[ anon115774 @ 24.04.2017. 08:06 ] @
Sinoc sam kod drugara u stanu pokusao da mu pomognem oko zamene nekoliko zidnih sijalica (nesto kao plafonjera samo ide na zid) i tom prilikom se desilo nekoliko situacija za koje razumem sta se desilo ali ne razumem zasto se to desilo.

Dakle, kada sam menjao prvu sijalicu primetim da zica uzemljenja nije bila uopste povezana. Kada sam skinuo i stavio novu sijalicu uredno sam povezao i uzemljenje na mesto gde je i predvidjeno medjutim cim sam pokusao da ukljucim sijalicu fid sklopka je iskljucila. Nakon nekoliko testiranja ustanovim da je jedino resenje da ne povezem uzemljenje. Tada radi bez problema. Ono sto mene zanima je koji je moguci uzrok za tako nesto?

Na drugom mestu se desilo da sam pokusao tri zice da savijem na drugu stranu da bih mogao da busim zid i tom prilikom sam ih skupio tako da su se dodirnule i opet je fid sklopka iskljucila. Bitno je napomenuti da, kada se to desilo, prekidac na zidu je bio iskljucen i izmedju sve tri zice nije bilo napona.

Na trecem mestu se desilo da kada sam stuju iskljucio na zidnom prekidacu i dalje je na plusu bilo 42V. Kada je prekidac bio ukljucen bilo je standardnih 235V. Jedino resenje je bilo da se iskljuci osigurac. Opet me zanima da li neko ima ideju odakle je mogao taj napon da dolazi s obzirom na iskljucen prekidac u zidu?
[ Java Beograd @ 24.04.2017. 08:10 ] @
Poznata je ona poslovica: šta jedan lud zamrsi, sto mudrih ne mogu da odmrse. Zato, ne očekuj neke konkretne odgovore na pitanje "koji je moguci uzrok za tako nesto?". Može da bude svašta.
[ anon115774 @ 24.04.2017. 08:50 ] @
Da, samo sto se ovo dogodilo u zgradi novije gradnje (<5 god) i u zemlji koja ima malo uredjeniji sistem od Srbije u kom ne postoji ni teoretska sansa da se dobije dozvola za useljenje u bilo koji objekat u kom, izmedju ostalog, nisu proverene elektro-instalacije i ispostovani svi moguci propisi.
[ Java Beograd @ 24.04.2017. 09:47 ] @
Onda, teoretski može da bude problem:

Pod jedan: Fid sklopka izbaci ako struja koja teče kroz žicu za fazu nije ista kao struja koja teče kroz žicu za nulu. Ako Fid sklopka izbaci akad povežeš uzemljenje, onda je jedina logična situacija da sijalica ima proboj, tj. kontakt sa masom, i struja teče ka uzemljenju.

E sad, kakva je to sijalica, sijalično mesto, tj. svetiljka i gde može da ima proboj ka masi - to moraš sam da utvrdiš.

Pod tri: misliš "na fazi", ne "na plusu". kad meriš naizmenični napon, nema plus. Ovde se pojavljuje napon faza-nula, i jedini način da utvrdiš odakle je napon, to je da meriš prema uzemljenju: dakle napon faza-uzemljenje, i napon nula-uzamljenje. Sasvim je moguće da u isntalaciji postoji problem sa nulom. Da li su možda u tom momentu bili uključeni neki drugi VEĆI potrošači ?

Pod dva: slično kao i jedan i tri. Rekao bih da postoji problem sa nulom u toj instalaciji.
[ Java Beograd @ 24.04.2017. 09:48 ] @
Citat:
Informer:Da, samo sto se ovo dogodilo u zgradi novije gradnje (<5 god) i u zemlji koja ima malo uredjeniji sistem od Srbije u kom ne postoji ni teoretska sansa da se dobije dozvola za useljenje u bilo koji objekat u kom, izmedju ostalog, nisu proverene elektro-instalacije i ispostovani svi moguci propisi.

Zemlja, sistem, uređenje, dozvola, sve to je to prazna priča, ako se dešava ovo šta se dešava.


[ anon115774 @ 24.04.2017. 10:48 ] @
Citat:
Java Beograd: Pod jedan: Fid sklopka izbaci ako struja koja teče kroz žicu za fazu nije ista kao struja koja teče kroz žicu za nulu. Ako Fid sklopka izbaci akad povežeš uzemljenje, onda je jedina logična situacija da sijalica ima proboj, tj. kontakt sa masom, i struja teče ka uzemljenju.


