[ toma1981 @ 24.07.2017. 20:41 ] @
pozdrav narode!

imam problem sa bubašvabama u kući pa sam na netu tražio rešenje i pronašao recept u koji se meša žumance i 50 gr borne kiseline i od toga se prave kuglice 1cm prečnika pa suše se.

za bornu kiselinu jedni kažu da je štetna, čak kancerogena drugi da se koristi u lekovima i da nije...
interesuje me da li bi neko stručan iz ove oblasti mogao da mi kaže da li jeste ili nije štetna i to za decu(ako bi pojela kuglicu) i kućne ljubimce.

hvala unapred
[ ademare @ 24.07.2017. 22:57 ] @
Svaki lek se uzima u odredjenim dozama , a predoziranje je stetno , i moze imati teske posledice . Na primer lek leci u dozi do 100 mg dnevno , a ako uzmes 10 X od toga , moze biti i te kako stetno !

To je samo primer da Svaki lek ima svoju dozu. Borna kiselina se koristi na primer za proizvodnju Vazelina , koji se maze na usta, ruke itd. Znaci tesko da je bas otrovna, ali se koristi u tzv. spoljnoj upotrebi , ne guta se !

Zato ako nisi siguran da ce ga progutati deca i kucni ljubimci, bolje je Ne koristiti ga , manja steta su Buba svabe nego da se neko otruje !

Inace ja sam koristio samo tu bornu kiselinu u prahu , rastvornu u vodi . Buba svabe to pojedu, ona im se kasnije stvrdne u stomaku i tako uginu . Ne treba ti nikakvo zumance, ali ako ne mozes drzati dalje od domasaja dece i kucnih ljubimaca bolje ne koristiti .
[ nkrgovic @ 25.07.2017. 07:47 ] @
Borna kiselina se, u nekim slucajevima, cak razblazena stavlja kao kapi za oci. Zato sto jeste kancerogena koristi se jako kratko i vecina lekara je izbegava i menja modernijim lekovima, osim ako ne zavrsis u drzavnoj ustanovi koja nema izbora..... Nikako, ali nikako nemoj rizikovati da ti deca to pojedu, mogu da se otruju ili da imaju razne druge zdravstvene probleme. Isto vazi naravno i za ljubimce.

Kupi nesto za bubavsvabe sto nije stetno za toplokrvne zivotinje.
[ notebookFun @ 25.07.2017. 08:19 ] @
Imao sam isti problem sa žoharima ili bubašvabama. Kupio sam Bornu kiselinu i jedino sam ih sa njom uspjeo poubijati. Nisam pravio kuglice vec sam prah borne kiseline mjesao sa sitnim secerom.

To sam stavljao iza frizidera, el. sporeta itd. Nije otrovna ili kancerogena osim ako se ne uzme u velikim kolicinama...

Samo stavi na mjestima koja nisu lako dohvatljiva i žohari ce sami da pobjegnu iz kuce ili stana :)
[ superbaka @ 25.07.2017. 13:24 ] @
iz mog licnog iskustva, ovo je level Master za bubasvabe, cisto ako zelis da se resis bubasvaba dok ne dobijes zadovoljavajuci odgovor na tvoja pitanja vezana za stetnost borne kiseline...
[ notebookFun @ 25.07.2017. 20:47 ] @
Citat:
superbaka: iz mog licnog iskustva, ovo je level Master za bubasvabe, cisto ako zelis da se resis bubasvaba dok ne dobijes zadovoljavajuci odgovor na tvoja pitanja vezana za stetnost borne kiseline...


Ma nema šanse da to moze da unisti bubašvabe, samo ce dzaba bacati pare na to. Bubasvabe idu na toplotu, najvise se zavlace u drva. Neka covjek slobodno kupi Bornu kiselinu i stavi iza frizidera gdje je motor, iza drvene komode itd.
[ superbaka @ 29.07.2017. 23:33 ] @
ovo sredstvo poseduju hemijske atraktante koji ih privlace, i ne samo da truje njih vec otrov odnose i u leglo gde vrsi genocid... stavio sam proslog leta i od tad nisam video ni jednu u kuci...
[ Burgos @ 30.07.2017. 19:46 ] @
I ja da se učipim, pa da kažem da sam sa Bornom kiselinom (recept našao negde na es-u, bilo je to pre pet godina, sećam se da su izgledale kao male pogačice) rešio problem bubašvaba u stanu gde smo ih viđali nekoliko dnevno. Koliko se sećam, neko je pisao da i te delove pogače nose u leglo gde se hrane kiselinom. Uglavnom, proradilo je posle nekoliko dana. Možda da napravite male kaveze? Tipa probušite kutiju od sapuna, tek toliko da ne mogu ljubimci da pojedu ili deca da dodirnu, ali sa dovoljno širokim otvorom da bube uđu?