nemam neka svežija operativna iskustva, finansije mi odrade fakturisanje.

Što se tiče legalnosti, tu nemaš problem. Problem jedino može da bude prema poreznicima. Da sam na tvom mestu, pitao bih knjigovođu šta raditi...
[ vlador @ 30.11.2015. 13:04 ] @
Mogu pitati knjigovodju ili sluzbenika u poreskoj, ali prema dosadasnjim iskustvima oko ovakvih stvari, sta god da mi neko nezvanicno ili usmeno kaze, nista ne znaci kada dodje neki drugi knjigovodja ili sluzbenik sa svojim tumacenjima. Uostalom, i na tom linku u komentarima postoji drugacije misljenje, gde covek kaze da to vazi samo u slucaju kada se radi prodaja tako kupljenih licenci. Dalje, izgleda da nista od ovoga ne vazi (tj. nije moguce platiti) kao fizicko lice (ja sam pausalac). Ocigledno je mnogo protivrecnosti i nedorecenosti.

Sa tog clanka se linkuje i misljenje Ministarstva finansija u kome se kaze da porez na odbitak mora da se plati ako ne postoji predstavnistvo u zemlji. Predstavnistvo Microsofta postoji, ja sam sa njima komunicirao telefonom, mailom i support chatom sa uveravanjima da niko nikada nije imao problema (sacuvao sam transkript), sa njihovog sajta sam inicirao kupovinu, platio u dinarima firminom debitnom karticom i, sto se mene tice, ja sam zavrsio. Realno, ako je neko u prekrsaju, to je Microsoft, zar ne? A ja, kao i drugi koji su kupovali direktno, bi mogli komotno da se smatramo prevareni u slucaju problema. Uostalom, najgore sto moze da se desi za jednu licencu je prijava zbog poreza od nekoliko hiljada dinara i verovatno ne zavredjuje ovoliko paznje.
[ Dexic @ 30.11.2015. 14:17 ] @
Postuj stavke iz PDF-a koji su ti poslali, konkretno ceo deo prodavca i ceo deo oko iznosa. (ako stoji da je PRODAVAC Microsoft Ireland, a ne postoji nota da ide preko predstavnika, i stoji porez 0%, ne moze biti validan dokument za poresku u vezi placanja PDV-a, i poreza po odbitku)

Ja cesto imam iskustva sa firmama koje pisu da je Prodavac A, Posrednik za placanje B, Primalac C, a placa D. Znaci 4 entiteta, i to je bas da bi se neki zakoni EU ispostovali (nema veze sa Srbijom ovaj primer).
[ pctel @ 30.11.2015. 21:47 ] @
Mene prvenstveno interesuje kako se nekome isplati da kupuje retail licencu za Windows i zlopati se ovoliko, kad to kosta koliko i novi kompjuter sa sve oem windowsom?
[ vlador @ 30.11.2015. 22:31 ] @
Zavisi kako kome. Sam sklapam racunar, koji vredi malo vise od licence, tako da OEM otpada. GGK bi mozda i moglo da prodje, ali onda ne bih bio slobodan da zamenim maticnu plocu, kuciste u ili ceo racunar. Zato sam odlucio da dam malo vise u startu, ali da imam licencu koja nije vezana za komad plastike i aluminijuma od 2000 dinara. Poznajuci sebe, itekako cu je iskoristiti, s obzirom da sam na slican nacin koristio retail Office 2003 10-ak godina, dok god nije dostigao end-of-life i odbio da se instalira.
[ Dexic @ 01.12.2015. 03:54 ] @
Office 2003 sam instalirao pre neki dan, bez problema. Jedino sto je na Windows 7, a ne Windows 10, ako je to mozda problem.
[ vlador @ 01.12.2015. 08:34 ] @
Isto Win7, negde pre oko godinu dana. Da se bolje izrazim i ako se dobro secam, odbio je da se aktivira preko interneta. Moguce da bi telefonska aktivacija prosla.
[ Dexic @ 01.12.2015. 19:27 ] @
Moguce, ja XP prosle godine nisam mogao preko neta da aktiviram, morao je poziv call centru.