[ nenadmarkoni @ 27.01.2018. 10:52 ] @
Odgovorno tvrdim da NIJE!
Istina postoje ljudi, čak i u mom gradu, koji žive od kladionice. I to dobro. Na koje načine nije mi jasno, ali sam siguran da su nečiste radnje. Običan čovjek na pamet i mozak nema nikakve šanse.
Ipak videći te ljude ne možeš a da se ne zapitaš KAKO? Poveden ovim razmišljanjem počeh da analiziram kako bi to moglo? Promašaji su normalna stvar, ipak je nepredvidivo. A da bi zaradio morao bi da pogodiš svaki put. Ako promašiš gubiš. Da bi zaradio moraš nadoknaditi gubitak i to tako da zaradiš kao da si svaki put pogodio.
Recimo da ne želimo previše. Želimo da zaradimo svaki put kada odigramo po 10 eura. Ako promašimo prvi put sledeći put želimo zaradu od 10+10 =20, ako i tada promašimo za sledeći želimo 10+10+10 =30 i recimo da tada pogodimo, zaradili smo 30 eura. Ali moramo da nadoknadimo i ulog. Da bi to postigli moramo pripisati željenom dobitku i prethodni gubitak, i uplatiti iznos koji nam pomnožen sa kvotom za odabranu igru daje dobitak dovoljan za to. Vođen ovom logikom i pogledom na rezultate druge Italijanske lige ( slika u prilogu), i dođem do zaključka da je to moguće. Veliki broj utakmica se završava sa X ( nerješenim rezultatom). Kvota za X uglavnom se kreće oko 3. Statistički gledano veoma realno.

Sad bih volio vaše mišljenje po ovom pitanju kad pročitate ovo prethodno i pogledate sliku. Imaće ova priča svoj epilog i jednu ozbiljnu bazu u prilogu, ali sada me baš zamima vaše mišljenje, ima li logike?
[ Getsbi @ 28.01.2018. 06:27 ] @
Jedan posto je srećnika. Tri posto rade za kladionicu (oni koji žive od toga) i navlače ovce. Ostali su tu da im vuna raste i bude šišana.

A sad ozbiljno. Ukoliko u sledećem postu ne bude pitanja ili smislenog komentara u vezi MS Access-a, moraću temu da uklonim.
Sugestija: U polju Pretraga ukucaj reč kladionica i potraži podforume koji se bave ovom tematikom.
[ Predrag Supurovic @ 28.01.2018. 07:47 ] @
Kladionicu je vrlo lako pobediti. Samo treba da se držiš što dalje od nje.
[ nenadmarkoni @ 28.01.2018. 08:56 ] @
Odlično, potpuno ste u pravu. Samo što sam ja to sebi morao i da dokažem.

