[ nanananananana. @ 23.04.2017. 22:39 ] @
Ljudi, imam problem s ovom antenom za internet koja često izgubi konekciju i sva podešavanja. Zatim moram da se cimam gore na krov da je resetujem, ponovo podešavam da bi radila.
Firmware mi je: 5.5.4
Hteo sam da update-ujem na 6.0.3 koji sam skinuo sa njihovog sajta, ali izbacuje mi da je preveliki fajl.
Našao sam na netu neki program tsfpt (verovatno sam pogrešio naziv programa) i gledao neke tutorijale da rade s njim update.
E, sad, ako je neko rešio problem bez update-a neka mi javi ovde kako, da se ne cimam s tim jer nisam nikad radio to niti je iko iz moje okoline.
Hitno mi je i hvala unapred svima koji se jave, pozdrav! :)
[ DusanSukovic @ 24.04.2017. 07:45 ] @
https://help.ubnt.com/hc/en-us...ce-with-TFTP-firmware-recovery


Ovo je za AirMax ali u principu je valjda tako za sve ubnt.com uredjaje:


1. UBNT device to upgrade
2. A narrow tool to press down reset button (like the pin of a headset or paper clip)
3. An Ethernet cable
4. TFTP client running on PC
5. Latest AirOS firmware file (you can download it from http://www.ubnt.com/download)


Pricam iz secanja ali ovako ide prica: prvo moras da instaliras TFTP client na windozama ili na nekom drugom OS. Moras da povezes M5 sa svojim kompjuterom, direktno kablom, mislim da ti switch komplikuje pricu, i tvoja LAN kartica na compu mora da ima IP adresu koja upada u opseg M5, jerbo ako ti je npr. IP adresa na kartici na primer 147.91.1.5, a tvoj M5 ima adresu 192.168.1.100 ili slicno, kako ce TFTP klijent na tvom PC da vidi oglasavanje M5 preko mreze da zeli putem Trivial File Transfer Protokola da izvrsi upgrade? Znaci mora da bude u okviru istog opsega, i da - mislim da firmware moras da raspakujes u *.img, znaci nista od upgradea ako je isti u *.zip ili *.rar formatu, ne? Eto toliko, pitaj sve sta ti treba, pricam iz glave, mozda sam nesto pogresio, ali ovakav je princip, javi da li si resio problem!

Da i ako imas neki SW firewall mislim da je dobro da ga iskljucis za ovo da ga ne buni prica ;-)

Prijatno.

Dusan
[ DusanSukovic @ 24.04.2017. 07:57 ] @
Uh tek sad vidim da je u postiranom linku ispod opisan ceo proces, nisam ni scrollowao down, koji klovn..sorry :-)
[ gilopile @ 24.04.2017. 13:32 ] @
Tu je nesto opasno shebano, ne bi smeo ni pod razno da gubi podesavanja. Moguce da NAND ima lose blokove. Pokusaj ipak sa novim OS-om, pa ako se i dalje resetuje, probati sa drugim PoE adapterom.
[ DusanSukovic @ 24.04.2017. 14:42 ] @
Znam da je UBNT imao dosta laznih kopija svojih proizvoda, mada ako je ovaj M5 kupljen od kredibilnog dobavljaca, ne bi smelo biti problema.
[ gilopile @ 24.04.2017. 14:44 ] @
Ko zna. Vide se to na oko da l;i je original ili ne, poigotovo kada se rasklopi i pogleda PCB.

Do skoro sam koristio jedan, ma to radi odlicno. Vrhunska sprava.

Ovde je sve moguce, i SW i HW kvar.

Znaci, kada zaglupi ne mozes da mu pristupis 192.168.1.200 i kada ga ostavis bez napona 10-ak sekundi da ponovo podigne OS?
Cudno je da izgubi podesavanja, jer se ona nalaze u NAND-u. E sada, zbog cega on ucita default ili moras da ga resetujes na dugme, sam bog zna, ali ne mirise na dobro.
[ DusanSukovic @ 24.04.2017. 14:52 ] @
Pipanje u mraku kao slepac, ali:

Koliko je dugacak kabl od POE adaptera do Airgrida i kakav je kvalitet istog?

" I have since replaced the stock 5V POE power supply with the lab supply set for 5.4 volts. This has resulted in reliable operation for the past month. The bottom line is the 5.0 volt power supply is not sufficient to handle the voltage drop across longer cable runs (mine is about 75 feet). This insufficient margin probably explains why newer AirGrids will be coming with 24 volt POEs. "


https://community.ubnt.com/t5/...-M5-Constant-Reboot/td-p/66722

[ gilopile @ 24.04.2017. 14:55 ] @
https://www.ubnt.com/download/...airos5-xm-board-firmware-v5615

https://www.ubnt.com/download/...iros5-xm-board-firmware-v5615#
Probaj 5.6.15, imas na ovom linku

Original adapter je 24V 0.5A.
[ lazarevicc @ 24.04.2017. 20:39 ] @
Ja sam imao problem da se utp kabel zagulio na jednom mestu pa je kad duva vetar ili bilo sta slicno cima kabel,dodje do spajanja dve zice koje su zaduzene za reset na poe adapteru i odu sva podesavanja...zamenio kabel i sve reseno.

