[ moro @ 18.04.2017. 23:14 ] @

Na Win 7 sa instaliranim Acronis 2013 odjednom se tib fajl vise ne moze da otvori.Pokusao sa u Default Programs da za tib fajl promenim asocijaciju ali mi ne daje opciju da to bude Windows Explorer koji je po difoltu ta asocijacija.
U "Open with" nemam takodje opciju da biram program kojim bi mogao da otvorim tib fajl.
Predpostavljem da je nesto u Registru korumpirano, ali ne znam gde bi trebalo intervenisati.
Inace i ovakav tib fajl moze da se Recovery- bar to je spas.
Pokusao sam da nadjem neki program kojim bi mogao da ovaj problem resim, ali bez uspeha.
Pri kliku na fajl dobijam poruku "This file does not have program associated with it to performing this action.Please install program or if one is already installed, create an association in the Default Programs control"
Da li neko moze da mi pomogne da ovo resim.Siguran sam da ni ponovna instalacija Acronisa ne bi pomogla.Ince juce sam instalirao MS Office Home and Business- da li je mozda moguce da je to razlog ovom problemu?
[ ademare @ 18.04.2017. 23:29 ] @
Jel imas trial , ili " licencirani " Acronis ?

Ako je " licencirani" nije istekao onda se fajl prvo mountuje , kao disk da bi se mogao videti u WE . Inace WE je prevazidjen jos od 1995 . probaj Total commander . Mada asocijacije rade samo preko WE .
[ moro @ 18.04.2017. 23:57 ] @
Acronis je licenciran.
Probao sam I da mountujem fajl, ali osim sto je promenio slova. drugo nista.WE je podifoltu program koji bi trebao da otvori tib fajl ali kako sam vec rekao Defoult Programs uopste nema opciju da mogu da asociram WE.
Probacu I sa Total commander, ali sumnjam da ce uspeti.
[ ademare @ 19.04.2017. 03:12 ] @
Total commander je samo unapredjenje WE , ali nema neke osnovne opcije kao sto je dodeljivanje fajla , koji ce ga program otvarati .

Bez mountovanja nista , to je slicno kako rade programi za mountovanje CD-a ili DVD -a . Napravi se virtuelni disk . I to nema veze sa WE , vec to radi Acronis . WE samo treba da iscita sadrzaj virtuelnog diska , sto TC radi mnogo elegantnije jer nema dosadnih copy paste, imas 2 stabla itd.itd.

Ukoliko je licenciran Acronis , pokusaj umesto novog instala da izvrsis deinstall ,pa onda install . Malo je sumnjivo da je prestao da radi posle instalacije Ofica, jer ne vidim neke preterene veze izmedju ta dva programa .
[ valjan @ 19.04.2017. 07:27 ] @
Total Commanderu je potreban plugin da bi mogao da otvara ovakvu vrstu fajlova, a tib je prilično proprietary format i Acronis ne želi da omogući drugima da prčkaju po njemu, tako da se plugin za Total Commander traži najmanje deset godina ali još uvek nije napravljen iz malo pre navedenih razloga. Tako da je trenutno najpogodnija aplikacija za otvaranje tib fajlova uglavnom Acronis True Image...
[ SlobaBgd @ 19.04.2017. 08:56 ] @
Total Commander ima mogućnost asociranja programa za određene ekstenzije, kako na nivou operativnog sistema globalno, tako i interno u okviru samog Total Commandera. Ta opcija moguća je već godinama, i radi bez ikakvih dodataka, pluginova, trikova i slično.

[ moro @ 19.04.2017. 09:50 ] @
Pokusao sam Total Comander ali nije uspelo.Mozda sam nesto uradio pogresno jer sam kao "Associte program" odabrao Windows Explorer exe.
Tib fajl je I dalje ostao bez svoje difolt ikone - nije prazan I upotrebljiv je sa True Image , ali ne moze da se otvori da bi se video sadrzaj fajla.
Postoje programi kao FileViewer koji otvaraju tib fajl u hexa ili..., ali to nije ono sto treba I da se vidi sadrzina fajla kako je to normalno.

