[ NenadS @ 26.04.2017. 22:19 ] @
Juče je telekom pustio novu verziju softvera za STB uređaje za IPTV i od tada sam primetio da se na mreži neštu čudno dešava.

Naime, kada ugasim STB i on ode u standby režim, LAN2/3 lampica na aDSL ruteru nastavlja da treperi što je indikator da kroz port prolazi neki saobraćaj.

Kako bih proverio o čemu se radi, postavio sam MikroTik ruter između aDSL rutera i STB-a i snifovao sam taj saobraćaj dok je STB u standby-u.

Ono što sam dobio u Wiresharku je MPEG TS stream pa sam tom fajlu promenio ekstenziju u .mpg i kada sam ga otvorio u playeru, video sam RTS1 u veoma maloj rezoluciji kao kada upalite STB pa imate pregled programa u sredini ekrana.

To mi je bilo skroz čuno pa da za svaki slučaj restartovao kompletnu opremu ali ništa se nije promenilo. Kada upalim STB i pustim sliku preko celog ekrana, saobraćaj je oko 3Mbps i kodiran je ali ako odem na "home" gde u malom prozoru vidim sliku, onda STB vuče 512Kbps što je isto ono što vuče kada ga ugasim, odnosno kada ode u standby.

Da li je možda neko prisutan primetio sličnu stvar? Ovo se nije dešavalo dok juće nije izašla nova verzija softvera.

Nije da mi pravi problem ali pošto imam dva STB-a, oni zajedno u standby-u vuku 1Mbps bez potrebe 24h dnevno, a navodno su isključeni.

[ Milan Kragujevic @ 14.08.2017. 16:34 ] @
Ja sam primetio, doduše ne kod mene kući, da kada ugasim STB idalje mi se čuje zvuk što ukazuje na to da on idalje strimuje program, samo što je ugasio video izlaz. To je tako kada je spojen preko činčeva.
[ NenadS @ 14.08.2017. 19:03 ] @
Da, tako je, cuje se zvuk i nakon sto STB ode u standby mode. Jos uvek to nisu resili.
[ Java Beograd @ 15.08.2017. 11:48 ] @
Čisto da znate: ja sam merio potrošnju struje STB uređaja (Telekom IPTV) kad je uključen i kad je "isključen", dakle preko daljinskog. Svetli crvena lampica. Stend by.
Potrošnja je potpuno ista.
[ Miroslav Cvejić @ 15.08.2017. 12:02 ] @
U normalno uređenim zemljama takav uređaj ne bi bio pušten u promet.
[ Milan Kragujevic @ 15.08.2017. 15:10 ] @
Bio sam u telekomu danas pa sam ih pitao jel znaju za taj problem, kaže onaj što radi ne znaju ali raspitaće se da se to ispravi. Čisto sumnjam, ali dobro ajde neka ispadne da grešim.
[ NenadS @ 15.08.2017. 19:20 ] @
Ja kad sam to pokusao da objasnim osobi u call centru, rekla mi je da mi kablovi nisu u redu da bi mi na kraju spustila prekinula vezu jer je zakljucila da sam budala.

Ona sam poslao mail telekomu i sutradan me je nazvao neko iz telekoma i rekao da sam u pravu i da su i oni to primetili ali da je procedura da se to ispravi ista kao kada rade update software i da ce to trajati mesecima dok se uradi novi plan i dok kinezi isprave gresku... sto znaci da nemaju scenario za slicaj problema ali sreca sto im je to multicast saobracaj pa im ne pravi problem u mrezi. U svakom slucaju, sve zavisi sa kim razgovarate, u call centru sam ispao budala, a nakon slanja maila i potvrde da sam u pravu, dobio sam poziv da posaljem CV ako zelim posao.
[ NenadS @ 28.05.2018. 09:47 ] @
Izgleda da su od pre 3-4 dana resili problem koji je postojao da nakon odlaska u standby mode, stb i dalje vuce oko 512kbit/s saobracaja.

Da li jos neko moze da potvrdi to. Nisam video da je izasao update software-a, mada je moguce da su deca prihvatila azuriranje posto retko kad i palim tv.

Pozz
[ Aleksandar Đokić @ 28.05.2018. 16:35 ] @
Ti strimovi idu preko multicast ip adresa... kad ukljucis stb on posalje IGMP join da bi dobio multicast saobracaj, doduse kriptovani.

Kad ga iskljucis on treba da posalje IGMP leave, ali mislim da je Telekomu, a i tebi potpuno isto. Jedino sto je opterecenije je taj 'last mile' do tebe kad je stb iskljucen, sto je pitanje koliko je relevantno.

Zato sto je taj multicast svakako prisutan na RAS gde se modem kaci.

A mozda za nesto i koriste taj mali strim, za neku kontrolu ili OTA.
[ NenadS @ 28.05.2018. 20:48 ] @
Taj problem se javio prosle godine nakon nekog update-a software-a, pre toga to nije bio slucaj. Povezao sam MT i snifovao malo traffic-a. Ispostavilo se da je to preview stream koji nije kriptovan jer sam ga regularno otvorio u VNC-u.

Inace, do pre par dana je lampica na modem-u treperela bez prestanka i kad STB radi i kad ne radi, dok sada to vise nije slucaj posto trebne po nekad dok je STB na standby-u.

Upravo mi je supruga rekla da je ona prosle nedelje prihvatila taj update, tako da se sve poklapa. Drago mi je da su to resili :)
[ Aleksandar Đokić @ 28.05.2018. 23:11 ] @
Sumnjam da su oni, prece proizvodjac tih stb-ova.

Bas smo pre neki dan raspravljali da to sto sto telekom stavlja je, ono, dobro je da uopste radi :).
[ Java Beograd @ 29.05.2018. 09:06 ] @
Ja STB uopšte ni ne isključujem. Radi, vuče puni stream podataka, i pojma nema da je TV isključen.
Resetujem ponekad kad zabaguje, ili krene nešto sporo da radi.

A, tek toliko da napomenem, merio sam potrošnju struje kad radi i kad je u "stand by", šatro isključen. Potrošnja struje, pogađate - ista !
[ NenadS @ 29.05.2018. 09:13 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Sumnjam da su oni, prece proizvodjac tih stb-ova.

Bas smo pre neki dan raspravljali da to sto sto telekom stavlja je, ono, dobro je da uopste radi :).

Ne rade oni software naravno. Kad sam prijavio taj problem i kad su mi se javili, rekli su mi da to nece skoro biti ispravljeno jer kao moraju ponovo da udju u proceduru za slanje zahteva za nadogradnju software kinezima itd... Eto, to je trajalo godinu dana :)

Citat:
Java Beograd:
Ja STB uopšte ni ne isključujem. Radi, vuče puni stream podataka, i pojma nema da je TV isključen.
Resetujem ponekad kad zabaguje, ili krene nešto sporo da radi.

A, tek toliko da napomenem, merio sam potrošnju struje kad radi i kad je u "stand by", šatro isključen. Potrošnja struje, pogađate - ista !


Kad si merio potrosnju struje? Ako je to bilo u poslednjih godinu dana, ona je problem koji sam opisao razlog jednakoj potrosnji struje. Ako te ne mrzi, pokusaj ponovo da izmeris pa nam prenesi rezultate. A to sto STB dok radi vuce saobracaj cak i kada je tv ugasen, to je normalno, osim ako preko HDMI-ja ne moze da detektuje da je tv ugasen.