[ nermin.muric @ 19.03.2016. 07:01 ] @
Postovani forumovci,
na jednoj flesci imao sam dosta dokumenata. U jednom trenutku sve mi je nestalo, a onda sam komandom Scan Disk uspio da dobijem neki folder u kome se nalaze fajlovi tipa CHK, npr file000.chk file 001.chk itd.
Trazio sam na google, ima nekih programa ali nijesam uspio da povratim podatke. Zna li neko kako da spasim ove podatke.
[ goropad @ 19.03.2016. 07:43 ] @
Taj folder ti je napravio taj program, izgleda da si formatirao flashku. koji je sistem datoteka? idi u properties i vidi, da li je fat32 ili ntfs ili nesto drugo.
[ calexx @ 19.03.2016. 09:58 ] @
Nije formatirao, samo je "opravio" zabrljanu flešku. Ako je u međuvremenu svraćala u neku kopirnicu ili kod fotografa, odatle sve potiče. Kada se ovako nešto desi, ne probaju se programi i komande redom jer može da se desi da tako pređeš preko postojećih fajlova i posle nema vraćanja.

Proveri te fajlove sa .chk ekstenzijama, moguće je da su to traženi dokumenti, samo sa drugim imenima. Kod mene se dobro pokazao GetDataBack koji uglavnom vraća sve što je moguće.

Naravoučenije, moram svaki put da pišem, fleška služi da se određeni fajlovi prebace iz kompa A u komp B a dok se to ne uradi, sve i dalje čeka na kompu A i briše se posle odrađenog prebacivanja. Tako ne može da se desi da nestanu važni dokumenti. Ako je baš nemoguće da se na kompu A sačuvaju dokumenti, onda se što pre kopira na neki komp ... za svaki slučaj. Dobra varijanta je i da se napravi dupla kopija, dve fleške, plus oblak ako je moguće. Takva fleška se ni po koju cenu ne nosi u kopirnicu/foto radnju jer su realne šanse da će da je zaskoči neki virus.

Isto važi i za microSD kartice iz raznih aparata, moraju slike ili šta god da se što pre iskopiraju na neki hard.
[ goropad @ 19.03.2016. 10:22 ] @
scan disk ne opravlja nego scenira greske i belezi .chk fajlove. nije je formatirao tad, nego je mozda formatirao pre, pa su mu nestali podaci, na to sam mislio ali ih svakako nece vratiti sa scan disk.
[ SlobaBgd @ 19.03.2016. 10:30 ] @
Fajlovi koji se pojave nakon chkdsk komande (ne scan disk!) mogu se povratiti pomoću nekoliko namenskih alata.
Više o tome možete naći ovde.
[ X Files @ 19.03.2016. 12:26 ] @
U prošlosti, pomagao mi je ActiveUNDELETE. Postojala je neka portabl verzija. U suštini, pustiš ga da "skenira" fleš, pa ako imaš sreće izvući ćeš nešto. Postoji neki jedostavan (brz, površan) i dubok (sporiji, detaljniji) režim rada.
[ Aleksandar Đokić @ 20.03.2016. 01:19 ] @
Taj .chk mu dodje ko neki Windows-ov journal?