[ Antropos @ 20.06.2016. 20:48 ] @
Poštovani korisnici,

Ove godine završio sam srednju školu (gimnazija-opšti smjer) i trebam dalje nastaviti školovanje.Moje primarno interesovanje jeste oblast računarskih mreža i mrežne administracije. Naime,posle toliko vrijemena traganja za fakultetom koji bi mogao imati ozbiljnog dodira sa ovom oblašću,ništa se nije postiglo,pa sam mislio da pokušam sa sertifikatima koji postoje za ovu oblast. Ovdje sam da bih Vas (ljude koji se ovom profesijom bave godinama) pitao za nekoliko savjeta.Kao prvo,da li mislite da je ovo dobar potez,znači ići sada nakon srednje škole na neku od akademija ili kurseva za spremanje početnih sertifikata(CCNA) ,ili je to namjenjeno ljudima koji su već upoznati sa tom oblašću? Kako današnji poredak,kapitalizam,nastupa sa maksimom , '' neka studira onaj k'o ima novac'' nije trenutak za ''bacanje'' novca i samim tim ne bih volio krenuti pogrešnim putem. Kao drugo,ako već mislite da bih ja mogao ići na takve obrazovne institucije(znači one koje nude ozbiljno znanje iz ove oblasti) i da je to dobar potez,onda bih bio jako zahvalan ako bi mi mogli preporučiti najbolje u državi Srbiji.

Srdačan pozdrav
[ Aleksandar Đokić @ 20.06.2016. 22:46 ] @
Ovako,

faks zavrsi jer ce ti diploma svakako trebati. Neces moci da konkurises nigde bez iste, a treba "i za preko". U jednoj zemlji zbog bodova, u drugoj poslodavci imaju problema ako nemas diplomu itd itd. Znaci nadji neku visoku skolu i zavrsi tri godine neki smer racunarskih tehnologija. Tamo ne obracaj paznju previse na ono sto te ne interesuje, a posto vec znas sta hoces uci detaljno to. Paralelno (da ne bi gubio vreme) slisti CCNA, to nije neka mudrost. Obavezno procitaj "Official certification guide", nemoj ici na dumpove i to, jer ce ti to znanje mnogo znaciti. Mozes ispratiti i video tutorijale (CBT Nuggets i sl). Paralelno probaj da nadjes neku praksu, kupi neku opremu (mozes da pocnes sa mikrotikom), a i GNS3 je nezaobilazan. Tada ces vec moci da nadjes posao u struci i krenes da stices ozbiljno iskustvo. Dalje ces znati sam.

[ Antropos @ 21.06.2016. 00:00 ] @
Zahvaljujem se na odgovoru i savjetima.

Fakultet je upravo ono oko čega ja vodim diskusije još od prije dvije godine. Šta da upišem,obzirom da sam već rekao šta to mene interesuje i kuda bih želio da krenem. Nakon što sam sve univerzitete pregledao po nekoliko puta i smjerove na fakultetima koji se dotiču oblasti informacionih tehnologija,i dalje sam na početku. Gdje god sam okrenuo naletio bih na neku teorijsku matematiku , fiziku , ekonomiju itd. Ovdje se ne radi o tome da je imam neku averziju prema tim naukama,ali to nikako nije ono što mene interesuje i rekao bih da bih samo mogao tu da zaglavim godinama,a svaki fakultetski smjer koji se imalo tiče sfere informacionih tehnologija studente bombarduje upravo ovim navedenim naukama(koje su stavljene i na kvalifikacioni ispit-matematika),dok o mrežama(i cijeloj toj oblasti uopšte) ni riječi nema(ili je to nešto siromašno i jadno obrađeno kroz par predavanja u jednom semestru).Upravo ovo neinteresovanje dovodi do toga da jako teško mogu da spremim i naučim takve stvari,kao što je matematika koja je postavljena na kvalifikacionim ispitima na svim fakultetima iz IT sfere. Tako da se ja sada nalazim u krajnje ozbiljnoj situaciji,dok časovnik otkucava.

[ Antropos @ 22.06.2016. 20:23 ] @
Takođe,htjeo sam pitati kakvo je sada, u 2016.godini trenutno stanje što se tiče oblasti računarskih mreža kao i samih sertifikata vezanih za tu oblast,odnosno potreba takvih stručnjaka na tržištu ?
[ Aleksandar Đokić @ 22.06.2016. 21:15 ] @
Velika, kao i do sada. To je oblast koja sigurno nece "zamreti" skorije. Otvori poslovi.infostud.com i samo ce ti se kasti.