Probao sam sa drugom sijalicom i sa drugim grlom i ista situacija je. Merio sam otpor i na grlu i na sijalici i grlo nema proboj a sijalica ima normalan otpor za snagu za koju je deklarisana.

Citat:
Pod tri: misliš "na fazi", ne "na plusu".


Mislim :) Ja obicno baratam malom odnosno jednosmernom strujom pa otud taj izraz.

Citat:
Ovde se pojavljuje napon faza-nula, i jedini način da utvrdiš odakle je napon, to je da meriš prema uzemljenju: dakle napon faza-uzemljenje, i napon nula-uzamljenje. Sasvim je moguće da u isntalaciji postoji problem sa nulom. Da li su možda u tom momentu bili uključeni neki drugi VEĆI potrošači ?


Nisam merio napon prema uzemljenju jer sam tu zicu vec izolovao i vratio u buzir (poucen iskustvom sa prvih nekoliko sijalica shvatio sam da mi uzemljenje samo pravi problem) ali... Napon sam i primetio tako sto sam glinericom hteo da proverim da li je prekidac na zidu iskljucen i tada sam video da ima napona na fazi a na nuli nema. Ono sto mi nikako nije jasno je kako je moguce da na fazu prodje bilo kakav napon kroz iskljucen zidni prekidac? Cak i da je taj prekidac pokvaren onda ne shvatam kakav to kvar moze da bude da prolazi samo 42V...

Najveci potrosaci u tom momentu su bili tv i frizider.

Ici cu tamo opet za koji dan pa ako imas ideje sta jos proveriti bio bih zahvalan :)

Citat:
Java Beograd: Zemlja, sistem, uređenje, dozvola, sve to je to prazna priča, ako se dešava ovo šta se dešava.


Ono sto hocu da kazem je da sam prilcno siguran (imajuci u vidu uredjenje i ostalo) da je prilikom pustanja zgrade u promet sve uradjeno kako treba i da do tog momenta nije bilo zanemarivanja standarda i propisa ali se u medjuvremenu u tom stanu promenilo nekoliko stanara i svako je budzio neke svoje sijalice, lustere, izvlacio neke zice za sobnu klimu, za dodatne sijalice u kupatilu... i ko zna sta jos. Zato sam sklon da verujem da problem nije u razvodnoj kutiji nego iskljucivo posle nje.
[ Java Beograd @ 24.04.2017. 11:59 ] @
Pa to ti kažem, ako je " ... svako budzio neke svoje sijalice, lustere, izvlacio neke zice ... " bemliga onda, kako čovek može da zna ?

Možda glup savet, ali, mojne i ti da čeprkaš osim ako baš, baš moraš. Kapiram ja, drugar, hoćeš da pomogneš. Ali bude to često medveđa usluga.
Ako je stan iznajmljen, onda je to svakako obaveza stanodavca. A ako je njegov stan, onda opet, bolje da dovede profi električara, da kompletno sredi instalaciju.

Nije to kao WiFi, pa ako ne radi, onda - ]ebiga. (probaš prvo da resetuješ ruter ). Može neko i da strada.
[ SlobaBgd @ 24.04.2017. 12:14 ] @
Ali fascinantno mi je to: nije ovo "neka tamo zemlja" gde je javašluk po pitanju instalacija, a evo ja upravo pravim javašluk po instalacijama u toj uređenoj zemlji.
[ anon115774 @ 24.04.2017. 12:29 ] @
Citat:
SlobaBgd: Ali fascinantno mi je to: nije ovo "neka tamo zemlja" gde je javašluk po pitanju instalacija, a evo ja upravo pravim javašluk po instalacijama u toj uređenoj zemlji.


Hahahahaha :)

Salu na stranu, ja sam bas hteo da povezem sve onako kako i treba (dakle, sa sve uzemljenjem) ali vidim da nece pa sam onda ostavio onako kako je i bilo (a pre mene je bilo bez uzemljenja). Tako da ti komentar bas i nije na mestu... Nisam napravio nista gore od onog sto je bilo a pokusao sam da napravim bolje. Sada me samo zanima da naucim nesto odnosno da razumem situaciju...

@Java

Ma naravno da necu ja da se petljam previse u tu pricu. Kao sto rekoh gore, mene samo zanima da razumem situaciju i da naucim nesto novo. Mogu dalje da ispitam jos po nesto da bih mozda ustanovio sta se tu desava ali sto se tice resavanja problema to ce stanodavac da uradi.