Eto to je moje iskustvo...evo od tad je proslo oko dve godine,uredjaj fercera bez po muke.

[ gilopile @ 24.04.2017. 22:59 ] @
Ne postoje `2 zice` za reset. Ako se taj stroj zaglupi, kao i svaki slican, mora fizicki da se resetuje na taster koji se nalazi u kuzistu/ruteru.

Postoje samo tx/rx 4 wire i 4 wire za PoE.

Ovde je slucaj da se ruter sam po sebi resetuje ili, kako sam shvatio,. blokira, dok se ne odradi reset putem tastera na samom ruteru.

Naaanannaa, javi se na PP ako ti treba ispravan uredjaj, ako ne resis problem, naravno. Ili saljes taj da pogledam...
[ lazarevicc @ 25.04.2017. 12:17 ] @
Dali postoje ili ne,moj uredjaj se vracao na fabricki reset kad se kratko spoje zice na utp kabelu...koje boje i koliko zica,nebih da ulazim u to...ali sam nasao gde je ostecen kabem,bilo vidiljivo okom...nije malo bijo zagreban...posle promene kabla,sve je ok.
To naravno ne mora da znaci da je kod njega problem,ja sam samo izneo moje iskustvo...tako sam i napisao.

pozz

edit:inace na mom ispravljacu koji je dosao uz NanoStation Loco M2,ima reset taster...ne moram da se pentram gore na stub da ga resetujem.
[ nanananananana. @ 27.04.2017. 16:03 ] @
Ehej, hvala svima koji su se javili. Odrađen je firmware update, pa ću videti šta će biti.
Javiću vam. :)
Pozdrav!
[ gilopile @ 27.04.2017. 17:34 ] @
Koji si FW ubacio i kako si uspeo, s obzirom na onu gresku sto je prijavljivao oko poveceg fajla?

Super ako je sada sve ok, daj Boze, drzimo palceve :)
[ nanananananana. @ 27.04.2017. 23:43 ] @
Updateovana je sledeća verzija firmware-a skinuta sa njihovog sajta: XM.v6.0.3.30600.170329.1831

Opet imam problem s njom, gubi internet i podešavanja.

Kad hoću da pristupim anteni izbaci mi sledeće:




A ovde mi se dešava da Speed varira sa 100 na 10 Mbps, a kada je na 10 izgubi internet i podešavanja.

[ DusanSukovic @ 28.04.2017. 06:58 ] @
Pa vidi taj POE Adapter jel ok i kabl njim?
[ nanananananana. @ 30.04.2017. 17:48 ] @
Zamenjen PoE adapter i zasad radi dobro. :)
[ DusanSukovic @ 01.05.2017. 12:15 ] @
Citat:
nanananananana.: Zamenjen PoE adapter i zasad radi dobro. :)



Srecno, i javi sta je bilo na kraju :D
[ gilopile @ 01.05.2017. 12:20 ] @
Ako izdrzi par dana, to je to :)

Malo cudno da PoE moze takav belaj da napravi, ali eto. Verovatno zabaguje NAND pri upisu konfiguracionog fajla i onda jedino reset na fabricki pomogne.

Super ako je sada ok.
[ DusanSukovic @ 02.05.2017. 16:33 ] @
Citat:
gilopile: Ako izdrzi par dana, to je to :)

Malo cudno da PoE moze takav belaj da napravi, ali eto. Verovatno zabaguje NAND pri upisu konfiguracionog fajla i onda jedino reset na fabricki pomogne.

Super ako je sada ok.



Naravno - slazemo se za sada da je to bio uzrok problema, ali cek, ako radi ispocetka dobro, po meni znaci da je iz prve korektno upisan konfiguracioni fajl, gde se onda zabaguje?
Malo sam clueless u detalju, sorry :-)
[ gilopile @ 02.05.2017. 16:45 ] @
Jbmlga, mozda PoE adapter zasteka, i napravi neku gresku pri upisu u NAND i posle ne moze da ga iscita, pa kada se odradi fact. def. izvuce default konfig. fajl i pocne interno prepakivanje, tj. vracanje fabrickih stavki i tako u krug.

Ne znam sta bi drugo moglo biti, ako PoE zasteka, iskljuci ga na par sekundi i onda bi morao da podigne OS sa postavkama. Njemu najverovatnije ode u nekakav boot looop, a ne kako ja napisao da `izgubi postavke` jer ne moze ni da pristupi dok ne stisne `reset`.

