[ RNenad @ 30.04.2017. 00:31 ] @
Potrudiću se, da jasno i konkretno iznesem, sva pitanja koja imam. Koja su inače vezana, za modifikaciju i personalizaciju, Android uređaja. Koji želim u potpunosti prilagoditi sebi i svojim potrebama. Uzmimo u obzir to, da je uređaj kupljen u "mts-u" i da je prisutan određen broj aplikacija, konkretno namenjene korisnicima njihove mreže. E, sad, pošto na tom uređaju ne želim koristiti njihovu mrežu i stoga sam ga i dekodirao. Samim tim, te aplikacije mi potrebne nisu i ne želim ih. Nije problem da ih deinstaliram, ali šta dobijam time? Kada se one iznova vrate, nakon "Factory Resset-a". Međutim, idemo korak po korak. Da nebi došlo do zabune. 1. Nakon što otključam Bootloader i zatim Root-ujem telefon. Želim da "sakrijem" sve vizuelne tragove (dokaze), da je to i učinjeno. Znači, da želim ukloniti sve ikone sa početnog ekrana (to je makar lako), ali i iz uređivača aplikacija (da u listi svih instaliranih aplikacija ne budu vidljive te ili bilo koje druge, koje želim instalirati, ali i sakriti nakon toga). Da ih jednostavno "nema" nigde u telefonu, iako ih ustvari ima. Ako bi bilo moguće (opcionalno) da ih mogu po potrebi "pozvati" nekim kodom, koji bih im eventualno mogao dodeliti (tipa *#XXXX#*). Ako razumete šta želim reći? 2. Brisanje sistemskih aplikacija. Pretpostavljam da je za to potreban "Root Explorer"? 3. Mogu li se preimenovati, kako sistemske, tako i naknadno instalirane aplikacije (u nazivima ikona i takođe u uređivaču aplikacija)? Čist primer, ako instaliram recimo "File Manager", da ga preimenujem, u recimo "Moji Fajlovi" i da pod tim imenom bude vidljiv, svud u uređaju? 4. Uređivanje sistemske teme (izmena boje pozadine, boje i stila fonta, logo-a, zaključanog ekrana, melodije pri podizanju sistema itd.)? 5. Najbitnije čuvam za kraj. Nakon završene modifikacije i celokupne vizuelno/softverske personalizacije, kako "sačuvati" sve te izmene? Pošto će se nakon "Factory Resset-a" sve vratiti na prvobitno (kao kad je kupljen)? Znači, da i nakon vraćanja na fabričko uređaj ostane Root-ovan, da sve potrebne aplikacije budu sakrivene, a neke i preimenovane i da se ne pojavljuju one koje sam pre toga deinstalirao (sistemske). Kao i da ostanu sve vizuelne promene, koje sam uradio pre toga. Da li je izvodljivo?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 30.04.2017. 02:36 ] @
Ako instaliraš recimo Titanium Backup, njime ćeš moći da odradiš većinu toga što ti treba.

1. Najjednostavnije je da nepoželjne aplikacije zamrzneš. Tada će nestati iz liste aplikacija, ali će i dalje biti u sistemu (nećeš ih obrisati), a možeš ih odmrznuti po potrebi koristeći opet Titanijum Backup.
2. Bilo da hoćeš da obriše ili privremeno zamrzneš aplikaciju, opet Titanijum
3. Neki programi će se preimenovati čim promeniš jezik telefona, ali ako želiš malo više kontrole, trebao bi da menjaš kôd same aplikacije, mislim da ti se taj korak ne isplati. Možeš napraviti foldere u launcheru pa ih nazvati različitim imenima u skladu sa programima koji su ti u njima.
4. U zavisnosti koji telefon imaš postoje različite opcije za teme. Samsung recimo ima svoje teme. Postoje i bootloader animacije koje možeš naknadno da flešuješ. Pogledaj XDA developers podforum posvećen svom telefonu.
5. Kad imaš rootovan telefon onda instaliraj neki custom recovery, recimo TWRP, u njemu imaš tzv. nandroid backup, koji je slučaj kloniranju diska na kompjuteru. Posle taj backup možeš vratiti na telefon i on će biti opet isti kao onog dana kad si ga napravio.
[ RNenad @ 30.04.2017. 14:06 ] @
Ovo želim da primenjujem kod svih budućih telefona, koje budem imao. Za nekih par dana ću uzeti "Tesla 6.2". Želim da ga odmah "sredim". Ne znam koliko je on prisutan na XDA, nisam gledao. Što se Titanium Backup-a tiče, u slučaju zamrzavanja određenih aplikacija, da li nakon što odradim to i nakon toga recimo deinstaliram Titanium Backup, se te zamrznute aplikacije "odmrznu"? Znači, faktički Titanium Backup mora sve vreme biti instaliran, zar ne? U slučaju zamrzavanja nekih, one da li su i dalje funkcionalne, verujem da nisu? Meni najviše treba to da određene aplikacije budu instalirane i 100% funkcionalne, ali da budu nevidljive u listi instaliranih aplikacija, kao i bilo gde drugde u telefonu.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 30.04.2017. 19:45 ] @
Mislim da bi aplikacije ostale zamrznute, ali nikad nisam obrisao TiBackup, to je jedna od najbitnijih aplikacija mi na telefonu :)