PS
Imam instaliran True Image 2013 licenciran, nije mi jasno kako da uradim deinstal I ponovo install.Na netu za slican problem nasao sam da ovo - ponovno instaliranje programa , nije resilo problemsa otvaranjem tib. fajlova
[ SlobaBgd @ 19.04.2017. 10:50 ] @
Meni od samog početka nije jasno kako će Windows Explorer da otvori TIB fajl. Može da prikaže sadržaj, ali je to urađeno preko Acronis programa koji će da učita fajl i ponudi Windowsu da korisniku prikaže sadržaj.

Prikaz ikone je stvar kozmetičke prirode, lako ćeš to rešiti, najpre se pozabavi otvaranjem TIB fajla.
[ ademare @ 19.04.2017. 11:02 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Total Commander ima mogućnost asociranja programa za određene ekstenzije, kako na nivou operativnog sistema globalno, tako i interno u okviru samog Total Commandera. Ta opcija moguća je već godinama, i radi bez ikakvih dodataka, pluginova, trikova i slično.Stvarno mi nije jasno , zasto su ti postovi Puni , Neke Zlobe , Pakosti , ne samo ovaj vec svi koje sam procitao . Jadno je to , i govori o tebi , a ne o drugima .

Jesi li ti koristio tu opciju u Total Commanderu ? Ima je , ali je tako odradjena , da niko Normalan ne pozeli da je ikada koristi . Umesto jednog pritiska na desno dugme misa i par jednostavnih prozora u WE , ovde treba da unosis rucno , naredbe , putanje itd . Totalna Glupost , i autora i Tvoja !

Samo sto je tvaja zacinjena sa Uvek prisutnom dozom Zlobe !!
[ gilopile @ 19.04.2017. 11:14 ] @
Cekaj, jel fajl .tib ili .tbi?

Da li mozes da ga otvoris sa `image for windows`?

Asocijacija nije bitna, mora on da otvori ako ga uvezes iz programa...
[ SlobaBgd @ 19.04.2017. 11:17 ] @
Kakva zloba ako ukažem na nešto što nije tačno, pobogu?! Ili sam trebao, da se tvoja nežna duša ne uznemiri, da pišem kako "jeste, u Total Commanderu nema te opcije, odnosno ima ali će ademare da se potrese, pa moramo da se pravimo da je u pravu".

I da, često koristim tu opciju, jeste malo komplikovana, ali to, složićeš se, nije odgovor na pitanje da li postoji. A ti, ako ti ne odgovara nešto, ili ako ne umeš da koristiš, nisi obavezan da tako radiš. Uvek postoji drugačiji način da nešto uradiš. Ali da pričaš da nešto ne postoji (a siguran sam da nisi ni znao za tu mogućnost dok nisam poslao sliku! ) dok ti ja dokumentujem da nisi u pravu, to nema smisla.

I ko je sada tu zloban, a?
[ valjan @ 19.04.2017. 11:48 ] @
Prikazaće ti Total Commander i sadržaj ISO fajla, ali samo kada imaš odgovarajući unpacker poput 7zip koji ume da ga otvori, pa ti podesiš Total Commander da ga raspakuje pomoću 7zip i prikaže sadržaj ISO. Ali neće ga TC sam po sebi nekom magijom prikazati, treba ti externa aplikacija.

Isto tako možeš da radi šta hoćeš sa tib fajlom, bez Acronis True Image software možeš samo da gledaš bajtove u hexa formatu i sl. Asocijaciju si onda trebao da postaviš na ATI a ne na WE, i verovatno bi dobio prikaz fajlova...
[ moro @ 19.04.2017. 12:01 ] @
@gilopile, fajl je tib
Pokusacu sa asocijacijomATI , pa javljam

Pokusao sam sa "C:\Program Files\Acronis\TrueImageHome\AcronisTibUrlHandler.exe" , to je jedina koju sam nasao na meniju, ali fajl je I dalje zatvoren I trazi asocijaciju

[Ovu poruku je menjao moro dana 19.04.2017. u 13:13 GMT+1]
[ Nika Matejic @ 19.04.2017. 13:24 ] @
Pre nekoliko godina, onako bezveze, iz čiste radoznalosti instaliram taj Acronis. Aj da vidim kako to radi ...
Laptop neki sa tri particije, dve sistemske - obe sa Windouzima ... ne sećam se kojim, npr. WinXP i Win7. Sve tri particije NTFS.
Iz WinXP napravim njegov imidž, dakle "na živo", tamo na trećoj "D" (Logical) particiji ... Uradi Acronis to sve kako treba.

