[ tuxserbia @ 24.11.2017. 21:47 ] @
Dođosmo i do kraja eksperimenta. Nemački narod, koliko god pametan, postao je još pametniji, uz sitnih 49 i kusur miliona evra troška. Svaka škola se plaća.
[ Branimir Maksimovic @ 24.11.2017. 21:52 ] @
Ma to je politicka odluka, tim pre sto su napravili svoj zastareli distro, sto je greska u startu. Ako mislis na Minhen i Linux.... nisu oni jedini i Francuzi imaju svoje.... greska prelaska na Windows ce da ih kosta mnogo vise.
[ SlobaBgd @ 24.11.2017. 22:07 ] @
Nije ovo Auf Wiedersehen, München već Auf Wiedersehen, Linux.
Sad će dežurni zaštitnici Linuxa da nađu stotinu opravdanja zašto je projekat propao, da krive politiku, Microsoft, Putina, izbeglice, Orbana i Sorosa... A omrznuti Microsoft, kojeg treba, jelte, zapaliti na lomači i zatreti mu seme, uprkos svemu nastavlja da preuzima tržište.
Ne navijam za Microsoft, ali dajte malo se dozovite pameti. Očigledno da Zajednica™ ne ume da napravi i plasira proizvod koji se traži. I tome nije kriv ni M$ ni sisate minhenske šalteruše nego tim koji je pravio i implementirao neki distro u minhenske javne službe.
[ Branimir Maksimovic @ 24.11.2017. 22:14 ] @
Sloba : "A omrznuti Microsoft, kojeg treba, jelte, zapaliti na lomači i zatreti mu seme, uprkos svemu nastavlja da preuzima tržište."

Mislim da Mikrosoft dominira trzistem, ne uprkos svemu, nego zahvaljujuci svemu. Prelazak na Linux nije laka odluka, zbog toga. To sto je neki politicar odlucio da sad treba preci na M$, nije sigurno zbog toga sto Linux ne valja, nego zato sto M$ to radi na vise nacina.
Tim pre sto prelazak na M$ nece takodje biti bezbolan, nego ce da kosta jos €...


[ bachi @ 25.11.2017. 09:35 ] @
Bilo kako bilo, izuzetno veliki poraz za Linux priču.
[ tuxserbia @ 25.11.2017. 09:47 ] @
Slobo, da sam hteo da čitam žalopojke oštećenih akcionara zajednice otvorenog koda, otvorio bih temu u prikladnom odeljku, pa bi se tešili uzajamno.


Branimire, upravo tako. Samo što, nije jedan političar u pitanju, već ohoho. Sve zakulisne radnje, od prebacivanja kancelarije švapskog predstavništva u Minhen , izbora gradonačelnika, otvorenog ( i verovatno prikrivenog ) doniranja, što je "dozvalo pameti" Bavarce da se vrate pod okrilje korporacije koja ZNA šta je dobro za njih. Normalno, novih 50-ak miliončića da se to sve ušrafi na svoje mesto.

Apropo dominacije, niko to ne spori. Dominiraju godinama, na lošim osnovama, ali ok. Problem je što to tržište opada, a u novostvorenim nemaju ni promil učešća. Za mobilni deo su već javno podigli belu zastavu, reklamni deo kopiraju gugleta, pa uz wX pokušavaju da naprave dobru bazu informacija. Na oblacima im ne ide loše, jer je to sad mnogo lepa reč da se koristi na sastancima. Office i igrački deo im ide baš dobro.

[ Nedeljko @ 25.11.2017. 13:54 ] @
Politika je oduvek radila na podmazivanje, a ne na javni interes.
[ Zlatni_bg @ 26.11.2017. 02:07 ] @


I tako... :) Svaka promena nosi sa sobom vreme prilagodjavanja, neko je krace neko je duze, jednostavno nisu postignuti zeljeni rezultati iz x ili y razloga, i gotova prica...
[ Nedeljko @ 26.11.2017. 02:33 ] @
Koji su to ciljevi?
[ Panta_ @ 26.11.2017. 09:00 ] @
Citat:
Any government that tries to [switch to open source software] could find itself on the receiving end of a massive amount of political and corporate lobbying from the US government and companies like Microsoft. For example, there’s no open market for word processors, because there’s massive amount of political pressure. The US embassy will get involved in any country that tries to walk away from [Microsoft].

https://thenextweb.com/eu/2017...microsofts-digital-killswitch/


Citat:
Former mayor Christian Ude, a free software supporter, shared a dialogue he had with Microsoft founder Bill Gates at the start of the city’s great leap to open software.