Ali izgleda da sam na pogresno mesto dosao po znanje. Ovde covek u poslednje vreme moze da dobije samo "predavanje" i ismevanje...
[ gilopile @ 24.04.2017. 13:04 ] @
Koliko sam shvatio, jedino sto moze da pravi problem je taj FID. Mozda bi trebalo njega ispitati ili premostiti za probu.
Mada treba da se pretrese cela instalacija.
[ optimizator @ 24.04.2017. 16:15 ] @
Za problem broj dva: Fid sklopka izbacuje i kad se spoje nula i zemlja,a one ne idu na prekidač.
Za pod tri, da nije prekidač sa tinjalicom?
[ dragoslav.b @ 24.04.2017. 18:36 ] @
Na dosta mjesta sam viđao da se žutozelena žica iskoristi za dovođenje još jedne faze da se dobije još jedna odvojena sijalica...
[ Java Beograd @ 24.04.2017. 19:35 ] @
Da, ovo je uobičajena praksa. Jer, trožilni kabl uvek ima crnu, plavu (braon) i žutozelenu.

Mada, meni je odmah palo na pamet da je čudno da instalacija za sijalicu ima uzemljenje, ali, opet otkud znam, možda ako je neka veća instalacija osvetljenja.

Ali, opet, nisam siguran koji su propisi i praksa u toj "uređenoj zemlji" gde nema fušeraja.
[ scoolptor @ 24.04.2017. 20:17 ] @
Kod nas (stari) propisi kazu:
Citat:
Član 11.
Provodnici i kablovi moraju se postaviti, odnosno označiti tako da se lako mogu
raspoznati pri polaganju, popravljanju ili zamenjivanju.
Radi raspoznavanja koriste se provodnici odgovarajućih boja izolovanog omotača, ili
se vrši bojenje, namotavanje traka ili postavljanje prstenova određenih boja ili
oznaka.
Kombinacija zelene i žute boje (bilo kao izolovanog omotača provodnika ili žile kabla,
ili trake za omotavanje, ili bojenjem) koristi se isključivo za raspoznavanje zaštitnog
provodnika, provodnika za izjednačenje potencijala i zaštitno neutralnog provodnika
(PEN-provodnika).
Svetloplava boja (bilo kao izolovanog omotača provodnika, ili žile kabla, ili trake za
omotavanje, ili bojenjem) koristi se za raspoznavanje neutralnog provodnika. U
strujnom kolu u kome se nalazi neutralni provodnik, taj provodnik se mora označiti
svetloplavom bojom. U višežilnim kablovima sa više od pet provodnika, čije se žile
označavaju brojevima, za neutralni provodnik mora se izabrati onaj koji je označen
brojem 1.
U strujnom kolu u kome nema neutralnog provodnika može se koristiti provodnik
višežilnog kabla označen svetloplavom bojom za drugu svrhu, ali ne u svrhu zaštitnog
provodnika. Ako se u tom strujnom kolu za razvod koriste izolovani provodnici,
provodnik sa izolacijom svetloplave boje ne sme se koristiti.
Izuzetno od st. 3, 4. i 5. ovog člana, zaštitno neutralni provodnik (PEN-provodnik)
označava se celom svojom dužinom kombinacijom zelene i žute boje, a na krajevima
kod priključka svetloplavom bojom, ili celom svojom dužinom svetloplavom bojom, a
na krajevima kod priključka kombinacijom zelene i žute boje.
Provodnici koji nisu označeni kombinacijom zelene i žute boje ili svetloplavom bojom
mogu se upotrebiti za sve druge svrhe osim za svrhu zaštitnog provodnika, odnosno
neutralnog provodnika. Kod višežilnih kablova sa više od pet žila, koji su označeni
brojevima, provodnici označeni brojevima većim od jedan mogu se upotrebiti za sve
druge svrhe osim za zaštitni provodnik, odnosno neutralni provodnik.
Ako se neizolovani provodnici označavaju bojenjem, ne moraju se bojiti celom
dužinom (npr. bojenje na širini 15 mm do 100 mm u svakom odeljku ili na svakom
pristupačnom delu smatra se zadovoljavajućim).
Kod kratkih razvoda jednožilnim kablovima, gde su veze nedvosmisleno uočljive nije
potrebno da se postavljaju oznake za raspoznavanje.


[Ovu poruku je menjao scoolptor dana 24.04.2017. u 21:33 GMT+1]
[ anon115774 @ 25.04.2017. 09:05 ] @
Citat:
optimizator: Za problem broj dva: Fid sklopka izbacuje i kad se spoje nula i zemlja,a one ne idu na prekidač.
Za pod tri, da nije prekidač sa tinjalicom?