Butnem onda Win7 i Acronis-u kažem da sada taj WinXP imidž, koji je napravio on lično pre 5 minuta, vrati na svoju WinXP particiju - lepo ga odvedem do fajla (ili ga je on sam video, ne sećam se), kažem mu da vrati taj imidž na tu i tu particiju ... dakle sve po protokolu ... stisnem neko "OK" ili šta već .... i ... i ... i .... Ništa!?

... Lepo se ništa ne dešava, niti on vraća taj imidž, niti nešto kaže, niti ima negde nekog log fajla ... ništa. Nije se on ni zabudalio, niti je zabudalio Windouz ... sve je to u redu, jednostavno se ništa ne dešava!?

Odem ja na internet, kad tamo pun internet problema "Acronis v11.0 ne zna da vrati imidž koji je napravljen sa Acronis v10.9" i sličnih.

Ej!?


Naravoučenije:

Deinstaliraj ti lepo sve to što ima ikakve veze sa Acronis-om i nađi na internetu ova dva fajla/EXE-a od ukupno 5 MB ...... koji nigde ništa ne pišu ako im ti ne kažeš, i koji rade kao Doha već decenijama. To je sve što ti treba, a ne ti programi od stotine megabajta i hiljade fajlova.

OneKeyGhost može, ako želiš, iz samog sebe da instalira i malog boot menadžera, pa da po uključivanju kompa dobiješ meni sa opcijama da butuješ sistem (ili više njih, ako ih imaš instalirane) ili da butuješ DOS i Ghost za pravljenje ili vraćanje imidža (za npr. situaciju da totalno upropastiš sistem). A DOS Ghost-a imaš i po svim živim tim Hirensima i ostalim CD-ima i USB-ovima.

"Ghostexp.exe" je explorer za *.gho imidž fajlove. Izvadiš fajl iz imidža ako ti zatreba, ili pridodaš neki fajl ... i to je to ...... kakav Acronis, kakvi bakrači.

---

Uzgred ...

TotalCmd-ova "Intrenal Associations" funkcija je vrlo komplikovana, potrebno je upisati čak dve linije u "wincmd.ini" fajl, pod sekcijom [Associations] ... npr. ovoliko komplikovane:

Code:
Filter43=*.iso; *.nrg
Filter43_open=""%Commander_path%\Apps\UltraISO\UltraISO.exe" "%1""
[ gilopile @ 19.04.2017. 13:59 ] @
Da bre, Ghost je mama. Ja koristim Ghost sa HBCD 10.6 stolecima i nikada nikakav problem kod pravljenja i vracanja `slike`. Nekoc sam svaki komp koji mi je dosao na reinstal. radio ghost, pa posle kada mi se vrati, samo vratim .gho sistema i za 5 min gotovo.

Sada ne pije vodu kada menjaju HW svakih mesec dana :) Ali neke svoje sisteme imam na .gho.

Naravno, tu je i ghost explorer ako zatreba da se nesto izbaci, ubaci...kao sto rece covek iznad.
[ Mord @ 19.04.2017. 17:13 ] @
Ja sam koristio Acronis veoma dugo bez ikakvih problema do skoro sada više Macrium manji kompaktniji ne nametljiv.... Čudi me da nemaš boot disk sa Akronisom podigneš sistem i povratiš to što hoćeš. Moraš novu verziju Acronisa pa makar i narodnu taj iz 2013 je out of date.
[ Nika Matejic @ 19.04.2017. 18:11 ] @
Ti programi za imidže, kada se butuju sa CD-a npr, se startuju iz nekog butovanog DOS-a, Linux-a itd. i onda oni prepisuju sektor po sektor jedne particije ili celog HDD-a u imidž na drugoj particiji ili na drugom HDD-u. Njih uopšte ne interesuje da li je na toj particiji instaliran neki operativni sistem, ili su tu samo text fajlovi na kineskom ili neke japanske slike.