The two met at a conference in California and drove a car together to the airport. “Why are you doing this? asked Gates. “Because we want freedom,” replied the mayor. “Freedom from what?” asked Gates. “From you!” replied the German. They were talking about Munich’s local government’s transition to open source.

City council meetings in Munich don’t usually attract much interest beyond the city. But the meeting in February 2017 was different. Press and audience filled the benches in the main auditorium of the magnificent neo-Gothic town hall to capacity. Local politicians answered media inquiries from all over Germany and even from other parts of Europe.

For a decade, a team of experts have toiled to transfer the local government’s IT system from the American IT giant Microsoft to open source software. Despite hefty costs, including training, this change has saved Munich municipality €11m in seven years.

Ude and others hoped that Munich would lead the way to open source migration and that Europe would follow suit. But now lord mayor Dieter Reiter and his coalition in the Social Democratic Party (SPD) and the Christian Social Union (CSU) want to connect the city back to Microsoft.

The argument is highly political. The SPD mayor is dependent on the votes of the CSU. The Christian party and its supporters are driving support for Microsoft. Dorothee Belz, who served Microsoft Europe until 2015 as vice-president, is a member of the CSU Economic Council’s management team.

“Apparently, it is only a ‘political power game’,” says Florian Roth, head of the Green Group. “Do we really want to make our administration increasingly dependent on the American monopolist Microsoft?”

http://www.computerweekly.com/...ling-their-Microsoft-addiction

Citat:
Politika je oduvek radila na podmazivanje, a ne na javni interes.

Posebno kada su ovako velike cifre u pitanju.
Citat:
Microsoft spends more than any other tech company in the world on lobbying the EU, if you believe the figures in the non-obligatory EU Transparency Register.

A new online tool called LobbyFacts.eu allows data from the register to be automatically sorted, compared, ranked and analysed in ways not possible through the official EU site. It calculates that Microsoft is number three in the lobbying stakes, spending €4.75m per year, behind tobacco giant Philip Morris and petrol company ExxonMobil.

Other tech firms in the top ten are Siemens, at number five with €4.35m, and Huawei, at number eight with an estimated spend of €3m. Telekom Austria Group was at number 10 with €2.75m

All of that spending adds up to a lot of pressure on the MEPs and European Commission staff who are drawing up new telecoms regulations.

Search behemoth Google spends between €1.25m and €1.5m per year; around one third the Microsoft figure.

https://www.theregister.co.uk/...t_tops_tech_eu_lobbying_spend/
[ Nedeljko @ 26.11.2017. 15:56 ] @
Nije tu stvar samo u novcu. SAD vide internet i Windows kao svoje oružje. Edvard Snouden je rekao da NSA može da špijunira doslovno svaki Windows uređaj na svetu. Zato je vrlo važno da administracija koristi to.
[ Space Beer @ 27.11.2017. 10:02 ] @
Onaj ko hoće, može da špijunira i linux. Na stranu što je svaki OS bušan ko sito, ni hardver nije siguran po tom pitanju (hint: Intel ME)

Što se teme tiče, ja ne znam ko je pomislio da Pingvini mogu (za)živeti u Bavarskoj. Još su sami pravili svoj distro. A tamo sys admin pijan ceo septembar kad su jesenji vašari i Oktoberfest. Posle pije kuvano vino ceo decembar, pa pije jako pivo ceo mart. Pa kad dođu letnji festivali i vašari ne trezni se ceo jun :d

Koliko sam ispratio glavni problem je nekompatibilnost LO .odf fajlova sa dokumentima iz drugih sektora (iz iste ili druge regije/države). To i jeste problem, ne samo za OOXML formate, već i ODF zna da pobrljavi kada se isti fajl koristi iz različitih programa. I opet, nije LO jedini office paket za linux. Tu je i onaj WPS, koji nije besplatan, nije otvoren, ali ima bolju podršku za MS Office fajlove.

Opet, malo mi je verovatno da postoji OS koji ne valja za gradsku/državnu administraciju. Njihov posao se svodi na 2-3 standardna programa, i gomilu web servisa. Čak i ako imaju neko custom rešenje, da se prebaciti na drugu platformu, posbno kad pare nisu problem. Umesto da su platili Red Hat-u ili Novell-u da im odrade posao kako treba, oni hoće sami. Koštalo bi verovatno kao i MS rešenje, možda i više, ali bar bi bili nezavisini. Od jedne kompanije. Ali zavisni od druge. Ali slobodni. I srećni.