To bi onda moralo da znaci da na samom grlu postoji spoj izmedju nule i zemlje?

Nije prekidac sa tinjalicom. Najobicniji.


Citat:
dragoslav.b: Na dosta mjesta sam viđao da se žutozelena žica iskoristi za dovođenje još jedne faze da se dobije još jedna odvojena sijalica...


Ne znam da li je zuto-zelena vezana ispravno gde treba ali ispitao sam i nije faza sigurno.

Citat:
Java Beograd: Ali, opet, nisam siguran koji su propisi i praksa u toj "uređenoj zemlji" gde nema fušeraja.


Ne znam zasto su se pojedinci nasli prozvanim jer sam rekao "uredjenija" (a ne "uredjena"). Obicno je situacija obrnuta odnosno kada se pomene "truli zapad" odmah svi krecu da pljuju sve zivo u Srbiji i velicaju sve sto je na zapadu (blagostanje, med i mleko, sve besprekorno funkcionise itd itd...). Ali izgleda da je onaj jedan politicar u pravu - nama se nikad ne moze ugoditi. Uvek moramo da budemo najpametniji i da pljujemo, podsmevamo se itd... :(
[ SlobaBgd @ 25.04.2017. 09:40 ] @
Pa da nisi napomenuo da se cela drama sa instalacijom odvija u "uređenijoj zemlji", da nisi smatrao da je to bitno (a nije) za opis situacije, niko se ne bi doticao tog podatka. Očigledno da ta zemlja nije uređenija, bar što se tiče kućnih elektro instalacija. Tome u prilog ide i podatak da si ti u'vatio da popravljaš instalaciju za lampu. Ko zna u čemu sve još nije uređenija.
Ali kad već stavljaš fokus i upoređuješ, da se uključimo u temu.
[ anon115774 @ 25.04.2017. 10:03 ] @
Citat:
SlobaBgd: Pa da nisi napomenuo da se cela drama sa instalacijom odvija u "uređenijoj zemlji", da nisi smatrao da je to bitno (a nije) za opis situacije, niko se ne bi doticao tog podatka.


Opis situacije uopste nije sadrzao taj podatak. Procitaj jos jednom.

Taj podatak sam dao kao odgovor na nas mentalitet: "Au, ko ti je ovo radio?! To nista ne valja. Sve treba drugacije."

Citat:
Tome u prilog ide i podatak da si ti u'vatio da popravljaš instalaciju za lampu.


Ja sam u'vatio da zamenim lampu i tom prilikom naisao na probleme. Nije osnovna ideja bila da dodjem da bih popravljao instalaciju. Sve sto se desilo nakon toga je proizvod moje zelje da naucim nesto. Mogao sam jednostavno na prvom problemu da se okrenem i kazem "Au, ko zna ko je ovo radio. Zovi stanodavca neka resi. Boli me uvo.".

Citat:
Ko zna u čemu sve još nije uređenija.


Umesto da placemo sto necemo takav nivo uredjenja dostici za 200 godina mi se podsmevamo... jbg.
[ veselinovic @ 26.04.2017. 01:04 ] @
Ajde da probam odgovoriti, bar na dio koji je neosporan.Citat:
Informer:
Sinoc sam kod drugara u stanu pokusao da mu pomognem oko zamene nekoliko zidnih sijalica (nesto kao plafonjera samo ide na zid) i tom prilikom se desilo nekoliko situacija za koje razumem sta se desilo ali ne razumem zasto se to desilo.

Dakle, kada sam menjao prvu sijalicu primetim da zica uzemljenja nije bila uopste povezana. Kada sam skinuo i stavio novu sijalicu uredno sam povezao i uzemljenje na mesto gde je i predvidjeno medjutim cim sam pokusao da ukljucim sijalicu fid sklopka je iskljucila. Nakon nekoliko testiranja ustanovim da je jedino resenje da ne povezem uzemljenje. Tada radi bez problema. Ono sto mene zanima je koji je moguci uzrok za tako nesto?


Moguci razlozi:
1. Ako prekidac za svjetlo gasi fazu - a trebao bi, onda imas neku struju curenja od faze prema kucistu sijalice. To moze da bude losa izolacija zica ili samog grla.
2. Neko je pomijesao usput N ( plavu) i PE ( zeleno-zutu zicu) i kad zakacis zuto-zelenu - kaje je u stavri Nula preko zida se pojavi neko curenje struje koje fid primjeti i reaguje.
Za rjesenje problema treba malo mjeriti i probavati. Kao prvo napone izmedju zica sa ukljucenim prekidacem ali odspojenom sijalicom. Onda probati sijalicu vezati izmedju crne i zuto-zelene , ako je sve Ok fid treba trenutno da iskoci. Ovo sve pod uslovom da je obicna plafonjera bez nekih RSO filtera i slicnih stvari.