I šta sad tu ima da bude "out of date", ne posle 4, već posle 100 godina, osim ako nije neki novi fajl sistem, njima nepoznat, na tim particijama?

I čuj - instaliraš novu verziju programa i on ne zna da radi sa fajlom koji je napravila njegova prošla verzija!? ... Svašta!
Pa gde to ima!? ... Instaliram ja sad novu verziju WinRAR-a v6.0 i on ne zna da raspakuje arhivu koju je on sam napravio u verziji 5.9?

Ej!? :)
[ moro @ 19.04.2017. 19:08 ] @

Skinuo sam OneKeyGhost v.6.5.12.188.x86.x64 I uradio backup particije Win 7.Backup je radio vrlo sporo , za oko 47 GB trebalo mu skoro sat vremena.
Ja vec dugo godina koristim TI I ova verzija iz 2013 po meni je jedna od najboljih.TI je mnogo brzi I do sada nikada nisam imao problema.Mozda stvar navike , a mozda nisam odabrao najbolju verziju- vidim da je ova malo pomesana sa kinezima , natipis odn. ime fajla je napisano nakineskom.
Sada trazim link odakle da skinem Ghost Explorer ali kako koji nadjem svaki je zarazen virusima.
Ipak hvala za pomoc, moram malo da se bolje upoznam sa ovim programom, cekam da vidim Ghost exp .da udjem u GHOST koji je kreiran.
Mord imam Aronis disk, meni nije problem sa podizanjem sistema- sve lepo funkcionise- jedino sto nemogu da otvorim beckup particije u fajlu sa tib ekstenzijom , da vidim sta je unutra.TI radi normalno I za Backup I za Restore.
[ Nika Matejic @ 19.04.2017. 19:47 ] @
Poslednja verzija OneKeyGhost-a je v14.5.8.215 (link ti je u PP).

Ghost Explorer:
ftp://ftp.symantec.com/public/...2.5/updates/Ghostexp-B1597.zip
[ gilopile @ 19.04.2017. 19:59 ] @
Imas ghost explorer u HBCD 10.6. Nije zarazen, naravno.
[ moro @ 19.04.2017. 21:14 ] @
@ Nika Matejic,
Hvala za linkove.Ghost explorer je O.K ali za OneKeyGhost-a v14.5.8.215, Avast IS ga blokira I javlja da je zarazen.Iskljucio sam Avast IS za 10 min I skinu ga. ali on ga je kasnije obrisao.
Imas li neko drugi link za ovu verziju.
I dalje me veoma interesuje ovo sto si pisao u jednom od prethodnih postova- da mi to detaljnije objasnis da probam
"
Uzgred ...

TotalCmd-ova "Intrenal Associations" funkcija je vrlo komplikovana, potrebno je upisati čak dve linije u "wincmd.ini" fajl, pod sekcijom [Associations] ... npr. ovoliko komplikovane:


Code:
Filter43=*.iso; *.nrg
Filter43_open=""%Commander_path%\Apps\UltraISO\UltraISO.exe" "%1""
[ Nika Matejic @ 20.04.2017. 00:47 ] @
Svaki executable fajl je virus, dok se ne dokaže suprotno :)

Upload-ovala sam ti OneKeyGhost_v13.5.23.208 (link je u PP), njega Avast (na virustotal.com) ne vidi kao virus.

Rešen problem? ... A i kojeg će ti đavola antivirus, kad imaš imidž? Pre pravljenja imidža preskeniraš sve sa DrWeb-om ( http://download.geo.drweb.com/pub/drweb/cureit/cureit.exe ), on ne briše ništa dok mu ti ne kažeš, kao ta budala Avast, onda napraviš imidž i to je to. Ako ti se useli virus u sistem, ti samo vratiš imidž nazad i prepišeš i sistem i virusa. I rešen problem?