Što se cene tiče, ovih 50M za 30k računara i 12-13 godina nije ni tako mnogo. To dođe oko 140€ godišnje po PC-u. Još kad su tuđe pare u pitanju, ne znam što se o tome priča uopšte :d Ipak, mislim da glavni problem nije ni to što je MS gurao svoje (prošle godine otvorili novi centar u Minhenu), niti da je nemoguće koristiti linux za te poslove, već to što je administracija nesposobna, ne znaju šta im treba i kako do toga da dođu :)
[ Panta_ @ 27.11.2017. 10:50 ] @
Citat:
Onaj ko hoće, može da špijunira i linux.

Zasto da se muce kada im to Microsoft daje na izvolte?
[ Branimir Maksimovic @ 27.11.2017. 10:53 ] @
Lepo si mu to rekao ;p
[ Space Beer @ 27.11.2017. 13:49 ] @
Citat:
Panta_:
Zasto da se muče kada im to Microsoft daje na izvolte?

Zato što MS daje podatke samo USA agencijama, a linux može da špijunira ko god to želi :)
[ Branimir Maksimovic @ 27.11.2017. 13:54 ] @
A kome pa Linux daje info? MS ima telemetriju, Linux nema ;)
[ vinted @ 27.11.2017. 13:57 ] @
Gde sada ti Bavarci da se odluče da ukinu Linux kada je i Microsoft uvideo sve prednosti Linux-a i sam počeo da piše deb. pakete ?
[ Space Beer @ 27.11.2017. 14:03 ] @
Pijani su, ne znaju šta rade :)
Citat:
Branimir Maksimovic:
A kome pa Linux daje info? MS ima telemetriju, Linux nema ;)

Ne daje nikome, ali zato možeš sam da uzmeš ako ti treba :)
https://www.cvedetails.com/vul...dor_id-33/year-2017/Linux.html

[ Branimir Maksimovic @ 27.11.2017. 14:15 ] @
Smesno. Pomnozi to sa jedno 100 pa ces dobiti kolko Windows ima bagova ;)
Problem sa Windows bugovima je sto ostaju neotkriveni znatno duze zbog toga sto nije open source. Mislim teorijski bi trebalo oba sistema da budu ranjiva podjednako, mislim bilo koji.
Browser je najslabija tacka u celoj prici.
[ Nedeljko @ 27.11.2017. 14:22 ] @
Pa, isto važi i za Windows.

No, na Linux-u je stvar u tvojim rukama. Možeš sam da češljaš i krpiš, a takođe, ne omogućavaju sve ranjivosti špijuniranje od spolja.
[ Space Beer @ 27.11.2017. 15:03 ] @
Da, sigurno ću ja i ekipa koji brine o LiMux-u lakše naći rupu nego hiljadu MS inženjera kojima je to posao i rade na tome godinama.

@Branimir
U Linux kernel jesu uključene sve verzije od 2.6 do 4.14, ali i na prozorima je gomila onih koji su prisutni na više sistema. Odnosno, čini mi se da Win 7 i Win 10 nisu nešto više bušni u poređenju sa linuxom
https://www.cvedetails.com/top-50-products.php?year=2017
Tj. verovatno ima distribucija koje su lošije od Win 7/Win10, kao i onih koje su bolje. Sve u svemu, daleko da je razlika x100. Pre će biti x1.1

Ne znam zašto se stalno poteže argument sigurnosti i privatnosti. I to da će neko brže zakrpiti rupu jer je otvoren kod. Pa tako će i neko zlonameran brže primetiti rupu jer je otvoren kod. A da ne govorim o korišćenju programa u kom učestvuje ekipa od 10-20 ljudi i čiji kod niko sa strane ne analizira ozbiljno.
Pri tom, u ozbiljnim i velikim organizacijama se koriste Enterprise verzije OS-a. I koliko znam, Win 10 Enterprise ima opcije koje npr. Home verzija nema kada je telemetrija (i svašta još) u pitanju. Takođe, ko hoće da koristi linux u takvoj organizaciji, najbolje je da plati SLED i RHELD i da ne misli. Da sve radi kako treba i da je jednostavno za instalaciju, konfigurisanje i održavanje, ne bi linux imao zanemarljiv udeo kod poslovnih, administrativnih i kućnih korisnika. Niko ne voli ništa da plati više nego što mora
[ Branimir Maksimovic @ 27.11.2017. 15:06 ] @
"Odnosno, čini mi se da su Win 7 i Win 10 nisu značajno bušni u poređenju sa linuxom"

E sad si me dobro nasmejao ;p
[ Space Beer @ 27.11.2017. 15:32 ] @
Pretpostavljam da misliš na pravopisnu grešku koju sam napravio i ispravio. Pošto je nemoguće da misliš na broj rupa.