Citat:
Informer:Na drugom mestu se desilo da sam pokusao tri zice da savijem na drugu stranu da bih mogao da busim zid i tom prilikom sam ih skupio tako da su se dodirnule i opet je fid sklopka iskljucila. Bitno je napomenuti da, kada se to desilo, prekidac na zidu je bio iskljucen i izmedju sve tri zice nije bilo napona.


Pri spajanju uzemljenja i nule poslije FID sklopke, u uobicajenom pogonu, ce FID sklopka izbaciti, jer se struja racva na N i PE provodnik ( sad jel 50-50% ili drugacije nebitno) i kroz N ne predje isto struje kao kroz F.

Citat:
Informer:Na trecem mestu se desilo da kada sam stuju iskljucio na zidnom prekidacu i dalje je na plusu bilo 42V. Kada je prekidac bio ukljucen bilo je standardnih 235V. Jedino resenje je bilo da se iskljuci osigurac. Opet me zanima da li neko ima ideju odakle je mogao taj napon da dolazi s obzirom na iskljucen prekidac u zidu?


E vidis, od razvodne kutije do prekidaca se obicno vodi jedan kabal. Kroz jednu zilu se pusti dovodna faza, a kroz drugu odlaz poslije prekidaca. Te dvije zile ( s obzirom da su u jednom kablu) imaju znatan kapacitet izmedju koji je dovoljan da se pojavi taj fantomski napon.Vjerovatno si mjerio digitalnim instrumentom velikog unutrasnjeg otpora.
Digitalni instrumenti sa unutrasnjim otporom od oko 10Moma su dobri za elektroniku, ali znaju dati naizgled iznenadjujuce rezultate u energetici.
[ anon115774 @ 26.04.2017. 16:33 ] @
Citat:
veselinovic: Ajde da probam odgovoriti, bar na dio koji je neosporan.


Neverovatno konkretan i (meni) jasan odgovor. Hvala puno!

Citat:
Moguci razlozi:
1. Ako prekidac za svjetlo gasi fazu - a trebao bi, onda imas neku struju curenja od faze prema kucistu sijalice. To moze da bude losa izolacija zica ili samog grla.
2. Neko je pomijesao usput N ( plavu) i PE ( zeleno-zutu zicu) i kad zakacis zuto-zelenu - kaje je u stavri Nula preko zida se pojavi neko curenje struje koje fid primjeti i reaguje.
Za rjesenje problema treba malo mjeriti i probavati. Kao prvo napone izmedju zica sa ukljucenim prekidacem ali odspojenom sijalicom. Onda probati sijalicu vezati izmedju crne i zuto-zelene , ako je sve Ok fid treba trenutno da iskoci. Ovo sve pod uslovom da je obicna plafonjera bez nekih RSO filtera i slicnih stvari.


1. Kada sam iskljucio prekidac proverio sam svaku sa svakom i nije bilo napona (sa odspojenim i grlom i sijalicom).
2. Ali ako je neko pomesao nulu i zemlju a prethodno je bila prikljucena drugo grlo odnosno sijalica zar ne bi tada fid iskljucio jer bi u tom slucaju znacilo da uzemljenje zatvara kolo a ne nula?

Citat:
E vidis, od razvodne kutije do prekidaca se obicno vodi jedan kabal. Kroz jednu zilu se pusti dovodna faza, a kroz drugu odlaz poslije prekidaca. Te dvije zile ( s obzirom da su u jednom kablu) imaju znatan kapacitet izmedju koji je dovoljan da se pojavi taj fantomski napon.Vjerovatno si mjerio digitalnim instrumentom velikog unutrasnjeg otpora.
Digitalni instrumenti sa unutrasnjim otporom od oko 10Moma su dobri za elektroniku, ali znaju dati naizgled iznenadjujuce rezultate u energetici.