---

Otvori sa text editorom wincmd.ini (ako ne znaš gde je, klikni u TotalCmd-u Help, pa About i tu pročitaj) i dodaj, na primer, ovih nekoliko linija (pretpostavljam da u wincmd.ini nemaš već sekciju "Associations"):

[Associations]
Filter1=*.jpg; *.png; *.bmp
Filter1_open=""C:\Program Files\IrfanView\i_view32.exe" "%1""


... restartuj TotalCmd-a i od sada će JPG, PNG i BMP fajlove otvarati IrfanView bez obzira koji je program u Windouzu prijavljen za otvaranje tih ekstenzija. Podrazumeva se, je li, da je IrfanView instaliran i da je gore dobro upisan path - to ti je valjda jasno.

Možeš da pridodaš ispod i sledeću liniju:

Filter1_Photoshop=""C:\Program Files\Photoshop\Photoshop.exe" "%1""

... i onda ćeš za JPG, PNG i BMP dobiti i Photoshop u context meniju iz desnog klika na neki od fajlova sa tim ekstenzijama.

Pa možeš tu da dodaješ programa koliko hoćeš, npr...

Filter1_MSPaint=""C:\Windows\System32\mspaint.exe" "%1""

... i ekstenzija možeš da dodaješ koliko hoćeš.

Pa onda, npr, možeš sa sledećom linijom da postaviš ikonicu kakvu želiš da bude prikazana za JPG, PNG i BMP fajlove (opet sve to nevezano za Windouz):

Filter1.icon="C:\Users\Administrator\Pictures\MojaIkonica.ico"

Pa kad nakupiš tako 100 ikonica za TC-a, onda ih sve spakuješ u jedan *.icl (Icon Library) fajl, pa prethodnu liniju zameniš sa:

Filter1.icon=C:\Users\Administrator\Pictures\MojaIcoBiblioteka.icl,57

... gde broj 57 na kraju linije predstavlja redni broj ikonice u *.icl fajlu.

Pa dalje, po istom šablonu prelaziš na asocijaciju broj 2:

Filter2=*.mp3
Filter2_open=""C:\Program Files\Winamp\Winamp.exe" "%1""


Pa tako dalje sve ideš redom. Ako se negde zezneš, pa npr. u filteru 17 opet staviš *.mp3 i asocijaciju za neki drugi audio player, TC će nastaviti da otvara MP3 fajlove sa Winamp-om zato što je ta asocijacija sa brojem 2 ispred ove sa brojem 17.

A sve ovo ti možeš da radiš i kroz TotalCmd-ov interfejs - @SlobaBgd je postavio sliku odakle treba da se krene. Ali ako se malo potrudiš na početku da ukapiraš gornji šablon, onda je kasnije mnogo lakše editovanje INI fajla direkto (i to se generalno važi i za sve ostale sekcije u INI-ju), jer ti kasnije samo uradiš copy/paste npr. gornjih nekoliko linija i praviš sledeću asocijaciju izmenama u tim sada novim linijama - promeniš redne brojeve iza onog "Filter", promeniš "mp3" u "pdf", promeniš path od Winampa-a sa pathom nekog PDF Reader-a i recimo još redni broj ikonice u ICL-u ... i gotova asocijacija za 10-15 sekundi - skoro sve sa tastaturom, bez mnogo gađanja mišem po ekranu.

Pa onda malo kasnije provališ kako se prave asocijacije za Lister, pa kako se upisuju parametri, pa relativni path ... i tako ...

Npr:

