[ plus_minus @ 29.09.2016. 16:09 ] @
Imam jako `simpatičan` problem sa Google nalogom. Pre neki dan sam slučajno obrisao fajl gde su mi spakovane sve lozinke za online pristup (naravno, upotrebio sam backup tog fajla, ali je bio nepotpun).
Navika mi je ta da računar za email koristim - isključivo - sa jedne jedine mašine. Dakle, ne koristim pametne telefone i tako to, niti se logujem odakle stignem..

Logično, pass za jedan recovery mail je uvek u glavi.

U roku od 10 minuta sam resetovao sledeće lozinke:

- skrill account
- paypal account
- upwork account
- github account
- stack exchange account
- linkedin account


.. bez bilo kakve muke ili problema, jedino G*#! mail, ne može pa ne može.

Taj gmail nalog je jako bitan i fazon je u tome što nikakav two step verification nije pomogao, nikakvi povratni kodovi sa secondary/recovery mejla nisu pomogli, bez obzira što sam taj nalog koristio isključivo sa jedne jedine mašine.
Da napomenem da mi je vremenska zona na računaru ok.

Pitanje glasi:

Kako resetovati gmail lozinku, ako NE ZNATE kada ste napravili nalog i ako NE ZNATE kako vam je glasio prethodni password jer je preko 46 karaktera dugačak ..... ?

A upravo to i mora da se odgovori .. za datum kreiranja naloga i za prethodnu lozinku.. ej! .. Pa ko se bre danas seća kog tačno meseca je kreirao nalog od pre skoro 10 godina .. ???

Kud se denu ono normalno pitanje: A koje je devojačko prezime tvoje mame?

Svaka pomoć dobrodošla.
[ Aleksandar Đokić @ 29.09.2016. 17:55 ] @
Putem mobilnog.
[ bachi @ 29.09.2016. 17:58 ] @
Pitanje o devojačkom prezimenu se denulo upravo zato što bi dosta njih preko toga moglo da ti provali nalog.

Lozinka preko 46 karaktera dugačka? Čizs krajst men!

Nađi formu za kontakt i piši im i navedi ko si, šta si, odakle pristupaš, odakle najčešće pristupaš, sa kim najčešče komuniciraš i koga sve imaš u adresaru i postoje šanse da ti vrate nalog. Ako treba i LK im pošalji.
[ Java Beograd @ 29.09.2016. 19:07 ] @
Citat:
plus_minus: kako vam je glasio prethodni password jer je preko 46 karaktera dugačak ...
Koji si ti car ! Password preko 46 karaktera ! Respect !

Na primer: BojNeBijeSvijetloOruzjeVecBojBijeSrceUJunaka (44 karaktera)

Ne mogu da zamislim, brate, kucaš naslepo sva ova slova i naravno, pogrešiš na jednom i opet iznova! Moji passwordi su uglavnom na samoj granici od 6 ili 8 slova koliko se već zahteva, pa opet pogešim u kucanju !
[ plus_minus @ 29.09.2016. 21:14 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Putem mobilnog.


Još uvek nemaju moj broj.


Citat:
Java Beograd: Koji si ti car ! Password preko 46 karaktera ! Respect !

Na primer: BojNeBijeSvijetloOruzjeVecBojBijeSrceUJunaka (44 karaktera)

Ne mogu da zamislim, brate, kucaš naslepo sva ova slova i naravno, pogrešiš na jednom i opet iznova! Moji passwordi su uglavnom na samoj granici od 6 ili 8 slova koliko se već zahteva, pa opet pogešim u kucanju !


Zamišljaj, ali ne pogrešim nikad, jer ih uvek "upisujem" sa `copy & paste`. hint: ... fajl gde su mi spakovane sve lozinke ...

Lepo sam napisao da gore imam jednu lozinku u glavi, koju ne mogu da zaboravim, to je za taj rescue mail account, inače primarni mail account.

Fora je u tome što kada unesem security code za reset lozinke ... dakle, uspem da nateram google da mi pošalje 6-digit security code na taj rescue mail, i to stigne
.. uverim se da se i vreme na serverima podudara, dakle, verification period nije istekao...

jok.

"Sorry, google can't log you in right now. bla, bla .. "

[ plus_minus @ 29.09.2016. 21:16 ] @
Citat:
bachi:
Pitanje o devojačkom prezimenu se denulo upravo zato što bi dosta njih preko toga moglo da ti provali nalog.

Lozinka preko 46 karaktera dugačka? Čizs krajst men!

Nađi formu za kontakt i piši im i navedi ko si, šta si, odakle pristupaš, odakle najčešće pristupaš, sa kim najčešče komuniciraš i koga sve imaš u adresaru i postoje šanse da ti vrate nalog. Ako treba i LK im pošalji.


'Oću. Libo me da im pišem.
Sve i da se rešim, ko mi garantuje da neću da dobijem odgovor u skladu sa njihovim useless plavim howTo online dokumentima, koji će naravno, kao i obično, da odmogne, eventualno da me posavetuje da napravim novi nalog .. ?

