[ belbeg @ 25.12.2017. 08:30 ] @
U prilici sam jeftino da kupim instrumente za ispitivanje otpra petlje, ispitivanje FID sklopki, merenju otpora izolacije i merenje otpora uzemljenja. Instrumenti su ruske proizvodnje. Sem overe instumenata u Direkciji za mere i dragocene metale kao i etaloniranja u institutu Nikola Tesla, šta je još neophodno pribaviti za iste pa da se isti mogu "zvanično" koristiti za proveru navedenih parametara u elektro instalacijama.


[ RoRa @ 25.12.2017. 10:38 ] @
Za "zvaničnu" proveru bilo čega potrebno je da firma bude akreditovana. Proces akreditacije obuhvata SVE aspekte poslovanja. Jedan od uslova uspešne akreditacije jeste i (periodična) overa instrumenata od strane AKREDITOVANIH institucija. Postupak akreditacije može biti skupa i dugotrajna procedura koja započinje kontaktiranjem Akreditacionog tela (JUAT) Srbije.
[ belbeg @ 25.12.2017. 10:55 ] @
Citat:
RoRa: Za "zvaničnu" proveru bilo čega potrebno je da firma bude akreditovana. Proces akreditacije obuhvata SVE aspekte poslovanja. Jedan od uslova uspešne akreditacije jeste i (periodična) overa instrumenata od strane AKREDITOVANIH institucija. Postupak akreditacije može biti skupa i dugotrajna procedura koja započinje kontaktiranjem Akreditacionog tela (JUAT) Srbije.

Na akreditaciju kojih firmi misliš?
Direkcija za mere i dragocene metale i Institut Nikola Tesla su akreditovani.
Za digitalne instumente više ne važi obaveza za periodičan pregled posle dve godine. To su mi rekli u Institutu Nikola Tesla.
Šta je još potrebno za same instrumente pribaviti?
[ RoRa @ 25.12.2017. 16:23 ] @
Za same merne instrumente obično je dovoljno da prođu periodičnu proveru tj kalibraciju. Međutim, firma koja želi da, upotrebom kalibrisanih instrumenata, pruža uslugu provere nekih osobina roba u prometu vrlo često mora imati (firma) potvrdu o svome statusu. Drugim rečima takva firma mora proći kroz neki postupak akreditacije čime se obezbeđuje da njeni "papiri" imaju važnost pred državnim i drugim organizacijama. Zbog svega toga obratite se Akreditacioniom telu Srbije sa molbom da vas obaveste o potrebnoj proceduri kroz koju mora proći vaša firma pre nego što njeni "papiri" ili sertifikati mogu biti prihvaćeni kao važeči.
[ belbeg @ 25.12.2017. 18:43 ] @
Moje pitanje se odnosi na instrumente.
To što ti pišeš je nešto drugo. Firma koja se bavi merenjima iz oblasti elektro instalacija, mora biti registrovana za tu delatnost u APR-u. Za validnost merenja, sem instrumenata, za koje i pitam, potreban je i diplomirani ing. elektrotehnike sa licencom 350 0752 03.
Pitanje sam postavio zbog toga što mi je nezvanično rečeno da instrumenti moraju, sem navedenog biti i zavedeni kao validni za tu delatnost. E to niko da mi razjani, šta se pod tim podrazumeva i ko to izdaje? U Institutu N.Tesla kažu da njih ne interesuje odobrenje. Oni će etaloniranje uraditi. To nije kalibrisanje. Koliko sam saznao, kalibrisanje digitalnih niko ne radi.
[ emiSAr @ 25.12.2017. 19:00 ] @
Citat:
belbeg Firma koja se bavi merenjima iz oblasti elektro instalacija, mora biti registrovana za tu delatnost u APR-u. Za validnost merenja, sem instrumenata, za koje i pitam, potreban je i diplomirani ing. elektrotehnike sa licencom 350 0752 03..