Filter1=*.nfo; *.diz
Filter1_open=""%Commander_path%\Totalcmd.exe" /S=L:Pnfoviewer "%1""
Filter1.icon=%Commander_path%\Plugins\addon\icons\tc_icons.icl,18
Filter2=*.zip
Filter2_Convert to RAR=""%Commander_path%\Apps\WinRAR\WinRAR.exe" cv "%1""
...
Filter24=*.jpg; *.jpeg; *.jpe; *.jfif
Filter24_open=""%Commander_path%\Apps\IrfanView\i_view32.exe" "%1""
Filter24_IrfanView | Save quality: 80=""%Commander_path%\Apps\IrfanView\i_view32.exe" "%1" /jpgq=80 /convert="$N_(q=80).jpg""
Filter24.icon=%Commander_path%\Plugins\addon\icons\tc_icons.icl,13
...
Filter39=*.gho
Filter39_open=""%Commander_path%\Apps\Ghost\Ghostexp.exe" "%1""
Filter39.icon=%Commander_path%\Plugins\addon\icons\tc_icons.icl,33
...
Filter41=*.dll; *.ocx; *.ax
Filter41_Register server=""%Commander_path%\Plugins\addon\regsvr32\regsvr32.exe" "%1""
Filter41_Unregister server=""%Commander_path%\Plugins\addon\regsvr32\regsvr32.exe" "/u" "%1""
Filter41.icon=%Commander_path%\Plugins\addon\icons\tc_icons.icl,72
...
Filter43=*.iso; *.nrg
Filter43_open=""%Commander_path%\Apps\UltraISO\UltraISO.exe" "%1""
Filter43_Mount=""%Commander_path%\Apps\OSFMount\OSFMount_COM.bat" -a -t file -f "%1" -m #:"
Filter43.icon=%Commander_path%\Plugins\addon\icons\tc_icons.icl,48
...
Filter74=*.reg
Filter74_Convert to BAT=%Commander_path%\Plugins\addon\RegConvert\RegConvert.exe "/S=%1" /O=bat /T
...
... i tako dalje.


Pa onda opet još malo kasnije, kad završiš ovaj pos'o - gde si faktički napravio interne asocijacije za Viewer-e, Player-e i slično ... onda prelaziš na TotalCmd-ovo "F4 Edit" dugme i sada u njemu (uz pomoć plugina) ugrađuješ Editore - npr. onom gore pomenutom Photoshop-u je zapravo pravo mestu u "F4 Edit" dugmetu, jer je to pre Editor nego Viewer, jel' tako ... pa onda npr. za pomenutu MP3 ekstenziju u F3 dugme ugrađuješ MP3Gain, pa mp3directCut ... pa onda Office, Word, Excel ...

... I tako burazeru, imaćeš ti tu posla. Ali samo polako, bez sikiracije.
I nadam se da je ovo bilo dovoljno detaljno.
[ starka @ 20.04.2017. 01:26 ] @
Slažem se da je Avast neka vrsta budale, tj. divljaka, a divljaci nemaju
manire.
Dala sam mu nekoliko puta šansu, ali ume čoveka da dovede u veoma
neprijatne situacije i kad se podesi.
No, ako Ransomware uđe u comp, onda pomaže jedino ako je ceo disk
bekapovan, a ne samo c particija.
Ne bih verovala da nisam doživela u šta ume da pretvori jedan docx ili
txt dokument.
Usput, desetka ima odličan bekap.
Ok, izvinjavam se ako je to neko napomenuo, jer ne stižem sve da pročitam.
[ SlobaBgd @ 20.04.2017. 08:38 ] @
Da se osvrnem na Total Commander i asocijacije, i uputstvo koje nam je Nika dala. Sve to što ona kaže je tačno, samo se odnosi na interne asocijacije odnosno za slučaj da se neki fajl pokreće/otvara iz Total Commandera (a kako bi drugačije, zar ne? ), pa TC "zna" koji program da pozove za određeni tip fajlova.

Međutim, u temi se tražilo (i navodilo kako ne postoji ta mogućnost u TC) da se postavi default program na nivou Windowsa, dakle na nižem nivou nego u gornjem slučaju. Koliko sam zapazio, to nije moguće izvesti upisom dve (ili bilo koliko) linije u wincmd.ini.
[ Nika Matejic @ 20.04.2017. 12:38 ] @
Ups, ja se izvinjavam. Nisam dovoljno pažljivo čitala postove.
Da, od pre desetak godina je moguće i kroz TotalCmd-ov interfejs praviti nove i menjati postojeće asocijacije na nivou Windouza.
Tu fukciju ne koristim jer mi TC zamenjuje WinExplorer ne samo kao fajl menadžer, već praktično kao skoro čitav shell, ali sam dva puta bila u prilici da na tuđim kompjuterima iz cuga rešim problem sa zabrljavljenim asocijacijama iz TC-a, nakon više bezuspešnih pokušaja da to uradim na standardan Windouzov način - kroz onaj njegov prozor. Windouz inače sve to u vezi asocijacija piše u Registry, pa je ručno prepravljanje nemoguće.