[ Branimir Maksimovic @ 27.11.2017. 15:35 ] @
Kada budes imao drive-by malware na Linux-u, i kada se na Linux-u bude morao vrteti anti-virus program, onda se javi. A to sto pise na tvojoj listi je lista *poznatih* ranjivosti. To sto je Linux na vecoj lestvici uopste ne znaci da ih ima vise, nego da se za Windows manje zna ;)
[ Space Beer @ 27.11.2017. 15:56 ] @
Ako ti i ja (i ljudi koji brino o tome) znamo za manji broj ranjivosti na Windows-u nego na Linuxu, to znači da i hakeri znaju za manji broj ranjivosti na Windowsu nego na Linuxu, zar ne? Što znači da imaju manje mogućnosti da te ranjivosti zloupotrebe. Tako da mene uopšte ne zanima koliko zaista rupa postoji, već koliko ih može biti zloupotrebljeno. I tu linux vodi. U lošem smislu.

Što se antivirusa tiče, imam ClamAV na linuxu koji pokrenem povremeno, kao i rootkit scan. Na prozorima imam samo Defender koji je deo OS-a. Ali, sve je to nebitno jer se ovde radi o skroz drugoj upotrebi računara (OS-a). Službenik u poreskoj u Minhenu neće juriti novu epizodu GoT-a po sumnjivim sajtovima. Tamo gde je to neophodno, korisnik je ograničen bukvalno na jedan ili dva programa. Ne možeš čak ni na YouTube da bi slušao novi album Judas Priest-a dok radiš. Nemojte mešati kućnu upotrebu računara sa enterprise okruženjem. Ako je ostalo da je bezbednost OS-a jedina prednost Linux-a u odnosu na Windows, onda nije ni čudno što je projekat propao. Pošto ta prednost u tom svetu ne postoji.
[ Branimir Maksimovic @ 27.11.2017. 16:01 ] @
"Ako ti i ja (i ljudi koji brino o tome) znamo za manji broj ranjivosti na Windows-u nego na Linuxu, to znači da i hakeri znaju za manji broj ranjivosti na Windowsu nego na Linuxu, zar ne?"

Pogresno. Ranjivost, kada se otkrije vise nije ranjivost. Znaci aktuelne su samo one koje nisu otkrivene.

Cisto bi voleo bar jednog Linux usera da cujem da se pozali na malware ;)


[ Panta_ @ 27.11.2017. 16:08 ] @
Dzabe sve kada im sam Microsoft ostavi rupe.
Citat:
When Microsoft starting testing Outlook.com, the NSA asked for access. Microsoft were forced to work, asking the FBI for some assistance, which took five month of collaboration to build a workaround that gives the NSA full access to encrypted chats on Outlook.com. The backdoor access began two months before Outlook.com went live. There is a workaround, supposedly, where enabling encryption on Outlook will stop the NSA and probably half the governments of the world from looking at your private data. An NSA newsletter states: "For Prism collection against Hotmail, Live, and Outlook.com emails will be unaffected because Prism collects this data prior to encryption." Outlook.com isn't the only thing that the NSA has its hands in, but SkyDrive, Microsoft's cloud storage service. Microsoft worked tightly with the NSA in order to give them access, with the NSA reporting on April 8 of this year that the Redmond-based slave of the NSA built PRISM access into SkyDrive that removes the need for the NSA analysts to request permission to search SkyDrive.

Read more: https://www.tweaktown.com/news...ook-com-for-the-nsa/index.html

https://www.theguardian.com/wo...ft-nsa-collaboration-user-data

Citat:
Što se antivirusa tiče, imam ClamAV na linuxu koji pokrenem povremeno, kao i rootkit scan. Na prozorima imam samo Defender koji je deo OS-a.

Sta ce ti antivirus, kada je Windows gori od svakog virusa.
Citat:
Microsoft collects information about you, your devices, applications and networks, and your use of those devices, applications and networks. Examples of data we collect include your name, email address, preferences and interests; browsing, search and file history; phone call and SMS data; device configuration and sensor data; and application usage.

Finally, we will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to


Microsoft's Software is Malware: https://www.gnu.org/proprietary/malware-microsoft.html
[ SlobaBgd @ 27.11.2017. 16:16 ] @
Dobro. Linux je bezbedniji. Linux je lepši. Linux ima naprednu filozofiju. Linux je altruistički OS. Linux možeš da prilagođavaš kako ti hoćeš. Linux ima otvoreni kod.

