[ pctel @ 19.05.2016. 21:07 ] @
Da li se neko od clanova foruma razume u stomatoloske usluge?
Godinama sam koristio usluge jednog zubara, koji je uvek popravku zuba resavao u toku jednog tretmana, a onda sam bio prinudjen da promenim zubara i sad ovaj sve primenjuje neki drugaciji postupak - prilikom prvog dolaska izbusi zub i stavi nekakvu masu koja lici na gips i koja se za dan/dva raspadne, potom za 2 nedelje dodjem ponovo, pa on jos malo razbusi i postavi plombu. Zanima me koji postupak daje kvalitetniji rezultat, kao i koji je manje stetan po zdravlje.
[ djoka_l @ 19.05.2016. 21:39 ] @
Iz iskustva:

Kada je karijes zahvatio samo površinu zuba, nakon čišćenja ide plomba.

Pošto je verovatno prošlo dosta vremena od kada si išao kod onog prvog zubara, tvoj karijes je znatno napredovao i zahvatio zub do veće dubine.
Tada se, posle bušenja, u zavisnosti od oštećenja:
1. stavi lek koji treba da deluje 1-2 nedelje, pa se onda stavi plomba
2. stavi otrov koji treba da ubije nerv (otrov se obično kraće drži od leka), pa se onda izvadi nerv i stavi plomba.

U tvom slučaju je verovatno u pitanju lek, jer zubar, po pravilu, kaže i traži odobrenje ako misli da vadi nerv.

Ono što ti zoveš "razbušavanje" je, u stvari, vađenje leka. Lek je pokriven privremenom plombom (to je ono što se kruni), ali ne ispadne ceo.
[ papens @ 19.05.2016. 21:47 ] @
Pozdrav od stomatologa,
zavisi od "dubine kvara" i da li postoji potreba da se radi u dve posete. Plombiranje zuba uglavnom radim u jednoj poseti, e sada ako je karies u blizini pulpe zuba radi se prekrivanje pulpe, postavlja se kalcijum hidroksid pa onda privremena plomba (to belo sto se mrvi). Puni efekat kalcijum hidroksid ima 4-6 sedmica nakon postavljanja onda se uklanja privremena plomba, ocisti se karijes i stavlja plomba. Drugi slucaj kada ostavim da stoji privremena plomba 10-15 dana je cisto da proverim kako ce se zub ponasati, da li ce da boli kada prodje dejstvo anestezije. Treci slucaj da se postavlja privremena plomba je kada se radi devitalizacija pulpe. Kada se postavi sredstvo za devitalizaciju, zub se privremeno zatvara 7-15 dana i nakon toga se pune kanali i postavlja plomba.
To je onako najcesce sto se radi kada se zub privremeno zatvara. Tesko je reci na forumu zasto i kako je radjeno kod tebe, uglavnom ako nemas tegoba i zadovoljan si kako je uradjeno to je to :)