To za razlog postojanja napona mi je sada jasno. Inace, prvo sam merio glinericom pa onda digitalnim mernim instrumentom. Glinerica je pokazala da ima napona. Doduse tinjalica nije sijala istim intenzitetom kao kod 230 ali veoma dovoljno da shvatim da nesto nije u redu.
[ vucko47 @ 26.04.2017. 17:29 ] @
Meris napone kada je ukljucen prekidac i naravno oprez pri merenju.
To za pojavu indukovanog napona nije nista cudno i strasno. Da je sve ispravno povezano fid bi
normalno radio tako da negde mora imati problem. Kao sto ti je vec receno prilikom spajanja zica fid ce iskljuciti
spoji bilo gde plavu i zutozelenu i videces
[ veselinovic @ 26.04.2017. 21:27 ] @
Kad sam rekao pomijesao nulu i PE, mislio sam da je zutozelenu povezao sa N poslije fid sklopke pa da je zutozelena u stvari nula.
Tada bi kroz saraf i zidu i sam zid moglo doci do curenja struje.
Nego, nisi odgovorio koja je sijalica u plafonjeri i ima li jos nesto osim grla.
[ anon115774 @ 27.04.2017. 09:01 ] @
Sto se sijalice i grla tice sklop je najobicniji moguci. Nista specijalno. Od sijalica smo probali obicnu i LED i ista je situacija.
[ Java Beograd @ 27.04.2017. 09:20 ] @
Citat:
veselinovic:... mislio sam da je zutozelenu povezao sa N poslije fid sklopke pa da je zutozelena u stvari nula.

Moguće, ali ovo bi mogao da uradi samo neki teži pacijent, štićenik doma za ometene u razvoju, a ne električar. Pa makar i priučeni.
[ tavance @ 02.05.2017. 20:39 ] @
@informer

Veselinović ti je odgovorio upravo onako kako sam i ja hteo, ali eto, kasnim nekoliko dana. Kao potvrdu ispričaću (napisaću) šta sam nedavno doživeo kod mog komšije.

Elem, pre par meseci mi se komšija žalio da mu se dešava da kad uključi neki potrošač, (npr. bojler ili neku ringlu) na zadnjem spratu, da se nekim sijalicama pojača intenzitet. Takodje mu se dešavalo da se povremeno oeća peckanje kad dodirne šporet. A FID sklopke nema. I to je trajalo celih 5 godina!

I da skratim priču maximalno, ispostavilo se sledeće:
Prizemlje i prvi sprat sazidan je pre 40 godina i instalacija je uradjena bez uzemljenja sem za kupatilo. U drugim prostorijama žuto-zelena je iskorišćena za nulu. Kasnije je uzemljenje provučeno u još 2 utičnice na prvom spratu i nigde više u kući nije bilo uzemljenja.
Kasnije je dozidan još 1 sprat tj. potkrovlje i pre oko 5 godina uvedena je struja, ali sa dve strane, tj. dve vertikale, tako da je na jednom kablu žuto-zelena bila uzemeljnje, a na drugom je bila nula. Uz to, ispostavilo se da su dve ringle na šporetu probile na masu. Sve u svemu, jedva nekako to raspetljah sa jednim profi električarem.

Mesec dana kasnije, komšiji prestao da radi bojler, on pozvao drugara da to pogleda, ali 2 dana se patio bez rezultata, čak je povadio sve iz bojlera, raširio po podu i nešto merio. Pozove mene komša, i opet da skratim priču, čovek je merio napon digimerom i dobijao kao i ti neki solidan napon. Poučen dugogodišnjim iskustvom poneo sam sijalice i za manje od minuta ustanovio da je kvar u prekidaču.

Tako da ubuduće kada izmeriš napon digimerom na isključenoj liniji, proveri sijalicama i sve će ti biti jasno.

Poz.
[ optimizator @ 03.05.2017. 00:10 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
veselinovic:... mislio sam da je zutozelenu povezao sa N poslije fid sklopke pa da je zutozelena u stvari nula.

Moguće, ali ovo bi mogao da uradi samo neki teži pacijent, štićenik doma za ometene u razvoju, a ne električar. Pa makar i priučeni.Upravo to rade rusi gde nema uzemljenja i čude se zašto još neko ne radi kao oni...


ili u šteku
[ radicmx @ 03.05.2017. 05:26 ] @
optimizator Takvih stvari ima i kod nas.
Budzotina imaju i Amerikanci, sad kakvo su problemi u ostalim zemljama juzne i centralne Amerike,Afrike, Kine to neznamo.
ako prave uticnice sa tri srafa onda su verovatno pravljeni za tri provodnika.


[ scoolptor @ 03.05.2017. 08:06 ] @
Radi se o TNC sistemu , odnosno 'nulovanom' napajanju.
Razdvajanjem 'uzemljenja' i 'nule' kod potrosaca, dobija se TNC-S sistem.