Ali Linux je i dalje zanemarljivo prisutan na desktop računarima. Neće ga ni prosečni korisnici, ni grafički dizajneri, ni opštinske službe, ni video/audio producenti, ni gejmeri. Pa kako to, majku mu, kada je toliko dobar? Što se ne izbori za bolje mesto na tržištu?
[ Zlatni_bg @ 27.11.2017. 16:28 ] @
Ocemo da napravimo poredjenje sa zastupljenoscu Xiaomija i iPhona kod nas? :) Jedno zestok marketing i ime, navikli ljudi da koriste, drugo nesto sto je jeftino, radi kako treba, nema marketing...
[ Branimir Maksimovic @ 27.11.2017. 16:31 ] @
"Ali Linux je i dalje zanemarljivo prisutan na desktop računarima."

Jos samo tu. Vlada serverima, telefonima i svim gedzetima ;p
[ Zoran Milovanovic @ 27.11.2017. 19:28 ] @
I na muzilicama za krave. Samo ne na desktopu. ;)
[ Nedeljko @ 27.11.2017. 20:06 ] @
Pa, eto, najrašireniji OS na svetu po ukupnom broju instalacija. Eesktop odavno nije najveći segment.
[ Panta_ @ 27.11.2017. 20:11 ] @
Desktop smo morali da prepustimo Windowsu, inace bi nas optuzili za monopol.
[ SlobaBgd @ 27.11.2017. 20:38 ] @
Citat:
Nedeljko:
Pa, eto, najrašireniji OS na svetu po ukupnom broju instalacija. Eesktop odavno nije najveći segment.

Po ukupnom broju instalacija? Misliš - instaliraš jedan distro, igraš se dan-dva, malo ga kao tweakuješ, promeniš wallpaper i screen saver, pa posle nekoliko dana opeglaš hard disk i instaliraš drugi distro na kome opet izvršavaš važne zadatke kao što su promena wallpapera, biranje screen savera i zamena icon packa? I najzad za kraj nedelje skineš i treći distro, pa udri po wallpaperu, ikonicama i screen saveru, onako za svoju dušu. Od ponedeljka opet sve u krug.

A kad treba nešto otkucati u Wordu ili povećati sise u Photoshopu, tu je dual boot sa Windowsom. Ali se o tome ne priča među pristojnim Linux svetom, to su mračne tajne koje ima svaki Linux druid.
[ calexx @ 27.11.2017. 20:48 ] @
Ne znam zašto bi najpopularnije bilo i najbolje. Najpopularniji pevači na ovim prostorima su granduljice i granduljci, možda ipak ceca pa ne bih baš rekao da je to i najbolje.
Kada bi komšijin mali znao linux, onda bi se brže proširio. Pošto ne zna, onda daj šta daš. ;) A ne zna zato što ne može da igra sve omiljene igre a to je najvažnije na računaru. Nastavnici informatike ili čega već? Oni ni windows ne znaju ali su tu đaci da pomognu. IT stručnjaci u firmama? Ni oni ne znaju ali će već neko da im pomogne.
[ Nedeljko @ 27.11.2017. 20:56 ] @
SlobaBgd

Pročitaj malo bolje ono na šta odgovaraš. Desktop instalacija ima malo, ali serverskih, embedded i mobilnih mnogo više. O kakvim wallpaperima, wordu i sisama pričaš?
[ SlobaBgd @ 27.11.2017. 21:05 ] @
Citat:
Ne znam zašto bi najpopularnije bilo i najbolje. Najpopularniji pevači na ovim prostorima su granduljice i granduljci, možda ipak ceca pa ne bih baš rekao da je to i najbolje.

Ne znam ni ja. A ne znaju ni oni iz Minhena, pa umesto simfoničara izabraše šundovce. Valjda se bolje sporazumevaju. E zbog tog sporazumevanja je puna Arena a poluprazan Kolarac. Sad tu analogiju prenesi na Windows i Linux. Ako je cilj da simfoničari sviraju samo svojim kolegama simfoničarima, nemam ništa protiv. Ali ne treba onda da se bune što ih izbacuju iz Arene. Nisu oni tog kapaciteta, to je sve. I što pre to shvate, bolje za njih. Ako je Linux sam sebi cilj i ako ne ispunjava zahteve i očekivanja korisnika (uključujući i agresivniji marketing), neće mu biti mesta u Minhenu. Niti bilo gde drugde.

