[ bordzija @ 14.07.2017. 12:05 ] @
Ariston kockasti fensi bojler stalno kaplje na sigurnosnom ventilu tokom grejanja vode od prvog dana. Isto tako probija i na česmi, curi voda ispod ručice kaplje i posle nekog vremena upropasti česmu tj mešač pa mora da se menja.

Menjan je nekoliko puta sigurnosni ventil ali bezuspešno, stavljen je i reduktor pritiska i ista situacija. Pritisak je dosta jak jer je zgrada pored beograđanke.

Šta sad?

[ scoolptor @ 14.07.2017. 12:51 ] @
Ukratko:
1. Voda se siri kada se zagreva (iznad 4C). Ako se 80lit vode zagreje sa 30C na 65C, zauzimace 82lit.
2. Voda u bojleru nema mnogo prostora za sirenje. Osim sabijanja minimalne kolicine zarobljenog vazduha na vrhu kazana bojlera, jedini nacin kompenzacije sirenja vode je deformacija kazana, cevi itd.
3. Sigurnosni ventil ima dvostruku, odnosno trostruku funkciju:
a) funkciju nepovratnog ventila, odnosno omogucenja protoka kada pritisak na ulazu pemasi prisak na izlazu za 0,1bar, te sprecavanja protoka u suprotnom smeru.
b) funkciju sigurnosnog ventila, odnosno ispustanja viska vode van sistema, u cilju obaranja pritiska, kada pritisak vode u bojeru predje granicnu vrednost od 6, 7, 8, 9 bar, zavisno od modela.
c) funkciju povratnog toka, koju imaju samo neki sigurnosni ventili - omogucenje protoka otvaranjem nepovratnog ventila kada razlika pritiska na izlazu i ulazu predje 1bar. Na ovaj nacin se sanitarni sistem objekta koristi za kompenzaciju porasta pritiska u bojleru.
4. funkcija c) nije primenjiva ako u sistemu postoje ventili za sprecavanje povratnog toka, kao npr. nepovratni ventili. I reduktori pritiska se ponasaju kao nepovratni ventili u ovoj aplikaciji, te se isto odnosi i na njih.

Sta je resenje?
5. Ugradnja sanitarne ekspanzione boce zapremine 1/10 zapremine kazana bojlera, izmedju sigurnosnog ventila bojlera i ulaza za hladnu vodu bojlera. Za 80lit bojler preporucuje se boca od 8lit.
6. Ekspanziona boca ima membranu/mehur koji zatvara vazdusni dzep. Pritisak vazduha treba da bude isti kao u sistemu, odnosno 3 do 3,5bar. Kada usled zagrevanja dodje do sirenja, voda preko membrane/mehura savladava vazduh koji je stisljiv, te *ne dolazi* do (znacajnog) povecanja pritiska u sistemu.
7. Pritisak vazduha u boci se regulise pumpom za gume za automobil/bicikl.
8. Dobro ste primetili, da bi sistem sa ekspanzionom bocom bio efikasan, potrebno je regulisati dolazni pritisak ventilom za redukciju pritiska. Ukoliko je pritisak sistema veci od pritiska vazduha u boci, boca nece imati funkciju, jer ce znacajno biti ispunjena vodom. Ukoliko je pritisak sistema manji od pritiska vazduha u boci, boca ce profuncionisati tek kada se zbog zagrevanja pritisak u sistemu povisi na istu vrednost.
9. Upotreba ventila za redukciju pritiska pak iziskuje upotrebu mehanickog filtera, odnosno hvataca necistoca, da bi se sprecilo zacepljenje ili ostecenje istog.
10. Stoga bi minimalni sistem izgledao ovako: mehanicki filter ili hvatac necistoca, ventil za redukciju pritiska podesen na 3-3,5bar, sigurnosni ventil bojlera, t-komad na koji je povezana sanitarna ekspanziona boca napunjena na 3-3,5bar, ulaz za hladnu vodu bojlera.

Ja sam u fazi renoviranja svog kupatila, i planirao sam upotrebu boce Elbi D8. Moja topla preporuka.

Preporuka broj dva je ugradnja termostatskog mesnog ventila na izlazu tople vode bojlera - usteda energije, sprecavanje mogucnosti nastanka opekotina.


[Ovu poruku je menjao scoolptor dana 14.07.2017. u 17:46 GMT+1]