Zašto nisam pisao: linkedinu, skrillu, paypal-u, github-u .. itd, nego je sve prošlo glat iz prve .. ?

Degen neki radi tamo u google, degen od 20 - 25 godina koji piše algoritme za proveru i podudaranje šestocifrenih brojeva.

To je problem, izgleda.
[ DaliborP @ 29.09.2016. 21:37 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ne mogu da zamislim, brate, kucaš naslepo sva ova slova i naravno, pogrešiš na jednom i opet iznova! Moji passwordi su uglavnom na samoj granici od 6 ili 8 slova koliko se već zahteva, pa opet pogešim u kucanju !

Kod mene u firmi svi moramo da imamo password od minimum 12 karaktera sa obaveznim brojem, velikim slovom i bar jednim specijalnim karakterom. I mora da se menja svakih mesec dana
[ bachi @ 29.09.2016. 22:34 ] @
Zato što im se može.

Pa ne koristim ja džabe gmail preko imap klijenta, poslednje što mi treba jeste preko noći da ostanem bez 15 godina poruka zato što je neki kod odlučio da mi blokira nalog.

To za često menjanje lozinke je kontaproduktivno i stvara nezadovoljstvo kako samih radnika tako i tehničke podrške koja pola radnog dana resetuje lozinke, a i ranjiviji ste na fishing attack, jer oguglate na zahteve za promenom lozinke...
[ ademare @ 30.09.2016. 02:12 ] @
Evo sad sam Simulirao ovu tvoju situaciju zaboravljene lozinke i nije bas sve tako crno !

Naime stvarno kada se zaboravi lozinka prvo pitanje koje gmail postavi kao sigurnosno koja vam je Lozinka ?!

Medjutim tu imas plavi link "Try a different question " !

I kada to odaberes mozes da dobijes to datumsko , ali pokusaj ponovo ispocetka sve dok ne dobijes ono sigurnosno koje si popunio kada si registrovao nalog kod mene je What was your first teacher's name , kod tebe to prezime ili nesto trece svejedno i dobices svoj nalog nazad.

Ajde probaj pa javi , kod mene je simulacija uspela.

Neko napisa da su ta imena i prezimena izbacena jer se lako pogode, ali niko te ne tera da napises pravo ime koje postoji , kao da oni sa Googla stvarno proveravaju . Tako da mozes da napises na primer Patkazlatka i ajde neka to neko pogodi

[Ovu poruku je menjao ademare dana 30.09.2016. u 03:22 GMT+1]
[ plus_minus @ 30.09.2016. 04:28 ] @
@ademare

Sve sam to prošao još juče. Ali sve.
Kao što sam i napisao, nekako sam `uspeo da ih` nateram, da doguram celu proceduru do polja za unos recovery mejla.. i unesem reovery mail.. i sačeka me polje za unos i unesem verifikacioni, šestocifreni kod .. *(da, identičan je)

I evo šta dobijam na ekranu. ... (no matter what).. go figure ...
[ tuxserbia @ 30.09.2016. 07:42 ] @
Evo moje iskustvo, od pre mesec dana. Imam glavni nalog, koji ne dajem nikom. Imam nekoliko "privremenih" koje koristim za razne registracije.
Svi gugletovi, ali ovi privremeni su ubačeni za proveru pod glavni. I skoro mi ne dolazi jedna verifikacija, pretpostavio sam da je okinuo neki SPAM
aktivator. Probam da uđem direktno, ne ide. Znači, znam šifru, znam mesec, znam odgovore na sva pitanja, znam čak i prethodne šifre, pošto i njih ne brišem. Ista situacija kao tebi. Jedino što nisam ulazio sa njim direktno u gugletovu web formu direktno, već ga proveravao sa strane. Mail za povraćaj nije gugletov, i stigne mi redovno onaj šestocifreni kod. Gugle ne prihvata. Hebavao sam se sigurno nedelju dana. I onda mi padne na tintaru da probam proceduru povraćaja sa ovim glavnim nalogom kao verifikacionim, i prođe.

Zaključak, hoće te gugle pod svoje, šta ručaš, gde ideš, kog zoveš, nema bežanja. Gde li se zagubi ono du no ivl?MojaUciteljicaizosnovneskol3sezoveMaraPetrovic
Interesantno, isto 46 znakova. Slučajnost?!?!?
[ adzo_ @ 30.09.2016. 08:12 ] @
Moje iskustvo sa Google. Moguce da su nesto menjali u poslednje vreme.
Imam taj njihov mail od pre mozda 10 god, uvek ista lozinka nekih 8 karaktera i kad god zamenim telefon sve je prolazilo bez problema. Uglavnom pre 30 dana sam zamenio telefon i na moje iznenadjenje na novom logovanju mi nije radila standardna lozinka. Interesantno ta ista lozinka mi je radila na The Bat ali nije radila na web logovanju. Uglavnom pokrenuo sam taj njihov sistem za zaboravljenu lozinku, iako je nisam zaboravio, odgovorio na ona njihova pitanja kada sam napravio nalog i meni su odobrili da sam ja taj :)
"Promenio" sam lozinku na standardnu i posle toga je radilo logovanje. Neobicno je sto stvarno tu lozinku nisam nikad menjao i ovo mi se prvi put desilo. Jos neobicnije je sto Bat nije ni prekidao sa radom iako sam "promenio" lozinku

