[ R A V E N @ 26.10.2016. 08:10 ] @
Imam više knjiga koje bih htio da čitam na mobitelu u landscape načinu držanja.

Ali nikada ni na stolnom računaru ni na mobitelu nisam vidio text float u .PDF-u, odnosno kao kod web stranica gdje se tekst automatski preraspodijeli da maksimalno zauzme količinu vidljivog prostora. Npr. ako je kod Chrome-a prozor u obliku kolone, a tekst u obliku paragrafa, i tekst se automatski preraspodijeli u oblik kolone.

Da li bi se mogli kako obraditi ti .PDF-i na format landscape 5" i da podesim neka sans serif slova na npr. tamnosivoj podlozi jer je tako najčitljivije? Ovako moram, kad započnem rečenicu, swipe left, pa swipe right.
[ Jpeca @ 26.10.2016. 11:00 ] @
Za čitanje na mobilnom najbolje je umesto PDF koristiti epub format
Za čitanje koristiš neki e-book čitač npr MoonReader ili neki drugi . Tu možeš podesiti veličinu slova, margina, pozadinu...

Ako nađeš epub format knjige koju čitaš to je najlakše rešenje. Koliko ja znam (ne mnogo) konverzija PDF u epub nije baš trivijalna.

Za rad sa različitim formatima, fomatiranje biblioteke e-knjiga i prebacivanje na mobilni program za preporuku je Calibare. Calibre ima mogućnost prebacivanja iz PDF u epub ali koliko sam ja probao to nije dobro rešenje jer ostaju prelomi redova iz PDF ( u pola rečenice počinje novi paragraf)

Bolja varijanta bi bila da PDF otvoriš iz Worda. Koliko sam ja probao Word vrlo dobro pretvara PDF u docx format. Sad središ tekst u Wordu
- jedan font s jednom veličinom slova
- jedan jezik teksta
- jedinstveni parametri pasusa (font, gornja margina, uvlačenje prve linije, prored)

Tako snimljeni fajl možeš da konvertuješ sa Calibre , prilikom konvertovanja postavi sliku naslovne strane i ostale metapodatke (Naslov, author, izdavač)

Dalja poboljašnja možeš da napraviš ako edituješ epub sa nekim html editorom, najbolje sigel jer je on baš za e-knjige namenjen.
[ R A V E N @ 26.10.2016. 19:39 ] @
OK, hvala, rijetko kvalitetan odgovor.
[ jonathan @ 28.10.2016. 02:43 ] @
Citat:
Jpeca:
koliko sam ja probao to nije dobro rešenje jer ostaju prelomi redova iz PDF ( u pola rečenice počinje novi paragraf)


Ovo se dešava ako pri konverziji nije uključeno heurističko procesiranje.