Ovo napisano u mom prethodnom postu se odnosi na TC-ove interne asocijacije. To, naravno, nema nikakve veze sa asocijacijama na nivou Windouza-sistema. Windouz ne traži TC-ov INI fajl, niti ga zanima šta tamo piše. To je interna TC-ova funkcija i služi samo njemu. TC svojim internim asocijacijama daje prioritet, u odnosu na "starije" Windouzove-sistemske asocijacije, u slučaju da naka asocijacija postoji ... odnosno, ako u TC-ovom INI fajlu piše da se za MP3 fajl poziva Winamp, onda on tako i uradi. A ako za MP3 ne piše ništa, onda TC poziva npr. WinMediaPlayer jer je on prijavljen za čitanje MP3 fajlova na nivou sistema.
[ moro @ 20.04.2017. 13:27 ] @
Mozdaje ovo sto sada javljam je za neku drugu temu.Naime na pocetku nisam naglasio da imam dual boot Win 7 sa XP Pro.
Zbog neiskustva sa radom GHOST-a posle bekapovanja Win 7 pokusao sam sa sedmice i da bekapujem XP koji imam na drugoj particiji.Na moje iznenadjenje GHOST je overrajtovao particiju na kojoj je bio XP i tu ponovo ubacio Win 7.
Tu sam particiju formatirao , pa onda iz Win 7 sa TI uradio Recovery XP, medjutim sistem XP nije hteo vise da se podigne.
Sa Easy BCD 2.3 pokusao sam da nesto uradim, ali jedino sto sam uspro bilo je da se XP digao malo osakacen, ali sa misem koji vise nije fukcionisao.
Posle klika na My Computer u Win 7 particija sa XP se prikazuje kao ziva, ali sada vise nece da se butuje.
Nekada sam pomocu Hirens boot-a mislim 10.8 uspeo da to resim, ali sada sam zaboravio kako.
Imam CD sa XP, mozda da pokusam sa reinstalacijom, ili postoji i neki laksi nacin zasto vas molim za savet.
Nije mi uopste jasno da TI posle Recovery nije omogucio normalan start XP-a, koji je razlog?
[ moro @ 20.04.2017. 15:01 ] @

Evo da dodam jos, sada si pri podizanju sistema pojavi i BSOD , koji samo bljesne pa je nemoguce ocitati ga.
Eto kako se od jedne sitnice napravi veliki problem.
[ SlobaBgd @ 20.04.2017. 15:14 ] @
Prikači hard disk na neki ispravan komp i bekapuj važne fajlove i podešavanja, pa pobriši sve sa tog hard diska i instaliraj Windows 7 ili Windows 10 i potrebne programe. Već si se dovoljno zaglibio u probleme, nećeš ih brzo i lako rešiti.
[ gilopile @ 20.04.2017. 15:18 ] @
Da, tu sada nema univerzalnog resenja i uvek se iskomplikuje....Pogotovo je tesko ovako na daljinu. Tesko je i kad je komp pri ruci da se sve vrati u funkciju.
Backup, pa kreni od nule. Prvo XP instaliraj, posle win7...

E da, ako si cackao BIOS, vracao fabricko i sl. pokusaj da enable AHCI ili ako je enable, pokusaj na IDE...Mislim mozda to pravi BSOD, u zavisnosti preko kojeg si instalirao OS.
[ moro @ 20.04.2017. 18:59 ] @

Nasao sam da je fajl ntdlr korumpiran i da se valjda zbog toga nece da butuje.
Iskopirao sam ga sa jednog ispravnog kompa i sada bi ga trebalo nekako prebaciti u particiju xp.Ako se neko seca postupka , molio bih da pomogne.Inace slicno mi se desilo jednom davno i tu mi je pomogao Hirens boot , ali sve to sam zaboravio kako se radi.
[ moro @ 21.04.2017. 16:27 ] @

Posle dosta truda i muke , ipak sam uspeo da vratim moj stari XP i ovu poruku pisem sa njega.
Svaka se skola placa, a ova moja je bila prilicno skupa.
Hvala svima za pomoc