P.S.
Da probao sam da otkucam lozinku u notepad-u da slucajno nisam izlapeo pa kucam pogresno
[ bachi @ 30.09.2016. 16:23 ] @
Citat:
plus_minus:
I evo šta dobijam na ekranu. ... (no matter what)

Si probao da mu ga daš po brisanju kukija i keša?
[ plus_minus @ 30.09.2016. 17:10 ] @
bachi, jel' ti to malo druckaš ... ili si ovo pitanje postavio ozbiljno (pored citiranog dela u zagradi) ?
ps: neću da ti kažem hebi ga ..

@tuxserbia

poneki moji passovi su i preko 46 karaktera .. i više liče na kriptovane vrednosti nego li na spojene reči sa par brojeva.
[ tuxserbia @ 30.09.2016. 18:19 ] @
Promenio, da bi imalo i malo smisla ;-)

Probaj sa drugim gugletovim nalogom, ako ti se ne da broj telefona. Ja ne dam !
[ bachi @ 30.09.2016. 20:02 ] @
Pitanje sam postavio ozbiljno jer mi se gomila raznih bagova dešavala prilikom logovanja na google servise jer koristim više od jednog naloga.
[ plus_minus @ 30.09.2016. 20:50 ] @
@tuxserbia

Ma ja sam još juče otvorio novi google nalog samo zbog wemasters tools-a. To je i bila muka, no, uspešno sam preuzeo ownership svih sajtova, tako da mi je malo lakše.. ali .. bez obzira.. adsense je zakačen i dalje i tu nema tek tako preuzimanja ownershipa.. Sve i da ne uspem, ću d se oprostim od ako me sećanje služi .... 37 evara na tom računu..

@bachi

Ti si hardware/system admin. A ja sam hardware/system admin + full-stack webdev. Razlika je - huge.
Drugačije rečeno, ovakvim `ozračenim` kao što sam ja, sve što je vezano za browser ide u podsvest .. mehanički, nekako ... zato sam te i pitao jesi li ozbiljan.
Da.. probao sam i preko spajvera ziben a i preko druge distribucije, na drugoj mašini - isto.

Na kraju ću da zaključim da gugl zna koliko ih zapravo mrzim (doduše, manje od adobe i od m$) pa rešili da me ukolju.
"A-ha! Evo ga. To je onaj što je hardkorovski ubeđen da NASA laže i što je otvorio free mail kod drugog provajdera! Ko ga hebe. Nek' se pati."
[ bachi @ 30.09.2016. 20:56 ] @
Jbg brate, ne piše ti na čelu šta si, a ne piše ni u profilu, tako da - nemo' se ljutiš.
[ plus_minus @ 30.09.2016. 21:11 ] @
Ne ljutim se, nego, ne diskutujemo baš prvi put na ovom forumu .. nebitno.
[ tuxserbia @ 30.09.2016. 22:07 ] @
Mislio sam da probaš sa novim gugletovim nalogom da oporaviš taj stari.

Najsmešnije da sam na tom nalogu sve vreme primao mailove, odgovarao na njih, pisao nove, stizala i obaveštenja da mi neko ( ja) hakuje nalog, ali kroz Web formu njet.
HBga, zauzeti pravljenjem kolone novih IM-a, treba nešto da se fakturiše ;-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Don't_be_evil

Ovo je još gore od mog prethodnog, lošeg korišćenja motoa.
[ herzog @ 03.10.2016. 14:52 ] @
Izvinjavam se zbog hajdzek treda ali zasto mi Thunderbirad javlja ovu gresku....: Login to server imap.googlemail.com failed.
?
[ bachi @ 03.10.2016. 15:52 ] @
https://support.google.com/accounts/answer/6010255?hl=en

A ako si uključio 2FA onda je potrebno da generišeš kodove i te kodove koristiš za lozinku.

https://security.google.com/settings/security/apppasswords
[ plus_minus @ 05.10.2016. 20:33 ] @
Ne znam kako i šta se izdešavalo, ali, danas probam ponovo.. onako iz fazona valjda. Bum!
Sve ok. Povratio sam nalog.

Kako, zašto, gde, zbog koga.. ne znam... ali, verifikacioni kod za reset zaboravljene lozinke je jednostavno - profunkcionisao.

Eto, toliko..

Tema može da se zaključa.