Rekoh već na prvoj strani: sad će da počne kuknjava kako politika, kako krupan kapital, kako američka meka moć u saradnji sa Šestom flotom, kako ovo-ono ppdmeće klipove u točkove razvoja... Ali međutim! Ispade da sam bio u pravu.
[ Zoran Milovanovic @ 28.11.2017. 00:06 ] @
Citat:
Nedeljko:
Pa, eto, najrašireniji OS na svetu po ukupnom broju instalacija. Eesktop odavno nije najveći segment.


Mozda, a mozda je i MINIX OS ;)

http://www.elitesecurity.org/t496776-0#3791492
[ Nedeljko @ 28.11.2017. 00:12 ] @
A šta ćemo sa mobilnim segmentom koji uglavnom nije na intelu?

Dakle, Windows je treći najzastupljeniji OS po broju instalacija.
[ Zoran Milovanovic @ 28.11.2017. 01:18 ] @
Pa eto calexx kaže da ne zna zašto bi najpopularnije bilo i najbolje. Slažem se. Linux nije najbolji OS. ;)
[ Nedeljko @ 28.11.2017. 02:02 ] @
Znaš kako, sve su to cpanja, samo se dele na otvorena cpanja i zatvorena cpanja. Kod otvorenih cpanja, problemi su rešivi uz određene resurse, dok su kod zatvorenih cpanja problemi nerešivi bez obzira na resurse. U tome je razlika.

A poređenje koji je OS "bolji", van konteksta segmenta, tek nema nikakvog smisla.
[ Zoran Milovanovic @ 28.11.2017. 04:08 ] @
Pa u teoriji je tako, u praksi ni najmanje.

Nadji mi jedno desktop okruzenje koje valja? Mozes ti svih 200ikusur da ih nabrojis ni jedno nije da valja. Koliko resursa je tu ulozeno i jos uvek nista - bolje receno koliko se resursa rasipa? Mislim, evo pogledajmo samo raznovrsnost distribucija, koliko ti dusa zeli ni jedna da valja, da ne pricamo dalje o aplikativnom software-u.

Kazem da valja, jer da valja ne bi bio na 2% udela kada se svi zajedno saberu. To sto prosecan korisnik moze da gleda u kod, bas mu puno znaci, sigurno ce zasukati rukave i krene da ispravlja bagove.

Najgori neprijatelji Linuxa su bas njegovi umisljeni korisnici, koji su spremni da raspale rafal na sve ostalo, a nikako da pogledaju u svoje dvoriste. :-)

Evo recimo calexxa bas muci neki komsijin mali sto namesta kompjuktore, ne postoji tema na ovom forumu koja sadrzi u nekom obliku "linux" i da ga on ne pomene. ;-)


Zanimljivo je kako je Google uspeo sa Linuxom na mobilno trziste i kako uspeva u nekoj sferi "desktop" racunara sa ChromeBook/Box. Ako se sme verovati ovom grafikonu ChromeOS je oduvao Linux za 100% u SAD, za svega nekoliko godina.

Ocigledno nesto ne stima sa zajednicom?
[ Branimir Maksimovic @ 28.11.2017. 04:37 ] @
"Nadji mi jedno desktop okruzenje koje valja?"

Sva valjaju. Neki su manje, neki vise bagoviti. Ja koristim Gnome 3,XFCE i KDE (sada se zove Plasma) i samo ponekad enlightenment.
U svakom slucaju mogu napraviti kako mi odgovara i izabrati sta mi najvise odgovara. Ne vidim sad nesto da Windows ima nesto bolje. Zapravo Windows je tek sa 10kom dobio virtual desktope ;p

"koliko ti dusa zeli ni jedna da valja,"

Pre cu uzeti najgoru distribuciju nego Windows any time ;p
[ Panta_ @ 28.11.2017. 06:41 ] @
Citat:
Ako se sme verovati ovom grafikonu ChromeOS je oduvao Linux za 100% u SAD, za svega nekoliko godina.