Vrag ga zna, moze biti svasta, ali ako mu sada sa novim adapterom radi, odlicno.
[ nanananananana. @ 03.05.2017. 01:25 ] @
Evo da kucnem u drvo sve radi kako treba, ne gubi uopšte internet.
Ranije se dešavalo da u toku dana jednom izgubi internet, ali nakon 30-ak sekundi se vrati.
Pratiću i dalje kako radi, pa ću vam javiti odmah ukoliko bude nekih promena.
[ nanananananana. @ 12.05.2017. 04:56 ] @
Evo i dalje radi sve odlično bez ikakvog prekidanja, nestajanja, pucanja.
Definitivno je adapter bio problem.
Hvala svima koji su se javili i pomogli! :)
[ DusanSukovic @ 12.05.2017. 06:32 ] @
Eto, da se javim danas na thread ovde "Sta vas je danas usrecilo" :-)) Drago mi, prijatno :-)


[ nanananananana. @ 10.12.2017. 21:17 ] @
Pojavio se novi problem, dozvolio sam drugu da koristi internet preko mog naloga tj. oboje smo na istom nalogu sada, oboje imamo iste modele antene i sve je super radilo par meseci do skoro.
Sada nam oboma puca internet na svaka 3 minuta, pukne na 30 sekundi i ponovo proradi na 3 minuta i tako u krug.
Kada se jedan od nas dvoje diskonektuje i isključi antenu drugom radi internet bez problema.
Postoji li rešenje da se vrati na staro i da oboje koristimo internet bez prekida?
Hvala unapred na odgovorima.
[ gilopile @ 10.12.2017. 21:29 ] @
Mislim da nije problem kod vas, vec kod provajdera. Verovatno je zabranio vise PPPoE sesija na isti acc.
[ nanananananana. @ 10.12.2017. 23:51 ] @
Hvala! :)
[ nanananananana. @ 11.12.2017. 23:48 ] @
Citat:
gilopile:
Mislim da nije problem kod vas, vec kod provajdera. Verovatno je zabranio vise PPPoE sesija na isti acc.

Da li to znači da onda ne bi mogao on da pristupi mom nalogu? Ne bi imao uopšte internet.
[ gilopile @ 12.12.2017. 00:28 ] @
Stvarno ne znam, jer provajder sto sta moze da podesi sto se toga tice. Moze da tvoj Airgrid zakljuca na MAC, pa tako da jedino s njega mozes konektovati svoj PPoE, sto znaci da sa drugog uredjaja nece proci PPPoE autentifikacija, bez obzira sto je konektovan na isti AP od provajdera.

Moze naravno i dozvoliti samo jednu PPPoE sesiju, tako da istovremeno ne mogu biti dva ista naloga konektovana, ili jedan ili drugi da se kacite...
:)Najbolje je da kontaktiras provajdera pa da ti dozvoli i sa drugog Grida da se konektujes na svoj nalog. Reci da zivis na dve lokacije i cao. Ili jednostavno reci da placate po pola, jer on zna na koga se vodi nalog Airgrida. Njemu ni iz dzepa ni u dzep, jer se brzina deli na 2 od te dve konekcije i koliko je pusteno, toliko cete moci obojica da vucete..
[ nanananananana. @ 12.12.2017. 00:46 ] @
Citat:
Moze da tvoj Airgrid zakljuca na MAC, pa tako da jedino s njega mozes konektovati svoj PPoE, sto znaci da sa drugog uredjaja nece proci PPPoE autentifikacija, bez obzira sto je konektovan na isti AP od provajdera.

Kako onda može s mojim user name-om i šifrom da se uopšte nakači? Zar ne bi trebalo da mu to bude blokirano tj. da nema uopšte pristup internetu? Jer moja i njegova antena rade pod istim usera name & password-om. Ili ovo iz citata što si napisao nema veze s nalogom. Izvini što te peglam sa pitanjima, ali duduk sam za ove stvari i nervira me što odjednom ne radi kako treba.
[ gilopile @ 12.12.2017. 00:51 ] @
Ako on moze da se nakaci sa tvojim nalogom, a ti u isto vreme kad je on nakacen ne mozes, onda je najverovatnije dopusteno da samo jedan PPPoE moze biti aktivan sa istim nalogom.

Cim se on diskonektuje onda mozes ti da se nakacis?

Ako se on ne diskotektuje, tj. samo ugasi Airgrid, potrebno je neko vreme da se omoguci novi prolaz PPPoE, tzv. keepalive timeout. Moze biti desetak sekundi, pa do cak nekoliko minuta...

Ako je pre radilo ok, mogli ste obojica da se kacite na jedan nalog, a sada vise ne moze, provajder je umesao prstice i to je to. :)
[ nanananananana. @ 12.12.2017. 20:32 ] @
Onda je definitivno do provajdera, hvala! :)
[ gilopile @ 12.12.2017. 23:34 ] @
No problemo :)