Vlasnik firme moze biti bilo koji profil zanimanja. Covjek koji vrsi mjerenja, kao sto je navedeno, mora posjedovati navedeni sertifikat-licencu.
Tako isto i instrumenti kojima se vrsi mjerenje moraju posjedovati odgovarajuci sertifikat-licencu, da bi mjerenje bilo validno.
Najblize EDP (elektrodistributivno preduzece), koje na koncu i vrsi prikljucenje objekta na elektrodistributivnu mrezu treba imati spisak
validnih instrumenata, cije rezultate mjerenja uvazavaju. Mozes imati i kvalitetnije instrumente od trazenih, ali ako ih nema na popisu validnih,
mjerenja se ne priznaju.-

pOz
[ mb57 @ 25.12.2017. 19:24 ] @
EDP ne određuje validnost, nego ministarstvo. Problem je što se često spajaju ministarstva pa je sada teško reći u nadležnosti kog ministarstva je to. Takođe, potrebno je i rešenje Direkcije za mere i dragocene materijale kao i potvrda o etaloniranju.
Sama merenja može da radi bilo koje lice ali izveštaj mora da potpiše dipl.ing.el.teh sa važećom licencom.
[ emiSAr @ 25.12.2017. 20:26 ] @
Citat:
mb57: EDP ne određuje validnost, nego ministarstvo. Problem je što se često spajaju ministarstva pa je sada teško reći u nadležnosti kog ministarstva je to. Takođe, potrebno je i rešenje Direkcije za mere i dragocene materijale kao i potvrda o etaloniranju.
Sama merenja može da radi bilo koje lice ali izveštaj mora da potpiše dipl.ing.el.teh sa važećom licencom.


Tacno je da ne odredjuje validnost, ali oni primaju rezultate mjerenja i red bi bio da imaju spisak verifikovanih instrumenata, na osnovu cega zaprimaju rezultate mjerenja i daju saglasnost za prikljucenje objekta.-

pOz
[ belbeg @ 26.12.2017. 05:56 ] @
Citat:
emiSAr: Tacno je da ne odredjuje validnost, ali oni primaju rezultate mjerenja i red bi bio da imaju spisak verifikovanih instrumenata, na osnovu cega zaprimaju rezultate mjerenja i daju saglasnost za prikljucenje objekta.-

pOz

Ne, to radi protivpožarna policija, bar u Srbiji.
Mada to rade, ne poseduju bilo kakav spisak validnih instrumenata. Dovoljno je da vide u izveštaju priloženu kopiju da je to merilo odobreno za rad na teritoriji Srbije, kao i potvrdu o etaloniranju.
EDP ima nadležnost samo do brojila električne energije i sve što traže, u Srbiji, je izveštaj o merenju otpora uzemljena na RO sa brojilom el.energije.
Instalacija posle brojila el.energije nije u njihovoj nadležnosti pa time ne važi tvoja tvrdnja.

Upravo to što instrumenti moraju biti odobreni mene i muči. Instrumenti koje želim da kupim, nisu na spisku. Nikakav problem nije da se stave ali moraju imati atest. U prevodu, juče sam se time bavio, kada sve saberem, u opšte mi se ne isplati da kupujem navedene instrumente, pošto je procedura "registracije" dugačka i skupa.
Jedino, kada bi hteo da budem diler istih, onda ima smisla time da se bakćem.
[ emiSAr @ 26.12.2017. 09:32 ] @
PPZ-policija ili agencija je nezaobilazna-od ovjere projekta do provjere izvodjenja objekta-i ne samo elektroinstalacije...
-------------
Nekad je u republickim SUP-ovima bilo odjeljenje PPZ-protivpozarne zastite. Okupljalo je strucnjake raznih profila-raznih struka.
Mimo administracije-pregleda i ovjera projekata-prijema gotovih objekata, bavili su se i vjestacenjem uzroka nesreca-pozara.
Sada to rade forenzicki laboratoriji...
-------------
Atest instrumenata za odredjena mjerenja je skup i dugotrajan proces. Zato i napisah da mozes imati i kvalitetnije (citaj savremenije) instrumente, ali ako nisu
na spisku atestiranih za odredjena mjerenja, rezultati nisu validni.-

pOz