Code:

2017     Win10     Win8     Win7     Vista     WinXP     Linux     Mac     Chrome OS     Mobile
October     38.7%     7.9%     26.1%     0.1%     0.5%     5.3%     10.3%     0.3%     11.0%

https://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
Citat:
Pre cu uzeti najgoru distribuciju nego Windows any time ;p

Uvek!
[ Nedeljko @ 28.11.2017. 08:14 ] @
Zorane,

Najjače firme se oslanjaju na slobodan softver upravo iz razloga koji sam naveo. Da desktop kruženja ne valjaju nisam primetio. Šta im konkretno fali? Ono što zeza prosečnog korisnika je dostupnost aplikativnog softvera. Štošta od komercijalnog softvera ima Linux verziju (Maya; Matlab, Mathematica, Maple), ali mi nađi krek za Linux. Nema!
[ SlobaBgd @ 28.11.2017. 08:49 ] @
To za krek, je l' se to žališ ili hvališ?
[ Nedeljko @ 28.11.2017. 09:56 ] @
Ja nemam piratski softver ni na ovoj sedmici (koja je takođe legalna). Nit' se hvalim, nit' se žalim, već samo konstatujem šta boli neke da migriraju.
[ Zoran Milovanovic @ 28.11.2017. 10:52 ] @
Citat:
Panta_:
Code:

2017     Win10     Win8     Win7     Vista     WinXP     Linux     Mac     Chrome OS     Mobile
October     38.7%     7.9%     26.1%     0.1%     0.5%     5.3%     10.3%     0.3%     11.0%

https://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp


Statistics are important information.
From the statistics below (collected from W3Schools' log-files since 2003), you can read the long term trends of operating system usage.


Ne vidim kako je ovo vise relevantno od onog sto sam ja postavio, nisam znao da je w3sql svakome homepage. :D Mogao si da mi das log do distrowatcha ili gentoo.org.
Zanimljivo da ovi koji imaju chromebook uopste znaju za w3sql :D

Jeee, virtual desktops. A to sto se raspada sve ostalo nije vazno :D ura za virtual desktops :D
Nisam ni rekao da je Windows ili OS X bolji, vec da su za jedno milijardu godina ispred bilo kog desktop okruzenja po stabilnoscu.

Nedeljko nemam ni jednu aplikaciju koja se krekuje, za office koristim LibreO (i jos dosta opensourse sw-a), sise ne uvelicavam, od igrica imam jednu celu koja je free 2 play, tak' da pojma nemam o kakvim krekovima pricas. Linux imam povremeno na drugoj particiji ali cesce kroz VirtualBox. Nekada sam imao samo Linux kao OS. Oh kakva su to vremena bila... A isto se tako pricalo kako je super mocan, brz, stabilan i tako ja 2 godine provodio vise vremena guglajuci kako da resim svakodnevne probleme, nego efektivni rad. Dobro, danas posle 10ak godina se situacija promenila. Sada 50-50 gugl-posao :)
[ component @ 28.11.2017. 12:24 ] @
Ovakve priče uvek skrenu na "čiji je veći". Po čemu je Linux bolji od Windowsa? Po čemu je Windows bolji od Linuxa?
Tema je u smislu "drago mi je što je komšiji crkla krava". Minhen je prešao sa Windowsa na Linux distribuciju, pa ponovo na Windows. Možda ponovo pređe na Linux, ko zna? Ovakve odluke se ne donose iz čisto tehničkih razloga. Neko je pravio pasoš projekta, pravdao troškove, vagao dobre i loše strane i u jednom i u drugom slučaju.

Primer možeš da preneseš i na hardver: kompanija koristi samo Lenovo računare, a onda donese odluku da pređu na HP. Ili koriste Samsung štampače pa pređu na Kyoseru. Što ne plaćaš jednom, platićeš drugom. Nekad plaćaš licence, nekad plaćaš razvoj. Na kraju krajeva važa ti je usluga koju dobiješ. Microsoft je jak kod rešenja za poslovne korisnike. Ima zaokruženu ponudu i sve lepo sarađuje jedno sa drugim (klijenti, serveri, SQL, AD, e-mail,...). Iza Linuxa treba isto da stoji kompanija koja će sklopiti čitav paket rešenja i nemaš problema. Umesto prema MS-u imaćeš troškove prema toj kompaniji. Možeš da probaš da isto uradiš sa resursima koje imaš. Tada ćeš troškove imati unutar svoje kompanije. Možda ćeš morati da zaposliš još ljudi, zakupiš dodatni prostor, kupiš dodatnu opremu...
Sve je to strategija neke kompanije i ta strategija se ne menja od danas do sutra. Obično se odlučuje koji će biti pravac bar 5 godina.

Što se tiče zastupljenosti, Linux ima preko desktop 100.000.000 korisnika.
[ SlobaBgd @ 28.11.2017. 12:29 ] @
Citat:
Tema je u smislu "drago mi je što je komšiji crkla krava".

Nije. Nikome nije drago što je crkla krava u Minhenu. Samo, krava nije crkla zbog drugih, već je bila crkavanju sklona. E, oko toga se lome koplja, jedni kažu da je krava otrovana a drugi tvrde da je to krava neke bolešljive rase.