Kod nas se pretezno koristi u industriji, i kod starih objekata, koji imaju uzemljenje.
[ hrmnk @ 04.05.2017. 00:28 ] @
Evo ovako
Bavim se elektroinstalacijama i već preko dvadeset godina imam svoju firmu (obrt). U svom životu vidio sam svašta. jedno su pravila, a drugo su majstori na terenu koji rade svašta i ćesto izmješaju boje na vodićima.
U pravilu boje vodića imaju sljedeće oznake:

crna ili smeđa ( ponekad se nađe i crvena) = Faza
plava = Nula
žuto zelena = uzemljenje

Stare zgrade nisu imale uzemljenje i utičnice na zidu nisu imale na sebi onaj metalni kontakt kao što imaju danas (tzv šuko utičnica). Taj kontakt (ona dva metalna pera što vire iz utičnice) ima ulogu zaštite i to na način da je spojen na vod uzemljenja, pa se stoga još naziva i zaštitni vod. Kad se priključuje potrošač koji ima šuko utikač prvo se uspostavi kontakt između utičnice i utikača upravo na tom mjestu, a zatim danjim guranjem utikača u utičnicu uspostavlja se kontakt sa fazom i nulom. To je napravljeno upravo zbog zaštite jer ako je došlo do proboja između faze i metalnog kućišta nekog od uređaja izbacit će osigurać. Važno je napomenuti da FID sklopka neće svaki put izbacit ako dođe do proboja između faze i nule, jer ona radi na principu razlike struja koja teče kroz fazni vod i nulti vod. Drugim riječima ako kroz fazni priključak FID-a poteče neka struja kad se upali npr. sijalica, onda ista ta količina struje se vraća kroz nulti priključak. Ako dođe do "curenja struje" prema uzemljenju ili samom čovjeku tada FID registrira razliku struje koja se vraća i koja je u tom slučaju manja od one koja je izašla iz FID-a te se ona iskapča. Razlika na kojoj će iskopčati dana je u u onom drugom broju. Npr 45A/0,5A. Prva oznaka označuje ukupnu količinu struje koja može teći kroz FID ( u ovom slućaju 45 A), a druga oznaka označuje Struju diferencije (razlike) na koji će FID reagirati ako dođe do proboja napona prema uzemljenju. Kada ne bi bilo uzemljenja fidovka ne bi izbacila po uključenju potrošača, već bi izbacila tek onda kada se dotakne metalni dio uređaja. Međutim tu postoji jedna velika opasnost koju mnogi ne znaju. U večini kuća i stanova postavlja se FID sklopka na početku instalacije, odmah poslije brojila, ali prije osigurača i njena vrijednost diferencije obično bude 0,5A. Za ljudsko tijelo taj iznos struje je vrlo visok i može lako doći do strujnog udara u sličaju kvara na uređaju, a da fidovka ne izbaci. Ta fidovka ima ulogu zaštite same instalacije. da bi mi ljudi bili sigurni od elektro udara postavlja se još jedna sa oznakom diferencije 0,03A. Ta se druga sklopka obavezno stavlja za kupatila, a u novije vrijeme i za kuhinje.

Na mjestima gdje nema uzemljenja jer nije instalacija tako izvedena koristi se onaj gore navedeni sistem kao što je naveo kolega Optimizator i to se naziva SISTEM NULOVANJA. Kod takvog sistema FId se ne može koristiti jer izbacuje.

Nulovanje se obično primjenjuje u elektroinstalacijama gdje nije napravljen zaštitni vod pomoću pocinčane trake koja se ukapa u zemlju, već je zaštitni vod uzet sa nule. Tu se može koristiti FID ali nulovanje treba izvesti prije FID sklopke tako da preko nje idu faza i nula, a uzemljenje (ili bolje rečeno druga nula) ide mimo sklopke do utičnica.

2. što se tiče onog napona od 42 volta (čini mi se da je bilo riječ o tom iznosu da sad ne pretražujem temu) . To je takozvani induktivni napon koji se redovito pojavljuje u instalacijama i koji nema nikakvu opasnost. Ako se provjerava instrumentom može se očitati i na izmjeničnom i na istosmjernom području jer taj "napon" pliva iznad nule. Treba napomenuti da u nekim situacijama taj napon može iznositi i 220V, ali taj napon u sebi ne sadržava dovoljnu energiju te nema opasnost za strujnog udara. Ispitivač napona u kojem je tinjalica lagano će svijetliti, ali čim dotaknete žicu svjetlo u tinjalici nestane. Možete vidjeti razliku kad se prekidač prebaci u drugi položaj da tinjalica jače zasvjetli i tada ne dirajte po žicama jer ćete doživjeti strujni udar. U pravilu oko struje se ništa ne radi dok se ne isključi osigurač.