Elem, krenem da računam. Napravim tabelu u excelu i krenem da sabiram i oduzimam. Da sam za prošlu sezonu Italijanske lige igrao na taj način, na kraju sezone bih zaradio mnogo. To mi malo zagolica mozak. Naravno ne razmišljam da je to pogled unazad, a da se budući rezultati ne mogu baš predvidjeti. Ipak statistika tako pokazuje, veliki je broj nerješenih utakmica.
E sad ako vodimo računicu i evidenciju na papiru neće to biti nimalo lako. A kladionice su hoštapleri. Ipak veliki su to prevaranti, i prate sve moguće. Ako igrate preko interneta posle par odigranih utakmica praćenja nerješenog rezultata njima se u analizama to pojavi, pa ili te opomenu ili ti ne daju da dalje igraš. Sa uplatama na uplatnim mjestima se to teže prati ali ako stalno jedan te isti čovjek uplaćuje to službenik primjeti. Naročito u malom gradu. Danas su kriterijumi malo oslabili, prije par godina je bilo tako.
A šta ako ne pogodiš 5 puta? Eksponencijalna funkcija učini svoje pa ulog ode u nebesa. Ipak statistika kaže drugačije pa razmišljam, ako se posle tih 5 promašaja sve to prebaci na nekoliko drugih timova onda bi statistika učinila svoje i povećala bi mogućnost da se taj novac izvuče. Naravno dio bi ostao i na tim koji smo pratili, jer upavo u sledećem kolu može da dođe očekivani X.
Znači ako smo do tada potrošili 50 eura na ulog. Naredni ulog bi trebao da bude oko 100. Sada bi na 5 timova imali ulog od po 20. Ako od tih 5 pogodim 3 već je vraćen dio novca. A na one koje nisam pogodio ta eksponencijalna se vratila na 20 umjesto 50. A i povraćaj zarade od pogođenih omogućava dalji ulog na promašene. Teorija je jedno, realnost drugo.
Obzirom da su apetiti i ushićenje bili veliki , npr. 10 praćenja u startu (100 eura ) po kolu, glupo mi bilo da to uplaćuje sve jedan čovjek. A da se ne bi shvatilo šta se ustvari pokušava ( već sam naveo da analiziraju sve) odlučim da se ti ulozi podjele na više ljudi i uplatnih mjesta i to u nejednakom iznosu.
I napravim aplikaciju. Kada sam u jednom dijelu zapeo pomogao mi je kolega sa foruma.
Što zbog toga što nije bilo novca, što ipak zbog opreznosti krenem da pratim jednu sezonu bez novca. I to se pokaže kao dobra odluka.
Možda postoji logika, i statistika pokazuje da je to realno, ali time se dobija eksponencijalna funkcija a ona se ne može pobjediti. I da se krene skromno, i da imate toliko sreće na početku ipak će vas ona sustići. Protiv nje šanse ne postoje.
U prilogu je urađena baza podataka kojom se do jednog momenta pratilo u realnosti i sa pravim podacima. Jedino što se nisu vršile uplate. Svi unešeni podaci i rezultati su iz stvarnog života, nisu izmišljeni.
Nemojte da se nekome učini da može upotrebiti ovu bazu, jer može samo da propadne. Čisto urađena je pa da makar ima neku svrhu, pokazni primjer da nema hljeba bez motike
[ Predrag Supurovic @ 28.01.2018. 09:26 ] @
Prema zakonu, sve igre na sređu su podešena tako da se unapred zna koliko dobije kladionica koliko država a koliko se siće ostavi da nekom isplate kao dobitak ne bi li održavali tenziju i interesivanje da bi dotok novih uplata bio redovan.
[ nenadmarkoni @ 28.01.2018. 09:48 ] @
Iako je baza u praksi neupotrebljiva, ipak pri izradi se koristilo dosta elemenata koji se mogu obrazovno upotrebiti. Npr. Za kombinaciju uplatioca i uplatnog mjesta trebalo je dobiti slučajan uzorak ali opet onaj koji je taj uplatilac najmanje koristio, odnosno na kom nije uplaćivao na taj tim. I svašta nešta još....
[ nenadmarkoni @ 28.01.2018. 09:53 ] @
Naravno bilo je i mana koje su tokom korišćenja primjećene, npr. Kod koji izračunava, dijeli i dodjeljuje uplate u kolu mora da prođe kroz sve zapise, što prilično usporava i opterećuje izvršenje. I još dosta događaja koji se u realnom sistemu događaju nisu uzeti u obzir: prekid utakmice, pad kvote....
[ Zlatni_bg @ 29.01.2018. 00:07 ] @
Postoji nacin. Davno napravljen dok su kladionice bile decentralizovane koliko toliko i imale bar malo razlicite kvote.

Vreme zarade - ultra sporo. Visina uloga - vrlo velika.

Poenta je da imas softver koji ce pretrazivati kvote SVIH KLADIONICA, SVIH UTAKMICA, i da trazi utakmicu gde u razlicitim kladionicama mozes da raspodelis, recimo 1000EUR tako da uplatis na 1, 2, i x odredjenu svotu novca da zaradis 1EUR u svakom slucaju.

Golom oku, ruci i papiru tu nije mesto, baze podataka mogu da imaju primenu u svemu ovome, ali tako sto ce se baza popuniti sa svim utakmicama, svim kladionicama koje nude uplate, svim kvotama na te utakmice i traziti se isplativost.

Ne znam da li sam bio dovoljno jasan. Evo samo radi poredjenja, uzecemo ovaj primer, gde ne postoji neresen rezultat. Jedna kladionica daje sansu 10% da prvi tim pobedi, i 90% sansu da tim pobedi. Dakle stavis 900EUR na 10% i 100EUR na 90% da bi bilo reciprocno. Logike ovde nema puno jer je maximalan dobitak 900EUR a ulog 1000EUR. Zato u drugoj kladionici trazis drugacije kvote koje su po tebe najpovoljnije. Neka ce imati odnos 7%/93%. Druga ce imati 13%/87%. Tu ima mnogo zareza i pri ulozima od 10k eur da se dobije zeljeni rezultat.

E sad, s obzirom da je vecini jasno da je ovo ogroman data mining, i ogroman broj racunanja, jer gornji primer pokriva samo 2 opcije a postoje 3, dolazimo do kompleksnosti problema kojim osoba koja zeli da pobedi kladionicu treba da se bavi :)