A svi želimo kravi dug život i mnogo mleka da dâ. Ali i da pazi da se ne ritne, to joj je već prešlo u naviku.
[ Panta_ @ 28.11.2017. 12:29 ] @
Citat:
Ne vidim kako je ovo vise relevantno od onog sto sam ja postavio

Relevantno je isto onoliko koliko i ono sto si ti postavio.
Citat:
Nisam ni rekao da je Windows ili OS X bolji, vec da su za jedno milijardu godina ispred bilo kog desktop okruzenja po stabilnoscu

Ala ti lupetas, za medalju!
Citat:
A isto se tako pricalo kako je super mocan, brz, stabilan i tako ja 2 godine provodio vise vremena guglajuci kako da resim svakodnevne probleme, nego efektivni rad

Pa upravo na tom Windowsu koga tako starstveno hvalis imas posle svakog updatea (koji traje kao vecnost pracena brojnim restartima) da guglas za problemima koje napravi. Linux se jednom instalira i vise se ne misli na isti godinama ako treba. Windows, na svakih nekoliko meseci kod komsijinog malog na reinstalaciju.
[ Zoran Milovanovic @ 28.11.2017. 12:42 ] @
Tako je Panto. Zato nikako da dodje do tih magicnih 2%. :)

BTW, ja sam postavio USA OS marketshare i rekao da u USA ChromeOS razbio ostale Linuxe sve zajedno na polju desktopa. Ali ogranicen si covece da shvatis sta pisem :)

Ajde sad bye bye :P
[ Panta_ @ 28.11.2017. 12:47 ] @
Tih 2% ima samo u tvojoj glavi, u realnosti je daleko iznad toga. Auf wiedersehen!
[ valjan @ 28.11.2017. 12:52 ] @
Kada na Windowsu krene nešto da brljavi, uz svaku KUPLJENU licencu sledi i podrška, tako da nema Guglanja ni komšijinog malog nego MS tim to rešava i to prilično brzo, u šta sam se do sad uverio zilion puta. To što se na Balkanu licence za Windows ne kupuju nego se pendžeri "nabavljaju" kako se nabavljaju je sasvim druga priča, ali imao sam prilike da održavam (doduše daljinski) velike sisteme u inostranstvu sa po nekoliko stotina radnih stanica i desetina servera u mreži, i tu nema vremena za Guglanje i komšijinog malog, zove se MS i u narednih nekoliko sati problem je rešen. Sa druge strane, kod većine open source rešenja, barem koliko sam ja video, si osuđen na Googlanje i komšijinog malog, a ako platiš podršku uglavnom ne dobiješ tim stručnjaka nego dobro izdresiranog lika koji je zadužen za tvoj region (pa ako je on zauzet jer opslužuje par tuceta korisnika onda prelaziš na Googlanje i komšijinog malog)... Pa kad se takve "nebitne" stvari poput podrške ture na papir, izađe Windows često povoljniji nego Linux...
[ Branimir Maksimovic @ 28.11.2017. 13:09 ] @
Cisto sumnjam da MS ima tim koji moze da opsluzi toliko korisnika.....
[ flighter_022 @ 29.11.2017. 10:02 ] @
Za sistem koji ima više hiljada radnih stanica, bilo bi prilično neozbiljno osloniti se na 3rd party support, izuzev ako se nema ugovor koji precizira nivo podrške i sve detalje oko toga. Po meni, mnogo je logičnije imati 1st i 2nd level support lokalno, a više nivoe podrške sa 3rd party, dakle Microsoft.
[ bigvlada @ 30.11.2017. 17:25 ] @
Bio bi štos da Minhen za nekih 5-10 godina, kada ReactOS dogura do verzije 1.0 krene da migrira na njega. :D
[ Zoran Milovanovic @ 01.12.2017. 10:57 ] @
Citat:
Panta_:
Tih 2% ima samo u tvojoj glavi, u realnosti je daleko iznad toga. Auf wiedersehen!


http://www.elitesecurity.org/p3797152

Pre ce biti da je realnost daleko od tvoje glave. Auf wiedersehen! :P
[ Panta_ @ 03.12.2017. 06:20 ] @
German government wants ‘backdoor’ access to every digital device

Sa ovim vec postaje jasno zasto zele Windows a ne Linux. A i ko ce to bolje da im omoguci od Microsofta i njihovog spijunskog OS-a. Dobijaju Nemci novi Stazi u saradnji sa Microsoftom.