[ junior95 @ 28.12.2017. 16:04 ] @
Citat:
tavance:
@informer

....

Elem, pre par meseci mi se komšija žalio da mu se dešava da kad uključi neki potrošač, (npr. bojler ili neku ringlu) na zadnjem spratu, da se nekim sijalicama pojača intenzitet...

Poz.


Pozdrav,
komšija ima isti problem, uključivanjem nekog jačeg potrošača se pojača intenzitet svjetla sijalice, inače kod mene, i kod svakoga se desi suprotno.
[ veselinovic @ 28.12.2017. 16:17 ] @
To se desava samo i iskljucivo samo kada nula ne valja. E sad, gdje je los spoj na nultom provodniku tesko je reci, ali vjeorvatno u glavnom razvodnom ormanu ili u njegovoj razvodnoj tabli u stanu.
To je potencijalno opasna situacija jer se mjesto sa losim kontaktom grije i sve vise se povecava prelazni otpor. Jednog dana ce se prekinuti potpuno nula i onda ce biti vatrometa po stanovima.
Rijesite to cim prije.
[ scoolptor @ 28.12.2017. 16:46 ] @
Kolegi sa posla se prekinula nula tako sto je kontakt stare FID sklopke bio ostecen, pa, prilikom manuelnog resetovanja FID sklopke nula 'nije uhvatila'.

Srecom je bio budan posle pola jedan ujutru, pa je primetio da nesto nije u redu, pre nego sto je izbio pozar. Otisla su mu dva TV-a i jedan racunar.
[ mb57 @ 28.12.2017. 17:31 ] @
Mnogi misle da kroz nulu ništa ne protiče, jer smeju da je dotaknu.
[ junior95 @ 28.12.2017. 20:54 ] @
Hvala na odgovorima.
Sta je uzrok tome, je li se poveca napon te faze u odnosu na nulu, ili ako je sistem trofazni, faza ostane normalne vrijednosti, a preko te lose nule dodje druga faza, pa u principu na tom potrosacu u ovom slucaju na sijalici imamo medjufazni spoj.
[ mrkabrka @ 28.12.2017. 21:13 ] @
Da li je vazdusna mreza mislim ono bandere.,ne valja spoj nule sa kablom do kuce na banderi, to je vec za ED...Najlakse proveriti univerzalnim instrumentom V-AC ,izmedju Nule i uzemljenja.Ponekad zna da bude i 120V !
[ veselinovic @ 28.12.2017. 22:33 ] @
Citat:
junior95:
Hvala na odgovorima.
Sta je uzrok tome, je li se poveca napon te faze u odnosu na nulu, ili ako je sistem trofazni, faza ostane normalne vrijednosti, a preko te lose nule dodje druga faza, pa u principu na tom potrosacu u ovom slucaju na sijalici imamo medjufazni spoj.


Nula proseta napon prema jednoj fazi, samim tim izmedju nule i druge dvije faze se za toliko poveca napon.
[ mrkabrka @ 29.12.2017. 11:05 ] @
Zato treba proveriti spoj nule na banderi ,a to je posao za distribuciju(nevoljno to hoce da provere).Pokusaj sa uzemljivanjem
nule u razvodnom ormanu obicno ne daje rezultate., ako je trafostanica par km od kuce jos gore...
[ flighter_022 @ 29.12.2017. 16:06 ] @
Bila je pre par meseci jaka oluja, nosila krovove, pa tako i kod majke. E sad, za[to je to bitno na ovoj temi?! Pa zato.

Inženjer koji je projektovao instalaciju, overio projekat i odradio sve radove sa svojom ekipom, zaboravio je tada (1989, mislim) da poveže sporedni objekat koji je uz kuću. Na to mu je skrenuta pažnja i on je problem otklonio. Ali kako...

Na krovu brat i ja popravljamo štetu od oluje, a ja gledam i ne mogu da verujem... Preko krova je pušten kabl, i negde na sre dkrova nastavljen. Žice su uvrnute kako treba, ali onda samo obmotane izolir trakom, i tako ostavljene. Ni neka zaštita za kabl (koji ni ne treba da bude na otvorenom), a posebno ne zaštita za taj spoj...

Sve to ne bi bilo tako iznenađenje da taj čovek nije prilično iskusan a uz to i rođak.