Prijemni ispiti iz matematike za visoke skole ces proci, cak biti i na budzetu, ako se bar malo potrudis. To nije naucna fantastika, pa nemoj zbog toga odustajati.

Jbg, bez diplome bar visoke skole (ja sam zavrsio 3+1) ces imati puno prepreka.
[ Antropos @ 22.06.2016. 22:02 ] @
U redu. Da,gledao sam i oglase na veb sajtu helloworld gdje su postavljeni oglasi za poslove koji se tiču samo IT branše.

Svakako da ne mislim ostati bez fakulteta( ili visoke škola),nego sam htjeo fokus staviti na to da li mislite da je pametan(dobar) potez prvo sada(ove godine) da krenem na neku od institucija koja obučava polaznike za sticanje sertifikata američke kompanije na polju računarskih mreža,tj. Cisco Systems , pa da tu ''zaronim'' u dubinu koliko god je moguće,pa da sledeće godine krenem na neki od fakulteta koji se tiču sfere informacionih tehnologija i uporedo nastavim dalje sa spremanjem viših nivoa gore pomenutih sertifikata ili je to pogrešan korak ? Možda prvo neki fakultet pa onda gore navedeno ?

[ Aleksandar Đokić @ 22.06.2016. 23:50 ] @
Da skines pdf od torrenta i GNS3 da. Da krenes da slusas kurs koji kosta circa 1200e - sigurno ne. Bacices pare bez potrebe.

Kao sto sam vec napisao, nemoj gubiti vreme vec to paralelno radi.
[ Antropos @ 23.06.2016. 10:55 ] @
U redu. Hvala na savjetima.
[ Mord @ 04.10.2016. 14:05 ] @
Pošto vidim da je aktuelno za postavljača teme na jednom drugom mestu a ovde vezano za fax napisaću ovde. Moj brat od tetke završio je ETF u Beogradu posle 13 godina studiranja. A koji smer??? Mreže kako on kaže a u stvari ni sam tačno ne zna šta je završio. Barem meni nije uspeo da objasni (Ja sam A+). Ali ja znam da on ništa o mrežama ne zna i niko ga za posao ni ne gleda niti pita. Sve što je on tamo učio bilo je apstraktno i vezano za nekakvu teoriju od koje niko koristi nema a praksa ZERO. Tako da fakultet nije garancija da će te posao i dobiti već samo da li znaš ili umeš nešto da uradiš.
[ član @ 04.10.2016. 14:20 ] @
Citat:
Mord:Sve što je on tamo učio bilo je apstraktno i vezano za nekakvu teoriju od koje niko koristi nema a praksa ZERO.

opisao si stanje na manje/vise svim tehnickim fakultetima u Srbiji nezavisno od toga da li neko studirao 5 god. ili 15 god.
[ Aleksandar Đokić @ 04.10.2016. 17:51 ] @
ETF (kao i Elektronski u Nisu) je ozbiljan fakultet, i to sto neko ko je zavrsio posle 13 godina (ako je to moguce) ne zna nista ne govori ama bas nista o tom fakultetu.
[ Antropos @ 26.10.2016. 22:25 ] @
Citat:
Mord:
Pošto vidim da je aktuelno za postavljača teme na jednom drugom mestu a ovde vezano za fax napisaću ovde. Moj brat od tetke završio je ETF u Beogradu posle 13 godina studiranja. A koji smer??? Mreže kako on kaže a u stvari ni sam tačno ne zna šta je završio. Barem meni nije uspeo da objasni (Ja sam A+). Ali ja znam da on ništa o mrežama ne zna i niko ga za posao ni ne gleda niti pita. Sve što je on tamo učio bilo je apstraktno i vezano za nekakvu teoriju od koje niko koristi nema a praksa ZERO. Tako da fakultet nije garancija da će te posao i dobiti već samo da li znaš ili umeš nešto da uradiš.


Nema tamo mreža.Dobro,čovjek se malo zanio,pa okasnio.Presabro se negdje.

[ Antropos @ 26.10.2016. 22:27 ] @
Samo polako.Još malo će dogurati do toga da će bolje biti završiti kurs šivenja nego fakultet.