Ok, tebi onda treba ono što ima Nova launcher (i Apex i možda još neki), brisanje aplikacija iz listinga. Kad uđeš u spisak aplikacija u launcheru nećeš ih videti, a one su i dalje instalirane. A za njihovo pokretanje ja lično preferiram AppDialer, i sam namestio da se pokrene na swipe up po ekranu ili na drugi pritisak na home dugme.

Što se tiče backupa aplikacija, njih možeš odraditi Titanijum Backupom, pa onda te fajlove na memorijskoj kartici preneti na drugi telefon i tamo uperiti TiBackup ka folderu na kartici gde su backupi. Ovo radi za korisničke informacije, uključujući i podešavanja launchera. Nandroid backup se može (i treba) vraćati samo na identičan telefon.

Takođe, kad kažem "lista instaliranih aplikacija", mislim na listu u launcheru, gde se slabije neće videti. Sve instalirane aplikacije će uvek biti vidljive u Settings -> Aplikacije.
[ RNenad @ 30.04.2017. 22:40 ] @
Što se toga tiče, sve se svodi na alternativna rešenja? Što se tiče onoga što je meni potrebno. Jedino je izvesno, brisanje sistemskih aplikacija. Koje se isto može obaviti, sa Titanium Backupom. Dok je "skrivanje" (kao i preimenovanje) određenih aplikacija skoro pa i nemoguće. Uz pomoć navedene aplikacije, one se mogu "zamrznuti". Propustio sam možda, u tom stadiumu da li su te zamrznute aplikacije i dalje aktivne i mogu li se one tad koristiti ili ne, i kako se pokreću, ako nisu vidljive? A što se tiče:
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-:
5. Kad imaš rootovan telefon onda instaliraj neki custom recovery, recimo TWRP, u njemu imaš tzv. nandroid backup, koji je slučaj kloniranju diska na kompjuteru. Posle taj backup možeš vratiti na telefon i on će biti opet isti kao onog dana kad si ga napravio.
Ako sad ne grešim, time dobijam sopstveni Custom ROM (tj. Firmware)? Pošto fabrički (Stock ROM) modifikujem i tim postupkom napravim njegov backup na SD? Zatim ga vraćam, preko TWRP-a? Mogu li umesto toga, da taj što sam ga dobio backupom flešujem, istom procedurom kao što bih to uradio sa nekim drugim (preuzetim) Custom ROM-ovima, preko PC-a, i da mi taj trajno ostane, i nakon odrađenog Factory Resseta, da sve ostane isto (kako sam ja modifikovao)?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 30.04.2017. 23:32 ] @
Ne, ne praviš tako čudom ROM, I dalje bi bio stock ROM, samo rootovan.

Zamrznute aplikacije se ne mogu pokrenuti. Faktički su deinstalirane, a nisu.

Sakrivati se mogu u launcherima koje sam pomenuo, a onda ih pokrećeš preko AppDialera.

TWRP backup vraćaš preko TWRP-a, to je i dalje tvoj stari ROM, ne bi preživeo factory reset, jer su sve aplikacije i dalje gde si ih instalirao prvi put.