[ LOVELORD @ 15.05.2016. 13:04 ] @
POzdrav,

potreban mi je savet oko pojačavanja WiFi signala u kući. Do sada sam imao samo telekomov HG532 modem koji je slao signal po celoj kući, koja je na tri etaže, a on se nalazio u uglu središnje etaže.

Na drugim etažama, signal je jako slab, a kako do sada nisam koristio te ataže nije mi smetalo. Sad hoću da uzmem 4 pojačivača, i da ih razvučem pored ovog telekomovog na sve četri strane srednje etaže, kako bih mogao da imam u celoj kući i dvorištu pristojan signal.

Kako to nikad nisam radio, gledao sam po netu, i ima nekih jako povoljnih uređja, ali kažu da se svuda mora updejtovati softver koji koriste, a to nikad nisam radio, pa ne bih nešto da zeznem.

Razmišljam se između sledećih uređaja:

NETIS 2411 ili 2411D
TENDA W311R
TP LINK TL-WR740N

Koji je od ovih uređaja najbolji i koji se najviše isplati.

Ja sam razmišljao da postavim NETIS zbog jače antene, od 5 dBi, ali po komentarima deluje kao da uređaj nije najstabilniji, i da je potrebno updejtovati firmware... Tako da bih zamolio ako je neko imao iskustva da malo pomogne savetima.

Potrebno mi je da bi moglo da se koriste u celoj kući ableti, telefoni, laptopovi, tvi, i računare bi spojio preko wifi donglea, pošto ih imam nekoliko komada, a i jeftini su u kini da se kupe.

Unapred hvala
[ Mile-Lile @ 16.05.2016. 07:57 ] @
Ja bih umesto 4 "pojačivača" uzeo neki kršteni ruter koji može da gura 1w... Postavio bih kao regdomain neku državu koja je liberalna po pitanju tx snage (npr. Belize, 13kanala, tx 30dBm), tx na max i to je to... u mojoj skromnoj praksi se to pokazalo kao bolje nego "pojačivači"... više uređaja komplikuje stvari, osim ako to nije neka profi oprema (npr. Cisco, Ubiquiti, Mikrotik) koju postavlja profi lice... Ovi uređaji koje si ti naveo su takoreći igračke. Završavaju i oni neki posao ali ako ćeš kupiti četiri komada a oni su oko 2000 din mislim da je bolje da kupiš jedan jači ruter... da ne pričam što taj jači će imati mnogo više opcija koje će ti itekako koristiti... za kuću sa tri etaže (ako je etaža do 100m2), koja je građena od čvrstih materijala i za neko normalno dvorište i 0,5w (27dBm) bi trebalo da završi posao...
[ deki77 @ 16.05.2016. 10:43 ] @
Za sve to ima rešenje..koje se zove Devolo..
Jednostavna instalacija bez tehničkog znanja..
I cena za 3 kom. je cca 100eur.
[ Zlatni_bg @ 17.05.2016. 07:16 ] @
Ovaj devolo deluje super za kuce, pogledao sam im sajt, iako nisam pokrenuo temu mislim da je stvarno vredna stvar.

Mene interesuje kako kroz strujne vodove uspeva da provuce gigabitni LAN?
[ whitie2004 @ 17.05.2016. 08:53 ] @
Powerline nije nova stvar; mozda manje poznata. Koristeci MIMO moze da progura i 2000 Mbps.

Problem je sto su vecina 'potrosaca' mobilni uredjaji, laptopovi, tableti ... a ovaj Devolo nema Wi-Fi. Znaci - obavezno neki uredjaj da ima i to u istoj kutiji. I brate, za nas platezni standard i navike TP-link je referenca:

http://www.tp-link.com/en/products/list-18.html

Za razliku od Wi-Fi gde ima vise kanala i snaga brzo pada prolaskom kroz armirani beton, ovde toga nema! Svaki uredjaj u okviru 300m kabla deli taj jedan jedini propusni opseg. Smetnje koje ovakvi uredjaji injektiraju u naponsku mrezu su prica za sebe ....
[ vinted @ 17.05.2016. 09:28 ] @
Citat:
whitie2004:
Problem je sto su vecina 'potrosaca' mobilni uredjaji, laptopovi, tableti ... a ovaj Devolo nema Wi-Fi. Znaci - obavezno neki uredjaj da ima i to u istoj kutiji. I brate, za nas platezni standard i navike TP-link je referenca:

kako si samo zaključio da nema wifi, kada ga ima? Ko će da pravi 2016-te nešto što nema wifi?
[ LOVELORD @ 17.05.2016. 09:55 ] @
O ovom prenosu preko strujne linije sam razmišljao ranije. Ali kako su sve etaže odvojene, odnosno imaju nezavisne priključke za struju, do bandere, ovo nije izvodljivo. Mada imam razvućen Lan kabl 20m do sobe koja je dijagonano suprotno od mesta gde je telekomov ruter.

Ali kako je stara gradnja, nisu planirane lan instalacije, pa je kabal provučen po podu i često smeta, a i ja ga ne koristim, osim u ponekom slučaju. Zato sam i mislio da 4 ovava repetitora/pojačivača signala mogu da obave posao, a i investicija nije velika, s obzirom da TP link mogu da nabavim po ceni od 10€, a netis tu isto negde. Zato sam mislio da stavim 4 pojačivača na srednjoj etaži, a kasnije ako bude potrebe dodam još neki na drugim etažama. Doduše prvenstveno sam mislio da uzmem jedan Gbitni ruter i postavim lan konekciju između dva mesta lan kablom, a da samo dodam ostale pojačivače.

Sistem koji ide preko strujnih kabova, takođe nije neka investicija, ali ne znam šta ću dobiti na ovaj način. S obzirom da zbog ograničenja ne može da ide na druge ataže, a pored toga što zbog stare gradnje ima manji broj utičnica, pa na skoro svim utičnicama postoje produžni kablovi ili spliteri.
[ Zlatni_bg @ 17.05.2016. 13:54 ] @
Objasnjenje mi dugujete! :)

Inace, sto se tice etaza i produznih kablova, cini mi se da je po specifikaciji 300m razdaljina po strujnim vodovima, a sto se tice uticnica, utaknes prvo taj "AP" pa onda produzni kabl?
[ whitie2004 @ 17.05.2016. 16:28 ] @
Citat:
vinted:
kako si samo zaključio da nema wifi, kada ga ima? Ko će da pravi 2016-te nešto što nema wifi?

Skroz istina, zbrzio me gugle i ova tvoja slika. Poslali me na pogresnu int.stranu .... A da si lepo poslao ...

http://www.devolo.com/products...-ac-scenario_house-xl-3357.jpg

ma ne priznajem da sam kriv :-)
Salim se. Hvala za ispravku. Jesi li ovu cenu nasao kod nas ili negde napolju?
[ LOVELORD @ 18.05.2016. 15:36 ] @
Da li neko zna ko uvozi devolo?

Pregledao sam b2b skoro svih većih uvoznika, i ne mogu da nađem nigde ni ove uređaje ni zamenu za njega.

Jedino ima da se kupe na ovim sajtovima kao polovni.
[ whitie2004 @ 18.05.2016. 19:01 ] @
Ako kao zamenu prihvatas TP-link, D-link, Corinex .... moze se nadje!
[ LOVELORD @ 19.05.2016. 12:12 ] @
Citat:
whitie2004: Ako kao zamenu prihvatas TP-link, D-link, Corinex .... moze se nadje!


Razgovarao sam sa regionalnim menadžerom d-linka, i on mi je rekao da postoje njihovi powerline uređaji, ali da su namenjeni samo za unutrašnje instalacije. Da kada prođu strujomer i odu do bandere može da se izgubi mnogo na kvalitetu signala.

I njegov savet je da uzmem da postavim 4 pojačivača na srednjoj etaži i da na donjoj i gornjoj postavim nekoliko repetitora. Ili da postavi uređaje od najmanje 5dBi na etaži i to bi trebalo da pokrije.